Astazi se publica rezultatele finale la bacalaureat, dupa rezolvarea tuturor contestatiilor. Tinand seama de rata infima de promovabilitate, tot astazi ar fi normal ca cei care administreaza sistemul national de educatie sa-si asume responsabilitatea pentru acest dezastru.

Insa, foarte probabil, n-o vor face. Din contra, regimul politic va arunca pe umerii profesorilor responsabilitatea pentru catastrofa de la examenul de bacalaureat.

Evident, la fel cum exista profesori exceptionali, exista si cadre didactice nepregatite. Dar esecul unui intreg sistem de educatie nu este determinat de cazuri individuale, ci de un management incompetent si inadecvat. Iar punctul forte al incompetentei il reprezinta proiectarea vinovatiei asupra altora. Prostul nu se simte niciodata responsabil pentru dezastrele pe care le creeaza.

Nu profesorii sunt vinovati pentru catastrofa bacalaureatului 2011, ci Ministerul Educatiei. Un sistem de educatie mediocru nu se reformeaza printr-un examen de bacalaureat sanctionator, care nu contine elemente de dificultate adaptate gradelor diferite de pregatire si competenta.

Miza sistemului de invatamant este sa educe, nu se pedepseasca. Un pedagog veritabil stimuleaza, nu inhiba.

Experimentul Bacalaureat 2011 este un esec de proportii al Ministerului Educatiei. Pentru a preveni asemenea dezastre ar trebui ca noi – politicieni, profesori, parinti – sa ne asiguram ca niciodata nu va mai putea ajunge pe scaunul lui Spiru Haret un incompetent, coleg – “de gen neutru” – cu dezastrul.

45 COMENTARII

  1. am sesizat prin intermediul stirilor ca sunteti doritor de introducere a pedepsei cu inchisoarea pe viata (pentru pedofilie, omor si trafic de droguri daca am retinut)
    cred ca glumiti
    inchisoare pe viata pentru trafic de droguri?? traficul de droguri este o infractiune infima, presupune exploatarea unui viciu, toate marile corporatii o fac si fac profit pe baza unor dependente ale oamenilor slabi..si cazinourile speculeaza viciile oamenilor
    dar PEDOFILIA si omorul nu se incadreaza in aceiasi categorie cu traficul de droguri, sunt revoltata de amestecul asta de termeni, ma exaspereaza
    cu ce e mai presus unul care are un magazin de etnobotanice (care sunt MULT mai rele) decat un baiat care incearca sa isi castige existenta pe strada intr o lume dura??
    pedofilia si omorul presupun un alt TIP de om si anume animalic si monstruos

    sunt dezamagita de dumneavoastra, m a ranit propunerea dumneavoastra, domnule voiculescu

    Felicia

  2. nu va mai plac!!
    sunteti crud si nemilos..
    cu propunerea dv de inchisoare pe viata
    fiti mai bland si o sa va plac
    :)

  3. Intr-adevar, sistemul este cel care a esuat in cazul bacalaureatului din acest an. Dar din acest motiv nu e cazul sa aratam cu degetul si sa cautam tapi ispasitori fie in minister, printre profesori sau elevi.

    Chiar daca vorbim de proasta finantare a invatamantului care dateaza din 1990 incoace, fie ca vorbim de slaba pregatire a unor cadre didactice sau de proasta adaptare a curriculei la necesitatile individuale, nu e cazul sa cautam un singur vinovat.

    Sistemul trebuie reformat (iar reforma statului, iar, iar, iar…). Dar nu se poate face daca in fiecare an sau la 2 ani apare o noua lege a educatiei care schimba tot din temelii, iar fiecare ministru (si au fost destui ministri ai educatiei in ultimii 21 de ani) vor sa isi impuna viziunea lor asupra celorlalti.
    Personal cred ca noua lege a educatiei are multe parti bune, dar mai poate fi imbunatatita. Clasificarea universitatilor a fost facuta, dar cam subiectiv.

