Statul roman, prin reprezentantii sai – Presedinte, Guvern, administratie publica centrala – are o perspectiva profund eronata asupra relatiei sale cu cetateanul. In loc sa inteleaga ca sunt in serviciul cetateanului, că rolul lor este de a servi interesele fiecarui român, presedintele, primul-ministru si ministrii sunt intr-un permanent razboi cu cei pe care ii reprezinta, ii vaneaza, ii pedepsesc, le intind capcane.

Povestea cu drepturile de autor este elocventa. Dupa ce, ani intregi, administratiile financiare i-au asigurat pe beneficiarii drepturilor de autor ca sunt cu platile la zi, brusc s-au razgandit si i-au notificat ca au de platit penalitati uriase, acumulate pe parcursul mai multor ani. Inventatori, actori, artisti plastici, ziaristi s-au trezit cu notificari de plată a zeci sau chiar sute de mii de euro.

Procedeul este profund injust. Beneficiarii drepturilor de autor, care si-au depus corect fisele fiscale, ar fi trebuit anuntati imediat, nu dupa câtiva ani, că au obligatii suplimentare de plata. Asadar, culpa procedurala este, in primul rand, a statului, iar statul trebuie sa raspunda. Totodata, legea care obligă la plati suplimentare doar pe cei care au incasat anumite sume poate fi considerata discriminatorie si, impicit, neconstitutionala.

In consecintă, am hotărât ca, împreună cu Fundatia pentru Apărarea Cetătenilor Împotriva Abuzurilor Statului, să dăm statul în judecată, cu doua obiective concrete:

1.     Constatarea neconstitutionalitatii legii care impune plata TVA doar pentru anumite categorii de beneficiari de drepturi de autor.

2.     Obligarea administratiilor financiare, care nu au notificat la timp existenta unor obligatii suplimentare, la plata penalitatilor acumulate.

Obiceiul autoritatilor de a nu-si face treaba corect si de a obliga apoi cetateanul sa plateasca pentru incompetenta administrativă trebuie sa inceteze: statul talhar trebuie reeducat. Ar ajuta insa ca, dincolo de rezolvarile individuale, toti cei afectati de aceste abuzuri sa initieze o actiune colectiva. FACIAS ii poate reprezenta pe toti.

N.B. Pentru a nu se considera ca, prin acest demers, se incearca rezolvarea unor cazuri punctuale, s-a decis deja ca Intact Media Grup sa-si ajute proprii jurnalisti, pentru a nu fi afectati de presiunile administratiilor financiare. Cine a mizat pe vulnerabilitatea ziaristului, singur impotriva statului, a gresit. Intact isi sustine echipa.

30 COMENTARII

  1. Acum cativa ani iesisera taximetristii in strada sa protesteze ca li se impunea sa plateasca retroactiv, tot in baza unei legi interpretate (si interpretabile), pe ultimii 5 ani, contributiile de sanatate sau ceva asemanator. In conditiile in care isi platisera singuri toate costurile legate de sistemul sanitar. Cine n-a inteles atunci ca acest tip de „pedeapsa” legala a fost in faza pilot sufera acum. Nimeni nu se gandeste in Romania ca ceea ce i se intampla azi unei categorii maine le va afecta si pe celalalte. Felicitari pentru ca va sustineti jurnalistii si sper sa blocati total acest demers menit sa pedepseasca presa si, de ce nu, intelectualitatea.

  2. Astia de la putere nu vor mai putea fi reeducati niciodata….din pacate trebuie sa luptam impotriva lor pt drepturile noastre, iar pe dvs va admir fiindca mereu sunteti alaturi de romani!

  3. Ma bucur ca ati iesit in ajutorul celor talhariti de acest stat. Chiar daca isi vor gasi dreptatea mai tarziu, prejudiciul moral va ramane din pacate.

    Imi aduc aminte de vorbele presedintelui, cand explica el cum statul roman e un om slab care duce in spate un om gras… Am stat si m-am gandit de unde se genereaza bugetul, cum se fac toti banii aia… Concluzia e ca in orice tranzactie cu acte in regula STATUL E SI EL ACOLO.

