Atribuindu-i academicianului declaratii pe care nu le-a dat niciodata, Peter Kovacs, secretar general al UDMR, a depus o plangere impotriva domnului Giurescu la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. In conditiile in care cel mai reputat istoric roman contemporan a infirmat public ca ar fi dat declaratiile respective, demersul formatiunii maghiare la CNCD este absolut nejustificat.

Lipsiti de orice argument de fond, domnul Kovacs si UDMR par fie sa-si fi ales un stralucit istoric roman pentru a intimida pe oricine indrazneste sa-si asume deschis atasamentul la valorile nationale romanesti, fie sa incerce sa creeze artificial un conflict cu incarcatura etnica.

Indiferent de varianta, Partidul Conservator si eu insumi il vom sustine neconditionat pe academicianul Giurescu si pe orice alt roman impotriva caruia se declanseaza abuzuri institutionale. Totodata, recomand UDMR sa isi retraga plangerea referitoare la domnul Giurescu pentru ca este lipsita de temei.

De altfel, consider ca atacul la adresa academicianului Giurescu reprezinta un abuz evident care poate deveni un precedent periculos. Sper ca UDMR nu incearca sa isi justifice prezenta la guvernare generand polemici pe criterii etnice, pe principiul “sunt probleme intre romani si maghiari, trebuie sa fim la guvernare pentru a le rezolva.”

Si inca o precizare. Reactia semnificativa a opiniei publice impotriva includerii UDMR in coalitia de guvernare nu are legatura cu nationalitatea. Din contra. Este chiar un semn ca UDMR este considerat un partid ca oricare altul. Un partid care, pentru ca a participat direct la fosta guvernare si a asumat decizii considerate nocive de majoritatea populatiei, ar trebui sa treaca in Opozitie, alaturi de partenerii sai din PDL. Aceasta pare a fi opinia majoritatii romanilor. Si, dincolo de orice considerente politice, este un rationament simplu, clar si legitim.

38 COMENTARII

  1. Destul de ciudata mi se pare aceasta plangere a secretarului general al UDMR. Sa fie oare pentru ca domnul Antonescu a spus ca el nu intrevede o colaborare guvernamentala cu UDMR?

  2. Academicianul Giurescu vs Kovaci

    El e un „escu” tu un „vaci”,
    Ce poţi să zici, ce poţi să faci ?

    ……………………………………………………………………………………..
    http://timis.einformatii.ro/stire/actualitate/6/36949/manifestul-profesorului-dinu-c.-giurescu-(1)/0/

    Cotidianul.ro: Manifestul catre romani al prof. acad. Dinu C. Giurescu
    „Mergeti la vot in numar mare!”

    ROMANI!
    Mergeti la vot in numar mare, pentru ca: la o prezenta a romanilor de peste 60-65% UDMR-ul (care din 22 de ani a guvernat 13,7 ani – cel mai mult) nu mai intra in parlament si nu mai poate santaja partidele cu care se va alia, in cazul unei prezente mici.
    Poate ne trezim o data pentru totdeauna si le dam o lectie…!
    Daca sunteti patrioti, dati mai departe!

    DINU C. GIURESCU: „Am sentimentul ca sunt in 1940, in preajma prabusirii hotarelor noastre”

