O scenă reală: în plină zi, o fetiţă de 10-12 iese de la şcoală; în faţa şcolii este întâmpinată de un domn cu vârsta incertă, între 20 şi 30 de ani, cu o figură tumefiată, abia întors dintr-un viitor post-apocaliptic. ”Vino să te….” – bolboroseste tumefiatul. Fetita se strecoara discret pe langa el. E obisnuita – stie că nu trebuie să agreseze cumva toxicomanul.  Că nu are dreptul să-i limiteze dreptul la reintegrare în societate…

 

Toxicomanul despre care vorbim vine la tratament exact in cladirea vecină scolii unde invată fetita. Pentru că – profund românesc – centrul de tratament pentru toxicomani din sectorul 4 se află în aceeaşi curte cu o şcoală generală. În faţa centrului şi, implicit, a şcolii, staţionează permanent maşini în care câţiva tineri solid construiţi îşi aşteaptă răbdători ”prietenii”. Toxicomanii isi primesc tratamentul (necesar !) cu metadonă, apoi, la iesire, se opresc cateva ore pe trotuar, la o ”discutie” cu domnii bine facuti din masinile misterioase. Acesta este peisajul în care copii de 7-8 vin şi pleacă de la şcoală. Şi totul se întâmplă la vedere, fără ca forţele de ordine sau conducerea Centrului să intervină.  

 

Trotuarul pe care se desfasoară scena are cam doi metri. Peste alti zece metri incep blocurile din zona Argeselul. Vă puteti imagina cum se comportă o comunitate locală TERORIZATA ? O comunitate locală unde nimeni nu îndrăzneste să se mai plângă de frică ? O comunitate unde un simplu sunat la interfon a devenit un cosmar ?  

 

Anul trecut, in iarna, am descoperit ABERATIA care are loc pe strada Argeselul. Si, alaturi de autoritatile locale si de comunitate, am incercat sa dam responsabililor din ministere un mesaj simplu : nu avem nimic cu toxicomanii, suntem de acord că ei merita sprijiniti in centre specializate, însă aceste centre cu risc social nu au ce cauta în curtea unei scoli. Ceea ce multi oameni din zona numesc in soapta TRAFIC DE DROGURI nu trebuie sa se desfasoare la iesirea din centru, sub privirile comunitatii locale.   

 

De curând, Conducerea spitalului “Alexandru Obregia” din Bucureşti a decis că va închide Centrul de tratament pentru toxicomani din sectorul 4. Măsura a generat proteste vehemente din partea conducerii Centrului şi a «societăţii civile». Nu am auzit însă pe nimeni interesat de opinia părinţilor si elevilor expuşi zilnic la droguri şi violenţă. Si nu am auzit pe nimeni consultând oamenii din zonă.

 

Responsabilitatea societatăţii de a oferi tratament şi de a încerca să-i reintegreze pe toxicomani este absolut evidentă. Dar tot absolut evidentă este responsabilitatea societăţii de a respecta dreptul copiilor de a creşte şi a fi educaţi într-un mediu sigur şi sănătos. Cele două «responsabilităţi» nu sunt incompatibile. Se pot asuma simultan. Dar nu în aceeaşi curte.

 

Urechile acelei fetiţe de 10-12 ani nu ar fi trebuit niciodată să audă acele cuvinte obscene.  Niciodată.

27 COMENTARII

  1. Am auzit si eu de protestele legate de inchiderea acesti centru. Dupa parearea mea, acestea consuma foarte multi bani degeaba. Dupa cum ati spus si dvs, iese din centru si isi cumpara droguri. Asta in timp ce ne mor copiii prin spitale ca nu-s bani sa le dotam. Pe mine m-a indignat indignarea celor care se opun inchiderii centrului.
    Sa se faca centre particulare. Cine a ales sa se drogheze sa plateasca daca vrea sa fie ajutat sa se lase.
    Un copil care se naste cu cancer n-are nici o vina…dar pentru ei nu sunt bani.
    Necunoscand situatia centrului nu stiam si argumentele pe care le aduceti dvs si care sunt pertinente.
    Cei din centru normal ca sunt impotriva…doar n-o sa se gandeasca la soarta copiilor.
    Na ca iar m-am enervat!!!

