Ştiu: aici trebuie să fiu ”cool”. Fără politică. Fără subiecte neplăcute.

Totuşi, la cât de serioasă e problema crizei, mai bine rişti nişte cititori decât să eviţi tema. Pentru că adevărul e ăsta: la cât de neconvingător acţionează statul român faţă cu recesiunea, riscăm să avem după prezidenţiale un veritabil ”măcel” economic. Când butonul electoral va fi eliberat şi când efectele vacanţei de vară asupra economiei se vor simţi, ar putea fi rău. Mult mai rău ca acum.

Şi asta deşi rămân la convingerea că din toamnă ar trebui să vedem, în economiile trend-setter, primele semne ale deblocării.  Pentru că acolo guvernele au ştiut unde şi cum să intervină.

Nu-i cazul României.

Aş vrea să vă cer părerea asupra câtorva idei din planul în 24 de puncte propus ieri de Alianţa PSD+PC pentru contracararea recesiunii. Unele sunt idei pentru care mă lupt de ani buni.

Merită?

crisis_teaser

1) Crearea unui Fond Naţional de Locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, supuse regimului de închiriere, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

• Programul urmăreşte stimularea producţiei autohtone şi a consumului, prin creşterea cererii de materiale de construcţie, mobilier şi aparatură electrocasnică. Acest program se va aplica pentru locuinţe noi, complet mobilate şi utilate. În acest fel, efectul de antrenare pe orizontală va fi mai mare decât în cazul altor tipuri de investiţii în infrastructură. Prin subvenţionarea chiriei, acest program are o componentă socială consistentă, fiind astfel complementar programului „Prima Casă”. Prin Fondul Naţional de Locuinţe este susţinut un important segment de populaţie care nu are înca acces la creditare pentru a-şi cumpăra locuinţe şi, în acelaşi timp, menţine şi stimulează înfiinţarea de noi locuri de muncă în industria de construcţii, unul dintre sectoarele economice cel mai greu lovite de criza economică. Programul va începe în toamna anului 2009 şi va fi derulat prin instituţiile administraţiei publice locale. În cadrul discuţiilor cu FMI se va solicita extinderea garanţiilor guvernamentale necesare acestei măsuri, al cărei cost total este estimat la 2 miliarde de euro. Statul va susţine diferenţa dintre chiria socială şi dobânda bancară.

8)  Extinderea “programului Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009.

• Măsura permite utilizarea banilor deja alocaţi în programul Rabla pentru retehnologizarea companiilor prin reînnoirea parcurilor auto, ceea ce permite reducerea costurilor de producţie şi păstrarea locurilor de muncă. De asemenea, măsura va avea efecte benefice pentru mediu prin reducerea poluării şi susţine industria auto prin creşterea numărului de comenzi. Extinderea „programului Rabla” se va face în limita cotelor neutilizate din programul pentru persoane fizice.

13) Plata TVA la încasarea facturii (elaborarea unui studiu de impact asupra  încasărilor bugetare).

• Măsura are efecte de stimulare a mediului de afaceri şi a economiei reale. Chiar dacă este posibil să se înregistreze unele sincope în ceea ce priveşte încasările bugetare, argumentul principal pentru aplicarea acestei măsuri este acela că este anormal ca firmele sa plătească TVA atât timp cât nu au încasat banii de la contractori (stat sau firme private). De asemenea, iniţiativa poate reduce semnificativ o parte a economiei subterane, prin dispariţia “facturilor la negru”.

14) Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie 2009.

• Prin introducerea acestei măsuri s-a dorit creşterea încasărilor la buget cu 0,25%. Impozitul minim nu are însă efectul scontat; încasările ipotetice la bugetul de stat sunt pentru acest an, potrivit datelor Ministerului de Finanţe de 150 milioane RON (aproximativ 35,5 milioane de euro). Costurile menţinerii acestui impozit sunt însă mult mai mari având în vedere dispariţia a zeci de mii de firme care antrenează pierderea de locuri de muncă în paralel cu creşterea cheltuielilor de la bugetul asigurărilor sociale. Respectarea ţintei de deficit poate fi realizată prin măsuri complementare.

15) Acordarea unei bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat pentru firmele care timp de 3 ani consecutiv şi-au plătit la zi datoriile. Acordarea unei bonificaţii de 5% pentru persoanele fizice care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie a fiecărui an.

• Stimularea firmelor şi a persoanelor fizice de a plăti impozitele la timp, înseamnă venituri certe la buget şi surse de finanţare a funcţionării economiei, investiţii în educaţie, sănătate etc. Măsura urmează să se aplice în 2009 şi 2010.

16) Penalizarea Ministerului Finanţelor pentru depăşirea termenului legal de rambursare TVA şi pentru orice întârziere a plăţilor realizate de instituţiile statului către agenţii economici.

•  Pentru asigurarea unei relaţii simetrice între stat şi contribuabili, vor fi prevăzute în Codul Fiscal situaţiile concrete în care Ministerul Finanţelor va fi obligat să plătească penalităţi către agenţii economici pentru întârzierea termenelor.

17) Introducerea amortizării regresive a activelor achiziţionate în 2009 şi 2010, pentru a încuraja investiţiile şi a asigura recuperarea rapidă a acestora.

18) Sprijinirea agenţilor economici prin înfiinţarea de centre regionale pentru acordarea de consultanţă gratuită celor care doresc să acceseze fonduri comunitare, prin plata TVA la recepţia lucrărilor în cazul proiectelor europene şi prin reducerea dobânzilor la creditele acordate pentru cofinanţarea acestui tip de proiecte (măsuri corelate cu recapitalizarea CEC).

19) Toti angajatorii care înfiinţează minimum 10 noi locuri de muncă pentru şomeri sau absolvenţi de şcoală vor primi o bonificaţie de 50% la plata contribuţiilor sociale datorate statului în primul an şi de 25% pentru cel de-al doilea an.