    De ce nu un viitor ministru nu ar continua modernizarea invatamantului pe baza acestei legi, doar ajustand-o acolo unde trebuie?!?

  4. De ce nu-mi intra aici, mesajul meu, si nu la un articol pe care nu-l va mai citi nimeni, „d-le Dan Voiculescu ” ?

  5. Domnule” Dan Voiculescu , astazi trimisii d-stra s-au inselat amarnic in incercarea lor de a ma jigni, umili, ameninta ,santaja, speria …in instanta Tribunalului Bucuresti, sustinuti de Judecatorul Axinte .

    NIMIC ! Nici macar moartea nu ma va impiedica sa duc acest proces pina la capat, cu toti judecatorii incompetenti si corupti, avocati teribili in naivitatea lor, si cu tot ajutorul dat de toti cei care gindesc ,simt si actioneaza ca d-stra…

    De-ar fi sa ajunga parti in proces chiar si nepotii d-sta ,pentru ca, daca sinteti un individ informat, asa cum pretindeti,trebuie sa fi aflat pina acum ca “niciodata nu se stie…”
    Inca o data va asigur ca va inselati, cu totii, in privinta mea ! Toti cei care nu ati inteles ca pentru mine nu exista nici patrie, nici credinta, nici familie, nici iubire, daca sentimentele sint sterpe… bazate pe minciuna, interes, curiozitate, ignoranta…

    Singurul Prieten si Stapin nu-mi este decit ADEVARUL

  6. “Nu profesorii sunt vinovati”
    Dati-mi permisiunea de-a va contrazice. Am avut un profesor de matematica in scoala generala, care nu ne preda, in schimb avea pretentia de a rezolva problemele care se incadrau in tematica examenului la facultate. Pe o colega de-a mea, Olaru Veronica a dat-o cu capul de banca pentru ca nu a inteles “miezul” problemei, iar pe mine m-a dat cu capul de tabla si in clipa aceea am urat atat materia cat si profesorul. In rest, sunt de acord cu Dumneavoastra.
    In haosul total din tara, de care este raspunzator partidul de guvernamant, nimic nu ma mai mira. A bramburit nu numai domeniul invatamantului, ci totul. Cu mic, cu mare, ne aflam intr-o nebuloasa incomensurabila si nu avem nici macar o usita de iesire din aceste dejectii basesciene.

    Din filozofia lui LAO TZI

    “In vremurile vechi, cei care urmau calea lui Dao nu luminau poporul, ci il faceau nestiutor. Este greu sa guvernezi poporul atunci cand are multe cunostinte. De aceea, guvernarea tarii cu ajutorul cunostintelor este un dusman al tarii, iar fara aplicarea lor este fericirea tarii. Cine stie aceste doua lucruri devine o pilda pentru ceilalti. Cunoasterea acestei pilde este cunoasterea celui mai adanc De. Cel mai adanc De este si adanc si vast. El este opus tuturor fiintelor, dar le aduce la cea mai deplina conformitate.”

  7. Cine-si permite sa comenteze despre „gen neutru”, tocmai cei care au spurcat cu emisiunile lor, toata tinara generatie ? Nici intr-o tara si nici la o televiziune din lume, nu s-au difuzat porcarii mai scirboase decit la televiziunile „antenelor” . Si v-o spune o mama care nu a facut politica si nici afaceri, niciodata in viata ei…si a caror copii vomita cind aud de televiziunile …care-si apara neprofesionalistii cumparind judecatori incompetenti si corupti si santajind si amenintind partile adverse , victimile scirboseniilor lor. Care pun condititii reporterilor sa faca tot ce le sta in putinta ca sa provoace victima, sa o filmeze, ca apoi sa ii arunce afara din trustul lor de excremente…ca pe niste gunoaie …cum s-a intimplat cu Andreea Gheorghe si Sorin Reiter …sau,cum cel putin ,asa vor ei acum sa se disculpe… precum ca politica mirsava a trustului ii determina sa fie niste lighioane fara suflet ,determinindu-i sa filmeze oxiurii din fundul tuturora, sa fie prezentati ca „interes public”, pentru ca, altfel, nu sint tinuti pe post… si nici platiti ??

