În ultimele sale zile, regimul Băsescu-Boc pare să se fi îmbolnăvit de-un sindrom nou, poate caraghios dacă n-ar fi chiar grav: sindromul Marii Reforme înfăptuite cu o legitimitate de 8%. Întelegând probabil caracterul inevitabil al sfârsitului lor politic, oamenii ăstia schimbă orice, oricum, oricât, oricând – doar-doar se va schimba si părerea românilor despre ei. Schimbă cu nevrotică încrâncenare organizarea Capitalei, Capitala însăsi, sistemul de vot, logica separatiei puterilor în stat; se visează voievozi si îsi alcătuiesc Constitutii personalizate.

Are Tolstoi o vorbă potrivită pentru acesti mari legiuitori de vodevil: „Toti se gândesc să schimbe lumea, dar nimeni nu se gândeste să se schimbe pe el”

35 COMENTARII

  1. Domnule profesor universitar doctor Dan,

    locuiesc, fudul nevoie mare, in colegiul care a dat tarii al 3-lea om in stat: pe dvs.
    Intrebare: ce legimitate are mahalaua Berceni sa pretinda vicepresedintia Senatului ?

  2. Domnule Voiculescu – regula de baza a democratiei este ca alegerile dau un guvern. pina una alta, alegerile le-au cistigat cei din PDL+UDMR. Care apropos, au mult mai multe voturi decit PC. Asa ca toata gargara dumneavoastra este inutila. Dar nu se poate cere mai mult unui om care toata viata nu a facut altceva decit sa faca afaceri in spatele usilor inchise, dupa modelul Securitatii si al PCR. Tovarasul Iliescu este probabil foarte mindru ca are un aliat atit de bun ca dvs. Si pionierii Ponta si Antonescu sint mindri ca au asigurata intrarea pe platourile Antena 3. Sinteti jalnici.

  3. De acord. Nu e momentul si nici cazul sa ne reorganizam conform modelului propus de basescu. Dar eu nu vreau sa ma reorganizez nici dupa modelul propus de USL, pe care il consider de asemenea o calamitate si care in fapt ar federaliza tara. Eu vreau sa ramana tara impartita asa cum e, dar dupa cum ziceati, se se mai schimbe si oamenii, ca pana la urma nu e impartirea de vina ca sunt conducatorii corupti. Iar daca o federalizezi nu rezolvi nimic decat ca statul nu mai e unitar si ca in loc de un idiot in loc de premier o sa avem 9. Multumesc frunos. Ma lipsesc. Si in timp ce inchidem scoli si spitale ca nu mai avem bani pentru ele in schimb o sa avem bani de opt Curti de apel, de opt guverne regionale plus tot aparatul din jurul lor, plus, plus, plus. Mai lasati-ma cu acest nou etaj birocratic care o sa consume enorm de multe resurse doar ca sa isi puna unii oamenii in niste noi functii. Iar ideea lui Ponta ca sa fie fiecare primar stapan pe banii lui mi se pare criminala. Pai daca banii nu se mai aduna in aceeasi masura la nivel central, de unde sa se dea bani ptr zonele sarace? Pai in felul asta Moldova o sa ramana o regiune fantoma, ca toata populatia va fi fortata sa se mute. Plus ca cei din zonele sarace ii vor ura de moarte pe cei din zonele bogate. Asta, ce e, un nou program care sa ne aduca la situatia din fosta Iugoslavie? Sa ajunga sa se lupta romanii intre ei? Eu sunt din Bucuresti, dar n-am o problema ca banii veniti din Bucuresti sa se duca si la cei din Moldova. La urma urmei fara solidaritate nu exista nici natiunea nici statul unitar. Eu personal as aprecia daca le-ar mai taia cineva din entuziasmul reformist tinerilor lideri din opozitie, inainte sa faramiteze Statul Roman.

  4. EXPLCAŢIE SCĂRPINATĂ

    a suferi de sindromul N.F. expr. (glum. – d. femei) a. a fi veșnic pusă pe ceartă, a fi arțăgoasă. b. a avea tulburări hormonale provocate de abstinența sexuală prelungită

    Consultându-l pe profesorul Piticul în “drept penisolog” din Răchiţele, despre abreviaţiunile N.F. din definiţia de mai sus, acesta mi-a zâmbit superior, dezvăluindu-şi competenţa, prin următorul răspuns : – Nuţa …utăcioasa.
    Este similar cu sindromul MR (marii reforme)…a mai adăugat el.