• Măsura urmează să se aplice pentru salariile care nu depăşesc salariul mediu brut pe economie. Costul estimat pentru înfiinţarea a 100.000 de noi locuri de muncă este de aproximativ 144 de milioane de euro. În realitate, o mare parte din aceste costuri se vor recupera din impozitul pe venit şi contribuţiile sociale plătite de către angajaţi, precum şi prin scăderea presiunii asupra bugetului prin reducerea numărului de asistaţi social. În luna martie 2009 au fost lansate schemele de ajutor de stat pentru ocuparea forţei de muncă şi formare profesională. Schema, denumită „Bani pentru formare profesională”, are o sumă alocată de 56 de milioane de euro. Cuantumul subvenţiilor acordate pentru formarea  profesională a angajaţilor va fi diferenţiat.

20) Înfiinţarea de locuri de muncă în microîntreprinderi cu un singur angajat, prin scutirea, începând cu 1 septembrie, până la sfârşitul anului 2010, de la plata contribuţiilor sociale, în limita salariului de 1.000 de lei.

• Această măsură a fost aplicată cu succes în Franţa.

21) Reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte.

• Măsura are ca scop asigurarea protecţiei sociale a celor mai săraci români şi va fi dublată de un mecanism de control prin care micşorarea TVA să se regăsească în reducerea preţurilor şi nu în creşterea profiturilor comercianţilor. Nivelul cotei reduse TVA va fi stabilit după calcularea de către Ministerul de Finanţe a impactului bugetar pe care îl va avea această măsură.

(Din Alianţa PSD+PC – ”Plan de Acţiune. 24 de măsuri pentru ieşirea din criză”)

41 COMENTARII

  1. Merita felicitati oamenii PC+PSD ca s-au straduit sa intocmeasca 21 de masuri, insa nu sunt cele mai bune.
    Solutiile bune sunt doar acelea care vor sprijini nevoile populatiei, nu cele care vor sa umple cufere cu bani.

  2. E cam complicat ceea ce prezinţi, da’ e un lucru de obraz. E frumos ca idee, da’ ce te faci cu fomiştii de patroni? Ăştia, fără ţepe, mor! Iar cum Băse e fix sula şi căciula… Fă socoteala! Controlu’ făcut de agenţi: ‘Dacă dai atât, trec cu vederea!’. Ăştia cu bani – o gaşcă (vorba lu’ musiu Badea), ăştia fără bani – Băse (adică fix sula şi căciula)! :( Ca idee e ok, totuşi! :)

  3. Teoretic, măsurile propuse sună bine, cu practica vom sta mai prost.
    Iar dacă va fi aprobată plata TVA la încasarea efectivă a banilor, nici veniturile n-ar trebui înregistrate ca atare fiindcă şi la ele se plăteşte profit şi e acelaşi lucru practic.
    Vor trebui luate măsuri ca factura să fie înregistrată ori la încasarea efectivă (respectiv pentru cei care o primesc la efectuarea plăţii), chiar dacă ea e emisă. De fapt, e doar o hârtie care s eplimbă pe la contabilitate pentru a-i calcula TVA şi a-l plăti statului în avans fără ca societatea să aibă banii încasaţi.
    Pe de altă parte, există riscul ca societăţile să nu-şi mai poate vinde produsele/serviciile fiindcă cei care le achiziţionează n-au banii… jos.
    Ce ne facem cu situaţiile când între societăţi există contracte Barter?! Ele nu au banii lichizi ca… monedă de schimb, cum demonstrăm că are loc schimbul de produse/servicii în acest caz şi care este metoda de control al unor astfel de „găselniţe”?
    S-ar mai putea ca societăţile să nu mai dea mult timp TVA statului şi parcă-o văd pe madama Ridzi sau pe prietena ei Găina (soţia lui Cocoş) cum vor behăii sau piuii a pagubă fiindcă n-or să aibă de unde să-şi facă ministerele… profitabile. :P

  4. Va salut,

    Toate sunt de bun simt. Parerea mea inaplicabile. De ce? Pai uite numai la punctul 1). Exprerienta de 20 de ani ne arata ca nimic nu se face in tara asta fara paraindarat. Daca statul va construi 50000 de locuinte pentru chirie, cineva va face multi bani din asta si le va construi cu cele mai proaste materiale, posibil chirpici. Nu mai am incredere in nimic. Statul niciodata nu va face ceva pentru cetatea ci doar pentru niste afiliati ai lui. Mult succes cu programul dar daca iesi si va fi aprobat, cine isi va lua bugatti? Eu sau ei ? Raspunsul e simplu.

    ps e laudabil ce incercati sa faceti prin blogul asta, incercati sa va mai spalati de pacate. vb aici de dvs personal

    nu uitati totusi cum ati ajuns cine sunteti azi si ca pe multi dintre noi nu ii mai pacaliti absolut deloc, cu nimic. vb aici in general de clasa politica.

  5. domnule voiculescu,
    stiti foarte bine ca planul de mai sus, redactat si oferit de colegii dvs din psd, tine doar de campanie electorala si de populism in cautare de voturi.
    psd – care a intrat la guvernare fara pc cu care a candidat pe liste comune!!! – a achiesat la un program de guvernare. acum vine cu un program (in ciorna) paralel; daca si pdl ar face la fel am fi singura tara din lume cu 3 programe (unul oficial plus doua ciorne);
    nu e musai ca un program de guvernare sa nu fie modificat pe parcurs (mai ales in timp de criza); dar e de bun simt ca aceasta redirectionare sa fie facuta in interiorul coalitiei (cat pe sa sa scriu concubinajului) de guvernare nu transformand idee de dezbatere publica in (pre)campanie electorala; ar fi pacat mai ales ca noi astia mai prosti (dar multi) ne-am prins ca avem deja candidati care presteaza electoral;
    in rest, stiti la fel de bine ca si mine (dar nu va pot cere sa fiti sincer ca i-ati supara pe cei cu care ati candidat sub aceeasi sigla) ca acest plan e o poezie frumoasa (in unele puncte), sf (in altele) sau descrie aceeasi marie cu alta palarie (pe ici pe colo).
    convins fiind ca nu veti cenzura postarea acestui comentariu (ar fi pacat de atata clapaceala la tastatura) voi puncta cateva observatii la planul psd+pc.
    1) Crearea unui Fond Naţional de Locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, supuse regimului de închiriere, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii
    – hai sa fim seriosi – cum se apropie campania cum promit politicienii case :))
    – nu ati auzit de celebrul proiect ANL inceput de colegii dvs din psd in urma caruia din programul social s-a ales… case pt beizadele de psd-isti?
    – dovada neseriozitatii acestui punct: nu este fixat un termen pt construirea celor 50.000 de unitati locative; in criza asta, propun eu unul – la sf. asteapta!!!
    8) Extinderea “programului Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009.
    – alta gluma buna a celor de la psd :)) – nu o sa-i acuz de plagiat ci de ceva mai putin grav: cei de la psd (sau specialistii lor in monitorizat presa) nu prea citesc nici ziarele si nici nu folosesc eficient „goagalul” (ar fi aflat ca acea