    Cine vorbeste /intreaba/critica/judeca ? Niste criminali ai culturii rominesti !

  8. Incerc o explicatie pe masura activitatii dvs. si a respectului pe care vi-l port, domnule profesor universitar doctor Dan:

    hai sa vedem Ministerul Educatiei ca o casa de toleranta unde au prestat niste profesioniste ca tanti profesor garantata Vanghele universitar doctor Ecaterina Andronescu si tanti rector Andrei Marga. Se stie, e suficient ca o singura curva sa sufere de lues pentru a umple tot bordelul de sifilis.
    Ei, domnul ministru Funeriu este doctorul care a bagat in tratament lupanarul, iar ceea ce dvs. spuneti ca este „dezastru- catastrofa-esec de proportii” nu-i altceva decat tratamentul necesar & obligatoriu cu penicilina. Cica doare al dracului – dar dvs. trebuie ca stiti mai bine decat mine durerea de acest tip avand in vedere trecutul dvs. profesional in slujba tarii.

  9. o deGENERATIE cu tineri superficiali. na, din moment ce au vazut ca o eba, o udrea, un igas sau o anastase pot face bani fara scoala, atunci ei de ce sa mai invete?

  10. Scrisoarea de mai jos a fost inmanata, pana acum, urmatorilor parlamentari;
    Deputati: Aura Vasile, Valentin Iliescu, C.P. Tariceanu, Nicu Banicioiu (i-am dat si pentru Ponta), Cezar Preda, Valeriu Zgonea, Paul Dobre, Emil Radu Moldovan, Roberta Anastase, Mircea Toader, Mihai Voicu, Raluca Turcan, Victor Socaciu, Relu Fenechiu, Daniel Oajdea, Dan Nica, Marian Saniuta.
    Senatorilor: Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Petru Filip, Gabriel Berca, Sergiu Nicolaescu, Raymond Luca, Teodor Melescanu, Olguta Vasilescu, Sorina Placinta, Ioan Ghise, Verestoy Attila, Radu F. Alexandru, Georgica Severin si Mircea Banias.
    Si lui Ioan Stanomir, Presedinte executiv al IICCMER.

    ////Pe ce lista doriti sa va aflati, domnilor primitori ai acestei scrisori? Pe cea a oamenilor de Onoare, demni de stima si respectul semenilor, sau pe cea a IRESPONSABILILOR si NESIMTITILOR?

    1. Alegerea viitorilor consilieri si parlamentari trebuie sa fie politica, adica pe lista de partid deschisa, in sistem proportional, si nu de tip Miss sau Eurovizion, cand se alege cel mai simpatic, mai “bitiit”, mai,..,mai, .. care nu reprezinta pe nimeni!

    2. Primitorii acestei scrisori, vor fi inscrisi pe o lista, pentru a se sti care dintre ei prefera ca toti romanii sa stie ca ei sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, deci indivizi demni doar de dispretul tuturor, in cazul in care nu promoveaza, in dezbaterea publica, NOUL CADRU DEMOCRATIC!

