Louis Pasteur, Victor Hugo, Molière, Jacques-Yves Cousteau, Napoleon Bonaparte, Voltaire, Albert Camus, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Charles Baudelaire, Pierre de Coubertin, Jean-Paul Sartre, Michel Platini, Alain Delon… Franţa.
Privind astăzi imaginile de la parada de pe Champs Élysées, mă gândeam că orgoliul francez, atât de agasant uneori, are argumente solide. Este un orgoliu fundamentat, cultivat, exersat. Orgoliul unei mari naţiuni.
Un ingredient care nouă, din păcate, ne lipseşte. Şi-i păcat, pentru că, la fel ca ei, şi noi avem argumente. Argumente solide, dar le-am uitat.

32 COMENTARII

  1. Dle Voiculescu, sunteti nedrept! Sunt multi realizatori tv care n-au uitat marile argumente ale natiunii noastre si le promoveaza zilnic pe toate canalele tv (inclusiv ale dvs.): nichita, magda ciumac, sexy braileanca etc. Vreti sa spuneti ca madalin ionescu nu e mandru de tara lui? Sau capatos? Cum, ei nu asta fac in emisiunile lor la ore de maxima audienta? Nu promoveaza ce are mai bun tara asta? Am auzit ca va incepe si un show cu cei mai de frunte manelisti ai tarii… Nici emisiunea aceea nu e destinata sa ne faca mai mandri?? Hm…
    Inteleg de ce trebuie ore de maxima audienta pentru filmulete luate de pe youtube sau pentru semiistericalele dlui Stan sau pentru frustrarile lui Mircea (pe care eu nu l-am auzit spunand ceva frumos despre tara asta sau despre un om al tarii asteia)… dar nu credeti ca si mandrtia asta nationala se cultiva? Eu ii admir pe francezi pentru cum isi iiubesc tara. Poate o parte a secretului sta si in programele lor de televiziune… Ce ziceti de o comparatie?

  2. Conservatorii au adus arhitectura franceza in Bucuresti si este minunata si astazi dar au adus si spiritul rigorii nemtesti care a disparut o data cu decimarea elitelor .Aceiasi conservatori au instaurat modelul mecenatului si al filantropiei despre care astazi au mai ramas cele cateva placute de personalitati interbelice devenite simple nume de strazi.
    Daca nu suntem capabili sa creem ceva nou macar sa ne conservam trecutul glorios.

  3. Doar daca vine Moise sa ne poarte si pe noi prin desert vreo 3 generatii :) sa ne dispara mentalitatea care o avem si sa ne imprime una in care orgoliul de natiune valoroasa sa fie un element determinant … si daca tot vorbim de orgoliul national cultivat si exersat nu ar trebui sa ii disociem de celalalt mare imperiu colonialist (chiar mai mare) … Imperiul Britanic … e orgoliu exersat pe perioada a zeci de generatii … cat privesc argumentele sunt de acord … de la militar la cultural de la sportiv la stiintific le-a aflat un mapamond intreg cam ce poate sa produca Romania … cu o atitudine constructiva si o imbinare de traditional (biserica) si contemporan (mass-media) se pot produce efecte in plabul mentalitatii colective …dar cine e interesat sa o faca ? :) ..cu respect

  4. Au si de ce sa fie orgoliosi ! Si noi avem destule argumente,…aveam de fapt, odata ….Ma uitam asta-seara stupefiat la mizeria cu Ridzi si daca esti cat de cat un om rational, iti dai seama ca inca 5 ani de regim basescian (cu b mic), sunt de neconceput. Trebuie adunate fara patima sau ura, toate fortele, mintile, argumentele, motivele, pentru a demonta logic acest scenariu catastrofic. Nu ar trebui sa mai existe n candidati, n forte in competitia prezidentiala, orice disipare de forte, va fi fatala. Un contracandidat sprijinit de toti ! Atat, sunt inca revoltat la culme de ce am vazut/auzit!

  5. Un evreu ungur presedinte,maghrebieni furiosi prin suburbii…..Franta.Nu prea se odihnesc Voltaire,Hugo,Napoleon si restu’ gastii, iar in ceea ce ne priveste,e adevarat, avem argumente solide (a se vedea lista cu cele 100 de nume si nu numai). Nu de orgoliu au nevoie marile natiuni ci de Demnitate. Oricum Franta ramane un spatiu cultural deosebit…insa influenta anglo-saxona a devenit mult mai reprezentativa.

  6. un presedinte care isi sacrifica vvitorul politc nu este decat un om…nu poate fi presedinte
    ce vina au muritorii de foame din tara asta? ce vina au ei ca el este un om slab…un umanoid??
    Franta?
    Sa luam Rusia in comparatie…de cate ori deasupra intr-un astfel de clasament? Dar ce diferenta!!!

  7. scuze…”un presedinte care isi sacrifica viitorul politic pentru fiica sa nu este decat un om…”

  8. Nu le-am uitat, ci le-am luat pe ale lor (ale francezilor, desigur) si le-am bagat pe gat unui popor care nu (se) cunostea inca. Problema istorica sau istoria problemei cu care ne-am confruntat mult timp – si pe care domnul Base vrea s-o mentina vie – e ca am vazut Franta ca pe un partener european valabil. Un partener care, de fiecare data cand a avut sansa sa ne lasa „in pace”, a facut-o fara sa se uite inapoi. Noi inca ne uitam la ei, inspre ei. Si gresim.
    Da’ asta e istorie, deja.