  6. ce parere aveti despre parerea liderului de extrema dreapta din olanda care este de acord ca in ue sa nu mai fie integrate alte tari , ba mai propune ca romania si bulgaria sa fie excluse? stiu ca nu e chiar de luat in seama , pentru ca nu stiu cata greutate are partidul respectiv in olanda si prin urmare in UE. dar … oricum nu i un feedback prea bun la adresa noastra. asa ca din moment ce avem sanse reale sa fim tinichiaua in coada pisicii , dupa cum si dumneavoastra previzionati , cum vedeti situatia ?

  7. 8) Extinderea “programului Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009.
    – alta gluma buna a celor de la psd :) ) – nu o sa-i acuz de plagiat ci de ceva mai putin grav: cei de la psd (sau specialistii lor in monitorizat presa) nu prea citesc nici ziarele si nici nu folosesc eficient “goagalul” (ar fi aflat ca acea propunere a fost aruncata pe piata, de vreo sase saptamani de presedintele AFM – agentia fondului pentru mediu – care e cam portocaliu)

    13) Plata TVA la încasarea facturii (elaborarea unui studiu de impact asupra încasărilor bugetare).
    – aud de vreo 12 ani poezia asta; a naibii coincidenta, spusa de toti in campanie electorala, dar cum trec alegerile, cei care ajung la putere uita de ea (psd a avut-o si in campania din toamna, de la generale, dar a intrat intr-o guvernare care i-a tva-ul la emiterea facturii; daca ar fi schimbat ceva pana acum ar fi ajuns si mai putini bani la ministerele conduse de psd, gen Sanatate sau Invatamant; sau Munca…)

    14) Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie 2009.
    – de ce a fost psd de acord cu el pana acum (ca l-a votat in sedinta de guvern)?

    15) Acordarea unei bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat pentru firmele care timp de 3 ani consecutiv şi-au plătit la zi datoriile. Acordarea unei bonificaţii de 5% pentru persoanele fizice care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie a fiecărui an.
    – oare de ce nu pot crede ca bonificatiile si facilitatile fiscale ajung numai la firme de baroni? poate din cauza de istorie recenta? eu nu stiu, de exemplu, daca dvs ati auzit de ziare locale care au beneficiat de reesalonari la plata impozitelor, dar eu am auzit de firme de media de rezonanta nationala care au primit astfel de pomeni de la diverse guverne (nu ma refer la antene ci la pro tv de ex)

    16) Penalizarea Ministerului Finanţelor pentru depăşirea termenului legal de rambursare TVA şi pentru orice întârziere a plăţilor realizate de instituţiile statului către agenţii economici.
    – daca aceste penalizari ar fi interesante, parca vad cum anumite firme vor trage sfori sa le fie intarziate returnarile ca sa ia apoi dublu… :))
    – sa mai spun ca pt un peste mic ce are de primit cateva zeci de milioane amarate, fiscul linge orice hartie de parca ar fi vorba de un infractor, in timp ce firmele cu spate baban primesc tva-ul cu maxima promptitudine (uneori in ziua in care au depus cererea)?…
    17 – nu ma pricep
    18 – centre regionale ar insemna… alti bugetari
    – reducerea dobanzilor? 99,99 la suta din banci sunt private; le poate da statul ordine? (ati vazut ca s-a incercat asa ceva si la „prima casa” si a iesti un fiasco)
    19 si 20 – suna frumos dar e ineficient
    21 – parca ati mai propus si cei de la pc asa ceva; dar apreciez ca sunteti consecventi!!!
    – mecanism de control prin care reducerea tva sa se regaseasca in micsorarea preturilor? cred ca fraza asta a fost scrisa de iliescu… ce facem? reintroducem mercurialul? desfiintam piata libera? aruncam la cos raportul cerere-oferta?

    domnule voiculescu,
    sunt convins ca daca vi s-ar fi cerut parerea la intocmirea acestui plan, pentru un proiect realmente economico-social si nu politico-electoral, ati fi desfiintat 99 la suta dintre propuneri; inclusiv pe cele postate de dvs aici

    cu stima
    daniel v.

  8. Cool Mogool, cate din masurile de mai sus sunt propuse de dumneavoastra? Astea de mai sus? Boon…
    Una peste alta, azi, citind proiectul, mi s-a parut bun si imi propusesem sa fiu critic.
    Cred ca 50.000 de locuinte sunt un obiectiv fezabil in mod normal si probabil nu se va realiza acum, desi ar fi foarte bine, De exemplu, un senator pe care-l stiu propunea circa 500 intr-un oras in toamna, insemnand ca avem nevoie cam de eforturile reunite a majoritatii senatorilor (100). Masura e exceptionala, fiind un timp specialist/expert (desi urasc temenul pentru ca denota o valoare pe car epurtatorii nu o au in 99% din cazuri) in politici sociale intr-o vreme, am propus chestia asta mereu si mereu nu auzea nimeni…
    Plata TVA la incasarea facturii e laudabila, cred ca liberalii acquieseaza sau cel putin ar trebui. By the way, ce se mai intampla cu social-liberalismul conservatorilor? :-) E totul ok?
    Cat despre eliminarea impozitului minim, inclusiv dl. Videanu a zis ca e de porc astazi, contrazicandu-si contabilul, asa ca Boc cel mic sa si-l bage in plic si sa ne lase…Sau sa mai citeasca economie si sa devina un premier bun. Macar asta e mai fazabil decat sa viseza ca intr-o buna zi va fi mai mare decat e…