    SCRISOARE EXPLICATIVA

    Reusita actiunii mele de inlocuire a actualului cadru democratic, cu cel propus, va avea asupra clasei politice romanesti efectele cumulate ale unui cutremur de gradul 8, urmat de un tsunami distrugator, care vor disloca toate gunoaiele din politica si din viata publica romaneasca!
    Toti cei care sunt persoane publice (politicieni, jurnalisti, parlamentari, etc.), si care vor intra in posesia acestei scrisori, insotita de doua APEL-uri, scrise pe file A4, si care nu vor face vorbire publica despre faptul ca Romania dispune de un proiect de nou cadru democratic, gata sa-l inlocuiasca oricand pe cel actual, care s-a dovedit septic si ruinator pentru societatea romanesca, vor dovedi, ca si “primii politicieni ai tarii”, ca sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI!
    Caci cel ce ia cunostinta de faptul ca noul cadru democratic poate elimina din politica si Administratia romanesca minciuna, hotia, tradarea Interesului National, iresponsabilitatea, nesimtirea, etc., si nu actioneaza in niciun fel pentru promovarea acestuia in dezbaterea publica, este un individ fara Onoare si NEDEMN de stima si respectul semenilor!
    Aceasta actiune a mea, dedicata inlocuirii actualului cadru democratic cu cel prezentat in APEL-ul scris in 20-08-2011, are potential de “epocalitate”! De ce? Pentru ca schimbarea ce s-ar produce in societatea romaneasca, prin inlocuirea actualului cadru democratic, ar fi una de dimensiuni “epocale”, cum nu a mai trait poporul roman!
    Odata cu aceasta inlocuire, s-ar incheia si epoca votului bezmetic, manipulat si fraudat, care, in ultimii 21 de ani, a transformat alegerile in farse electorale, si s-ar inaugura epoca votului comunitar, in care alegatorii vor vota natural, adica in conformitate cu interesele lor!
    In cele doua APEL-uri, scrise in datele de 02-07-2011 si 20-08-2011, este prezentata si NEDEMNA preferinta a “primilor politicieni ai tarii”! Astfel, Basescu, Ponta, Crin, Daniel Constantin, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu si Gabriel Oprea, au preferat ca toti romanii sa stie ca ei sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, decat sa aleaga, pentru Romania, pe cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua oferite!
    O asemenea NEDEMNA prefernta trebuie adusa la cunostinta poporului roman, pana cand unul dintre “impricinati” va iesi “pe sticla”, si adresandu-se poporului roman, ii va aduce la cunostinta ca exista un proiect de un nou cadru democratic, care, inlocuindu-l pe cel actual, ar elimina din politica si Administratia romaneasca minciuna, hotia, tradarea Interesului National, iresponsabilitatea, nesimtirea,etc.!
    Cei tentati sa puna la indoiala o asemenea posibilitate, trebuie sa-si raspunda mai intai lor, si neaparat PUBLIC si poporului roman, daca ei si-ar putea incalca Juramantul implicativ, pe care si l-ar asuma in prezenta fiintelor ce le sunt dragi si apropiate (copii, nepoti, etc.). Juramantul implicativ se gaseste in materialul de pe blogul “Dreptate pentru toti”.
    Potentialul de “epocalitate” al actiunii mele va exista si daca aceasta va fi ignorata! Cum se va manifesta acesta? Intr-o asemenea situatie se va transmite viitorimii ca atat cei aflati la conducerea Romaniei, cat si cei ce aspirau la aceeasi conducere, la inceput de deceniul doi din Mileniul III, au acceptat ca sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, si ca nu rezolvarea problemelor Romaniei ii interesa pe ei, ci pastrarea sau accederea la CIOLANUL puterii!
    Sa nu se amageasca nimeni cu presupunerea (prosteasca), ca autorul acestei scrisori si al NOULUI CADRU DEMOCRATIC, este un ciudat ce nu trebuie luat in seama, pentru ca va trebui sa explice de ce considera el ciudata dorinta, si POSIBILITATEA REALA, de a elimina din societate minciuna, hotia, tradarea, iresponsabilitatea, nesimtirea, etc., precum si caracterul de farsa al alegerilor in care se voteaza bezmetic, manipulat si fraudat!?
    Cele doua APEL-uri pot fi citite (si copiate de) pe blogul “Dreptate pentru toti”, in comentariile postate in datele de 30-07-2011 si 23-08-2011.
    Cu toata consideratia cuvenita,
    Bucuresti, 03-09-2011. Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.