  9. Nu mai avem orgoliu pentru ca ne-am obisnuit sa fim implicati in compromisul alegerii unor pseudo-lideri sa ne conduca administratia. In plus, nu avem multe caracteristici ale unui mare popor…Nici sansa poate nu am avut dar e ultimul lucru pe care l-as face, sa invoc hazardul.

  10. Aseara, Sarkozy se scuza cumva fata de cei 25 milioane de francezi care din motive financiare nu-si petrec / vor petrece vacanta de vara undeva; oriunde dar nu acasa. Sunt curios ce stie gvn roman, impreuna cu ministerul turismului despre numar romanilor care vor sta acasa de vacanta acestora de vara, si care sunt actiunile pt a remedia aceasta situatie. pe nuti o vedem stabatind in lung si’n lat tara, nestiind insa cu ce scop.

  11. „Binele e o visare, un proiect mereu amânat şi urmărit cu un efort istovitor, o limită pe care n-o atingem niciodată, domnia lui e imposibilă. Numai răul poate merge până la marginile sale şi domni absolut.” Albert Camus
    Astept pareri despre citat.:)

  12. Se pare ca ati dat-o in patima aplaudacilor.Nu mai publicati parerile care nu va convin sau nu va avantajeaza.Oricum nu imi faceam nici o speranta…am vrut doar sa vad cat o sa dureze.

  13. Se poate, domnule Mogul să luați tainul de la dra Scîrț? Așa, fără să puneți o cameră ascunsă pentru a afla cine a vrut să-și bage fiicuța pe gâtul televiziunilor? Țțțț, se poate așa ceva?
    Să nu puneți la dispoziția ditamaiului Băsesc un avion unde să încapă și jurnaliștii dv.?!
    Eu vă spun sincer că – deși n-am să aprob în veci felul în care au fost linșați Ceaușeștii – acum m-aș bucura să existe un glonț rătăcit pentru cineva anume pentru că – nu-i așa – și nervii noștri au o limită, și strigă neputincioși: ajunge!
    Oare cine va avea grijă de ei?
    Este peste poate ceea ce se întâmplă în țara asta, iar dv. comparați Franța cu noi? Ingrediente? Nici măcar! Nesimțire curată și jaf la drumul mare! Nu știu zău ce ingredient putem folosi pentru a le anihila gustul…

  14. Nu are legatura cu tema dar chiar nimeni nu observa faptul ca nu se mai pot viziona inregistrarile emisiunilor postului Antena 3?
    Multumesc.

  15. despre ce orgoliu romanesc vrem sa vorbim..cand dupa cum bine stiti inainte de aderare la UE, ministrul de interne al Austriei era vehement impotriva sa aderam din cauza infractorilor romani..apoi dupa „prihvatizarea „PETROM – (din rusa daca adaugam acest „h” se traduce „a sterpeli” a inceput sa taca….
    sau de scandalul cu tiganii in ITALIA…….
    De ce oare nu am fost si noi asa de vehementi si sa mediatizam puternic pe toate canalele si cu toate tunurile tarile de origine a pedofililor ce-si fac veacul in sex-turism prin Romania? sau cum se spalau banii murdari a unei „organizatii cu tentacule” cunoscute prin Romania….prin terenuri, imobiliare..prin tot felul de fabricute….etc…
    si uite asa s-a creat impresia ca suntem „pleava” Europei iar ei sunt cei mai buni!cand in orce societate exista categorii de toate felurile si nu trebuie sa generalizam! eu nu cred ca francezii, italienii, nemtii au auzit de Creanga sau Eminescu….nemaivorbind de americanii, care au fost „hollywoodizati”…

  16. Dar ce ziceti de ultrasii maghiari care au venit din Ungaria la meciul cu Steaua si care au injurat,scuipat,udat,lovit,au scandat cuvinte rasiste….RUSINE

  17. @cetateanu turmentat
    eu l-as fi demis pe cel ce trebuia sa-ti blocheze postarea….daca ai ceva de spus constructiv – esti binevenit, de criticat – la fel. De injurat – la stana de oi.

  18. Exista o tarisoara pe numele Romania, in care se intampla lucruri…in timp ce omul de rand nu mai poate de disperare…..sau trebuie sa doarma linistit….

    exemplu: directia cetatenie din cadrul ministerului de justitie, ce se afla pe strada Petoffi sandor 47, sector 1…

    http://cetatenie.info.tm/
    daca intrati pe aceasta adresa si descarcati un exemplar al Monitorului Oficial, o sa vedeti o ordine foarte haotica de rezolvare a dosarelor ref. la redobandirea cetateniei……oare nu cumva miroase a ceva coruptie la mijloc? se dau oare cetateniile contra sex ca si vizele la Chisinau? sau mai serios – cu multe bancnote mari si violete europene?
    nu e posibil ca oameni ce au depus actele in 2002-2003 sa stea la coada iar cei ce au depus in 2006-2007-2008 sa apara in MO….
    Disperat.

  19. Franta nu mai e ce-a fost, doar istoria a mai ramas din ea.
    Partea proasta e ca luam de la ei tot ce arunca ei, cum ar fi legea contabilitatii.

  20. @Jademan: Pentru inceput, am 100 de argumente. A se vedea postul anterior, “Fauritorii de istorie”.
    @Eowyn: Sau nu.
    @ratio: Eu cred ca trustul Intact a facut multe lucruri pentru mandria nationala.
    @Codrin Scutaru: Nu-l invoca.
    @ramo: Asta-i un alint.
    @andron: Ei, si americanii au fost candva pleava Europei…
    @Cetateanul turmentat: Cinicule…

Comentariile sunt închise.