Distanţa relativizează lucrurile, le redimensionează. Fiind plecat din ţară câteva zile, am tot primit principalele ştiri din politica internă. Informaţie brută, fără comentarii, fără context. Nimic spectaculos, doar licitaţii trucate, justiţie televizată, ultimatumuri, invective, conflict acut.

Privit de la distanţa asta, politicianul român tipic pare un demolator. Superficial şi scandalagiu, incapabil de construcţii riguroase, are o singură miză: anihilarea adversarului. Blocat pe prima treaptă a evoluţiei, acţionează în logica peşterii: distruge tot ce nu înţelege. Şi, cum nu înţelege nimic, distruge totul.

Nu are abilitatea de a coopera, de a negocia cinstit pentru a atinge un obiectiv comun, de a înţelege şi accepta diferenţele.

Nu idealizez politica, peste tot în lume ea implică diverse forme de confruntare. Dar, de regulă, politicienii din restul lumii civilizate au inteligenţa de a înţelege că prea-binele lor depinde de mai-binele celorlalţi.

Foarte probabil nici realizările lor nu sunt animate de obsesia interesului general, ci, mai curând, de un calcul lucid, cu tentă cinică: ofer societăţii pentru ca societatea să-mi ofere mie. Însă, cu rare şi remarcabile excepţii, politicianul român nu poate atinge acest nivel pentru că, teribil ghinion, este complet lipsit de inteligenţă.

Privit de la câteva mii de kilometri distanţă, individul obtuz şi agresiv, din tribul ori-ori (ori eu, ori voi), pare o formă de viaţă bizară şi primitivă. Saturată de prostie şi impostură, politica românească este în suferinţă. După ce vom consuma fireasca porţie de lehamite, ar trebui să acţionăm, să găsim remedii.

Dar mai există?

17 COMENTARII

  1. Remedii intotdeauna vor fi…

    Personal insa, nu prea vad scapare atat timp cat cei care conduc acum (putere+opozitie=cei care conduc) sunt in stare de orice ca sa nu scape fraiele in mainile celor care ar putea aduce o schimbare pozitiva..

    Cei mai tineri care ar putea face ceva bun in politica si in societate in general invata de la cei batrani asa cum au fost invatati de mici…lucru rau..pentru ca, in momentul de fata, „cei batrani”, presupusii nostri mentori sunt cei care fac rau…deci..invatam sa facem si noi rau!!!
    Sa nu spuneti ca asta depinde de fiecare, ca firea omului etc etc….romanul e roman….puterea exemplului functioneaza doar in sensul cel mai rau…!Daca vecinul fura, de ce sa nu fur si eu?!Daca vecinul munceste, atunci eu o sa fur de la el!!!..mentalitatea romaneasca..o invatam de la batrani!!!

    Munca de 12-14-16 ore pe zi….super tare….!Ma intreb cate mii de kilometri as face in vis in timpul asta….

  2. Ele există, doar că sunt obosite de termenii legaţi de politică! ‘Ce?!? Politică?! Mai bine-mi bag un în nas!!…’. :D

  3. Ele există, doar că sunt obosite de termenii legaţi de politică! ‘Ce?!? Politică?! Mai bine-mi bag un ”deşt” în nas!!…’. :D

  4. Pestele de la cap se-mpute pentru ca a fost lasat sa se-mputa si pentru ca, de la o vreme, mirosul pestilential nu mai deranjeaza prea multi romani.
    Solutia?
    Mass-media degradeaza si ultimile farame de intelect. Solutia sta in educatie si o mass-media care sa abordeze alt fel lucrurile.
    Apoi politica…

  5. Politica romaneasca este plina de baloane de sapun.
    Un mic exemplu ce doare: cat tam-tam s-a facut pe noua ordonanta de acordare a cetateniei romane descendentilor celor ce au avut-o inainte (si care legal nu a fost retrasa niciodata)…cica s-a simplificat…se vor acorda mai usor etc, pentru ca si o parte din buneii nostri au participat la faurirea Romaniei ……
    Politicianul roman s-a grozavit insasi in fata tarilor de la Moscova care pareau foarte indignati de aceasta decizie….s-au inchis granitele (de nu putem duce copii la bunici in Moldova)….si totul e un mare fiasco!
    In luna Mai nu s-a acordat nici o cetatenie, iar in iunie doar 300 cetatenii din sutele de mii de dosare depuse…..
    exista dosare depuse si nerezolvate de prin 2002/2003…unii din cei depusi au inceput deja sa moara de batranete, sau boala, fara ca sa-si vada visul indeplinit….Dar politicianul roman se grozaveste aiurea. doar ca sa tulbure apele sa vada de unde va primi vre-un telefon si pe cine va deranja…Rusine!

