Drepturile firesti, elementare, moderne ale romanilor din strainatate si, vai, chiar din Romania, ar trebui sa reprezinte o preocupare cotidiana pentru fiecare dintre noi. Iata de ce salut semnalul de alarma tras de Florian Bichir pe tema romanilor din Valea Timocului:

La Spicova, autorităţile sârbe, în complicitate cu Biserica Ortodoxă Sârbă, au încercat dărâmarea singurei clopotniţe româneşti din localitate. Românii din zonă s-au opus şi puţin a lipsit ca incidentul să degenereze… Situaţia românilor din Serbia este extrem de complicată. Minoritatea română nu doreşte decât un drept fundamental: de a se ruga în limba maternă (VALEA TIMOCULUI: Imposibilitatea de a te ruga în româneşte!)

Acest semnal de alarma are la baza o importanta munca de documentare, despre care puteti citi aici:

Aveam să aflu, călătorind în minunata zonă de răsărit a Serbiei, că aceşti fraţi români nu au şcoli în limba lor maternă, merg la biserică pentru a asculta liturghii în limba sârbă, cântate de preoţi veniţi din Bosnia şi uneori chiar sunt nevoiţi să scoată din buzunar bani grei pentru a-şi boteza copiii, a se cununa sau a-şi pomeni morţii. Oamenii aceştia, cu conştinţele mutilate de o istorie potrivnică, au ajuns, în câteva zeci de ani să se creadă „vlahi” în loc de „români” sau să îşi spună, în şoaptă, de teama zilei de mâine, „rumâni”, şi asta în speranţa că autorităţile ţării ai cărei cetăţeni fideli sunt, vor înţelege că măcar sinonimia cuvinteleor „român” – „rumân” – „vlah” îi mai pot scăpa de cel mai mare dintre păcatele unui popor, acela de a-şi pierde limba lui maternă (Romeo Crismaru – Romanii de langa noi). 

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, o delegatie a Fundatiei pentru Dezvoltarea Romaniei, formata din profesori de limba romana, juristi, sociologi, va ajunge in Valea Timocului cu materiale didactice si carti pentru a intelege la fata locului cum pot fi sprijiniti – eficient si concret – romanii.

Daca exista in „blogosfera” tineri (sau maturi :) ) care au inca slabiciuni pentru o forma fireasca de solidaritate nationala, se pot oferi voluntari – vor avea rezervat un loc in delegatie.

28 COMENTARII

  1. Aici este tot anuntul va rog a il citi:

    http://www.ziaruldevalcea.ro/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=11398

    Tara ,orasul nu trebuie sa fie condusa de ” bagabonti” .Va apreciez enorm de mult domnule Dan ,aveti principi si idei bune favorabile tari si ceteteanului dar ma faceti sa cred ca ori nu stiti de situatie ori va va place sa lucrati cu ” talhari, vagabonzi” daca dupa mintea lor asa se face politica eu zic ca am putea merge sa ne luam bataie cu ei …. dar ce am rezolva daca neam cobor la mintea a 2 idioti care cred ca sunt autoritari care se pare ca vor sa conduca prin brutalitate . Presupun ca ar trebui sa luati masuri imediate . Ma intreb in mintea mea cum de politia nu ia atitudine cand vine vorma de membri de la diferite partide , de ce membri diferitelor partide care au probleme Penale nu ajung niciodata la puscarie si pe deasupra au nesimtierea de a ramane in functii fara a fi macar trasi la raspundere de cei care le sunt sefi . Noi cetateni suntem ca niste caini condusi de cei cu bani si daca ridicam mana nu suntem bagati in semna ” suntem niste sclavi”’ a oamenilor cu bani .

