Drama Denisei Varga, fetita de cinci ani din Răcăciuni care s-a stins din viata in absenta unui banal vaccin antirabic, este incredibilă si inacceptabilă într-o tară care pretinde că are morală publică si sistem sanitar. Copilul a fost adus la medic în timp util, după un drum de 30 de kilometri dinspre o zonă izolată, cu indicatii corecte pentru diagnostic si tratament (desi s-a încercat negarea acestor elemente): totusi, desi muscată de un câine suspect de rabie, a fost tratată pentru zgârieturi si a sfârsit într-un… cabinet oftalmologic particular. (Mai multe detalii despre caz gasiti aici).

Motivul invocat de autorii malpraxisului – după lungi tergiversări – e plin de seninătate: “Este totusi clar, din ancheta, ca a fost vorba despre o eroare de comunicare intre cei trei medici care s-au ocupat de fetita, desi s-a recomandat efectuarea vaccinului antirabic. Tinem sa precizam insa, ca acest caz s-a prezentat la UPU, in zi de week-end, atunci cind adresabilitatea poate ajunge la circa 260 de pacienti pe medicul de garda, ori, in aceste conditii, trebuie sa o spunem desi nu sintem de acord, ca pot aparea greseli”, a declarat dr. Ciobanu, director medical SJU Bacau(…) In niciun caz nu se va desface vreun contract de munca”. (Ziarul de Bacau)

Nu vreau să ”împart” dreptate de la distantă si nu mă număr printre cei care judecă pripit si superficial eforturile exceptionale pe care le fac medicii români în lupta cu criza endemică a sistemului sanitar.

Dimpotrivă.

Totusi, în acest caz, după ce concluziile anchetei oficiale au devenit publice, trebuie spus că „eroarea de comunicare” nu e suficientă. Că „week-end-ul” nu justifică moartea din culpă medicală a unui copil – mai ales pentru niste părinti care au alergat 30 de kilometri pentru a avea garantia unui tratament corect în cadrul unui spital judetean.

„Eroare de comunicare în week-end” nu reprezintă o scuză într-un stat civilizat.

Din acest motiv, prin echipa de juristi a FACIAS, pe cale juridică sau administrativă, voi fi alături de părintii Denisei în încercarea de a face lumină si dreptate în acest caz.

32 COMENTARII

  1. Poate prin eforturile Dvs. vor plati cei care sunt de o nepasare criminala fata de pacienti, in sensul ca vor fi pedepsiti asa cum se cuvine.

  2. Nu consider ca toti medicii sunt „criminali”,asa cum nu consider nici ca toti medicii sunt sfinti.Totusi ,un copil a murit,desi era destul de banala diagnosticarea.Oricine (indiferent ca e medic sau nu),stie ca dupa muscatura unui caine , ti se face injectie impotriva rabiei (turbarii in mod popular).
    Nu ii consider pe medici ,singurii vinovati.Ei reprezinta doar o veriga a acestui sistem UCIGAS.
    Daca ar fi existat,suficiente cadre medicale,daca ar fi fost dotate spitalele ,la un standard macar decent daca nu printre cele mai bune din lume,daca ar fi existat tratamente in spitale……daca …..daca ….daca.Printre acesti daca ,mor oameni.
    Cazul acesta mi se pare mai grav,tocmai pentru ca e vorba de un COPIL.Poate daca ar fi fost un adult,ne-ar fi pasat mai putin ( desi nu este normal ) ,tocmai pentru ca NE-AM OBISNUIT,dar au ajuns sa ne moara COPIII.
    Daca , autoritatile si-ar face datoria , sa scape societatea de cainii vagabonzi ,acest caz NU AR FI EXISTAT.
    Daca presedintele Basescu ,nu iar fi „invitat” pe medici sa munceasca in afara granitei tarii,POATE ACEST COPIL ,AR FI FOST IN VIATA.Poate noi nu am fi auzit de ea.Poate ar fi fost doar o spaima ,a fetitei pentru ca a fost muscata de un caine.
    Poate aceasta fetita,ar fi fost viitorul Ministru al Educatiei,poate ar fi fost un al doilea Einstein.Se pare ca nu vom afla niciodata.

    Vinovati,de aceasta moarte,trebuie sa fim sinceri,o moarte stupida pentru ca NU AR FI TREBUIT SA EXISTE INTR-O TARA CE SE CREDE CIVILIZATA,nu sunt doar medicii……..ci si cei mai sus de ei.
    Primarul ,pentru ca nu a rezolvat problema cainilor
    Spitalul pentru ca nu are medicamente.
    CNSAS pentru ca nu imparte fonduri si medicamente.
    Ministrul pentru proasta gestionare a acestui sistem,tocmai pentru ca a permis moartea unui om ,FARA SA EXISTE O SITUATIE ATAT DE GRAVA INCAT MOARTEA SA FIE INEVITABILA
    Presedintele pentru ca ne-a „INVITAT” ,medicii sa munceasca peste hotare.

