Am un prieten. Tânăr. N-are mai mult de 30 de ani şi, totuşi, este un mit. Un mit românesc “pe două picioare”. Unul dintre puţinele mituri vii pe care le avem. Şi, de ce nu, poate unul dintre liderii acelei mişcări a tinerilor despre care scriam ieri.

Se numeşte Cristofor Aldea Teodorovici. Dupa 1989, parinţii lui au reprezentat “sufletul” Podului de Flori. Sufletul comuniunii fireşti dintre România şi Moldova. Mulţi tineri care nu cunoşteau povestea Basarabiei au învăţat-o prin muzica lor.

Ion şi Doina Aldea Teodorovici – căci despre ei este vorba – au dispărut dintre noi brutal, într-un accident ciudat de maşină, ca şi Grigore Vieru – celălalt simbol al unităţii româneşti. Am avut şansa sa îi am ca invitaţi pe Ion şi Doina în zilele de Crăciun ale anilor 90 şi – îmi amintesc cu pudoare – am lăcrimat împreună vorbind despre Basarabia. Şi îmi mai amintesc că la înmormântarea lor au participat zeci, poate sute de mii de oameni – care au plâns de-a dreptul. Printre ei era şi Cristofor, rămas orfan în primii ani ai vieţii. Anii care trebuiau să fie cei mai frumoşi.

Nu urmăresc nimic special prin “postarea” de astăzi. Poate doar să vă sugerez să-l primiţi pe Cristofor printre prietenii voştri. Vrea să se stabilească în aceste zile în România, dar multă lume l-a uitat.

Bine ai revenit, Cristofor !

43 COMENTARII

  1. Ii doresc mult succes in Romania! si un bine venit! Sa iubeasca aceasta tara, sa o stimeze asa cum au facut si parintii lui si va fi bine primit !
    Bravo lui pentru aceasta decizie! Acum 15 ani am luat si eu aceasta decizie pe care nu o voi regreta niciodata.
    Cred ca degraba va veni in Romania si fiul lui Grigore Vieru , urmare a participarii sale meetingul din Chisinau…..
    Respect pentru parintii lor, fie-le tarana usoara! Si mult succes in lumea „libera”.
    Fiecare primeste de la viata cate un cec in alb, merita acceptat! De el depinde cel mai mult.

    Andron

  2. Referitor la leader al vre-unei miscari tineresti….cred ca e cam devreme. Omul devine leader prin prizma multor calitati, munca, exemplul personal, inclusiv prin forta de a convinge si de a atrage adepti.
    Adevaratul leaderul este ales de majoritate. si acest fenomen numit „leadership” nu se mosteneste ci se cucereste. O fi avand ceva in sange…dar trebuie sa demonstreze.

  3. Si cand vom avea si noi ocazia sa il vedem pe Cristofor?! Poate la un suc sau o intalnire cu bloggerii fideli ce vor sa il cunoasca..

  4. Domnule Voiculescu,

    Sunteti un barbat super, va citesc cu multa incantare, sunteti delicios….nu aveti un prieten care sa va semene si care e singur ? (glumesc si nu prea )
    Am fost mereu recunoscatoare ca aveti postul ANTENA 3 unde si-au gasit locul oameni de mare valoare……ce ne-am fi facut fara , noi cei care rezonam cu ei ? nici nu vreau sa ma gandesc ! as fi extrem de fericita daca m-ati invita si pe mine la nu stiu ce intalnire, chiar daca nu sunt din bucuresti…as zbura !
    Va doresc succes pe toate planurile !
    PS. Pe Mircea Badea il ador, dati-i bani cat vrea el…..este foarte valoros ! si lasati-l sa faca ce vrea el ! altfel, nu ar fi valoros.

  5. Da, tot respectul pentru regretatii soti Teodorovici, toata compasiunea si simpatia pentru Cristofor.

    Dar… nu credeti ca, inainte de a-l recomanda ca pe ,,unul dintre liderii acelei mişcări a tinerilor” despre care scriati ieri, Cristofor ar trebui sa dovedeasca faptul ca este mai mult decat fiul unor parinti celebri? Din ce scrieti, reiese ca el nu se remarca prin nimic. Este pur si simplu un mit (?), doar fiindca parintii lui au fost…???

