M-am întâlnit recent cu o doamnă din sectorul 4 – intelectual remarcabil, de altfel. Mi-a povestit despre fiul ei, care termină în curând rezidentiatul. Si care nu are nicio sansă să fie angajat în spitalul unde se formează acum. E obligat să plece. Pentru că, undeva în emisfera sudică, este dorit, asteptat si bine plătit. Si pentru că statul român i-a spus deschis, prin liderii săi, că ar fi mai bine să-si ia tălpăsita. E printre cei mai buni tineri în specializarea lui si – ciudat, poate – e foarte atasat de România. Nu si-a închipuit vreodată că va sta departe de ea. 

– O să-mi văd copilul din cinci în cinci ani, îmi spune doamna. Nepotii mei vor fi niste străini. Niste oaspeti de lux.

Nu, politica nu-i despre aparitii în cât mai multe talk-show-uri, nici despre piruete pentru păstrat procente. Politica poate salva sau poate distruge familii, destine si generatii.

25 COMENTARII

  1. Intr-una din zile o intreb pe mama cum se simte ea avand copiii departe, unul chiar peste ocean:raspuns – ” atata timp cat va stiu bine, sanatosi,fericiti, la casele voastre ,siguri pe ziua de maine atunci sunt si eu linistita si fericita.”
    Nu-i exclus sa plece si ei peste ocean sa aiba grija de nepoti si batraneti linistite.

    Asa si in acest caz: daca doamna ii vrea binele copilului sau:profesional, material trebuie sa-l lase sa plece unde va fi stimat si linistit. Nu tine neaparat doar de domeniul sanatatii. Cunosc tineri ce au plecat in Germania, musicieni, ce canta in diverse orchestre,(nu ca ar muri de foame aici ci pentru ca acolo e mai bine) pleaca ingineri romani pe diferite santiere ale lumii, economisti ,bancheri., ……Nu e chiar asa de mare tragedia daca un sud coreean de exemplu se muta cu traiul in Germania…
    Cunosc deasemeni,cazuri in care romanul plecat in Austria, inginer la o companie de constructii peste 10-15 ani de zile de munca – este detasat in Romania pentru o lucrare., fiind foarte aproape de parinti.

    Deatlfel, respectivul tanar putea sa cunoasca pe Internet o domnisoara, mare iubire si pleca cu ea in lume., punand bazele familiei in vre-un colt al lumii., ca doar nu zicea doamna:”Vreau nora doar din Bucuresti”

    Bine totusi ca nu suntem obligati sa traim doar in tarile noastre de bastina., si avem aceasta posibilitate de miscare.

    Vazutul copilului din 5 in 5 ani e o exagerare totusi, gen cazurile fostei emisiuni Andreea Marin: rude ce locuiesc de 20 de ani in Australia (si care nu au putut aduna 2000 de dolari in acest timp reusesc sa vina in Romania „in lacrimi” pentru ca TAROM le-a dat un bilet de avion – dezgustator.

    Exista Skype, exista videoconferinte, exista bilete de avion …Daca l-a educat bine pana acum va avea parte de batraneti linistite si daca-i vrea binele – trebuie sa se impace cu ideea.

  2. E-MBÂRLIGATĂ RĂU

    *Politician =.persoană abilă (şi fără principii), care subordonează problemele politice principale intereselor personale ( Dictionarul Limbii Române, ed. 1958).
    *Om politic=persoană a cărei ocupaţie principală este activitatea politică (Dictionarul Limbii Române).
    *Politica poate salva sau poate distruge familii, destine si generatii (citat din DV).
    …………………………………………………………………………………..
    Deci politicianul prin definiţie e fără pricipii, „va să zică că nu le are” , şi care alături de confraţii de acelaşi calibru poate să distrugă ce scrieDV. Noroc că ei nu ştiu că noi ştim ce ştiu ei…M-am prins. E-nbârligată rău !

  3. DOMNULE DAN VOICULESCU
    VICE PRESEDINTE AL SENATULUI.
    SE PREGATESTE O LOVITURA TERMINALA PENTRU DEMOCRATIA ROMANA. VA ROG SA VA ADRESATI PARLAMENTULUI .
    DEOCAMDATA MESAJUL MEU ESTE CENZURAT.AL TRIMIT A TREIA OARA. SE PARE CA PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA A FOST DEJA INSTAURATA STAREA DE URGENTA SI INTERZICEREA LIBERTATII DE EXPRESIE.
    S.O.S ROMANIA S.O.S !

