Deși a trecut o lună de la publicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 (cea cu “taxa pe lăcomie”) mediul bancar nu pare împăcat cu acest nou cadru legal, iar așteptatele efecte pozitive (reducerea costurilor creditării) întârzie să apară.

La o analiză atentă, situația actuală nu este deloc surprinzătoare.

Băncile au mecanismele cu ajutorul cărora, în ciuda “taxei pe lăcomie”, pot să-și mențină profitabilitatea la nivelul actual. Totodată, experiența ne învață că o reglementare eficientă nu se bazează doar pe sancțiune, ci și pe motivare.

În prezent, Guvernul are la dispoziție o soluție rapidă pentru a stimula competiția interbancară: creșterea capitalizării băncilor la care statul român este acționar (CEC, Eximbank), astfel încât acestea să-și poată mări semnificativ oferta de credite în condiții avantajoase pentru firme și persoanele fizice.

Într-un asemenea context, toate celelalte bănci comerciale vor fi încurajate să-și regândească rapid politica de costuri pentru a nu-și diminua cota de piață.

Astfel, pentru statul român investiția în suplimentarea capitalizării poate avea un randament ridicat, atât direct, urmare a creșterii veniturilor obținute de cele două bănci, cât și indirect, prin încurajarea creditării cu costuri reduse la nivelul întregii piețe bancare.

Această variantă reprezintă, evident, doar o opinie personală – bazată pe anii de experiență în economia reală și la catedră, în cadrul Academiei de Științe Economice. Sigur, sunt și alte soluții. Important este să le identificăm și să le aplicăm coerent.

11 COMENTARII

  1. bancile tot timpu si au facut profituri uriase indiferent de taxele platite mai mari mai mici insa ele tot timpul erau pe profit ceea ce nu este anormal insa ce vor ele sa aiba si mai mult profit adica nu se multumesc cu ce au ca oricum au destul

  2. da…..este o varianta buna acesta ins atrebuie spusa si la cei care conduc tara asta sa ia in calcul spusele unor persoane cu mare experienta econimica

  3. statul trebuie sa intervina numaidecat acolo un este actionar majoritar astfel se propaga pe piata bancara o unsa sa zic asa iar celelalte banci comerciale se vor alinia cerintelor pietei

  4. taxa pe lacomie dupa parerea mea trebuia sa fie de mult timp pusa ca bancile au cam facut ce au vrut ele cu banii nostrii si daca te duceai la banca sa iei un credit se uitau cu dispret la tine

  5. bancile tot timpul au fost pe profit numai ca se vaitau ca nu le merge bine ca sunt vezi doamne hacuite de stat pai cum poti spune tu banca cu o groaza de clienti care iti platesc luna de luna rate si cate si mai cate ca nu iti merge bine si sa te vaizaresti prin toate mediile ca nu iti merge bine ……este ceva inimaginabil

  6. fiecare dintre noi cred ca ne dam seama ca este o mare cacealma din partea sistemului bancar din romania care urmareste sa ingenuncheze de tot poporul asta si asa supraindatorat lor si acum vor sa mai ia ceea ce ne a mai ramas adica demnitatea si verticalitatea

  7. o solutie care se vede a fi benefica pentru populatie domnule voiculescu insa cei din mediul bancar nu vad asta ei vad numai bunastarea lor iar statul daca se implica prin cele doua banci ale sale cred ca ar produce agitatie in sectorul bancilor private comerciale

  8. citez din isarescu….cred ca putem gasi un cadru mai bun pentru a dezbate acest sibiect….cu alte cuvinte nu vrea sa vina in fata guvernului ca deh el este intangibil

  9. Pana si un copil de gradinita vede un atac concertat impotriva (sa zicem, a) Guvernarii. Retelele masonice lucreaza. Poate, cei de pe treptele (masonice) mai mici nu realizeaza, dar toate compartimentele tarii sunt atacate. Si nu doar de unii. Cat timp a fost Ciolos cu cei din ONG-urile lui Soros (in nici un caz, nu au fost Tehnocrati) totul era prezentat ca fiind perfect, desi toate cifrele aratau dezastru. Contractele semnate in ultimele zile ale Tehnocratilor, desi au constituit subiectul Raportului Curtii de Conturi, ANAF si alte Institutii NU AU VRUT sa faca nimic. Au zis ca suntem o tara de prosti si Manipularea e de ajuns sa ne abureasca. Cei de acum nu sunt mai buni decat cei de pe vremea lui Ponta (Ponta ar atrage mai multi, dar fara Sufrageristi si MMM gr. 33), chiar fac si greseli, dar nu se poate spune ca sunt sub Boc, si nu mai amintim ce a fost atunci, desi multi au uitat. Ceea ce se deduce de peste 2 ani, este ca exista o grupare de nostalgici „Base, Boc, Ciolos, Soros”, unii platiti de „St. Batory” (19 milioane de euro in 2 ani si ceva, suma despre care DIICOT nu mai spune nimic !), altii ajutati de mass-media lor sa ne abureasca permanent. Adevarul e ca Baietii din afara nu sunt multumiti cu ce primesc si vor oamenii lor pentru a trage cat mai multe avantaje din colonia Romania. Ce nu inteleg eu e cat pot fi de josnici papagalii, cozile de topor, lingaii, care pentru avantaje temporare si individuale lovesc in tara lor. O explicatie ar fi ideologia care i-a adormit, cum ca Globalizarea nu mai are nevoie de state, natiuni, valori nationale, spirituale, ci de un amestec de populatii, egal exploatate prin tehnici moderne, astfel incat la Resurse sa ajunga numai Baietii dintr-un Guvern Global. E libertatea fiecaruia de a crede si in prostiile acestea, dar cel mai bine e ca fiecare sa se informeze din toate sursele si sa cunoasca toate opiniile, nu numai pe cele ale Manipularii.