    M-am gandit la un exemplu: avem un vetatean al Romaniei cu un salariu de 1000 RON brut.

    – Din 1000 RON statul isi ia 31,5 % impozite si taxe adica 315 RON
    1000-315=685

    – Din ce a ramas, consideram ca nu primeste bonuri de masa (care si acelea mai nou sunt impozitate), dar ratia zilnica pentru mancare de 10 RON x 30 zile/luna = 300 ron cheltuiti pe mancare. Din acesti bani, statul isi ia 24% (TVA) adica 72 de lei.
    685-300=385

    – Consideram ca acest cetatean are si masina :) iar 200 RON sunt pentru combustibil. Din acesti bani statul incasaseaza 50% (asa am inteles eu de la stiri ca sunt accizele in Romania, nu am date oficiale), asadar 100 RON ajung din nou la stat.
    385-200=185

    – Ne mai raman 185 RON pe care ii vom da pe intretinere, curent, gaz, tv. Asadar prezenta de 24% revine :) adiaca 44,4 RON

    Nu mai spun de platile anuale pe care un cetatean le are de facut: impozit pe casa, pe masina, rovinieta, asigurari din care statul din nou ia un procent. Aaaa… si daca este fumator :)

    Printr-un calcul minor din totalul de 1000 RON brut salariu avem asa:

    – 315 RON : impozite si taxe din salar
    – 72 RON : 24% TVA din pretul alimentelor
    – 100 RON : 50% accize combustibil
    – 44.4 RON : 24% TVA Utilitati
    __________
    531.4 RON

    Si tot statul e ala care nu are bani…

  4. Este incredibil in ce tara traim. Nu pot sa cred. Cum este posibil ca anumite categorii de beneficiari de drepturi de autor sa plateasca TVA, iar altii sa nu plateasca TVA ? Oare se mai intampla ceva asa ceva intr-o tara civilizata ?

  5. Imi place partea cu plata penalitatilor de catre administratiile fiscale care nu au anuntat la timp. Si procedura ar trebui aplicata si in cazul functionarilor care au calculat gresit pensia si dupa ani buni, li se opresc pensionarilor sumele restante, reprezentand de multe ori si 50 % din cuantumul pensiei.

  6. Trebuie sa se demonstreze ca exista cineva in tara asta care sa apere drepturile cetatenilor sai. Daca de la justitie si stat nu ne mai putem astepta sa faca asta, singura varianta ramane FACIAS.

  7. @ Anca M

    Desi calculul realizat este unul general , chiar si asa ati pus punctul pe „rana”.Un astfel de calcul , repet extrem de generalizat, totusi demonstreaza punctual , ca o mare parte a romanilor onesti sunt la pragul foametei.Din pacate din acest calcul nu rezulta doar faptul ca statul castiga sume semnificante de pe urma fiecarui cetatean.Demonstreaza si faptul ca acei oameni , sunt in realitate „muritori de foame ” – expresie ce arata starea de fapt a acesor oameni pentru ca la sfarsitul lunii ei nu isi pot permite in realitate sumele cheltuite pe mancare.
    Ati precizat ca 10 ron / zi , sunt alocati pentru mancare.Asta este o suma alocata de dumneavoastra dar care nu arata CE ANUME PRODUSE ALIMENTARE SE POT CUMPARA CU EA.Ce se intampla cu o familie formata din 3 membrii?Poate parintii pot indura sa nu manance un fruct , dar un copil ?
    Sustin calculul realizat de dumneavoastra dar vroiam sa atrag atentia si asupra faptului ca suma respectiva este insuficienta pentru ca acel om sau familie sa supravietuiasca si ca statul castiga oricum mult mai mult decat castiga efectiv un singur om de pe urma muncii sale.

  8. Nu vrea FACIAS sa sprijine si „beneficiarii ” de fonduri europene care sunt blocati (ba chiar executati) datorita inconsistentei si nesimtirii cu care se iau decizii politice si a dezinteresului in implementarea instrumentelor structurale?

    ps: Boc ar fi fost in stare sa desfiinteze cu mana lui structuri ce sunt implicate in prezent in implementarea proiectelor cu finantare. Noroc ca seful de la dg regio l-a trimis ieri la scoala.