    Nicu Gheorghe şi Ionel Giuran au semănat teroare la Revelionul de la Seaca

    Acelaşi Nicu Gheorghe, alături de preşedintele Ionel Giuran şi vreo 30 de ciraci conservatori, a reuşit să strice petrecerea celor 380 de persoane venite să facă Revelionul la Centrul de Expoziţii Seaca, prin comportamentul său huliganic. Fără să aibă vreo vină pentru defectuoasa organizare a revelionului, persoana primarului Ilie Amuzan probabil că a fost târâtă într-un scandal insalubru de către o gaşcă gălăgioasă şi agresivă, formată din membri importanţi ai conducerii organizaţiei PC Vâlcea, în frunte cu Nicu Gheorghe. Firma care s-a ocupat de organizarea revelionului, la Centrul Expoziţional de Convenţii şi Expoziţii de la Călimăneşti, a fost SC Eurohard SRL. Firma este din Drobeta Turnu Severin şi este administrată de un anume Viorel Mirea. Relaţia sa de prietenie cu Mihai Tambura (patronul Presacet SA, firma de salubrizare din Călimăneşti), a ajutat la relaţia contractuală dintre administraţia publică locală şi SC Eurohard SRL. Dar edilul Ilie Amuzan a fost, în seara petrecerii, pus în faţa unei situaţii penibile.

    Premeditat sau nu, organizatorii evenimentului au plecat, simţind că în scurt timp va ieşi scandal. Aşa a şi fost. În jurul orei 23.00 înainte de Anul Nou, Ionel Giuran, însoţit de ,,locotenentul” lui, Nicu Gheorghe (client al Poliţiei şi Parchetului), s-au repezit nervoşi la masa unde stătea Ilie Amuzan. Folosind cuvinte suburbane, purtându-se ca doi interlopi, cei doi l-au silit pe primar să plece, pentru a nu risca să… fie bătut. După plecarea lui Amuzan, Nicu Gheorghe şi Ionel Giuran au semănat teroare prin sală şi printre meseni. Mai mult decât atât, ajutat de ciracii săi, Nicu Gheorghe a trecut la torturarea morală a elevilor de la Liceul Economic din Călimăneşti, care veniseră să servească meniul revelionului. Le-a blocat uşa de la ,,bucătăria” improvizată în incinta Centrului, i-a bruscat şi i-a înjurat. Timorate, câteva eleve au început să plângă. Servirea era deja sabotată, pentru că ospătarii nu mai puteau duce mâncarea la mese. Actorul Florin Zamfirescu, invitat la revelion, a asistat la ,spectacolul grotesc care se desfăşura sub privirile sale, până când nu a mai putut răbda şi a intervenit pentru aplanarea conflictului. Numai că Nicu Gheorghe şi ceilalţi membri ai PC au continuat scandalul cu reprezentanţii presei dar şi altor persoane care au dorit să ia parte la petrecerea de la Seaca.

  2. FEEDBACK

    Doctorul se vrea primar, deşi e deputat ,
    Chiar onor consilier , două zile a reusit ;
    Pe traseistul Ciuhodaru-n fine l-a băgat
    Ministrul Sănătăţii iar … pe unde a ieşit .

  3. TRICOLORUL GAURIT SI CEL DE PARADA
    Am vazut cu inima tremurand de emotie cum cei stransi in jurul Cotroceniului
    fluturau tricolorul gaurit cel adevarat al revolutiei romane. La fel ca la Timisoara cand s-au strans in jurul unui preot maghiar acum romanii sau strans in jurul unui arab pe numele Arafat. Acesta poate fi noul simbol al mamaligii care va exploda din nou. Nimic din aceste momente extraordinare cand natiunea striga cu ura disperarii ” Iesi afara…… javra ordinara ” pare a interesa pe mogul nostru….Acesta
    flutura un alt drapel tricolor. Cel de parada.
    Ba a romanilor din Sfantul Gheorghe ba a romanilor din Valea Timocului uitand si ignorand pe acest blog pe romanii tarii . Dece si pana cand ?

  4. IERI TIMISOARA AZI NEW YORK !
    Am primit nu demult un sfat al unui blogher inteligent numit SimP . Suna cam asa ” lasa-l in pace pe mogul ca e de-al nostru . Ca sa verific l-am facut om cheie
    in cel mai mare scandal international dela revolutie incoace. Se pare ca de data aceasta buba se va sparge la New York . Cititi cu atentie,

    O URIASA CONSPIRATIE DE SPRIJINIRE A GRUPULUI TERORIST AL QUEDA DE CATRE DIPLOMATIA BASESCU IN SUA ! LA ORIZONT MULTI ANI DE PUSCARIE .
    CONSULATUL ROMANIEI NEW YORK
    Liliana ZAHARIA PhD

