OARE DE CE?
Am văzut pe Eurostat că România importă morcovi în valoare de 17 mil. $ și exportă morcovi românești în valoare de 200.000 $.
Vă invit la o dezbatere pe această temă.

86 COMENTARII

  1. Anumite exporturi cred că ar trebui limitate drastic sau oprite cu totul. Mă gândesc, cum spuneați și dvs., la cereale în primul rând.

  2. Pentru vremurile în care trăim am fi avut nevoie de măsuri mai înțelepte ale guvernării, nu e nici o logică să aduci lucruri pe care le ai deja în țară

  3. O dezbatere în fața guvernului ar trebui! Să ne explice exact ce strategie au pentru importuri/exporturi în aceste vremurile de criză suprapusă!

  4. Daca nu se va schimba ceva substanțial în următorii ani, o să murim de foame cu mâncarea lângă noi.

  5. Pentru unii din noi, acesta este un mesaj că poate ar trebui să plece în altă țară, poate acolo au produse românești la prețuri mai mici decât în România.

  6. Plasa de siguranță în fața crizelor o reprezintă o piață internă solidă. Iar soliditatea pieței interne vine este rezultatul unei economii fără un deficit comercial excesiv, așa cum îl avem noi.

  7. Mă întreb cu cât ar scădea prețurile la produsele de panificație în dacă ar fi produse cu materie primă românească, adică neimportată. Sau prețul legumelor de la raft.

  8. Un nou semn indiscutabil că situația economică din România s-a degradat major în ultimii ani. Și nu prea văd nici o strategie coerentă pentru a ameliora aceste grave disfuncționalități.

  9. Cred că una dintre măsurile pe care guvernul Ciucă ar trebui să o ia de urgență este înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază.

  10. Având în vedere seceta de anul acesta, care e aproape o criză în sine, se vor vedea la anul efectele catastrofale ale faptului că nu au fost diminuate exporturile

  11. Situația importurilor și exporturilor românești ar fi comică dacă nu ar fi tragică. Avem nevoie de soluții urgente… dar cine sa le ia?

  12. Au crescut impozitul pe venituri, TVA- ul, accizele, contribuțiile sociale pentru că încearcă cu disperare să reducă inflația. Dar se pare că nu vor să țină cereale și legumele în țară, ori e prostie ori e altceva mai sinistru la mijloc.

  13. Era absolut obligatorie măsura reducerii importurilor pentru vreo 2, 3 ani, mai ales în condițiile unui an atât de secetos și a războiului din Ucraina. Încă nu e prea târziu!

  14. Da, vin vremuri grele și nu suntem deloc pregătiți. E nevoie de oameni pregătiți în importuri/exporturi, care să vadă o strategie pe termen lung și să înțeleagă implicațiile majore dar se pare că noi încă nu avem acești oameni prin Guvern, sau dacă îi avem nu sunt folosiți

  15. Ați mai tot spus și cu alte ocazii că ne îndreptăm către o situație în care vom fi nevoiți să ne descurcăm într-o situație de crize suprapuse, dacă nu se iau urgent măsuri de protecție economică, dar nimeni nu a ascultat.

  16. O piață internă solidă reprezintă o siguranță în plus în situații de crize, dar noi nu mai avem piață internă aproape deloc.

  17. lucrurile ar trebui sa stea total invers sa exportam pe bani multi si sa importam pe bani putin dar cu o asa conducere avem aceste rezultate.

  18. potentialul agricol al romaniei este unul urias si trebuie sa profitam din plin ca si stat de acest lucru dar din pacate nu avem oameni competenti care sa faca asta.

  19. candva romania era un nume greu pe piata internationala alimentara insa acum am ajuns sa importam de la altii.este un lucru trist si dezamagitor.

  20. daca de la varful statului nu se doreste o imbunatatire a nivelului de trai al romanilor singuri ne va fi foarte greu dar nu imposibil sa schimbam ceva.

  21. trebuie sa se faca asociatii de producatori mari pentru a ne putea compara cu mariile lanturi de retail din afara.

  22. daca romania ar avea o politica mai aplecata inspre agricultura cred ca am fi principala tara din uniunea europeana exportatoare de alimente.

  23. in astfel de vremuri ar cam trebui sa incetam cu importurile si sa ne concentram pe dezvoltarea agriculturii noastre.

  24. discrepanta este una foarte mare intre importuri si exporturi de aici si aceste cifre care nu ne avantajeaza deloc.

  25. cu un asa teren fertil si bun pentru agricultura romania ar trebui sa nu mai importe nimic din afara am putea avea totul aici la noi in tara.

  26. la nivel statal ne trebuie oameni capabili si verticali nu ce avem acum un plavan care doreste numai raul romaniei.

  27. este trist sa vedem cum romania scade ca si tara si alte tari care nu au potentialul nostru se ridica si devin foarte puternice.

  28. fiecare ministru a venit cu un plan de redresare al agriculturii insa niciunul dintre aceste planuri nu au fost duse pana la capat.

  29. puterea economica a romaniei este una slabita si asta se va repara in ani de zile daca vom incepe de acum cu un plan de reindustrializare al agriculturii.

  30. fiind o tara cu vaste terenuri agricole este de nepermis sa importam de milioane de euro produse alimentare.

  31. imi pare foarte rau sa vad o tara ca romania care depinde de importuri ea fiind un gigant al europei pe segmentul alimentar.

  32. Economia de piata europeana sanatoasa. Mai mari hoti decat romanii nu gasesti in aceasta Europa. Care e problema ca importam la preturi mai mici decat daca ai cumpara produse de fermierii locali?
    Lumea nu constientizeaza ca Romania e caz piedut, e imposibil sa mai schimbi ceva.

  33. trebuie sa fim foarte atenti noi ca si tara la ceea ce importam si sa ne concentram mai mult pe exporturi pentru a face o economie puternica pentru romania.

  34. este inimaginabil ca o tara ca romania sa importe produse de milioane de euro in situatia in care ea exporta de sute de mii de euro.

  35. Greu de spus de ce: prostia ar fi primul lucru care îmi vine în minte, dar mai e posibilă și o înțelegere între marii jucători de pe piața agricolă pentru a ține prețurile ridicate în mod artificial.

  36. În perioada asta prin care trecem e o tâmpenie să continuăm cu exporturile masive de cereale și alte materii prime din agricultură.

  37. Bună ideea unei dezbateri, acest dezechilibru economic trebuie explicat și îndreptat pentru că nu deloc normal. Poate să extindeți dezbaterea, să invitați și niște actori de pe piața de profil și niște economiști.

  38. E total aiurea situația aceasta. Înțeleg să nu exportăm kiwi, ananas sau mai știu eu ce, dar dacă nici morcovi nu suntem în stare să cultivăm și să exportăm cu cât pământ cultivabil avem, ne merităm soarta.

Comentariile sunt închise.