”Profesorul doctor Vasile As­tă­răs­toa­ie, preşedintele Colegiului Me­di­cilor din România (CMR), spune că, „anul trecut, toate colegiile judeţene ale medicilor au primit un număr de 1.402 de cereri de eliberare de certificate de probitate morală pentru a pu­tea pleca în străinătate”. Doar în Bucureşti au fost 672 de cereri. Când preşedintele CMR avertiza că doar în ultimii trei ani au plecat peste 6.000 de medici, în acest an cererile ajun­gând la circa 2.000, au­to­ri­tă­ţile, în loc să vină cu o ofertă fi­rească pentru un stat european, le-au amputat sa­la­riile cu 25%.

Con­se­cin­ţele sunt dra­ma­tice: be­be­luşi arşi în in­cubator, ucişi în explozii, spălaţi cu dezinfectant de pardoseli. Secţii care se închid când singurul medic pleacă în conce­diu, aşa cum este secţia de Pe­diatrie a Spitalului Orăşenesc Ba­raolt. Iar ne­norocirea de la Maternitatea Giu­leşti nu-i sin­gura.”

Articolul complet din Jurnalul National aici. Repet: sistemul este atât de bolnav, încât a ajuns să ucidă. Zilnic. Sistemul favorizează eroarea sau iresponsabilitatea individuală – acolo unde ea poate să apară. Sistemul pune în umbră si tinde să blocheze performanta medicală exceptională – caracteristică doctorilor români. Daca statul român – aflat în acest moment într-un moment de degradare fără precedent – nu face din sistemul sanitar o prioritate natională, tragediile vor continua. Iar prioritizarea presupune: alocare de resurse adecvate; leadership cu competente indiscutabile, care să fie acceptat si respectat de toată comunitatea medicală; tratament corect pentru profesionistii din sistemul medical.

Ca membru al Opozitiei, eu pot doar să propun; e privilegiul Puterii să schimbe lucrurile în bine. Si, din păcate, din acest punct de vedere românii au motive de pesimism.

31 COMENTARII

  1. „[..] e privilegiul Puterii să schimbe lucrurile în bine [..]” spuneţi.
    De aici, din partea aceasta a baricadei (căci există una construită de preşedintele cu apă în urechi), din partea contribuabilului, mie îmi pare că misiunea de a schimba totul (sau măcar ceva) în bine este corvoadă pentru Putere.
    Ideal pentru aceste personaje ar fi să îi lăsăm în pace să-şi vadă de bufurile lor, să ne donăm salariile într-un fond de solidaritate pentru „conducători” şi să nu mai cârâim că nu primim nici măcar serviciile de bază, indispensabile într-o societate civilizată.

  2. Si cifrele nu se vor opri aici. In scurt timp o sa plece toti, dar absolut toti, medicii buni din tara. Iar puterea chiar a shimbat lucrurile in bine-numai ca suntem noi cu totii nebuni si nu stim ce inseamna cu adevarat binele-. Asta e bine pentru puterea actuala, sa plecam toti din tara si sa ramana „EI CU EI”.

  3. Este o varianta de raspuns la intrebarea:”de ce as pleca din Romania:”
    Cu parere de rau momentan in Romania nu exista acea forta politica capabila pentru efectuarea reformelor radicale. Doar cosmetizari si show pentru electorat.
    Citisem interviul pompierului ce primul a intrat in sala infernului. Intr-adevar un adevarat erou, ce traieste printre noi.

    La fel vazusem ca in timp ce coborau bebelusii pe scari, pentru a fi mutati, pompierii si intreg echipajul ocoleau o limuzina de lux ce era parcata chiar langa scari, blocand accesul (cata nesimitire si grandomanie, nu cumva sa faca 10 metri in plus acel jmecher – posibil medic).

    Mi-am dat seama de altfel de ce pompierii in sondaje beneficiaza de o mai mare incredere in randul populatiei decat politicienii, politistii etc. , insa…in acelas timp stiu cat de greu e sa obtii o autorizatie de functionare din partea pompierilor.,in domeniul privat care vin si-ti verifica totul: acces la hidranti, sisteme de alarma, existenta planurilor de evacuare etc., vin cei d ela protectia muncii sa verifice daca personalul a fost instruit periodic…

    Acum un an de zile , intr-un mic orasel din Rusia au ars de vii intr-un club elitist 160 de tineri (copii ai celor mai bogati si cunoscuti oameni locali). Ancheta a dus la demonstrarea unui sistem corupt. Pompierul ce acordase autorizatia de functionare nici nu a intrat in club, iar ulterior nimeni nu a venit sa verifice., asa cum cere legea locala.
    Cred ca din acest punct de vedere noi stam foarte prost., mai ales in institutiile de stat. Pompierii trebuie sa se ocupe nu doar de stingerea incendiilor dar si de prevenirea acestora., sa poata da ameniz, termene de remediere pana la inchiderea institutiei.

    Avem bani , resurse umane doar pentru misiuni militare in strainatate insa pentru a preveni niste tragedii interne – facem economii.
    Oare spitalele , scolile si gradinitele noastre sunt sigure pentru copii?
    O fi directorul spitalului un medic profesionist , insa atata timp cat este numit politic – exista mari dubii referitor la calitatea sa de manager., si ceva ma face sa cred ca limuzina de langa scara era a dumnealui, sau a unui apropiat de-al sau.

