Un paradox al stiintei: pentru a face fată riscurilor generate de tehnologiile noi (energia nucleară), e nevoie de tehnologii si mai noi (robotica). Cercetarea intră într-un cerc vicios, având misiunea de a se proteja de propriile progrese; cititi aici detaliile.

Oricum, dacă robotica va furniza solutii pentru riscurile nucleare întelese de comunitatea internatională în contextul crizei de la Fukushima, e cazul să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu cercetarea românească într-un domeniu în care, între 1980 si 1990, cu toate lipsurile, România părea că a reusit să-si fondeze o scoală.

24 COMENTARII

  1. Domnule Profesor
    Scoala si cercetatorii romani au creiat intradevar o scoala in domeniul nuclear.
    Nu este nici-un secret ca Ceausescu era aproape sa detina bomba atomica. Am auzit-o din gura lui personal, iar pentru transmiterea conversatiei catre occident ( material filmat )
    am fost aproape sa ajung pe lumea cealalalta…..si printr-un schimb evident nu de studenti am ajuns in SUA. Scoala romaneasca de cercetatori ca si economia sub Ceausescu a cunoscut acelasi paradox ca la rusi. Ei erau capabili sa creieze rachete ….sateliti ,bomba atomica si orice tehnologie de varf dar nu erau in stare sa creieze un pix sau o masina de calcat ca lumea.
    Schimband discutia ma reitorc la atacul sub uman al sobolanului rosu Vladimir Tismaneani la adresa dumneavoastra. El a aparut in Monitorul Martie 16 iar articolul poarta titlul ” Sub semnul lui Crescent ”
    Desi stiti sa va aparati singur am postat acest anunt pe blogul romanesc.
    AM INCEPUT PUBLICAREA DOSARULUI CRIMINAL SI DE SPIONAJ VLADIMIR
    TISMANEANU. EL VA CUPRINDE SEZIZAREA CATRE FBI, SERVICIUL DE EMIGRATIE SUA SI MINISTERULUI DE JUSTITIE SUA.
    EL CUPRINDE DEASEMENEA O NOTA INFORMATIVA ADRESATA APARLAMENTULUI ROMANIEI SI TUTUROR INSTITUTILOR REFERITOARE LA O URIASA OPERATIE DE SPALARE DE BANI ( 6.000.000 $ ) PENTRU CREIAREA UNUI INSITUT FANTOMA LA MARYLAND. ACEASTA OPERATIUNE A UNUI GRUP CRIMINAL CONDUS DE TRAIAN BASESCU SE DESFASOARA PE TERITORIUL SUA. ACEST DOSAR ESTE UN EFORT PERSONAL DE A DUCE CAT MAI CURAND CAMARILA BASESCU PE BANCA ACUZATILOR.
    deschideti.
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  2. Profesore
    Scoala de cercetatori romaneasca functioneaza pe deplin in Afganistan.
    Echipa de cercetatori care vroiau sa creieze o bomba atomica in miniatura pentru Saddam Hussein a fost transferata datorita eforturilor presedintelui nostru catre Taliban. Centrul a fost bombardat de avioane NATO si doi cercetatori romani si-au pierdut viata.
    Scoala romaneasca repurteaza succese pretioase si pe teritoriul national.
    Deschideti http://devanewyork.blogspot.com/2010/04/bomba-atomica-de-la-ceausescu-la.html
    BOMBA ATOMICA DE LA CEAUSESCU LA BASESCU ! ( Aceleasi inalte aspiratii – acelas dramatic sfarsit )
    n! CASA ALBA SE PREGATESTE SA ANCHETEZE REGIMUL DE LA BUCURESTI
    Materialul pe care vi-l prezent in premiera, este de o gravitate exceptionala si a fost furnizat de catre o sursa din Ambasada SUA (agent AIEA in Romania) .Sursa afirma ca Romania detine arme de distrugere in masa, iar combustibilul nuclear a fost si este produs la Combinatul din Pitesti, intr-o sectie secreta unde „angajatii” sunt doar experti in domeniul atomic.
    Inspectiile efectuate intre anii 1990 si 2009 de catre agentii AIEA in Romania confirma desfasurarea – incepand cu a doua jumatate a anilor 1990, a unor experimente secrete pentru obtinerea de plutoniu imbogatit necesar la fabricarea armamentului de distrugere in masa. Romania, semnatara a Tratatului de Neproliferare Nucleara, a fost si ea mult timp suspectata, inca de pe vremea comunismului, de catre Occident, de faptul ca Nicolae Ceausescu a avut propriul program secret de inarmare nucleara.
    Serviciile ruse de informatii externe au dezvaluit si ele, in baza arhivelor secrete ale KGB-ului, ca Romania a avut capacitatea tehnica sa construiasca arme atomice in 1989, dar si ca Nicolae Ceausescu avea deja arma de distrugere in masa.
    Rapoarte CIA, confirma, de asemenea, ca Romania incearca sa creieze o bomba atomica la doi ani de la revolutie
    Profesore
    Se pare ca anumite informatii va lipsesc cu desavarsire va dau un sfat costisitor dar merita ( 400$ pe an ) STRATOFOR GLOBAL INTELIGENCE

