Un element de traditie al invatamantului de excelenta romanesc este olimpiada; institutie care a suferit uneori, in ultimii ani, din cauza lipsurilor financiare, fiind adesea tinuta in viata de entuziasmul unor profesori voluntari.

E unul din motivele pentru care Fundatia pentru Dezvoltarea Romaniei sustine proiecte precum Olimpiadele Creativitatii in Limba Engleza (detalii aici), Olimpiadele Prescolarilor (din februarie) sau Olimpiadele Creativitatii in Arte Vizuale (din martie).

M-ar bucura sugestiile voastre in doua directii:

a. Idei pentru alte discipline (sau zone interdisciplinare) adecvate pentru a identifica si dezvolta aptitudinile speciale ale copiilor nostri.

b. Povestile unor dascali sufletisti, care reusesc sa duca in spate, cu propriile eforturi, concursuri de excelenta pentru copii si tineri.

Ce ziceti – vedem putina interactivitate :) ?

34 COMENTARII

  1. Cantareti, dansatori si copii actori avem mai multi decat e nevoie. Eu personal as vrea sa vad incurajate talentele de pe urma carora am putea beneficia ca tara cand cresc copiii: chimie, fizica. Cercetare stiintifica. E prea devreme pentru copii sa-si aleaga directia, dar exista si micuti/adolescenti pasionati de asa ceva. E suficient sa li se incurajeze unora dintre ei inclinatia spre stiinta. Cat despre informatica… aici deja sunt tot felul de concursuri, dar la cat de mare densitate de talent si inteligenta avem… un nou concurs nu strica. Poate reusim sa mai salvam cativa ca sa n-o apuce pe drumuri ilegale de tip phishing, hacking s.a.m.d.
    Despre dascali speciali nu am informatii asa ca ii las pe altii sa propuna.

  2. Opoziţie populară totală faţă de prezenţa
    lui Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte
    al României.

    Motto : În deşert nu se plânge ; o ştie şi cămila.

    NUMAI COPII MAI POT SALVA ROMÂNIA

    – Tăticule, e adevărat că Traian Băsescu este un monstru ?
    – Da. A mâncat ţara şi viaţa Românilor ! Dacă te primeşte îţi oferă 2 biscuiţi mici rotunzi pe dosul cărora scrie « moarte » şi îţi cere să-ţi încerci norocul alegând unul din ei, minţind că pe unul scrie « viaţă fericită » şi pe celălalt « moarte »…
    – Cum s-ar spune el oferă numai moarte. Mâine mă duc la Cotroceni să-mi încerc şansa.
    – N-ai înţeles nimic !
    A doua zi copilul revine triumfător de la întâlnirea cu monstrul.
    – Am câştigat « o viaţă fericită » iar Traian Băsecu a crăpat !!!
    – Cum ai făcut ?
    – Când m-a poftit să aleg unul din cei doi biscuiţi, eu am luat la întâmplare unul şi l-am mâncat, cerâdu-i să citească el pe cel care a rămas. Tremurând de furie a citit, evident, “moarte”. Prin deducţie, pe cel mâncat de mine ar fi fost scris “o viaţă fericită”. Din întâmplare era de faţă şi Preafericitul căruia i-a rămas doar să spună : iartă-L Doamne !
    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Numai copiii mai pot salva ROMÂNIA !

  3. FRATE trebuie sa ii sustinem pe cei din strada de la TG mures ….umpleti toate site-urile cu aceste link-uri ….ca sa fie cat mai multe voturi Deja sunt peste 176.000 cei care il sustin aici pe RAED ARAFAT.Voturile celor de pe pagina de mai jos VOR FI UNITE CU CELE ALE CAMPANIEI OBSERVATOR.
    https://www.facebook.com/SalvarepentruSMURD
    Spuneti NU desfintarii serviciului public de urgenta – SMURD
    http://www.causes.com/causes/644377-spuneti-nu-desfintarii-serviciului-public-de-urgenta-smurd

