Am fost sambata la Turda. Am intalnit oameni cinstiti si harnici care sunt mandri de munca lor, de familia lor si de locul in care s-au nascut. Persoane care spera ca, incepand din acest an, traiul lor se va imbunatati semnificativ. Romani care cred in USL si fata de care USL are o mare responsabilitate.

Din pacate, toti mi-au semnalat o mare ingrijorare: focarul de poluare si infectie de la fostul combinat chimic din Turda, care le imbolnaveste copiii si curma anual vieti nevinovate. In ciuda amplelor relatari ample din presa, nimic nu s-a schimbat in ultimii ani.

Afectate de criza economica si ignorate de autoritatile locale, zeci de persoanele fara nicio sursa de venit sunt expuse zilnic contaminarii cu mercur si alte substante toxice. Cele 4 tone de mercur de sub ruinele fostei uzine chimice sunt un ucigas tacut care va continua sa faca victime daca zona nu va fi rapid si eficient decontaminata. Iar daca autoritatile locale nu sunt capabile sa rezolve aceasta situatie, cred ca se impune o interventie de la „centru”, fie prin implicarea Executivului, fie prin infiintarea unei Comisii parlamentare speciale.

De altfel, consider ca, dupa reluarea activitatii in Parlament, ar fi utila constituirea unei Comisii care sa identifice o solutie concreta pentru eliminarea rapida a sursei de poluare ce pericliteaza sanatatea locuitorilor din Turda.

27 COMENTARII

  1. Din păcate, focare de poluare chimică nu sunt numai la Turda, ci pe tot teritoriul ţării. Fabrici care deversează deşeuri chimice în lacuri, râuri şi cine ştie, mai pe unde. Au fost cazuri când, peştii sătui de viaţa subacvatică, se aruncau cu disperare pe maluri – în ideea de a vedea şi lumea uscatului, spre bucuria inconştientă a muritorilor de foame şi a celor dornici de a scoate bani şi din piatră seacă, vânzând cadavrele piscicole la colţ de stradă, cu un preţ mult sub nivelul pieţii, iar cumpărătorii, nu puţini la număr, se înghesuiau să cumpere tot mai mult, bucurându-se că au economisit câţiva creiţari din punguţa ponosită a vieţii. Comisia aceea pe care o menţionaţi, ar avea o muncă foarte grea, însemnând ca, aceasta să facă o periere a tuturor zonelor in care funcţionează acele combinate chimice. Nu toate respectă legislaţia in vigoare, în ceea ce priveşte evacuarea reziduurilor chimice, punând cu bună ştiinţă viaţa în pericol a concetăţenilor.

  2. Lui Cristian Matei, candidatul USL la Primăria Turda :

    DURERE ŞI SPERANŢĂ

    De va fi ales primar din primul tur
    Candidatul USL ,o să aibă multă treabă
    Cu acest metal nociv numit mercur ,
    Numai de-l mai doare … în ultima silabă .

  3. Trustul Intact a fost extrem de activ in semnalarea problemelor de la Turda. Iar acum, vine si partea practica.

  4. Varanu sa justifica si el cat a furat:

    „Am fost sambata la Turda. Am intalnit oameni cinstiti si harnici care sunt mandri de munca lor, de familia lor si de locul in care s-au nascut. Persoane care spera ca, incepand din acest an, traiul lor se va imbunatati semnificativ.”