  9. 1. E o masura falsa indusa de un grup de interese, care nici macar nu are finalizare …se adreseaza unui numar limitat de persoane si nu va efecte in avalansa.
    8.Programul rabla e foarte bun…ar trebui gandit un sistem protectionist pentru marcile interne (nu e legal, nu e moral, dar ar avea efecte reale pentru Romania)
    13. Plata TVA la incasarea facturii complica lucrurile inutil- in echilibru se va deduce TVA doar la achitare…pentru ca TVA aferenta livrarilor sa nu devina o povara pentru furnizori ar trebui gasite solutii in instrumente bancare- bonificatii pentru creditele tip factoring.
    14. Impozitul minim e o prostie prin insasi conceptul care l-a creat si arata impotenta unui guvern de a crea venituri suplimentare in baza unui acord.
    15. Bonificatia respectiva trebuie introdusa acum-imediat-pentru oricine isi plateste la timp obligatiile.
    16. Exista deja prevederi legale in acest sens.
    17. Mai mult de atat- as scuti impozitul pe profitul reinvestit corelat cu creearea de noi locuri de munca.
    18. OK
    19. Aceasta masura as extinde-o in functie de nr. de noi angajati, ceva gen: 10 angajati noi scutire 20%-20 angajati noi scutire 30%…etc. As corela aceasta facilitatea cu cresterea salariului minim astfel incat sa se realizeze un plus in ceea ce priveste veniturile populatiei. Doar in acest moment putem gandi masuri care sa se adreseze bunurilor gen locuinte, casnice, etc.
    20.OK
    21.OK

    In paralel:- stoparea jafului in ceea ce priveste banul public nefiind posibila deoarece caracatita e prea bine ancorata ar trebui macar gasite solutii pentru ca acest ban public sa se intoarca in economia reala deoarece azi jefuitorii ii tin la ciorap datorita panicii create de criza economica.
    – as impozita suplimentar domeniile de activitate prin care se spala banii
    – restructurarea reala a sectorului public
    – conceperea de strategii reale in ceea ce priveste sectoarele primare, infrastructura, turismul prin colaborare REALA cu cercetarea si oamenii de valoare din Romania, care sunt marginalizati pentru ca azi deciziile sunt luate la nivel politic, fara a avea la baza studii, prognoze, simulari…cercetare!!!

  10. Punctul 1 e de 2 lei. Zidurile nu produc! Ce atatea case? Programul prima casa a lui boc, locuinte prin anl de la blaga, acum si psd-ul case. Eu inteleg ca e o intreaga clientela prin firmele de constructii care are nevoie de lucrari ca sa aiba de unde sa dea parandaratul la alegeri, dar la dvs aveam pretentii.

    Eu zic asa: stop case ca alea tin banii blocati si facute investitii in lucruri serioase care sa produca.

    Intrebare: cand incepeti o afacere, cumparati un sediu sau il inchiriati?

  11. Sa le luam pe rand:

    1. Nu e un domeniu la care sa ma pricep, insa ceea ce am observat din 90 incoace e ca toate programele legate de case (vanzarea din 90 la preturi modice, Prima casa asa cum e ea acum) au creat doar false iluzii de mai bine. Pare o propunere mai realista, aceasta cu chiria. Normal e sa obisnuim populatia cu cresterea progresiva, normala, cea europeana la un moment dat.

    8. E o gura de aer – insa cate companii credeti ca au masini mai vechi de 10 ani?

    13. Excelent

    14. Am spus de la inceput ca acest impozit e o porcarie intr-un an de criza. Conduc o companie de 50 de oameni. Sunt fericita daca in aceasta perioada le pot da salariile (nu folosim tertipuri si platim impozite garla pe salarii – tot culege statul de la mine ceva). Dar sa ma obligi sa vin cu bani de acasa, in conditiile in care mi-am alocat o suma din profitul de anul trecut ca sa pot trece onorabil aceasta perioada, fara sa facem disponibilizari, fara sa intarziem salarii, e o porcarie.

    15. Ar fi ceva

    16. Sa o vad si pe asta aplicata!

    17. Excelent

    18. Nu ma pronunt. Cum avem acces?

    19. O idee buna

    20 si 21 – ok

  12. As dori sa-mi explicati mecanismul prin care reducerea TVA-ului la paine, carne de pui neprelucrata si lapte va duce la scaderea pretului la aceste alimente si nu la cresterea profiturilor comerciantilor.
    Dupa cum puteti vedea, am scris si pe blogul meu, la modul simplist, cum functioneaza piata alimentelor de baza.
    Deci, chiar ma preocupa si as aprecia un raspuns.

  13. Atatea masuri anti-criză şi niciuna nu s-a pus în aplicare. Nu mai cred în ”măsurile” anti-criză, în d-astea romaneşti

  14. Apropo de case, eu inteleg ca Mircea Geoana nu e tocmai preocupat de achizitia de locuinte, deci de ce l-ar preocupa construirea de locuinte noi?
    Dumnealui vrea sa stea cu chirie toata viata, a si declarat-o!
    Din asta pricep ori ca PSD nu comunica unitar, ori ca Mircea Geoana ignora propriul program, ori ca programul e un fel de farsa elaborata.
    Avand in vedere istoricul campaniilor electorale din ultimii 20 de ani, tind sa cred ultima varianta, desi in sinea mea sunt un optimist.
    Nu am idee foarte precis despre ce institutii exista in acest moment in materie de construit locuinte. Dar, eu vad problema in felul urmator: sunt angajat, ma inscriu benevol intr-un program guvernamental de construit locuinte, cotizez timp de 5 ani o suma fixa, dupa un barem stabilit de la bun inceput si dupa 5 ani ma mut intr-o casa noua si incep sa platesc rate.
    Altfel, platesc direct rate la banca, pentru un credit cu care achit un apartament construit de un dezvoltator privat, varianta care exista deja.
    Adica un program national de constructie de locuinte trebuie sa fie o alternativa pertinenta la ce exista in prezent. Trebuie sa fie imens, sa-i implice pe foarte multi cetateni si agenti economici.
    Propunerile de pana acum mi se par niste jucarele electorale.

