În continuarea textului publicat aici pe 10 decembrie, am trimis astăzi o scrisoare liderilor Opozitiei: avem nevoie de pasul doi – pasul decisiv.

Pe 28 ianuarie 2010, sustineam public, prin intermediul unei scrisori deschise adresate PNL si PSD, necesitatea unitătii Opozitiei. Reiau câteva fragmente din textul acestei scrisori:

„Iar opoziţia, această opoziţie confruntată cu actualul regim, nu poate exista decât dacă acţionează unitar… acţionând separat, în logica unei rivalităţi în interiorul opoziţiei, structurile teritoriale ale PSD şi PNL vor fi, în doi ani, decimate de migraţia spre putere. Iar dacă cineva îşi face iluzii că în 2012 poate câştiga puterea, chiar într-o alianţă, obţinând 54-55% din voturi înseamnă că s-a născut după 6 decembrie 2009. Actualul regim nu poate fi schimbat decât cu peste 70% din voturi. Iar o alianţă cu o istorie de doar 6-7 luni între politicieni care, timp de 2 ani, s-au atacat, nu va putea ajunge la un asemenea nivel în opţiunile de vot ale românilor. Opoziţia unită este singurul proiect care poate constitui o alternativă credibilă la actualul regim şi poate stopa dezertările şi chiar disoluţia partidelor.”

A trecut aproape un an de la acel demers, cel mai greu an din istoria recenta a Romaniei. Intre timp, Opozitia a pierdut zeci de parlamentari si sute de alesi locali. PDL i-a inregimentat pe toti. Luni, 13 decembrie 2010, PSD, PNL si PC au inceput negocierile pentru a-si coordona demersurile. Insa acest demers trebuie dezvoltat. Opozitia trebuie sa propuna romanilor un proiect care sa contina solutii economice concrete si un un nou contract social. Iar, pentru ca acest nou proiect sa poata fi aplicat, este necesara schimbarea regimului Basescu-Boc prin rasturnarea actualei majoritati parlamentare. Avem colegi parlamentari, senatori sau deputati, care, la un anumit moment, au ales sa mearga alaturi de actuala Putere. In timp, sunt convins ca si-au inteles eroarea. Avem colegi parlamentari, vechi membri PDL, care s-au saturat de ineptiile economice ale Guvernului Boc, care nu vor sa fie complici la dezastrul social patronat de Traian Basescu. Tuturor le putem propune un proiect politic solid si credibil. Pentru un interes national major, putem trece peste orice resentimente sau rivalitati personale.

Trebuie sa demonstram celor care ne-au acordat increderea ca avem putere, avem resurse si suntem capabili sa schimbam acest regim pentru a reda romanilor sansa la o viata mai buna. Iar dovada decisivă a fortei Opozitiei este schimbarea majoritatii parlamentare.

Nu va fi deloc usor, dar trebuie sa reusim.

38 COMENTARII

  1. @ Dan Voiculescu
    Domnule Senator,
    Îmi puteţi spune unde anume în sistemul instituţional se vorbeşte despre „Opoziţie”. Există această „Opoziţie” pe undeva? Dacă da, cum anume este definită „opoziţia”?

  2. @DV: Cum veti demonstra ca aveti putere si, mai important, cand?

    Deocamdata, este doar un demers pe hartie. Declaratiile politice, oficializarea aliantelor, noii strategii, discutii despre guverne in urma si bugete alternative sunt simple prostii.
    Iar cand vine vorba de initiative comune pe anumite proiecte, trebuie o disciplina buna. Au fost cazuri in care „aliantele” nu au functionat.

    Care este pasul urmator?

