Mă gândesc de ceva timp la un proiect/concept (cu reguli clare, proceduri s.a.) pe baza căruia să putem judeca, la nivelul societătii civile, eficienta reală a unui parlamentar în 4 ani de mandat.

Si nu-i asa usor precum pare: pe de o parte, există metode prin care un deputat sau un senator pot puncta la capitolul ”palmares” fără să facă, de fapt, mai nimic; pe de altă parte, există o probabilitate solidă ca un parlamentar aflat în Opozitie să nu-si poată impune nici măcar o lege – oricât de utilă – în fata mecanismului de vot al Puterii. În sfârsit, există si criterii extra-legislative importante: unii parlamentari, care nu au vocatia legiferării (capacitate de sinteză), se pot dovedi foarte activi în comisii, la discutii aplicate pe text (capacitate de analiză); sau – de ce nu? – pot fi foarte implicati în comunitătile lor locale, uninominalul asigurându-le o legătură mult mai strânsă cu propriile colegii. Sunt convins că avem o sumedenie de parlamentari-trisori, preocupati de deplasări exotice si decontări generoase. Dar, cot la cot cu ei, lucrează si truditori autentici, multi dintre ei prea discreti, neobisnuiti cu ”televiziunile mogulilor”, care se căznesc să asigure decentă si coerentă legislativă României. Si poate că grâul ar trebui separat de neghină.

Îi provoc pe cei care ar trebui să se priceapă la asta – Codexpoliticus, Agentia de Rating Politic, Politburo, Coins, Despre politică, Politeia, dar si pe toti cei interesati de subiect – la sugestii privind criteriile si metodele de ”judecată”.

23 COMENTARII

  1. Sunt sigur ca foarte multi alesi, atat la nivel local, cat si central sunt acolo doar „ca sa fie”..nu sunt sigur ca eficienta lor poate fi masurata insa!
    Cu totii stim ca sunt obligati sa ia cuvantul de „n” ori, sa aiba „n” initiative legislative. Multi doar fac astea ca sa isi faca norma, unii nici macar nu se chinuie.

    Ca exemplu, o avem pe EBA care ia cuvantul in PE pe teme, intradevar, de interes national.:)….
    Un lucru este sigur: macar in viata de zi cu zi putem masura eficienta diferitelor activitati.

  2. @ Dan Voiculescu
    Trebuie să spun că „eficienta reală a unui parlamentar” se poate cuantifica destul de facil într-o lume normală.

    În campania electorală fiecare parlamentar ar trebui să propună alegătorilor o listă de legi pe care doreşte să le iniţieze şi promoveze în Parlament. Aceste legi ar trebui să fie formulate final, ar trebui să fie însoţite şi de explicaţii şi de necesitatea formulării lor… Un parlamentar eficient este cel care îşi atinge obiectivele, adică iniţiază, susţine şi trece prin parlament iniţiativele legislative despre care a vorbit în campania electorală.

    Desigur, noi nu trăim într-o lume normală şi acest lucru nu este posibil… În afară de Mitică Dragomir care vorbea, destul de vag, despre o lege legată de fotbal şi domnul Prigoană care a spus că doreşte o lege prin care să desfiinţeze sectoarele Bucureştilor, nici unul dintre candidaţi nu a vorbit în mod concret despre o lege, cu toţii „au băgat din top”, adică au vorbit despre guvernare (care nu este treaba lor ci a primul ministru), despre generale pachete de legi… despre atacul contracandidaţilor… România este ţara în care nici un candidat pentru legislativ nu a venit în campania electorală cu o singură lege formulată şi gata de depus în Parlament pentru iniţiativa legislativă. Nici măcar unul, nici măcar o lege.

    În concluzie, orice criterii am inventa, orice metode de cuantificare a activităţii parlamentare s-ar fi găsind… adevărul este că trăim într-o lume anormală şi, în aceste condiţii, eficacitatea nu poate fi măsurată.

  3. Am denostrat in diverse proiecte publicate ca va exista
    O EFICIENTA PARLAMENTARE SI GUVERNAMENTALA
    Numai daca politiceni ,diaspora ,guvernanti ,ong-uri vor stabili o strategia pe termene lung ,pentru fiecare area de activitate in parte aceasta pe de o parte pe de alta parta in Romania
    SE VA OBTINE O CRESTERE ECONOMICA REALA SI DE DURABILA
    numai atunci cand pe langa masuri de eficentizare a costuri si dinimamizare sursele de venituri interne se vor actiona in asa fel incit de la fiecare surse de venituri externe sa incepe sa soseasca mai multi bani in acest sens am putea sa spunem ca
    IN ROMANIA SUNT 6 ROBINETE DE LA CARE DE 20 DE ANI NU CURGE DEBITUL DE VENIT NECESAR CI DOAR PICATURI RUSINITE
    Din aceste motive bazinul al veniturilor sunt de 20 de ani aproape gol ,si de aici toate probleme cu care se confrunta Romania dar aceasta nu e tot fiecare guvern care vine la putera mai face in el citeva canale de scurgere a acestora Am demonstrat ca
    DATORITA DEFICITUL DE IMAGINA A ROMANIEI IN EXTERIOR
    toate cele 6 surse de venituri externe sunt afectate ,atunci daca stim toate aceste lucurirle dece nu facem ce trebuie ?