  4. Guvernul se lauda cu o scadere a cheltuielilor in sistemul de stat.
    Eu am o sugestie care duce nu numai la scaderea numarului de angajati la stat (pe varii criterii clientelare), dar si cheltuielile statului. Mai mult, se poate produce o crestere a colectarii taxelor, si o scadere a pierderii de timp din partea privatilor, ceea ce duce la eficientizare.
    Acum, colectarea se face cam anapoda, de fapt separat pe fiecare institutie in parte: CAS, CASS, Trezorerie, Finante publice locale, Finante……unde contabilii alearga si stau cu orele la depuneri de acte si mai apoi la plati.
    Eu propun un singur mecanism de colectare care la randul lui sa verse proportii din incasari catre celelalte fonduri.
    Pentru salariati, firma se va duce intr-un singur loc, cu o raportare comuna, unde va varsa suma totala aferenta CAS+CASS+somaj+ITM+………. Tot acolo, la sfarsitul fiecarei luni se depune declaratia de profit a lunii anterioare, pentru care plata tuturor taxelor si impozitelor se va face in max 7 zile. Din totalul de plata se vor scadea automat TVA ce trebuie recuperat si datoriile statului catre firma privata.
    Cand toate acestea se fac regulat la 7 zile, se cam termina cu lalaiala si insolventa.
    Totodata, nici statul nu mai acumuleaza datorii ce devin din ce in ce mai greu de platit.
    Ar trebui eliminate deasemenea si tampeniile ale cu plata la 90 sau 120 sau mai multe zile, care nu fac altceva decat sa blocheze banii si care se dovedeste din ce in ce mai inutila. Mai mult, se dovedeste ca statul se foloseste de aceasta gaselnita ca de un imprumut fara dobanda, ceea ce nu este corect, facand concurenta neloaiala firmelor private.
    O plata clara cu un termen de max 7 – 14 zile ar duce la relaxarea pietii si sistemului a sistemului de colectare.

  5. Uitasem legatura cu topicul…..
    O colectare corecta si rapida alimenteaza constant si predictibil sistemul de sanatate. Metoda duce si la scaderea cu cel putin 70% a bagatorilor de seama de la Casa de Asigurari de Sanatate, care inafara de efortul extraordinar de a incasa salarii, nu fac nimic….nici macar sa raspunda politicos la o intrebare nu se sinchisesc.
    Scapand de multi halitori din sistem, vor scadea vizibil comisioanele din sistem, de fapt spagile, si vor ajunge mai multi bani la sistem. Deasemenea vor aparea usor usor scaderi ale preturilor la medicamente, prin punerea unor oameni competenti in pozitiile de negociatori cu industria farmaceutica si industriile conexe.

  6. In fiecare judet sunt cel putin 10 spitale ;
    fiecare cu directori politici
    fiecare cu „datorii catre politicienii locali”
    trebuie redus numarul de spitale de stat .. max 3 la judet cu centre universitare care sa deserveasca 7-8 judete
    in rest spitale private ..urgent facilitati..arteneriat public-privat
    Domnule Voiculescu aveti suficienta putere pentru a face ceva util in tara asta ..nu numai sa va puneti angajatii sa vb aiurea in eter…

  7. @ Dan Voiculescu
    Ca membru al Opozitiei, eu pot doar să propun; e privilegiul Puterii să schimbe lucrurile în bine. Si, din păcate, din acest punct de vedere românii au motive de pesimism.

    Domnule Voiculescu,
    Dumneavoastră nu sunteţi neputincios ca politician, sunteţi un stâlp al puterii, un senator al României şi încă nu un „simplu senator”, unul cu putere. Este neplăcut când văd că predaţi armele aşa de uşor…

    De exemplu, haideţi să presupunem că mâine veţi fi numit ministrul Sănătăţii, să resupuneţi că sunteţi la butoane, acolo unde este cel pe care îl lapidaţi verbal. Care ar fi în mod exact (nu aşa ca înşiruire de măsuri exprimate în principii de tipul să fie bine ca să nu fie rău) primele cinci măsuri pe care le-aţi lua în calitate de ministru? Care sunt cele cinci măsuri menite să facă bine şi actualul ministru refuză să le ia?

    Ar fi util să răspundeţi, să nu vă faceţi că nu citiţi ce întreb… Un om politic trebuie să-şi asume păreri politice, că de aceea este politician. Un om politic care critică permanent dar nu pune nimic în loc, nu poate fi om politic (vedeţi cazul PIN care a părăsit scena politică).

    5 măsuri pe care le-aţi lua ca ministru al sănătăţii şi pe care actualul ministru nu doreşte să le ia. Nu poate fi atât de greu, nu-i aşa? Sau mai multe măsuri, că nu există o limită a lor. Sau poate doar una, dacă este îndeajuns.

    De douăzeci de ani toţi politicienii vorbesc în mod continuu de reforma sistemului sanitar. Peste tot se vorbeşte despre reforme, despre „un pachet de legi”, peste tot se poate face ceva ce guvernul să încăpăţânează să facă. Dacă în 20 de ani nu s-a făcut nimic mai bine, încă o discuţie despre reformă cu atât mai mult nu va aduce nimic bine. Sper să nu mă „loviţi” deci cu eternul discurs politicianist care a devenit o a doua natură a politicii româneşti. Ce aţi face concret, exprimat cu punct şi cu virgulă.