  15. Domnule Voiculescu. punctele de mai sus sunt valabile. orice om cu mintea la el ar spune la fel, dar aceste planuri trebuie puse in aplicare de oameni. oamenii care trebuie sa le puna in aplicare gandesc cu termen maxim de 4 ani. in astia 4 ani au alte prioritati. toti care au venit la putere au dovedit acest lucru. daca LOR nu le demonstrati ca pot avea AVANTAJE din chestia asta, nu o sa se intample nimic.

  16. Masurile in principiu sunt bune. Problema cea mai mare este insa GESTIONAREA BANILOR PUBLICI. Caietele de sarcini ar trebui facute de institutii independente de beneficiar (chiar din strainatate in urmatorii 5 ani) iar salariile celor din sectorul public sa fie corelate cu PIBul Romaniei.
    Ar mai trebui ca prin lege sa fie hotarata lista de prioritati locale – adica fara fantani cantatoare daca nu avem toate strazile asfaltate, canalizare etc. Descentralizarea nu poate functiona inca in Romania pentru ca oamenii pot fi pacaliti usor.

  17. offtopic

    precizez ca nu simpatizez cu niciun partid politic, din punctul meu de vedere toti semanati foarte mult…degeaba combatem pe un blog sau altul…e doar demagogie

    o intrebare totusi: credeti ca dialogul redat mai jos intre un oarecare cetatean si d-nul Badea (se poate verifica pe blogul „distinsului”) are legatura cu modul in care am putea percepe adevarata atitudine a angajatilor dvs? cel putin asta este mesajul!

    ma gandesc ca poate ar fi mai potrivit la otv….ca parere aveti?

    „…s Says:
    July 7th, 2009 at 2:03 pm
    app de ultima emisiune..daca alergi nu slabesti nu ? :)))))))))))))))))))))))

    asta e cea mai buna metoda

    N-AI PRICEPUT NIMIC. CRED CA ESTI O VACA…”

  18. Sa incepem:
    1. Crearea unui Fond National de Locuinte sau cum l-ati numit….!Inaplicabil in momentul de fata.Statul ar trebui sa isi pastreze banii pentru investitii in infrastructura (rutiera sau edilitara) sau pentru proiecte in economia sociala.Pentru idei, spuneti-i domnului Boc sa ma contacteze oricand (de la 40 lei/ora de consultanta).
    8.Extinderea programului Rabla pentru persoanele juridice:daca acest program ar fi realizat intr-o tara cu adevarat interesata de progres si in care oamenii fac investitii in primul rand pentru a-si dezvolta afacerile, apoi isi cumpara masini de lux, ar functiona. Trebuie vazuta o forma a programului pentru a putea fi aplicabila. De exemplu: pentru companiile de transport persoane – acestea sa aiba voie sa cumpere doar anumite tipuri de autoturisme si, asemenea modelului din proiectele cu fonduri europene, sa fie obligate sa asigure mentenanta acestora pe o perioada anume (5 ani sa zicem) – doar li se dau bani degeaba. Sau, pentru a nu lua fiecare tip de activitate in parte (luand in considerare multitudinea de domenii de activitate cuprinse in CAEN), puteti face acest lucru in functie de categoria de vehicule.
    13. Plata TVA la incasarea facturii: lucru bun in principiu, dar nu stiu cat va fi de agreat de contabili.
    14. Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri:-masura absolut corect in situatia economica actuala. Desi, prin aceasta masura, veniturile bugetare vor scadea, iar evaziunea va creste.
    15.Bonificatia de 5%:nu va incuraja pe nimeni sa plateasca. Au incercat multe APL-uri si regii autonome chestii similare, dar atat timp cat oamenii nu au bani, nu au cum sa plateasca.
    16. Penalizare MFP: ar fi ceva interesant de vazut, dar..sa fim seriosi….mai degraba taxati angajatii din cadrul MFP decat ministerul!Daca penalizati MFP, penalizati populatia.Ministrul Sarbu a zis ca penalizeaza angajatii APIA daca nu termina dosarele pentru subventii in termenul limita si..a fost o masura destul de eficienta…luand in considerare si volumul de munca…si modalitatea in care se lucreaza acolo!!!
    17.Amortizarea regresiva a activelor achizitionate in 2009 si 2010: nu se mai foloseste metoda de mult timp, dar…am putea reveni la aceasta modalitate de calcul a amortizarii…poate da rezultate!!!
    18.Infiintarea de centre regionale de consultanta gratuite: sunt primul care sustine masura.Multi oameni de afaceri nu isi permit consultanta (in management, marketing, pe proiecte europene etc.). Dati-mi un centru de genul asta pe mana si va arat ce poate face.
    19. Reducerea TVA pentru alimentele de baza: este o masura buna, dar cred ca ar mai trebui incluse cateva alimente.

    Pentru alte idei care ar trebui incluse in acest plan, contactati-ma!!!

  19. O sa ma limitez doar la punctul 8. extinderea programului Rabla la persoane juridice. O sa fie un fiasco total. Adica cam acelasi rezultat ca si programul Rabla la persoane fizice anul acesta.
    Ce nu am reusit sa pricep eu, este de ce nu se elimina taxa auto, sau taxa de poluare, de pe autoutilitare? Toata lumea sare ca ars ca trebuie taxat ala cu BMW seria 5 din 1998, deoarece polueaza mult si e vechi, si ne strica aerul si drumurile. Iar daca vrei sa cumperi o duba, ca sa distribui cu ea paine, sau ciuperci,, sau sa-ti duci la piata productia de cirese, alegi un Mercedes Sprinter spre exemplu din 2005 sau 2006, ca sa nu fie rabla, si platesti o taxa dubla cat ala cu BMW-ul. Sau chiar tripla. Platesti taxa de poluare 20.000 de lei noi, Si asa esti sustinut sa-ti dezvolti mica afacere. Cine nu crede, sa intre pe siteul Ministerului de Finate si sa calculeze taxa . Plus ca mai nou e greu sa-ti deduci si TVA-ul pe ea.