    Stimata doamna Consul.
    Va multumesc din nou pentru atentie. Deschiderea unui dialog este in interesul
    tuturor. Sper sa am ocazia de a va intalni personal. Se pare ca sunteti singura persoana interesata de securitatea si imaginea Romaniei. Sper sa ma insel .
    Va rog a confirma in scris de refuzul autoritatilor diplomatice romanesti de a ma pune in legatura cu o persoana reprezentand SIE pentru ai remite informatii confidentiale despre activitatea Al Queda in Romania.
    Tinand seama ca sunt cetatean roman si ziarist specializat in terorism, refuzul este ilegal si va avea repercusiuni pentru libertate celor in cauza.
    Deasemenea va rog oficial a transmite toate documentele transmise consulatului domnului Dan Voiculescu Vice Presedintele Senatului Romaniei.
    In decursul saptamanii viitoare am audiente si intalniri cu persone responsabile
    pentru securitatea SUA. Voi sti mai multe……..DOCTRINA AMERICANA ESTE CLARA. CEI CARE SPRIJINA SAU GAZDUIESC PE TERORISTI…SUNT CONSIDERATI TERORISTI !

    Presedinte Devartes Film International New York Tokyo
    pentru amanunte deschideti.
    http://devanewyork.blogspot.com/
    Date de contact personal
    http://www.devagallery.com/

  5. ANTICARUL

    Ce e pentru vlahi e pus deoparte ,
    Căci Traian iubeşte tot Banatul
    Şi le-a promis că le va da o carte ,
    Dar când va termina …“Levantul”.

  6. TREBUIE ANULATE LEGILE-ASUMATE
    DOAR AŞA VA FI DREPTATE !

    Aşa se scandează în Piaţa Universităţii la această oră.
    Maşinile tvr au fost primite cu ostilitate.
    Toţi românii vor : JOS BĂSESCU !
    PENRTRU DREPTATE ŞI ONOARE NU NE TREBUIE-APROBARE !

    PS : La această oră, pe Antena 3, Schneker este neproductiv !!!

  7. Cred ca e prima atitudine concreta a Dvs. referitoare la romanii din afara Romaniei! Sa fie intr-un ceas bun!
    Toti politicienii Romaniei au facut o obsesie doar in a se adresa romanilor din interiorul granitelor…Exista copii talentati ce merita sustinuti si in R. Moldova si la Cernauti…tot romani sunt.

    As propune un sistem de burse si pentru ei. Merita si ei o sansa. In tarile lor nu exista oameni de afaceri care sa-i sustina.

  8. DIALOG ÎN STRADĂ

    Un poliţist : Cetăţene, ce vrei să faci cu ciomagul acesta mare şi gros ?
    Cetăţeanul : Este suportul tricolorului, domnule.
    Un poliţist : Şi unde e tricolorul ?
    Cetăţeanul : A rămas numi gaura, bre !

  9. Ma intreb cati dintre romanii din Romania cunosc cum traiesc romanii din statele vecine ? Exista oare la televiziunile romanesti emisiuni sau relatari cu ce se intampla acolo?
    de ce nu exista interes si solidaritate?
    Oare alte natiuni asa procedeaza?

  10. 1. Băsescu a dat ultimul ordin înainte de a fugi la munte :
    „ Fiecare pe cont propriu”

    2.Este aşteptat la TVR 13 Mircea Dinescu să declare pe post :
    „ Am învins !!! Dictatorul a fugit…”

  11. ULTIMA DORINŢĂ

    Atât de multe crime având pe conştiinţă ,
    Băsescu a băgat întâia oară în marşarier
    Şi plângând, a mai avut o ultimă dorinţă :
    De la SMURD,să-i dea Raed, un elicopter .