    S-jungi la Turda, cred ca te-ai tarat mult Varane!..Soparla cum esti tu, ti s-or fi tocit si ghiarili!…Asta-i un lucru bun pana la urma!…Varane, Romanii aia „mandrii de munca lor”, ti-au zis cumva ca sunt mandrii si de tine?…Io nu cred!…Dar cred si eu totusi ceva: Ca nu tu ma balosule o sa le schimbi astora viata in bine!…Si nici USL-imea voastra da astazi!…Nenorocitule!…

  5. @ Dan Voiculescu

    O MICĂ OBSERVAŢIE

    Dac-ai fost în week-end la turdeni ,
    Cred că ar fi fost de bun augur
    Să fi trimis şi la Palatul Cotroceni ,
    Măcar o sticlă-două de mercur .
    (E indicat … de-i cineva mahmur)

  6. @Itzic Baseanu
    Eticheta pe care o porti este aceea a unui golan incompetent. Limbajul tau dovedeste cat de marsavi sunteti voi, cei care ne-ati distrus tara, care ne-ati sfidat, ne-ati mintit, ne-ati intoxicat, voi…cei din PDL. Ne-ati facut de rusine in lume. Si v-ati infruptat din bugetul tarii pentru a va construi palate si pentru a va intoli amantele.
    Ne este scarba de voi!

  7. Stimate Dle Motan,

    In afara de comisii si comitete, mai facem si altceva ? Fundatia Dvs nu are si preocupari pe teme ecologice ?

    Vespasian.

  8. MONICA MACOVEI – PARTE ACTIVA A “RETELEI CATALIN VOICU” – IMPLICATA IN MAREA CRIMINALITATE ORGANIZATA

    (RELATIA TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT- continuare 5)

    „Este o premiera ca s-a descoperit acest caz, altfel, eu cred ca astfel de lucruri se intampla de mult timp” afirma Monica Macovei in 9 aprilie 2010, referindu-se la “reteaua Catalin Voicu”.
    Nu doar “o intamplare”- ar trebui adaugat- dar si o “defectiune” a retelei, motiv pentru care trebuiau “opriti sa vorbeasca’, prin orice mijloace, toti cei care ar putea-o face.

    Monica Macovei omitea insa sa spuna ca afirmatia era facuta cu spaima, caci se referea si la sine, ca parte a generic numitei “retele Catalin Voicu”.
    Ca sa fie foarte clar:
    Monica Macovei este parte a (generic) numitei “retele Catalin Voicu” inca de la (foarte) inceputurile anilor 1990 cand, efectiv “peste noapte” si fara sa aiba vreun merit deosebit, ajungea, fara concurs, la propunerea procurorului-sef al Capitalei, Viorel Spanu, in pozitia de sef al Biroului de Supraveghere Cercetari Penale, Audiente si Relatii cu Presa din cadrul Procuraturii Municipiului Bucuresti- “sarind”, cel putin ciudat, treptele, din pozitia sa anterioara de procuror la Procuratura sector 1 Bucuresti.

    Pentru “meritul” de a fi “omis” rezolvarea cazurilor de mare infractionalitate aflate in directa legatura cu (generic) “reteaua Catalin Voicu”, Monica Macovei avea sa fie promovata, cu DEROGARE DE LA LEGE, in 1993, pe postul de procuror la Parchetul General de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Pentru a ocupa acest post, conform legii, era nevoie de cel putin 15 ani vechime (conditie pe care Monica Macovei nu o indeplinea in acel moment- ea intrand in Procuratura in 1 septembrie 1982, dupa absolvirea Facultatii de Drept).
    Interesant este ca pentru promovarea Monicai Macovei- in pofida legii!- la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, procurorul general din epoca, Vasile Manea Dragulin avea sa intocmeasca o cerere care nu doar ca a fost aprobata, dar Petre Ninosu (ministrul Justitiei) avea sa si dispuna, derogatoriu, reducerea cu o treime a vechimii necesare pentru accederea in numita functie pentru Monica Macovei.

    Rolul Monicai Macovei la Parchetul General de pe langa Curtea Suprema de Justitie trebuia sa fie acelasi ca si in pozitia ocupata anterior: sa previna si/sau sa “omita” rezolvarea dosarelor de mare criminalitate in care erau implicati- sau care puteau duce la- membrii sau colaboratorii (generic) “retelei Catalin Voicu”.