  2. Acesta este doar un exemplu de agresiune asupra copiilor.
    Oamenii (comunitatea locala) nu fac nimic pentru ca nu se simt protejati, politia nu face nimic pentru ca i-ar aresta degeaba.
    Traim cosmarul desenat de niste oameni incompetenti.
    Iar cand aflam despre astfel de intamplari ne agitam pe moment, ne indignam temporar apoi revenim la propriile probleme si ganduri.

  3. Dar se pune întrebarea: ”s-a găsit un alt loc pentru un centru al toxicomanilor”? Nu-i putem lăsa să moară ca pe timpul comunismului. Pe mine nu mă interesează opinia elevilor sau a părinţilor, mă interesează responsabilitatea autorităţilor de a fi capabile ca centrul pentru toxicomani şi şcoala să funcţioneze în siguranţă. Dar cînd e vorba de responsabilitate la politicieni mai bine merg şi beau o ciocolată caldă.

  4. sa nu dea domnu’ sa-i zica vre-un narcoman fetitei mele ceva de genul asta….cu tot curajul ce-l prind ei uneori o sa le fie frica sa mai calce pe acolo….il pun in rama ca pe o blana de iepure……(cred ca o sa sara pe mine ce-i de la protectia animalelor cu asa exprimari) – clar nu sunt bun de diplomat….trebuia sa ma exprim mai pacifist.., mai cu dragoste fata de aproapele tau……dar cu violatorii, pedofilii si alte scursuri ale societatii altfel nu poti discuta daca statul ii tolereaza.
    sa nu uitam ca pe unii din ei „unii” ii mai si folosesc in tot felul de informari….dupa care acestea prind curaj si mai mare.
    De ce nu i-o fi pus in curtea unei biserici….care poate sa-i iubeasca asa cum sunt ei., sa se spovedeasca…poate-i repune pe calea cea buna…..

  5. Domnule Voiculescu,
    Aveti dreptate cand spuneti ca nu trebuie tolerata o astfel de atitudine langa o scoala. Insa inainte de a se propune inchiderea unui astfel de centru trebuie facut totusi un plan pentru a vedea ce vor face si pacientii de la aceste centre care nu injura si nu fac trafic si vin doar pentru a-si lua metadona de care au nevoie pentru a nu se apuca din nou de heroina. Cei mai multi pentru asta vin. Lasand fara tratament si in pericol de a intra intr-un sevraj groaznic aproape 300 de oameni bolnavi este la fel de inuman ca si gestul unui dobitoc de a se lua de o fetita. Din ce am vazut in presa, medicii de pe acolo spun ca cei mai multi toximcomani ori vor muri, ori vor ingrosa randurile infractorilor dupa inchiderea centrului. Trebuia mai intai gasita o alta locatie pentru centru si nu trebuia inchis doar pe criterii ce, sincer, par extrem de populiste si au fost folosite electoral. Facem prea des astfel de „miscari”, fara sa ne gandim la consecinte.

  6. Cu siguranta centrele de tratament pentru toxicomani sunt necesare. Insa, poate ar trebui facute printr-un parteneriat public privat (in definitiv cred ca un astfel de tratament nu ar trebui sa fie gratuit) si amenajate in niste spatii generoase la marginea orasului, in natura. E mai util si pentru toxicomani si pentru ceilalti. Dar cred ca vorbesc de o alta tara, nu?

  7. Este foarte trist ceea ce ne relatati, intr-adevar…Si eu mi-am pus intrebarea cat de degenerati vor fi urmasii cetatenilor romani, nascuti din parinti carora li se da voie cu „ierburi”. Dac-as muri „ca maine” as scapa si de cosmarul acesta.Dv. CHIAR NU PUTETI FACE NIMIC IN PARLAMENTUL ALA IN ACEASTA PRIVINTA? VA ROG, FACETI CEVA! VREAU SA AUD MULT SI MULTE LUCRURI BUNE SI SANATOASE DESPRE PARTIDUL DV.