  12. APEL CATRE SECURITATE …..MAMALIGA A EXPLODAT DIN NOU
    FITI ALATURI DE POPORUL ROMAN !

    SERVICIILE SPECIALE IN SLUJBA ROMANIEI ,IMPOTRIVA DICTATURII.
    MOMENT AL SOLIDARITATII NATIONALE
    Romania se afla int-un moment prerevolutionar similar cu cel ce prevestea caderea lui Ceausescu. Elementul hotaritor in caderea lui Ceausescu la reprezentat reorientarea securitatii in favoarea dezideratului national. Elementele pragmatice au dus la caderea dictatorului. Securitatea nu poate sa joace pe un cal pierzator pentru ca a-si va frange gatul. Singura ei sansa de supravitui furiei care vine ,este sa se alinieze vointei populare.
    APEL CATRE SECURITATE !
    Nu am nici-o simpatie pentru aceasta organizatie ci dimpotriva. Am scapat de infernala ancheta securitatii dupa un an jumate de an fiind invinuit de inalta tradare, pentru transmiterea in occident a unui material filmat despre Ceausescu. Imediat dupa terminarea facultatii am fost trimis sa fac un film la Scornicesti . In sat a avut loc o nunta unde unde Ceausescu a vorbit in fata unor tovatasi despre …..o bomba atomica. Am scapat cu viata printr-o scrisoare adresata de Presedintele SUA. Carter. In ancheta ( securitatea era divizata din 1977 ) am cunoscut ” securisti buni ” care au incercat sa-mi salveze viata ” si cei rai ” care se pregateu sa-mi puna streangul pe gat. Cu alte cuvinte am cunoscut securitatea pe pielea mea atat la figurat cat mai ales la propriu. Cu toate acestea ma simt moral obligat sa spun doua mari adevaruri, fara de care socitatea romaneasca nu poate merge inainte, – Securitatea a reusit sa cuprinda cu anumite exceptii elita societatii romanesti. Fiecare valoare a cestei tari a avut intr-un fel sau altu relatii cu securitata. Acest lucru sa intamplat atat in Germania lui Hitler sau Rusia lui Stalin. – Securitatea a fost elementul hotarator in caderea si lichidarea lui Ceausescu. In aceste zile istoria se repeta, Basescu ca si Ceausescu a declarat razboi poporului roman. Asistam la o atmosfera prerevolutionara asemanatoare cu cea din …1989. In serviciile romanesti se gasesc oameni de tote felurile….Gasim patroti si oportunisti, oameni tineri care nu au cunoscut comunismul alaturi de ” vechea garda care are sansa de a-si sterge pacatele. Cunosc de la sursa faptul ca ” securistii ” sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt lasati sa-si faca datoria devenind un fel de garda pretoriana a clicii Basescu. In concluzie ma adresez fiecarui om de bine din servicille romanesti sa arate demnitate si sa se alature poporului mereu jignit si acum infometat, exact ca in… 1989. .Cetateni acestei tari va vor recunoscatori si va vor strange mainile mainile iar copii vostrii vor fi mandrii de voi ! Dumnezeu sa va ajuta sa gasiti calea cea dreapta . Robert Horvath DEVA Cineast- New York

  13. A INTRAT TEAMA IN FUNDUL CLASEI POLITICE !
    PONTA :Îi respect pe românii care au ieşit în stradă dar respingem provocările şi orice formă de violenţă!
    MOGULUL VA FI ALATURI DE CEI MULTI SI INFOMETATI SAU VA FACE PARTE DIN CEI MULTI
    CARE VOR IMFUNDA PUSCARIILE !

  14. Pot oferi voluntar peste 500 de volume destinate românilor din Valea Timocului (Serbia).
    Mă ofer să susţin delegaţia Fundaţiei pentru Dezvoltarea României cu conexiuni în rândul fraţilor români din Valea Timocului.
    prof. Gheorghe Florescu din Drobeta Turnu Severin

  15. @ Cistelican Mihai

    Bre nea Mihai Cistelican
    Vorbeşti ca ultimul răcan.
    Matale crezi că Voiculescu
    Are vreo teamă de Băsescu ?
    N-aş vrea să cred că eşti diliu,
    Dar prea vorbeşti…portocaliu.

  16. BOSTON GLOBE : BASESCU CA SI CEAUSESCU !
    Tear gas fired at Romania anti-govt protests
    Associated Press / January 14, 2012
    ………….
    Widespread support for Arafat has led commentators drawing parallels with ethnic Hungarian Laszlo Toekes, whose opposition to late dictator Nicolae Ceausescu in 1989 was the spark for the anti-communist revolt.
    …..
    More than 2,000 protesters waved flags with the center ripped out, the symbol of Romania’s anti-communist revolution, yelled anti-government slogans and called for early elections. Young men climbed on cars waving flags and the crowd chanted anti-government slogans for hours, undeterred by chilly temperatures.
    In traducere libera …..MAMALIGA A EXPLODAT DIN NOU !!!