  3. Domnule Voiculescu, eu personal, nu vad ce easte rau in faptul ca „zeci de parlamentari si sute de alesi locali” au trecut la PDL. Toti aceia care au facut un asemenea gest sint niste oportunisti, ca sa nu le zic sobolani sau cozi de topor. Ce este rau in faptul ca oameni fara caracter au trecut la PDL ??? PDL-ul este un partid al omenilor fara caracter, atita timp cit sustin un guvern si un presedinte care actioneaza flagrant impotiva interesului national, periclitind viata cetatenilor romani. Circul va fi cind, vechii si noii PDL-sti vor concura in alegerile viitoare. Opozitia ar trebui sa fie fericita ca a scapat de tradatori, cu conditia ca acestia sa nu mai fie primiti inapoi in veci….. Este intradevar, in opinia mea, sansa pe care criza a dat-o opozitiei sa se curete de buruieni si, in acelasi timp, PDL-ul sa se umple cu tradatori si oportunisti. Va fi „a lot of fun” sa vedem sacalii sarind la git unul altuia cind ” ciolanul ” se va imputina dupa alegerile viitoare. Opozitia ar trebui sa recruteze activ oameni de calitate din societatea civila si sa inlocuiasca buruienile cu oameni de caracter caci, ambele partide duc lipsa de oameni adevarati !!

  4. Este foarte importanta o alianta a Opozitiei,o sincera alianta pentru a-i zdrobi tradatorului planul de feudalizare a Romaniei.Cei care vor reusi sa invinga „Balaurul” vor fi binefacatorii si adevarat eroii unei natii care sta sa moara.Opozitia trebuie sa fie in fruntea revoltatilor,trebuie sa fie liderul liderilor celor ce nu mai pot,nu mai vor si nu mai trebuie sa….

  5. @ codrin . Cum veti demonstra ca aveti putere si, mai important, cand?

    exact…. niciodata . e ca in legenga mesterului manole un pic adaptata mioritucului nostru. Voiculescu face planuri si strategii noaptea si ziua in parlament se darama … si cum voi fi acuzat ca sunt defaimator , rau intentionat etc… le recomand sa se uite la motiuni , la asumarea raspunderii pe legea pensiilor …sau un pic invers la intelegeri pe sub masa gen bugetul Senatului …si alte marete realizari . trist adevar nu ?

  6. Este întrebarea mea prea grea pentru un senator al României?
    Cuvântul „Opoziţie” este folosit de mii de ori pe zi la televizor… Unde anume este pomenit el în Constituţie, în legi… ce înseamnă în sistemul instituţional acest cuvânt, „opoziţie”? Aş vrea să înţeleg şi eu de ce doreşte „opoziţia” schimbarea majorităţii parlamentare? Se schimbă dimensiunea în care „opoziţia” se opune cuiva? Cui i se opune „Opoziţia”? Cred că sunt întrebări legitime… Personal eu nu ştiu ca în sistemul instituţional românesc să existe o funcţionare care să dimensioneze un „grup opozant”, iar suplimentar, din titlu, înţeleg că opoziţia se opune unei majorităţi, adică este şi anti-democratică… Asta cu Opoziţia este în alte sisteme instituţionale, la noi nu.

    Domnule senator Voiculescu,
    Eu am impresia că actuala clasă politică s-a îngropat atât de mult în anormalitatea dată de cutume false încât nici nu mai vede normalitatea descrisă de Constituţie. Constituţia nu vorbeşte despre un război politic între partidele politice, Constituţia nu vorbeşte nici măcar despre un pluralism al partidelor, acesta este (ar trebui să fie) o consecinţă a polarităţii de opinie publică.

    ARTICOLUL 8
    (1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.

    Este vorba despre un pluralism social, al voinţei politice a cetăţenilor (pe care partidele ar trebui să o preia şi să o exprime reprezentativ), şi nu o obligaţie pentru partide să se bată cap în cap. Partidele nu au absolut nici un motiv să se contreze, nu asta înseamnă democraţia. Partidele nu au nici un motiv să „câştige” ceva (toată lumea politică vorbeşte despre „câştigarea alegerilor”) pentru că Puterea nu pleacă niciodată de la popor, chiar dacă este delegată reprezentanţilor. Nu există nicăieri în Constituţie dihotomia parlamentară Putere/Opoziţie, există numai şi numai Puterea legislativă.