  8. Ce-ar fi sa gasiti o alterntiva, inainte sa inchideti centrul? Nu sa va ganditi ca veti gasi voi ulterior o solutie pe care nu o veti mai cauta niciodata. Sunt de acord cu protestul lor. Metadona e un bun substituent pentru dependentii de heroina, care le poate asigura o viata relativ normala si fara riscuri mari, inclusiv de infestare HIV(pentru ca ma indoiesc de eficacitatea sa ca tratament…dar e mai putin relevant). Traficul de droguri e o cu totul alta problema si ar trebui tratata separat. Cum Dumnezeu s-au gandit sa deschida una stfel de centru langa scoala, in the first place…o fi ceva a la Romanica…:)

  9. Totul se leaga in societate. La noi, lumea nu e educata sa-si asume raspunderea, iar daca ar fi pusa sa gandeasca la ceva, nu stie cum si cauta sa fuga, din orgoliul de a nu fi luata de proasta. De aici s-a ajuns la indiferenta de azi intre indivizi. E mai usor sa intorci capul incolo ca merge si asa si nu e treaba ta. Insa, intrucat cei ce isi asuma riscul de a candida in parlament o fac pt. a ne conduce, imi pare rau, insa ei, nu cei de jos, neobisnuiti sa conduca, trebuie sa-si ia si migala de a lua masuri si a da legi pt. a cuprinde si cazuri speciale ca acesta. Dar, tocmai pentru ca acesti sarlatani numiti conducatori, in oricare pozitie, centrala si locala, legislativa si executiva, consilii locale, etc, nu stiu sa conduca si doar mimeaza, nu mai au nici macar ideologie politica deoarece nu stiu din ce consta, tocmai pt. ca ei nu conduc, lumea needucata lasata sa ia decizii, va amesteca lucrurile, ca si aici… Orice are o legatura, chiar si aparitia toxicomanilor in Romania e din vina celor din conducere care nu si-au facut treaba, ba chiar au intretinut traficul de droguri, imediat dupa lovitura de stat din 1989. Sa fim bine intelesi. Daca nu se da libertate si egalitate de sanse la acces in functii de conducere si pentru altii, vom ajunge ca in Somalia, iar pentru a vedea cam cum e pe acolo, cautati doar un pic pe google search si pe google earth… Faptul ca inca nu cadem la ora asta e pentru ca nu sufla destul de tare crivatul de la Est, din Siberia… dar cand va sufla, vom fi iar nepregatiti, ca intotdeauna… Daca vi se pare ca am deviat, sa stiti ca totul e legat intr-o societate. Orice gaura in trotuar isi are, cel putin in centralizata Romanie, cauza in dezastruoasa conducere, caci cei de jos nu au nici stiinta, nici constiinta, nici libertatea de a-si aplica ideile bune, si alea rare… Au doar libertatea de a ramane neremarcati si nebagati in seama oricat ar dori sa se implice… Ce putere si simpatie ar avea parlamentarii daca ar asculta si de alegatorii lor, pe care, de fapt, trebuie sa-i asculte… Cum s-ar atasa lumea de ei cand ar vedea ca ii intereseaza si de soarta celor ce le dau credit, din ce in ce mai putini… daca, dupa o vizita de informare, ar lua si masura ceruta de cetateni, ar fi minunat. Caci lumea nu e proasta, insa nu are putere, nici stiinta, doar simturi instinctive, si, neavand ce face, tace si indura… din pacate numele democratiei e murdarit atat de tare, incat, peste una-doua generatii, tinerii isi vor dori altceva, ceea ce, din nestiinta s-ar numi azi dictatura, un alt stat condus de unii ce vor controla strict, oferind in schimb ordine si liniste, adica un stat eficient, nu oclocratia de azi…

  10. S-a găsit o nouă locaţie pentru ‘centrul de tratament pentru toxicomani’… Urmează ca-n 5-6 mii de generaţii de-acuma încolo să se construiască şi centrul… :)

  11. Centrele de dezintoxicare ptr toxicomani nu ar trebui sa fie in primul rand in oras,langa scoli.Un centru de acest fel nu ar trebui sa ofere doar ratia de metadona zilnica,ci si consiliere psihologica si reabilitare.Ar trebui sa aiba in dotare camera de reanimare,izolare,pentru ca sevrajul de orice fel(droguri,medicamente,alcool)este groaznic,dar si foarte violent.(mai ales daca mai apare si cate o mica halucinatie),deci,sa amplasezi un asfel de centru langa o scoala generala este inconstienta fara margini.Fiica mea imi povestete ca si cum asta ar fi normal,cum colegii ei,la chefuri beau pana la inconstienta,fumeaza tot felul de porcarii de la magazinele”dreamshop”,si altele.De multe ori,noi astia mai”vechi”-din preistoric,cum zic mai nou adolescentii,avem impresia ca ne-am trezit dintr-o data intr-o lume nebuna,fara principii,fara valori,fara bunsimt si respect.Deciziile sunt luate haotic,fara pic de logica,in graba,fara sa se mai tina cont de nimic,ptr ca nimeni nu raspunde in fata legii si a societatii cu nimic.Incercam sa ne protejam copii,dar nu-i putem inchide intr-un glob de sticla.