  17. In timp ce acesti oameni continua sa ramana romani pentru ca vor, cativa care traiesc pe teritoriu romanesc se incapataneaza sa nu utilizeze nici macar limba romana.

  18. Domnule Senator,
    nu pierdeti momentul. Acum e timpul sa organizati manifestatii anti-basescu.
    E timpul sa intrati pe scena. Cereti anticipate.
    L-am vazut pe Crin la interviu. A fost bun, foarte bun. A punctat faptul ca e initiativa sa, personala, sa initieze mitinguri anti-basescu. Excelent s-a detasat de inertia rosie a PSdului. Iesiti in fata PNL-PC! Asta votam multi dintre noi.
    USL e mai greu digerabil… eu nu pot vota un procuror cu un trecut dubios, pentru ca asta e ponta si in plus am convingerea jocului dublu facut de grupul de la Kolosvar (sunt o opozitie la putere, vezi boc si cristi de la secu, etc)

  19. NIŢEL OXIGEN PENTRU JON* DIN COMĂ

    Octogenara „Şandrama stalinistă” a fost internată de urgenţă la Elias fiind suspectată de „curită”. Bombonel ai vreo părere ? Medicii îl vor căta cu lampa-n fund, se aude.
    E vremea Judecăţii Divine. De n-ar pleca şi cu „procurorul” după el…

  20. Apreciez preocuparea pentru romanii din Valea Timocului.

    Am fost in Valea Timocului unde am prieteni. Eu le spun sarbi, cu toate ca ei ma inteleg cand vorbesc in romaneste, dar mi se adreseaza in engleza.

    Este pacat ca timp de multi ani i-am neglijat, am uitat de ei si dintr-odata ne aducem aminte si incercam sa le „sugeram” putin romanism.

    Oamenii de acolo trebuie sa aiba posibilitatea de a alege, iar autoritatile romane trebuie sa comunice cu cele sarbe pentru a aseza problemele din Valea Timocului.

    Vlahii poate nu vor invata despre Mircea cel Batran si poate nu vor cunoaste geografia tarii, dar cu siguranta isi vor aduce aminte de Romania atunci cand canta cu totii melodii populare romanesti, foarte apreciate in zona.

    http://dejaniudici.blogspot.com/2011/09/busujokul-din-negotin-si-pljeskavica.html

  21. PLÂNSET BICOLOR

    Venindu-i greu să creadă că a fost nătâng ,
    Legea de-a retras-o, s-arate că-i deşteaptă ,
    Curg javrei lacrimi verzi din ochiul stâng
    Şi numai muci portocalii din nara dreaptă .

  22. ANUNŢ

    Caut spaţiu comercial modest, stradal, în Piaţa Universităţii pentru desfacere de unelte agricole necesare unei vieţi mai bune : furci, seceri, cazmale, sape, greble, târnăcoape, topoare.
    Se distribuie – exclusiv – la mitinguri spontane, numai prin închiriere sau abonament. Amprentele utilizatorilor în regim de confidenţialitate. Cozile, în general, şi de topor, în special, sunt înseriate. Stoc limitat la 300.000 bc per total.

  23. PC nu se va debarasa niciodata de PSD, asa ca degeaba le cereti sa iasa din USL. Deja eticheta lor este pusa pe fruntea lor. In plus, nici PNL nu cred ca au de gand sa faca asta vreodata, deoarece, asa cum am vazut si la alegerile din 2009, s-au aliat cu PSD in lupta contra Basescu, si asta fara a fi sub acoperisul unor initiale precum USL.

    Prin urmare: PSD = PNL = PC

    Prin urmare 2: USL = PDL

    Prin urmare 3: avem nevoie de mai multe astfel de articole din partea domnului Voiculescu, dar si de o promovare a Vaii Timocului pe posturile de televiziune conduse de dansul, deoarece acest blog nu este citit de foarte multe persoane.

Comentariile sunt închise.