Vreau sa invit 3 tineri profesori/învatători la o discutie asezonata cu cafea. :)

Pentru ca nu imi pot imagina o categorie mai afectata deopotriva de criză, lipsa de respect pentru intelectuali si incompetenta leadershipului politic. Pentru ca vreau sa le inteleg de la ”sursă” problemele, oportunitatile, nemultumirile. Si pentru ca stiu că putem identifica împreună solutii mai bune decât cele identificate până acum.

Dacă sunteti profesori sau învătători e suficient să postati un comentariu – si începem discutia.

60 COMENTARII

  1. Nu sunt profesor si nici macar nu fac parte din categoria intelectualilor.Totusi ideea este una foarte buna si de salutat.Urmatori ar trebui sa fie medicii,urmati de studenti,pensionari,bugetari,intreprinzatori,someri etc.Cred ca ati inteles la ce anume ma refer.Repet,ideea in sine este foarte buna,vroiam sa atrag atentia asupra faptului ca in Romania,toate categoriile formatoare a societatii AR AVEA CEVA DE SPUS.
    Un senator se preocupa de soarta cetatenilor si incearca sa le raspunda la intrebari.In schimb presedintele ii raspunde in sictir,unui cetatean ce i-a adresat o scrisoare,intreband :” Ce s-a intamplat cu flota si cu promisiunile facute romanilor”.

  2. @ Dan Voiculescu

    Domnule senator…
    Dacă vreţi să vorbiţi cu profesori sau învăţători… cred că ar trebui să le oferiţi măcar o masă ca pe vremea ospeţiilor boiereşti, cu 12 feluri de mâncare, în bun stil românesc… şi apoi o cafea.

    :( Numai că m-am gândit la masa asta şi mi s-a făcut poftă de un un cocoş la ţiglă înecat în vin negru de Buzău şi pită aburindă de casă de 2 kg. Ştiţi cum e pita asta înmuiată în zeama de vin de la pui? Probabil că nu… Dar mirosul de usturoaie făcute după tipul maionezei ce se varsă peste cocoşelul proaspăt scos din ţiglă? Offff… Greu cu ospeţia boierească… bate orice Coq Au Vin franţuzesc cu vinul lor de Bourgogne cu tot.

  3. @ Dan Voiculescu

    CAFEA CU PÂINE

    Bandiţii se scaldă-n puf şi-n catifea ,
    Iar dascăliii trăiesc de azi pe mâine ;
    Asa că nu uita, de-i inviţi la o cafea ,
    Că unii-s flămânzi : dă-le şi o pâine !

  4. cu profesorii si medicii neaparat, asta daca nu vrem sa fim operati si tratati de cei cu diplome cumparate..mie una de sistemul medical mi-e cel mai frica

  5. Doriţi să ascultaţi pe rând părţile implicate în procesul de instrucţie? Rezolvaţi din prima, alături de cei trei profesori cu problemele lor, invitaţi şi trei părinţi cu problemele lor, generate de sistemul de învăţământ :)

  6. Este admirabil ca vreti sa vorbiti cu profesorii. Sunt o profesoara tanara, o categorie pot spune, defavorizata de societate.Nu conteaza de fapt daca esti batran sau tanar, profesorii sunt mereu defavorizati, si ca si cum nu este de ajuns, se defavorizeaza si intre ei ca si colegi.Daca ati sti povestea mea si povestea scolii in care predau, ati intelege cat de corupt este intreg sistemul de invatamant si ce suflete murdare pot avea oamenii.

  7. Educatia in Romania este la pamant, iar ministrul Funeriu ar trebui sa fie tras la raspundere pentru acest lucru.

  8. multi ar trebui trasi la raspundere, dar e nesimtirea prea mare in invatamant.unii muncesc de le sta mintea in loc iar altii comit tot felul de ilegalitati si tot lor le merge mai bine.
    pana la urma cand si unde are loc intalnirea? si care sunt cei care vin?sau cei invitati?

  9. Nu sunt profesor, dar am prieteni care lucreaza in sistem. Se confrunta cu situatii jenante, care cred ca ar putea fi rezolvate.