    Initiativa de a desfiinta judetele se inscrie intr-un sir de actiuni care sunt menite, pe de-o parte, sa destrame unitatea teritoriala a tarii si, pe de alta parte, sa stearga identitatea noastra nationala. Se anuleaza, cu o trasatura de pix, toata aceasta intocmire care are o vechime intre 600 si 700 de ani, intrata in constiinta noastra, a mea.
    Eu sunt din Vlasca mai intai, apoi din Arges, si pe urma, evident, sunt din Romania, fiindca Vlasca si Argesul sunt parte din Romania. Ce facem?
    Stergem cu buretele, stergem cu pixul – tot? Unde voi fi? Din regiunea 1, cetateanul cu codul numeric personal cutare, pe care il inscriu cu doua-trei semne acolo, intr-o lista si, in felul acesta, am robotizat intreaga Romanie. Eu nu mai apartin unui judet, nu mai apartin Romaniei.
    Apartin unor sigle, unor numere inscrise… E trist!
    Asadar, ce se intampla acuma cu desfiintarea judetelor se inscrie in doua tendinte foarte clare din ultimii ani. Pe de o parte destramarea teritoriala a Romaniei si, pe de alta parte, stergerea identitatii noastre ca romani. Am sa enumar cateva argumente:
    *
    *Primul: regiunile de dezvoltare*, acel faimos proiect, din pacate al UDMR-ului: 50.000 Km², taie Transilvania in doua, pe linia trasata de arbitrajul de la Viena din ’40. Acesta este un fapt.
    *
    *Al doilea: statutul minoritatilor* care se pregateste. Daca se adopta, prin formula magica a asumarii raspunderii, vom crea zeci de autonomii teritoriale, sub pretextul autonomiilor culturale. Autonomii teritoriale in
    Transilvania care vor face tranzitia de judetele secuiesti, si pana la granita cu Ungaria.
    *
    *Al treilea argument: legea arhivelor*, in speta intoarcerea arhivelor la emitent! Dumneavoastra stiti ce inseamna asta? Sa le intorc unde? Emitentul a fost pana in 1918 Ungaria sau Austria. Acolo le intorc? Eu cred ca nu-si dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregatesc Romaniei. Daca le-as propune Statelor Unite sa intoarca arhivele de la Arhivele Nationale Centrale din Washington DC la diferitii emitenti, eu cred ca s-ar uita si ar spune probabil ca este un act de tradare nationala, de destramare a unitatii Statelor Unite.
    *
    *
    *Al patrulea argument: legea educatiei*. Suntem educati dupa moda noua europeana, in care 92% dintre elevii autohtoni au mai putine drepturi decat 8% dintre elevii minoritari. E bine ca au minoritarii drepturi, dar vreau ca si majoritarii sa aiba aceleasi drepturi! Aceeasi lege enumera 22 de principii directoare, unul din principii este si cultura, identitatea si istoria romaneasca, dar in lege nu se afla nimic pentru promovarea acesteia. Mai mult decat atata: finantarea este favorizanta pentru minoritari: daca sunt 10 elevi minoritari romani intr-un sat, desfiintam scoala respectiva, iar daca sunt zece minoritari intr-un sat, facem o scoala speciala. Iata, deci, ce inseamna legea educatiei europene… Nu mai vorbesc de autonomia universitara, care acolo e proclamata cu litere groase dar, in realitate, universitatile sunt supravegheate, acuma, cum nu au fost niciodata inainte, dupa bunul plac al rectorului si al altora.
    *
    *
    *Al cincilea argument: nu mai avem manual de istoria romanilor*. Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie Istorie, iar inauntru e transata, ca la abator, istoria romanilor pe teme mari, pe care le intelege un om care cunoaste istoria romanilor, dar nu unul care trebuie s-o invete, fiindca principiul cronologic a fost desfiintat.
    *
    *Al saselea argument: eu pot sa insult acuma drapelul tarii*, personalitatile marcante… In lege nu mai exista incriminare penala pentru acest lucru, pentru profanarea sau batjocorirea simbolurilor nationale. Fac ce vreau si ce patesc? In cazul cel mai bun, daca actioneaza guvernul sau autoritatea, primesc o amenda.
    *
    *
    *Al saptelea argument:* am aflat cu stupoare ca asociatia culturala Forumul Romanilor din Covasna, Harghita si Mures nu primeste un leu de la Guvern pentru actiunile sale culturale.
    *
    *Al optulea argument: ora de istorie la televiziunea romana nu mai este*. Nu mai exista, pur si simplu.
    *
    *In al noualea rand:* desprinderea propagandistica, si chiar mediatica, a celor doua judete si jumatate secuiesti.
    *
    *In al zecelea rand: reforma sistemului sanitar*, care poate sa duca foarte departe, spre dezastru.
    (va urma)

  3. Ponta este un mare idiot basist in toata saptamana scursa de la alegeri el a fost preocupat doar de invitarea UDMR la guvernare. Asta a fost marea lui realizare in toate aceste zile. UDMR Nu Are Ce Cauta La Guvernare.