  4. In parlament sunt unii care trag doar sfori ;
    Mai dorm, fac burta mare si-n obraji bujori .
    Eficienta muncii lor, de vrei sa le-o masori ,
    E-un fleac : la orice banca, toti -s creditori.

  5. Nu foloseste la nimic. Cintarirea parlamentarului in timpul si la final este facuta dupa criterii proprii de media, partid, alegator. Cred ca cel mai important cintar actual pt parlamentar este al partidului sub umbrela caruia iese la final de mandat.

  6. In primul rind ar trebui ca toti cei ce sint alesi in Parlament sa respecte ceea ce jura atunci cind sint investiti, dar din pacate ei joaca jocul „sa moara masa si capra lu’ vecinu’ ” asa ca oricit s-ar cerne griul de neghina prostia asta nu o sa moara niciodata.

  7. Oki…sunt curios de ceva in privinta parlamentarilor..daca tot am ajuns la subiectul asta..al eficientei lor..!
    Cati dintre parlamentari isi petrec intradevar timp la cabinetul parlamentar?
    Cat din timpul petrecut acolo este dedicat audientelor pentru diversi votanti carora le si rezolva anumite probleme?!?..nu ma refer la probleme de genul „dati-mi si mie 10 lei ca n-am de paine”..ci la probleme de genul „ajutati scoala X in care invata copilul meu ca se darama acoperisul”…

    Eficienta unui parlamentar ar trebui masurata prin ceea ce a facut pentru a ajuta comunitatea care l-a ajutat. Stim ca pentru un colegiu senatorial sunt arondati X cetateni. In cazul asta, senatul X trebuie sa ajute cetatenii din colegiul respectiv in sensul imbunatatirii calitatii vietii. Corect?!

    Stiu ca CSR suna naspa aici (pentru ca se refera la companii), dar….ce ati zice daca ar fi campanii de CSR pentru parlamentari?!…sa faca lobby si advocacy pentru colegiile lor..:D! Sa implementeze diverse programe prin care sa ajute comunitatea care i-a ales! La sfarsitul mandatului (si de cateva ori in timpul acestuia), s-ar putea masura nivelul calitatii vietii cetatenilor din arealul respectiv (acesta e cuantificabil)

    Pana la urma, un parlamentar e reprezentatul cetatenilor.

  8. Domnule Voculescu
    Uneoeri de la distanta lucrurile se vad mai bine. Vorbind de parlamentul romaniei ceace se vede cu ochiul liber este diferinte minime de program politic economic sau social. Cauza principala este structura societatii post revolutionare unde 3 -5% detine tot capitalul si 95 $ care nu detine nimic.Parlamentul reprezinta clica de la putere iar majoritatea nu este reprezentata. Cu toata parerea de rau dar parlamentul nu va rezolva problemele tarii sau scoate tara din criza. In curand vom asista la o explozie sociala de proportii . Aceasta explozia va zdruncina sistemul. Romania va avea de ales intre o societate deschisa moderna sau instaurarea unei noi dictaturi. Dumneavoatra puteti fi un factor al progresului sau un instrument al unei noi dezamagiri.

  9. Lasa proiectul Mogulule, ca a inceput vanatoarea de vrajitoare.Pe cine naiba mai intereseaza proiectele, circul e important; avem „inregistrari pe surse”, executii in fata DNA, pupinibasesti cu bale la gura si orgasmici in analize, ce dracu mai Mogulule…:-)

  10. Criterii de evaluare a activitatii desfasurate de parlamentari :

    Ore-somn pe cap de deputat sau senator,
    Zile-n in strainatate ca zile de vacanta,
    Conturile bancare deschise in off-shore
    Sunt doar trei indicatori …de performanta.!

