Fara comentarii suplimentare:

„Dupa primele opt luni (din anul 2011), investitiile straine directe au totalizat 1,126 miliarde de euro, in scadere cu 52% fata de perioada similara de anul trecut. In august, investitiile straine au insumat doar 21 de milioane de euro, avand in vedere ca in primele sapte luni fluxul de capital strain atras de Romania a totalizat 1,105 miliarde de euro.” (fin.ro, Investitiile straine scad sistematic).

Pentru cateva grafice relevante – click aici.

33 COMENTARII

  1. Nu m-a surprinde.Singurul semn de intrebare este cum de acest procent de investitii este totusi asa de mare.Intr-un moment ce ne paste inca o criza economica si o tara care se bazeaza pe SPAGA,acesti investitori au curajul sa vina aici.Fac un pariu cu dumneavoastra ,domnule Voiculescu.Inceputul anului 2012 , o sa se constate un numar si mai scazut decat acesta,in ceea ce privesc investitiile straine.
    Primele 3 luni ale anului 2012 o sa se constate o scadere de inca aproximativ 50% din investitiile primelor 3 luni ale acestui an.
    Stiti mai bine ca mine,ce presupune o investitie,mai ales intr-o tara straina.Investitiile create in 2011 sunt ca efect al managementului din 2010.

    Personal , vad un viitor tot mai negru pentru romani.Nu ma feresc sa spun,ca ma astept la orice,in anul care vine.Nu m-ar surprinde sa vad,chiar conflicte de strada in 2012 sau 2013.Sper sa nu am dreptate,dar din pacate nu m-a insel prea des. :(

  2. INVESTIŢII STRATEGICE

    Românii mai au o ultimă speranţă :
    Că vor investi străinii-n cimitirul Belu ;
    Din păcate,nu se simt în siguranţă ,
    Deşi le fac americanii scut la Deveselu .

  3. De ce ar fi interesati investitorii straini de Romania? Avem cel mai mare numar al taxelor si impozitelor, iar drumuri nu avem.

  4. Mai trebuie sa ne mai surprinda ceva in momentul in care vine vorba despre guvernul Boc? Sincer, nu prea cred. Orice este posibil.

  5. PORCARIE ŞI MENEGEMENT

    Peste 3 zile se vor împlini 409 ani de la naşterea, în Magdeburg, a lui Otto von Gericke (n. 20.11.1602, d.11.05.1686). Părintele fizicii vidului şi om politic ( 30 de ani primarul oraşului natal Magdeburg între 1646 – 1676 ). Celebra experienţă cu emisferele golite de aer, efecuată public în faţa primăriei, a uimit asistenţa Magdeburgului, în condiţiile tractării lor de către cai puternici, simetric, de o parte şi alta, care n-au putut birui „ forţa vidului”…
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Capul vidat al lui Jon* s-a comportat similar, cu observaţia că una dintre forţe i-a desprins podoaba capilară, rolul său fiind, exclusiv, de acoperiş al gâtului.
    Porcărie, prin asociere cu Jon*, se defineşte ca fiind „capabilitatea unui porc de a înfăptui ceva împreună cu alţi porci”.
    Altfel stau lucrurile cu menegementul, care este „arta de a înfăptui ceva împreună cu alţi oameni”.
    Diferenţa dintre „porcărie” şi „menegement” o reprezintă şi colapsul economic românesc, investiţiile străine directe reduse cu 52 % avînd caracter de consecinţă şi nu de cauză !
    Fără să vreau ajung la demolarea coteţelor din Cotroceni şi Victoriei care vor avea temei legal prin revizuirea Constituţiei în derulare, marca Dan Voiculescu.

    PS : Otto von Gericke n-ar fi ezitat să soluţioneze prin trepanaţie vidul din capul lui Jon* şi elitei coteţarilor săi !