  20. Da,da si cine sa puna in practica proiectul dv.partidul lui Baselu,poate dar dupa prezidentiale si cu nesimtirea ca e a-l lor.N-ai cu cine dom-le n-ai cu cine.

  21. Poate ca sunt bune masuriile,insa nu ne scot din criza.Pe antena am vazut au prezentat o stire ,dintr-o intalnire cu tinerii pe care la-ti avut-o si unde a-ti spus ca in toaman se va oprii criza mondiala,asa au hotarat cei care l-au creat,insa nu au spus mai departe,ce a-ti spus ,cine sunt acesti stapani ai lumii.
    Mai era proiectul meu cu cei de la oras care se reintorc la tara ,vanzand casa statului ,si muncind pamantul….
    Ar trebuii vazut care sunt domeniile,in care putem excela;agricultura,turism,informatica….. In agricultura ,ca sa nu ajunga taranul Roman,sa devina sluga strainiilor,sa-si vanda pamantul pe nimic,statul sa ia in arenda pamanturiile nemuncite,si sa le munceasca.cred ca va avea cateva sute de millioane sa cumpere,tractoare,combine,utilje…cei care sa lucreze va gasii la tara,cred ca va gasii unde sa vanda cerealele si sa-si refaca stocul strataegic a statului de cereale.

  22. Am 3 lucruri de spus: 1.Sunt aproape CONVINSA ca toate masurile care s-au luat sunt ori aprobate ori cerute de FMI. 2. Masurile sunt ok din punctul meu de vedere 3. Va pisati contra vantului. P.S. Scuze pentru limbajul plastic.

  23. Dle Voiculescu, stiti bine ca planurile astea sint apa de ploaie. In viata reala nu se aplica. In viata reala, ca mici comercianti, avem Garda Financiara care ia spaga mai mare decit amenda. Rolul lor e de a aduce bani la buget, nicidecum a corecta eventualele neregului. Controalele au loc in general la 6 luni, cam atunci iti vine rindul. Apoi urmeaza OPC, ITM, Primariile, Sanitar Veterinarul, etc. Toti cu mina intinsa. La spaga, bineinteles.
    Faptul ca in Romania toate organele de control au drept de viata si de moarte e dat de legile facute de dvs. (parlamentarii).
    La Antena 3 am vazut un reportaj despre importatorii romani din Anglia. Acolo, Garda lor Financiara nu face chestii de astea? De ce oare?
    A aparut in ziare cum e cu spaga pe la Vama, pe la Politie, pe la Garda. SI?
    Nu s-a intimplat nimic. De ce? Pentru ca ei aduc bani la partid? De aceea legile sint incilcite in loc sa fie simple? Exista 2 Romanii, a dvs. si a celorlalti.
    Si in Parlament s-a lucrat intens timp de 20 de ani ca situatia sa fie asa.
    Iar eu prevad ca si cu TVA redus la 3 produse sau nu, viata va fi la fel de infecta in Romania din cauza functionarilor statului corupti, si incurajati de a fi corupti. Uitati-va pe site-urile primarilor cite reclamatii sint privitor la spagile pentru autorizatiile de constructie, in timp de „marii mahari’ fac zgirie nori in centrul istoric.
    Aici trebuie lucrat, dle Voiculescu.

  24. 22. Reducerea functionarilor publici la un numar minim si implementarea solutiilor IT pt plata impozitelor si taxelor. Reducerea cheltuielilor aferente bugetarilor ( masini de serviciu de lux, achizitii publice trucate, etc,)

  25. Nu va voi deranja contestandu-le…doar voi veni cu comentariile mele :
    1. …a fost odata un ANL…cu acelasi scop, care acum face bani vanzandu-le locatarilor apartamentele din sistem ANL.
    Pt. 8. nu am nimic de comentat…doar artificiu financiar (daca vreo firma si-a inclus rabla in capitalul firmei, acum are ocazia sa …blablabla).
    Pt.13 ,in schimb – IN SFARSIT O PROPUNERE NORMALA –
    Pt.14 idem ca la 13.(si am o nedumerire…cand,oare, vom alinia si salarul minim la preturile din romania?)
    Pt.15 si 16.e ok…doar ca m-a dus cu gandul la penalitatile platite catre U.E. pentru nefolosirea fondurilor pt.agricultura si ma intreb de ce, daca ajung cu intarziere la beneficiar, nu se plateste acea penalizare,sub forma de dobanda,eventual,catre acei cetateni care se chinuie sa mai lucreze pamantul asta romanesc si care beneficiaza de fondurile alea cu atata intarziere…???Oriunde avem de platit ceva -taxe,rate,etc.- suntem penalizati.Ok. Da’ Statul prin anbgajatii lui indolenti cand va urni roata asta de moara a indolentei in sens invers?
    Pt.17 -mai intai trebuie sa stie si privatii ce e aceea un inventar cu bunurile proprii.
    Pt. 18 -iar infiintam…blablabla comisionul comisionului, camera camerei de comert ,centrul centrului regional, etc.s.a.m.dPt.19 si acum se da ceva, dar unii agenti economici nu stiu sa folosesca ceea ce ar putea folosi.Si nici A.J.O.F.M. nu fac promovare suficienta si nu-si tin evidentele cum ar trebui,nu tin legatura cu toti agentii economici-de stat sau privati-, cred eu.
    Pt.20 -se va desfiinta P.F.A.-ul cu timpul? („persoana fizica autorizata”)
    Pt.21 reducerea TVA….nu preturile sunt mari,sau nu neaparat…numarul celor cu venit minim este mult prea mare.Avem salarul minim 120 euro net -in scadere libera- si paine de 1 euro la fel ca si austriacul, de exemplu, care are un net minim de 8-9 ori mai mare ca al cetateanului roman.De unde se vede clar „grija” puterilor din stat fata de …buzunarele celor bine infipti in afaceri (oneste de altfel, doar ca si-au facut zestre financiara pe buzunarele romanilor visatori, prin Caritas, SAFI,SOVinvest etc. si binenteles cu „start” de la S.A.-urile post decembriste)

  26. Mi-am adus aminte,nu de mult Dl. Daniel Daianu a spus la un post Tv.ca in perioada 1996-2000 a fost o perioada cu o criza si mai mare si tara a iesit prin imprumutul acordat de China,ei au un excedent de cateva sute de milliarde $ in comertul cu SUA.Acum nu se poate?Ce avem de dat in schinb;poate si autoturisme Dacia,ca la inceputul anului s eplangeau ca nu au unde vinde masiniile.Cred ca am putea participa la reconstructia regiuniilor afectate de cutremure,cred ca mai avem constructori buni si materiale de constructii ecologice,se pot construii case pe schelet de lemn,cu baloti de paie,care sunt si mai rezistente la cutremur,decat alte materiale,care sunt mai rigide.Asemenea case se construiesc in S.U.A. Anglia,in apropiere o firma din Ungaria,vinde si tehnologia,daca noi nu-o avem.Asa se leaga toate,un impuls in cultivarea cerealelor,in care se pot folosii si paiele…..

