Cred că începem cu toti să întelegem cum arată reforma statului în viziunea lui Traian Băsescu. Pinocchio.

Între o societate etatistă (un ”Stat al Bunăstării”) – care pretinde mult de la cetăteni (sub formă de contributii, taxe, impozite), dar care oferă la fel de mult înapoi (sub forma de salarii, pensii, servicii medicale, asigurări sociale) si un stat minimalist (care pretinde foarte putin si oferă la fel de putin societătii), Băsescu a creat o sinteză bizară:

un stat care pretinde enorm de la proprii cetăteni (sute de biruri si taxe, la propriu), dar care oferă înapoi din ce în ce mai putin; se taie salariile, dar si banii pentru sănătate scad; se impozitează drepturile de autor, dar, în acelasi timp, scolile sunt si mai sărace. Cetătenilor li se pretind tot mai multi bani – si li se oferă tot mai putine servicii si drepturi.

Cum ar trebui să se numescă această această nedreaptă sinteză băsesciană de etatism (al luatului) si minimalism (al datului înapoi)? Stat maximinist? Sau, ferească sfântul, stat etilist?

Nu. Cred că formula corectă ne vine din istorie: e un stat fanariot în toată puterea cuvântului.

12 COMENTARII

  1. Domnule Voiculescu, nu are importanta cum denumim un astfel de sistem, dupa cum stiti totalitarismul poate imbraca haina oricaror doctrine pretins umaniste si justitiare, astfel incat avem ( sau am avut in istorie ) dictaturi monstruoase cu coloratie religioasa, pseudo-stiintifica sau cu alte justificari inalt „morale”.

    Nu sant de acord ca avem de-a face cu un stat fanariot ; acel sistem se baza pe traditiile feudale si crestine preexistente in tarile romane, asfel incat cu tot arbitrariul carmuirii sistemul functiona ( mai mult in virtutea inertiei e adevarat ) si reusea sa produca si sa hraneasca o mare parte din Imperiul Otoman. Sa nu uitam ca au existat si domni fanarioti „buni”, care pur si simplu au furat si au jefuit mai putin si au mai lasat pe romani sa si traiasca.

    In sistemul Basist nu ni se mai propune absolut nimic, dupa catastrofa in care au esuat „nobilele idealuri” in 1989 s-a trecut la un sistem fara nici un substrat ideologic, in care un grup restrans s-a instapanit pe toate resursele tarii, de la petrol, gaze, energie, aur, pamanturi , paduri ( pana si apa de baut o cumparam de la o firma straina) , populatia civila fiind lasata sa se descurce singura in natura sau sa emigreze.

    Nu intamplator Berceanu declara de curand ca „Noi aveam criză şi dacă nu aveam o criză europeană sau mondială” , pur si simplu dupa ani de furaciune si distrugere a ajuns funia la par si am ajuns la ora scadentei.

    Statul Basist este ceva original si fara precedent in istoria omenirii , un amestec uluitor de barbarie din epoca precrestina , sclavagism bizantin si tromboane europenesti de tip „libertate’, „drepturile omului”, „lasati justitia sa-si faca datoria” „bla bla bla” etc.

  2. Domnule profesor universitar doctor Dan Voiculescu,

    Eu v-as fi explicat care-i baiu’ cu impozitele, taxele, statul social, procentul de activi-contributori, cati ca dvs. capuseaza, cati excroci, cati asistati, ciuvici, ciutaci, tigani, piedoni, medici-vraci, medici-escroci, CSM, CC, turnatori de rude,
    colaboratori cu dracu, militieni, dascali-spiruharetisti, Click, Libertatea, OTV, Cancan, Ciao Darwin, Te pui cu blondele, Gabi Pandele, Bingo-Super, vrem salvare, vrem pompieri, vrem scoli, vrem strazi, vrem autostrazi, vrem spitale…
    vrem….vrem…vrem…sa va dea, sa va bage, sa va scoata, pensii, salarii…

    doar ca v-am vazut intr-o „confruntare” cu fostul ministru Vladescu si mi-as pierde timpul cu dumneavoastra, domnule profesor bla bla Voiculescu.

    ps: sper ca nu sunteti chiar atat de „plecat”/ticalos incat, impreuna cu alti borfasi, sa sacrificati o tara (Romania – n.m.) pentru….stiti dvs. pentru ce, domnule bla bla bla Dan Voiculescu.

  3. GOGMĂNIA ELENEI UDREA
    Aşa este caracterizată „deturnarea” avionului Tarom ROT382 Paris-Bucureşti, cu 170 călători, de acum două zilei, pe la Salonul Oficial din Aeroportul Otopeni, ca să cboare πRAŢA din Pleşcoi. Demisia Lenuţei se impune din bun simţ guvernamental, fără nesimţire prezidenţială, concomitent cu demiterea personalului de coducere LINGĂU al aeroportului.

    P.S. L-ar cuprinde invidia pe domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni, cel care avea o caleaşcă personală trasă de doi cerbi dresati

  4. Notiunea de stat fanariot nu se potriveste. Daca stam sa analizam, fanariotii era niste elite create in timp, era o clasa aparte a societatii. Cei care ne conduc pe noi s-au imbogatit peste noapte si ne distrug tot peste noapte.