  6. Datoria publica externa e de 30 de miliarde de euro? Ce investii? Ce economie? Avem nevoie de guvernanti priceputi.

  7. Mie cel mai mult imi place optimismul guvernantilor.

    http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/87218-Tabara-Romania-a-fost-si-are-capacitatea-de-a-fi-exportator-de-securitate-alimentara.html

    Valeriu Tabara declara ca avem capacitatea de a asigura mancare intregii lumi, de a fi exportatori (asta presupun ca inseamna ca acum importam).
    Totodata legat de propunerile legislative privind PAC post 2013, ministrul spune ca suntem castigatori privind agricultura si dezvoltarea rurala. Personal cred ca el nu a citit bine cele 600+ pagini ale propunerilor emise de CE pe 12 octombrie.

    Dezvoltarea rurala nu mai exista de facto (axele pe Pilonul 2 s-au desfiintat, iar masurile care se adreseaza direct RD sunt prea putine si insuficiente).

    Cred ca Valeriu Tabara e fericit ca fermierii vor primi mai multi bani ca sa devina „eco” si sa implementeze masuri de mediu. Pentru ca noi avem o agricultura competitiva in care investim mult precum Olanda, Germania, Polonia, asta e pasul pe care trebuie sa il facem acum :-D.

  8. Investitiile nu au fost o prioritate pentru actualul guvern. Programul de guvernare e doar o ciorna, total nefolositoare.

  9. @ Codrin
    Tot Valeriu Tabara se plangea duminica de situatia agriculturii din Romania in ceea ce priveste finantarea. Acesta sustine ca „cel putin 2-3 ani va trebui sa se mai duca bani spre agricultura din bugetul national”.

  10. GÂNDIRE PREVENTIVĂ

    Domnul Preşedinte Jon* gândind profund
    A inovat oala de noapte, din raţiune,
    Plasând mânerul în interior, pe fund,
    Să-i fie scut când e surprins de naţiune.

  11. Decembrie 2007 1 CHF = 2,17 Ron, Octombrie 2011 1 CHF = 3,5 RON. Bancherii sustineau teorii conform carora moneda este una dintre cele mai sigure. Astazi, aceeasi moneda dubleaza valoarea ratelor pentru romani. Unii ii spun coincidenta, altii economie de piata, altii curs valutar…eu ii spun excrocherie curata. Cand se sesizeaza cineva?
    Carrefour a se intelege Car si Fur din Romania…vreti investitii straine? Eu sunt satul de acestea. Sclavia corporatista este contraproductiva.Ne bucuram la cateva taxe si impozite dar lasam profiturile sa plece din tara, ulterior ne intrebam de ce nu merg lucrurile. Valorificarea resursei umane a unei natii inseamna o noua forma forma de sclavie din punctul meu de vedere.12 miliarde/ de EURO ACHIZITII PUBLICE, 10 miliarde Euro salariile bugetarilor, 1,4 milioane de angajati la Stat, 40% din pensionari sunt de fapt beneficiari pe nedrept ai acestui statut. Vreti politica , va fac politica….si nu harneala ieftina ci chestiuni pertinente!

  12. Cand il vedem si noi pe Mircea Badea sa plece din birou sa intervieveze presedintele ANRMAP spre exemplu?! Nu de alta dar e institutia care reglementeaza si monitorizeaza achizitiile publice ce insumeaza 12% din PIB. De ce nu iese din birou indignatul „nationalist”? Sau se bucura la ce-i puneti pe masa si prefera sa se indigneze de la masuta inca 5 ani de aici incolo? Nene Voiculescu, ti-o spun pe sleau ca sa ma pricepi…daca vrei intr-adevar sa faci ceva in tara asta, scoate vorbaretii aia din studiouri si trimite-i peste institutiile de Stat sa faca investigatie adevarata nu barfitorie inutila.

