In conditiile in care presedintele Basescu a continuat, in ultimele zile, sa prezinte opiniei publice „strategia” sa de angajare a Romaniei in tratatul privind deficitul structural al zonei euro, asumat de domnia sa la ultimul Consiliu European, cred ca este util sa precizez, o data in plus, ca, in acest caz, presedintele si-a incalcat prerogativele.

Conform art. 7 alin. 3 din Legea nr.590/2003 privind tratatele: „in cazul negocierii tratatelor la nivel guvernamental care, prin obiectul lor, au implicatii politice importante asupra relatiilor externe ale Romaniei, seful delegatiei de negociatori a partii romane se desemneaza de catre Guvernul Romaniei”. In consecinta, pentru a putea angaja Romania in tratatul la nivel guvernamental amintit, Presedintele Romaniei ar fi trebuit sa fie desemnat expres de Guvern. In mod evident, domnul Basescu nu a avut un asemenea mandat.

Prin urmare, „angajarea” Romaniei de catre domnia sa in acest tratat a fost ilegala.

Cred ca se lamureste astfel, pe fond, si „polemica” sugerata in ultima perioada pe acest subiect.

19 COMENTARII


  1. PREMIERĂ PENTRU MOŞ CRĂCIUN

    Sania poposeşte în curtea lui Dan Voiculescu căruia Moş Crăciun, pentru că a fost cuminte, i se adresează tranşant :
    – Spune-mi ce vrei să-ţi dau ?
    – De fapt doresc din tot sufletul să-mi iei ceva, pe „ND Semnatul”…
    – E prima oară de la Facere-ncoace când mi se cere să iau. Şi ce să fac cu el ?!
    – Dă-l în dar Glinei, Moşule, te rog.

  2. @ Dan Voiculescu
    :lol:
    „BRÂNZOVENESCU: Nu-nțeleg.
    FARFURIDI: Cum nu-nțelegi? la unsprezece fix…
    BRÂNZOVENESCU: Nu frate, nu-nțeleg daraverile astea cu opoziția! tu ai văzut pe Trahanache întâi, pe urmă pe madam Trahanache, și eu adineaori am văzut pe polițaiul, pe Ghiță, intrând la Cațavencu…
    (…)
    FARFURIDI (hotărât) : Da, când e vorba de prințipuri, stimabile, da, mă fac, adică nu, nu mă fac, sunt când e vorba de asta, sunt mai catolic decât Papa…”

    Domnul Băsescu spune că pe undeva ce se face nu-i mare lucru, încât nu e nevoie, nu-i aşa, de mare tevatură… Dar îi musai să se pună în Constituţie.

    Nu vedeţi domnia voastră, domnule Voiculescu, unde bate preşedintele? Ba e tratat, ba nu e tratat, ba e acord, ba nu e acord… „şmecheria” este că nimeni nu ştie ce este de fapt. Câţi cetăţeni ştiu ei că tratatul este un acord.
    :lol:

    Mai interesant este că doamna Mincă a plecat din PC. S-a certat PC-ul cu domnia sa, a fost constrânsă de cineva să plece, există o belea în viaţa domnia sa…?
    Cum spuneam, prea mulţi plecaţi din USL, prea mulţi plecaţi dintre cei ce nu sunt „fripturişti”. Oricât s-ar strădui doamna Mincă în UNPR, absolut sigur nu va avea poziţia din PC… cu siguranţă că este altceva. În cele trei partide din USL umblă dihonia şi cineva joacă rolul şarpelui. Ceea ce mă miră este că nimeni nu caută şarpele…

  3. CIRCUMSTANŢE REALE

    Legea invocată de mogul se-aplică la Tratate ,
    Or documentul semnat de Zeus este un Acord ;
    Aşa susţine dânsul şi-nclin să-i dau dreptate ,
    Deşi când a semnat, mult whisky avea la bord .

  4. CONSTITUȚIA ROMÂNIEI
    ARTICOLUL 91
    (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

    [b]Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României.[/b]

    Nu aveți dreptate, Domnule Voiculescu.

  5. @ Bibliotecaru
    Sunteti printre putinii care desi nu a a citit nicio carte in viata
    scrietiti…..o carte. Acest lucru ar putea fi interesant si salutar daca nu ar fi serializata pe blogul Dan Voiculescu. Este o continua tortura sa asisti la chinurile
    creiative si existentiale a unui geniu neinteles chiar de nimeni ……….

