Trei bănci din SUA, Silicon Valley Bank, Signature Bank și Silvergate Bank au intrat în faliment. Peste 90% din depozite nu erau acoperite de fondul de garantare al SUA.
În plină criză, Consiliul Rezervei Federale a anunțat că va pune la dispoziție fonduri suplimentare băncilor eligibile pentru a asigura că acestea au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților.
Aceasta este o acțiune decisivă menită atât să sprijine cetățenii cât și să întărească încrederea lor în sistemul bancar.
Și în România este nevoie de astfel de acțiuni. Atât Guvernul cât și BNR ar trebui să adopte măsuri similare.

46 COMENTARII

  1. sistemul bancar american este unul puternic iar statul intervine de fiecare data cand exista vreo criza financiara.

  2. ceea ce poate face statul roman este sa previna sa nu se ajunga la asa ceva ca nu vom stii cum sa gestionam o asa criza financiara.

  3. atentia trebuie sa fie una sporita mai ales ca mai toate sistemele bancare europene sunt cam subrezite.

  4. nicio tara nu doreste sa ii pice sistemul bancar insa trebuie avuta mare grija si precautia trebuie sa fie la un nivel foarte ridicat din partea specialistilor.

  5. sistemul bancar romanesc este unul mic nu in comparatie cu cel american ci in comparatie cu oricare sistem bancar european.

  6. În timp ce deponenții vor avea acces la banii lor, acționarii și deținătorii de obligațiuni de la ambele bănci vor fi șterși…
    Urmeaza vremuri foarte grele.

  7. Total de acord, mai bine să fim prevăzători decât să ne pară rău, dar nu am mari așteptări din partea guvernului sau a BNR.

  8. Par destul de liniștiți guvernanții și oficialii BNR. Nu cred că vor face nimic până nu ne ajunge cuțitul la os, respectiv când va fi fost deja prea târziu.

  9. Guvernul nu e în stare să se folosească de fondurile PNRR, bani care aproape că ne sunt dați cu forța, nu cred că vor fi capabili să gestioneze o criză financiară majoră.

  10. Dacă oamenii își pierd încrederea în sistemul bancar nu există fonduri suficiente pe lumea asta pentru a mai salva ceva.

  11. Două dintre aceste bănci aveau operațiuni în piața crypto și s-au dus la vale pe fondul prăbușirii monedelor virtuale. Eu nu înțeleg de ce li se permite băncilor să investească în monede virtuale.

  12. Bine-ar fi să vă și asculte. Au mai fost situații în care ați prevăzut exact ce urmează să se întâmple, le-ați atras atenție și tot degeaba. Dar poate de data asta vor fi mai înțelpți.

  13. Signature Bank s-a prăbușit în urma panicii. Oamenii s-au năpustit să își scoată depozitele din această bancă nu pentru că ar fi fost ceva în neregulă cu ea, ci pur și simplu din cauză că au fost speriați de falimentul celorlalte două bănci, care aveau probleme reale. Ceea ce arată cât de importantă este încrederea în sistemul bancar. Aici cred că ar trebui să se concentreze cu mesaje Guvernul și BNR.

  14. Mi se pare incredibil că 90% din fonduri erau neacoperite, mai ales că nu a trecut prea multă vreme de la ultima criză financiară globală, provocată tot de sistemul bancar american.

  15. Într-adevăr, astfel de acțiuni ar trebui luate și în România pentru a proteja economia și deponenții. Guvernul și BNR trebuie să ia urgent în considerare adoptarea măsurilor necesare pentru a proteja economiile cetățenilor și pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar.

  16. din cate imi aduc aminte ultima criza financiara tot din america a pornit….asa ca trebuie sa avem mare grija cu economia romaniei.

  17. din cate stiu banca americana care s-a prabusit avea operatiuni si pe piata crypto,care este o piata foarte volatila si cum crypto se prabuseste incet si sigur a tras dupa ea si bancile care aveau conexiune cu acesta piata.

  18. acest deznodamant al bancii americane cred ca este un efect al prabusirii pietei crypto,cand ai operatiuni in aceasta zona foarte sensibila te astepti si la scaderi vertiginoase de venituri.

  19. infuzia de capital din partea guvernului american pentru a o tine in viata cred ca este pe termen scurt,daca vorbim pe termen lung atunci trebuie sa ne asteptam si la o inflatie galopanta.

  20. cred ca astfel de crize ar putea fii evitate prin masuri concrete si transparente din partea institutiilor statului.

  21. Uau, 3 bănci cu roțile-n sus într-o săptămână. Să sperăm că această criză bancară americană nu va afecta și economia globală. Deși nimic nu e mai contagios decât pierderea încrederii în sistemul bancar.

  22. Aveam o părere mai bună despre sistemul bancar american. Se pare că nu au învățat nimic din lecția Lehman Brothers.

  23. Întrebările care se pun sunt: când ajunge valul crizei și în România și, mai ales, care e cel mai bun lucru pe care îl putem face cu banii noștri din bănci.

  24. Specialistii ar trebui sa fie mai atenti , increderea noastra in sistemul bancar e din ce in ce mai fragila.

Comentariile sunt închise.