    Dacă veţi considera necesar să dau şi un exemplu relativ la funcţionarea democratică a Parlamentului României, vă rog să nu ezitaţi să-mi comunicaţi acest lucru. Voi sta cu exemplu pe vârful limbii (sau al degetelor). Măcar să provoc eu funcţionarea normală a Parlamentului, că sunt dispus să fac orice efort.

    Din păcate trăim într-o ţară în care cea mai mare parte a parlamentarilor spun „asumarea” răspunderii în loc de „angajarea” răspunderii, ba chiar a apărut şi în documente oficiale această aberaţie. Dar ceea ce este şi mai grav decât o confuzie lingvistică este că aproape toată lumea vede în angajarea răspunderii Guvernului un fel de legiferare rapidă (inclusiv Curtea Constituţională, „specialiştii lui Peşte” aleşi, nu după competenţă, ci după servilism politic… părerea mea de cetăţean cu voinţă suverană în România, confirmată de preşedintele CCR care a spus că instituţia pe care o conduce este politico-juridică, sau aşa ceva) şi nu MODIFICAREA PROGRAMULUI DE GUVERNARE, cea mai importantă parte componentă a GUVERNULUI ROMÂNIEI (parte care mereu este făcută uitată). Moţiunea de Cenzură nu este un instrument de voinţă politică parlamentară. Voinţa politică parlamentară se manifestă atunci când se votează acordarea încrederii Guvernului (Guvernul fiind format din Program de Guvernare, premier, miniştrii). Moţiunea de Cenzură reprezintă instrumentul prin care parlamentarii reacţionează la nerespectarea PROGRAMULUI DE GUVERNARE de către executiv şi trebuie folosit atunci, şi numai cu acest motiv, când premierul şi miniştrii nu respectă Programul de Guvernare.

    Sunt un cetăţean al României, un om banal, care s-a săturat până peste cap de lipsa de profesionalism a politicienilor români.

    Domnule Dan Voiculescu,
    Sunteţi printre aleşii inteligenţi şi şcoliţi ai românilor. Nu puteţi face ceva astfel încât parlamentarii României să facă şi ceva şcoală politică pe lângă masteratele şi doctorate „civile” pe care le au? Nu credeam acum 21 de ani că voi spune asta, dar a început să-mi fie dor de o instituţie precum Ştefan Gheorghiu care să înveţe politicienii cum se guvernează ţară, cum se face trecerea la nivel macro, că doar asta înseamnă POLITICA, arta guvernării.

    Şi aş mai vrea şi puţină eleganţă. „Politica” se trage din grecescul „politikós”. Aş vrea, în consecinţă, demnitari demni şi politicieni politicoşi.

    Domnule Voiculescu,
    Credeţi că voi obţine cândva aceste lucruri la care visez, sau pierd timpul de pomană aşteptând ca România să fie condusă de nişte competenţe care nu există şi nici nu vor exista? Mi-aş dori un răspuns sincer, bărbătesc, şi nu unul de discurs care ameţeşte raţiunea.

  7. In conditiile in care Opozitia nu se sudeaza si nu vine cu o alternativa concreta, clara, cu solutii si nominalizari, ne putem astepta, fara drept de apel ca alegerile din 2012 sa fie castigate de PDL. Au in mana MAI, plus ca cel mai probabil „le vor lua ochii romanilor cu o „marire” de salariu, ca sa nu mai vorbim de vestitele galeti ( la cat de saraciti sunt romanii, acum se vor multumi si cu o cana).Deci exista toate premisele.