  4. Domnule Mogul,
    Locuiesc in SUA de mai multi ani. De mult timp platesc online pe site-ul antenei ca sa pot vedea emisiunile preferate iregistrate. De citeva saptamani nu o mai pot face, iar nenumaratele mele mesaje si emailuri trimise la sectiunea fastdowload antena1 , au ramas fara ecou. Am vorbit frumos, i-am si balacarit, nimic, nici macar nu-mi raspund sa ma injure.SUNTETI ULTIMA SPERANTA, vreau sa cred ,ca la o ditamai televiziunea, nu trebuie sa ajungi tocmai la Mogul, ca sa rezolv o problema ce tine de serviciul cu clientii. Chiar daca suma pe care o platesc pt aceste inregistrari, e modica, totusi e o suma pentru care as dori sa beneficiez de serviciile promise. Pe angajatii de la la serviciile webcast , tin sa va anunt ca-i doare in basca de noi, clientii. Spuneti-mi ,ce sa mai comentez eu cu tata la telefon cind il sun in Romania, daca nu vad ce se intimpla. Ha ha ha. Va rog domnule Mogul sa ma ajutati.

  5. Pe vremea mea, participarea la olimpiade era foarte importanta pentru profesori si elevi. Erau alesi doar cei mai buni la o disciplina.

  6. COPII SUPERDOTATI AJUNG INFRACTORI SAU TERORISTI INTERNATIONALI !

    Romanii care au, de mici, abilitati exceptionale risca sa ajunga adulti ratati sau infractori. Motivul: statul nu stie sau nu vrea sa le fructifice talentul. „Eu am gasit, , un copil de arab. Nu stia sa scrie, nici sa citeasca, dar ii batea la sah pe toti din scoala. Am mai intalnit unul tgan care abandonase scoala din cauza ca parintii nu aveau bani. Dar copilul acela avea un avans de opt ani fata de cei de varsta lui“, spune profesorul Florian Colceag, presedintele Asociatiei IRSCA Gifted Education (organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu sprijinirea si promovarea copiilor supradotati).

  7. Inventica/inovatie in domeniul robotilor, masinilor autonome (care navigheaza singure din punctul a in b si evita obstacolele), protezelor medicale si alte inventii care asjuta oamenii cu dizabilitati sau lucrul in conditii extreme. Ca si desfasurare sa fie anula la inceputul anului scolar pentru a avea vara mai mult timp de lucru, iar castigatorii sa fie ajutati sa comercializeze inventiile/inovatiile.

  8. Cred ca ar fi interesant sa organizati cursuri de tenis. Foarte multi parinti sunt interesati de identificarea unor astfel de cursuri.

  9. De la Olimpiada Politică

    DILEMA EUNUCULUI TRAIAN BĂSESCU
    ÎN PAT CU ROMÂNIA

    Să-i scot sau să nu-i scot chiloţii…

  10. Am avut o colega olimpica la matematica in fiecare an cand se tineau, acum este la princeton cu bursa..Un merit deosebit il are profesorul de matematica, un om extraordinar de apropiat de elevii sai, care-si dedica si restul timpului liber pregatirii unor astfel de copii

  11. Din pacate, olimpicii de la noi din tara nu sunt luati in seama de statul roman. Foarte multi, aleg sa paraseasca tara.

