1. Neimpozitarea profitului reinvestit

2. TVA redus pentru alimentele de bază.

3. Penalităţi aplicate statului pentru întârzierile la rambursarea de TVA.

4. Compensarea de TVA între stat şi agenţii economici (sumele reprezentând TVA de plată către stat se compensează cu rambursările de TVA pe care le datorează statul)

5. Neimpozitarea microîntreprinderilor în primii 3 ani de la înfiinţare

Aceste cinci măsuri s-au concretizat, în perioada 2008-2010, în propuneri legislative pe care le-am iniţiat şi le-am susţinut în Parlament.

Ani la rand am explicat de ce este importantă reducerea TVA-ului la alimentele de baza (măsură implementată în 2015)

Neimpozitarea profitului reinvestit este o facilitate fiscală pentru care am luptat constant din 2007 și despre a cărei utilitate nu am încetat să vorbesc (măsură luată în 2014).

Chiar dacă a durat ani de zile, este un succes ca s-au implementat.

5 COMENTARII

  1. E bine să avem săli de fitness, mall-uri, cafenele, firme [mici] de transport, hotel-uri, frizerii, magazine care vând importuri la preţ mic sau la second-hand şamd… se cheamă competiţie şi e nevoie pentru aşa ceva. Aceste întreprinderi mici fac parte din sectorul economic numit: SECTORUL TERŢIAR.

    Dar…

    Ce facem cu sectorul secundar: producţie & manufactură?

    Scenariu: cum poate un Gigel, CU SAU FĂRĂ studii academice, să-şi construiască un centru industrial ca să producă, să zicem, unelte & maşinării grele? Având în vedere că băncile nu vor să ajute pe cineva (nici măcar pe sectorul terţiar), mulţumită acad. prof. doc. uni. guv. Isărescu, cine-i dă banii? Are iniţiativa dar nicio bancă nu-l ajută şi nici nu ştie ce să mai facă.

    Sau, la alternativa lui Gigel, un Gabriel care vrea să înfiinţeze o firmă de extragere a petrolului din alte ţări, nu musai din ţara de origine. Iar dacă ţara de origine îl preferă pe Gabriel mai mult decât pe Exxon sau Chevron, nu ar fi pierdere, nu?

    1) Ce facem cu antreprenorii ăştia mai persistenţi, cu visuri mai mari decât o cafenea la colţul străzii sau o sală de fitness printre blocuri, dle. Voiculescu?

    *Statul nu se poate băga ca un „co-fondator” (n-ar fi diferenţă privind statismul/centrismul comunistoid & ne trebuie competiţie, nu monopoluri sau ‘favoruri politice’) şi, în acelaşi timp, nici să mai continuăm importul de împrumuturi cu dobânzi ca să finanţăm asemenea antreprenori: într-un fel, să facem totul cu leii şi banii noştri.

    2) Cu toate că Gigel & Gabriel vor să pornească pe căile ăstea, asta nu înseamnă că ei trebuie să deţină monopol în aceste domenii, nu-i aşa? În loc de un Gigel & Gabriel, ne trebuie vreo alţi 20 de Gigei & Gabrieli pe lângă cei originali, ca să n-avem probleme cu vreun monopol în viitorul apropiat/îndepărtat.

    Eu prevăd că, pentru sponsorizarea acelor antreprenori ca să construiască centrele şi complexurile industriale, uşoare & grele, sau a firmelor specializate cu interese şi investiţii în ţări străine (nu numai în ţara de origine, ca să fie profit cât mai mare) cu rază de acoperire pe întregul glob (ca Goldman Sachs sau UBS AG), va trebui un sistem care să ajute prin mecanismele statului, INCLUSIV cu ajutorul BNR-ului, ca să-i ajutăm pe conaţionalii noştri să ridice ţara asta economic fără vreun compromis politic (cu statul) sau economic (cu BNR-ul); eventual un jurământ de bună credinţă & demnitate (loialitate) faţă de ţara de originie, nimic mai mult. Însă, atâta vreme cât anumiţi domni, ca dl. Isărescu şi ca dl. Negriţoiu, sunt ‘eminenţi’ şi conlucrează cu alţi şefi străini; pa & la revedere, România va rămâne o colonie indefinită, la infinit.
    Xenofilia şi mentalitatea de „primii între egali” printre noi, ca români, sfidează şi cea mai mică noţiune de tribalism; ca să nu mai zic de patriotism, naţionalism… de acolo porneşte toată ciuma asta de a ne da în cap, între noi, pentru divertismentul altora. Şi, aşa, apar trădătorii printre noi.

    Cu stimă.

  2. „Eu prevăd că, pentru sponsorizarea acelor antreprenori ca să construiască centrele şi complexurile industriale, uşoare & grele, sau a firmelor specializate cu interese şi investiţii în ţări străine (nu numai în ţara de origine, ca să fie profit cât mai mare) cu rază de acoperire pe întregul glob (ca Goldman Sachs sau UBS AG), va trebui un sistem care să ajute prin mecanismele statului, INCLUSIV cu ajutorul BNR-ului” – hai domnule „””profesor””” nu dati un raspuns acestor idei atat de inovatoare ?!!?

  3. Extrem de interesante ideile domnului profesor, multitudinea de comentarii atesta cu certitudine acest fapt !

Comentariile sunt închise.