  8. Mai tovarase BIBLIOTECARU esti un adevarat diversionist, esti sef pe Blogul lui UDREA te iei in gura cu Ponta pe Blog SI ACUM VI SI AICI PE ACEST BLOG SA NE AMETESTI LASA-NE FRATE INPACE CU PROSTIILE TALE

  9. Domnule Voiculescu,

    Va rog trec prin nu stiu ce sa fac? Regimul Boc si Basescu mi-a omorit singurul baiat si nu numai mie cred ca sunt zecii de mii de cazurii care au murit lundu-si viatza din cauza situatiei vietii sociale din Romania la ora actuala
    Va rog faceti ceva daca puteti o FUNDATIE A FAMILILOR INDOLIATE DIN CAUZA ACESTUI REGIM CRIMINAL SI MERGEM CU EII LA TOATE FORUMURILE INTERNATIONALE

    Va rog prin Media dumneavoastra ajutati-ne vrem sa ii chemam in fatza Tribunalui dela HAGA

    Va rog contactati-ma daca doriti sa discutam mai in detailat

    Va multumesc si Dumnezeu si Maica Domnului sa va de-a sanatate

  10. @ Aurelio texanu decembrie 15th, 2010 at 9:08 am
    Hmmmm
    Deci democraţia este o prostie? Dumneavoastră vă trageţi seva înţelepciunii din dictatură şi stat totalitar? Vă rog să mă scuzaţi, în acest caz nu vreau să fiu înţelept ca domnia voastră, prefer să fiu ameţit de aburii nebuniei.
    PS.
    Aţi uitat să specificaţi că-i bat la cap şi pe cei de la PNL, nu de alta, dar pentru a ajunge la o democraţie reală, am nevoie de TOATE PARTIDELE ROMÂNIEI, pe toate le vreau să lucreze pentru cetăţean, pe toate le vreau să participe la democraţie, nu numai de unul. Acesta este scopul „diversiunii mele”.

  11. @ francescoli decembrie 14th, 2010 at 9:41 pm

    „Dictatura lui Băse” se exprimă numai prin faptul că domnul Băsescu dă „porunci”, dincolo de ceea ce domnia sa este abilitat prin constituţie, dincolo de prerogativele sale instituţionale şi, aici e punctul important, cineva execută aceste porunci cu mâna la chipiu. Un dictator care nu este ascultat de nimeni ajunge rapid la ospiciul de nebuni, numai acolo sunt Napoleoni, Ceauşeşti, Regi şi Regine… Dictatura nu se poate exercita de unul singur, dictatorul are nevoie de camarilă. Problema nu este că în România există Traian Băsescu şi cei 100 de oameni puşi în posturi cheie care execută ce spune Traian Băsescu, problema este că mentalitatea românului ne face pe majoritatea dintre noi (sau covârşitoarea majoritate, pentru că deja este o povară) să executăm ce spune un singur om şi nu ceea ce dorim noi ca suverani în ţara noastră. Dacă omul obişnuit ar fi avut mentalitatea că este suveran în România şi cineva s-ar fi vrut dictator, în secunda doi l-ar fi ostracizat din Palatele Puterii cu şuturi în dos… iată însă că la noi, pe lângă cei care înjură, cum este domnul Aurelio texanu mai sus şi alţi încă câţiva, pe lângă cei care se împotrivesc vehement, sunt şi destui care aplaudă necondiţionat tot ceea ce se întâmplă.

