Pentru că am tot vorbit despre instrumentul de control politic numit frică, sunt curios să aflu care sunt cele mai inspirate definitii ale curajului pe care le cunoasteti.

Eu l-as alege, probabil, pe Iorga: ”Curajul e vederea peste propria fiintă si peste orice primejdie a unui scop”. Si nu as uita nici asigurarea lui Plutarh: ”Curajul este inceputul biruintei”.

48 COMENTARII

  1. Curajul este atunci cand, in ciuda evidentei, speri ca veti putea ramane in tara ta (Romania) si duce o viata decenta si demna. (de mine)

  2. „Fii tare şi curajos, să nu te temi, nici să te spăimântezi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine pretutindenea, oriunde vei merge” (Iosua Navi 1, 9).
    „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea” (In. 16, 33)

  3. un citat superb din A. Gide, spune ca nu poti descoperi noi oceane daca nu ai curajul sa te indepartezi pana nu mai vezi tarmul…so true!

  4. Curajul presupune organizarea sperantelor. Or, apaticii tocmai la aceasta renunta – la organizarea sperantelor. Si raman cu bratele incrucisate, considerand ca si raul, si binele se inscriu in fatalitate. (André Malraux)

  5. curaj…mai are cineva curaj in ziua de astazi? frica ne-a intrat in oase, in sange…din cauza lipsei banilor, a oportunitatilor de cariera. tb sa fim umili si sa ascultam de sefu’ care profita de noi, pentru ca avem copii acasa si tb sa le punem ceva pe masa.

  6. “ Curajul este, as zice, o frica in care s-a pus ordine, ceea ce te ajuta sa te agati, de partea de frica unde pierderile sunt mai mici.” – Convorbiri cu Octavian Paler

  7. Domnule sau Doamna care se cocupa de acest blog, poate aveti totusi ceva cunostinte in A3, daca aveti va rog sa le spunteti sa nu mai puna botul la intoxicarile pe care le primesc de la „diversi”.

    Face parte din planul de discreditare al A3, de catre grupul de propaganda la lui Basescu (sunt oameni foarte inteligenti, chiar si miscare cu PP este una de succes pentru Romania)

    Ultima faza, treaba cu rochoa lui Udrea, nu costa 13000 de lire ci doar 780.
    http://store.dolcegabbana.com/dolce_gabbana/item/tskay/0E43D1BD/cod10/34227565UQ

    Gadea cu fata lui de afectat, este ridicol de cele mai multe ori, probabil are segmentul lui de pensionari si oameni cu studii medii, Mircea Badea mai rupe ceva din cei cu ceva in cap, dar RTV va bate … si o stiti mai bine decat mine, ca fac propaganda Basista.

    Se apropie alegerile la primarii … luati exemplu de la OTV, RTV, B1,10TV, TVR si multe altele si toacti pe primariile PDListe unde sondajele arata ca sunt sanse pentru USL dar mai au nevoie de ceva procente … pe cele care sunt sigure ale USL, nu are rost si la fel cu cele sigure ale PDL.

    Cu un primar USL ist localitatea respectiva, cu siguranta va da si un parlament USL.

    luati-le pe rand si invatati de la concurenta(aparatul de propaganda Basista, in special RTV) !!!

    Sunt mai buni decat voi, ganditi-va ca astia de la putere au taiat salarii, au micsorat pensii , au dat oameni afara, etc , etc … si poporul a stat cuminte si s-a uitat la TV.

    Pana acum au fost ocupati cu asta … dar cred ca in campanie or sa va manace pe paine daca nu va treziti !!!

  8. ® MAXIMA MINIMEI DECENŢE

    Ştiu să trag cu toate, şi cu ochiul.
    În urmă cu ceva ani, în Piaţa Universităţii, dintr-o maşină a „Siguranţei” care-l însoţea pe Jon*, a căzut la picioarele mele un automat, încărcat şi cu piedica pusă.
    Curajul democraţiei a învis ura lăuntrică pe care diavolul mizase când mi l-a oferit pe tavă, ziua, în mijlocul mulţimii, umflată precum caşul la soare.
    ® CURAJUL, ăsta este : Să te măsori cu proprile-ţi slăbicini pentru a ţâşni în învingător.

