Acordul cu Fondul Monetar International si criza economică îi puteau furniza lui Traian Băsescu contexul optim pentru a începe acea ”reformă a statului” pe care o trâmbitează (o trâmbitează si atât!) de sase ani.

Pentru că exact în acest context, în care tara are nevoie urgentă de fonduri, puteau fi închise – în deplină solidaritate publică! – toate acele ”găuri” prin care se scurg banii de la buget spre buzunare private, spre firme de partid, spre ”directori” si ”membri CA” prea bine retribuiti. Acum se putea transa, cu sprijinul întregii societăti, problema economiei subterane – adevăratul ”gras” pe care românii sunt obligati să-l care în spate. Acum se puteau revizui bugetele aberante ale unor institutii care se calcă pe picioare sau taie frunză la câini. Acum se putea pune punct nepotismului care parazitează structurile bugetare (oriunde te uiti, găsesti ”o sotie de…”, ”un fin al lui…”, ”o nepoată de…”).

Optiunea pe care Traian Băsescu a avut-o în fată poate fi rezumată asa: ”reforma reală a statului” sau ”tăierea din pix a veniturilor pensionarilor, doctorilor, profesorilor, politistilor etc”.

Iar reformatorul Traian a preferat să taie. Din pix.

18 COMENTARII

  1. Eu sincer nu cred ca lipsa unor lucruri atat de neinsemnate pentru tiranul nostru, cum sunt „solidaritatea publica” si „sprijinul societatii”, a fost problema care l-a impiedicat sa faca ce tot a trambitat ani in sir.

    Ma bucur sa vad ca incercati sa il combateti intr-un mod civilizat (normal, dupa mine), insa ma tem ca cei care au inghitit asemenea gogosi de la capitan atat amar de vreme nici macar acum, in al 13-lea ceas, cand le-a ajuns cutitul la (si trecut de) os nu au capacitatea sa inteleaga.

    Imi e sila si rusine sa traiesc printre ei. Simt ca sunt parte a unei minoritati din ce in ce mai oprimate in propria-mi tara.

  2. Reforma continua are rolul de a masca hotia continua. Statul portocaliu este cel mai hotz si necinstit administrator. Dixit.

  3. E ca şi cum i-aţi cere unui hoţ să se lase de furat. (cerinţă posibilă doar după ce ajunge în detenţie, dar acolo riscă să înveţe să omoare sau să violeze!)
    Mie-mi place de Nuţica de la Turism, cică să se renunţe la afaceri cei ce au funcţii publice! Ehe, de când se tot spune că am pus lupul paznic la oi!
    Deh, noi am ales să fie lup… de mare, dar ce mai contează?!
    Am momente în care mă gândesc sincer că bietul de el a devenit paranoic. În fond, zic pshianalişti, nu e deloc uşor şi nici la îndemâna oricui să ajungă din „nimeni”, „cineva”!…

  4. Eu, sincer, ma bucur ca s-a ajuns la situatia asta. Sunt sigur ca masurile vor fi adoptate, iar motiunea de cenzura nu va trece (chiar daca votul va fi uninominal).
    Sunt sigur ca vor continua migrarile medicilor, profesorii se vor recalifica lucrand ca zidari, menajere, instalatori in strainatate etc. Sunt sigur ca agricultura va muri mult mai repede pentru ca vor scadea subventiile si asa mici.

    Sunt sigur ca vor ramane in curand singuri in tara.
    Am ajuns si eu care zilele astea lucrez la un pachet de masuri pe agricultura si dezvoltare rurala (sa zicem anticriza) sa ma gandesc la emigrare. Dar poate in toamna voi gasi o solutie sa ma salvez.