  10. @DV: Bibliotecaru are dreptate (cu exceptia cocosului de care mi s-a facut si mie pofta si inca nu e pauza de pranz de care, de fapt, nu beneficiez). Ar trebui sa urmeze intalniri si cu alte categorii de intelectuali: medici, studenti, tineri antreprenori. Toti au dificultati, multi au solutii pentru a trece peste acestea, dar nimeni nu ii asculta.

  11. Poate parea pura fantezie dar de ce nu:
    Pentru disciplina Educatie Plastica/Vizuala, imi doresc
    -Principii bazate pe arta contemporana si nu pe arta moderna de acum un secol
    -Atelier de creatie in scoala + materiale
    -Integrarea analizei critice si a productiei media in aceasta materie (imaginea produsa si procesata digital – foto, video)
    -2 ore pe satamana
    -Activitati transcurriculare- arta vizuala si stiinta (arta electronica de exemplu), arta vizuala si societatea (estetica relationala)etc

    o tanara profesoara de „desen”

  12. Chiar credeti ca se mai pot rezolva problemele profesorilor? Eu sunt sceptic in aceasta privinta, pentru ca ar fi prea multe de rezolvat, iar guvernantii nu vor. Am tot vazut in ultimii ani cati bani s-au alocat de la buget pentru invatamant…resturile.

  13. @ Codrin

    Mă îndoiesc că voi mai vizita alt oraş decât Bucureştii, poate în spirit… Mulţam de invitaţie însă.

    Eu i-am sugerat, mai demult, domnului Voiculescu să încerce să atace problema micilor afaceri din agricultură. NIMENI nu se ocupă de micii fermieri, fie că fac agricultură mare (pe 10 hectare, 50 de hectare…), legumicultură, sere, şeptel… Rolul politic ar trebui să fie al PNŢ, însă ţărăniştii nu mai fac de mult timp politică. Cine captează vocea micilor investitori în agricultură va ieşi, fără doar şi poate, în mare câştig al votului, mai ales la alegerile locale. Agricultura are nevoie de intervenţia statului în preluarea recoltei la preţuri medii, pentru că fermierul vinde întotdeauna la recoltă (nu are unde să stocheze recolta) la preţul minim… în folosul samsarilor de produse agricole (cât e criza de criză, export-importul din agricultură prosperă). „Primul Siloz” este înfiinţat, dar nu funcţionează. Fermierii nu pot investi în tehnologie fără un sprijin. Fără tehnologie nu putem vorbi despre preţuri ale costurilor mici. Fără scăderea costurilor nu putem vorbi despre competitivitatea fermierilor români versus fermierii vest-europeni care au mai şi beneficiat ani de zile de subvenţii colosale. Lipsa investiţiei politice în agricultură va face agricultura să dispară precum şi industria. Nu ne putem permite să vină alţii din afară să facă agricultură pe pământul nostru.

    Aş adăuga la medici, studenti, tineri antreprenori şi fermierii mijlocii ai României.

  14. @Bibliotecaru: noi doi am mai discutat problema agriculturii atat aici, cat si in alte locuri. Din pacate, nicaieri nu se va gasi sprijin pentru fermeri.
    Noile propuneri pentru CAP post 2013 transforma spatiul rural intr-un agricol si tare ma tem ca Romania nu e pregatita inca pentru asa ceva.

  15. o intalnire sterila de vorbit vorbe …. nici macar voturi nu stiu daca aduce . intalnire cu adevarat utila este una cu mediul economic acolo unde Voiculescu are competenta . si daca tot are aplecare spre tineri sa fie cu tinerii antreprenori din oricare domeniu …

  16. nu contest ca as avea ce invata de la Voiculescu „pe partea economica ” cum zice o vorba . despre intalniri raman mai mult decat rezervat . cat despre agricultura m-am lecuit cred… activez in alte domenii momentan

  17. ar trebui o discutie si cu profesorii generatiilor mai trecute, ar fi interesant de vazut si comparat parerile celor doua categorii

  18. profesorii ar trebui sa ia atitudine daca nu vor sa ramana in aceasi situatie, ar trebui sa se inscrie cat mai multi

  19. Conform unui raport publicat recent pe site-ul Comisiei Europene, profesorii din România şi Bulgaria sunt cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, în timp ce dascălii din Luxemburg, Danemarca şi Austria au cele mai bune salarii.