    Bineinteles ca este binevenit in Romania, dar… pana sa devina ce incercati sa sugerati (un lider al tinerilor romani) mai e cale lunga. In primul rand, va trebui sa-si depaseasca statutul de mostenitor si-atat al parintilor sai, „sufletele gemene ale Podului de Flori”. Va trebui sa devina EL… Cristofor.

    Oricum, postarea de azi se contrazice cu cea de ieri. Sau poate nu si este doar o completare :).

  6. ma bucur ca inca mai sunt oameni – putini, ce-i drept – care isi dau seama de valorile pe care le avem. Din pacate nu putem scapa de invazia nonvalorilor, promovate peste tot.
    Eu va doresc succes in toate, ca bafta au toti prostii!:)

  7. putinele valori pe care (inca) le mai are tara asta,trebuie sa le pastram aici.il primim cu bratele deschise,si sa nu-si faca niciodata probleme de prieteni.aici va gasi destui,buni si de incredere.

  8. Domnu’ Mogul,
    Fara nicio legatura cu articolul de mai sus, vreau sa va rog sa ii puneti si lui Capatos aer conditionat. Dupa ce l-ati racorit pe Badea, Capatos a prins gustul democratiei si acum cere si el un astfel de aparat.

  9. pe cristofor nu trebuie sa-l primeasca nimeni intre romani; trebuie sa vina si atat; sa simta romaneste;
    apropo de fiul lui vieru si de chisinau, in ziua cand liderii partidelor de opozitie au facut pasul inapoi (dezavuand parca slugarnic in fata lui voronin actele de violenta, de parca ati fi auzit de vreo revolutie nude nu s-au spart geamuri sau unde nu au murit oameni) si a aparut din neant un fel de „fsn de chisinau” am zis ca acolo ramane tot intunericul comunismului…
    parerea mea a fost intarita cand am inteles ca din acel fsn de peste prut era blindat (s-a intrat chiar si in direct de la o televiziune unde era paunescu in studio) cu fel de fel de profesori, academicieni, bunici etc. mi-am dat seama, mahnit, ca nu pensionarii fac revolutii si ca aceste miscari se conduc poate si din birouri, sigur de pe baricade, dar in nici un caz din fata masinii de scris pe care se clapacesc memorii de ha … ha…

  10. Accidentul sotilor Teodorovici (Cosereni-Ialomita) nu a fost „ciudat” ci „provocat’ de un sofer „haituit” intre doua evenimente Bucuresi-Chisinau pentru ca Cristofor sa aiba o viata mai buna si sa poata „schimba lumea”.
    Stiu ca „nu urmariti nimic special” , dar subiectul „Moldova-Romania” este pe „toate agentiile de presa”…

    Cristofor este bine primit de Asociatia Nationala a Tatilor din Romania (A.N.T.R.) si poate sa dovedeasca ca-si merita numele de Teodorovici.

    p.s.
    Multumesc pentru „multumesc”.

  11. Sunt extrem de emotionante gandurile despre Ion si Doina Aldea Teodorovici. Eram foarte mica atunci cand au plecat dintre noi, dar imi amintesc cantecele lor si durerea lasata de disparitia tragica. E frumos ca ne amintim de astfel de oameni atat de valorosi. Stiam ca au un baiat, dar nu cunosc aproape nimic despre el. Poate il vedem invitat la una dintre emisiunile de la Antene.

  12. Si eu ii urez ” Bine ai venit !”
    Este posibil ca parintii lui sa fi fost omorati de serviciile secrete , recte KGB ?
    Ma gandesc la asta tocmai pentru ca datorita faptului ca erau sufletul miscarii unioniste , le-a fost provocat un accident .

    Ma insel eu , sau Cristofor parca nu ar fi nume de roman ?

    Chiar daca parintii au vrut sa-i dea nume de descoperitor , puteau sa-l numeasca si Ion !

  13. Draga Aelx ,
    din postarea ta , nu vreau sa inteleg ca cel(cei) care redacteaza „blogul” nu este si initiatorul…..!!!???