    ALARMA LA DEPARTAMENTUL DE STAT

    SERVICIILE SECRETE OCCIDENTALE ANUNTA POSIBILITATEA INTRODUCERII STARII DE URGENTA IN ROMANIA :
    Situația explozivă din România se apropie vertiginos de momentul în care Traian Băsescu poate institui, , starea de urgență la nivel național, Conflictele de muncă nelegale, precum cele care au loc în prezent, vor putea fi lichidate prin forță.
    SE ANUNTA O DRASTICA LIMITARE A DREPTURILOR CONSTITUTIONALE.
    În această situație, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice.
    Totodată, instituirea stării de urgență are ca rezultat imediat restrîngerea unor drepturi și libertăți fundamentale, ceea ce poate include interzicerea mitingurilor, a adunărilor publice șamd. Se prevede introducerea cenzurii si inchiderea pe o periada limitata a televiziunilor si a presei critice regimului.
    Declararea de către președinte a stării de urgență trebuie aprobată de Parlamentul Romaniei.
    Se prevede introducerea controlului la domiciliu. Se intrevede retinerea sau arestarea unor oameni politici si sindicalisti si magnati de presa.
    Asistam incet dar sugur la disolutia puterii in Romania. Aceste masuri nu fac decat sa mareasca nemultumirea maselor impotriva unui regim nepopular. Intrebarea este daca nu fortele de ordine nu se vor alia ca in 1989 cu manifestantii.
    In Romania dupa cum se vede, exista niste miscari, politice, care se amplifica, incet dar sigur anuntand sfarsitul regimului Basescu.

    Robert Horvath Deva for Nipon PRESS ( Europe )

    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  4. Globalizarea, sa speram, va uniformiza nivelul de trai in toate -aprox. – tarile.
    Doamnei …ii doresc sa aiba bani si posibilitatesa-si viziteze dansa cat de des doreste baiatul -sunt sigura ca el va lucra mult si concediul/timpul liber va fi putin.
    Nepotii…trbuie sa fim pregatiti ca poate vor dori sa se mute pe…Marte sau…alte planete care au cel putin …apa.

  5. @gigix – eu sunt convins ca este pe bune. din cate am observat, domnul voiculescu se intalneste frecvent cu locuitorii sectorului 4. pune pe primul loc agenda cetateanului.
    demagogia este la cotroceni si la palatul victoria!

  6. siropuri … un exemplu prost generat de o mentalitate traditionalista. care-i pb daca castiga cateva mii de euro pe luna plus o experienta uriasa ? asta e globalizarea ……

    „Politica poate salva sau poate distruge familii, destine si generatii” asta se aplica celor care sunt deja in tara si sunt legati de glie prin munca cinstita .acelea sunt tragediile cand un tata isi cheama copii in sufragerie si le spune ca nu mai are cu ce sa ii creasca si sa isi gaseasca singuri un rost in viata sa se poata intretina .

  7. Domnule Profesor, Vice-Presedinte al Senatului Romaniei:
    Ce parere aveti in urmatoarele chestiuni:
    a) credeti ca vocabularul birjar-esc, maidanez, la persoane cu minim 8 clase si pretentii de a avea cei „7 ani de acasa” din frumoasa noastra tzarishoara este o refulare [ost-decembrista fiindca in perioada anterioara lui decembrie 1989 acest aspect era considerat simptom al bolii numite pornolalie ?
    b) credeti ca este modalitatea de a „zgaria” auzul celor care audiaza, supravegheaza,intercepteaza anumite convorbiri telefonice?
    c) este dovada de lipsa de exersare a limbii romane si a gramaticii acesteia?
    Mi-ar face placere sa ma lamuriti.
    Va doresc o seara frumoasa !

  8. Nu stiu daca politica neaparat ci oamenii care au devenit atat de egoisti si se gandesc numai la ei incat nu le mai pasa cui fac rau. Se poate observa cu usurinta cum oamenii politici ai tarii nu se mai sfiesc de la nimic si dau declaratii care pe mine una m-au lasat fara reactie si fara replica. Cum poti tu ca presedinte, ca ministru sa alungi practic oameni valorosi din tara, sa spui ca fraude se mai intampla si sa nu oferi pic de sprijin celor uitati de lume. Nu e normal sa se intample asa si poate intr-un fel sau altul se gaseste o solutie.