    PS. APEL-ul scris in 02-07-2011, reprezinta reactia mea la lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu, care nu a raspuns Scrisorilor Nr.11270/03-05-2011 si Nr.16812/27-06-2011. Acest APEL a fost transmis, odata cu scrisoarea “ultimatum”, atat conducerilor partidelor politice PSD, PNL, PC si UNPR, cat si Conducerii TVR, cu scrisoarea Nr.14070/28-07-2011.////

  11. Asta este doar justificarea pe care se vor baza atunci cand vor mai scadea salariile profesorilor sau cand vor recurge la restructurari.

  12. Dincolo de toate scuzele ..

    Pe la anticariatele online o culegere de probleme de matematica e intre 6-10ron
    , ce-i drept , de prin anii 70-80 dar garantat buna fiindca rezolvarile de multe ori contin explicatii detaliate .
    Cati au cautat sa se „ajute” cu astfel de carti ?

    Ok admit ca am avut profesori care isi dadeau interesul , insa in clasa a 12-a aveam o masa cu turnulete de carti pe ea ..
    La mata eram slabut , insa am reusit sa compensez suficient cat sa trec proba de la bac .

    Insa pe cand am facut eu liceul cred ca aproape jumatate din clasa inca punea pret pe scoala …ne mai radeam unii de altii cand citeam comentarii pe la romana , mai ales cand venea randul durilor claseii insa cu totii incercam sa ne conformam , exista o cenzura totusi in privinta unor poniri tampe fiindca , pana si celui ce se dorea a fi mai cool nu ii convenea sa fie prost si penibil la unele chestii …acum s-au mai schimbat lucrurile .

  13. Inainte de proiecte in sitemul educational , am vrea sa vedem o echivalare a studiilor de pe hotare a celui care administreaza sistemul respectiv.

    O informatie noua pentru reporterii dumneavoastra.
    Doua din cele 6 ultime nave ale flotei romane, navele Eforie si Mangalia , sunt scoase si ele din functiune , pentru ca au fost considerate neprofitabile de statul roman si vor fi cumparate de un particular care sa le administreze si care stie cat de profitabile sunt acestea.Mai ramanem cu 4 nave din care nici macar una nu se mai afla in exploatare.
    Bravo ,felicitari.Acei elevi care nu au luat bac-ul ar fi putut avea o parte din ei locuri de munca si chiar bine platite in loc sa plece la cules de capsuni in Spania.
    Va dau si un potential client care ar fi fost interesat sa foloseasca cele doua nave.Compania ce produce DACIA LOGAN si care exporta masini in diferitele colturi ale lumii ar fi putut devenii clientul CFR MARFA proprietarul celor doua nave.Navele sunt utilate pentru voiaj si in stare buna , cu un echipaj complet.Statul roman ar fi castigat sume importante din acest contract , dar se pare ca nu au avut nevoie de bani si au preferat sa taie salarii si pensii.
    Autoturismele DACIA sunt transportate de companii straine cu nave tip Ro-Ro si FERRY-BOAT si chiar pe nave de alte tipuri gen cargo care cara cherestea.Sunt dispus sa v-a ofer si dovada video a acestei ultime afirmatii.
    In concluzie , statul roman vrea sa castige bani sau doar sa imprumute ca eu nu mai stiu ?Dumneavoastra ce spuneti?

  14. Funeriu nu-si va asuma niciodata esecul, asa cum niciun membru al guvernului Boc nu va recunoaste vreo greseala comisa in timpul mandatului.

  15. Funeriu nu merita sa fie ministru al invatamantului. Acest specimen este unul dintre prostii acestei tari care are foarte multi bani.