    In 5 decembrie 2011, efectiv ingrozita de declaratia lui Victor Ponta anume ca, daca va castiga alegerile, va baga puterea de atunci la inchisoare pentru faradelegile comise, Monica Macovei simtea nevoia psihanalitica de a se referi din nou la “reteaua Voicu” mentionand ca este o „retea mafiota” de influentare a justitiei – adica una de judecatori si procurori corupti, pentru ca “altfel un politician nu poate trimite oameni in inchisoare”. Monica Macovei afirma ca acea retea mafiota din justitie inca mai exista.

    Ceea ce omitea sa spuna Monica Macovei este ca acea retea mafiota din procuratura si justitie era bine ancorata in “realitatea lucrurilor” cu sprijinul sau direct- si ca ea insasi era parte a ei. Desigur, acum ca om politic care – asa cum singura marturisea procedand la omisiunea elocventa – “putea trimite oameni la inchisoare”.

    Cum s-a constituit „reteaua” (a carei parte este Monica Macovei- alaturi de altii):
    A. Initiator al retelei (ale carei inceputuri se regasesc in decembrie 1989- ianuarie 1990) este generalul Dumitru Iliescu (Mitica Iliescu). In decembrie 1989 era marior de TAB-uri. In 26 decembrie 1989 a constituit o grupare militara, cu un „nucleu” de patru ofiteri MapN avand ca scop „declarat” protectia fizica a membrilor marcanti ai „noului val” politic din Romania acelui moment. (Mitica Iliescu avea sa fie seful SPP in perioada 1992-1996). Printre cei „recrutati” in decembrie 1989 ase numara si locotenentul major Gabriel Naghi (cel ce avea sa fie sef SPP in perioada 2000-2005).

    Amanunt esential in context: Inainte de 1989, Dumitru Iliescu (Mitica Iliescu)- ofiter MApN- a fost, o perioada, secretar UTC la Comitetul Politic Superior al Armatei.

    B. Catalin Voicu: in decembrie 1989 era capitan la Statul Major General al MApN. A fost „distribuit” de Mitica Iliescu (initiator al nucleului structurii de protectie a „noului val” de demnitari ai Romaniei- structura care avea sa ajunga, dupa cateva etape, in 26 iulie 1991, SPP) pe langa procurorul general al Romaniei. Sarcina sa (primita de la capul, vizibil, retelei- Mitica Iliescu) a fost de a-si consolida relatiile cu procurori si judecatori – profitand de pozitiile ocupate- si de a crea o retea, la acel nivel, prin care sa fie acoperite viitoarele operatiuni de criminalitate organizata. Reteaua trebuia extinsa cu noi membri (din zona mentionata) dispusi sa coopereze. Pe de alta parte, trebuiau eliminati din structuri oamenii incomozi sau necooperanti.

    Cum a ajuns „parte a retelei” Monica Macovei:
    Tatal Monicai Macovei- Vasile Gherghescu – a fost colonel si instructor la Sectia Militara si Probleme de Justitie- sector MAI- a CC al PCR, unde l-a cunoscut foarte bine pe Mitica Iliescu.

    Promovarile nejustificate (una dintre ele, cu derogarea de la lege) ale Monicai Macovei dupa decembrie 1989 au la baza “recomandarea” lui Catalin Voicu (avand influenta data fiind pozitia sa la Procuratura General;a)- care, la randul sau, fusese informat asupra numelui Monicai Macovei de catre Mitica Iliescu (in urma garantiilor date de vechea sa relatie cu tatal Monicai Macovei).

    Monica Macovei a devenit, astfel, cu buna stiinta, parte a (generic) “retelei Voicu” care a protejat marea criminalitate organizata in Romania (si traficul tigari- armament).