  5. Curba lui Gauss (clopotul lui Gauss cu deschiderea in sus) are aplicativitate foarte diferita.
    Daca in anumite conditii, punctul de minim este punctul de echilibru, la scara economica, acelasi punct arata minimul absolut….Mai jos nu se poate fizic.
    Acum, inca suntem in marja de 10-15% pana la minim, indreptandu-ne vertiginos spre acel punct…Viteza de parcurgere ramane constanta, 2% / luna, ceea ce ne dezvaluie un estimat de 7 – 7,5 luni de agonie.
    Mai jos….practic nu se poate defini….
    Ce putem face? Nu prea multe, cu toate stradaniile!
    Acolo jos, ne asteapta falimentul financiar al tarii, ceea ce nu este rau dar si falimentul politic.
    Trebuie sa repornim de undeva, de la niste principii corecte reconstructive, principii ce-si vor gasi ATUNCI definirea!
    Cresterea spre normalitate va fi lenta, foarte lenta, insotita de suferinta enorma.
    Va trebui incurajata munca si pedepsita nemunca, dar nu asa de ochii lumii, ci in termeni duri.
    Vor trebui definite clar mecanismele de colectare la buget, prin parghii directe, fara hatisuri si fara loc de interpretare, urmate de definirea concreta a unor pedepse de pomina.
    Va trebui restructurata din temelii administratia, introducandu-se COMPETENTA ca singur criteriu, pedepsing cu ani grei de carcera santajul economic (vezi santajul uzual al Garzii Financiare), pilangeala licitatiilor, acoperirea fraudelor si multe altele, astfel incat sibriasul statului sa tremure si numai la gandul ca cineva, prieten chiar, il va ruga sa „intervina”.
    Va trebui daramat pana la temelie sistemul clientelar al Sanatatii, si regandit corect, eliminand mafia impusa de marile lanturi farmaceutice.
    Va trebui pur si simplu stopat monopolul, de orice tip! (Cu ce drept Tiriac are unicitatea importurilor de cafea sau multe alte exemple ce nu-mi vin acu pe clapa).
    Sistemul de invatamant va trebui repus in drepturi, sa pregateasca oameni conform cu cerintele pietii actuale si nu cu cerintele de acum 20-30 de ani, pentru a nu mai genera someri calificati! Trebuie sa elimine munca la negru (vezi pregatirile pentru examene facute in particular de diferiti profesori, onorabili, nimic de zis) si incurajati profesorii sa faca TOTUL la clasa, dupa standarde dure!
    Vor trebui facute legi clare impotriva muncii la negru si impotriva fabricilor clandestine, cei prinsi fiind trimisi in puscarie rapid si fara dureri, fara procese lungi de ani de zile, totodata confiscand intreaga avere a infractorilor. Munca la negru (chiar si partiala prin incasarea de bani negri pe langa salariu) sa fie aspru pedepsita (ani de puscarie) ca fiind parte a mecanismelor de eludare, descurajand oamenii sa mai accepte angajarea in astfel de companii. Munca la negru se poate defini si ca munca suplimentara (inafara orelor de program) fara recompensare conform legii, fiind un prim pas pe care o companie il face in eludarea legii. Legea sa nu ceara altceva decat corectiudine absoluta!
    Va trebui reglementata piata alimentara, creand mecanismele necesare protejarii productiei interne si limitand importul monopolist ce ne este impus de catre marile lanturi de magazine.
    Va trebui impozitat corect luxul asa cum absolut toate tarile civilizate o fac.
    Va trebui redefinit, in mod CORECT sistemul de pensii, pentru ca noi, contribuabilii, sa avem controlul veniturilor de la batranete.
    Va trebui regandit sistemul de somaj, pentru a nu mai incuraja statul acasa si betivaneala.
    Va trebui regandita alocatia pentru copii astfel incat sa nu incurajam populatia neproductiva sa „produca” doar copii, si sa incurajam productivii sa procreeze. Astfel vom ajunge ca intr-un rastimp mediu sa reechilibram calitatea genetica a populatiei.
    Va trebui reanalizat modul de actiune a marilor companii si/sau banci straine ce investesc in RO, astfel incat sa mai ramana bani si la bugetul nostru, si sa nu se indrepte leul convertit in euro sau usd spre plata salariilor si veniturilor unor oameni ce nu contribuie la bugetul nostru. Un bun exemplu este Malaezia.

    Multe vor trebui regandite, dar pana atunci mai avem de asteptat.
    Nasol este ca inca nu ave oameni verticali suficienti in politica romaneasca, in absolut orice partid, care sa-si doreasca cu adevarat sa construiasca o tara corecta si prospera. Marea lor majoritate (a politicienilor) sunt interesati NUMAI de buzunarul propriu, de perspectiva familiilor lor sau a unui grup restrans, tara fiind pentru ei o harta unde este definita o granita….si atat.

    Se prinde cineva la asa ceva? Cred ca nu…e prea greu si anevoios….

  6. Inca nu e tarziu ! Problema e cine si cum il va asculta, cine si cum ii va prezenta masurile luate in zona fiecaruia de activitate…Poate ar trebui sa aducem vamesi straini la granite… si sa schimbi mentalitati ale celor care confunda firma de stat cu propria firma … Cum pot fi schimbate mentalitatile romanului? Cum poti sa faci un roman sa inteleaga ca…nici un buchet de flori nu ar trebui dat la diverse functionare cand…romancele sunt atat de frumoase ??? Cum sa-i explici romanului ca acel 1 ban rest la cumparaturi este banul lui si nu e dreptul vanzatoarei, al casierei sa-l pastreze, mai ales ca da …dependenta ??? Cum sa ne luptam cu propria mentalitate ? CUM ?
    Iar evaziunea fiscala fiind in sangele nostru, cum sa o starpim cand nici sa ne autocontrolam nu putem ?
    S-a facut haz de caltabosul si carnatii lui Remes, dar…cam asta ne e caracterul. Si n-am inteles nici atunci nici azi nu pricepem …ce-i rau in asta ????
    Dar, gandindu-ne ca inca din scoala suntem invatati sa dam bani pentru flori la invatatoare, diriginta etc., cum sa ne mai luptam noi cu ce am invatat din pruncie???