    Trebuie să spun că intenţionez să lansez, pe toate blogurile patriei ţinute de politicieni, o campanie de responsabilizare a declaraţiei politice. Cu cât voi avea mai mulţi susţinători dintre colegii de blogosferă, fie cei care au bloguri, fie cei care doar comentează pe bloguri, cu atât va fi mai bine. Dacă nu voi găsi susţinători ai acestui proiect, mă voi bate şi singur cu toată lumea pentru acest popor (Că nu se mai poate, am atins limita de suportabilitate.).Vreau ca orice politician care se plânge de cineva să expună exact şi concret ce ar face el în situaţia dată, nu prin „avem planuri minunate, dar din opoziţie nu se poate”.

    Aştept cu interes răspunsul dumneavoastră bărbătesc.

  8. @bibliotecaru
    prima masura care ar trebui sa o ia…ar fi DEMISIA…pentru ca orice om cu onoare nu s-ar compromite alaturi de un guvern criminal!! asta e problema si actualului ministru…sincer, cred ca omul o fi facut propuneri…nenumarate…s-o fi zbatut…necontenit, dar acest guvern criminal i-a refuzat orice initiativa in acest sens!…or, in acel moment omul trebuia sa demisioneze, nu sa se complaca in asa ceva…astfel, a devenit COMPLICE!! dar omul nu are onoare…chiar si acum, dupa nenorocirea intamplata in ograda proprie si cauzata de subfinantarea crunta a sistemului, chiar si acum omul nu si-a prezentat demisia…astia n-au nici un Dumnezeu!

  9. @ corbalb
    Pot fi de acord cu domnia voastră dacă îmi daţi un singur lucru pe care ministru trebuia să-l facă şi nu l-a făcut, provocând acest sinistru.

    Ştiu că obişnuinţa este să cerem demisia ministrului… dar oferiţi-mi un singur motiv pentru care ministrul să se simtă culpabil în acest caz.

  10. Departe de mine gândul să acopăr pe ministrul Sănătăţii. Până astăzi nici nu prea ştiam bine cum arată la faţă. Dar…

    SCHIMBAREA MINISTRULUI NU SCHIMBĂ NIMIC.

    Dacă ministrul se schimbă şi cu asta mulţimea este satisfăcută de un cap de Moţoc… politica păcăleşte încă o dată opinia publică.

    În 20 de ani s-au perindat mulţi miniştri în România, din păcate nimic bun nu s-a întâmplat în sănătate.

  11. De aceea l-am şi întrebat pe domnul Voiculescu… care ar fi soluţia concretă, efectiv exprimată, pe care ar adapta-o pentru a îmbunătăţi sistemul sanitar din România…
    Schimbăm miniştrii dar sistemul rămâne acelaşi pentru că nimeni nu are alte soluţii dincolo de declaraţiile politice.

  12. Sistemul e bolnav de mult. La maternitatea „Panait Sârbu” – deși are parte de un director minunat – sunt probleme de cel puțin nouă ani! Din păcate, minunatul Om, Profesorul Dr. Marinescu nu a reușit să-și aducă acolo numai cadre medicale după sufletul Domniei sale… Acesta-i motivul pentru care nu mă miră prea tare lipsa unei asistente în salonul de prematuri.
    Dacă nenorocirea s-a întâmplat din cauza cretinoidului care a improvizat legătura aerului condiționat, eu una l-aș ține cu picioarele legate de tavan până-și dă sufletul!
    Dumnezeu să-i odihnească în pace pe îngerași!

  13. @bibliotecarul
    Greseala oamenilor se datoreaza lipsei de norme clare in ceea ce priveste standardele lucrarilor tehnice din spitale,a lipsei totale de norme si standarde moderne referitoare la prevenirea si stingerea incendiilor, a standardelor de ingrijire si supraveghere si nu in ultimul rand, se datoreaza nepasarii tuturor oamenilor din sistem.
    Asa ca da, ministrul sanatatii are partea lui de vina, pentru ca in loc sa puna bazele unui sistem medical modern, el a pus bazele politizarii fara precedent a sistemului dar si a desconsiderarii medicilor si a actului medical.
    In acest caz nefericit al maternitatii Giulesti, asistenta ce trebuia sa supravegheze este RESPONSABILUL NR.1, dar la fel ca ea, mai sunt:
    – cei ce nu au facut instructajele de protectie a muncii
    – cei ce nu au obligat personalul sa poarte cardul de acces la gat chiar daca nu este la moda si nu este din aur
    – cei ce au facut receptia lucrarilor tehnice cu simt de raspundere si nu au detectat blocarea usilor in caz de alarma!!!!!!!!
    – cei ce nu au prevazut gradul de mobilitate al incubatoarelor in cazuri speciale de incendiu sau cutremur
    – cei ce nu au prevazut spitalul cu instalatie de stropire cu apa in caz de incendiu si nu in ultimul rand
    – cei ce nu au pus sau nu au verificat prezenta stingatoarelor de incendiu la fiecare colt interior al spitalului!!!!!ceea ce era elementar.
    Cu un stingator se putea sparge usor usa si apoi se putea initia limitarea extinderii focului…..
    Dar pentru toate astea trebuiesc REGULI care sa fie RESPECTATE. Regulile si normativele nu le putem face noi, oamenii de rand ci se stabilesc la nivel de minister si comisii de specialitate, se legifereaza si se pun in practica deodata cu un sistem de penalizari exagerat de drastic! Este vorba de vietile oamenilor nu de niste bucati de fier!!! Asa ca intradevar multi din ministerul sanatatii (actuali dar si „fosti”) ar trebui castrati pentru ca prin nepasare au permis sa se intample asa ceva.
    @bibliotecarul crezi ca ar fi cateva motive de demitere a tuturor celor responsabili din ministerul sanatatii si de prin comisiile de sanatate???
    Basca ceva directori de spitale….ca de, azi a mai murit un copil de 2 ani sufocat cu un graunte de porumb iar conducerea spitaluiui are o durere de tenisi incredibila!
    Magarii au ajuns sa conduca totul in tara asta. Magarii!