  20. Conditia sociala si profesionala a profesorului roman, precum si imaginea acestei profesiuni in Romania au fost afectate foarte grav de acumularea unor efecte negative din mai multe directii si pe parcursul mai multor etape ale istoriei noastre recente.

  21. Profesorii si profesiunea didactica par sa conteze tot mai putin in Romania nu doar pentru elevi, parinti, tineri absolventi de universitate, dar si pentru cei care conduc educatia.

  22. diana, profesorii din vechea generatie nu-s de lepadat, dar mai bine se discuta cu cei mai noi in bransa, pentru ca pe ei ne vom baza de acum inainte.

  23. Sunt deacord cu ACUVIO.
    Ar trebui sa fie prezenti si 3 parinti.

    Si as mai adauga, referitor la profesori/invatatori – sa vina si cu rezultatul atestarii…nu de alta dar sa nu vina din cei ce au picat testele.
    Sa aduca media notelor de absolvire a facultatii., gradele de titularizare si media notelor, ca sa stim la ce nivel se poarta discutia. Altfel se va auzi doar plansete ca nu au ce pune in frigider.

    Fac parte dintr-o familie de profesori si invatatori de cateva generatii. De pe mana bunicilor si a mamei mele au iesit viitori medici,profesori si doctori in medicina . Au iesit Oameni.

    Au iubit si iubesc aceasta meserie mai mult decat orce. Si-au facut datoria indiferent de partea materiala. Contactul cu copiii ii intinereau si-i mentineau pe linia de plutire.Daca vedeau pe un copil mai rasarit il indrumau cum trebuie, ii indrumau si parintii. Daca erau interesati – ii ajutau cu ceva material didactic suplimentar.

    Acum scoala respectiva a degradat. Putini Oameni mai ies de pe bancile ei. Sunt multi invatatori ce au absolvit facultatea la fara frecventa, unii nici nu au specializarea necesara in domeniul pe care-l predau….
    Invatatorii se trag de sireturi cu copiii in retelele de socializare…Copiii sunt „rugati” sa ajute invatatorii la muncile agricole…si „indrumati” sa-si informeze parintii ce muncesc in strainatate sa sara cu banu’ daca vor medii mari pentru plozii lor.
    Un invatator adevarat nu se va plange ca are salariul mic , chiar daca ii este insuficient. Pentru el rezultatele muncii sale se manifesta prin numarul de Oameni invatati si indrumati de el.
    In prezent nu duce nimeni nici o evidenta ce se intampla mai departe cu acesti copii.

  24. Faptul ca in Romania nu avem o politica mai coerenta pentru profesori, bazata pe recomandarile expertilor, poate fi explicat prin diminuarea importantei economice, sociale si politice a acestei categorii profesionale.

  25. @andrada mateescu
    de curiozitate, oare exista in scolile din occident sedinte cu parintii? Chiar o sa intreb niste pe cunostinte din Germania daca au la scoala Fondul clasei., ca in principal despre el e vorba la sedintele din Romania.

  26. @ Codrin – corect! din experienta mea sprijinul pentru agricultori pe partea de valorificare a produselor este destul de redus iar pentru tinerii fermieri pot zice ca ajunge la cota de inghet .
    @ Laura Paun – poate poti argumenta si de ce e un model de urmat ?
    @ la escu – stiu ca o discutie lamureste multe . mai departe nu comentez

  27. Propunerea noastră este reducerea corupţiei în sistemul educaţional. În ultimii ani competenţa a fost înlocuită cu carnetul portocaliu. S-au desfiinţat peste 1000 de şcoli, dar s-au înfiinţat 2000 de magazine etnobotanice.
    Televiziunea ar trebui să spijine şcoala. Spre exemplu ar putea fi reluate într-o formă modernă emisiunile de tip Radio/Teleşcoală, emisiuni de 1 oră cu meditaţii gratuite, respectiv sfaturi pentru bac sub formă televizată ţinute de diferiţi profesori pentru elevii din întreaga Românie. În fiecare an sunt cca.200.000 de elevi care dau bac-ul, 400.000 de părinţi cu emoţii, 1 mil. de oameni implicaţi în examene naţionale. La fel şi cu examenele de clasa a VIII-a.
    Nemulţumirea cea mai mare nu vine doar din salarii cât din dispreţul şi teroarea la care sunt supuşi profesorii.
    Acţiunea noastră o puteţi găsi aici: http://SindicatulTinerilorProfesoriRomania.blogspot.com/
    Noi suntem sindicatul care nu a bătut palma cu Daniel Funeriu şi am continuat greva fiind daţi în judecată şi forţaţi de instanţă să oprim greva. http://corneliuriegler.blogspot.com/2010/06/interviu-cu-eugen-istodor.html