  5. VISUL NATIUNII VA PRINDE VIATA !

    Insfarsit o postare de inalta clasa. Bine gandit si bine scris. Atinge un mare adevar, Toti dictatorii au vrut sa intre in nemurire dar au sfarsit ciuruiti de gloante, condamnati de tribunale sau sinucigandui-se strigand ” nu trageti tovarasi „.
    Geniul carpatin a intrat in istorie cu ochii legati cantand internationala ….sau asa ceva.
    Vreau sa fiu clar . Sunt impotriva pedepsei capitale. Nu vrau varsare de sange de marinar. Nu vreu ca Basescu sa scape atat de usor si repede. Sunt impotriva trimeterii la Targoviste si onorat de un pluton de executie prezidential, Acest golan de port nu merita atata consideratie.
    Sper ca Presedintele si zeci de acoliti sa se bucure de procese drepte si condamnari pe masura. Sper ca procesul Presedintelui Romaniei Traian Basescusa fie televizat international…….. fiind un exemplu de justitie si legalitate.
    Sper ca la finalul procesului sa aiba dreptul de a se adresa natiunii si sa fie lasat
    sa aleaga intre inchisoare pe viata si inchisoare….pana la sfarsitul vietii. Merita macar atata respect pentru tot ce a facut pentru aceasta tara si cetatenii ei.

  6. OPINIA PUBLICA SI PRESA DACA AR COLABORA MAI BINE AR FI EXTRAORDINAR
    Ziaristul NICU TASCA, consilierul personal al primarului RIDIZI si purtator de cuvint al primariei, a retras din editia online articolele scrise cu ocazia zilelor municipiului Petrosani, ODA CONDUCATORULUI IUBIT,
    BRAVO=BRAVO= opinia publica si presa a reusit sa atraga atentia despre faptul ca o parte din oameni, pentru bani si pozitie sociala (in cazul nostru un ziarist NICU TASCA –PLURALUL DE LA SCAUN = SCAUNURI) au in singe microbul de a fi slugi, lingusitori, ipocriti, impertinenti,
    primarul i-a alocat 100 de milioane lei , bani din bugetul primariei pentru ONG-ul unde este presedinte, i-a repartizat in mod gratuit un sediu in centrul orasului pentru 25 de ani, probail ca o rasplata a odelor minunate pe care le DEDICA deputatului iubit MONICA RIDZI SI PRIMARULUI SI MAI IUBIT TIBI,
    Tottul se poate in tara asta,
    poate vor veni vremuri mai bune cu oameni sinceri, onesti, fara frica de a vorbi si a spune adevarul, oameni speciali

  7. CLASA POLITICA ROMANEASCA CUPRINDE O ARMATA DE SPIONI RUS
    Harold James Nicholson a fost sef al Agentiei CIA din Romania, imediat dupa caderea regimului Ceausescu. El a coordonat, timp de doi ani, o actiune ampla de racolare de noi colaboratori. A fost arestat de FBI in 1996 si a primit o sentinta de 23 de ani de inchisoare, reusind sa scape de pedeapsa cu moartea. mai mult.
    Am reusit sa-i iau un interviu si voi publica o lunga lista de agenti sovietici care activeaza in Romania. Asigur ca din lista nu lipseste Iliescu, Tismaneanu, Magureanu, Geoana etc. Surpriza este apatitia in aceasta lista a presedintelui Traian Basescu.