  14. NIPON PRESS
    ROMANIA MEDICAL TERORISM
    Over the last 20 years, 160 British health professionals have made 267 visits to Romania under the auspices of Medical Support in Romania, a charity which provides equipment and training. Bemused by this, a young Romanian asked me why such numbers want to go to Romania, when young Romanians in their droves want to leave.
    Corupţia endemică este un factor din spatele Exodului; în timp ce căldura, generozitatea şi ospitalitatea poporului român se află în spatele a se bucura de cei care merg acolo. Poporul român nu merită corupţia endemică care este atât de catastrofale pentru ţara lor.
    Darea de mită sub masă pentru medici – şi, în unele cazuri, personalul spitalului, altele – este comună pentru aproape toate teritoriile din fostul bloc sovietic. “Practica de” plăţi neoficiale “pentru medici pentru egali îngrijire mai repede şi mai bine 5 – 30 la suta din totalul cheltuielilor de asistenţă medicală în majoritatea ţărilor din regiune”, a declarat un articol în Mc FIinLey Quarterly 20I0 Special Edition, Directii globala.
    Omniprezent CORUPŢIEI
    Un raport de 621 de pagini de Health Institute în 2010, a declarat că serviciul de sănătate din România a fost “cotat ca fiind cea mai coruptă instituţie în funcţie de experienţa cetăţenilor”

    ROMANIAN MEDICAL SISTEM – DEFINITIVE COLLAPS
    Robert Horvath for Nipon PRESS
    For years, Romania’s health care system has struggled to cope with underfunding.
    Most hospitals in the country are in debt and even large university hospitals often lack basic supplies, such as surgical gloves and antibiotics, forcing patients to pay for such amenities out of pocket

    Multe clădiri sunt în nevoie grave de reparaţii şi igienizare. Condiţiile – dintre care majoritatea japonezilor nu ar putea imagina – sunt ascunse pentru mass-media. Imaginaţi-vă ruginite instrumente chirurgicale, paturi ruginite de examinare, crăpate şi ziduri umede, toalete murdare şi, ocazional, gandacii de bucatarie.

    Acestea pot fi exemple extreme, dar este mai puţin adevărat că, pentru o ţară a Uniunii Europene în secolul 21, care a reuşit progrese în multe alte sectoare ale economiei şi societăţii, de asistenţă medicală continuă să rămână în mod semnificativ în urmă.
    Ţara a avut un sistem de asigurare obligatorie de sănătate care să acopere toţi cetăţenii începând cu anul 1998, administrat de o asigurare de Casa Naţională de faptul că serviciile de contracte de la furnizori. Dar sistemul este cronic subfinanţat recunoscut şi ineficientă în alocarea resurselor.
    Marea problema este exodul de creiere medicale cu care se confruntă România, care are acum unul dintre cele mai mici rate de medici pe populaţiei în Europa. Colegiul Medicilor din români au raportat că mai mult de 4000 de medici – cea mai mare parte medici junior – au emigrat din anul 2007, reprezentând aproape 10% din medicii din ţară.
    Principalul motiv este financiar: salarii pentru tineri medici din România sunt de 10 la 15 ori mai mică decât în Europa de Vest şi de scăzute în comparaţie cu salariul mediu român. Un rezident în România de obicei câştigă € 200, în comparaţie cu salariul muncitorului mediu de € 320.
    “Nu vreau să plece din România, familia şi prietenii mei”, spune un medic tanar, care a solicitat anonimatul. “Dar e umilitor să plătesc facturile la vârsta de 35 de ani, după ani de formare profesională şi munca în spital.”
    Condiţiile de muncă sunt, de asemenea, un factor. “Vreau să am resursele necesare pentru a practica medicina reale, fără a avea grija ca medicamentele de bază nu sunt disponibile în farmacia spitalului sau CT este rupt”, adaugă el.
    Exodului creierelor a fost alimentată de cererea de medici în multe ţări din Europa de Vest, în special în Germania, Franţa şi mai multe naţiuni nordice. intrarea din România în Uniunea Europeană în 2007, a făcut mai uşor pentru aceste ţări să importe medici români care doresc să se mute. În octombrie 2009, Bucuresti a avut loc un targ de locuri de muncă medicale în care mai mult de 2000 de locuri de muncă din întreaga lume au fost de până pentru ia.
    Scădere a forţei de muncă a lovit cel mai greu în zonele rurale şi oraşele mici în cazul în care condiţiile de muncă sunt cele mai dificile. marile centre universitare, deşi, în continuare suprapopulate cu medici în cele mai multe specialitati. O alta problema majora sunt plăţile informale la medici pentru serviciile lor.
    Medicii găsi de compensare atractiv din cauza salariilor mici. Dar, plăţile au avut un impact dramatic asupra echitatea accesului la serviciile şi imaginea publică a medicilor. Pana în prezent, guvernul nu a luat măsuri să anuleze această practică.
    Intr-o măsură comparativă a 33 sisteme europene de sănătate, România a ocupa locul doi din partea de jos, deasupra Bulgaria, Este locul în partea de jos a rezultatelor de sănătate, rata mortalităţii infantile, fatalitate inima, deces prin cancer. Boli care pot fi prevenite şi ani de viaţă pierduţi.
    “Spitalele româneşti trebuie să fie considerate ca societăţi de servicii profesionale, acordându-se medicilor şi altor categorii de personal salarii decente de muncă ,fara ca a pacienţiii sa plateasca medicii cu plăţi suplimentare sub masă. Spitale si clinici ar trebui să primească finanţare bazată pe performanţă – nu subvenţii bloc “, spune dr. Arne Konnen, director al Euro Health Organisation.
    Robert Horvath ziarist New York -Tokyo
    http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