  12. interesant articol …educativ am vrut sa spun …. daca un politician are putina putere cred ca o poate arata in speta enuntata … nu sunteti senator de sector 4 sau ma insel ? rezolvati problema si putem inchide ochii ca va laudati pe blog cu ea :) … mult succes

  13. Da, logic, sa-i ajutam pe toxicomani, adica daca tot suntem o tara civilizata, si cum toti avem locul nostru sub Soare, e bine ca toxicomanii sa fie ajutati, dar parerea mea ca si a dumneavoastra este ca si fetita sa aiba dreptul sa nu intalneasca acesti oameni. Dar daca tot se intampla asta, si fetita are parte de cosmaruri din cauza aluia si a multor persoane ca el, eu propun urmatoarea chestie, ala sa fie batut, dar batut pana curge si ultimul gand de a se lua de alte persoane si a lua droguri, si a doua chestie, dat foc masinilor in care se afla cei ce vand droguri, in timp ce aia vand droguri si se afla in masina. Si tot asa, smuls raul de la radacina, nu taiat, ca daca il tai, el tot creste, ca eu unul m-am saturat cu „sa anuntam politia”, ca eu am anuntat o data politia pentru a primi ajutorul lor,si de atunci nu mai am nevoie de politie.

  14. Cam acceasi poveste esti si cu caminele Belvedere ale ASE-ului (pe langa Regie). Nu sunt in aceeasi curte cu centru de dezintoxicare, dar sunt gard in gard.

  15. salut,sunt un fost toxicoman internat ambulatoriu la lsm4 care se inchide in 20 de zile.ajutati-ne ca va imposibil fara metadona,nu lasa-ti sa SE INCHIDA CENTRUL

  16. Domnule profesor, fără nicio supărare, nu cred că există stradă pe care să nu se audă astfel de cuvinte, indiferent că este vorba de toxicomani, beţivi sau derbedei. În ţara asta să stai cu penisul în gură la fiecare pas e o modă!
    Nu pot să mai circul pe stardă din cauza acestui obicei „masculin” de care-s îngrozită! Eu una m-am săturat să aud tot timpul ce aia mea, vino-n aia mea, du-te în aia mea etc.!
    Vă spun sincer că mi -e silă şi aş pleca şi mâine de aici dacă aş avea posibilitatea! Măcar acolo, fetiţa mea n-ar înţelege înjurăturile şi aş avea altă inimă să ies cu ea pe stradă! Şi n-are 12 ani, are abia 7 ani, 11 luni şi 13 zile!
    Pe Panduri, era un beţivan care-şi arăta „inteligenţa” din panatloni la ora prânzului, dar nimeni nu lua nicio măsură! Toţi elevii ieşeau de la şcoală şi veneau la şcoală, iar pe Panduri nu e niciun centru de dezintoxicare!
    Neamul ăsta românesc trebuie tot dezintoxicat şi nu numai drogaţii, beţivii sau obsedaţii!
    Ce Dumnezeu să-nveţe de la un derbedeu care le conduce ţara?! Auzi! Şi face – mai nou – pe poetul! Hai că-mi dau şi mie lacrimile!

