In numarul din aceasta luna al revistei Science World (martie-aprilie 2015), am citit o analiza intitulată „Galeria Terorii”, despre marii dictatori ai lumii si regimurile lor.

Articolul arata care sunt, din punct de vedere psihologic, posibilele motive pentru care cei aflati sub o dictatura accepta persoana de la conducere si cum o anumita parte a populatiei dezvolta o legatura primitiva cu liderul ei (pentru o scurta perioada de timp insa, as spune eu).

Exista si o serie de caracteristici comune ale dictatorilor, spun realizatorii acestui material.

Langa cei 6 dictatori mentionati in articol cu siguranta si-ar fi gasit locul si Nicolae Ceausescu, cel care de altfel se regaseste in cele mai multe dintre topurile cu cei mai importanti dictatori ai lumii.

Istoria recenta arata insa ca dictatura poate sa aiba diferite forme.

Si din acest motiv propun istoricilor sa analizeze cum ar arata o ”Galerie a rusinii” care ar trebui sa contina presedintii din lume care au facut de rusine tara pe care au condus-o. Cine cuteaza sa faca aceasta analiza?

Eu va asigur ca acest top va ajunge in atentia celor mai prestigioase reviste de stiinta din lume.

Intr-un astfel de clasament, al ticălosiei, incompetentei, iresponsabilitătii in raport cu propriul popor, intr-un cuvant – al rusinii – , voi cine credeti ca ar trebui sa ocupe prima pozitie?

6 COMENTARII

  1. La noi sunt două perioade distincte : Fanariotă si PDListă . Ambele au jefuit țara , au umilit poporul dar , spre deosebire de pedeliști , fanarioții nu erau români … și mai este și timpul în care au reușit asta , fanarioții în sute de ani nu au reușit să fure cât PDL în câțiva ani . Exemple de fanarioți ” celebri ” sunt în cărțile vechi de istorie . Exemple de pedeliști ” și mai celebri ” sunt încă printre noi .
    Dintre străini asemănător cu ce sa întâmplat la noi doar Caligula, cel mai nebun împărat din istorie , a dat foc Romei ca să scrie poezii pentru că nu mai avea inspirație adică îl părăsiseră muzele …

  2. Cred că NERO o să-mi facă plângere în instanță pentru atribuire ilegală din ” meritele ” lui !!!
    Oricum Nero are și el un loc pe podium .

  3. Propunerea dvs. nu e neavenita, dar v-as propune sa reflectati si la cazul acestor zile, al preotului (!) argesean care cumparind titluri litigioase ptr 15000 € a primit ptr ele despagubiri de 14 mil. €
    Cu siguranta va dati si dvs singur seama ca ptr o astfel de situatie nu Basescu e de vina, personaj pe care e lesne de inteles vi l-ati dori ca facind parte din galeria rusinii.
    Pina media autohtona (da, si Antena Group) nu va intelege ca e inadmisibil sa fie promovate si raspromovate personaje de care poporul ar trebui sa se jeneze, si nu sa le soarba fiecare cuvintel (vezi cazul Oanei Zavoranu de ex.), va puteti astepta sa apara noi si noi cazuri gen preotul mentionat, Darius Valcov (o dezamagire care te lasa perplex), Alina Bica, Horia Georgescu etc.
    Basescu, cel pe care vi-l doriti pe lista e doar virful aisbergului, e emanatia acestuia.

  4. Daca dl.Academician Dinu C. Giurescu ar mai avea energie si dorinta, ar putea sa intocmeasca o lucrare cu acest titlu, de ce nu !?!

Comentariile sunt închise.