1. Neimpozitarea profitului reinvestit.
2. TVA de 5% pentru alimentele de bază.
3. Penalităţi aplicate statului pentru întârzierile la rambursarea de TVA.
4. Compensarea de TVA între stat şi agenţii economici.(sumele reprezentând TVA de plată către stat se compensează cu rambursările de TVA pe care le datorează statul)
5. Neimpozitarea microîntreprinderilor în primii 3 ani de la înfiinţare

Aceste cinci măsuri s-au concretizat, în perioada 2008-2010, în propuneri legislative pe care le-am iniţiat şi le-am susţinut în Parlament. Toate aceste măsuri au fost respinse ca urmare a refuzului lui Traian Băsescu şi, implicit, al parlamentarilor PDL, de a accepta un proiect de lege iniţiat de Voiculescu, indiferent cât de utilă ar fi fost măsura propusă.

În mod constant, după o vreme de la respingerea unor asemenea proiecte, Traian Băsescu, Emil Boc şi PDL descoperă utilitatea acestor măsuri, o comentează favorabil, dar, fatalitate, eşuează în încercarea de a le aplica. Ultimul exemplu îl reprezintă propunerea privind introducerea unui sistem de penalităţi aplicate statului pentru întârzierile la rambursarea de TVA.

Proiectul meu pe această temă, depus în Parlament la începutul anului 2009, a fost respins de PDL şi în Senat şi în Camera Deputaţilor. Rezultatul: de câteva zile liderii PDL propun, încărcaţi de profesionalism şi responsabilitate, introducerea unui astfel de sistem. Evident, totul va rămâne la stadiul de bune intenţii.

Problema actualei Puteri nu este atât că respinge obtuz propuneri utile pentru ca, ulterior, să şi le asume. Adevărata problemă este că nu ştie să aplice inteligent ideile furate.

5 COMENTARII

  1. @ Dan Voiculescu
    Domnule senator,
    Scuzaţi îndrăzneala de a vă critica destul de dur, dar observ că pe acest blog sunt multe comentarii apreciative şi puţine care să vă critice ajutându-vă să vă îmbunătăţiţi prestaţia politică.

    Din acest motiv vă comunic părerea mea…

    Nu prezentaţi liste, că asta pot face toţi cetăţenii României, mai ales că astăzi toată lumea se pricepe la politici economice, până şi premierul României. Dacă doriţi să fiţi nu un comentator oarecare, cum este şi Bibliotecaru, care-şi dă cu părerea ci un Senator al României… nu puteţi face liste.

    Domnia voastră trebuie să veniţi cu soluţii şi soluţiile înseamnă altceva decât aceste liste.

    Să luăm capetele celor cinci puncte, pentru început pe cel de sus… Neimpozitarea profitului reinvestit. Cam cât reprezintă acest profit reinvestit în acest moment şi cam cât ar însemna 16% impozit din el. Cam cât estimaţi dumneavoastră că va creşte profitul reinvestit în condiţiile reimpozitării lui şi cam cât din acest profit reinvestit este capital românesc. Ce influenţă estimată are această măsură la creşterea economică şi pe ce perioadă va fi ea activă până la plafonare?

    Haideţi să o luăm şi pe ultima, Neimpozitarea microîntreprinderilor în primii 3 ani de la înfiinţare. Mai întâi, este vorba despre neimpozitare sau despre neimpozitarea profitului? Cam cât se strânge astăzi la Bugetul de Stat din impozitarea microîntreprinderilor, câte se înfiinţează în fiecare an, cât estimaţi că ar fi creşterea numărul de microîntreprinderi ca urmare a măsurii neimpozitării pe primii trei ani, din ce zonă vin capitalurile, care este estimarea creşterii economice provocată de această măsură şi după cât timp ea se va plafona?

    Un om politic aşa trebuie să se exprime când face o propunere, că altfel părerea unui politician este egala unui om de pe stradă. Avantajul politicianului, cu atât mai mult avantajul unui parlamentar, este că deţine date pe care le cere de la instituţiile statului, deţine mecanismul politicilor economice, poate face simulări ale implementării soluţiilor…

    Sfatul meu este să încetaţi a mai fi „simplu” cetăţean şi să începeţi să fiţi cu adevărat Senator al României. Fără să vreţi, mai sus faceţi exact ce face şi Guvernul, vorbiţi mult fără nici un fel de rezultat.

    Sunt un pic mai dur special pentru a vă provoca să gândiţi ceva mai profund la viitorul arhetip al politicianului român. Avem nevoie de politicieni specialişti multi-domeniu, în economie, drept, ştiinţe politice, sociologie, filosofie… Politica trebuie făcută de elite şi nu de cine se nimereşte. Este timpul ca fiecare politician să aleagă, sau începe să se pregătească cu adevărat să fie lideri ai României, sau să renunţe şi să se apuce de altceva unde cerinţele nu sunt atât de dure.

  2. Din cele propuse de dvs., se vor aplica putine sau niciuna, la cat de mult va „simpatizeaza” puterea si la cum sta in sondaje, asta le mai lipsea, sa promoveze ideile dvs. de legi..desi sunt proiecte bune..beneficiul cetateanului urmaza dupa orgoliul partidelor si politicienilor..

  3. Aici nu e vorba de masurile propriu zise, ci de in/capacitatea guvernului Boc de a realiza si implementa masuri economice sau macar de a le imprumuta de „undeva”.

    Propuneri: imediat ce vedeti ca Puterea isi da seama de utilitatea unor masuri, aveti grija sa fie propuse din nou in Parlament, ideal nu sub „sigla” DV (pentru a avea o sansa sa treaca): poate prin intermediul PNL sau PSD :-? ?.

    Avand in vedere ca actualul Guvern nu are oameni capabili pentru implementarea unor masuri, o idee ar fi crearea unei „celule de criza” formata din specialisti din 8-10 domenii importante care sa simuleze implementarea in mediul economic si social a acestor masuri. Bineinteles, gandindu-ne ca aceasta expertiza nu va fi niciodata acceptata de Putere……

    (Simularea ar putea fi chiar „reala” prin crearea unei micro-comunitati/oras sau sat pe care sa poata fi testate efectele anumitor masuri economice. Exista si fonduri europene, private [anumite fundatii] menite sa sprijine asemenea initiative).

  4. Apropo de ştiinţa guvernării de care dispune actualul premier :

    Boc, în toamnă ,ar vrea să plece în concediu,
    De-l va da afară Zeus ori va pica-n Parlament;
    Să-şi odihnească trupul,el crede că-i remediu’,
    Că mintea lui,oricum,e în concediu permanent.

  5. Cum Va scriam mai deunazi -poate intr-o exprimare mai …metaforica..- si eu aceeasi problema am observat-o la guvernatori.
    Dar, luand in considerare si un alt aspect, se prea poate ca gandesc si ei ca Dv., ca profesionistii…asta vom vedea atunci cand vor trece la aplicarea acestor idei-masuri…
    Doamne Ajuta!

Comentariile sunt închise.