    Sincopa Cochinescu:

    In 27 august 1996 Nicolae Cochinescu ajungea procuror general al Parchetului General de pe lângă Curtea Supremă de Justitie.
    A fost o „sincopa de influenta” a ‚retei Voicu” (Nicolae Cochinescu nefiind parte a acesteia si nesupunandu-i-se).
    In urma unui control al activitatii procuroarei Monica Macovei s-a scos la iveala faptul ca aceasta avea nesolutionate aproape 200 de dosare- dintre care, multe, referitoare la marea criminalitate organizata (este inutil de mentionat faptul ca aveau legatura cu „reteaua Voicu”, unele conducand chiar periculos de aproape, la traficul de armament- deci la Traian Basescu si la relatia cu Viktor Bout). In urma acestei constatari, Monica Macovei a trebuit sa paraseasca procuratura (in 1997 a devenit avocat- sustinand interesele marii criminalitati organizate, asa cum am aratat, punctual, in textele postate anterior).

    (Un comentariu: o parere larg impartasita este ca Nicolae Cochinescu a aflat de implicarea Monicai Macovei in marea criminalitate organizata- pe care o acoperea in calitatea sa de procuror la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie- dar a ezitat sa afirme public acest lucru pentru a nu intina imaginea institutiei.
    Opinie personala: a gresit).

    In august 1997, „reteaua” a reactionat impotriva lui Cochinescu si, prin intermediul lui Valeriu Stoica (parte a „retelei”, ca si Monica Macovei)- mai exact in urma unui raport intocmit de acesta in calitate de ministru al Justitiei – Nicolae Cochinescu a fost eliberat din functie. In locul sau a fost numit Sorin Moisescu- acesta neridicand probleme din perspectiva ‚retelei” (nici a lui Traian Basescu, ministru al Transporturilor, in epoca – „cap de pod” si parte activa a traficului de armament, in colaborare cu Viktor Bout).

    Anul 1997- activitatea retelei continua (beneficiind si de protectia lui Traian Basescu):

    In 5 februarie 1997, Dumitru (Mitica) Iliescu este trecut in rezerva cu gradul de general de divizie (avea sa fie reactivat- dar asta tine de o alta parte a dezvaluirilor).
    In locul sau avea sa fie numit, sef la SPP, Nicu Anghel (la randul sau, parte a „retelei”).

    Mitica Iliescu, impreuna cu fostul adjunct al SPP, Gheorghe Aradavoaice, avea sa infiinteze, in 1997, Grupul International de Protectie si Paza (GIPP) cu fonduri furnizate de Adrian Costea (personaj care a declansat un celebru scandal, anchetat de o comisie rogatorie; GIPP a ajuns in atentia acestei comisii).
    GIPP a fost implicat in operatiuni de mare criminalitate organizata (de exemplu, in Tigareta II- am detaliat in postari precedente).

    Monica Macovei- avocat in epoca (oficial, avocat al uneia dintre formele implicate, in mod dovedit, in operatiuni de criminalitate transfriontaliera, trafic tigari- armament) s-a ocupat de mistificarea documentelor si stergerea urmelor acestor operatiuni, colaborand foarte strans cu GIPP.

    (va urma)

  9. In astfel de cazuri cred ca e utila si implicarea autoritatilor centrale. Problemele din zona sunt foarte grave.

  10. În cutia mea poştală am găsit „surprize-surprize” din partea UNPR, care ar trebui să se numească, Uniunea Naţională pentru Regresul României.

    Ce este UNPR ? Este un partid format din mangafalele migratoare ale pdl-ului, care pozează în îngeraşi în cer la închinat, când ei de fapt, nu sunt decât nişte lupi veşnic hămesiţi, deghizaţi în miei zburdalnici şi nevinovaţi.

    În această „minunată” minciuniadă electorală, unpr-iştii au lansat un fluturaş în care îl bumbăceşte pe candidatul USL, lovind în el ca într-un sac de box.