  11. TRA LA LA, ce bine e-n tara mea !

    Sunt atat de fericit, incat nici nu stiu cum sa ma sutesc mai repede din ea, si sa ramaneti voi astia de gasiti solutii ! Sa vedeti ce repede se vor rezolva toate.
    Ce tot aveti cu parlamentarii sau cu clasa politica ? Va inghesuiti cu totii sa va dati cu parerea. Sunt alesii nostri, de 20 de ani incoace ! … putzin, foarte putzin.
    Eu zic, sa le mai dam ceva timp, poate pana vor face ceva, pt. „poporul votangiu” pe doi mici si-o bere, un pix si-o sapca, o galeata ( goala ca si mintea romanului ) vom crapa cu totii de batranete ! Nu va mai omorati, fratilor! … doar timpul mai poate face vreo minune, dar va fi prea tarziu… Am mai spus-o si ma repet: ce vina au bietii oameni, cata vreme „noi” suntem cei care-i ridicam acolo unde sunt ?! Cum apare cate-un primar penal, cum iese lumea-n strada sa-i ia apararea, bashca… il mai fac si Cetatean de Onoare !
    In campanii electorale, se bat romanii intre ei, care mai de care sa -si apere „cantidatu”, neicusorule… Sa vezi cum rupe cetateanul turmentat, scandura din gard, sa-i dea vecinului cu gheoaga in cap, pt. ca nu voteaza la fel ca el. Dupa ce se termina alegerile, se impaca la bufet, ajungand de comun acord la concluzia ca s-au ales doar cu micii si berea care nu le pot tine de foame timp de 5 ani ! Paradoxul, sta in memoria scurta a romanului, care dupa expirarea cincinalului, o ia de la capat si uite asa au trecut 20 de ani si vor mai trece multi si bine, caci… „asa-i romanu’ cand se veseleste”. Asa am fost de la Decebal incoace: Curve, curve si iar curve ! …de toate genurile. Avem atat de multe, incat am si exportat in lumea’ntreaga ! Ce se mai inghesuie romanu sa faca poze cu Base sau cu Leantza Udrea, cand vin la cate-o campeneasca. Nu suntem uniti si patrioti nici atat, asa ca, sa nu mai dam vina pe nimeni. Astia suntem si ne-o meritam ! Putem aduce politicieni din import si tot nu se mai poate face nimic, pt. ca nu au cu cine ! Am fost, suntem si vom ramane o natie de ghiogari, betivi, opincari si izmenari, niste pomanagii si culegatori de-agata. Asta e „poporul” de vreo 5 milioane si ceva…+diaspora. Poporul OTV 99% manelist. Pacat ca noi, cei de buna credinta, trebuie sa suportam si sa suferim din cauza acestor nenorociti, needucati „care este” consumatori de manele si telenovele, ce se inmultesc din pacate de la o zi la alta. Simt ca nu mai am nicio sansa in romanica asta blestemata si mi-am propus sa emigrez in Congo.
    Mai tineti minte ?!…

  12. Metoda de calcul al eficientei muncii depuse de parlamentari :

    Va sugerez o metoda simpla, fara pic de efort ,
    S-apreciati munca alesilor,doar printr-un raport :
    La numarul de vile si masini cu care s-au dotat,
    Se-mparte … numarul de fraieri care i-au votat.

  13. Parlamentarii ca parlamentarii, dar eu mi-am adus aminte de o idee mai veche în legătură cu persoanele alese în funcțiile executive, fie centrale (guvern), fie în teritoriu.

    În Mexic, o iniţiativă destul de realistă a cerut ca promisiunile electorale să fie listate în clar şi urmărite.

    Iată un site oficial cu cele 608 promisiuni, din care 71% realizate: Compromisos de Gobierno.
    http://portal2.edomex.gob.mx/edomex/gobierno/resultadosdegobierno/compromisoscumplidos/index.htm

    Chestiuni concrete, şcoli, spitale, drumuri… de clickat.

    Cele 608 promisiuni au fost date în scris în faţa notarului public în timpul campaniei electorale:
    http://poderedomex.com/notas.asp?id=46235

    Drept e că numai 519 candidaţi şi-au înregistrat notarial promisiunile…
    http://mediosenmexico.blogspot.com/2009/07/solo-519-candidatos-notariaron-sus.html

    …dar cum dracu’ de până şi Mexicul este înaintea României?

  14. 1. eliminati/diminuati (considerabil) saracia din romania
    2. emancipati cetateanul roman
    atunci sa vedeti ce triere se va face la toate nivelele;
    altfel: nici o sansa

  15. mogulule, ne obisnuisesi sa-ti dai cu parerea si cand vreun parlamentar era subiect de scandal number one (a se vedea cazurile ridzi sau udrea);
    ne luminezi cu parerea ta si vizavi de cazul voicu? sper din tot sufletul ca nu ne vei recita si tu poezia pesedista cum ca nu conteaza cazul in sine ci e mai important cine sunt teroristii care au furnizat informatii din stenograme celor de la Hotnews… :))

    p.s. 1 – nu ma astept sa pui in discutie conceptul prezumtiei de nevinovatie; is mai interesat de dimensiunea imaginii cazului, apropo de felul in care unii politicieni negociaza orice in tara asta (functii, dosare, arestari, destine…)
    p.s. 2 – lui voicu asta cum sa-i apreciem activitatea politica si pe cea conexa? :))

  16. DeBocRaţie !

    Sărăcie mare’n ţară :
    Mămăliga e minată !
    O soluţie morală,
    În zadar e aşteptată !

    Guvernu-i preocupat
    Cu tăieri cosmetizante:
    Le spunem,anticipat,
    Că ce vor ei, nu se poate !

    De la cei săraci şi goi,
    Nici să vrei, nu mai poţi lua!
    Dacă vrei să tai,măi Boc,
    Taie de l’ăi ca mata’ !

    Sănătatea naţiunii
    Se pare că nu contează:
    Cît mai este înca vie,
    Bocul o impozitează !

    Nu avem bani pentru doctori
    Naţiunea poa’ sa crape !
    Avem bani pentru miniştrii,
    Pentru asfalt şi agape !

    Bocul ne fixează raţii :
    De ce?Nici el nu mai stie !
    Ne minte în declaraţii :
    C’aşa-i in… deBoc-raţie !

Comentariile sunt închise.