  4. Am citit acel manifest si nu am sesizat de ce ar fi de competenta CNCD, indiferent cine l-ar fi lansat. Oricum, daca va fi luat in seama, trebuie cautat cine l-a creat si a pus semnatura ilustrului academician -acum membru marcant al PC ( amanunt de neneglijat ! ) – ca fiind autorul.

    Oricum, nu e discriminant ci incriminant si pe buna dreptate. In cei 13,7 ani udmr a contribuit la dezastrul in care am ajuns, au contribuit la saracirea romanilor -si implicit a cetatenilor de etnie maghiara- si la aducerea lor in aceasta stare de cetateni cu cel mai scazut nivel de trai, dupa ce in ’89 nu aveam nicio datorie externa si aveam economie functionala. Ei tipa f usor „discriminare” dar asta pentru a ne distrage atentia de la greselile lor voite sau nu -dupa cum spunea fostul ministrul al sanatatii „eu nu sunt economist sau doctor, sunt advocat” deci nu a fost vina lui ca a gafat ca ministru ci al celor ce l-au numit nepregatit fiind. Udemereul mereu s-a spalat pe maini cu sapun amo si niciodata nu si-a recunoscut vreo vina desi o constientizeaza f. bine.
    Eu cred ca, daca as accepta teoria lui Darwin, romanii se trag din maimuta iar maghiarii din cameleon.

  5. acum o sa-l compare pe Voiculescu cu CV Tudor :)) . Nationalistul unde era :))
    am argumentat in postul anterior motivele pt care nu ar trebui sa faca parte din guvernul Romaniei .
    Mi-a atras in mod evident atentia un gest sfidator al lor . A fost o conferinta de presa cu privire la cererile lor de intrare la guvernare iar ulterior Hunor le-a transmis ziaristilor ca o sa primeasca intrebari dupa ce vorbesc in maghiara . wow ….

  6. USL trebuie sa nu uite ca batalia cu basescu nu s-a incheiat. sa nu uitam ca trebuie adoptata o noua constitutie pentru a rezolva definitiv problema basescu. CCR, nou referendum etc vor trebui sa aiba o sustinere puternica pentru a fi adoptate. sper ca fudulia de acum cu udmr sa nu impiedice pe vitor aceste obiective. adica ce folos ca aveti 70% cand CCR basescu va spune simplu , ei si ce! NU!
    Apropo de cine aruca cu piatra. PNL in alianta DA l-au adus pe basescu la putere. PC lui Voiculescu a aut contribuitia lui „imorala” la acapararea puterii in 2004…

  7. Domnul Academician GIURESCU este atacat in fapt de catre BASESCU- prin subtilul Pumnal al UDMR. Si este Atacat pentru ca dumneavoastra ati avut INSPIRATIA si GENEROZITATEA de a-l sprijini in misiunea de a arunge PARLAMENTAR al ROMANIEI. Basescu stie , asa cum multi Cetateni stiu, ca DAN VOICULUSCU este SINGURUL – ultimile 24 de ore ne-au dovedit cu certitudine ca este ABSOLUT SINGURUL om politic Inflexibil ,de necorupt cu Dregatorii mari sau mici, si mai presus de orice, un MARE PATRIOT. Deoarece Patriot este cel ce Vede Poporul Sau si nu acel ce se Ciuleste si Inchina la ZEI STRAINI !!! Cu Respect si Onoare , SERBAN DRAGAN

    [email protected]