    Greşeala Dlui Piedone a fost când s-a hazardat, sărind din Bricul USL în barca pneumatică dezumflată a UNPR, dându-le acestora din urmă, ocazia de a-l forfeca după cheful lor, pentru slăbiciunea lui de-a oscila între un partid şi altul.

    Fluturaşul conţine o serie de acuze nefondate, pietruindu-l cu fapte nesăvârşite, cu ajutorul cărora caută să arunce pisica moartă în curtea actualului primar, UNPR-ul ascuzându-şi propriile gunoaie sub preşul acestuia.

    Eu – o persoană umilă, am analizat câteva dintre acuzele uneperiştilor:

    – „A TRĂDAT, când s-a mutat de la un partid la altul, în 3 luni s-a mutat la 7 partide…..”:

    Dacă este să punem în balanţă şi să cântărim cine s-a plimbat precum „romul cu cortul”, constatăm că chiar acuzatorii excelează în săritul din partid în partid, ca şi puricii din patruped în patruped.

    – „A FURAT tot şi a construit o avere impresionantă…..”:

    Dacă este să ne orientăm după etalarea „scutecelor” de firmă, pe care ni le-a plimbat pe sub nas membrii guvernului oranj, defilând mai abitir decât manechinele lui Cătălin Botezatu, sfidând poporul înfometat, cu opulenţa vestimentară şi îmbrăcămintea lui Piedone, ne dăm imediat seama, cine a furat şi cine nu.

    – „A MINŢIT şi minte în continuare când spune că proiectul lui Inimăroiu (parcuri pentru copii, bănci pentru bătrâni, asfaltare străzi secundare) este al lui….”

    Locuiesc de 48 de ani în sectorul 4 şi în perioada primarului Inimăroiu, nu am văzut parcuri, bănci, iar asfaltarea străzilor secundare s-a făcut preferenţial, dar în schimb, după „ungerea” în funcţia de primar a lui Piedone, au început parcurile să apară ca ciupercile după ploaie şi în ceea ce priveşte asfaltarea străzilor s-a făcut la rând, fără a se lua în calcul, cine are burta mai mare şi cine nu.

    – „Tot de pensionari vrea să scape…. că nu a deschis o cantină socială pentru pensionari…”:

    Nu ştiu cât a putut Piedone să înfometeze cetăţenii vârstei a III-a, dar ştiu sigur că PDL/UNPR le-a luat dreptul la o viaţă sănătoasă, nu numai bătrânilor, ci şi bebeluşilor, persoanelor cu dezabilităţi, bolnavilor cronici, bugetarilor, favorizând în schimb clientela politică fidelă în lingerea „cojii portocalelor mucegăite”.

    – „Pe tineri i-a TERMINAT, nu a făcut nimic pentru locurile lor de muncă, locuinţe…”:

    În acest caz, în loc de Piedone ar trebui să se numească TERMINATORUL şi după cum îmi amintesc, era eroul pozitiv al filmului cu acelaşi nume.

    Pentru a crea locuri de muncă, locuinţe, etc., ar fi trebuit ca guvernul să aloce fondurile necesare, dar aceştia au preferat ca împrumuturile şi fondurile europene, să le folosească pentru:
    -achiziţia ţoalelor de firmă;
    -umflarea conturilor personale (de le-au crescut averile în cele 2 mandate ca la alţii în 40 de ani). Mă intreb, să fi pus oare drojdie de s-au dospit aşa de rapid ?

    – Urmează o serie de „drăgălăşenii” ca, favorizarea „distribuţiei de droguri, etnobotanice, prostituţiei, cămătăriei, contractelor oneroase cu lumea interlopă…”, de ţi se ridică părul – stilul măciucă.

    – „RETARDATUL are un indice de inteligenţă de 40%, clasându-se între retardat şi oligofren” :

    Tot în popor se spune că: „Numai regele îşi recunoaşte supuşii”, adică numai REGELE RETARDAŢILOR…. (pdl/unpr)…
    Dacă am lua la „bani mărunţi” comportamentul politic al portocalilor înverziţi, aflăm că în cazul în care premiul NOBEL s-ar fi decernat şi pentru nesimţire, ei sigur l-ar fi luat.