  17. @ellasarya
    zi-mi si mie tara aia unde nu poti sa auzi asa ceva? Poate in Elvetia…iti spun sincer..acolo este prea trist, monoton…reglemenatat pana in panzele albe….si prea civilizat.
    L-am rugat pe un coleg sa vina la serviciu sambata sa-mi transmita un document de maxima importanta….mi-a zis: la noi este liber astazi, de ce nu intelegi?nici macar interventia la nivel inalt nu m-a ajutat….Iar eu imi aduceam aminte de fata ce a murit malnutrita la EARNST&YOUNG….
    Eram intr-un tren intre Zurich si un orasel mai micut..cu un prieten ce vroia enorm sa fumeze….i-au spus ca nu are voie in tren….a iesit intr-una din garile micute…si a ramas acolo, trenul plecase prea repede…inainte de asta – in tren vorbind normal , fiind fata in fata ,departindu-ne doar o masuta, neauzindu-se nici macar rotile trenului, nestrigand si neinjurand, doar vorbeam – ne uitam la ceilalti oameni…ba unul dadea ziarul mai jos, ba altul…apoi ne-au spus respectuos in germana sa nu mai vorbim ca ii deranjam in timp ce ei citesc ziarul.
    In Roma – vezi si tu cum vorbesc tiganii romani, si indienii, pakistanezii…..am avut norocul sa-l cunosc pe indus ce lucra la o benzinarie nu departe de Coloseum, si era beat crita.L-am interbat cum sa ajung nu stiu unde….sa vezi acolo cuvinte… :)
    Intr-adevar la noi e prea dozat, dar si acolo e foarte greu sa-i feresti pe copii de rele.
    Un lucru pozitiv au: Coruptia daca si exisa, e doar la un nivel foarte inalt si in probleme foarte importante….Te simti un pic mai in siguranta, ca indiferent ce smecher nu ti-ar face rau, el va plati conform legislatiei.
    De asta trebuie sa ne fie frica noua cel mai mult.!

  18. Stii ce-mi pare mie rau ? Ca i-am votat, ca l-am votat pe Piedone…
    Cu toate ca anul trecut an vazut in cutia scrisori niste afise cu niste dubiosi care spuneau ca muta LSM4…
    Si uite ca l-au inchis.
    De asta imi pare rau.

  19. Dl Voiculescu inseamna ca nu stie cum se injura in scoli dupa 1990, copii astia aud injuraturi grave incepand din familie, lol.
    Asta e fumata rau, nu cred nici untro mie de ani ca un drogat s-a luat de o fetita.
    Stau chiar acolo in confort II , si stiu cum e.
    Mai mult, o groaza de familii din zona au copii toxicomani, si nu vor sa se inchida centrul.
    Rolf.

  20. Draga, MOGULE, in lume ta de vis pe care ai vrea sa o construiesti ,dupa ce o sa furi si o sa distrugi aceasta tara, prin propaganda ta ieftina speri sa tii minte urmatoarele: scrise de o TOXICOMANA , intr-adevar REINTREGRATA cu ajutorul unui astfel de centru particular si nu de stat, dar am deviat de la subiect in primul rand toxicomanii au libidoul scazut din cauza metadonei deci urechile fetei nu aveau cum sa auda aceste cuvinte, in al doilea rand cum ati spus parerea celor din zona nu a fost ceruta si nici a beneficiarilor tratamentului, care este TRATAMENT nicidecum un drog . ITI DORESC DIN INIMAA CA PERSOANELE DRAGI TIE SA FIE TOXICOMANI SI SA SUFERE TOATA VIATA PENTRU O GRESEALA, SA MOARA DE O SUPRADAOZA CEA MAI IUBITA PERSONA A TA . Ca incheiere iti urez cee ce a zis acum un timp Becali STII TU CELEBERA FAZA CU IMI BAG CEVA IN DAN VOICULESCU SI TOTATA ANTENA 1ASTEPT RASPUNS SZE DE INTARZIERE

  21. Buna ziua sunt toxicoman sii tocmai am venit in romania vreau sa va spun k toxicomania ie o boala iar in toata europa toxicomanii sunt ajutati sa se reintegreze..numai in romaania comunisti arunca cu pietre in toxicomani sii ii judeca ,nui normal oricum foarte multe centre sunt cu plata domnilor asa k nu ne ajuta nimenii gratis sii nu mai spun k ie foarte greu sa fii discriminat sii vazut de sus ,oare putetii intelege toxicomania cat de greu le ieste toxicomanilo cate sevraje indura cate vorbe urate dn partea oamenilor asa k nu mai judecatii…copiii din scolii fac sex , chiulesc,se imbata,fumeaza etc sii nui vina toxicomanilor IE VINA PARINTILOR si a educatiei de acas

Comentariile sunt închise.