  3. RECUNOAŞTEREA VALORII

    Buget mai auster a ordonat Băsescu-n cercetare ,
    Dar norocul nostru-i mare că nu-i lipseşte flerul ;
    Căci el poate deveni expert şi-n centrale nucleare ,
    La inundarea miezului de reactor … cu elicopterul .

  4. si mai ales, sa vedem si ce masuri de optimizare a sigurantei nucleare se vor lua in Romania, avand in vedere ciclicitatea nu extrem de relativa a cutremurelor vrancene.

  5. Intre 1980 si 1990 „lipsurile” erau preponderent alimentare (desi eu prin Oltenia nu le-am resimtit). In schimb aveam productie, exporturi, cercetare..Probabil la un moment dat romanul si-a dat seama ca nu poate gandi cu burta goala si s-a apucat de- o revolutie. Acum avem mancare…

  6. Ma intreb oare ce roboti vom trimite noi intr-o situatie similara la Cernavoda….Eu zic sa-l trimitem pe Boc, oricum se comporta ca atare repetandu-ne la infinit aceleasi texte.

  7. Energia nucleara a debutat cu desoperirea radiatiilor ionizate, care au constituit doar o curiozitate de laborator, cunoscuta numai catorva initiati.

  8. O minte lucidă ar putea cere, de exemplu, înăsprirea normelor de securitate, construirea de centrale nucleare noi, după standardele și cu materialele de astăzi, cerințe tehnice mai stricte pentru sisteme și structurile care deservesc centrale nucleare. Dar evident, calea cea mai simplă este interzicerea oricărui lucru nou și neînțeles.

  9. eu cred ca tinerii din Romania ar performa in domeniul roboticii. avem printre cei mai talentati tineri. statul nu-i sustine, din pacate. asa ca trebuie sustinuti de societatea civila, de antreprenori.

  10. Din câte am înţeles eu, problemele centralelor japoneze sunt legate de faptul că nu au avut curent electric îndeajuns de mult încât să se pună în folosinţă nişte pompe. Odată ce pompele au fost legate la sistemul energetic naţional, totul a fost absolut OK.

    Dacă aşa este, atunci ironia este că centralele nuclearo-electrice nu funcţionează fără curent electric. Situaţia este identică şi în cadrul centralelor eoliene, şi a panourilor solare şi a hidrocentralelor, cred că şi a termocentralelor, că şi acolo se pompează apă… Problema este, în consecinţă, că nu s-a gândit nimeni că se va întrerupe curentul electric pentru mai mult timp. Dacă legătura electrica se restabilea în timp de o oră, nimic nu s-ar fi întâmplat.

    Asta ar trebui să pună pe gânduri pe cei de la Cernavodă. Domnule Voiculescu, aţi putea să-i întrebaţi pe cei de la Cernavodă ce se întâmplă dacă pentru două zile nu au nici un strop de curent electric în centrală. Funcţionează sistemele lor de siguranţă fără curent electric? Au sisteme de backup care să acopere o întrerupere de curent mai mare de câteva zile?