  9. @ Oana: Exemplul tau e corect, multumesc. @ Calinus Maximus: Sugestia ta e excelenta. Intreba-i, sunt convins că iti vor raspunde eficient.

  10. Mi se pare absolut aberant ca un actor ca Radu Beligan de exemplu, sa fie nevoit sa plateasca astfel de sume.

  11. (R) Nici un bumerang nu ţine cont de rang !

    P.S.1 O vei verifica pe propria-ţi piele, Jon* (Javra Ordinară Naţională).
    P.S.2 Ofertă pentru titlul de carte sau capitol.

  12. daca LEGEA spune ca orice venit ce depaseste 35000 de euro pe an se impoziteaza cu echivalentul TVA-ului, despre ce abuz se vorbeste in postarea asta ?
    Necunoasterea legii nu poate fi invocata in apararea evazionistilor fiscali.

  13. ce masinatiune…incredibil. totul pleaca de la adversitatea politica pe care basescu o are fata de toti cei care-l contrazic`

  14. ma repet ca nu exista stat talhar .e o notiune abstracta . ca si cum ai numi da vina pe automobil ca a intrat pe trotuar . la fel ca in cazul autovehiculului si in cazul statului degetul trebuie atintit asupra celor care il conduc .
    Cat despre cazul de fata …. un exercitiu inteligent de fidelizare a angajatilor

    @ admin sau DV
    multumesc ca s-a tinut cont de postul meu de la „Pariuri” . era irespirabil aerul aici si nu era in beneficiul nimanui

  15. @ marco
    Am facut o simulare minora… in cateva minute, cu cateva repere pe care mi le-am amintit. Iar ratia de 10 ron/ zi pentru alimente am extras-o din valoarea bonurilor de masa… care au doar 9 lei (din cate am vazut eu).

    Vroiam doar sa subliniez ca fiecare dintre noi e contribuabil, intr-o oarecare masura. Iar fiecare masura luata de stat ne va afecta. Si daca nu suntem atenti, cei de la conducere pot sa abuzeze de instrumentele de taxare pe care le au la indemana.

    Iar statul nu trebuie sa sufoce cetateanul cu existenta lui. Cred ca intr-un stat in care cetateanul simte si vede ca aceasta contributie a sa se intoarce in favoarea sa, atunci nu va sta sa faca „politica” prea mult. Dar in cazul nostru, vorba Dlui Tiriac, poate vrem sa stim ce se intampla cu contributia noastra deoarece nu vedem nici un feedback. Vedem doar afaceristi de succes care in postura de ministrii nu dau rezultate bune.

    M-am gandit si eu la o neregula din partea statului, nu neaparat abuz, mai degraba risipa de fonduri: locurile bugetate de stat la facultati. Foarte multi absolventi nu isi gasesc un loc in piata muncii. Asadar, dupa ce statul m-a tinut in facultate inseamna ca va avea nevoie de mine in viitor. Eu cui sa ma adresez?

  16. Mi se pare o masura absurda cu atat mai mult cu cat asa cum ne-au obisnuit „capacitatile” astea care ne conduc, se aplica „peste noapte” .