    http://devanewyork.blogspot.com/2011/04/senzational-si-terminal-echipa-de.html

  8. RAPORT SECRET CIA : PRESEDINTELE ROMANIAI ESTE SPION RUS !
    DEPARTAMENTUL ANTI KGB A CERUT LUI CEAUSESCU ARESTAREA LUI BASESCU. DOC43766
    După accesele de independenţă faţă de Moscova ale lui Nicolae Ceauşescu din 1968 (lucru de netolerat de Kremlin), URSS a pus la cale schimbarea acestuia cu un conducător fidel Moscovei şi repunerea României în sfera de influenţă directă sovietică. Planul întocmit de KGB s-a numit “Dniestr” (Nistru, trad.). A ţinut piept Moscovei doar UM 0110, divizia anti-KGB, o divizie ultra-secretă a Securităţii.
    DEPARTAMENTUL ANTI KGB
    Ceauşescu a creat propria Securitate, UM 0920/A, devenită apoi UM 0110. O divizie secretă, aparte de restul DSS (Departamentul Securităţii Statului). Era secretă chiar şi faţă de DSS, care nu ştia nici măcar care sunt agenţii şi nici unde este sediul.
    UM 0110 şi-a făcut bine treaba, având în arhivă detalii despre reţeaua KGB în România, numele sovieticilor de legătură şi numele agenţilor sovietici din România. DOC&^ED737
    TRAIAN BASESCU AGENT SOVIETIC LA ANVERS
    Amiralul Gheorghe Anghelescu, a şef al Marinei Comerciale, era şeful lui Traian Băsescu, comandantul navei Biruinţa. Între 1987-1989, Anghelescu îl trimite pe unul dintre preferaţii săi, Traian Băsescu, cu avizul Securităţii, la Anvers, ca reprezentant al NAVROM. Tot atunci, Silviu Predoiu, este ofiţer sub acoperire DIE, este trimis la Anvers, ca reprezentant comercial, având biroul alăturat de cel al lui Traian Băsescu.
    mentorii tripletei Traian Băsescu-Gheorghe Marin-Silviu Predoiu sunt suspectaţi sau au fost urmăriţi ca agenţi sovietici/ruşi. Vasile Ionel era în grupul “Corbii” (Iliescu-Militaru), Gheorghe Anghelescu era urmărit de UM 0110 biroul Constanţa, Adrian Isac a fost în atenţia UM 0195, Gheorghe Fulga era urmărit de UM 0110 biroul Braşov, Mihai Caraman era în atenţia UM 0195, iar Petre Roman era în atenţia 0544 (din cadrul DIE).
    Mai trebuie adăugat că Silviu Predoiu a fost numit în 1992 de Ion Iliescu, la propunerea lui Gheorghe Fulga, în postul de de director al Direcţiei Generale de Securitate a SIE. CIA a semnalat faptul că Adrian Isac a colaborat neoficial cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, agent al FSB, serviciul secret rus (continuatorul KGB).
    Traian Băsescu a fost pupilul, protejatul, favoritul agentului sovietic/rus Gheorghe Anghelescu. Acesta l-a racolat şi instruit pe Traian Băsescu în direcţia servirii intereselor ruse… Iată legătura lui Traian Băsescu cu FSB, serviciul rus de informaţii. doc543&
    Basescu a fost urmarit pas cu pas de agentii lui Ceausescu. Sa cerut arestarea lui Basescu. Ceausescu a preferat continuarea filarii pentru a prinde intreaga filiera apoi a ezitat arestarea de frica reactiei rusesti. doc2&d2
    Robert Horvath DEVA for Nipon Press.

  9. @ Bibliotecarul
    Intre varul Printului Charles viitorul rege si Crin Antonescu pe cine preferati?
    Oare experimentul escu….. Ceausescu , Iliescu, Constantinescu, Basescu nu va
    este de ajuns? Deocamdata cele mai civilizate tari si cu cel mai inantat nivel de trai sunt tarile cu monarhie constitutionala. Fiind cetatean al Imperiului Nipon va asigur ca Imparatul nostru este iubit si are consideratia intregului popor Japonez

  10. Crin Antonescu: Daca un maghiar sau un tigan ar fi ales presedinte al Romaniei, ar insemna perfectiunea democratiei. Oare la cine sa referit la el sau la Ponta?

  11. Din ciclul „Să ne râdem”.

    1. ACADEMIC RĂSPUNS
    În legătură cu referendumul bucureştean propus de doamna Elena Udrea şi respins de domnul Traian Băsescu, s-a solicitat părerea competentă a unei academii, care a răspuns prompt, şi la… obiect : – Ea vrea el nu poate !