  9. IPOCRIZÍE s. duplicitate, falsitate, fățărnicie, minciună, perfidie, prefăcătorie, viclenie, vicleșug, (livr.) fariseism, machiavelism, tartuferie, tartufism, (rar și fam.) machiaverlâc, (înv.) fățărie, prefăcanie, prefăcătură, procleție, (fig.) iezuitism, mascaradă. (~ cuiva în comportare.)
    Sursa: Sinonime |

  10. CURÁJ s. 1. bărbăție, bravură, cutezanță, dârzenie, încumetare, îndrăzneală, neînfricare, semeție, temeritate, (livr.) intrepiditate, petulanță, (rar) cutezare, (pop. și fam.) suflet, (pop.) inimă, voinicie, (înv.) dârzie, îndrăznire, mărinimie, semețire, (grecism înv.) taros. (Dovedește un mare ~ în acțiunile sale.) 2. v. vitejie.
    Sursa: Sinonime |
    AUTOCENZÚRĂ s.f. Cenzură efectuată de un ziarist [,jurnalist,prezentator] sau scriitor asupra propriului text. [< fr. autocensure].
    Sursa: DN | Adăugată de LauraGellner

  11. Curajul este ceea ce iti trebuie pentru a sta in picioare si a vorbi, curajul este si ceea ce iti trebuie pentru a sta jos si a asculta. – Winston Churchill

  12. Am şi eu un citat celebru, atribuit lui Winston Churchill, im citat care cred că este foarte potrivit pentru parlamentari.

    El sună cam aşa…

    Curajul este ceea ce face să te ridici şi să vorbeşti, curajul este şi ceea ce te face să te aşezi şi să asculţi.

  13. UN LAŞ VIU SAU UN EROU MORT ?

    De-n ţara asta, Preşedinte-i un satrap ,
    Să-ţi fie un pic de teamă e un avantaj ;
    Ca, din balcon, să nu te-arunci în cap ,
    Să dovedeşti mare prostie … nu curaj .

  14. @Bibliotecaru

    Sau asa ….;)
    Oricum ar fi spus , macar de sa-r intelege si sa-r aplica in societatea noastra TOATE aceste citate.Din pacate eu nu cred ca aceste citate exista ca si sentiment in aceasta societate

  15. „Curajul nu inseamna absenta fricii, ci a considera altceva ca fiind mai important decat frica.”

    Ambrose Redmoon

    Si Iisus a cerut apostolilor si slabanogului sa indrazneasca! Sa avem curaj!
    Curaj inseamna Prezenta!

  16. Curajul ursului ce joacă precum i se cântă

    Preşedintele jucător Jon*, aidoma ursului din zicătoare – tare mi-e teamă – că a jucat după muzică străină, ce i-a permis o doză de obrăznicie socială fără precedent.
    El ştie că nu va putea supravieţui în libertate, fiind prea laş şi jalnic în a suporta vendeta şi gratiile. Sigur va folosi arma din dotare, o singură dată, renunţând, deliberat, la afet şi tot scenariul ortodox, lăsându-i cu buzele umflate pe toţi strigoii răzbunării…

  17. Apropo de curaj.

    O mica poveste reala a unui roman curajos.
    Mihai Horodniceanu este inginer ,cel care se ocupa de extinderea sistemului de metrou din …New York.Un oras cu o populatie cat Romania.Este seful intregului proiect si inainte a fost seful departamentului ce se ocupa de intreg sistemul de transort de suprafata a orasului New York.
    Acest om , a revenit in Romania si a incercat sa deschida un bussines aici , culmea in realizarea de drumuri.A plecat asa cum a venit.In Romania nu a reusit sa faca chiar mai putin din ceea ce realizeaza acum in America.
    Chiar v-a rog sa verificati , aceste informatii pentru a se dovedii ca sunt reale si nu doar o forma de propaganda.
    A avut curaj sa se intoarca in tara si sa incerce sa faca si pentru tara lui ….ceva.A trebuit sa renunte pentru ca …..a fost refuzat.A mers la vecini , in Ungaria si a facut acolo drumuri, ca la noi se pare ca suntem ….prea mofturosi.

    Curajul inseamna inceputul , dar nu este suficient.Curajul unui om , este o lumina a unei lumanari , dar pentru un popor ai nevoie de un far.Daca vom intelege ca trebuie sa fim uniti , atunci lumina lumanarii o sa se transforme in farul de care aceasta tara esuata are nevoie sa ajunga la mal. – marco

  18. @Bibliotecaru
    Avem multi politicieni in Romania care se ridica sa vorbeasca insa foarte putini care pot sa se aseze si sa asculte.