  27. Ca şi antreprenor, îmi dau şi eu cu părerea despre măsuri anti criză:
    1- ANL, reloaded
    8 – bună
    13 – bine că v-aţi trezit, trebuia demult
    14 – o prostie pe cale să se îndrepte, în speranţa că va fi pe jumătate iertată
    15 – bună
    16 – cea mai bună. Penalizarea şi pentru bani care trebuie daţi de stat ca şi cotă parte la finanţările din fonduri structurale.
    17 – necesară
    18 – praf în ochi, măsuri mai concrete
    19, 20 – excelentă
    21 – efectul să fie scăderea preţurilor, nu creşterea profitului

    Oricum, mai bun decât al PDL-ului. Cea mai tare măsură a lor este cea a lui Videanu, care vrea să vândă un rinichi. Nu al lui, al României. Vezi aici: http://mihaiko.wordpress.com/2009/07/10/vand-rinichi-nu-al-meu-al-tarii/

  28. Citeva impresii:
    1. a. Cum este stimulata productia autohtona cind, conform UE, nu se mai poate face protectie nationala (vezi exp Dacia cu programul ‘Rabla’ din Germania.
    1.b. Care este studiul care demonstraza impactul pozitiv comparat cu alte tipuri de investitii
    1.c. Propunere: nu chirie, leasing, unde ultima plata transforma dreptul de proprietate de la stat la persoana contractanta
    1.d. Care sunt procedurile de constructie a 50,000 de locuinte fara a nu fi inca o smecherie de a se imbogatii a celor apropiati programului? (eu stiu citiva dintre cei care au construit ANL-urile, si sunt mult de spus)

    8. Care este studiul care demonstreaza beneficiile programului propus? Si daca nu este asa, isi da cineva demisia?

    13. Care este studiul care demonstreaza reducerea semnificativa a economiei subterane?

    14. Praf in ochi: cresterea incasarilor la buget cu 0.25%?!? Cu cit au scazut incasarile in primul trimestru al acestui an, comparat cu aceeasi perioada din anul trecut? dar in al doilea trimestru. Lipsa totala de viziune. Din ‘poignee’ ii injumatatiti lui Nuti bugetul la turism si a-ti gasit cei 35 mil (fir vorba intre noi care sunt rezultatele promovarii turismului romanesc cu 70 mil euro? cum sunt masurate aceste rezultate si de catre cine?)
    Romania nu are sistem de colectare a taxelor mai avansat decit cel de pe timpul lui Baiazid!!! Parriu pe un Dom Perignon ca nu faceti nimic in acest domeniu fara sa lucrati la sistem. (Oamenii lui geoana au propus un asemenea sistem, dar cangrena este asa de mare cu repercursiuni asa de multe incit nu este fezabil)

    16. Alta! Demisia ministrului de finante poate da. De ce ministerul sa plateasca din banii mei de contribuabil pt greselile facute de niste incompetenti ( sau chiar pt o asemenea fapta, partidul care a nominalizat ministrul de finante sa iasa de la guvernare) – acum vedem valoarea propunerii.

    17. Risul lumii. Hai sa vedem normele pt o asemenea amortizare, si sa fie adoptate si intr-un timp redus. Cum se vor descurca cei care fac controale financiare. ba cu amortizari lineare, ba regresive, ba nu se mai stie care dupa 2010. principiul constantei din contabilitate!

    19. Studii si iarasi studii. Alt pariu pe un Dom Perignon ca nu se stie impactul unei asemenea propuneri.

    20. Care este efectul acestei propuneri? cite locuri de munca vor fi infiintate?

    21. Puteti sa-mi spuneti care este procentul de faina cumparat la negru si utilizat in fabricarea / comercializarea piinii in Romania? Daca este mai mare de 10%, sau de 20% pot deduce ca industria panificatiei este o industrie neloiala pe care doriti sa o promovati? in plus toate studiile demonstreaza ca piinea alba din faina rafinata creeaza obezitate, diabet, fiind chiar semn al saraciei. de ce industriile alimentare propuse sau nu altele ca de exemplu comercializarea carnii de vita sau de curcan sau peste? poate salata sau rosiile, sau morcovii sau merele? propunerea este o discriminare facuta catre ceilalti producatori agricoli. (este si becali in joc cu ferma de pui de la iasi? – gluma)

    Sunt in vacanta asa ca imi permit sa comentez cite’n luna si’n stele! ceea ce ma nemultumeste la toate propunerile aduse de gvn este lipsa raspunderii, a riguozitatii, a strategiei pe termen lung. aceste lucruri trebuiesc adoptate din lumea afacerilor; a-ti zis ca nu, va CONTRAZIC. Luati fiecare propunere si treceti-o prin aceeasi set de intrebari ca pt concursul de planuri de afaceri. nu o sa treaca nici una. Mai mult, toate partidele au venit cu un plan de criza in oct/noiembrie, dar nici una nu a prevazut / definit criza intermeni financiari, pierderi de locuri de munca, samd. De ce sa credem ca acum va fi altfel? pt campania prezidentiala? sau fiind la putere atit pdl cit si psd /pc cum de nimeni nu a prevazut ceea ce fmi a venit cu ultimele cifre acum citeva ziele – 7-8% scadere? aceeasi probleme.