  15. Sistemul medical face parte dintr-un sistem national care se numeste Sistemul Dorel. Nimeni sau aproape nimeni nu mai respecta regulile/ legile. Startul l-a dat oficial Basescu, el a impus mai mult sau mai putin directl interpretarea regulilor/ legilor.
    @ ellesarya, daca Dr. Marinescu ar fi obligat personalul sa respecte regulile nu s-ar fi ajuns aici. Asistenta respectiva nu a lipsit „accidental” din sectie, cred ca asta era obiceiul. Intr-un spital occidental nicio asistenta nu si-ar permite sa faca asa ceva. De ce? Simplu, acolo regulamentul e lege.
    Exista o lege care cica ar interzice fumatul in spitale. Dar cu acceptul tacit al managerilor nimeni nu o respecta. Fumeaza si pacientii si personalul medical, fiecare in toaleta lui. Am fost intr-o sectie de pediatrie unde vedeai asistentele incolonandu-se cu cestile de cafea in mana spre toaleta lor. Medicii se faceau ca nu vad si uitea asa se intampla tragedii precum cea de la Giulesti.

  16. MOGULULE PATRIOT
    STIU CA NU VEI PUBLICA ACESTE RANDURI. AI TOATA INTELEGEREA MEA. TOTUSI INCERCAREA MOARTE NU ARE.

    SITUATIA ROMANIEI !
    In loc ca reformele sociale să însemne începutul unei ere a renaşterii naţionale, ele au fost folosite de guverne şi partide numai pentru a crea o pătură superioară artificială. Patriotul, omul elitei şi al cinstei, a fost înlocuit în viaţa publică prin demagogi superficiali şi înşelători.

    Ne-am frânt puterea, ne-am slăbit cugetul şi ne-am sleit minţile în lupte fratricide pentru ideologii, în desbinări stupide, în bârfeli odioase, în vrajbe dureroase şi în apucături neomenoase. De aceea, ştiu că tu, sătean trudit n-ai plug şi n-ai haine; că fierul plugului e scump pentru punga ta goală şi bumbacul nu-ţi ajunge ca să-ţi îmbraci copiii, că pământul ţi-a rodit puţin şi gurile casei tale sunt multe.

    Ştiu că tu, meşteşugar chinuit, nu-ţi poţi îndestula nevoile cu greul muncii tale; că râvneşti să nu-ţi mai vezi copiii ofiliţi şi să-ţi vezi fruntea despovărată de griji şi sărăcie. Ştiu că tu, bogatule, eşti turburat fiindcă ai voi pace şi linişte, pentru ca să ai siguranţa bunurilor tale şi mulţumirea averii pentru urmaşii tăi.

    Căci, să ştii bogatule că averea ta ne e scumpă – dacă este curată – fiindcă e a ţării; că lucrurile casei tale, pe care alţii nu le au, ne încredinţează că din propria ta conştiinţă şi înţelegere ne vei ajuta să facem din bucuria ta, bucuria altora.

    Şi tu, cărturarule, care ai tăcut ieri şi taci şi astăzi, ştiu că aştepţi ceasul când Ţara să-ţi cinstească mintea, Neamul să-ţi preţuiască sufletul şi Statul să-şi întemeieze soarta pe rostul tău de cârmaci al cugetelor şi să nu te umilească izgonindu-te de la luptă sau trudindu-ţi vieaţa în umilirea sărăciei.

    Greutăţile în care se sbate neamul sunt mari şi încurcate. Neamul Românesc – popor de muncă şi nu parazitar – vrea înnoire, vrea libertate şi vrea să-şi trăiască adevăratul Naţionalism, prăvălind pe toţi cei care – conştient sau inconştient – îi împiedică drumul viitorului.

    Puterea unui Neam faţă de el însuşi şi prezenţa unui Neam în lume şi în Istorie se dovedeşte prin unitatea cu care, în ceasurile de încercare ştie să-şi afirme cugetul şi voinţa nestrămutată.

    Împotriva tuturor piedicilor şi intrigilor duşmane, a clevetirilor şi ameninţărilor nemernice, trebuie să ducem Ţara în matca viitorului, în val de veac, ca să-i asigurăm drepturile nepieritoare.

    Revoluţiile naţionale nu sunt acte de violenţă, revolte, ci idei în marş. Toate adevăratele revoluţii naţionale s-au întemeiat prin zidiri şi nu prin prăbuşiri. Ele au folosit toate rezervele naţiunii şi au întrebuinţat toate generaţiile, respectând instituţiile fundamentale ale vieţii şi ale scopurilor omului. De aceea, vă chem pe toţi, din toate generaţiile şi din toate clasele, ca să înfăptuim marea chemare a istoriei noastre.