  7. „Cum sa ne luptam cu propria mentalitate ? CUM ?
    Iar evaziunea fiscala fiind in sangele nostru, cum sa o starpim cand nici sa ne autocontrolam nu putem ?…Raspunsul numai dumneata il poti gasi Varane!…
    Nadejdea unei „morti premature” ti se va-ndeplini.Stii ce nu inteleg, mai securist exfoliat,de unde ai atita tupeu sa vorbesti acum, cu sacii in caruta, despre „si sa schimbi mentalitati ale celor care confunda firma de stat cu propria firma …”.Pai tocmai dumneata?… Un batran mi-a spus odata: „Am vazut multi porci cu parul alb, parul alb nu este neaparat semn de virtute”.Constat ca avea dreptate.Ascunde-te domnule Voiculescu,macar lasa „partie” celor tineri si curati, ei stiu mai bine ce-au de facut, n-au nevoie de interogatiile expirate si ipocrite ale dumitale!..Ei cunosc valoarea unui buchet de fl;ori, cunosc valoarea,bunului simt, cunosc valoarea existentei curate.Dumneata esti manjit, n-ai dreptul sa vorbesti si sa speri la „morti premature”!…Oricum Dumnezeu va avea grija, deja te-a bifat in condica lui sfanta. Si nu uita, banii, oricit de multi ai avea, nu-ti da dumitale dreptul sa te joci de-a Dumnezeu, mai ales sa cotelesti in sufletul romanilor cu surubelnita IT, chiar daca ti-ewste la-ndemina!…O fi in singele dumitale evaziunea fiscala, cu ea ai fi si facut avere, nu-ti permit sa folosesti sintagma „nostru”!…Si-nceteaza sa te viri cu de-a sila in sufletul romanilor adevarati, chiar vdaca potenta financiara ti-o permite!

  8. Desi mi-e scarba sa revin, o fac totusi, trebuie sa o faca cineva!..Da „pe loc repaus” retelei dumitale, si-ascunde „surubelnita” cu care cotelesti, altfel o belesti, Varan Batran!…Auzi ce tupeu, „evaziunea” este in „sangele nostru”, deja te-ai deconspirat prin aceasta afirmatie!…O fi in al dumitale „tavarasche Voikulescu”!..Si Dumnezeu mai stie, ce-o mai fi prin „hematiile” dumitale?!

  9. Daca pana acum ceva timp, consideram ca suntem un popor de slugi, poate greseam, acum chiar suntem un popor de slugi, care o sa platim cu varf si plin, ciumbuslucurile facute de crema asta toxico-portocalie.

  10. IN ACEASTA TARA NU MAI ESTE DE TRAIT, DEOARECE OAMENI
    MOR DE FOAME NEAVAND BANI SI VIATA GREA PE CARE O
    INTAMPINAM ZI DE ZI ROMANII NU MAI POT SA SUPORTE. EU NU IL
    MAI POT SUPORTA PE ACESTI NENOROCITI CARE ARUNCA TARA IN
    PRAPASTIE SI NICI MACAR NU I-AM VOTAT DEOARECE AM VAZUT
    CE HARNIC A FOST BASESCU LA PRIMUL MANDAT.
    ACESTI PORTOCALI SUNT SECURISTI.

  11. @ Itzic Baseanu :
    cred ca sunteti pe langa subiect, dar pt. ca m-ati citat regret ca …nu stiti sa cititi si sa ganditi ceea ce cititi – comentariul dv. e relevant in acest sens !

  12. Nu se va face greva pe termen lung in invatamant. Oamenii se tem pentru viata lor. Salariile pe iulie si august se calculeaza pe baza veniturilor din ultimele 3 luni. Deci, daca un profesor care are salariul, de exemplu 1000 lei, ramane dupa greva de doua saptamani cu 250 lei, atunci va pierde mult la salariile din iulie si august, dupa care acestea vor fi din nou reduse cu 25%. Nici marsurile de protest, care costa sindicatele bani grei pentru asigurarea transportului, nu vor impresiona acest guvern. Cred ca doar coctailurile Molotov i-ar convinge sa plece.

  13. Eu nu poate sari 3m in lungime. Eu poate spune: Nu se poate sari 3 m. in lungime. Asa si guvernul asta. El nu poate si zice ca nu se poate. De ce nu lase pe altul se cerce? Nu mai poate se fure?
    Scuzate scris, eu francaise.
    Esperance Bodean

  14. ne ducem traiul scriind pe bloguri.
    concret, din cei care STIU atatea de le scriu pe aici, a facut careva ceva concret?
    prea putini probabil. in rest… avem si timp sa comentam si le zicem si bine. adica stim, ca suntem romani priceputi. in rest… bagam fraza aia: „n’ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine” si gata, suntem scapati.

    TOTI SUNTEM VINOVATI. SA IESIM IN STADA! da’ unu’ nu iese ca se pune rau cu primaru’ care i-a dat un teren, altu’ cu politaiu’ care l-a sprijinit cand i-a fost luat carnetul… si tot asa.

    suntem un popor corupt. de aceea internetul este plin cu chestii logice iar viata noastra exact pe dos.

Comentariile sunt închise.