Ieri, ”România Liberă” titra cu emfază: ”Politicienii, datori milioane de euro la Fisc”.  Textul articolului e explicit: ” Cei mai mari datornici imobiliari ar fi Gigi Becali, Dan Voiculescu, Marian Oprisan, Dan Radu Rusanu, Gabriel Oprea si Adriean Videanu.” Si, mai departe: ” Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator, ar avea TVA imobiliara neplatita de 6,8 milioane de euro (vanzari de 36 milioane euro)”.

Pe baza acestei informatii, cititorii au luat pozitie. Cititorul ”Mihai Viteazu” a comentat asa: ”V-AM SPUS EU CA TREBUIE IMPUSCATI S-AU CEL PUTIN ARESTATI LA MUNCA FORTATA TOT RESTUL VIETII IAR LEGEA SA O DEA POPORUL CARE SUFERA DE FOAME SI FRIG NU PARTIDELE CARE S-AU TRANSFORMAT IN CETE DE BANDITI SI TILHARI SA FIE LICHIDATI NU VA MAI SUFERIM .” Dan a scris: ”Pentru o amarata de amenda de parcare luata pe nedrept si sustinuta de „justitia” romana, mie mi-au trimis portarelul acasa. Nu a primit nimic, dar nici placut n-a fost. Lor, nestiilor care au devalizat miliarde in valuta, le va trimite cineva portarelul pe bune, sau se va musamaliza totul dupa alegeri?”. ”Nae Bolovan a scris: ”Aceste cazuri sint un exemplu complet, convingator al „democratiei” de tip Romanesc…Risul lumii…o totala lehamite…Oricum ar fi cazul.macar acum (la algeri) sa incercam sa boicotam aceste personaje si MAI ALES PARTIDELE SI PROTECTORII LOR !!!”

Si asa mai departe.

Stirea este falsă. Documentele atasate o demonstrează. Nu am datorii la Fisc, nu fac vânzări imobiliare, totul e o fantezie. Sunt alergic la datorii – reflex de copil sărac.

Certificat de Atestare Fiscala | Comunicat de Presa ANAF

Nu vreau să mă justific: la câte mi s-au pus în spate, un TVA neplătit e floare la ureche. Din 90 si până azi, m-am confruntat săptămânal cu gogomănii de genul asta; orice rău imaginabil putea fi invocat – a fost invocat la adresa mea. Acum câtiva ani, de exemplu, am fost acuzat de tâlhărie. Un bătrân a scris negru pe alb că, în timp ce cobora pe scările unui tribunal, Dan Voiculescu a trecut în fugă si i-a smuls borseta cu 500 de lei.

Nu vreau, asadar, să mă justific. Vreau doar să exemplific un mecanism de denigrare. Pe care îl vom vedea înflorind în următoarele trei săptămâni. Din astfel de calomnii, adunate în straturi succesive, se nasc legendele mogulilor răi. Capitalistilor vinovati. Legende care sunt transformate apoi în teme de propagandă electorală. Până când oamenii, exasperati de propriile greutăti, ajung să strige, precum ”Mihai Viteazu” în ”România Liberă”:

V-AM SPUS EU CA TREBUIE IMPUSCATI!