    Domnule francescoli,
    Problema tocmai aceasta este. În România oamenii nu se opun dictaturii, nici măcar nu ştiu să facă un asemena lucru, de vreme ce nu au mentalitatea că ei deţin puterea în stat şi nu reprezentanţii poporului, oamenii se opun unor aleşi democratici, unor oamenii în funcţie, şi asta este anti-democratic. Nu te poţi opune alesului lui Ionescu pentru că te-a ales Popescu. Nici măcar Popescu nu se poate opune alesului lui Ionescu. Prin sistem instituţional dictatura nu ar trebui să se poată întâmpla. De altfel, dacă sistemul instituţional ar funcţiona exact aşa cum a fost construit, dictatura nu ar fi posibilă. Problema nu este că sistemul instituţional este greşit, ci că liderii nu-l fac să fie funcţional. România funcţionează cu totul altfel decât spune Constituţia şi nimeni nu face nimic, există aparenţa că anormalitatea este de fapt normalitatea. Cetăţenii numesc normalitatea instituţională „prostii diversioniste”, precum domnul „Aurelio texanu” mai sus, şi nu-i găsesc domniei sale o vină în asta. Românii habar nu au cum ar trebui să funcţioneze România, ei se ghidează după informaţiile instituţionale primite din filmele americane. Cea mai mare parte dintre români consideră că arestatului trebuie să i se citească drepturile „Miranda warning” (cele care încep cu „ai dreptul să nu spui nimic…”) şi că au voie să dea un telefon, pentru că aşa e la americani. În România nu ai dreptul să nu spui nimic, este alt Cod de Procedură Penală, dar nimeni nu-l cunoaşte, la noi nu se fac filme cu şi despre drepturile cetăţeneşti.

    Revenind…
    Nu parlamentarul din colegiul X trebuie să se bată cu parlamentarul din colegiul Y. Un parlamentar nu trebuie să se opună nimănui, pentru că toţi au valori de atribuţii egale în Parlament. Nici măcar partidele politice nu ar trebui să se bată între ele, pentru că ele nu ar trebui să câştige nimic pentru ele însele. Sursa îndepărtării dictaturii nu se află în „Luptă” ci în „Răspundere Individuală”.

    Constituţia spune aşa, că cel aflat în funcţia statului român, care are o funcţie în numele legii şi slujba cetăţeanului şi legii, în mod imperativ trebuie să depună următorul jurământ:
    „Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”
    Cine nu depune un astfel de jurământ, nu poate exercita funcţia, îşi pierde acest drept. Iată cum jurământul devine parte a funcţiei.
    Din păcate, această prevedere constituţională nu este dublată şi de un articol în Codul Penal, sau o lege specială, care să condamne penal, până la închisoare pe viaţă, încălcarea acestui jurământ.

    De trei ani de zile susţin introducerea unui articol de lege care să condamne sperjurul acestui jurământ. Nu veţi crede, dar nu am reuşit să conving decât un parlamentar de necesitatea acestui articol, şi nici acolo nu sunt 100% sigur. Politicienii nu vor să nu fie dictatură, pentru că se gândesc că un astfel de articol se poate întoarce împotriva lor. Astfel, oricât ar fi el în favoarea societăţii, nu prea vor să-şi bată singuri cuie în talpă. Ce ar însemna ca o astfel de condamnare să stea deasupra capului parlamentar? Dacă doamna Anastase încalcă regulamentul şi bunul simţ, cum ne-a obişnuit, cea mai grea pedeapsă este să piardă postul de preşedinte al camerei şi, eventual, să fie suspendată din funcţia de parlamentar.
    Regulamentul camerei spune aşa:

    SECŢIUNEA a 5-a
    Sancţiuni

    Art. 213. – (1) Abaterile de la regulament atrag următoarele sancţiuni:
    a) avertismentul;
    b) chemarea la ordine;
    c) retragerea cuvântului;
    d) eliminarea din sala de şedinţe;
    e) interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile;
    f) excluderea temporară.

    Dacă ar exista un astfel de articol, doamna Anastase ar risca, să zicem 15 ani în închisorile României, cu gardieni care au aruncat cuvinte usturătoare în curtea Palatului Cotroceni. Credeţi că nu s-ar gândi de două ori înainte de a face o numărătoare de parlamentari?