  6. “angajarea” Romaniei de catre domnia sa in acest tratat a fost ilegala.

    Domnule Senator,

    „angajarea” Romaniei daca este ilegala este simultan si NULA!

    Va doresc Craciun Fericit!

  7. Domnule Voiculescu, am o întrebare pentru dvs., ca vechi politician ce sunteţi, şi aş aprecia un răspuns: aveţi cumva cunoştinţă de vreo prevedere legală (sau constituţională) care spune că, în cazul în care şeful statului încalcă în mod flagrant Constituţia şi legile ţării, îşi depăşeste atribuţiile sau face abuz de putere, există o instituţie juridică (Curtea Constituţională sau altceva) care se poate autosesiza şi-l poate suspenda din funcţie sau măcar ancheta (sau care are puterea să facă asta dacă este sesizată de alţii)? Că dacă există, la cât de des şi de evident a încălcat Băsescu Constituţia şi alte legi referitoare la atribuţiile sale, poate scăpăm dracu’ de el…

    Iar dacă nu există o astfel de prevedere legală, vă recomand să aveţi neapărat în vedere adoptarea ei, după ce veţi ajunge la putere.

  8. @ Dan Voiculescu

    ÎN LOC DE COLINDĂ

    Subiectul pe care l-ai postat e foarte bun :
    „Nedesemnatul” ar trebui s-o lase moale ;
    Căci numa-n felul ăsta, în seara de Ajun ,
    Reuşeşti să nu ne tai … pofta de sarmale .

    (Când aud de Zeus, îmi ies din balamale)

  9. corectat

    UN CRACIUN FERICIT DAN VOICULESCU !
    Domnule Voiculescu
    Nu mai este de gluma si sa umplut paharul. Nu mai este timp de mers la gradinite si masaje la pensionare trecute de prima tinerete.
    Poti aduce lumina si speranta sau sa nu aduci nimic.
    Romania are nevoie de un politician uns cu toate alifiile si pus pe rele care sa bage frica si groaza in ei. Puscariile vor fi in curand pline. Mamaliga va exploda pe bulevarde le marilor orase. Nu glumesc si nu am timp de glume,
    Le este frica numai de tine. Esti sahist….este cazul sa dai mat la putorime.
    Nu mai juca pentru timp caci timpul este defavorabil generatiei noastre.
    Pana una alta.

    LA MULTI ANI SI PROSPERITATE SI PENTRU CEILALTI !

    MULTUMESC VALENTIN STAN !

    Cand am crezut ca nu mai este indreptare a sirii spinarii pe aceste meleaguri
    sarace in demnitate, ai aparut ca o raza de lumina. Am vrut de multe ori sa renunt.
    Sa ma preocup numai de lucrurile dragi mie…film, pictura si de al deastea.
    Poate ce spun este exagerat . Nu-mi pasa,
    Nu ai sarit depe balconul parlamentului.,nu ai facut greva foamei
    dar ai facut mult mai mult. Ai aratat ca se poate.
    Intr-o lume in care a disparut orice urma de demnitate gestul pare uluitor pentru unii si ridicol pentru altii. Unii sunt socati in interiorul lor obisnuit cu minciuni in timp ce pe altii ai pufnesc rasul.
    Pentru mine gestul tau ma facut sa ma indepartatez de la renuntare.
    Multumesc Valentin Stan! Un craciun fericit !

  10. Nu e timp de reprosuri in aceste vremuri tulburi dar….frati romani, cine zicea ca Voiculescu e nebun in 2007 cand cativa politicieni curajosi il suspendau pe Matrozul Chior?! Oare nu aceeasi 5 milioane de romani care in votau in 2009?
    Vina pentru dezastrul actual apartine numai in parte lui Basescu. Comportamentul si actiunile lui sunt oarecum scuzabile daca tinem cont ca sus-numitul este un vagabond certat cu scoala, escroc din principiu si pervers din filosofie, atribute dobandite probabil printre sticlele de rom de pe un vas vandut demult…
    O buna parte din vina pentru ceea ce se intampla-regret enorm ca spun asta- ne apartine… Pentru ca i-am dat credit in 2004, pentru ca am fost creduli si am votat noua constitutie, pentru ca l-am votat in 2009 in proportie de 28% (restul pana la 51 de procente au votat romanii din Paris :))) )…si pentru ca acceptam sa fim condusi de un presedinte DISCRETIONAR.

Comentariile sunt închise.