    Numiti-mi 5 sau nu 3 finantisti (in termeni anglofoni), si nu asa zisi economisti care sa poata preia friiele finantelor? este nevoie de oameni care stiu instrumentele financiare si nu formule din carti ai asa zisilor economisti din romania. (rolul celor din urma ar fi sa gaseasca / prevada cifre de tipul celor pe care fmi sau alte institutii financiare vin sa ni le dea la pachet – nu stiu pe nimeni din gvn sa faca acest lucru, ci numai sa-si dea cu parerea)

  29. Haideti sa privim usor european problema ca tot e ”cool” sa procedezi asha printre politicieni in ultima vreme… si haideti sa privim cazul Poloniei pe care eu il cunosc pentru ca m-a fascinat evolutia acestei tari si m-am documentat cu privire la asta. Luati 90% din masurile pe care le-au luat ei, pentru aproximativ in masura aceasta ni se potrivesc, adaptatile la prezent si aplicatile in Romania. Zic aplicatile la prezent pentru ca Polonia si politicienii lor erau toti foarte treji si infipti in realitate in a doua jumatate a anului trecut cand primele semne clare de criza se observau de la New York la St. Petresburg, si au actionat ca atare, de aceea e singura tara din Europa care inca nu a avut scadere economica, si deficit de buget (+1 si cev % pe ultima perioada de raportare). Dar o sa mentionez clar… ca fara eliminarea pe cat posibil a birocratiei si a coruptiei nu o sa facem nici macar un sfert de pas inainte ci o sa ne sapam groapa singuri mai departe, si din pacate o groapa care se adanceste din ce in ce mai mult. Vorbind de fondurile europene de investitii destinate noilor planuri de afaceri venind din partea populatiei (sub orice denumire ar fi ele, phare, etc..) cumva explicati ca in peste 2 ani de zile s-au atras doar cateva zeci de milioane din cate miliarde disponibile.. pai va spun eu ca sunt patit… stiti cum e sa vii cu proiect de afaceri pe care ai platit 18000 de euro o firma de consultanta din strainatate sa il faca dupa studii indelungi de fezabilitate si in conformitate cu orice litera a fiecarui articol de lege si reglementare legala din Europa si Romania la acel moment, cu 300 Ha de paman agricol inchiriat sau proprietate, cu 150 000 de euro din fonduri proprii, economii sau credite proprii, si sa mai vrei sa obtii inca 150 000 din aceste fonduri si sa ti se ceara pe fata, raspicat, silabisit si cum mai vreti Dvs. 30% cel putin spaga, adica vreo 50 000 din ce ti se acorda, si asta in vreo 6-8 luni, cand nu va mai fi valabila nici o predictie economica pe care tu ti-ai facut-o in planul de afaceri… cand studiul de fezabilitate va fi fost deja istorie… va spun eu cum e … frustrant… si atunci consideri ca Romania si oamenii ei nu merita sa faci acest efort si te rezumi la a face import cu banii pe care ii ai de produse agricole din Polonia pentru ca le poti aduce in tara la 50-60% din pretul de productie de aici si profitul este pe masura. Si asta pentru ca Polonia stie sa isi incurajeze acest tip de investitii cu micsorari de impozite si alte taxe in primii 3-5-7 ani progresiv ai afacerii, cu subventii sau fonduri nerambursabile sau credite garantate de catre stat cu rambursare in 10-15 ani… etc… deci de aici avem de invatat daca vrem cu adevarat… dar la noi NU SE VREA asta e boala tarii in care traim. As aprecia un raspuns. Stima

  30. daca exista acest proiect PSD-PC…..daca se recunoaste ca drumul pe care se merge e gresit…de ce se mai sta la guvernare cu cei ce nu pot sa rezolve nimic?

  31. Suna bine planul asta..dar totusi noi tineri de azi care in urma acestei crize nu avem de lucru si nu sunt sperante sa gasim in curand, cum putem trai pana la implementarea lui?
    Pentru mine cel putin e o intrebare de 100 de puncte…

  32. …unele idei nu sunt rele…insa…nu stiu de ce…ma duce cu gandul la medicina… ne ingrijim de efecte si nu de cauza…vor aparea tot timpul efecte secundare…
    Daca imi este permis si daca „mogulul are sange”…ce ar spune daca TOATE creantele pe care firmele le au la stat, la fisc, ar fi convertite prin lege in actiuni, iar statul ar intra actionar (probabil majoritar) in respectivele firme si ar scoate actiunile la vanzare, direct sau pe bursa…
    Ca si cum nu ar fi suficient, s-ar mai legifera si interdictia actionarilor istorici de a achizitiona respectivele actiuni de la stat…
    Daca am fi suficienti de destepti sa imbracam aceasta teorie astfel incat sa nu fie considerata de catre UE ajutor de stat………….

  33. @alin: Nici eu nu cred ca mai pot fi multi pacaliti de clasa politica.
    @daniel v.: Mi s-a cerut parerea.
    @mihnea chirila: Vom fi o tinichea de coada, da. Insa Europa va ramane solidara. E obligatia noastra sa recuperam.
    @Codrin Scutaru: E totul OK.
    @Cetateanu’ Turmentat: Depinde. Ideal e sa cumperi.
    @pepe: Ar merge.
    @dRobert: Partial de acord.
    @Codrin: Tinem legatura.
    @sandman: Oricat de satuli am fi de planuri si strategii, e nevoie de ele.

  34. Sa inteleg ca mai are nevoie PIEDONE si PSD de apartamente ….oare nu le-au acupat pe toate….SAU ACUM LE VOR SI MOBILATE…..de …ce-i trebuie prostanacului….TICGIE CU MARGARITARE…

  35. 19. A) Toti angajatorii care înfiinţează minimum 10 noi locuri de muncă pentru şomeri sau absolvenţi de şcoală vor primi o bonificaţie de 50% la plata contribuţiilor sociale datorate statului în primul an şi de 25% pentru cel de-al doilea an.

    B) Toti conducatorii de institutii publice care desfinteaza minimum 10 posturi (fara 10000 de salarii compensatori) vor primi o bonificatie semnificativa de respect din partea angajatilor din sectorul privat.

Comentariile sunt închise.