20 COMENTARII

  1. De vreo trei luni încoace, de când am început în mod serios să mă îngrozesc la ideea că avem un preşedinte iresponsabil (iresponsabil, în sens clinic, nu etic), lucrurile au luat-o-n cascadă. Aflu că Preşedinţia României e o sinecură, un fel de Societate cu Răspundere Limitată de unde pleci la chiolhanuri, din balconul căreia scuipi la şmecherie fix în Lacul Rusesc iar după a cincea (sau a noua:) sticlă de Chivas stelele îţi par nişte licurici de sex masculin, dintre care se distinge cel cu mai multe stele pe steag, deci cu funcţia şi gradul mai mare.
    România a devenit din nou enclava de dinainte de revoluţie. Cu graniţele deschise, graniţe prin care se scurge zilnic energia vitală a economiei noastre, plecând să-şi vândă forţa de muncă pentru o pâine. Întreg angrenajul prin care este administrat statul român este fie blocat, fie redundant, fie isteric. Nu mai guvernează legile ci bunul plac şi hachiţele unui nebun. Bunăoară, la mai multe instituţii de stat, datorită megalomaniei paranoide a prezidentelui, funcţionează fie un prefect, fie un subprefect, fie un director numit legal, şi câte unul numit politic de către guvernul interimar şi demis, Boc – PD-L. Nimeni nu mai ascultă de nimeni. Pe acest vid decizional, se ivesc şefuţii obscuri din subteranele birourilor anoste. Nici în visele lor cele mai fastuoase n-au visat să controleze atâţia subordonaţi, printr-un arbitrariu al jocului politic ce a distrus sau a înlăturat preofesionalismul, ordinea, regulile. Acum jucăm după regula: “nicio regulă!”
    Da, nu regăsim între candidaţii la Preşedinţia României pe unul care să ne exprime în totalitate. Da, unul nu are partid, altul are partidul prea mare, altul are prea mult bun-simţ. Dar, dacă vom continua să gândim aşa, o să ne trezim cu acest nebun permanentizat la timona acestei corăbii rătăcite-n furtuna crizei economice. Pentru că nu va pregeta să modifice Constituţia şi toate regulile şi să-şi facă regulile lui. Deocamdată avem câte un ins din fostele Servicii infiltrat în fiecare instituţie, în fiecare redacţie. Fără să blamăm in corpore serviciile, pentru că e greu de presupus că ele ar funcţiona autist. Deocamdată doar ni se “survolează” conturile de email, ni se monitorizază blogurile, suntem doar “sub supraveghere”. Nu mai vorbesc de telefoane, mobile şi fixe, ele sunt ascultate într-o veselie. De cele mai multe ori trebuie să vorbim “codat”. Există o ameninţare, dar e încă voalată. Deocamdată, supravegherea nu este agresivă. Ea este. Se insinuează iar în mintea noastră teama pe care o credeam uitată, frica, teroarea, alungate în decembrie 1989. Am cunoscut bine acea frică. Am crezut că vom intra pe drumul firesc al democraţiei. Am crezut că sistemul va deveni unul corect. Am sperat că România, conservându-şi bogăţiile şi sporindu-şi inteligenţa, va deveni repede una dintre naţiunile respectate şi admirate, aşa cum ar fi meritat. Însă, conspiraţiei externe fireşti, naturale, – pentru că dominaţia militară a marilor puteri s-a metamorfozat în dominaţie economică – i-au venit în întâmpinare, cu căciula-n mâini şi cu botul pregătit să lingă mâna sau papucul, “ai noştrii ca brazii”. Cu brazi cu tot. Dorinţei de putere i s-a adăugat perspectiva îmbogăţirii rapide.
    România este astăzi într-o situaţie dezastruoasă. Aceşti ultimi patru ani, a funcţionat pe datorie. Şi împrumurile sunt pe sponci. Am împrumutat bani pentru a pompa în băncile străine cu sucursale la noi. Şi, aflăm din gura mandebilului, ca să plătim salarii şi pensii. Dar unde sunt banii noştri din buget? Unde sunt? Ce s-a întâmplat cu ei pentru că investiţii nu s-au făcut, nu se vede nimic.
    Soluţia este să ieşim la vot.
    Câte buletine de vot vor putea tipări în plus? 9 milioane de buletine? Mă îndoiesc. Partidele şi organizaţiile societăţii civile trebuie să supravegheze fiecare secţie de votare. Încă mai există şansa de a salva democraţia. Nu ştiu dacă realizaţi, dar, cu adevărat democraţia în România este în mare pericol.
    Băsescu ne instigă: “Din 471 vor rămâne 300! De ce se tem, nu scapă!” Deci asta face preşedintele echidistant şi moderator între puterile Statului? Şi ce-o să se întâmple cu 171? O să-i linşăm?
    Acesta este modelul nostru de democraţie la 20 de ani de la Revoluţie?

  2. P ecine incercati sa pacaliti domnule Felix?De ce seara de seara,la emisiunea Sinteza zilei,eternul subiect este Basescu? Asa are ordin Gadea si analistii casei?
    Dar despre Nastase,Hrebenciuc,Miky Spaga,Iacubov,Patriciu,etc. de ce nu se discuta niciodata? Pana si Mircea Badea trebuie sa pomeneasca in fiecare emisiune a sa despre Basescu si PD-L.
    Ok,sunt patati la fel ca si multe alte partide care au fost si sunt si in zilele noastre pe scena politica.
    Nu tin partea lui Basescu,insa corect ar fi sa vorbiti despre toti cei care nu fac cinste Romaniei ori antenele dvs. nu fac altceva decat sa dezvolte subiectul Base in foecare seara.
    Penibil,

  3. mister Voiculescu sa imi explicati si mie cum persoanele fizice sunt purtatoare de TVA ca sunt f curios … sau aveti impresia ca citesc blogul numai aiuriti ? nu insist sa faceti publice certificatele fiscale ale persoanelor juridice in care sunteti intr-un fel sau altu implicat sa contrati afirmatiile din RL insa putina decenta totusi va rog … e chestiune de ABC economic .
    @ patriotul … aceasta retorica este valabila si pentru celelalte posturi (in sens invers) …incepand cu B1 TV . Exista insa problema ratingului … care este dat de public … dc se uita lumea la a1 ai a3 daca sunt departe de interesul oamenilor? de ce nu este EVZ , B1 etc … lider de piata incotestabil … ? Basescu a avut un poteantial constructiv pentru tara insa l-a epuizat iar acum este un real pericol pentru Romania si o afirm cu toata responsabilitatea.