  8. Nici cetatenii de etnie maghiara nu mai doresc UDMR la guvernare, in mare majoritate. Acest partid, daca este partid politic sa se comporte ca atare. Cetateni maghiari, (destui), sunt ingrijorati de valul de ura, pe care si ei, o simt fata de UDMR. USL, trebuie sa respecte pct.3 ,5, din programul de guvernare, pentru care a fost votat. Ura fata de UDMR, care ataca asa cum este in cazul domnului academician, se poate rasfrange fata de intreaga etnie maghiara. Unde va fi atunci siguranta nationala? USL, sper sa stie ce sa faca cu puterea. Se gandesc ca vor sa modifice Constitutia, si au nevoie de majoritate? Dar Constitutia nu va fi votata prin referendum? Nu va fi nevoie de vot popular? USL in programul de guvernare va mai avea nevoie de votul popular! Ponta a dezamagit! Va indrepta lucrurile daca va pune capat coalitiilor, si va trece la fapte…PSD ar trebui sa ia atitudine. La viitoarele alegeri PSD nu va lua nici cat a luat acum PDL.

  9. Sa ramana cu PDL`ul .. pana acum doar pe base il vedeau in fata, acum vor sa treaca in barca USL`ului… sa stea linistiti acolo, in opozitie

  10. UDMR ne ataca valorile si asta nu face decat sa inteteasca si mai mult sentimentele noastre anti-UDMR. Nu ii uram pe unguri pentru ca si ei au suferit in regimul basescu , uram doar UDMR.

    Intr-un fel,atacul UDMR asupra academicianului Giurescu, prin ricoseu lovesc in ponta. Un UDMR ostil si belicos impotriva valorilor noastre, face ca gestul lui ponta de a aduce UDMRul la guvernare sa aiba izul tradarii de tara.

    Bravo UDMR! Impinge-ti mizeria pana la capat sa ne cunoastem si noi adevarata fata a premierului. Sa vedem cu totii ce compromisuri este capabil ponta sa faca doar de teama de a nu-si risca fotoliul de premier.

    Intre „jos basescu” si „jos UDMR”, ardeleanul din mine il alege pe cel din urma.

  11. Domnule Voiculescu,

    luati (PC) Ministerul Culturii si faceti curatenie acolo ca e dezastru. La Cluj au distrus tot ce poate fi numit cultura, cladiri istorice, etc. Virgil POP, un obsedat al separarii Ardealului numeste cladirile monument ale Clujului „cotete” care trebuiesc „acoperite” cu cladiri imense construite de mafia imobiliara a lui ioan rus si vasile blaga.

    PC e singurul partid (pe langa PNTul lui Ciorbea) care eu consider ca merita acest minister. Cultura si istoria e coloana vertebrala a natiunii. E ceea ce ne tine la un loc si ne defineste ca natiune.

  12. A MAI LUNGĂ
    este soluţia cea mai potrivită pentru reluarea parlamentarelor dâmboviţene.
    Se stabilesc cele 300 colegii şi criteriile minimale pe care trebuie să le îndeplinească toţi candidaţii desemnaţi.
    Tragerea pe sfoară, televizată, se organizează într-o sală suficient de încăpătoare pentru candidaţi, reprezentanţii partidelor, presă, organe de ordine.
    Sforile din plastc grafitat, inegale ca lungime, în număr egal cu al candidaţilor din colegiu, se introduc într-un tub mat, cu dop la un capăt şi libere la celălalt pentru a putea fi trase.
    Comisia de tragere compusă, musai, din : Patriarh, Preşedintele CCR, Procurorul General şi Şeful DNA, asigură, la vedere, derularea tragerii pe colegii şi candidaţi.
    Câştgătorul, cu cea mai lungă (sfoară) este desemnat pe loc parlamentar în Camera unică, concomitent cu tragerea clopotului lui Gauss.
    Dracul nu-şi vâră coada în prezenţa Patriarhului !

  13. Ma bucur ca acesti unguri nu au intrat la guvernare. In aproximativ 20 de ani de guvernare acesti unguri nu au facut nimic pentru romanii din Harghita si Covasna.

  14. Sunt niste marsavi de fac acest lucru, se iau de bietul om, academician important ce a avut curajul sa intre in lupta asta politica murdara…

  15. Nu stiu de ce se face atata caz din indignarile UDMR-ului. Atat le-a mai ramas si lor – sa se indigneze, sa-i lasam in pace, ii asteapta patru ani de anonimat

  16. Era chiar culmea ca UDMR sa intre la guvernare. Sunt curios – in cazul in care intrau, mai aveau ceva maghiarii cu istoricul Giurescu?