  10. Instabilitatea politica din Romania e bine cunoscuta. Si, se pare, permanenta. Ne-am obisnuit sa iesim in strada. Este o perceptie cu care se incheie studiul Capital Research Center – dar si cu intrebarea daca nu cumva Soros si organizatiile lui din Romania au contribuit la destabilizarea politica a tarii:
    „Many western analysts and journalists criticize Romania for ‘instability’ because it has gone through a dozen prime ministers since the fall of communism. But international philantropists like Soros contributed to that instability because the youth they funded grew intoxicated with power when they realized that prolonged street demonstrations can force governments to resign”. („Multi comentatori si jurnalisti critica Romania pentru ‘instabilitatea’ ei pentru ca a avut o duzina de prim ministri dupa caderea comunismului. Dar filantropisti internationali de tipul lui Soros au contribuit la aceasta instabilitate, pentru ca tinerii pe care i-au educat s-au intoxicat cu putere dindu-si seama ca demonstratii publice prelungite pot constringe guvernul sa demisioneze”.)
    Are CRC dovezi in sensul acesta? Probabil ca da; cert e ca in 2013 organizatiile lui Soros au finantat un proiect de radicalizare a tinerilor din Romania care a costat $105.000. Scopul acestei donatii a fost „socializarea a 3.000 de studenti si tineri” pentru a elimina „apatia” politica in rindul tinerilor!
    La o zi dupa demiterea lui Ponta, Presedintele Iohanis a solicitat consultari cu societatea civila intr-o conferinta de tip „town hall”. 5.520 de persoane au trimis solicitari de participare Presedintelui prin email, dintre care doar 20 au fost selectate. Conform unei analize facute de Evenimentul Zilei, mai mult de jumatate dintre invitati erau conectati cu organizatiile lui Soros din Romania. Sa fi fost asta doar o coincidenta? Ne indoim.
    Ambasadorul Klemm si reteaua Soros din Romania
    Actiunile lui Soros in Europa de Est au fost catalizate de o intelegere secreta facuta cu administratiile Obama pentru a destabiliza societatea civila conservatoare din Europa de Est. Afirmatia aceasta nu ne apartine noua, ci este concluzia unui studiu al unei Fundatii americane. Chiar anul acesta, influenta fundatie americana „Judicial Watch” din Washington DC a actionat in instanta Departamentul de Stat al SUA afirmind ca se afla in posesia unor documente care dovedesc intelegerea oculta dintre oficialitati ale Administratiei Obama si George Soros privind de-stabilizarea guvernelor din Columbia, Romania, Macedonia si Albania.
    Judicial Watch afirma astfel ca ca „evidence we’ve uncovered to date suggests there is collusion between officials from the Obama State Department (many of whom are still in government under President Trump) and George Soros to destabilize conservative, democratically elected governments in these 4 nations overseas, collusion which continues today” („Probele pe care le-am obtinut sugereaza ca exista o intelegere intre oficialitati ale Departamentului de Stat al Administratiei Obama – dintre care multi inca functioneaza in guvernarea Presedintelui Trump – si George Soros pentru a destabiliza guvernele conservatoare alese democratic in aceste tari si ca aceasta intelegere continua pina astazi”).
    Actiunea declansata de Judicial Watch privind Romania a fost inregistrata la instantele din Washington DC pe 23 martie anul acesta si o puteti citi aici. Prin ea, juristii JW cauta sa oblige Guvernul la desecretizarea unor informatii si documente oficiale privind activitatile lui George Soros in Romania, inclusiv o copie a corespondentei electronice dintre Ambasadorul Hans Klemm si Open Society Foundation – Romania.

  11. Rareş Bogdan ÎL VA NĂRUI PE DRAGNEA dacă-i iese o MUTARE-BOMBĂ. Cine sunt greii din spatele lui?
    Autor: Cristian Istrate | joi, 07 februarie 2019 | 0 Comentarii | 2779 Vizualizari
    Robert Turcescu lansează o teorie bombă. Rreș Bogdan ar putea fi candidatul care să deschidă lista la europarlamentare din partea PNL. Detalii incendiare.
    Alegerile europarlamentare din această primăvară au o miză mai mare ca oricând. Toate partidele își fac calcule dintre cele mai complexe pentru a putea trimite la Bruxelles un număr cât mai mare de europarlamentari.
    În PNL se desfășoară dezbateri intense cu privire la cine să deschidă lista de candidați pentru europarlamentare. Daniel Funeriu crede că principala forță care va lua din voturile PNL este alianța electorală USR-PLUS:
    „Principala forță care va lua voturi de la PNL este USR-PLUS. Dacă PNL vine cu avioane cap de listă (gen baron local, artist, om de afaceri de succes (dar necunoscut publicului) va lua sub 20%. Ca să ia peste 20% are nevoie de un cap de listă cu notorietate, experiență de partid şi pe profilul USRPLUS însă cu bilanț palpabil, nu vrăjeli. Cin’ să fie?”.
    La această postare a lui Daniel Funeriu, Robert Turcescu a avansat într-un comentariu varianta cu numele lui Rareș Bogdan.
    Posibilitatea ca Rareș Bogdan să deschidă lista PNL este plauzibilă. Nu ar fi pentru prima oară când PNL ar alege să susțină pentru funcții candidați proveniți din surse externe, un exemplu fiind susținerea lui Marian Munteanu pentru funcția de primar al capitalei.
    Prezentatorul Realitatea TV ar putea fi o bună locomotivă pentru PNL-ul măcinat de probleme interne și care pare că nu are încă o strategie și o direcție de acțiune concretă.

Comentariile sunt închise.