    DIPLOMATIC RĂSPUNS
    2. – Unde aţi vrea s-o pupaţi pe rromica văcsită din Pleşcoi, domnule ministru ba Conschi, l-a întrebat o reporteră, acesta dând următorul răspuns diplomatic :
    – Pe perineu ! Pricepi ? Pentru că mai jos deranjez confraţii pdl-udmr iar mai sus preşedinţia…

  12. @Dragos – individule, tu etichetezi oamenii dupa zona in care locuiesc? respectiv, parlamentarii dupa zona in care au fost alesi? inseamna ca esti o persoana superficiala. obtuza
    din pacate, Romania este plina de astfel de „Dragosi”…iar oamenii de valoare parasesc tara pentru ca „Dragosii” ne conduc

  13. @ ROBERT HORVATH CINEAST NEW YORK

    Stimate domn,
    Dacă spuneţi că aveţi cunoştinţe despre statul nipon, am să vă adresez o întrebare. Din câştigul dintr-o lună al unui muncitor… cam cât la sută reprezintă partea dată către Guvern, cât la sută partea dată către împărat şi cât la sută rămâne spre folosinţa cetăţeanului japonez?

  14. METAMORFOZĂ

    Băsescu ne-ar scuti probabil de reforme,
    De nu şi-ar trata poporul cu aşa dispreţ ;
    Căci există riscul ca el să se transforme ,
    Din javră-n scroafă şi aia moartă-n coteţ .

  15. SOLUTIE PENTRU ROMANIA : REORGANIZAREA TERITORIALA A PENITENCIARELOR ROMANESTI SI PUNEREA IN CATUSE A CLASEI POLITICE.

    Faptul ca USL promite si el o reorganizare teritoriala nociva dovedeste ce asteapta poporul roman . Schimbarea unei gasti politice cu alta, Sper ca mogulul sa se distanteze de aceasta gasca de handicapati politici. Priviti guvernul propus de cuplul penibilitatii nationale Antonescu ,Poanta. Un exemplu….Melescanu. Un traficant notoriu de arme prezent pe aeroportul de la Otopeni alaturi de Basescu va fi ministrul de externe. Singura solutie pentru Romania este reorganizarea puscariilor romaneste si construrea unor penitenciare noi ca sa cuprinda intraga clasa polotica.

  16. Erata
    Singura solutie pentru Romania este reorganizarea puscariilor romanesti si construirea unor penitenciare noi ca sa cuprinda intreaga clasa politica.

  17. INCEP SA FIU DOMINAT DE SINDROMUL….. TARGOVISTE. CRED CA PONTA SI ANTONESCU TREBUE INPUSCATI PREVENTIV CHIAR INAINTE DE SOSIREA HELICOPTERULUI PREZIDENTIAL !!!!!!!

  18. @ Multumesc pentru atentie. De probleme financiare se ocupa sotia mea Kiyoko …..bineinteles Horvath care este acum in Japonia. Oricum sistemul de taxare din Japonia si SUA sunt diferite .Modelul SUA Japonia, pun accent pe impozitele pe venit, unde taxele pe consumatie (gen TVA) sunt mici si sunt vazute ca o completare la venituri.

  19. Fiind ortodocsi practicanti vizibil amandoi, eu pot doar sa sper in…Pogorarea Sfantului Duh si asupra lor la rugaciunile credinciosilor sinceri…

    Cat despre L.N.Tolstoi…este evidenta influenta lui Mahatma Gandhi in acest citat (e mult timp trecut de cand am citit „Razboi si Pace”) .

    Daca este sa vorbim serios, atunci se impune realizarea referendumului.

  20. domnule voiculescu voiam sa va intreb de ce senatorul catalin voicu nu-si da demisia din senat el fiind arestat s-ar fa ce alegeri iar usl ar avea majoritatea in senat?

  21. Problema e ca o reforma totusi le-a reusit. Cea in care ne-au transformat pe noi, ca popor, intr-unul apatic, lipsit de reactie, in mare parte asemanator celui dinainte de 89′, cu nemultumiri strigate pe la colturi.

  22. In atentia Dvs

    Secuii/Ciangaii sunt vechii daci.

    Secuii nu sunt unguri/maghari.

    Ardealul(tinuturile secuiesti)- Aur Deal= Dealul de aur.

    Tran-silva(nia)- origine latina (dacica), inseamna dincolo de padure.