    – „A pregătit sume importante de bani pentru a fura alegerile. Primiţi Banii şi Bunurile, dar nu-l votaţi”:

    Pe când în corturile USL – erau medici care controlau cetăţenilor tensiunea arterială, în cele ale PDL/UNPR se împărţeau tricouri, brichete, pixuri, etc.

    În concluzia celor de la UNPR, Dl Piedone a tăiat frunze la câini, negândindu-se decât la sufletul lui, sfidându-şi alegătorii şi fiind nepăsător la doleanţele cetăţenilor.

    Ce uşor este să deschizi umbrela în popoul altuia……
    Dar ei, oare ce au făcut ?
    Ah, am uitat, au muncit din greu pentru:
    – distrugerea economiei, cercetării ştiinţifice, sistemului sanitar, învăţământului; înfometarea populaţiei; condamnarea la o moarte sigură a bolnavilor cronici, etc.

    Îmi cer scuze că am putut uita contribuţia lor măgăreaţă pentru regresul ţării… MEA CULPA !

  11. 4 tone de mercur este impresionant! Am vazut si eu reportajele Antenei 3 si m-am ingrozit. Autoritatile nu s-au sinchisit nici macar sa realizeze o campanie de informare asupra riscurilor prezentate de acesta substanta, iar dovada o reprezinta acei copii care mancau mercur cu „pita”, nestiind pericolul la care se expun.

  12. @ Itzic Baseanu
    Atat a putut produce sarmanul tau neuron sclerozat?
    Voi, pupincuristii lui Basescu, nu va puteti abtine sa va afisati prostia peste tot. Sunteti oglinda vie a nesimtirii si mitocaniei idolului vostru. Tineti-o tot asa, lumea se convinge tot mai mult ce scursuri puteti fi!

  13. @ MIHAELA

    Multumesc pentru aprecieri insa, cat de buna e ideea cu sticla de argint viu, se va vedea doar dupa … necropsie. :)

  14. „Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, la Târgovişte că sunt motive pentru suspendarea lui Traian Băsescu, că depinde de comportamentul acestuia dacă va fi sau nu suspendat, dar că acesta nu reprezintă un obiectiv al PSD.”

    Domnule Senator,

    ce fel de politica face USL? V-ati propus sa ii faceti lui basescu, educatie cu biciul suspendarii pe banii contribuabilului ? „te comporti civilizat, stai pe banii nostri la palat. Te dai in petec, te suspendam”? Adica daca sunt motive de suspendare ( inalta tradare fiind unul din el) cum va permiteti domniile voastre sa nu aplicati legea si sa nu il suspendati pe un presedinte tradator?
    In legea opiniei publice (pentru ca asta primeaza in alegeri) TOLERANTA inseamna COMPLICITATE!
    Oamenii au strigat in ianuarie „Jos basescu”! Majoritatea vor vota USL tot pentru „Jos basescu!” iar domniile voastre USListe, educati un marinar de uscat (si-a lichidat singur flota) sa fie civilizat? Can you teach an old dog a new trick? IMPOSIBIL!
    Suspendati impostura! Suspendati tradarea de neam si tara! Suspendati coruptia insusi! Suspendati-l pe traian basescu. Asta doar daca credeti ca sunteti mai buni ca el….

    @Itzic Baseanu
    Esti un marlan nenorocit. Sunt vieti ale unor oameni la mijloc. Senatorul Voiculescu face ceva pentru acesti oameni condamnati la moarte de catre guvernanti iresponsabili care au risipit bani pe telegondole ce duc nicaieri, terenuri de fotbal in panta si piscine in sate fara apa.

Comentariile sunt închise.