    Dumneavoastră ce părere aveţi, politicianul care încalcă, cu bună ştiinţă (cum a făcut domnul Boc, atât de des) Constituţia şi legile, ar trebui să fie încarcerat sau ar trebui să fie mustrat politic? (în funcţia de premier, domnul Boc a fost mustrat politic, a fost dat jos din funcţie, şi a revenit ca bumerangul)

    Îmi cer scuze, m-am cam lungit.

  12. @Bibliotecaru: avem nevoie de voce zilele astea. Mentalitatea romanului este bazata pe „merge si-asa”, intotdeauna gandindu-se la „capra vecinului” si, pana la urma, „lasa ca o sa treaca si asta”. Cum ai zis si tu, romanii nu stiu ca nu trebuie sa le fie frica de stat, ci statului trebuie sa le fie frica de ei.

    Am incercat sa gasesc un raspuns (in legislatie, Legea Referendumului, Constituie, Legea electorala etc.) privind convocarea referendumului local si national pe anumite probleme de catre populatie. Se pare ca nu exista posibilitatea aceasta (sau nu am gasit eu). Modalitati de „atac” sunt, dar face cineva asta?!?

    Cum a zis cineva mai devreme: galeata conduce cand vine vorba de vot, romanul avand o memorie extrem de scurta.

  13. @ Codrin

    Este motivul pentru care „stresez” eu cetăţenii şi politicienii încasând, drept mulţumire pentru grija mea, tot felul de invective. În mod normal politicienii ar trebui să explice cetăţenilor cum funcţionează societatea românească, ce nu merge bine, unde trebuie să ajungem, cum ar trebui să fie un cetăţean pentru a corespunde sistemului instituţional, ce se aşteaptă de la fiecare dintre noi, ce trebuie să votăm, de ce plătim taxe, impozite şi contribuţii, ce ar trebui să pretindem, cum putem reacţiona…

    Ei bine, politica chiar nu vrea să facă acest lucru, se încăpăţânează să pună în viaţă sloganul „ţara de vrea prost”, deşi sunt obligaţi de Constituţie şi legea partidelor după care funcţionează, să „contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor”.

    Încerc, cu umilele mele puteri şi umilele mele cunoştinţe, să suplinesc acest refuz al politicienilor de a-şi duce până la cap îndatoririle. Poate nu reuşesc prea bine, sper însă că vor urma şi alţii demersul meu şi, după un timp, politicienii vor începe, în sfârşit, să-şi facă treaba.

    Referendumul reprezintă o exprimare directă a voinţei poporului. După exprimarea prin referendum, după ce se află voinţa poporului, voinţa politică reprezentativă nu poate fi alta, politicienii nu au altceva de făcut decât să formuleze juridic voinţa cetăţenilor.

    Constituţia are un articol dedicat referendumului.
    ARTICOLUL 90 – Referendumul
    Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

    Acest articol este, după părerea mea, greşit interpretat prin faptul că numai preşedintele poate cere poporului să se exprime prin referendum. Articolul ar trebui interpretat ca un drept al preşedintelui să iniţieze un referendum, dacă are avizul Parlamentului şi nu ca o exclusivitate. Acest lucru este absolut evident dat fiind că în Constituţie se vorbeşte despre referendumuri care nu au nimic de-a face cu iniţierea lor de către preşedinte. Ba mai mult, demiterea preşedintelui se face printr-un referendum care nu este iniţiat de preşedinte.

    Cine, cum şi când poate face referendum?
    Constituţia spune că… „d) organizarea si desfasurarea referendumului;” este o categorie de lege. Cu alte cuvinte, legea referendumului ar trebui să spună aceste lucruri.

    Şi totuşi… Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului nu se referă la modul iniţierii unui referendum.

    Este lăsată o absolută libertate în a specifica în alte legi iniţierea referendumului, de la caz la caz. Am să caut câteva exemple.

  14. @ Codrin
    LEGE Legea administraţiei publice locale
    Art. 55, (3) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ teritoriale.