  19. curaj ai când poţi să-ţi contrazici soţia şi soacra. curaj a avut cetăţeanul din braşov care a alergat după cel care a tras cu pistolul în plină stradă. curaj ai dacă poţi să rămâi TU. curajul este instinctiv. curajosul „calculat” nu prea are farmec, dar dacă din asta va obţine vreun câştig atunci lesne va fi urmat de ceilalţi…

  20. Definitia curajului na-ar putea-o da romanii care vor sti sa ia atitudine impotriva aberatiilor furnizate de putere.

  21. “A avea curaj este deosebit de important. Poti pierde banii – e rau. Poti pierde un prieten – e si mai rau, dar daca ti-ai piedut curajul – ai pierdut aproape totul.” (Winston Churchill)

  22. Stimate Domnule Voiculescu,
    Negasind alta cale pentru a va contacta apelez la acest mod pentru a va face o propunere, in perspectiva alegerilor de anul viitor. Timp de aproape sase ani am monitorizat cu atentie actiunile presedintelui Basescu (care intamplator mi-a foost coleg de facultate si in flota comerciala) si ale pedeleului pe care le-am sanctionat sub forma pamfletara (proza+versuri) atat pe blogul personal cat si in virtual. Fara falsa modestie consider ca ar fi un material foarte bun propagandistic antiportocaliu cu conditiile sa fie publicat in formatul unei culegeri de astfel de texte. Din pacate nu am posibilitatile financiare necesare publicarii unui volum cu acest subiect, motiv pentru care apelez la ajutorul dvs. stiuta fiind disponibilitatea dvs. pentru mecenat. Daca doriti sa sa cititi oarece din aceste materiale va invit pe blogul meu.
    In speranta ca veti rezona favorabil la aceasta propunere va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dvs., fie aici, fie prin e-mail pe adresa pe care am dat-o la acest post si va doresc in acelasi timp multa sanatate si prosperitate
    sa fiti iubit
    marcus

  23. Potrivit lui Abraham Lincoln: “ Daca taci atunci cind ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos”.

  24. depinde ce semnificatie are pentru fiecare..spre exemplu base prin curaj intelege sa ne sfideze pe toti

  25. @Bibliotecaru

    De faptul ca se confunda cu tupeul , sunt in totalitate deacord.De aici a aarut si termenul de „smecher”.”Trebe sa ai (curaj) /sa fi smecher sa te bati cu aia , sau sa te iei in gura cu politia”…Asta e mentalitatea in tara asta.Nu sunt un intelectual si nici nu pretind a fi, dar nu e nevoie de asta ci trebuie doar sa ai BUN SIMT si cei 7 ani de acasa, ca sa fi civilizat.Traim intr-o tara unde clanurile isi fac legea si conduc ,iar violenta si doar violenta este preluata ca o dovada a curajului.
    Personal domnule Bibliotecaru SUNT SCARBIT SI SATUL DE tara asta, in care un umn de bani conteaza mai mult decat viata unui om.

  26. Curajul zilelor noastre este putin diferit fata de cel din vremuri stravechi… cuvantul in sine te duce cu gandul la lupte, razboaie etc.

    Curajul cotidian este antonimul pasivitatii sociale. Asa vad asta acum. Ai nevoie de o doza de curaj pentru a-ti sustine public principiile si valorile. Am observat ca daca cetatenii sunt stimulati sa isi formeze o opinie acestia si-o formeaza destul de greu, cu o oarecare frica… ca „daca ne aude cineva”, „nu vreau eu sa ma bag ca fiul meu e functionar public si nu vreau sa-i fac probleme”, „si ce sa facem noi, ca oricum nu rezolvam nimic, ca tot la ei sunt banii si puterea”.

    „Nu fiindcă (lucrurile acestea) sunt grele nu avem curaj, ci fiindcă nu avem curaj ele sunt grele.” (Seneca)

  27. CURAJUL: sa nu-ti fie frica de nimeni si de nimic.CURAJUL: de a-i spune adevarului pe nume si de a face dreptatea sa domine peste tot si toate. CURAJUL: de a nu face plecaciuni in fata unei dominatii strambe si a spune :NU Master! etc. etc. etc. Sunt o multime de exemple/definitii simple ale Curajului pentru diferite situatii.

  28. ” Adevaratul curaj este o incredere deplina pe care nimic nu o tulbura.”
    Este o definitie concisa si perfecta data de Condillac in Histoire ancienne.

Comentariile sunt închise.