    Pentru asta vreau ca toti cei mai sus mentionati SA PLATEASCA.
    Cu functia su financiar.Financiar ,ca sumele preluate de la ei sa fie indreptate ,tocmai ca a acopere ,anumite cheltuieli din sistemul sanitar,spre exemplu lipsa unui banal vaccin.
    Sunt satul ,sa moara copii,sa moara oameni si EI sa ne spuna : SE MAI INTAMPLA,dupa care sa isi continue viata,ca si cand NIMIC NU SA-R FI INTAMPLAT.

  3. Ce eroare, ce malpraxis… E vorba de nesimtire… Nu le-a pasat de un copil, eventual necajit, de la tzara… … … :( S-a mai intamplat si undeva-n Oltenia acum un an sau doi… :(

  4. BLESTEM

    Blestemaţi să fiţi voi medici ce-aţi lăsat să moară
    Un înger de fetiţă, cu a voastră comportare ;
    Şi muscaţi dacă veţi fi de – o javră ordinară ,
    De la Ritli să primiţi vaccin … după-nmormântare !

  5. Afaceristul ministru al sănătăţii de etnie maghiră, al cărui nume nu-l menţionez din scârbă, trebuie să plece degrabă. Tabloul copilei cu faţă de înger să fie plantat la uşa Ministerului Sănătăţii, şi un altul la Cotroceni, aşa, să doarmă liniştită şi bestia de Jon*…

  6. Cred ca este foarte greu sa mai fie salvat ceva din sistemul sanitar din Romania dar cred ca ar trebui sa incercati.Cred ca sunteti persoana potrivita

  7. Eu cred ca trebuie taiat capul balaurului pentru a fi invins. Deci trebuie dati afara ce-i din varful ministerului sanatatii si asa cred ca unii nu au nici un fel de specializare si sunt numiti strict politic.

  8. Nici eroarea de comunicare, nici week-endul nu pot justifica pierderea vietii acestei fetite. Sper ca sanctiunile date vor fi pe masura gravitatii faptei.

  9. ÎNGER ÎN GER

    Înger în ger
    Plecă, chemat la Cer !
    Pătatele halate albe
    Au ofilit florile dalbe
    La început de primăvară.
    Mai este România ţară ?
    Nu mai e loc de Aleluia ;
    Copilei să-i cioplim statuia
    Din marmură de la Videanu.
    Băsescule te va-nghiţi oceanu’
    Cu ungurii ce îi linseşi în cur ;
    Te-aşteaptă judecata de sperjur.

  10. Când pârdalnica de boală te înghionteşte în coaste şi apelezi la serviciile medicale…te-ai ars ! Nu ai făcut decât să-ţi semnezi condamnarea la moarte…. Faptul că, medicii te tratează cu „muşchii fesieri” atunci când nu ai o para chioară în buzunar este „INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT”. Cazurile de nesimţire crasă sunt numeroase.
    Din experienţele mele, nu redau decât două exemplificari:
    1) Am fost la medic, din cauza unei răceli „păcătoase”, dar nu am primit ajutorul sperat, pentru simplul motiv că, „n-am dat plicul” mult aşteptat. Această purtare „necuviincioasă” din partea mea m-a costat scump şi anume, din cauza unor medicamente prescrise de acel medic, m-am „căptuşit” cu alte boli. „Distracţia mare” a fost când farmacista nici nu a crezut că acel medicament mi l-a recomandat medicul de familie…..
    2) Sora mea bolnavă de cancer, era lăsată de izbelişte ori de câte ori, asistentele şi medicii nu erau mulţumiţi de „consistenţa plicului”. Conform vorbelor lui „Nea Mărin: Ai nu ai, trebuie să dai”….
    Am avut ocazia, să mă lovesc de comportamentul bizar al medicilor, de foarte multe ori, aceste experienţe nefericite determinându-mă de-a ajunge la concluzia că, JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE NU ESTE DECÂT O JALNICĂ PARODIE !

  11. nu incerc sa le gasesc o justificare, dar multi doctori sunt depasiti de situatie si insuficienti in comparatie cu numarul de pacienti, iar cand fac ceva bun ca pana la astfel de incidente ei totusi salveaza mii de vieti nimeni nu le recunoaste meritele

  12. Chiar daca nu traim in lumea a treia, un copil a murit dintr-o prostie a 3 medici.
    Asemenea eroare nu trebuie admisa.

  13. mai simplu ar fi sa scapam si de factorii care pot duce la astfel de incidente cum ar fi cainii vagabonzi de care toata lumea vorbeste si nimeni nu face nimic si poate asa acei doctori insuficienti s-ar concentra asupra un cazuri mai importante si care necesita atentie mai mare

  14. „In niciun caz nu se va desface vreun contract de munca.” Dar ce masuri se vor lua? Nu vor primi cumva vreo prima??

