Vechiul amic on-line Bibliotecaru mă chestionează:

”Dumneavoastră ce soluţii de ieşire din criză concrete aţi vedea? Ce politică economică?
Haideţi să vorbim un pic mai aplicat, cu soluţiile pe masă.”

Uite ce scriam aici, pe blog, pe 7 iulie 2009. Vei răgăsi acolo, în zona mai tehnică, si unele din ideile mele – cu observatia că momentul optim pentru a actiona a fost, în mod evident, irosit.

9 COMENTARII

  1. Unele masuri din acel plan in 24 de puncte erau fezabile, altele erau irealiste. Oricum, fata de multe propuse de actuala guvernare, sunt putin mai bune.
    Dar citind acele masuri mi se pare ca totusi ceva lipseste.Sursa de finantare poate?!?
    Probabil bugetul de stat sau imprumutul FMI.
    Oricum, unele masuri presupun transformarea statului intr-un mic intreprinzator ceea ce acesta nu poate fi pentru ca..nu are capacitatea necesara. S-a dovedit ca nu lucreaza eficient si nu gandeste strategic.
    Ceea ce avem noi nevoie nu e de un plan anticriza ci, cum am mai mentionat, o strategie pe termen mediu si lung, pe plan sectorial si national.Trebuie realizata sectorial (agricultura, industrie, educatie etc) si la nivel micro si macroeconomic.
    Dar unii „nu intelege”.
    Ar trebui adunati experti in fiecare domeniu si discutate prioritatile (fara Berceanu si Udrea in agricultura ca in discutia cu Barroso privind penalizarea legata de plati:) ).

  2. si BNR-ul a pierdut momentul relansarii creditarii economiei si a consumului.
    Trebuia sa o faca odata cu celelalte tari si nu la un an intarziere.

  3. @ adevăratul Dan Voicuelscu
    Stimate domn,
    Eu am spus aplicat şi nu enunţat. Nu vă supăraţi pe mine, dar ceea ce scrieţi acolo este o listă de promisiuni electorale. Eu credeam că ori partid are soluţiile formulate, gata de depus în Parlament sau, în condiţiile în care ajunge să conducă Guvernul sau ceva ministere, prin Hotărâre de Guvern, Ordin de ministru… Dacă mâine PC va da un premier, câte lucruri din acea listă se vor putea aplica de poimâine? Vă spun eu, niciunul.

    În plus nici una din măsurile care implică resurse bugetare nu au stipulate condiţiile de efort bugetar. De ce aveţi nevoie de Ministru de Finanţe, nu aveţi oameni de meserie în partid capabili să facă o simulare de măsură economică? Geme România de economişti, ies pe bandă rulantă din zeci de facultăţi, şi nu avem nici un specialist în macro-economie şi finanţe?

    Apoi, sunt soluţii a căror simulare economică şi de impact nu există. De exemplu, Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie 2009. Sunt de acord, domnul Boc şi domnul Pogea nu au făcut nici un fel de simulare a aplicării acestei soluţii. Ştiu acest lucru pentru că, cu multă greutate, am obţinut de la ministerul de finanţe modalitatea de calcul a veniturilor suplimentare pe care domnul Pogea o lua în calcul. Dar nici domnia voastră nu o faceţi în sens invers. Între timp, impozitul minim a închis sute de mii de firme. Ele nu se vor deschide numai pentru că este retras acest impozit minim… În nici un caz nu va mai fi ca înainte de apariţia lui.

    Nu mai este timp ca politica să folosească instrumente precum „avem proiecte minunate”. Trebuie ca în sfârşit politica să fie făcută de oameni serioşi într-un mod serios.

    Eu pot fi de acord cu domnia voastră atunci când spuneţi ”abureste” si bâlbâie de doi ani niste solutii economice fictive, dar asta nu mă amuză pe timp de criză. În plus, nu vă supăraţi că vă spun asta, dar cât timp acea listă este doar la nivelul de enunţare, reprezintă tot soluţii economice fictive. Aveţi ceva parlamentari, nu mulţi, dar cu o imagine destul de bună (Bogdan Ciucă chiar mi se pare un om politic care, deşi lipsit de experienţă, este pe calea cea bună, mai este şi Damian Florea, un om cu experienţă… mă rog, îi ştiţi mai bine ca mine) propuneţi iniţiative legislative pentru care să vă bateţi. Faceţi estimări de impact, construiţi dosarele cât mai „beton” astfel încât să nu aibă nimeni nimic de spus. Ştiu că nu sunt mulţi deputaţi şi senatori PC, dar activaţii, munciţi tot partidul pentru a susţine o activitate a lor de excepţie. Aveţi o activitate parlamentară activă, dar nu este îndeajuns.

