Înainte de a stărui asupra implicatiilor Tratatului pentru Stabilitate în Europa, as dori să aud părerile voastre pe temă.

Credeti că, semnând Tratatul, România are de câstigat?

Detalii si opinii despre Tratat gasiti aici si aici.  

 

23 COMENTARII

  1. Stiglitz zice ca tratatul asta este „o sinucidere colectiva a Europei”. Cine-s eu sa-l contrazic?

  2. Domnule Senator,

    Dupa parerea mea, Tratatul semnat de basescu este nul. Este un document de o prea mare importanta si la un prea mare nivel ca sa fie semnat cu date incorecte ca o intelegere pe coltul unei mese intr-un birt din port. Tratatul ori este exact din toate punctele de vedere, ori nu exista. Cale de mijloc, aproximari si „griuri” nu merg la asa un nivel. De vina sunt si oficialitatile pentru ca nu au verificat semnatura. (din cate am inteles, greseala datarii Tratatului nu a fost corectata).
    Cred ca basescu a facut deliberat greseala sa le dea peste nas europenilor datorita amanarii intrarii Romaniei in Schengen.

  3. De ce trebuie un aşa ceva?… Ce, Europa nu ştie să lase de la sine cu de la sine putere? Sau ce e în neregulă? Da fuq is wrong with Europe?! Adică stai, corupţia plăteşte bine! Scuze… :D

  4. ANTI PACT

    Ne-a reformat Traian ca să trăim bine ,
    Dar m-am ales cu-o tristă experienţă ;
    De-aceea sincer eu vă zic, fără ruşine :
    Nu mai vreau Tratat … cu indiferenţă !

  5. Buna ziua domnul Voiculescu,

    Nu stiu daca astfel de situatii trebuie expuse votului popular, poate gresesc.Aceasta intrebare trebuie pusa unor specialisti cu aplecare pentru tara ca domnul profesor Serbanescu , domnul profesor Stan.
    Nu sunt sigur ca votul popular ar putea aduce solutii cu adevarat utile tarii.
    Oricum, va felicit pentru postul Antena 3 si in mod special pentru emisiunea Conexiuni care ar trebui sa fie o sursa de informare de capatai pentru liderii Romaniei in ceea ce privesc problemele legate de politica externa ,demnitate nationala si patriotism.
    Salutari cordiale din Canada. :-)

  6. @sierra: Paul Krugman e de acord, la fel şi Roubini. Şi de la noi Liviu Voinea, Ilie Şerbănescu. De fapt lucrurile stau aşa: odată cu intrarea în euro, ţările cu economii relativ slabe de la periferie au devenit brusc mult mai „sigure” şi ca urmare au primit fluxuri masive de capital în investiţii în special imobiliare. Nu guvernele au făcut asta – cu excepţia Greciei – ci sectoarele private. După care, în 2008 muzica s-a oprit lăsând ţările respective cu economii necompetitive tarate de costuri umflate. Dacă ar fi avut monezi proprii, atunci ar fi recurs rapid la devalorizări ajustând astfel costurile şi rezolvând problema competitivităţii. Dar n-au, iar moneda e sub controlul acelor investitori iresponsabili care au alimentat bula, şi care sunt în special germani, francezi, austrieci, finlandezi etc. Aceştia nu vor în ruptul capului să recurgă la inflaţie pentru că ar pierde bani astfel – deci perifericii vor trebui să sufere austeritate, şomaj, depresiune şi deflaţie. Din păcate şi ignorând total lecţiile istoriei, nemţii au început să recurgă la stereotipuri culturale pentru a-şi justifica atitudinea (sudicii leneşi, delăsători, indisciplinaţi). Dacă şi sudicii vor răspunde la fel (nemţii aroganţi, obsedaţi de putere şi superioritatea lor ariană) atunci UE e terminată. Până una-alta perifericii sunt mai înţelepţi, rămâne de văzut cât mai pot suporta. Dacă centrul european ar accepta inflaţie de 4-5% anual câţiva ani, situaţia euro ar fi rezolvată. Criza mondială însă, a cărei cauze sunt tot lăcomia fără margini şi narcisismul unora, ar rămâne. Avem nevoie de capitalişti mai responsabili dpdv politic şi social, aşa cum pare să fie dl. Dan Voiculescu.

    N-am scris deloc despre tratatul ăla, dar nici nu merită. E o păcăleală, o înşelătorie demnă de Băsescu dar ceva mai subtilă. Pentru că asta sunt Merkel şi Sarkozy: nişte băseşti spălaţi şi parfumaţi.

  7. TRATATUL ESTE NASCUT MORT !

    Tratatul necesita un referendum popular. El este obsedat de austeritate
    si uita de crestere. Franta ridica o mare intrebare…..Dacă François Hollande câştigă alegerile prezidenţiale din primăvară, va cere şi ‘modificări substanţiale’ ale tratatului pentru a fi ratificat.Un ipotetic referendum în Franţa ar putea pune în pericol de moarte tratatul care sancţionează disciplina fiscală preconizată pentru 2013. Deşi textul prevede ca pentru intrarea sa în vigoare să fie ratificat de minimum 12 ţări, un răspuns ‘nu’ al statelor fondatoare ale UE ar însemna moartea
    sa clinica. Cititi
    http://devanewyork.blogspot.com/

  8. România nu câştigă niciodată, şi dacă se semnează şi dacă nu se semnează.

    Cercetam şi eu un document european.