    Apropo, ati vazut ca a aparut „Alba ca Zapada” lui Sebastian Lazaroiu (anunt oficial de formare a noii formatiuni)?
    http://remuscernea.ro/2010/09/infiintarea-unei-noi-formatiuni-politice-denumita-in-dezbaterile-publice-recente-partidul-%E2%80%9Ealba-ca-zapada%E2%80%9D/

    Luand in considerare faptul ca Verzii Europenii sunt destul de puternici, dar slab (deloc) reprezentati in Romania este posibil ca noua formatiune sa atraga multe voturi daca e promovata cum trebuie (v-as sugera o „intelegere” cu aceasta inca din acest stadiu. Nu de alta, dar ar polariza unele voturi si catre PC.)

  5. as vrea sa nu mai aud de nici o privatizare ci cum sa recistigam bogatiile naturale vindute pe nimic. sa crestem redeventele la un nivel convenabil pt bugetul tarii. unde se poate statul sa aiba macar 51 la suta din actiuni pt a vea un cuvint de spus.profiturile sa fie astfel mai mari ca toti cetatenii sa beneficieze de asta nu banii sa imbogateasca alte state, sa lasam intreprinzatorii romani sa faca faceri cinstite fara ai jupui.asta astept de la dv.

  6. Din pensie, bunicul n-ar mai mânca de loc,
    ( Şi-ar face operaţie pe stomac,cu bisturiul )
    Iar ultimul bănuţ, impozit i l-ar da lui Boc,
    Şi lui Băsescu,moştenire i-ar lăsa … sicriul .

  7. Comentariu corect
    MOGULULE ISTORIC
    MINIMALIZEZI LUCRURILE. DOMNITORII FANARIOTI AU AVUT DE MULTE ORI
    O INFLUENTA POZITIVA IN DEZVOLTAREA SOCIETATII ROMANESTI.
    O COMPARATIE CU SOCIETATEA MAFIOTA ACTUALA NU FACE SENS.
    DOMNITORII FANARIOTI ERAU LUMINATI SI PRIETENI CU CARTEA IN TIMP CE
    DOMNITORUL BASESCU A CITIT SI RECITIT O SINGURA CARTE ….CODUL
    PENAL.

    Secolul XVIII este cunoscut ca fiind secolul luminilor. Filozofia iliminista a patrus si in spatiul romanesc, dar foarte greu datorita dominatiei otomane. Totusi anumiti domnitori fanarioti pot fi consuderati „despoti luminati” luand masuri pentru reformarea si prosperitatea tarilor pe care le conduceau.

    Incercarile de reformare s-au lovit de opozitia boierimii autohtone cat si de trasaturile regimului pe care il avea tara, astfel reformele au esuat in cea mai mare parte sau nu au avut rezultatele asteptate.

    Au fost eliberate noi coduri de legi, Sobornicescul Hrisov din 1785, Codul Calimachi din 1817 in Moldva si Legiuirea Caragea in Tara Romaneasca din 1818. Aceste coduri de legi au pastrat atat elemente ale vechiului drept ramanesc cat si ale dreptului bizantin. Astfel propietatea a inceput sa fie considerata un drept natural.

    Pe plan educational Scolile Domnesti din Bucuresti si Iasi au devenit Academii Domnesti. Domnul Alexandru Ipsilanti a adus profesori greci la Bucuresti iar Limba greaca a devenit limba de cultura. Numarul profesorilor de la Academia Superioara din Bucuresti este stabilit la 9 cu 75 de elevi bursieri ce vor studia aici pentru 12 ani.

    In Moldova Domnitorul Grigore Alexandru Ghica infiinteaza Academia Domneasca din Iasi la 1766. Academiile din tarile romanesti erau la momentul acela unele dintre cele mai de marca universitati din SE Europei.

    Tot in spirit iluministi Constantin Mavrocordat a infaptuit reforme precum cea sociala, fiscala si institutionala.

    Comform Reformei Sociale taranii serbi legati de glie sunt eliberati prin rascumparare si devin clacasi. Reforma fiscala reduce numarul inpozitelor, de fapt inglobeaza toate impozitele intr-unul singur platit in 4 rate. Reforma institutionala impune sistemul salarizarii dregatorilor.

  8. In ultimele zile se banuieste o „”ïndulcire””a ostilitatii fata de basescu din partea trustului INTACT.Ne inselam?Vreo amenintare ceva?vrem sa stim.

  9. @ Catana …..DV e maestru in compromisuri …traieste din ele si prin ele . Asa a facut si in decembrie 2009 . S-a vandut . El are imunitate deci trebuie sa te gandesti in alta parte … ciao

  10. iar s-a facut Notre President Basescu de cacao….
    ii face pe tarani puturosi-ca nu-si lucreaza pamantul…
    pai doar ca sa ari si sa semeni 10 pogoane cu grau si porumb
    te costa 20 mil ROL…la tara nu sta nimeni…saracul munceste la bogat…
    ori are consilieri habarnisti-ori e vechea lui strategie…toata lumea e proasta si lenesa- numai eu sunt destept si harnic..:(
    ar fi de dorit ca si antena 3 sa ia atitudine in privinta asta…

Comentariile sunt închise.