    Ion Antonescu

  17. Eu cred ca toti politicienii sunt la fel din Romania.
    Slabi. Fiind maghiar am votat in 1996 si 2004 cu UDMR. In 2003 am observat cateva lucruri.Nu mai votez. Dar n-am absolut cu nimeni. Sunt o mediocritate crasa.

    Sa luam ministrul sanatatii: Attila Cseke. A terminat o facultate de drept de mana a treia. Dar: de asta doamna Andronescu se face vinovat. Dau un un exemplu: intre 2000-2004 de la 7 facultati de istorie s-a ajuns la 34. De ce? Ca domnii senatori si deputati sa devina si ei „PROFESORI UNIVERSITARI”.. pe banii cetatenilor. Ce am semanat, culegem acuma roadele.

    Cu stima
    Ardy9

  18. @Ardy, desi romana ta este incorecta, sa stii ca apreciez onestitatea. Mare dreptate ai !!!
    Sistemul de invatamant, cu aberatiile lui de „promovare”, cu testarile lui nationale, cu intrarea la facultate pe baza de medii, nu face altceva decat sa permita accesul tuturor prostilor la o diploma universitara.
    Au scos examenele dure de admitere, ca sa fie siguri ca-si pot baga fiii si ficele talambe oriunde.
    Vai de P…A noastra ce doctori ies acum din universitate, ce ingineri si ce psihologi, dar ce profesori de calitate ies….Nu toti absolventii sunt prosti.. doar vreo 80-90%, si cred ca e simplu de observat….
    S-a dorit introducere incompetentei in scoala, si convingerea elevilor ca numai un incompetent cu diploma poate avea succes. Si daca ne uitam in jur….cam asa este!

  19. @ Gabriel
    Stimate domn,
    Spuneţi aşa: Greseala oamenilor se datoreaza lipsei de norme clare in ceea ce priveste standardele lucrarilor tehnice din spitale,a lipsei totale de norme si standarde moderne referitoare la prevenirea si stingerea incendiilor, a standardelor de ingrijire si supraveghere si nu in ultimul rand, se datoreaza nepasarii tuturor oamenilor din sistem.
    Domnia voastră ştiţi că nu există norme sau bănuiţi că ele nu există. Ştiţi că nu s-a făcut instructajul de protecţia muncii sau bănuiţi că nu s-a făcut. Ştiţi că nu existau carduri la personal sau bănuiţi că nu existau aceste carduri. Ştiţi că nu existau stingătoare sau bănuiţi că ele nu existau.

    Din câte am înţeles de la şeful pompierilor pentru operaţiunea de salvare, pompierii făcuseră simulări de incendiu în clădirea respectivă, motiv pentru care erau şi familiarizaţi cu clădirea. Din acest motiv bănuiesc că existau şi stingătoare, că se făcuse cu personalul şi instructajul PSI… problema este că nu exista personal suficient, că în loc de 6 asistente era una singură, că singura persoană care trebuia să se ocupe de tot nu era prezentă acolo pentru o perioadă mai mare de timp, dintr-un motiv sau altul.

    Motivul pentru care nu există acele stropitori, extrem de eficiente în cazul incendiilor de mică putere, poate fi uşor de intuit, plecând de la faptul că aceste stropitori nu pot funcţiona decât în cazul în care se opreşte şi curentul în încăpere (ceva foarte periculos într-o încăpere de terapie intensivă, mai ales că stropitorile pot porni şi accidental) şi mergând până la faptul că ţevile instalate ar trebui să conducă la întreruperea activităţii spitalului pe o perioadă destul de lungă. Este însă de neînţeles eventuala lipsă a senzorilor de fum şi a senzorilor de gaz care să alerteze general sistemul de pază al spitalului. Un astfel de sistem este relativ ieftin, cam 5 euro de senzor plus o centrală de alarmare cu 64 de zone (o zonă pentru fiecare încăpere sau grup de încăperi) de cam 150 de euro, cam 200 de euro pe un etaj complet monitorizat.
    Un detector de fum banal, cu baterii, este undeva pe la 700 de mii de lei vechi. Acesta însă nu ar fi ajutat prea mult. În definitiv şi incubatoarele au un sistem de avertizare sonoră în caz de exces al temperaturii. Acele incubatoare au tot dat beep-uri fără de folos.

    Părerea mea este că principala vină este a domnului Boc care a blocat posturile în tot sistemul şi practic a blocat şi angajarea necesarului de asistente medicală, dar mai ales a blocat formarea noilor asistente medicale (de la angajare, pentru a ajunge pe un asemenea post sunt necesari doi sau trei ani de formare). Clădirea era modernizată, îngrijită, iată, avea şi aer condiţionat… Eu nu cred că managerul sau oricine altcineva putea să evite una astfel de accident (bineînţeles, excluzând electricianul care a montat aerul condiţionat), dar sinistrul putea fi evitat cu uşurinţă în cazul în care ar fi existat mai multe asistente pe tură şi copii nu ar fi rămas nesupravegheaţi.

    Personal aş recomanda montarea senzorilor şi centralelor care să ducă spre centrul de securitate al spitalurilor şi, pe aceiaşi centrală, a butonului de panică accesibil din orice încăpere a spitalului. De asemenea, ar fi util ca spre încăperile securizate uşile ce se blochează să aibă geam, adică posibilitatea de a putea pătrunde în caz de urgenţă.