  12. @Dan Doboseriu Ahaa si pentru ca este cel care a INFINTAT SMURD.Nimic de zis acolo.Ok te astepti ca un singur om SA SE LUPTE CU UN SISTEM INTREG.Dar stai asa …..a facut asta odata si a iesit ….SMURD.Acum pentru ca nu a reusit sa opreasca inchiderea spitalelor ,POATE MURII …NU.Interesanta opinia unui om ,care posteaza NUMAI POEZII.Poate ,poate de undeva sare marele IEPURAS cu ceva banuti ca sa editeze o carte.
    Eu respect opinia dumneavoastra.Ce ziceti eu am argumente ca sa o respectati pe a mea?Sau pentru asta trebuie sa fiu eu SINGUR in fata cladiri PARLAMENTULUI si sa lupt cu acest sistem corupt pentru drepturile NOASTRE ,A TUTUROR.In timp ce domnia voastra savureaza un ceai cald privind la TV,scriind pe blog si INJURAND un nebun din fata unei cladiri.
    Ce pot sa spun ,decat IMI PARE RAU CA SUNT BINE INTENTIONAT.Si prefer un om CARE A SALVAT POATE MII DE VIETI ,prin actiunile sale.Dar din pacate NU il cheam-a IISUS pentru a salva TOATE vietile si DUMNEAVOASTRA pentru asta ,IL RASTIGNITI.
    Uitati de personajele principale CARE AU PRODUS HAOSUL prin care trece aceasta tara.
    Cu stima si respect ( pentru cei ce MA RESPECTA )!!!!

  13. OLIMPIADE MOGULIENE SI VIZITE DE LUCRU LA GRADINITA
    Continua marmeladare a blogului incepe sa plictiseasca. Chiar corul aplaudacilor cer poze cu dumneavoastra. Eu personal doresc din suflet sa fiu din nou atacat.
    A fi centrul atentiei si dintr-o data sa dispari in anonimat este destul de dureros,
    Chiar si Mihaela nu se mai intereseaza de gramatica mea.
    Comparatia mea cu locatarul Cotrocenulul a creiat interes in patul doamnei Udrea si panica in randurile ofiterilor acoperiti pe care ai cunoaste toata lumea.
    Sper sa reveniti la sentimente mai proaste si sa reincepeti cenzurarea comentariilor mele in legatura cu legatura intre agentii arabi din cadrul SIE si legaturile lor cu Al Qaeda.
    Concluzie. Desfintarea mea ar readuce speranta pentru cei multi chiar prea multi.
    Va multumesc. Cu speranta,

  14. Cand eram eu pustan, abia asteptam olimpiadele, ne „bateam” care ajunge mai sus, stateam cate 3-5 zile acasa sa invatam, sa ne reluam materia, in functie de etapa la care eram. Scolile unde se tineam olimpiadele erau inchise in zilele acelea, totul era organizat foarte frumos, cu seriozitate. Acum nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla cu ele, abia daca au bani sa printeze subiectele…Pacat

  15. @ anonim – din – nastere

    DREPTUL ŞI OBLIGAŢIA DE A PLĂNGE

    Argumentul de-a ieşi în stradă e corect ,
    Iar umorul tău e mult prea fin şi e subtil ;
    Dar pe Raed, oricât de mult eu îl respect ,
    Plânge-l tu cât vrei … ca pe Kim Jong-il !

  16. Pentru prescolari: O trusa pentru invatarea aritmeticii foarte interesanta si premiata la nivel national (pe vremea lui Ceausescu, e drept…). Ar fi nevoie de fonduri pentru implementarea proiectului la nivel national…

  17. BĂSESCU CERE PUBLIC LUI BĂSESCU
    retragerea Legii Sănătăţii

    Poporul român scandează : „Nu plecăm din ţară, pleacă TU afară ! JOS BĂSESCU ! Ieşi afară javră ordinară !

    PS : Se va repeta figura cu elicopterul din 22.12.1989 ?

    Din lirica canadiană

    Dacă ninge, dacă plouă
    Mi se rupe aia-n două,
    C-am canadiană nouă.