    ” Oricum, postarea de azi se contrazice cu cea de ieri. Sau poate nu si este doar o completare :). ”

    Sper sa gresesc !
    c.j.

  14. a putea trai viata la maxim, atat cat este ea de simpla printr-o simpla ploaie de vara, printr-un zambet de copil, prin albumele vechi ce-ti deschid cararile nostalgiei…sa poti lua din viata viata, sa o sadesti ori de cate ori gasesti prilejul, sa te inalti prin iubire si iertare si sa nu-ti uiti originea…

    PS politica e doar o ratacire, dar cel ce rataceste e cel ce cauta drumul, ori cum ne-am gasi drumul fara o ratacire …din cand in cand…

  15. Mult noroc Cristofor, sigur o sa aiba nevoie. Cat despre visul parintilor, si al multor romani indiferent pe ce parte a Prutului se afla, sper ca nu este si un tel al vietii lui, deoarece ma tem ca va fi dezamagit. Marea majoritate a romanilor este din pacate indiferenta la miscari de genul acesta, si vazand evenimentele de acum cateva luni din Moldova cred ca si moldovenii gandesc la fel. Cat despre miscarea tinerilor…. nu pot gasi in memorie nici un tanar care sa fi avut intradevar o putere in orice( asupra maselor, financiara…..)

  16. Văd aici admiratorii lui Badea, inteligentă mișcare! Altceva am vrut să vă spun: mulțumesc pentru aer, dar de ce a fost nevoie de o revoluție?

    Nici un Bade președinte, entuziasmul infantil și naiv al publicului a început să mă enerveze. Nu-l invitați în politică, vă rog frumos!!!

  17. @C.J>
    Evident gresesti. Nu am vrut sa spun ce ai inteles tu :)
    Am spus doar ca argumentele referitoare la motivul pentru care Cristofor ,,ar putea fi acel lider al miscarii tinerilor” sunt extrem de subtiri (el fiind un mit doar fiindca parintii lui au fost?).
    Si se contrazice cu „Stand Up”, cu toata insiruirea acelor posibilitati de asociere (3 tineri care pot forma o asociatie, 30000 care pot alcatui un partid politic, 100000 care… etc), caci iata cat de usor este sa nu te remarci prin nimic si sa te poti bucura totusi de o ,,recomandare”.

    Prin urmare, asta ma intrebam: este deci suficient sa fii urmasul unor parinti celebri ca sa ai potential de lider :)?

  18. Cristofor vine si vrea sa se stabileasca intr-o tara libera,democratica,etc(si dumneavoastra radeti,nu-i asa cand cititi asta!).Ar trebui sa stie ca Romania este tara tuturor posibilitatilor unde nu realizezi nimic,daca nu ai in spate oameni puternici-adica politici care sa te sustina,dar pentru idealurile frumoase ale parintilor lui,probabil se va gasi cineva sa il ajute sa se integreze in”land of choise”.In alta ordine de idei,am tot incercat sa ma revolt cu metoda,dar legea si politica,impreuna sunt mai presus de realitate si dreptate.Pentru tentativa de crima cu premeditare faci 1an si 11luni puscarie-iar victima ramane condamnata pe viata intr-un carucior,pentru ca unii sa citeasca cate o lege si sa-i aduca amendamente care sa o completeze e prea mult de citit si de gandit.Poate tinerii care citesc postarea dumneavoastra ar mai putea crede ceea ce ati scris,eu sincer cred ca acum nu se mai ”cauta” idealismul,calitatea umana,pricipiile de viata corecte.Traim toti”un show pacatos”,unii pe post de VIP si unii figuranti.Multa bafta,Cristofor!

  19. il sustin pe Alex….Nu este suficient sa fii urmasul unei vedete, leader ca tu insuti sa fii vedeta…Nu se mostenesc aceste calitati! Sa i se dea o sansa e ok! Dar mai departe depinde de el. Din cate am inteles dupa studii in Romania s-a intors in Moldova ca de aici era mai usor sa plece la un Conservator in Londra..insa nu a reusit….Probabil ca asta e visul lui si nu sa devina leader al vre-unei miscari tineresti…

    Pentru Romania Inedit: Daca te-ai fi uitat macar o clipa in linkul transmis de mine ai fi vazut ca pe tatal lui Ion Aldea Teodorovici il chema Cristofor. Numele este in cinstea bunicului.