    PS.
    Cel care a ajuns primul la incendiu (un tătic, sau aşa ceva) spunea că mânerul era deja fierbinte. În asemenea cazuri deschiderea uşilor poate conduce la explozie (din cauza oxigenării rapide a spaţiului închis). Cineva care nu ştie ce trebuie făcut, adică „un civil”, poate provoca mai mult rău decât bine, va chiar poate provoca rău şi propriei persoane.

  20. PĂDURE DE USCĂTURI

    Fosta o vreme când pădurarii roboteau fără simbrie,
    obolul de la codrii îndestulând mai mult ca o mărie.
    Mă prind că vracii noştri din spitale, şi nu-s năuc,
    obişnuiţi din tată-n fiu, se mulţumesc doar cu ciubuc.

    Doar cei ce vor să plece-n zări, fideli lui Hipocrat,
    pentru salariul decent, au sânge-n vene, de bărbat.
    La ei să-ţi caţi de leac, oricâte drumuri grele, lungi
    vei lua cu talpa de desculţ, ca în final să îi ajungi…

    DV te văd ales la suflet, şi cu gândire pentru semeni,
    clocind o lege-n Parlament, anticiubuc, să ne ademeni.
    Stigmatizând pe mituit c-o pată arsă pe obraz, de porc ;
    să-l ocolească orice om, din Bucureşti pân’ la NewYork.

  21. Mi se pare ciudat ca Televiziunile mogulilor bat moneda pe reducerile de personal in cazul de la Giulesti…
    Situatia putea fi evitata ff simplu daca se respectau normele PSI (senzori de fum )si cele de securitate (personal monitorizare video)
    Politicienii si mogulii vor sa staga foloase dintr-o tragedie!

  22. LA GAURA LUMII
    (fragment)

    Copile hai la vale că a sosit sorocul,
    Curând îşi va deschide şi păsărica ciocul.
    La poartă vraci şi moaşe-l aşteaptă pe voinicul,
    Să-l treacă pe cont propriu, să-i taie ombilicul;

    Te-n faşă şi te leagă, te pun în uţa-uţa
    Iar când vor cere şpagă, arată-le tu…[…]
    Şi meri cu muma-casă, pe jos ori cu maşina
    Maternitatea las-o, că-i moarte bat-o vina !
    ––––––––––––––––––

  23. @ Dan Voiculescu
    Vă întrebam mai sus care sunt cele cinci măsuri menite să facă bine şi actualul ministru refuză să le ia? Tăcerea domniei voastre mă face să cred că de un ministru al Sănătăţii din partea PC nici nu poate fi vorba. E trist pentru că mie, ca cetăţean, mi se semnalează că oricât de neprofesionişti ar fi actualii miniştri ai României, viitorul sună şi mai sumbru.

  24. MOGULULE PRAGMATIC CU SIMT POLITIC
    SCOPUL SCUZA MIJLOACELE. UNIREA UNGURILOR CU ROMANII MACAR
    SI TEMPORARA POATE SALVA TARA TARA DE FOAME SI DE LA UN COLAPS TOTAL. INTINDETI O MANA SI VI SE VA RASPUNDE.

    Ardy9
    Sunteti prima voce lucida. Niciun ungur sau roman nu ia in considerare creiarea
    unei aliante ( macar de moment ) pentru un daramarea unui regim care a declarat razboi tuturor cetatenilot tarii. Sunt un conational.Ungurii au fost uniti cu romanii la revolutie si nu ramane decat de a o face acest lucru incaodata. Diversiunea Tokes- Basescu nu face dacat sa creieze si sa recreieze diversiunea care este in folosul doar guvernantilor romani si maghiari si a mafiei politice. Maghiarii nostrii trebue sa realizeze ca sprijinul pe care al dau UDMR este o cursa care mentine pe Basescu la putere. Mi se face rusine ca conatonalii mei au putut sa cada intr-o asemenea cursa. Autonomia nu izoleaza cetatenii maghiari de problemele tarii. Bugetarul sau pensionarul din Covasna moare de foame ca si cel din Vaslui. Iar copii plang in aceiasi limba. Voi scrie un apel adresat tuturor oamenilor de bine. ROMANI SI MAGHIARII TREBUE SA-SI DEA MANA PENTRU O CAUZA COMUNA. NU EXISATA ALTA SALVARE. EI TREBUE SA FACA ACEST LUCRU AZI. MAINE VA FI PREA TARZIU PENTRU TOTI.
    Robert Horvath cineast New York.
    http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

  25. Off topic

    Bă Băsescule
    Este facut ferfeniţă, pe la poale, Drapelul României de la Arcul de Triumf din Bucureti. Duminică mă duc să-l cârpesc, cu aţă de culoare…

  26. Este adevarat ca avem un sistem bolnav si din pacate nu este doar un sistem bolnav ,ci toate sistemele din tara asta sunt bolnave,dar asta nu inseamna ca o sa plec din tara ca asa vrea zeus sau nuti,nu o sa stau aici,chiar daca nu este asa de bine ,dar este tara mea si nimeni nu o sa-mi ia acest drept de a ramane in tara mea si singurul lucru bun pe care il avem de facut de acum inainte este sa luptam si iar sa luptam impotriva acestui cancer,care se numeste PD-L si de acum inainte trebuie sa o facem cum trebuie,nu de alta dar o sa reusim si atunci o sa putem si noi sa ne bucuram de aceasta tara asa cum trebuie.