  13. in domeniul agriculturii ar trebui investitii serioase, avem atatea terenuri lasate in paragina, plus turism, dupa ce ne lasa udrea in pace desigur

  14. Şi ce dacă au scăzut investiţiile străine? Nu aţi văzut că locul lor va fi ocupat rapid de investitorii autohtoni? Creatoarea aceea de modă va salva în doi timpi şi trei mişcări toate locurile de muncă abandonate de Nokia… Nu vrea Boc să o lase să se afirme plenar că ea, împreună cu Andreea Paul Vass, geniul economic al Guvernului, va înfiinţa toate locurile de muncă pierdute după 89, dintre care amintesc numai în Bucureşti: Uzina de ţevi sudate, Tricodava, Electrotehnica, Vulcan, Motoare şi maşini electrice, Timpuri Noi, IMGB, Republica. Va mai dura puţin până când vor fi ridicate clădiri noi pentru că toate au fost deja demolate… Dar ce ziceţi de cel mai mare investitor autohton în persoana Elenei Udrea? Miliardele de euro pe care ea, cu generozitate, le pune la dispoziţia statului român pentru a ieşi din criză, nu sunt o masivă gură de oxigen dată economiei naţionale şi ocupării forţei de muncă? Telegondolele de Vulcan, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc nu sunt investiţii? E drept că sunt investiţii în economia altor ţări, pentru că utilajele sunt de import, dar ce contează? Dacă noi avem bani, ajutăm şi pe alţii cum sunt elveţienii, nemţii, englezii, care au probleme mari economice şi financiare. Gândiţi-vă şi la forţa de muncă. Fiecare gondolă a creat cel puţin 2 (două) noi locuri de muncă: un mecanic de întreţinere şi o casieră. Dar parcurile de prin sate? Dar terenurile de fotbal în pantă nu sunt investiţii şi chiar o noutate pe plan mondial. Toţi nerozii fac terenuri de fotbal pe o bucată de pământ orizontală. Cam aşa se întâmplă când ajungi ministru pentru că eşti, la propriu, în graţiile Cotroceniului. Urmăriţi filmul „Zeiţa Portocalie” pe http://www.mirceahamza.com şi veţi înţelege cum devine treaba cu promovările pe criterii de valoare în regimul Băsescu.

  15. @Laura Paun: Valeriu Tabara face multe declaratii asa incat nu ma mira ca se contrazice de la o zi la alta. Astazi lauda reforma PAC in timp ce zilele trecute era nervos ca Romania nu are o sustinere destul de puternica la CE pentru pozitia sa si nu e luata in considerare.

  16. Aceasta este o tema REALA de interes public nu accidentul lui Huidu. Si antena3 si Realitatea aqu luat-o razna. Foarte grav consider faptul ca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a fost incalcata… DE 1000 de ori mai grav.

  17. si or sa mai scada…investitorii fug: infrastructura nu avem, arieratele nu le platim, strategie financiara nu avem

  18. In tara fara directie, fara viziune, nu ar trebui sa ne miram ca investitorii se indreapta catre alte tari si ne ocolesc.

  19. In primul rand ar trebui o investitie masiva in capitalul uman. Si daca am avea resursa umana bine pregatita, profesionisti…ar veni mai multi investitori.

  20. este foooarte grave dle. Voiculescu; ar trebui sa propuneti, eventual prin fundatiile dvs. un proiect de recuperare a investitorilor straini! dupa cum spunea Keynes, ”investitorul e un animal sperios”…

  21. Investitie = Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri. Pai profiturile astea le obtin investitorii straini nu ROMANIA…ori a te bucura ca 84% din ce realizeaza ca profit o companie pe teritoriul tarii tale pleaca la final de an e o prostie, avand in vedere ca ti se exploateaza resursa umana(cea mai valoroasa), este exact ca si in apicultura…albinutele muncesc intregul an pentru ca la final omul sa adune roadele cele mai importante.Omul exploateaza albinele asa cum investitorii straini exploateaza Romania. Redirectionarea banilor folositi pe achizitii publice si salariile bugetarilor reprezinta o masura suficienta pentru relansarea economiei. De putut se poate doar ca aceasta categorie abjecta de oameni(politicienii) NU VOR sa actioneze pentru binele colectiv(constransi probabil si de factori externi).

Comentariile sunt închise.