  20. Imi aduc aminte cand au murit sotii Teodorovici, eram mic, ascultam la radio si mi-a ramas intiparit in minte ce spunea comentatorul, cat de frumoasa era Doina, cat de frumoasa, am inceput sa plang , gandindu-ma cum de mor unii oameni extraordinari din chestii stupide.

  21. unirea rep. moldova cu romania se va poate face cand romania va avea un nivel de viata ridicat , o opinie publica constienta , cand generatia twitter din moldova va ajunge la maturitate si cand conjunctura internationala va fi favorabila.poetii pot crea o anumit ambient prielnic pt. realizarea acestui fapt.putem sa vibram pe tema aceasta datorita poemelor dar trebuie sa judecam si la rece deoarece sunt foarte,foarte multi parametrii si factori de care depinde acesta unire.

  22. In memoriam Grigore Vieru, la București
    Evenimentul intitulat „In memoriam Grigore Vieru – Taina care mă apără” a fost programat la data de 21 mai, ora 19:00, la Sala Palatului, Bucureşti.
    Spectacolul de poezie şi muzică pe versurile poetului include cântece interpretate de artişti de renume, de pe ambele maluri ale Prutului: Orchestra Naţională de muzică populară Lăutarii (director artistic şi dirijor Nicolae Botgros), Mihai Munteanu, Mihai Ciobanu, Vasile Iovu, Vlad Gheorghelaş, Cristi Aldea Teodorovici (fiul regretaţilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici), Ion Suruceanu, Ştefan Petrache, Anastasia Lazariuc, Natalia Barbu, Dida Drăgan, Gheorghe Zamfir, Corala „Vocile Primăverii” şi alţii.

    Scopul spectacolului este susţinerea unităţii naţionale a tututor românilor, perpetuarea idealului pe care l-a slujit şi căruia i-a consacrat întreaga viaţă regretatul poet Grigore Vieru. Mijloacele adunate urmează să fie alocate ridicării unui monument al poetului basarabean.

    Sursă: Jurnalul Național
    Publicat la 12 Mai 2009

  23. cred ca numarul comentatorilor acestui subiect (28 la numar la data de 21.05 ora 14) comparativ cu cei ce au solicitat aer conditionat pentru Badea spune multe lucruri….
    Poate o fi lume ocupata si intra pe Blog doar o data in saptamana….

  24. Mie, luna trecută, îmi venea să plec la Chişinău pentru cauza celor de peste Prut. Oare este normal ca el, un reprezentant atît de clar al libertăţii Moldovei şi al cauzei reunirii celor două ţări, să plece de-acolo acum cînd ţara are nevoie mai mult decît oricînd de eroi?
    Un singur motiv i-ar putea face înţeleasă venirea în România: militarea din exil pentru alungarea comuniştilor din Moldova.
    Să nu uităm că cei care au adus libertate României în 89 nu erau mai mari ca el! Unii sunt făcuţi pentru a deveni eroi şi pentru a-şi elibera neamul. El este un Aldea Teodorovici. Nu-i trebuie nimic mai mult pentru a deveni un conducător către democraţie.

  25. @Alex Crs

    Conform logicii tale nici EBEI ,,nu-i trebuie nimic mai mult pentru a deveni un conducător” – o cheama Basescu si asta e enough LOL

  26. @Stefano: nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca basescu e un bun conducator. Cristofor e deja pe un piedestal, doar prin numele lui, iar Moldova ar trebui sa profite de asta. Asta e mesajul meu.
    Tinand cont ca o femeie ca elena basescu a ajuns sa candideze pentru parlamentul european, iti dai seama cat de mult conteaza numele… asta ar trebui sa te ajute sa intelegi cat ar putea sa cantareasca prezenta lui cristofor in Moldova.