  17. De ce nu incercati sa faceti un partid dupa modelul PP-DD. Daca omul ala cu o televiziune de locul 7-8, a facut 15%, atunci antena 3 si antena 1 cat ar putea aduce ? Sa fie o denumire noua, „A3C – A 3-a Cale” ceva de genul asta, care sa inspire.Vedeti si voi, ca PP-DD a avut cea mai saraca campanie, nu a dat galeti/cizme/ulei/faina,etc, a avut doar otv-ul la dispozitie pentru propaganda. De ce nu ar putea Gadea sa vina intr-o emisiune si sa spuna – „M-am saturat de politicienii astia, noi cei de la antena 3 vrem sa facem o proclamatie, un proiect de viitor.” Cautati si voi un motiv, PP-DD a inceput cu arestarea lui DD, partidul vostru ar putea incepe cu o gafa mare a USL-ului ca motiv. Cat de greu poate fi ?

  18. Pentru Gelu care-l califica pe Ponta drept „un mare idiot basist”.

    Draga Gelu, astia foarte radicali cu Ponta sunt intradevar basisti.
    Esti de acord ca USL i-a ridiculizat pe ARD-eisti in fata prietenilor lor din UE?
    Nu crezi ca UDMR-istii sunt la fel de „populari” ca PDL-istii? Numai ca romanul, asa prost cum e el, nu a iesit la vot sa-i faca pe unguri sa nu intre in parlament. Ponta, ala basist, si-a asumat riscul sa devina nepopular chiar si printre ai lui, si a declansat reactia populatiei, mediei si chiar a unei parti din maghiarime, reusind sa demonstreze in fata acelorasi prieteni de la Bruxelles, cat de javre sunt si udemeristii care fara niciun drept, au doar pretentii.

    Vezi, din partea ta Ponta este un mare idiot basist, dar din a mea este politicianul genial.

  19. Sunt de acord cu ce spune cel care-si zice „Parere”, numai ca nu mai exista prosti; toti s-au dus dupa ala care s-a rasturnat cu carul. Vad ca „Parere” vrea un antidot la Pont, nu la Basescu, Ungureanu, Neamtu, Bakonscki si toata sleahta lor. Si mai e ceva; crede cineva ca Gadea poate concura cu monumentul de prostie care este DDDirect?

  20. DACĂ NU ȘTIȚI…

    „Poți închide ochii, dar nu poți
    stinge soarele”
    Nicolae Iorga

    Hoarde adunate din Ural şi sterpe stepe
    Aţi urcat, călări, pe cursuri lungi de ape
    Pe pământul Dac, în panonica câmpie,
    Pe care, cortu-ridicat, aţi vrut-o şi moșie.

    De veacuri uneltiți sălbatic – maniaci-
    Că n-am fi noi din fii de mândri daci,
    Că Burebista – suveran şi mândrul Trac-
    N-ar fi stăpânit imperiul traco-geto-dac;

    Că Roma, char – neînvinsă, suverană –
    N-ar fi avut de Daci respect şi teamă…
    Că-n lupte grele neamul Dac s-a stins,
    Că după Decebal pustiul s-ar fi-ntins.

    În timpul scurs de-un veac şi jumătate,
    Loviți de daco-carpi din fată şi din spate,
    Romanii au priceput mai repede ca alții,
    Că Dacii vor dispare odată cu Carpații;

    Că n-au putere, oricât le-ar fi de mare,
    Carpații să-i dărâme, să-i calce-n picioare…
    Că-n Dacia, prin veacuri ce s-or scurge,
    Dacul va rămâne cât Dunărea va curge.