  4. Dați vina unii pe alții considerând că majoritatea românilor are un grad de prostie și îndobitocire destul de mare încât să rămână amețiți de ceea ce aud prin presă. Nu sunteți departe de adevăr, dar până la un punct. Punctul în care începe să devină destul de clar pentru toată lumea că TOȚI politicienii sunt o apă și-un pământ. Iar în momentul când vom cere capete, toată clasa politică va răspunde la numele de Moțoc.

    Poate că totuși o să realizați asta înainte să fie prea târziu, pentru că nimeni nu vă va da ultimatumuri.

  5. P.S. cat despre clip este pentru nivelul de inteligenta al babuinilor din bostwana … o mizerie media care dupa parerea mea ar trebui prezentata in PE si ambasadei SUA . sa se vada ce campanie deruleaza Basescu/PDL . Cum pot eu un om peste nivelul de inteligenta enuntat mai sus sa imi doresc un presedinte care apeleaza la asa ceva . Sau este moral / corect sa se apeleze la atacul la persoana ca argument electoral ? un om josnic , de ultima speta … cred ca pentru el s-a inventat sintagma inalta tradare ……

  6. […] Patriciu: durata medie de viaţa a unei companii este de 8 ani! De fiecare dată când apare Conu Dinu la TV, las tot ce fac şi mă aşez în faţa micului ecran ca să iau învăţătură de la unul dintre cei mai puternici Oameni din România. Ieri seară l-am văzut pe Marele Om la Moshe Guran la una din Antene. Nu mai ştiu care, le încurc… cred că era a doua. Aşa e când ai prea multe posturi, ca Mogulu’… […]

  7. e un film ce are ca intentie sa prinda la prostime. Cei ce l-au facut stiu ca exista o patura mare de nemultumiti la care ar prinde asa ceva. Intr-un fel ii si subestimeaza, crezand ca va prinde….
    Cred totusi ca dupa 20 de ani de la „evenimentele” din ’89 lumea are totusi decenta de a nu mai vota pe cel ce da 3 kg de fasole, 1 kg de zahar sau ca le arate spoturi din astea mizerabile…..
    Mai bine ar face un spot de genul: „Noi am promis asta! Am facut asta!, am reusit x,y,z lucru ce nu a reusit nimeni sa faca inainte de noi….”
    cred ca ar trebui raspusn cu un spot de agest gen: Au promis asta…..rezultat – zero, etc…ca lumea sa re-auda promisiunile facute la precedentele alegeri si sa nu mai aiba incredere.

    Asta e doar pentru a trece malul si de a scapa de dl marinar.
    In continuare cred ca nu exista acea clasa politica in Romania care sa serveasca dezinteresat , cu cinste, devotament si munca asidua interesele nationale ale statului si a romanilor. Toti au fost la putere.
    Trebuie doar cantarit si ales raul cel mai mic, din lipsa de alternative sanatoase.

  8. @mogul: Nu ai citit bine stirea. Spune asa: ”Peste 7.000 de persoane fizice sunt cercetate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)…” Oricum, situatia e valabila si pentru companii, stai linistit.

  9. Permiteti-mi sa va raspund in numele tuturor celor care au comentat articolul exemplificand prin evenimentele traite de mine in ultimul timp: am terminat o facultate in luna iulie, pe proprile mele merite si puteri iar de atunci, adica nici mai mult nici mai putin decat de 4 luni de zile caut neancetat de lucru. Am depus in jur de 500 de cv-uri, am fost la cel putin 40 de interviuri. Nimeni, dar nimeni nu mi-a dat sansa sa demonstrez ce pot, sa muncesc pe putin dar cu sanse de promovare sau cel putin sa mi se dea sansa sa fac un voluntariat. Tocmai de aceea, cand deschid televizorul si vad fii si fiice de moguli care nu au limita unui bun simt, care nu vorbesc limba romana la un nivel de baza, care nu au terminat niste studii fara a scoate la iveala titulatura de copilul lui tata, tocmai de aceea domnule Dan Voiculescu va condamnam pe toti si va bagam pe toti intr-o oala, o oala a hotilor banilor nostrii, o oala a hotilor demnitatii noastre si nu in ultimul rand o oala a hotilor sperantelor noastre. Nu spun ca nu vorbesc din frustrare, poate ca da si nu spun ca sunteti hot, poate ca nu, dar contradictile Romaniei ne obliga sa va condamnam pentru ca vrem si noi sa avem sansa copiilor vostri, vrem si noi sa ne fie recunoscute meritele si munca .