    Cred ca solutia va fi data de timp. Asa cum acum multi tineri nu inteleg ce se facea inainte de 89 in Romania….asa si nepotii nostri nu vor intelege ce s-a petrecut in zilele noastre, si nu vor mai fi asa de coruptibili in alegeri pentru un kg de zahar si un litru de ulei…sau un concert ieftin in sala de cultura…..
    Poporul ii alege.

  6. Fiecare naţiune are conducătorii pe care îi merită. Când se va schimba mentalitatea, de jos, a omului de rând, se va schimba şi clasa politică. (poate ne ajută criza). Nu uitaţi de sloganul unei reclame de la o companie de carburanţi: „România se va schimba prin bun simţ şi responsabilitate”.

  7. Fetita mea de 6 ani ma intreaba:cum de ai putut tati avea o copilarie fara calculator, internet, role etc…..cum bunica spala rufele fara masina de spalat automata ?
    Asta e generatia in care trebuie sa investim! sa o educam corect,sa-i protejam sa nu fie „virusati”, sa gandeasca liber ,fara frica, si care va aduce schimbarea! Sa facem totul ca ei sa nu fie la randul lor o generatie de sacrificiu!

  8. Intodeauna exista…numai pierderile pot fi mai mici sau mai mari. Mi se pare ca asta incercam ca oameni, sa minimalizam pierderile, sa fim cat mai eficienti. Daca nu se poate, nu se poate. Tine de evolutie. Mai bine sa se distruga tot si sa reconstruim decat sa o tot tinem asa intr-o „veselie” haotica. Am zis mereu ca nu e tot una a fi cinic cu a fi realist. Realistul e un om inteligent care intelege ca pentru a fi egoist trebuie sa fii altruist si invers, restul sunt doar prosti. Nu ii condamn, nu ii judec, dar asa sunt.

  9. Eu zic ca ar trebui sa fie alternative. Important e sa ne trezim totusi din lehamite. Si din superficialitatea de a analiza totul doar pe baza de etichete.
    Ma intriga ideea asta cu etichetele. E o judecata simplista si care nu ne-ajuta cu nimic.

    Cat despre prostie, e cu siguranta si la putere si-n opozitie si pe langa noi, uneori chiar in interiorul nostru:). Dar ce ma enerveza pe mine cel mai mult nu e prostia. Ci tupeul nemarginit pe care-l au deobicei cei care nu au de ce. Stiti vorba aia: „prostul daca nu-i fudul, nu e prost destul”.

  10. Problema este ca in Romania exista o confuzie uriasa in randul opiniei publice, lipsita de o traditie si o cultura a democratiei, fiind astfel teribil de usor de manipulat, facilitand accesul la putere, unor personaje sinistre. Eu cred ca alternativele nu lipsesc si au fost intotdeauna prezente, nu are sens sa ne mintim spunand ca nu avem pe cine alege, deoarece sunt si pe scena politica romaneasca personaje capabile dar electoratul prefera circul si voteaza tupeul.

  11. Prosperitatea si un stat de drept functional au ajuns astazi deziderate indepartate in conditiile in care Basescu, acest personaj rusinos prezidential a adus in prim plan doar indivizi servili si lipsiti de orice competente. Eu i-am spus domnului Voiculescu, la festivitatea de decernare a premiilor de Excelenta, ca daca nu ar fi fost trustul de presa pe care domnia sa l-a fondat, ne-am fi „sufocat” in acesti 5 ani de mandat al acestui presedinte, ani in care acesta a incercat cu disperare sa striveasca libertatea presei si sa ne indoctrineze pe toti ca pe o armata portocalie. Datorita unor emisiuni cum este „Sinteze zilei” am reusit sa ne mentinem speranta ca dictatura lui Basescu nu poate fi impusa.

  12. Romania are nevoie de o strategie reala, atat in ce priveste politica interna cat si cea externa, care sa-i confere dupa ani de tranzitie si zbateri , statutul pe care-l merita in interiorul UE, facandu-si remarcate interesele prin activitati sustinute de lobby si prin proiecte indraznete, negociate cu partenerii europeni.