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/03/avizul-comitetului-economic-si-social.html

    Mă uitam cât de mult se gândeşte Europa la mine şi cât de puţin pun în practic guvernanţii, deşi primesc de la Europa banii… Trag concluzia că nu este vorba de bani, guvernanţii nu vor să muncească pentru popor, se încăpăţânează deci să nu facă nimic.

  9. Nu cred ca poate fi vorba de vreun castig. Baietii destepti vor gasi intotdeauna cai pentru a ocoli orice reglementare.

  10. Sa speram ca va fi mai bine.Nu e in avantajul nostru sa fim izolati! Ne trebuia si noua ,mai multa stabilitate financiara pe termen lung ,precum si o disciplina fiscala mai buna.Si mai credem ,ca toate acestea sa aiba un efect pozitiv asupra tarii noastre, cam marginalizata in ultimul timp.

  11. SE DUBLEAZĂ PREŢUL LEGUMELOR

    Aflând despre posibila dublare a preţurilor la LEGUME, Traian Băsescu, extaziat, ar fi afirmat : În sfârşit, valoarea mea nu va mai fi contestată !

  12. Vom avea de pierdut daca actualul regim se incapataneaza sa conduca tot la fel, urmand propriile reguli.

  13. Asa, si daca o tara semneaza tratatul si nu-l respecta, ce-o sa pateasca?
    Fac pariu cu oricine, pe orice, ca, dupa semnarea tratatului (daca va avea loc), vom auzi: „Cutare tara este acuzata de incalcarea prevederilor tratatului X. Membrii comitetului Y s-au intalnit pentru a stabili o serie de masuri impotriva…bla, bla”. Ce-or sa faca? Vor da Grecia afara din UE? Aiurea! Mai degraba cred ca vor sa iasa ei, grecii de rand, din UE! Tariceanu a mentinut taxa de prima inmatriculare, chiar si dupa declansarea procedurii de infringement. S-a-ntamplat ceva? Aiurea! De fapt, totul nu este decat o hotie ieftina, acoperita sub diverse nume: inginerie financiara, derivate, etc. Asa cum bine spune „Cristi A.”, guvernele europene cauta solutii pentru ca bogatii (camuflati sub denumirea de „investitori”, in continuare) sa nu piarda bani. Cea mai simpla solutie ar fi sa spuna: de maine, fiecare sarac va plati 1 euro/zi investitorilor. Da, dar asta ar insemna ca si „Prostea” sa-si dea seama ce se-ntampla! Lucru inadmisibil. Si-atunci, ii spunem „Tratat pentru Stabilitate…”, iar „Prostea” nici macar nu va avea rabdarea sa citeasca titlul pana la sfarsit! Marile adevaruri sunt simple, spunea cineva! Daca, intr-o anumita problema, un guvern fuge de un referendum, atunci inseamna ori ca este incompetent si nu-i poate face pe oameni sa inteleaga problema (sa le explice), ori ca are ceva de ascuns (adica „Prostea” trebuie sa plateasca „neste” bani pe care, de fapt, nu-i datoreaza).

  14. „România a dorit să se alăture acestei iniţiative atât pentru a putea contribui la procesul de consolidare a Uniunii, cât şi pentru a-şi promova punctele de vedere”, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
    De parca era nevoie de Romania pentru consolidarea UE… E de la sine inteles ca niciun lider european nu va tine cont de punctele de vedere ale lui Basescu.

  15. apreciez cele doua state europene care au refuzat semnarea „tratatului”. o tara renunta la suveranitatea si la independenta sa, la parlamentul ales, este o porcarie, iar faptul ca Opozitia sustine acest tratat, mie imi spune multe: nu mai am nici o sansa ca cetatean roman. domnule Voiculescu, nu pledez pentru salvarea bancilor, a corporatiilor. va inteleg pe dvs ca om de afaceri, ca milionar in euro. dar eu, ca simplu cetatean, prin acest tratat, toti cetatenii din cele 25 de state semnatare, vor plati 70%-80% din datoriile Greciei.
    si mai am o chestie pentru dvs: imi cereti votul meu pentru USL. aici, la Constanta, pe linga golanul hot, escroc de Mazare- PSD, care detine juma de oras si de Mamaia, imi mai cereti votul tot pentru USL, pentru Banias, fostul pedelist de acum o luna, acum sef PC pe Constanta.
    cum imi puteti mie cere votul pentru USL? aici Dobrogea e condusa de machedoni, vad ca aveti sensibilitate pentru zonele Covasna si Harghita unde romanii din Romania nu mai inseamna nimic. aici, in CT, e la fel cu machedonii. si acum trebuie sa votez si pentru machedoni, dar si pentru fosti pedelisti. Bravo USL.

  16. Romania nu va avea decat de pierdut. Romania trebuia sa faca asa cum a facut Bulgaria, sa semneze cu mentiunea ca tratatul intra in vigoare in momentul aderarii la zona euro. Nu inteleg de ce USL-ul s-a declarat in principiu de acord si nu a pus de la inceput aceeasi conditie. Poate se mai poate corecta ceva in Parlament.

  17. Nu cred ca acest tratat poate aduce beneficii Romaniei.Guvernanti nostrii nu au fost in stare sa absoarba fonduri europene nerambursabile,nu ii cred capabili sa implementeze un astfel de tratat.Incercarea de implementare a tratatului,o sa aibe efecte negative NUMAI ASUPRA POPULATIEI.
    Ar trebui sa ii consideram COMPETENTI ,ca sa implementeze acest tratat si sa faca asta cu efecte pozitive pentru populatie,ceea ce eu personal NU II CONSIDER.Daca e ceva de furat,atunci cu siguranta se vor implica CU TOATA FIINTA LOR.

Comentariile sunt închise.