Procesul de integrare a României în mecanismul european, început cu aderarea la UE, presupune îndeplinirea a încă două obiective: aderarea la Spațiul Schengen și trecerea la moneda unică.

Recentele anunțuri ale oficialilor europeni și documentul de strategie recent publicat sugerează că, în sfârșit, toate chestiunile de ordin politic au fost lămurite și România ar putea adera la Spațiul Schengen într-un val care va mai cuprinde Bulgaria, Croația și Cipru. E foarte posibil ca asta să se întâmple chiar în acest an.

Când vine, însă, vorba despre trecerea la moneda unică Euro, lucrurile sunt ceva mai complicate. La momentul aderării la UE se vorbea despre 2021-2022 ca termen de trecere la moneda unică. Ulterior s-a propus un termen mai realist, adică 2024. O declarație recentă a premierului Cîțu avansează, deja, un nou termen: 2027-2028.

Obiectivul adoptării Euro este, fără discuție, unul important, dar care presupune o serioasă pregătire. Pe de o parte este vorba despre îndeplinirea obiectivelor de convergență care să permită includerea României în zona euro, pe de altă parte este vorba despre o foarte riguroasă pregătire a economiei românești pentru acest moment.

Reamintesc criteriile de convergență care trebuie îndeplinite pentru trecerea la zona euro:

  • Stabilitatea prețurilor/ o inflație mai mică de 1,5%
  • Un deficit bugetar redus
  • Stabilitatea cursului de schimb
  • Ratele dobânzilor pe termen lung

La acest moment nu putem vorbi despre încadrarea în niciunul dintre aceste criterii. În același timp, economia românească nu este nici ea pregătită pentru o eventuală trecere la moneda unică. Obiectiv vorbind, este dificil de făcut o corectă analiză a capacității economiei noastre de a absorbi șocul trecerii la euro în condițiile în care criza provocată de pandemie pare să se prelungească.

La acest moment este important să depășim această criză, să ne asigurăm că avem un Plan de Reziliență și Redresare serios, care să ne permită atragerea de fonduri europene importante, care să ajungă în economie! Atunci când această criză va fi depășită vom putea avea o radiografie corectă a economiei și vom putea discuta și despre un eventual calendar de trecere la euro.

Când vine vorba despre decizii de o astfel de importanță e nevoie de precauție și analiză rațională, nu de exuberanță politică.

37 COMENTARII

  1. La momentul acesta nu îndeplinim niciun criteriu de convergență. Și nu văd cum s-ar putea schimba asta prea curând cu actualii guvernanți. Tot ce văd e cum crește în fiecare zi datoria externă.

  2. echilibrarea balantei pe euro cred ca va fii foarte greu de infaptuit in romania pentru ca salariile de la noi sunt mult sub nivelul uniunii europene.

  3. Știre pe Antena 3, chiar acum: Euro va trece de 5 lei în următorul an. Deci răspunsul e nu, nu suntem pregătiți.

  4. romania nu este pregatita sa adopte moneda unica euro pentru ca la noi economia este una care sufera o perioada de tranzitie foarte dificila.

  5. Din cele patru criterii necesare trecerii la euro pe care le-ati punctat foarte bine niciunul nu e îndeplinit, mi-este foarte greu sa fiu optimist.

  6. Nu sunt economist, dar mă întreb dacă e chiar necesară renunțarea la leu. Mai intai ar trebui sa ne preocupe dezvoltarea economiei si a clasei de mijloc iar dupa sa ne gandim la trecerea la euro.

  7. În momentul actual, realist vorbind, nu suntem pregătiți. 2028 pare un termen realist,depinde foarte mult de stabilitatea politică si de investițiile în economia României. Eu, totuși am speranță.

  8. O analiză corectă, direct la subiect, ca de obicei, cum ne-ați obișnuit. Să sperăm că la momentul treceri la Euro va mai exista Uniunea Europeană

  9. Dacă am fi capabili să atragem fonduri europene serioase,ceea ce actual guvern nu pare ca poate, nici nu cred că ar mai fi nevoie să trecem formal la moneda europeană.

  10. o moneda unica in romania ar creea o mare confuzie si un mare dezechilibru in randul populatiei de aceea este dorit sa se pastreze in continuare leul pana cand romania va fii la acelasi nivel salarial cu celelalte tari din uniunea europeana.

  11. daca si salariul minim din romania va fi adus la acelasi nivel cu cel din uniunea europeana atunci putem spune ca suntem pregatiti sa adoptam moneda unica dar cum in tara noastra salariul este mult sub cel din uniunea europeana nu se poate face trecerea momentan.

  12. este o decizie foarte complicata pentru romania trecerea la moneda euro,din mai multe puncte de vedere, iar principalul impediment ar fi fluctuatia prea mare dintre euro si leu.

  13. din punctul meu de vedere aceasta trecere la euro ar produce dezechilibre in societatea romaneasca.

  14. romania nu cred ca este pregatita in acest moment sa faca adoptarea de euro.piata noastra financiara nu cred ca poate suporta o asa convertire.

  15. Mi-e că pentru România o să se inventeze un euro așa mai pentru săraci, denumit oficial Euro cu două viteze. O să arate tot ca un Euro adevărat, dar o să aibă doar jumătate din puterea lui de cumpărare și putere de circulație doar în România.

  16. Într-un fel, am trecut la euro demult dacă ne gândim că totul e raportat la euro, de la negocierea salariilor la prețurile care de multe ori respectă în oglindă paritatea leu/euro.

  17. cred ca in acest moment romania nu este pregatita sa adopte moneda euro pentru ca nu are o economie adecvata care sa sustina o paritate asa de discrepanta.

  18. la ce economie avem noi este foarte greu sa se faca ceva in acest sens.ne trebuie economisti de top pentru a infaptuii adoptarea monedei euro.

  19. daca se echilibreaza putin economia tarii noastre putem face si trecerea pe euro insa pana atunci acest lucru mi se pare imposibil.

  20. concluzia la care au ajuns specialistii din domeniul economic este ca romania mai trebuie sa astepte pana se va alinia,din acest punct de vedere, cu celelalte state ale uniunii europene,actuala economie a tarii noastre nu este una prielnica monedei euro.

  21. daca facem parte din uniunea europeana si majoritatera statelor membre folosesc moneda euro ar trebuii ca si noi sa implementam acest sistem insa,mai ca intotdeauna,suntem cu un pas in urma.

  22. politicile monetare ale romaniei nu pot sustine o trecere la moneda euro,trebuie facute analize pentru implementarea sistematica a monedei euro in timp, astfel incat impactarea asupra societatii sa nu fie una foarte mare.

  23. romania cu siguranta daca se vor implementa politice monetare bune va putea trece si la adoptarea monedei euro.

  24. trebuie sa se intample multe lucruri in bine in economia romaneasca pentru ca sa adoptam moneda unica de tranzactionare a uniunii europene.

  25. alinierea la euro se poate face in conditi speciale si de ce nu printr-un referendum,sa vedem daca populatia romaniei este de acord cu schimbarea aceasta.

  26. o mare parte din populatie nu cred ca isi doreste adoptarea monedei euro din considerente de incertitudine financiara.

  27. acest lucru ar fi un eveniment major in romania si cred ca ar marca aprecierea societatii romanesti in randul tarilor europene.

Comentariile sunt închise.