  16. Tot sistemul e defect, iar problemele apar de la varf. Guvernantii se lauda cu reformarea sistemului, insa masurile pe care le-au luat pana acum mai rau au infundat educatia, sanatatea, sistemul de pensii, functionarea justitiei, turismul, economia etc. S-au laudat cu descoperirea unor hibe – pe care noi le-am simtit pe propria piele, eram constienti de existenta lor – dar nu au venit cu nicio solutie pentru tratarea problemelor din sistem.

  17. nici elevii nu-si dau interesul, plus ca mai sunt si cazuri nefericite in care copiii trebuie sa munceasca si astfel sacrifica educatia..sunt o groaza de factori, insa intr-adevar sistemul este la pamant

  18. Ministerul ar trebui sa vina cu raspunsuri la problema! S-a tot schimbat legea invatamantului in ultimii ani, astfel ca si profesorii si elevii si parintii au fost bulversati de modificarile examenelor.

  19. La clasa nu se face mai nimic. Sistemul a distrus motivarea profesorilor. Majoritatea sunt plictisiti sau vin in clasa incarcati de problemele de zi cu zi. Asa nu se poate face carte.

  20. Din pacate, liceele nu mai reprezinta un spatiu de formare, de educare. Ci de competitii „materialiste””: cine are cele mai scumpe haine, cine are cea mai scumpa masina etc. Iar profesorii asista neputinciosi…

  21. „Ei, domnul ministru Funeriu este doctorul care a bagat in tratament lupanarul, iar ceea ce dvs. spuneti ca este “dezastru- catastrofa-esec de proportii” nu-i altceva decat tratamentul necesar & obligatoriu cu penicilina. Cica doare al dracului – dar dvs. trebuie ca stiti mai bine decat mine durerea de acest tip avand in vedere trecutul dvs. profesional in slujba tarii.”dixit Dragos!
    Dar evident ca un un om de stanga ca dvoastra nu poate miza decat pe cauza populismului-pana ajungeti la putere!!

  22. Chiar daca acesti tineri s-au straduit sa invete toata vara, psihoza creata de domnul ministru Funeriu prin declaratiile sale zilnice amenintatoare si de mass-media la toate stirile, ii fac sa clacheze pe elevi inainte de examene, fiindca si-asa au psihicul zdruncinat dupa primul esec. Credeti ca mai este nevoie de asemenea amenintari? Credeti ca elevii nu stiu deja ce se intampla daca nu invata? Domnul ministru are copii? Credeti ca este pedagogic ceea ce face el acum? Nu l-a invatat nimeni psihologia copilului? Ce urmareste dansul de fapt? Probabil ca nu va intelege ca are o atitudine total deplasata decat in momentul cand va trai si el aceleasi clipe de emotie alaturi de copiii sai.

  23. Este generatia de sacrificiu pentru dezordinea din invatamant creata in ultimii 20 de ani. Si tocmai cei care au dat bac-ul in ultimile doua decenii si parintii acestor copii scriu comentarii negative referitoare la generatia actuala. De parca a scazut brusc nivelul de inteligenta de la maxim spre minim.

  24. @ Nerantula
    Sper sa mai avem o portita de scapare. Anul viitor va fi posibil sa putem schimba ceva pentru Romania. Educatia si sanatatea sunt domeniile care au nevoie de investitii serioase.

  25. @marilena –
    Pai am spus ca sistemul este de vina…un sistem educational gestionat de Funeriu. Un individ care nu are know-how in zona politicilor educationale.

  26. In calitate de stat membru UE, Romania ar trebui sa contribuie la realizarea societatii bazate pe cunoastere. Deci vorbim despre o tranzitie ale carei obiective sunt economice, sociale si educationale, nu politice.
    Mai mult, faptul ca ne-am asumat statutul de stat membru UE, ne obliga sa ne concentram in primul rand pe educatie si formare profesionala, ca prioritati majore de politici publice.

Comentariile sunt închise.