În ultimii ani, m-am dedicat aproape integral familiei, analizelor macroeconomice și sociale, precum și studiului doctrinei umaniste – în curând, va fi publicat Tratatul Umanismul Pragmatic care reunește, într-o formă unitară, revăzută și adăugită, cele mai importante lucrări pe care le-am scris pe această temă de la începutul anilor 90 până astăzi.

În contextul studiului umanismului și al atenției acordate evoluției generale a lumii în care trăim, am ajuns la concluzia că o societate prosperă și echilibrată se construiește pe trei elemente esențiale:

1. Creativitatea, alimentată de curiozitate și garantată de libertate.

2. Compasiune și interes constructiv pentru binele celuilalt, determinante pentru coeziunea socială, pentru încrederea în instituții și în statul de drept – o societate justă, cu adevărat evoluată, nu își ignoră categoriile vulnerabile.

3. Căutarea unui sens spiritual înalt, care să încurajeze o conduită morală și să motiveze comportamente sociale constructive.

De-a lungul unei vieți în care am cunoscut înălțimi și abisuri, am învățat că preocupările analitice, principiile și concluziile teoretice vor rămâne întotdeauna sterile, nocive chiar, dacă nu sunt urmate de acțiuni concrete și de exemplu personal.

În consecință, cu foarte puțin timp înainte de împlini 74 de ani, hotărât să asum nemijlocit, în propria viață, cele 3 valori fundamentale (Creativitate, Compasiune, Spiritualitate) și am decis să urmez cursurile Facultății de Teologie, specializarea Asistență Socială.

Înțelegând că ignoranța, ostilitatea sau blocajul în etichete și prejudecăți vor determina inclusiv comentarii tendențioase, am dorit, totuși, să anunț public această decizie personală din două motive, care, sper, pot avea o rezonanță socială pozitivă:

1. Convingerile personale nu se ascund! Presiunea unor cutume și inerții sociale nu trebuie să îngrădească nimanui curiozitatea și creativitatea.

2. Indiferent de vârstă, fiecare persoană are dreptul să-și continue educația, să-și dezvolte competențele, să contribuie, prin propria evoluție, la progresul societății din care face parte.

Evident, după ce am parcurs, în urmă cu foarte mulți ani, întreg traseul universitar, de la student, la profesor în cadrul Academiei de Studii Economice, puteam să optez acum pentru o formulă de studii postuniversitare.

Dar pentru că nu diplomele, ci informația mă interesează, am hotărât să nu pierd nimic din ce aș putea învăța și să încep de la zero. Nu e prima data.

N.B. O veste bună și pentru “prietenii” deranjați de-a lungul timpului de formula “dom` profesor”, cu care mai sunt apelat: pot să se consoleze acum și cu un “băi, studentule!”, strecurat printre invectivele în care își trădează frustrarea sau lipsa de educație.

29 COMENTARII

  1. Poate un proces de terapie personala ar fi de asemenea util (in eventualitatea in care nu e deja inceput)… lectura unor carti din domeniul psihoterapiei (cum sunt cele scrise de Irvin D. Yalom, M.D.) ar putea oferi noi perspective in intelegerea semnificatiei unor termeni ca „spiritualitate”, „compasiune”, „creativitate”… eu as recomanda pt. inceput, avand in vedere specializarea aleasa, cartea „Privind soarele in fata” – Irvin D. Yalom (ed. Vellant, 2011)

  2. este nevoie de un tratat al umanismului pentru ca romanii sa inteleaga pe deplin ceea ce inseamna o mai buna gestionare a unei comunitati si a unei tari.

  3. consider ca este un lucru interesant si se pune in aplicare proberbul romanesc ,,omul cat traieste invata,,.felicitari.

  4. imi aduc aminte ca anii de studentie au fost foarte frumosi,cu toate ca am o varsta m-as intoarce oricand la ei cu mare drag.va respect si va felicit stimate domnule voiculescu.

  5. carcotasi mereu or sa fie important este atingerea telulul sau scopului pe care vi l-ati propus,va doresc multa sanatate si mult succes.

  6. ca o picatura chinezeasca care prin perseverenta si ambitie poate realiza ceva care poate parea imposibil asa sunteti dumneavoastra un reper pentru noi cei care suntem la inceput de drum.

  7. cel mai important in viata este sa faci lucruri de care sa fi mandru mai tarziu pentru comunitatea in care traiesti si de ce nu chiar si pentru tara iar dumneavoastra domnule profesor chiar ati facut multe pentru noi.va multumim din suflet.

  8. unii dintre candidati au legaturi cu persoane dubioase care fac parte din lumea interlopa sau dezvoltatorii imobiliari cum este celebrul nicusor dan….in astfel de cazuri nu are trebui lasati sa mai candideze.

  9. romania are nevoie de oameni ca si dumneavoastra care prin puterea exemplulul personal poate face ca sa se miste lucrurile si in aceasta tara.

  10. exemplul dumneavoastra poate motiva pe multi si indiferenta de varsta sa inceapa ceva cu totul nou pentru ei.va multumim.

  11. inca din cele mai vechi timpuri omul a simtit nevoia de progres atat personal cat si tehnologic sunteti de apreciat si de urmat, un exemplu pentru generatia aceasta.

  12. La mulți ani, stimate Domnule Profesor și stimate Domnule Student(toată viața învățăm pe alții și învățăm de la alții !).
    Să aveți SĂNĂTATE ȘI NUMAI BUCURII!
    prof.Gheorghe FLORESCU

Comentariile sunt închise.