  9. Dar mai vedeti pe cineva caruia sa-i pese de astfel de valori? Familia se pare ca nu mai e demult acel liant in jurul caruia se cladeste societatea, familia a pierdut din importanta avuta candva si despre care mai putem citi doar in romanele lui sadoveanu. Suntem un popor atat de stresat si agitat incat nu ne mai gandim la actiunile noastre pe termen lung, modul in care o plecare in strainatate poate afecta integritatea unei familii. Zeci, sute de copii lasati in grija bunicilor ajung incet, incet intr-un mediu infractional, legaturile cu parintii nemaifiind oricum cele care ar trebui. Pacat ca tot ce putem face e sa privim cum lucruri consacrate devin doar amintiri.

  10. Domnule Dan Voiculescu,

    Am citit in presa ca ati primit de la Department of State al United States o „invitatie” la a determina Ministerul Justitiei ca acesta sa ceara documentele disponibile care releva implicatia unor oficialitati din Romania (respectiv fostul ministru Videanu) in afacerea Daimler. Am inteles ca membrii PDL au facut front comun in jurul acestuia pentru a impiedica cererea oficiala a acestor documente de la DOJ american. Ma ofer in calitate de cetatean american sa fac ocerere FOIA la DOJ american pentru a primi aceste informatii. Va bagati?

  11. in tara in care valorile, umanitatea, credinta, traditia…pier in fiecare zi putin cate putin. doamna Anghel atunci cand a luat aceasta decizie nu a luat in considerare faptul ca societatea civila nu mai exista in Romania…cred ca durerea cea mai mare in legatura cu acest om atat de determinat este faptul ca in tara asta nu mai exista vointa si solidaritate! doamna Anghel va fi lasata sa moara de noi, niste ignoranti comozi si nauci…noi TOTI! in tara asta s-au facut marsuri pentru cauze mult mai putin nobile decat viata unui om care isi cere drepturile.s-au facut marsuri pentru salvarea parcurilor, pentru cainii vagabonzi, pentru orice…niciodata pentru idealuri. aveti puterea domnule Voiculescu sa faceti un apel…in Bucuresti oamenii pot face un mars…ei se pot aduna suficient de multi in locul in care doamna Anghel se afla…si poate sub forta energiei lor, doamna va renunta…pentru ca forta si determinarea ei va pieri ca un fapt divers daca sufletul ei se va stinge. in acest caz nu trebuie sa acuzam pe cineva, ci trebuie sa ii aratam ei, doamnei Anghel ca noua ne pasa!

  12. Domnule Voiculescu, sunt unul dintre acesti tineri, si va spun foarte sincer: noi nu mai rezistam asa, astfel, cu acestia. Coagulati opozitia in jurul dumneavoastra si VENITI LA GUVERNARE!

  13. @RH , Domnule H , pentru a nu imi putea fi interceptate gandurile de catre agenturile straine si autohtone , scriu acum din baie , si am dat drumul la dus pentru a genera zgomot de fond , fiindca in definitiv nu se stie …

    Revenind ,
    Se pare ca educatia si calificarea sunt importante . Sunt o asigurare pe care individul si-o poate oferi incepand din primii ani de scoala, prin participarea la un proces de formare pana nu de mult garantat de stat . Sasa de a te forma si de a fi supervizat pe parcursul formarii nu ar trebui sa ne fie rapita , insa se pare ca accesul la educatie incepe sa fie limitat ..nici macar dintr-un plan anume , desi principalul beneficiu al unei clase politice rau intentionate , este o masa de votanti manipulabili , cu usurinta prin pacalilea carora sa se ofere in ochii lumii o legitimitate a unui regim in care oamenii raman cam aceeasi sau se rotesc cu o anumita periodicitate .

    Poate ma insel . rau .

  14. Până una, alta, politica n-a salvat nimic (mai nou, nici măcar pe ea însăși), în schimb a distrus tot ceea ce mai era de distrus în țara asta!

  15. @ Ciprian
    Cotidianul a preluat 2 postari de pe acest blog. Sub titlul Circula pe internet
    Interes major 121 si respectiv 91 de comentarii, Nu pot sa cred ca toti postau din
    baie. Oriucum cate un dus nu strica……scapati de transpiratie si invigoreaza.
    Sa auzim de bine .

  16. pentru: ROBERT HORVATH

    Domnule,sunteti nebun de-a binelea?Incetati cu tampeniile astea.

    Am vazut emisiunea lui Victor Ciutacu asta seara la Antena 3 si l-a intrebat pe invitatul „mogul” la un moment dat daca stie ca in presa sunt ofiteri sub acoperire si acesta i-a spus ca da, dar nu poate sa dea nume ca sa nu intre sub legea sigurantei nationale si sa faca puscarie.