    Voi, cu strămoși barbari clociți în stepe,
    Născuți în cort sau în goana unei iepe,
    Spuneți că pe Tisa n-ați găsit un Dac,
    Că trecutul nostru s-adună într-un veac…

    Că, nu el, Dacul – martir între martiri
    Ce ne-a lăsat comor, istorice-mpliniri
    Şi-a ridicat cetăți, din inimi stăvilare –
    V-a alungat cu spada din dacice hotare,

    Veniți din Levendia, pe Nistru şi pe Tisa,
    Sub şa cărând satanic carnea, clisa,
    Aţi jefuit Europa în goană de copite
    Năvălind şi-n Roma, Cetate celor Sfinte.

    Uitați ce-ați fost, că-aţi fost primiți de Dac,
    De neam creștin, ce cu Roma s-a luptat…
    Dacă nu știți ce-am fost, îmvăţaţi ca alţii,
    Că Dacii vor dispare odată cu Carpații.

  21. BAT CLOPOTE

    „Soarta este scuza celor slabi
    şi opera celor tari”
    Nicolae Titulescu
    Bat clopote.Bat!…Fă-ţi semnul crucii!…
    Neguri coboară în Cetatea Muncii
    Greu încercată şi pusă sub teroare,
    Ruine făcută, din hotare în hotare.

    Bat clopote.Bat. Dureros vestesc
    Că-i la greu tot neamul românesc…
    Naivi, creduli ne admirăm despoții
    Şi credem că-s apostolii dreptății.

    Rămânem surzi la strigătul ardent
    Şi nu-nţelegem marele moment
    Marcat, violent, de clopotul ce bate,
    Că suntem slugi în dacica Cetate.

    Bat clopote.Bat! Disperate cheamă
    Să ne unim puteri-le ne-ndemnă…
    Nu mai este timp să stăm deoparte,
    Bogăția Țării între Hoți se-mparte.

    Domnii iluștrii, capitaliști de vază
    I-am onorat şi i-am primit în casă…
    Am înțeles, uimit, că nobilii magnați
    Sunt mari trișori, rechini înfometați

    Bat clopote. Bat.Lăsați-le să bată!…
    Poate românii se mai trezesc odată
    Şi vor pricepe cum trebuie, bărbații,
    Că binele Ţării nu vine de la alții.

  22. CREDE-N TINE!…

    „Nebunii deschid calea pe care
    merg înțelepți”
    Carlo Bossi

    Basiști, luptați ca iar să fie
    Ticăloșia la Domnie
    Şi călcând peste cadavre
    Vă şi vedeți la guvernare…
    Nu vă pasă cum trăim!…
    Important e să muncim
    Cu cerbicea înmuiată
    De gârbaci şi palma lată,
    Muncind desculț argat,
    Umilit, biciuit şi insultat
    De un logofăt lacheu,
    Rău și-încrâncenat ateu….
    Sub gârbaci rabzi şi taci
    Cu mulțimea de săraci
    Şi nu pricepi o iotă
    Că românul mai suportă
    Venericii care-l fură
    Şi se cred o rasă pură,
    Cultă şi misionară,
    Deveniți stăpâni pe ţară…
    Ca jaful să fie ușor,
    Pe Tron îşi urcă omul lor,
    Căci băneasca golănie
    Se vede Iarăș la domnie….
    Guvernare nu e glumă!…
    Din ea averile s-adună
    Şi bogăția de există,
    Nu mai este lumea tristă…
    Totul este cald şi bine,
    Când şi legea e cu tine.
    Banu-i Rege peste tot!…
    Şi din Om face Despot.
    Iar tu, vrei bine să fie
    Cu străinul la domnie?…
    Un deceniu-ți stă pe cap,
    Umilindu-ţi neamul Dac,
    Cohorta de băsişti, temută,
    Care-n luptă iar s-aruncă….
    Nu le pasă de ce-a fost,
    Că sub ei fu traiul prost!…
    Ei vor totul! Tu, nimic
    Că văd în tine un mitic.
    Alungă frica, că se poate
    Să faci în Țara ta dreptate!…
    Stârpește trădătorii, hoții,
    Scoate-n față patrioții!…
    Tu iești fiu din fiu de Dac,
    Cu nemurirea cununat…
    Nu-ți face neamul de rușine,
    Crede-n tine!…și-ai să poți
    S-alungi hoardele de hoții.

Comentariile sunt închise.