  28. principala problema e lipsa de perspectiva . cand vezi salarizarea mizera cand NICIODATA nu beneficiezi de tichete , cand de ziua educatorului nu esti recompensat cu o prima simbolica ajungi sa faci aceasta meserie din apostolat .cand director iti este un pedelist infocat cand de la minister ti se cer zeci de hartii, in detrimentul pregatirii orelor , cand ne miram cu ce sa mai aparem nou pe piata cand inventam tot felul de programe cand numaram zilnic absente , cand la sedintele cu parintii acestia nu se prezinta cand elevii nu invata ,cand ajung sa te eticheteze eleviii, cand li se da o libertate nemarginita cand ministru ai unu fara bac, un branconer , cand te obloga sa mergi la concursuri , sa te perfectionezi si tot pe banii tai cand anual iti scade procentul pentru educatie cum v-ati simti?pe elevi ii formezi dar pe parlamentari care au trecut pe linga scoala cand zilnic iese unul ce-si spune presedintele romaniei si critica mereu educatia cand discreditarea e totala candte simti umilit zilnic ,cand ziua ta nu se termina decat dupa 5 ore predare 4 pregatire ore viitoare , 2 corectare caiete , lucrari , o sedinta cu parintii ,o consiliere parentala pe care te obliga sa o faci saptaminal cand mai ai o activitate extrascolara ,cand mai mergi ca diriginte la 2- 3 copii poznasi acasa , mai faci si naveta tot pe banii tai ca nu are primaria bani crede-ma ca te simti ca dracu si astepti noaptea sa te odihnesti daca nu ai cosmaruri . cand te inscrii la gradatie de merit si dosarul tau nici nu e studiat si vezi o depunctare de 30 puncte si afli ca de fapt listele se fac de deputat cu spaga de 400 euro si nu ai ce sa faci ca listele sunt partinice si tu stai in banca ta cum te-ai simti? singura consolare e ca acesti copii sunt minunati si nu sunt ei de vina .nu ai stabilitate fara credite o alta traznaie pe vremuri faceai dovada probitatii prin examene de titularizare grade acum si astea sunt insuficiente trebuie creditepe care sa le acumulezi in concediu zile libere ca sambata duminica cand castigi un drept in instanta iar statul hot te amageste ca iti vei recupera drepturile in 2015 ,cand iti suspenda si dreptul la autoperfectionare anulind cei 200 de euro fond de carte ce poti spune domnule senator ? cand primaria iti trimite un reprezentant din consilieri care e analfabet dar se pricepe la toateramai mut de uimire si as putea continua la nesfirsit dar banuiesc ca se vor gasi oponenti care ma vor contracara ca asa e spiritul uman contradictoriu . Mentionez ca nu sunt interlocutorul dorit de dumneavoastra , sunt unul din cei in varsta care are un blazon de aparat si isi face datoria ca in vremurile de dinainte de revolutie dar ati dorit sa aflati amanunte

    • Multumesc pentru toate raspunsurile, am notat. Ma voi intalni, petru aprofundarea temelor, cu toti dascalii care mi-au scris.

  29. Domnule profesor,

    Eu nu fac niciun comentariu.
    Doar spun ca mi-as dori f mult sa am o intalnire de joi cu dumneavoastra.
    De ce? Din mai multe motive. Serioase, desigur.
    Daca acest un lucru nu se va putea, va adresez respectuos rugamintea sa-mi indicati o adresa de mail la care sa va prezint o idee de faceri interesanta.
    Ca sa fiu sincera, de fapt, mi-as dori opinia unui om cu experienta dumneavostra referitor la aceasta idee de business.
    Doresc sa fiu sigura ca veti citi dumn email-ul si nu secretara sau altcineva si sa nu mai ajunga la dumn.

    Va multumesc.

Comentariile sunt închise.