  11. corectat

    MOGULULE
    Deschide blogul Tismaneanu http://tismaneanu.wordpress.com/.
    Atacurile antimoguliste continua cu vigoare utecista.
    Citieste „Dumnezeu si Mamona: Crin Antonescu, “Felix” si Declaratia de la Praga”
    si capodopera pupincurismului De la Felix Edmundovici la “Felix” Grivcovici (Updated).
    Nu stiu daca esti de acord dar acest sobolan rosu urat si urat mirositor trebue deparazitat si lichidat. Actiunea ar trebui sa inceapa prin trimiterea unei echipe al antenei 3 la Mariland unde functioneaza „institutul de cercetare a comunismului”
    care exista numai pe hartie inghitand milione de dolari din banii publici.

    SCRISOARE DE LA AMBASADA ROMANIEI LA WASHINGTON

    Stimate domnule Horvath,

    Vă confirm primirea mesajelor dvs. transmise Ambasadei României la Washington la 1, 12 şi 16 Martie 2011, înregistrate la ambasadă cu nr. P 2330 Ambasada a transmis mesajele respective in tara.

    Cu stimă,

    Adrian Tudorache
    Ambasada României la Washington

    Cu alte cuvinte Guvernul Romaniei si Presedintele Traian Basescu au luat
    cunostinta de urmatoare scrisoare oficiala (fragment)

    Domnului Traian Basescu Presedintele de onoare ICR.
    “AL Capone a sfarsit la inchisoare pentru evaziune fiscala. De el sa ocupat aceiasi institutie care se ocupa de dumneavoastra” U.S. Treasury ;” Office of Terrorism and Financial Intelligence (TFI) TFI are ca scop is to disrupt and dismantle money laundering organizations and prosecute money launderers to the fullest extent of the law. “ICR NEW YORK IS A CRIMINAL ENTERPRISE ACTING IN U.S. Sa va dau un exemplu clasic al operatiei TRIUGHIUL. Seful organizatiei mafiote(BASESCU ) da ordin. Financiarul ( PARAPIEVICIi ) face un cec 100.000 $ Mesagerul (MIHAES ) pleaca cu cecul bine ascuns spre USA. Spalatorul (TISMANEANU) deschide FICTIV un “Centru de Studiu” al comunismului pe langa Universitatea din Mariland. Nu conteaza ca la 20 de ani de la caderea comunismului subiectul nu intereseaza pa nimeni . Banca este BUGETUL ICR. (CECURILE ADUNATE INSUMEAZA CATEVA MILIOANE DE DOLARI) Pentru a da acoperire actiunii spalatorul devine agentul diversiunie si purtator de cuvant.
Pentru a conecta pe spalator ( tismaneanu ) de bugetul urias de milioane de dolari ICR ( basescu ) Tismaneanu este plimbat la toate icr-uri din jurul lumii. Actiunea gansterilor in care unul este presedintele tarii, continua de 4-5 ani si ar fi continuat multi ani daca nu eram eu. Fiind cetatean american am atentionat TFI….In incheiere va sugerez o solutie. Deschideti o ancheta prezidentiala, dati vina pe altii si si semnati demisia. In caz contrar nu pot decat sa va urez puscarie usoara !
    Document atasate.-Partituri şi roluri de Mircea Mihăieş
    -romania literara- in care Vice- presedintele ICR viorbeste de primul cec de 100.000 acordat lui Tismaneanu din Bugetul ICR,in 2004 La ora actuala cecurile insumeaza mai multe milione de dolari furati din buzunarul romanilor.

    ROBERT HORVATH DEVA cineast USA
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com

    CITITI PE BLOGUL ROBERT HORVATH DEVA
    DOSARUL CRIMINAL SI DE SPIONAJ TISMANEANU REMIS CATRE MINISTERUL DE JUSTITIE SUA….SERVICIUL DE EMIGRATIE SI FBI.