  10. breeeee m-am saturat de sicanarile si diversiunile rizibile dintre smecheri, mafioti pseudo-intelectuali cumparati etc…ce legatura au toate astea cu poporul, pe bune??? uite asa apare extremismul…puteti sa/l codamnati? cine ridica piatra, cd eu zac uitat in casa, fara job, fara sanse, fara sa primesc vreun telefon macar binevoitor…dk vreti sa stiti cum e si ce face poporul intrati pe http://crizeleluarvinte.wordpress.com… poze cu tarfe ieftine, divagatii extremiste, strigate de disperare, multa gargara…matasoasa insa pt. cititor, ciudatenii doar aparent nevinovate, cascadorii lirice de calitate, aforisme taioase, apeluri infierbantate la desteptare civica ori futai moca, povesti cu si despre prosti si lichele, analize mai putin ortodoxe, halucinatii fecunde, vise sparte, furii incontrolabile etc

  11. Traim in tara in care Dan Voiculescu este un important om de afaceri din bani tuturor romanilor din bani si sangele oamenilor ce au muncit ca niste sclavi in vremea comunista. Eu cred ca ar fii mai bine sa tineti capul in pamant domnule Voiculescu , sa va alinati batranetile cu bani ce ii aveti si sa ne lasati pe noi tanara generatie sa facem ceva cu viitorul nostru. NU CRED ca un fost turnator la securitate poate sa isi schimbe conceptiile si mentalitatea la batranete tocmai de aceea consider ca un pic de bun simt din partea dumneavostra nu ar strica. Furia ce o manifestati pentru Traian Basescu provine mai degraba din motive pur personale si nu este nimic mai mult decat o demonstratie de forta a unui aparat opresiv ce a aduce a PCR (antenele). Traian Basescu nu are ce cauta in functia de presedinte al tarii dar stilul acid in care ii faceti reclama negativa duce mintile romanilor chinuite de foame la gandul ca acest om chiar ar incerca o reforma morala si financiara a Romaniei. Ma ingrozesc la gandul ca Traian Basescu ar m ai putea primi un mandat din partea poporului dar mai rau ma ingrozesc cand vad ca incet incet „moguli” se unesc in jurul mesei politice in detrimentul Romaniei. Deci stimabile tovaras noi vrem respect si respectul ar fii ca tinerii din Romania sa inceteze sa va priveasca figura sa creada ca un om lipsit de moralitate poate fii un exemplu de urmat in viata. Va multumit anticipat

  12. Nu exista in romania „moguli rai” ! A existat doar vid legislativ pt.capitalism post-socialism roman si mai apoi a existat legislatie atot-permisiva pentru cei cu idei capitaliste, fie ca era vorba de privatizari din fosta „proprietate a poporului” fie fosta proprietate personala cooperativizata in c.a.p-uri popularo-socialiste.Iar acum…poporul capata inapoi cate un pikutz, dak merita … prin fundatii.Doar „catzelushul shkiop” e mai putzin darnic.El n-are fundatie. (sau are, dar e doar pt. VIP-uri…?! o fi…mai stii???).
    Oricum, procesul acela cu GDI-FNI e interminabil…doar tata a primit de la FNA putinii banuti ce-i merita.
    Interesant cum au simtit momentele de imbogatire unii (?!). UNII, zic…ca prostiti au fost si sunt multi (restul).
    Deci nu exista moguli rai.Doar oameni puternic ancorati in conjunctura !

  13. @sandman: Nu poti sta toata ziua in sali de tribunal. @Mihnea Georgescu: Da, Camelia. @Felix Motanul: Sper, din respect pentru tine, ca nu iti faci decat meseria.

  14. De unde au scos-o pe doamna Camelia blonda ? ( cand ea o frumoasa bruneta !!! )
    Puteau macar sa respecte realitatea..daca tot s-au apucat de facut clipuri , penibile oricum !
    Sa fie chiar atat de obsedati de culoarea „blonda ” pdlistii ? Nici nu ma mir de ce ..

  15. Hai musiu Felix, lasa-ne cu dovezile alea atasate, ca nu tin la cine are cat de cat o cultura economica. Doar matale stii cate cai exista de a face lucruri, in care numele sa nu-ti apara. Cum ai ajuns mogulul rau? Pai in primul rand ajungand mogul :). Sau crezi sincer ca ai ajuns prin desteptaciunea mai mare? Cineva zicea o vorba de duh: esti exact atat de bogat pe cat ‘esti dispus’ sa fii. Tu ai fost dispus. La multe. Punct. Lasa-ne cu permanenta lamentare ca esti crezut om rau si mogul mafiot. Da banii la saraci, iesi din politica pt ca oricum nu rezolvi nimic si nu vei mai fi nici mogul nici rau :). Iata, ti-am gasit rezolvare ca sa ne lasi cu lamentarile.

Comentariile sunt închise.