  15. OFF TOPIC DAR LA ORDINEA ZILEI.

    UN REGIM MILITAR SECURIST PENTRU ROMANIA !
    . Romania este singura tara unde un regim cu 7% sustinere se
    poate mentine la putere. Pericolul de a pierde puterea este evident. Se recurge
    la servicii care preiau puterea pe fata. In curand ele vor pune unul de al lor la conducerea
    statului. Democratia e nesuferit de costisitoare si, uneori, imprevizibila, in stare de surprize neplacute pentru serviciile de informatii.
    Cetateanul este debusolat si dezamagit incat sa-l urasca pe politician, sa-l alunge din preferintele-i electorale. Simpatia i se va muta dincolo, in tabara tehnocratului neatins de boala politicianismului, si ce mai conteaza ca el vine dinspre serviciile secrete. Dimpotriva, este o garantie ca interesul national primeaza, si, de vreme ce Romania e pe buza prapastiei, cine s-o salveze daca nu stapanul Informatiilor ? Miza, deci, pe Ungureanu si Maior, Melescanu ! Deocamdata, e nevoie de o etapa intermediara dar in curand vor stiringe latul inmormantand
    democratia romaneasca.
    Pentru orice regim autoritarist aflat pe buza prapastiei, apelarea la serviciile secrete este ultima solutie, solutia disperarii !
    Basescu este disperat si ai este frica sa nu fie impuscat.
    El pune pe picioare o junta de tip balcanic pentru salvarea. In curand se va trece la etapa doua.
    Cea a terorii…care sa tina sub teroare o populatie saracita si spaimantata .Un regim cu sustinerea fatisa a serviciilor secrete si a partidului de generali este la ordinea zilei.

  16. NEVOIA DE EROI .
    Romanii nu sunt solidari. Asteapta sa moara capra vecinului ….sau chiar vecinului. Am simtit si resimtit pe propria piele.
    Eu sunt artistul care am creiat singur si nesilit de nimeni uriasul scandal ICR New York.
    Chemarea politiei americane a lovit mafia Basescu din plin.
    Scandalul avand extraordinare canotatii putea sa duca la prabusirea regimului.
    In loc ca romanii sa se solarideze si sa ma sprijine, atacurile au curs din toate directiile.
    Am fost numit in toate felurile. Legionar si mancator de sarmele, antisemit si semit, negationist al Holocaustului, mancator de romani si unguri, spion al tuturor agentiilor planetare etc .
    Am fost injurat si lovit pe la spate cu sprijinul serviciilor.
    Ajuns in SUA direct din ancheta securitatii….. am fost numit securist.
    Am fost de multe ori tentat sa renunt.
    Dar nu toti romani sunt lasi invidiosi si fara sira spinarii.
    Aparitia miraculoasa a ofiterului Alexandru Gheorghe mi-a aratat ca curajul si onoarea nu a disparut.
    Atat cat exista eroi speranta nu moare
    In ultima istanta fiecare popor are conducatorii pe care ai merita. Romanii merita
    mai mult. Sper sa nu ma insel.

  17. Domnule Dan Voiculescu, stiu ca nu are legatura cu subiectul sensibil de pe blogul dvs., dar vreau sa va semnalizez o ceva care ar trebui sa va interesezie, si anume faptul ca angajatii grupului Intact nu-si fac treaba. Cei de la IT sunt platiti degeaba, exista un site dedicat emisiunii „In gura presei”, unde vreo 10000 de persoane vad zilnic emisiunea Dl. Badea, si unde se face reclama, se scot bani etc. Cei de la IT au mereu probleme, nu incarca emisiunile, le incarca prea tarziu, se vede ca sunt amatori grav.
    De exemplu, nu au incarcat emisiunea de ieri (6 martie), ci doar niste secvente din emisiune, uitati aici: http://ingurapresei.a1.ro/.
    Va rog sa ma scuzati ca am dat navala chiar pe blogul dvs, dar nu am stiut unde altundeva sa semnalizez lipsa crasa de profesionalism a unor oameni platiti ca sa faca ceva… si nu fac asta.
    Va multumesc!

  18. Domnule Voiculescu, sotia mea este medic rezident intr-un spital de pediatrie. Stiu din interior cat de putini angajati sunt si cat de solicitati. Garzile si weekend-urile lucrate (contravizite) nu ii sunt platite. Practic, lucreaza non-stop, pentru ca 3 garzi de 32 de ore poti considera ca anuleaza cele doua weekenduri libere/luna, toate astea pe fix 880 de lei salariu net. Nimic mai mult. Eventual mai putin, daca scazi transportul si costul cu materialele de specialitate. In aceste conditii inumane, nu e normal sa creasca probabilitatea de malpraxis? NU stim detaliile cazului de fata, eu pun problema la nivel general. Sistemul nu-ti da decat doua variante: ori ramai in tara, muncesti ca un sclav (deci nu esti eficient) si accepti orice „recompensa” de la pacienti, ori te cari spre Europa. In cazul nostru, ce ma sfatuiesc juristii de la FACIAS?

Comentariile sunt închise.