  18. Stimaţi bucureşteni,

    Sunt Elena femeia de serviciu şi purtător de cuvânt de la Palatul Cotroceni.
    Domnul Preşedinte Traian Băsescu vă roagă să nu mai faceţi gălăgie în faţa palatului deoarece gândeşte la o soluţie energetică de ieşire din criză a ţării sale.
    Este vorba de miniturbine eoliene, de buzunar, care vor fi repartizate fiecărui român în viaţă, cu racordare la sistemul energetic naţional.
    Invenţia, de talie mondială, se bazată pe faptul că în buzunarele românilor bate vîntul tot timpul.
    Cei care purtaţi copii în braţe, lăsaţi-i jos, nemaifiind riscul de a fi pălmuiţi.
    Dacă doriţi fotografii individuale şi de grup de la acest miting, ele vă pot fi oferite de către organe, contra mici amenzi protocolare.
    Deoarece palatul nu are capacitate de cazare pentru dvs, sunteţi rugaţi să mergeţi acasă cu dubele puse la dispoziţie de poliţie ( unul este „ajutat” în acest sens de 3 poliţişti, deci se poate).

    13.01.2012 la 22:40

  19. Asteptam liderii opozitiei, dar si pe cei care au ramas neatinsi de hipnoza sistemului actual, si care pot influenta pozitiv masele, sa iasa in strada alaturi de oameni!! Politica se face, nu la birou sau TV, ci in mijlocul multimii care te voteaza!! Acelasi lucru il asteptam si de la presa, de la prezentatorii emisiunilor asa-zise impotriva regimului!! Astazi vorbele nu mai tin nici de frig si nici de foame!!! Cuvantul potrivit ptr momentul de acum este: ACTIUNE ! …cu intelepciune:-)
    Cea mai mare dorinţă a mea e…. SĂ NU MAI AM DREPTATE !!! ŞI CU ASTA AM ÎNCHEIAT CĂ-S SÂRB ŞI N-AM STAT LA BĂUTE DE ANUL NOU, AM IEŞIT IN STRADĂ PT BĂIETELUL MEU, AM IESIT CUM IES DE FIECARE DATĂ ŞI CA DE FIECARE DATĂ M-AM SIMTIT TARE SINGURĂ !
    ALOOOOO… OPOZIŢIA, SE AUDEEEEEE…. IEŞIŢI DIN COTLOANE CĂCI ACUM E ROSTUL SĂ FIŢI ÎNTRE OAMENI !!!!

  20. NU NUMAI BASESCU ESTE DE VINA….CI INTREAGA CLASA POLITICA TRADATOARE DE TARA !
    @Sibilla
    Opozitia trebue sa stea departe. Cat mai departe. Nimeni nu vrea sa vada un Ponta sau un Antonescu printre demonstranti.
    Lumea nemultumita nu mai vrea schimbarea
    unei mafii politice cu alta si unei gasti de hoti….cu o alta gasca de hoti.
    .Mamaliga va exploda mai devreme sau
    mai tarziu. Va fi o curatenie generala
    . Pe banca acuzatilor trebue sa stea intrega clasa politica care a dus la dezastrul actual.

  21. @ Dan Voiculescu

    Conceptul olimpiadei era pe vremuri altul decât acum.

    Citius, Altius, Fortius, cuprindea toate aspectele sportului ca artă militară. Câştigătorul nu era numai eroul de moment, dar devenea şi evidenţiatul comandant al luptei brute obţinut prin selecţie naturală.

    Acest „hendiatris” sublinia că toate trebuie să fie la un loc, toţi participau la toate întrecerile. Astăzi „olimpiadele” pe discipline arată pe cel mai bun la o disciplină. Adevărata olimpiadă ar trebui să-l indice omul superior.

    Ţara s-a umplut de adulţi care spun, cu mândrie, că auost olimpici… înţelegând prin aceasta nu neapărat că a luat un loc întâi pe ţară ci, în spirit olimpic, că a participat la competiţie la faza pe şcoală. Eu aş sugera o olimpiadă „pe bune”, la şapte discipline de bază:

    1. limba şi literatura română
    2. matematică
    3. fizică
    4. chimie
    5. istorie
    6. geografie
    7. filosofie

    Cu siguranţă că cei ce vor câştiga o astfel de întrecere vor fi erudiţii şi geniile şi savanţii societăţii româneşti, oamenii ce ne vor capta atenţia mulţi ani mai târziu. Câştigarea unui astfel de concurs va însemna, fără doar şi poate, o carte de vizită pentru un tânăr.