    Mie atuncea mi-a venit sa-i zic,da bine domnule, dar ca actualul guvern lasa milioane de oameni fara salarii decente, ca lasa pensionarii fara pensii decente iarna,ca distruge educatia si sanatatea, ca au distrus firmele mici, ca nu au luat nici o masura competenta in fata crizei economice desi opozitiale-a tot sugerat masuri, ca migreaza toti tinerii bine pregatiti si guvernului putin ii pasa, ca nu respecta legea, ca au liste cu firme in Ministerul Finantelor pe care nimeni nu are voie sa le controleze si stiu toti asta, si inclusiv jurnalistii dar nimeni nu se sesizeaza oficial,astea nu inseamna tot subminarea sigurantei nationale? Nu suntem noi natiunea, nu in noi loveste cu incompetenta guvernelor Boc? Am tot asteptat ca dupa ce intram in UE sa devenim si noi stat european, dar asta nu s-a intamplat din cauza proastei guvernari. Asta e adevaratul atentat la siguranta nationala.

  17. @RH Offtopic.

    Va asigur ca orice remarca pe care o aduc post-urilor dvs. e menita sa va sustina in demersurile dvs. de-a dreptul originale .
    Eu nu doresc ca dvs. sa va opriti , dimpotriva , m-ati determinat sa mai revad filme ca : The spy who loved me ; Moonraker ; A view to a kill ..Sir Roger Moore , excelent ..
    Legatura …ei bine , las ca cititorii dvs. sa o faca .

  18. Tragedia nu consta neaparat in faptul ca ne pleaca oamenii valorosi (poate asa mai „spala” imaginea Romaniei), ci cu ce personaje ramanem noi, aici, in tara.

  19. @ Ciprian. V-am raspuns. Din pacate mesajele mele sunt cenzurate.
    Nu ma mir. Manipulare si infiltrare masiva. Sper ca Mogulul sa inteleaga despre ce este vorba. Toti ochii sunt atintiti pe acest blog. Este in atentia serviciilor romanesti si straine. Unul din cititorii cei mai frecventi este chiar presedintele
    Basescu. Daca libertatea de exprimare este rastransa atat de drastic pe acest blog imaginati ce va urma. Oricum nu voi renunta.Dumneata privesti activitatea mea…in derizoriu. Se pare ca ei nu.

  20. @Dragalina – in Tara ne raman destui oameni capabili, de la Voiculescu, Piedone sau Johannis pana la Tudor Gheorghe.. Problema e ca noi alegem – sau am ales – sa nu ii folosim la capacitatea maxima. In sectorul 4 s-a facut treaba buna de pilda. Nu uita – Romania nu e reprezentata nici de hotii de pretutindeni si nici de incompetentii in oranj.

  21. Exista mii de cazuri ca acesta , la noi in tara. Din pacate tinerii sunt nevoiti sa plece, aici nu au nici o sansa de afirmare…..nu sunt conditii, nu sunt bani etc….
    Atata timp cat suntem condusi de acesti talhari porocalii, TOTUL va merge prost.
    Sper sa reusiti, ca intr-un final sa ne scapati de acest guvern incompetent in frunte cu boc si basescu.

  22. Ma simt nevoit sa comentez si eu putin. Toata lumea se impacienteaza ca ne pleaca valorile tinere in strainatate, ca actuala conducere e prea slaba sau ca e vina celor ce au fost pana acum dar nu vad discutandu-se niciodata un subiect destul de delicat, mai ales pentru mine. Ce faci cand ai luptat o viata intreaga pentru normalitate si toata lumea te priveste ca pe un paria? Ce faci cand ai muncit ca toti tinerii din tara sa termini un liceu si sa faci o facultate si nimeni nu vrea sa te angajeze? Ce faci cand nu poti pleca din tara asta conduse prost? Cu alte cuvinte ce faci cand esti intr-un scaun cu rotile si oamenii sunt absorbiti de prejudecati cand vine vorba de noi? Eu inteleg ca multi sunt dornici de a primi pomana si traiesc din mila altora dar suntem si multi care vrei sa fim normali. Un proverb oriental spune ca daca iti dau un peste mananci o data, daca te invat sa pescuiesti o sa poti manca singur o viata. Dureros e ca mie cel putin, nici nu mi s-a dat sansa de a arata daca sunt capabil sau nu. Imi cer scuze domnului Voiculescu daca am fost putin deplasat de la subiect. O seara placuta!

Comentariile sunt închise.