  27. Dragul meu Crs Alex,

    Nu stiu de unde ati tras dvs concluzia ca vorbeam despre Basescu; eu vorbeam despre urmasa lui, EBa, cea care ii poarta numele si careia, conform opiniei tale, ii este indeajuns ,,piedestalul” oferit de numele parintelui/parintilor (,,Este un Aldea Teodorovici=Este un Basescu etc, ca si sintagma ma refer… nush daca ma pricepi).
    Cat despre ,,prezenta lui Cristofor in Moldova”. Inteleg din postul dlui Voiculescu ca acest ,,urmas” se stabileste in Romania! Si ca trebuie sa-l adoptam ca prieten, fiindca acolo ,,n-o mai rezistat”. Doresti si ai argumente sa il contrazici :)))))?

  28. este prima data cand intru pe blogul Dvs., dar am ramas surprins de faptul ca am gasit si astfel de subiecte ca cel de aici, stiut fiind faptul ca Romania mare si Romania mica(din stanga Prutului) este un subiect tabu…
    va felicit pentru… curajul pot spune de a promova si astfel de subiecte…

  29. Oameni de maretia lui Ion si Doina Aldea Teodorovici se nasc o data la 1000 de ani!
    Ei au stiut cum sa concentreze forta in versuri si muzica! au reusit sa insufleteasca o natiune intreaga… presupun ca este incredibil de greu, daca nu chiar imposibil sa incerci sa egalezi mitul purei puteri si iubiri (iubire de oameni, de tara, de limba, de valorile spirituale ale neamului) pe care l-au creat ei!
    Dumnezeu sa-i odihneasca!
    Si bun-venit lui Cristofor in Romania! El nu trebuie sa demonstreze nimanui nimic! Este o persoana care isi va urma firesc cursul vietii, dar ii va fi mai greu, pentru ca trebuie sa incerce in acelasi timp sa se departeze de amintirea parintilor lui, pentru a-si putea cultiva si valorifica propria personalitate, dar si sa ne ajute permanent pe noi toti sa-i avem aproape in amintire pe parintii lui!
    Mult succes, Cristi!

  30. Nu am crescut cu muzica Lor… E prea puțin spus… Dacă aș zice că-i am în sânge ar fi prea patetic?.. Poate, pentru mine, însă, cea care le știe toate melodiile, pe care o trec fiorii de fiecare dată când ascultă :„ Imensitate” e cel mai profund adevăr. Cât de mult îmi lipsesc Ion și Doina acum și întotdeauna, ca româncă din Basarabia și cât de mult aș vrea să-l cunosc pe cel care le este fiu pentru a-i putea spune acestea personal!.. Din păcate nu am avut vre-o dată ocazia să-l cunosc, poate mă va ajuta cineva dintre voi( cu vre-o adresă, blog…). Altfel, n-am cum să-i urez decât mult succes, nervi tari și demnitate( pe care oricum cred că o are).

  31. salut cristorfor sint extrtem de incintat de ceea ce faci .Bravo ca duci mai departe ceea ce parintii tai Doina si Ion Aldea Teodorovichi a inceput si a transmis dragostea si iubirea fata de popurul Roman prin cintele llor deosebite au patrat mereu o legatura cu fratii nostrii de peste prut si iti doresc si tie mult succes si poti duce mai departe ceea ce ai inceput .Sint foarte multi cu acest har de la dumnezeu dar e mare pacat ca nu sit si recunoscuti.te saluta un fan de al tau .

  32. Nu cred ca exista cuvinte care sa exprime ceea ce simt ori de cate ori ii ascult pe cei doi Apostoli ai neamului romanesc!
    A mai fost, de atunci o asemenea simtire? S-a mai pus problema Neamului Romanesc? Bine ai venit, Cristi!

  33. Cine imi poate da adresa de mail a lui Cristofor Aldea Teodorovici?
    Este o problema de suflet. Rugamintea este foarte serioasa.
    Ion Aldea

  34. pacat ca jertfa lor a fost in zadar… cel putin pana acum….tradatorii care au renuntat la Romania de Est ar trebui trimisi in locul bravilor romani din siberiile de gheata.

Comentariile sunt închise.