  22. BINECUVÂNTARE

    În chiloţi, după perdele,
    Jon* îşi face semnul crucii;
    Amărâtul pui de lele
    Jalnic ca toţi eunucii.

    Gloata-n poartă-i cere ţeasta:
    La ce bun că el n-o are,
    C-a trăit pe lumea asta
    Precum ultima putoare.

    Bagă legea, legea scoate,
    Cu mişcări de onanist.
    Gata, nici că se mai poate!
    Duh spurcat de anticrist.

    Cer demisia, din stradă
    Mii de voci ale UNIRII;
    Pân’ la proxima paradă
    Fără „Preşul” nesimţirii…

    Sunt copii la taţi în braţe,
    Să îl mustre pe Bau-baul,
    Şi femei cu prunci în maţe;
    Frica-i ia la brută maul.

    Nici un rrom nu e în gloată,
    Sunt plecaţi cu toţi la Roma.
    Desenând pe steag o pată,
    Şi-n Parisul unui Goma.

    Tineri şi bărbaţi în floare
    Feţe dârze – luminoase
    Îngrozesc cu-ameninţare
    Draperiile pufoase.

    O căciula aninată în toiag
    E porunca lui Moş Roată
    Receptată cu mult drag ;
    Semn de-„acum ori niciodată”.

    Poliţişti cu „fala”-n mână
    Fără puşti, făr-de gloanţe,
    Asta-i armia română ?
    Să păzească cotoroanţe ?

    Limba clopotului nopţii
    Linge bronzul a culcare.
    De pe cer Hristos şi copţii
    Le dă Binecuvântare…

    Însoţiţi de Eminescu
    Nou născut într-un gerar.
    ……………………………….
    Cât de javră eşti Băsescu !
    Biet subom şi căcă…lapsus.

    13.01.2012 la 24:00

  23. Domnule senator,ma adresez d-voastra,pentru ca stiu ca va pasa!am fost pensionata anticipat-obligatoriu in 2004,pentru ca intreprinderea unde am lucrat,a fost vanduta.am lucrat 32 de ani.,am o pensie’nesimtit’ de mica-800 lei.problema mea e ca am plecat din disperare in italia,lucrand acolo 6 ani,la negru si un an cu contract.intorcandu-ma acasa am depus toate actele necesare,la casa de pensii sector 1,sperand ca acele contributii platite in italia vor conta la recalcularea pensiei.asta se intampla in 2011-07 martie.nr. de inregistrare este 11730.cu toate ca se apropie anul,nu am primit nici un raspuns!eu sunt in pragul disperarii,pentru ca nu stiu cum se poate trai,cum poti imparti aceasta suma pentru ‘cosul zilnic’.poate ma puteti ajuta!ma numesc cuc maria.multumesc!

  24. Exista niste studii internationale facute in domeniul educatiei copiilor.

    Faptul ca invata doar pe note de 10, sau este olimpic la vre-o materie nici pe departe nu trebuie sa le aduca liniste parintilor ca odraslele lor vor fi fericite si ca vor avea un viitor stralucit.
    Un olimpic nu inseamna neaparat si o minte descurcareata, agera sau ca e curios la tot ce-l inconjoara., latot ce e nou. Traim intr-o lume in permanenta miscare. Ce a fost valabil ieri astazi nu mai este valabil. Trebuie va stii si sa poti sa te descurci in orce situatie.

    In viata de zi cu zi esti pus sa ei constant decizii, unele din ele trebuie luate rapid…or pentru asta sunt necesare o multitudine de abilitati si cunostinte si nu doar sa stii sa canti bine la chitara sau sa stii la orce ora de zi sau noapte formule complicate din fizica/chimie.

Comentariile sunt închise.