    Domnule Voiculescu, datorită (sau din cauza) comentariilor mele dure şi directe, culeg de pe toate blogurile ba că sunt omul PSD, ba al PDL, ba la PNL. Câţiva dintre ei, nu puţini, spun şi că sunt „Omul Mogulului”. Toţi cred că sunt plătit să stau pe bloguri, puţin au ajuns să mă cunoască ca să vadă că pun inimă cu adevărat în efortul meu de a activa politica responsabilă. Dacă tot sunt omul tuturor partidelor politice, măcar faceţi ceva să nu mă jenez de politica românească. „Perioada simpatică” sanssouci de 20 de ani s-a terminat. Este timpul ca politica să-şi suflece mânecile, să bage picioarele în ligheanul cu apă rece, să înceteze stilul miştocăresc ieftin şi să facă ceva concret pentru această ţară.

    „Cool” în politică se traduce astăzi „competent”. Propuneţi proiecte complet determinate, propuneţi proiecte în care eu şi cei care citesc aici şi alţii care vor veni… să creadă. Vreau să mă bat pentru România şi politica a devenit un inamic global… Mâine va fi poate prea târziu.

    Şi ar mai trebui să faceţi ceva, creşteţi în partid viitorii oameni de stat. Chiar şi pe banii partidului, trebuie să-i şcoliţi cât mai bine, şi în străinătate dacă se poate. Oamenii şcoliţi sunt mai importanţi decât afişele electorale. Politicienii nu trebuie să înveţe simpla economie, administraţie, drept… ca toţi ceilalţi cetăţeni, ei trebuie să înveţe cum se aplică aceste rânduri în Guvernare, adică în Guvern şi Parlament şi Primării şi Consilii Judeţene. Nu are rost să pui specialişti în firme să conducă o ţară, este cu totul altă mâncare de peşte.

    Domnule Voiculescu,
    Eu de obicei sunt ceva mai delicat, mai protocolar, dar suntem precum în cazul bâlbâitului care anunţă trenurile… nu mai e timp… FUGIŢIIII ! Acum este momentul să ne implicăm cu toţii cu tot ce putem pentru ca România şi românii să existe şi peste 10 ani.

  4. Un calcul mic.La 120.000 de firme mici(de familie)inchise,cu doar un angajat,la incasarea impozitului pe venit,statul ar incasa intre 60-96 mil euro.Platind somajul la 120.000 de someri,din buget pleaca 216 mil.euro.(doar pentru o medie de un angajat).Asta pentru ministerul muncii,si cred ca si la celelalte ministere sunt calcule mici,care duc la pierderi.Mai punem niste calculatoare,softuri,birotica,inspectori guvernamentali,consilieri,etc.si mai facem un acord cu FMI-ul pentru inca un imprumut care nu va merge la investiti.Cat timp exista grupul Basescu, Berceanu,Videanu,Blaga,Udrea,Boc,va merge totul spre faliment national.Ca si la televiziuni.Curvele,smecherii,prapaditii,pilosii,manelistii,etc.fac rating,cu ei se fac emisiunile.Asa e si in politica,asa e si in guvernul care ne distruge.Noi,astia multi si”prosti”asa vedem lucrurile.Ce ati propus dumneavoastra,ar fii fost util anul trecut,acum e utopie.Transele de la FMI s-au dus,bugetul e mic si sufocat.La ce sa ne asteptam?In teritoriu instrumentele puterii(le stiti) au pornit campania amenzilor pentru bugetul de stat,poate asa se va realiza cresterea economica de 0,01%dorita si nu negativa.

  5. Poate veţi da un răspuns şi despre ”succesul” Lilianei Mincă în Colegiul 19 şi cît de mult s-a străduit Partidul Conservator ca aceasta să cîştige.

  6. Masura extinderii ( masura anti-criza)
    „Programului Rabla”, la orice analiza,
    Constati c-ar fi avut, sigur, aplicarea
    De i s-ar fi propus si lui Boc…casarea.

Comentariile sunt închise.