  17. @ Anca M

    Ai spus, citez : „cei de la conducere pot sa abuzeze de instrumentele de taxare pe care le au la indemana.” Iti pot dovedii ca abuzul exista deja.Romanii platesc mai multe taxe decat orice cetatean din EU.
    Locurile de la buget din facultati nu sunt o risipa pentru stat.In primul rand ca acele locuri , daca stai bine sa te gandesti sunt subventionate de facultate si nu de stat.Stim cu totii ca o mare parte din facultati au devenit autosustenabile.Daca sa-r scoate si acele locuri de la fara taxa , atunci cei care ar fi in stare sa optina un post ( din simplul motiv ca sunt mai buni la invatatura ) ar renunta sa mai faca o facultate.Pe termen lung tot noi pierdem pentru ca nu vom avea parte de oamenii specializati.Nu toti din tara isi permit sa faca o facultate cu bani desi ei sunt foarte buni.Desfintarea acestor posturi ar fi o palma unui drept fundamental reglemantat de constitutie, „DREPTUL LA SCOALA”.
    Studentii care ies din facultate si nu isi gasesc un loc de munca indiferent ca au fost la forma cu plata sau la fara taxa, nu au nici o vina.Statul ar trebui sa le acorde sanse si sa se intereseze sa integreze acesti specialisti in domeniile lor.Este interesul STATULUI NU A STUDENTULUI.
    Ce zici de cei care primesc burse din partea statului roman pentru facultatiile din strainatate si conform constractului pe care acestia il semneaza , ei sunt obligati sa revina in tara si sa munceasca PENTRU STATUL ROMAN,in domeniul in care s-a pregatit.
    Ce face statul?Le intoarce spatele si le spune ca NU are un post pentru ei,desi contractual statul se obliga sa ii primeasca asa cum studentul se obliga la finalizare sa munceasca pentru cel care ia platit bursa.In realitate acesti oamenii sunt plimbati pe la usile institutiilor unde ar trebui sa lucreze si dupa 2-3 ani de alergaturi in care vad ca nu primesc un post, se decid sa lucreze in cel mai bun caz in domeniul privat IN TARA.In realitate cei mai multi decid sa se intoarca in tarile unde au studiat deoarece acolo ii asteapta oferte fie din partea statului respectiv fie in domeniul privat de acolo.
    Aceste lucruri se intampla NU din cauza studentilor ci din cauza , NEOTISMULUI.Daca nu esti nepoata cui trebuie atunci degeaba ai tu studii, masterate, doctorate pentru ca ” AUZI , NOI NU AVEM NEVOIE DE OAMENI CARE SA GANDEASCA , NOI AVEM NEVOIE DE OAMENI CARE STIU SA ASCULTE ORDINELE”.
    Toti incompetentii ajung in functii mai mult sau mai putin importante.
    O intrebare ptr tine?
    Ce pregatire fostul sofer al lui Boc, ca sa devina CONSILIERUL prim-ministrului?
    E o intrebare retorica.NICI O PREGATIRE.Dar daca suntem prietenii , ne ajutam si te face tata consilier, lasa ca esti prost de dai in gropi, dar TU ESTI PRETENU MEU.
    Aceasi problema cu consilierul ministrului muncii.Un blogger ajunge CONSILIER.
    ROMANIA TARA TUTUROR POSIBILITATILOR.
    PROST SA FII , PILE SA AI.

  18. Partea proasta este ca atunci cand castigi un proces impotriva administratiei financiare, banii ce-i primesti eventual inapoi ca despagubiri vin in final tot de la cetatean, din impozitele stranse. Eu zic ca, pe viitor, sa plateasca din buzunar cei care nu si-au facut treaba. Functionarii de la fisc sa fie obligati ca atunci cand le ceri sa-ti semnaleze tot ce ai de plata. Si asta scris. Daca greseste, sa plateasca de la functionarul de la ghiseu pana la seful Fiscului. Sa vedeti atunci cum dispar ca prin minune toate greselile. Asa, ca plateste statul, din impozite adica din banii nostri…trai pe vatrai. Cineva mai sus calcula cu ce halca se indoapa lunar statul de pe urma fiecarui cetatean. De banii aia, macar sa fie in stare sa-ti enumere scris toate impozitele pe care le ai de platit si sa-si asume raspunderea daca greseste. Acum daca te duci sa-i intrebi ceva, dau din umeri si te plimba dupa acte de ametesti. Iar tu, ca esti prost de bun, tot dai bani sa-si bata ei joc. Si tot asa ar trebui sa se aplice si in alte cazuri. Raspundere individuale. Inclusiv si mai ales la ministri, presedinte etc etc.

  19. Superba si absolut corecta doctrina! Admirabila initiativa si exemplara atitudinea!
    Ma inclin in fata Dumneavostra si a efortului pe care il depuneti!

Comentariile sunt închise.