Propunerea UDMR privind modificarea Constitutiei in sensul eliminarii caracterului de “stat national” este flagrant neconstitutionala, incalcand art.152 din legea fundamentala, care stabileste explicit ca prevederile art.1 nu pot face obiectul revizuirii.

In mod evident, liderii UDMR cunosc imposibilitatea modificarii art.1 din Constitutie, demersul lor avand motivatii politice, fiind menit sa impiedice disiparea electoratului maghiar catre formatiunile concurente mai radicale. Însă, lipsa de reactie a autoritatilor române încurajeaza aspiratiile etnice extremiste. In ultimii ani, pasivitatea presedintelui Basescu in fata provocarilor pe criterii etnice a consolidat miscarile extremiste si, foarte grav, a radicalizat mesajele UDMR.

In mod normal, Presedintia ar fi trebuit sa reactioneze prompt la pretentiile neconstitutionale ale UDMR. Dar Traian Basescu tace. Este o tacere lasa, presedintelui fiindu-i frica sa-si supere un partener de guvernare. Cel care a atacat abject repere istorice ale Romaniei, nu are curajul de a apara caracterul “national” al statului roman. Din contra, asteapta sa reactioneze Opozitia, sperand ca o tensionare a relatiilor UDMR-USL l-ar ajuta in negocierile cu UDMR pe proiectul reorganizarii administrative.

Specialist in trocuri, Traian Basescu pare dispus sa accepte un schimb “stat national” – “reorganizare administrativa”, considerand ca retrasarea unitatilor administrativ-teritoriale este ultima sansa a actualului regim de a evita o infrangere categorica in 2012. ”

27 COMENTARII

  1. Incalcarea Constitutiei in mod voit se incadreaza la mai multe capitole ale codului penal. Deci atat Guvernul, cat si membrii Consiliului Legislativ (daca dau aviz pozitiv) si parlamentarii intra sub incidenta legii. Acum sa vedem cine are curaj sa ii acuze.

  2. udmr trebuie scoasa de la guvernare la fel ca si traian basescu. romania ramane stat national indiferent de ce vor unii sau altii

  3. Se spune că francezii, cu umorul lor proverbial, au scris un epitaf pe piatra tombală a lui Richelieu:”Acest om a făcut mai multă rău decât bine Franţei.
    Binele l-a făcut rău şi răul l-a făcut bine”. Acest text poate fi cartea de vizită a lui Băsescu cu privire la România. Acest ipochimen a avut posibilitatea 20 de ani să facă bine şi a făcut numai rău. Unii naivi credeau că, după realegerea lui ca preşedinte, Băsescu va dori să-şi spele din păcatele multe şi grele săvârşite şi va trece de partea binelui, pentru a-şi găsi în cărţile de istorie o pagină, un paragraf sau măcar o frază pozitive. Croit rău şi strâmb, a apăsat şi mai tare pe pedala de acceleraţie a descreierării. Văzând că poporul nu-l iubeşte, s-a întors cu ură asupra celor mulţi şi necăjiţi, făcându-le traiul sărac şi mai sărac şi mai mizer şi mai disperat. Cu un rictus sardonic întipărit pe faţă, a anunţat că el a obligat Guvernul să ia de pe masa românilor şi ultima bucată de pâine şi cea din urmă speranţă din sufletul lor. Ca o jivină înspăimântată stă ascuns în spatele jandarmilor şi SPP-iştilor, ferindu-se să dea ochii cu mulţimile disperate. Mai-marii lumii îl ignoră şi se feresc de el ca de o boală contagioasă şi mortală. În ţară, mai încearcă din când în când să testeze piaţa şi o face pe gospodarul care iese la cumpărături prin mall-uri. Lumea nici nu-l bagă în seamă. Trăieşte în ura lui pentru noi ca un castravete murat în oţetul din borcan. Pe http://www.mirceahamza.com am postat mai multe filme despre Băsescu, încercând să-l arăt aşa cum e: rău şi bănuitor, mare cu cei mici şi mic cu cei mari şi pizmaş. O zdreanţă umană căzută ca un blestem pe capul românilor.

  4. OFERTĂ DE TROC

    Fiind dispuşi la orice târg, acuma iarna ,
    Românii le propun maghiarilor un troc :
    În loc să-l spânzure pe Iancu, Csibi Barna
    Să-i facă acelaşi lucru … lui Zeus şi lui Boc !