  27. Sistemul este prost si nu se schimba de la sine daca nu sunt forte interioare capabile si mobilizatoare care sa canalizeze energiile pe noul fagas. Intelectuali, studenti, muncitori si tarani- TREZITIVA si nu va mai lasati pacaliti. Luati atitudine. Propuneti profesionalisti in posturi de executie si nu imbecili, coruptibili si santajabili . Partidele sa-si desemneze politicienii doar in functii elective.

  28. Domnule Voiculescu, criza sistemului sanitar este , de fapt, un corolar al crizei sistemului politic si economic din tara. Ralitatea este ca bugetul alocat asistentei sanitare este total insuficient pentru serviciile necesare populatiei din Romania. Cauza principala a bugetului redus, pentru asistenta medicala, este cresterea economica anemica inregistrata in ultima decada. Deasemeni, criza economica globala persistenta a scos in evidenta bazele precare ale economiei romanesti. Bineinteles ca, liberalizarea pietii muncii, pentru cetatenii romani, a agravat situatia fortei de munca din domeniul sanitar, aducind tara la nivelul asistentei medicale a tarilor din lumea a treia, desi, facem parte din UE. Un al treilea factor cu influenta negativa este monopolul statului in domeniul administratiei spitalelor, care, la rindul lui, determina o lipsa totala de eficienta si clarviziune in domeniul standardizarii si managementului modern al administrarii spitalelor. Al patrulea factor negativ , reprezinta lipsa de coerenta legislativa in domeniul responsabilitatilor penale a personalului medical si administrativ cu responsabilitati de organizare si supraveghere a actului medical. Practic, la noi, nu exista cale legala de a actiona in judecata pe cei care se fac responsabili de vatamarea pacientilor, din culpa, care sa pronunte verdicte cu daune materiale substantiale( reparatorii) . Un asemenea sistem de responsabilizare a personalului medical si administrativ ar face ca nici un profesionist din domeniul medical sa nu poata profesa fara ” asigurare profesionala”. Astfel, piata libera si contractul liber consimtit ar introduce in domeniul medical erarhia valorilor, care ar face ca cei neglijenti si neprofesionisti sa nu mai poata fi asigurati si, deci ,eliminati din practica medicala, in timp ce, cei ceilalti ar deveni foarte atenti cu riscurile practicii lor pentru pacienti. Atita timp cit, medicii si personalul medical sint salariati ai statului, procesele intentate acestora se vor lovi de monopolul statului asupra justitiei. De aceea, este absolut necesara privatizarea asistentei medicale pentru ca mecanismele pietii libere sa ordoneze si sa ridice standardul asistentei populatiei.
    Avind in vedere cele patru cauze principale, in opinia mea, care determina criza cronica din sistemul medical de la noi, solutiile de salvare a sistemului, sint foarte complexe si necesita o reforma radicala, nu numai a sistemului sanitar dar, mai ales, al economiei Romaniei. Deci, in primul rind( 1) este necesara o reforma liberala profunda , similara cu aceea a Germaniei de la sfirsitul celui de al doilea razboi mondial, care, a constat din ridicarea tuturor barierelor si restrictiilor( liberalizare totala economica) din calea companiilor mari si mici, liberalizarea totala a pietii muncii prin adoptarea contractului individual si nu colectiv, reforma monetara, cu desfiintarea sistemului de „fiat money”( tiparirea de bani „din burta” de catre guvern fara acoperire, adica , desfiintarea inflatiei monetare).
    2.Privatizarea masiva a tuturor spitalelor si unitatilor medicale, mentinerea unei retele de asistenta medicala gratuita, la cel mai redus nivel, si numai sub controlul autoritatilor locale , nu nationale. Desfiintarea ministerului sanatatii ca institutie reprezentativa a monopolului de stat si inlocuirea acestuia cu birouri ale administratiei locale direct dependente de consiliile locale.3. Instituirea unei legislatii coerente de aparare a pacientilor in situatiile de vatamare din culpa datorita greselilor medicale, practicii substandardele profesionale, administrarii defectuase a unitatilor medicale etc.etc.. Instituirea unei comisii de certificare a spitalelor ca organizatie privata( a asociatiei spitalelor) cu menirea de a preveni deviera spitalelor si a unitatilor medicale, in general, de la standardele universal acceptate in practica medicala a secolului 21.
    4.Desfiintarea monopolului statului in domeniul educatiei medicale prin privatizarea scolilor medicale si adoptarea de catre acestea standardelor de pregatire pentru medici si a personalul medical si administrativ medical, aliniate la standarderele UE. Deasemeni, privatizarea masiva a tuturor industiilor adiacente medicale: farmaceutica, materiale si aparatura medicala. Suspendarea tuturor taxelor si impozitelor pentru importurile de produse si aparatura medicala.
    Aceasta ar fi , in linii mari, in opinia mea , reformele care trebuiesc adoptate pentru a schimba premizele actuale, ale functionarii dezastroase din domeniul asistentei medicale. Ce parere aveti ?? Sintem cam departe de ” solutia finala” de reformare a sistemului asistentei medicale la noi……

  29. PROCURORUL CELEST

    În sala pruncilor ucişi fusese vreo icoană
    sfinţită-n rugăciuni de popi, sau salcie coroană ?
    Ai chefuit la Adormirea Maicii Preacurată,
    lăsând în grija dracilor, bieţii copii, soră spurcată !

Comentariile sunt închise.