    Art. 70. – (1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, organizat în condiţiile legii, conform procedurii prevăzute la art. 55 alin. (3)-(7).

    (2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

    Art. 99 (3) Consiliul judeţean poate fi dizolvat prin referendum judeţean, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 20% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.

    După cum vedeţi, această lege stipulează o cerere a cetăţenilor adresată reprezentantului guvernului.

  15. @ Codrin
    Nu cred să există o prevedere legală de demitere a parlamentarilor prin cerere din partea populaţiei şi organizarea unui referendum local (la nivel de colegiu). Sau cel puţin eu nu am găsit.
    Asta nu înseamnă că există un impediment ca o astfel de lege să se facă. Ea se poate face, se poate face şi una de demitere a premierului, a unui ministru, a preşedintelui unei camere sau chiar pentru demiterea preşedintelui. Regulile ar fi 20% din populaţia cu drept de vot (20% din ţară pentru un referendum naţional, 20% din colegiu pentru referendum local) să semneze cererea pentru ca să iniţieze referendumul.
    Să vedem cine va face această lege.

    Domnule Voiculescu, faceţi o asemenea iniţiativă legislativă?

  16. @Bibliotecaru: multumesc mult pentru precizari.

    Avand in vedere ca totusi exista, chiar daca la nivel local, unele prevederi de „regularizare a vietii politice”, atunci pasi mici trebuie facuti. Sunt curios daca s-ar strange undeva 25% din persoanele cu drept de vot ca sa demita alesii locali.

  17. @ Codrin
    Nu aş putea să vă spun exact ce şi cum, dar parcă au fost nişte primari demişi printr-un astfel de referendum. Cred că (dar nu bag mâna în foc) că este vorba despre Cernavodă şi Bod (Braşov).

  18. Schimbarea majoritatii parlamentare trebuie sa se realizeze in baza unui proiect comun al opozitiei. Avem nevoie de oameni competenti ca Voiculescu si Antonescu.

  19. Domnule Senator,

    Nu am nici un fel de cunostinte sau afinitati politice. M-am saturat doar de tupeul, badarania, si spiritul de baiat de cartier al conducatorului nostru. Si m-am saturat de viata grea pe care eu am inceput s-o duc. Si nu vreau ca fetita mea de 9 luni sa duca aceeasi viata grea. Si vreau alternative. Si nu am.Intre un actual presedinte al PSD prea vulcanic care se rafuieste continuu cu un expresedinte PSD si un presedinte PNL – foarte bun orator dar pe care eu il resimt ca fiind cntradictoriu sometimes in propriul traseu nu am alternativa. Ar mai fi Daniel Constantin pe care sincer il admir f mult ca prezenta si sobrietate – felicitari ati avut mana buna – dar care, cel putin asta e parerea mea , este inca prea tanar , este inca invatacel.
    Lung preambul pentru ce voiam sa va intreb
    In sondaje Dvs. aveti 3% – ffffff putin. De ce nu va vedeti mai mult, de ce nu va faceti mai cunoscut, de ce acceptati locul enszpe cand aveti sztaiful, resursele si parghiile sa accedeti pe primul loc.

  20. @ Nerantula decembrie 17th, 2010 at 3:29 am
    Poporul nu dă niciodată puterea sa, doar o deleagă.
    Constituţia vorbeşte despre putere instituţională şi nu după o putere personală.

    Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.

    Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
    Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

  21. […] Pe 14 decembrie 2010, susțineam public, prin intermediul unei scrisori deschise adresate PNL și PSD, necesitatea unității Opoziției. Spuneam atunci că opozitia trebuie să propună românilor un proiect care să conțină soluții economice concrete și un nou contract social. Iar, pentru ca acest nou proiect să poată fi aplicat, este necesară schimbarea regimului Băsescu-Boc prin răsturnarea majorității parlamentare. –  textul integral poate fi citit aici […]

Comentariile sunt închise.