  5. A FĂCUT CĂCATUL COAJĂ

    Aşa aş carateriza afimaţiile nefericite, de mai jos, ale d-nei Corina Creţu la adresa unui coleg de partid :
    „Mircea Geoana nu se bazeaza pe competente si profesionisti, ci numai pe oamenii de casa.” Ea a acuzat lipsa de caracter a lui Mircea Geoana, referindu-se la stilul de conducere al acestuia din perioada in care era ministru de Externe. Corina Cretu a amintit ca Geoana il jigneste pe Iliescu uitand ca „Iliescu, si nu altcineva l-a pus ambasador in SUA si tot el l-a pus ministru de Externe … sunt niste lucruri care se razbuna in viata… eu cred ca fiecare plateste”.
    Pe cina apără doamna europarlamentar ? Pe părintele loviluţiei din 1989, pe cel care l-a numit „prostănacu” …
    Dar dacă Marele Licurici îl prefară pe Mircea, aflat le el în vizită de lucru ?

  6. Eu sper sa reuseasca initiativa cu modificarea Constitutiei. Sunt interesat, in mod special, de art cu suspendarea presedintelui.

  7. Aş vrea să fac o precizare importantă.

    Ieşirea din clenciul articolului 152, aliniatul 1 este, după cei care vor să schimbe „stat naţional”, printr-o procedură banală, anume că, o dată cu această schimbare, se schimbă şi acest articol 152.

    Aparent este logic corect. Schimbând articolul 152 va fi permisă schimbarea articolului 1.

    Mulţi se gândesc şi nu văd nimic greşit. Totuşi…

    Articolul 152 nu face trimitere expresă la articolul 1 sau unde este cazul, ci spune aşa:
    „Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.”

    Ei bine, prin acest text chiar art. 152 face referiri la caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului roman, respectiv forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială, deci este el însuşi o dispoziţie care face referire la caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului roman, respectiv forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială. Cu alte cuvinte art. 152 nu poate fi modificat decât printr-o nouă constituţie şi nu prin revizuire, asta pentru că se auto-protejează, din moment ce face referire exact la ceea ce nu poate fi modificat.

  8. Presedintele e avid de putere. Strange cu dintii de ea, ca sa nu o scape. Nu mai conteaza abuzurile, nerespectarea legii, pentru ca scopul scuza mijloacele.

  9. HUNOR CĂLARE PE JON*

    – Reorganizare administrativă vreau io, Jon*.
    – Na-ţi-o na(l) Statul Palmă Barbă Hunor g/ungur/i…

  10. DECRIPTARE DUPĂ ŞPRIŢ

    Ieri în sala de la Vila Lac, Jon* primeşte de la cosilier un bilet suspect pe care se aflau două poze alăturate : o păsărică de damă cu literele IT pe perineu şi un motan de expoziţie. Neputând să descifreze (el nu le are cu capul !!!) cere ajutorul procurorului Macovrei, aceasta reuşind după pauza de şpriţ să-i satisfacă eterna curiozitate masculină : „Va ginit Dan Voiculescu”…

  11. Si daca se renunta la formularea de „stat national”, se va trece cumva la cea de „stat multinational”? Urmata, eventual, si de o mica federalizare asa, pe criterii etnice? Parca aduce cu teoriile de prin perioada interbelica, cu singura diferenta ca atunci exista opozitie din interior.

  12. e un proverb ce spune asa: cainii latra si cireada trece,de ce ne miram cind noi am votat? acu ciocul mic ca pute, asta ne e soarta sa fim trasi in piept daca suntem fara coloana ,Brincusi ne-a avertizat,ne-alasat un model,dar si el sa dus ca nu mai suporta.ciocu mic.

  13. se pare ca pe absescu il intereseaza doar puterea personala. dar asteptam ca usl sa castige alegerile si atunci se vor schimba multe

  14. UDMR incearca un exercitiu pentru a nu-si pierde electoratul, iar pe Basescu nu il deranjeaza. Un partener de guvernare servil nu este de lepadat.

  15. Noi stam si ne uitam cum nenorocitii de PDL-isti in frunte cu diavolul BASESCU ne distrug tara!
    Dracu sa ii i-a pe toti care l-au votat pe Basescu adica sa ii i-a cu ei inapoi in iad de unde a venit! JAVRA asta nenorocita!

Comentariile sunt închise.