  13. Domnule Voiculescu, va rog luati atitudine si dumneavoastra in cazul Ridzi, MTS care ne sfideaza pe absolut toti romanii. Unele firme au datorii de pe o singura luna la stat si li se inchid conturi. Pai de ce daca datorita crizei sunt in incapacitate de plata? Ca sa-si ia bani statul banii sa plateasca oricat pentru o scena?

    Pai noi ne uitam la stiri despre tineri sa o vedem pe Ridizi care foloseste pentru aparitie banii publici? Ma simt foarte insultat si jignit de acest ministru care ne joaca efectiv cu banii nostri. Ii cheltuieste absolut fara nici o urma de inteligenta. Imi vine sa renunt la orice idei de afaceri, orice fel de munca impozitabila din tara asta si sa plec unde vad cu ochii.

    PD-L-ul eu cred ca ar pierde cel putin 10% daca stiu ceilalti sa profite la maxim de cazul acesta.

    http://sisokoki.wordpress.com

  14. Deficitul de inteligenta si maturitate din masa nationala de alegatori se poate observa si de pe LUNA prin coeficientul majoritar de prostie generat in exterior de policienii alesi.
    Unica sansa credibila pentru un roman de rind este sa isi seteze viitorul din punct de vedere financiar,social pe niste coordonate geografice care ofera bonusuri de suta la suta privind lucrurile de baza ale vietii.
    Romania este tarimul miliardelor de vorbe emise televizat de niste scorburi umane lipsite total de infuzia de oxigen intelectual si moral in materia lor cenusie.
    Cit timp in mintea multor romani va predomina naivitatea si neputinta neuronala de a discerne intre un cocalar si un om inteligent .Nimic nu se va schimba,totul va merge pe mai departe la fel in viata societatii romane,adica PROST si RAU

  15. Politicienii de prin alte locuri stiu ca binele lor este egal cu mai binele celor multi ,cum foarte bine ati spus ,asa ca actioneaza ca atare : isi urmaresc scopurile personale (mai exact FURA ) insa mai fac si pentru cei multi ceva :sosele , scoli , protectie sociala , spitale ….si orice altceva ce nu se gaseste in Romania.La noi ca si la nimeni :se poate fura chiar daca nu se construieste nimic ……mnimeni nu trage la raspundere pe nimeni .de ce?
    pai daca se fac milioanele de euro impreuna ar fi culmea sa se tradeze alesii neamului intre ei ,,,nu?

    Spre exemplu cetateanul de rand care :are un trai lipsit de grija zilei de maine ,isi permite o locuinta ,un concediu ,isi vede copii plimbandu-se in siguranta prin parcuri ,primeste un tratament normal intr-un spital…..observa ca politicianul x are barca parcata pe lac in valoare de zeci de milioane de dolari ……….dar……nu il intereseaza …..si nici nu il afecteaza

    Remediu…. e simplu .
    Oameni cu putere financiara si cu buna credinta sa se implice sa demonstreze sa obtina incredere si la urma …sa fie votati si ….sa se mai si tina de promisiuni .pare simplu dar nu e pentru simplu fapt ca nu prea sunt oameni cu putere finaciara sa aiba si buna credinta si onestitate si bune intentii …..iar oamenii de buna credinta nu au putere finaciara

  16. Din cate stiu eu si parca am si verificat alianta electorala in care se afla PSD se numeste PSD+PC.
    Este cel putin ironic modul in care acest articol vrea sa spuna ca domnul mogul (iar ironic) , Dan Voiculescu nu ar fi la putere.

    Interesanta miscare, dar tot nu cred ca cineva s-ar putea lasa convins de o miscare atat de evidenta. Ei ce sa faci SRI lucreaza, mai ales acea sectie de contrainformatii.

  17. Salut Dan,
    trebuie sa recunosc ca ai constatat o banalitate :) . . cei care nu au votat cred ca deja s-au prin si ei. Cert este ca .. banii nostrii se vor fura in continuare iar noi tot oribil vom trai. Chiar daca esti mogul tot ar trebui sa te simti aiurea, atunci cand pui talpa masinii pe nonsosele-le de la Romanica .

    Cu apreciere, ..

Comentariile sunt închise.