  12. Vazand cat devotament si daruire are poporul japonez,sau cat a contribuit acest popor la progresul omenirii in toate domeniile, cata capacitate au avut de a renaste din propria cenusa, Va spun cu mana pe inima ca oricand m-as duce voluntar sa-i ajut acum, la greu, sa fiu acolo unde acum este foarte greu de trait sau de redescoperit speranta intr-o viata frumoasa, normala.

    Nu mai vorbesc acum de acei oameni politici japonezi care dand gres au avut demnitatea de a disparea din aceasta viata decat sa suporte rusinea de a-si fi inselat semenii.Acolo demnitatea are alte dimensiuni, are dimensiuni universale, intradevar.

    Da, au si ei mafia lor, dar nivelul de constiinta si de incredere pe care liderii stiu sa o mentina la standarde de neinteles pentru multi este motorul mobilizator al societatii nipone.

    Probabil ca in tarile cu monarhii respectate totul e mai usor si cetatenii de acolo se stiu ca nu sunt singuri pe lume la greu.O monarhie odata instalata si consolidata este ea insasi motiv de mandrie a apartenentei la acel popor.

    Nu vreau sa fac laudatio pentru monarhie acum.Incerc sa inteleg ce e acel „ceva” ce elibereaza gandirea facand-o creatoare chiar si cand totul trebuie regandit, reluat de la zero -poate chiar de la „minus”.

    Aici, la noi in tara…doar banuiam cat rau a facut fsnul cu ai lui emanati.
    De doi ani de zile am constientizat.
    Daca se ia pamantul romanesc bucatica cu bucatica, metru patrat cu metru patrat,vom vedea situatia exacta a dezastrului semnat ion iliescu,petre roman,mugur isarescu si alti tovarasi care au dosare curate, care n-au fost colaboratori (?) cu secu’ …au fost doar in parlamentul tarii noastre,ministrii tarii noastre,guvernatorul bancii noastre nationale si ne-au adus la faza de umilinta cum nici in imperiul roman sau sub dominatia turceasca nu am fost.

    Este ingrozitor cum arata Romania din elicopter !
    Dar, probabil nici cu elicopterul n-o vor mai vedea-o multi…doar cei cu ochelari de cal.

    Oamenii de afaceri romani chiar nu au fost in stare de o viziune pe termen lung si de ansamblu a tarii noastre/lor ?
    Dv.sunteti om de afaceri. Se mai poate face ceva pentru tara asta sau toti sunt manjiti (iar daca nu atunci sunt stropiti) cu laturile porcilor la a caror troaca se infruptara ?

    Astept cu interes cutremurul din zona Cernavoda unde inconstienta este la ea acasa.

    Doamna Ajuta !

  13. @RH

    Va recomand prezenta la casting pt orice film 007 ce se va mai face nu doar pentru ca documentarea filmului ar fi astfel impecabila prin contributia dvs. insa in mod exceptional , prezenta dvs. in cadrul distributiei ar da o nota specifica filmului in special pentru nostalgicii seriei Bond din anii 70 .

    A-ti putea fi cineast , agent dublu , etc ce doriti dvs.
    Cum vi se pare aceasta recomandare ?!?

  14. Am sperat din tot sufletul sa ne scapati de Basescu,atunci cand s-a format USL-ul… Am plans de ciuda cand am vazut ca motiunea pe Codul Muncii n-a trecut(stiind ca pica si Guvernul asta imputit cerebral!)! Nu mai stiu ce sa cred?! Va implor,D-le Profesor D.Voiculescu,scapati-ne de Basescu!!! E adevarat,ca trebuie sa fim si noi precum poporul egiptean! dar nu suntem…

  15. Habar nu aveti toti astia care credeti in tehnologie si stiinta; va recomand cartea
    IN THE ABSCENCE OF THE SACRED – THE FAILURE OF TECHNOLOGY AND THE SURVIVAL OF THE INDIAN NATIONS, de Jerry Mander
    Apoi, poate mai cititi o carte de acelasi autor sa va mai deschideti ochii: FOUR ARGUMENTS FOR THE ELIMINATION OF TELEVISION

    Bafta!

Comentariile sunt închise.