    In Romania nu sunt unguri, ci maghiari; ungurii sunt in Ungaria.

    Primul lucru care trebuie lamurit este numarul secuilor din Romania si din teritoriul revendicat pentru a fi declarat „tinut secuiesc”.

    La ultimul recensamint au fost inregistrati putin peste 5.000 (cinci mii) de secui. Aceasta cifra practic pune punct discutiei.

    Sunt prea putini secuii din Romania ca sa li se acorde un statut atat de deosebit. Sa calculeze vreun expert de la UDMR ce intindere ar urma sa aiba tinutul celor cinci mii de secui.

    Mai mult, acesti 5000 (cinci mii) de secui nici nu sunt recunoscuti ca ar exista. In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati.

    Drept care ei nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati, dintre care nici macar una nu revendica un teritoriu propriu.

    Ba chiar daca stai de vorba cu reprezentantii celei mai numeroase minoritati nationale din Rominia, cu liderii maghiarimii, usor de identificat ca lideri UDMR, primesti informatia naucitoare ca secuii sunt maghiari, ca, deci, secuii nu exista.

    Asadar, ne aflam in plin absurd: o entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile.

    Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii UDMR !

    De ce se cred ungurii secui ? :)))

    Mai exista ceva: dovezi nenumarate de loialitate ale minoritarilor fata de populatia majoritara, dovezi adunate de-a lungul catorva secole ! …

    Avem asa ceva din partea maghiarilor din Romania ?…

  23. @Dragos: Nu cred ca Berceni mai poate fi numit ‘mahala” , si asta ti-o spune un locuitor al Berceniului. Am ramane fara termeni de definire a sectorului 5.

  24. Turnatorul Basescu a lansat pe piata inca un subiect pentru a distrage atentia de la problemele reale a societatii romanesti.

  25. Mi se pare, domnule Senator, că fraza pe care aţi ales-o din Tolstoi este fundamental carteziană. Descartes recomandă, ca mai târziu Chomsky, să se procedeze de la simplu la complex, să începi schimbarea cu propriul eu, adaptându-l la lumea înconjurătoarea, şi apoi să încerci să schimbi lumea în sensul în care permite ea, dacă permite. Şi, dacă nu o face, înseamnă că nu e pregătită şi că încercarea de a o schimba va eşua. Mai trebuie, bineînţeles, ca sensul schimbării să fie unul onest şi nu o încercare de a închide lumea în tiparele înguste ale interesului personal, schilodind-o.
    Redau mai jos citatul la care mă gândesc din Descartes:
    „A treia mea maximă era să încerc ca mai curând să mă înving pe mine decât soarta şi să-mi modific dorinţele decât rânduiala lumii şi ca, în general, să mă deprind să cred că nu există nimic pe de-a-ntregul în puterea noastră cu excepţia gândurilor noastre, astfel că, după ce am procedat cât mai bine referitor la lucrurile care sunt în afara noastră, tot ce nu ne reuşeşte este, în ce ne priveşte, absolut cu neputinţă.”
    O astfel de frază nu îndeamnă în niciun caz la resemnare. Termenii trebuie consideraţi în cadrul filozofiei riguroase a lui Descartes şi nu la nivelul unei filozofeli despre lume şi viaţă undeva, pe malurile Dâmboviţei.

  26. @ Dragos: Nu inteleg intrebarea, credeti ca Berceni ar trebui sa fie o zona cu drepturi ”ponderate”? @ Grecu: E o decizie personala, nu pot specula. @ Anime: Exceptional comentariul dvs!

  27. Nea Mogulu, eu as fi votat cu tine dar… am cunostiinte care lucreaza la trustul tau si nu o duc bine. Daca nu faci ca oamenii aia putin care lucreaza la tine la trust sa o duca bine, CUM poti sa faci asta pentru o tara intreaga?

  28. ĂSTA-I LEACUL ROMÂNIEI DE AZI

    „Revoluţia nu este o cină socială, un eveniment literar, un desen sau o broderie. Nu poate fi făcută cu eleganţă şi curtoazie. Revoluţia este un act de violenţă prin care o clasă răstoarnă pe alta.”
    C-aia din ’89 „loviluţie” fu…tovarăşe Iliescu !

Comentariile sunt închise.