Am un tânăr colaborator care s-a nimerit în trecere, săptămâna trecută, la Hotel Sinaia. Si am putut întelege, indirect, starea de anxietate pe care o generează o întâlnire neplanificată cu gripa nouă. Deocamdată, majoritatea dintre noi ne confruntăm numai cu un pericol-TV. Auzim estimări, planificări, opinii. Sunt însă oamenii – precum părintii copiilor de la scoala 153 sau părintii tinerilor de la Hotel Sinaia – pentru care gripa noua e o problemă reală, gravă, imediată. Si mă tem că vom trece din ce în ce mai mult din zona unui pericol-TV în cea a unui pericol imediat.

În astfel de momente – când un pericol gestionabil, dar serios, bate la usă – ti-ai dori să trăiesti într-o tară cu altfel de politicieni. Politicieni capabili de unitate operativă. Politicieni capabili de conducere eficientă. Nu într-o Românie a lătrăilor politici – cu gândul numai la pasatul responsabilității, găsitul vinovatilor si inventarea smecheriilor de PR.

România se confruntă cu o provocare importantă. Poate cea mai importantă din ultimii ani. Si ar trebui să ne găsească maturi. Cu capul pe umeri. Nu – nu trebuie să ne iubim, nu trebuie să ne facem bezele si complimente, putem să mai scăpăm si un cot sau două în lupta politică. Totusi, în momentele grave, toată ”hârjoana” asta ar trebui să se oprească. Există un punct al minimei decente – pe care ar trebui să-l avem în sânge.

Poti păcăli o criză politică. Poti duce de nas chiar si o criză economică. Dar unor oameni care au copii sau părinti bolnavi (si care privesc la estimarea celor ”20000 de morti”) nu le mai e suficient că ”Patriciu e de vină”, ba ”Videanu e de vină”, ba ”Voiculescu e de vină”, ba ”Blaga e de vină”.

Nu vinovati trebuie să căutăm. Si nici măcar eroi. Doar normalitate. Un guvern functional, un presedinte responsabil, o administratie condusă eficient, capabilă să se mobilizeze în momente grele.

Atât.

18 COMENTARII

  1. Vai, pisi!… Nene, eşti sigur că hoarda lu’ Băse îţi citeşte ‘duda’? Eu nu cred şi, chiar dacă ar citi-o, nu cred că ar înţelege-o, darămite să mai şi facă ceva! Aş fi cel mai fericit om dacă ar da o maladie d-asta-n ei, doar aşa… să vadă cum e pe bune. Sunt curios dacă nu cumva banii le sunt mai importanţi ca viaţa… Ţine minte: realitatea e cum ţi-o faci!. :D

  2. „Un guvern functional, un presedinte responsabil, o administratie condusă eficient, capabilă să se mobilizeze în momente grele. ” <= frumos vis. Zic si eu ca Mircea Badea, nu cred ca in viata asta am sa apuc sa vad asa ceva. Totusi, speranta moare ultima!

  3. d-e Voiculescu, cum pe romani a ajuns sa-i doara in cot de politica, criza economica si alte cele cred ca nici valul acesta de gripa noua n-o sa-i prea impresioneze. Suntem obisnuiti cu relele si am ajuns sa trecem prea usor peste tot. nu stiu daca romanii mai pot fi impresionati cu masurile nu-stiu-cui. Fiecare va incerca sa faca fata, pe cont propriu, asa ca…chiar daca masurile luate de autoritati ar fi bune (ceea ce ma indoiesc), oamenii tot nu vor fi impresionati.

  4. De faptul ca Voiculescu ar fi de vina nu ma mai indoiesc de mult. Problema e ca se vorbeste prea mult de retardatii astia mintali care stiu ei foarte bine ce fac, iar mai nou, e chiar pe fata la tembeliziunile private.

    Deci nu prea inteleg ce sens are acest …”reportaj” daca pot sa-i spun asa. Sau poate un termen de-alu’ Badea „aceasta spusa” ar fi mai potrivita. Este cat se poate de evident ca Patriciu, Vantu, Voiculescu si multi multi altii sunt implicati. Ca doar nu vrei sa ne prostesti acu sa ne spui ca am trait in democratie si pe vremea Iliescu. Sau asta vrei sa-mi spui??? Mda…

  5. Corect.
    Intrebarea de baza este:
    LA NOI ?
    Poate in alta parte, poate in viitor in Botswana sau Sahel sau Darfour sau DRACU STIE UNDE, dar numai la noi NU.
    Daca imi dati un singur exemplu cand am incercat noi sa intram in normalitate, cu exceptia momentului cand s-au hotarat unii ca e cazul sa puna in fruntea tarii un strain (care s-a dovedit a fi mai roman decat nativii), poate ca voi incepe din nou sa sper, ca vom intra in normalitate.
    ATAT.

  6. Pentru a intemeia, a trai si a consolida normalitatea, ar trebui sa ne subordonam responsabilitatii asumate constient si nu sub amenintarea sanctiunii.
    Iata insa ca nici sanctiunea prevestita nu induce responsabilitate, iar consecintele actiunilor nu reprezinta decat, eventual, nefericite pierderi colaterale.
    Ceea ce conteaza, intr-o lume de-normalizata de interese neexplicite, netransparente (asa cum ii place unuia sa tot peroreze electoral) este capriciul, egoismul, egolatria, ipocrizia ce aduce beneficiu personal si de gasca, demagogia opiacee.
    Traim, din pacate, o epoca trista, dupa 20 de ani de travaliu al democratiei, dar care cheama, intr-un fel, la mobilizare si nu la indolenta fatalista.

  7. Dar nici sa nu sarim calul in extrema cealalta, sa panicam oamenii.
    Spusele secretarului de stat de la Sanatate sunt niste copy-paste a „studiilor” europene cu 1/3 din populatie…..

    Candva, in plina „dezvoltare” a gripei Aviare, lucram intr-o tara, la fel de iresponsabila. La TV a aparut ministrul sanatatii si a zis: Va muri 1/4 din populatie.!
    A doua zi a disparut toat carnea de pasare din comert. Nici in restaurante nu gaseai..ajunsese un produs de lux. Chiar si la Mc Donalds in elementarele Mc Chiken-uri disparuse „carnea” de pui.
    Un colaborator de-al meu imi spusese: „am interzis la mine in familie sa se manance carne de pasare” l-am intrebat de ce?
    A zis ca el are 4 copii, inseamna ca unul din ei va muri – il crezuse pe ministru.
    Ati mai auzit ceva de Gripa aviara? sa nu spuneti ca stropitul rotilor la masina la Comarnic si intrarea in Bv au dus sa nu se extinda focarul….
    Sa fie sanatosi cei de la compania Rochen si GlaxosmithKline .
    Paza buna trece primejdia rea, dar sa nu panicam! Cineva face bani grei acum din asta.
    O vazusem aseara la TV pe Yulia Timoshenko cum a intampinat personal la aeroport un avion cargo cu medicamente din Elvetia….Ce nu fac oamenii in capmpanie electorala. Yuschenko a mobilizat armata cu spitalele mobile….Panica totatala in societate! Specula cu medicamente elementare! S-a scumpit la piata usturoiul si lamaile.! (real)

  8. si mai e ceva…la noi oamenii nu mai au incredere in sistemul medical si prefera la mici raceli sa se trateze singuri….iar situatia lor complicandu-se din cauza aceasta.

    Va zic un caz real, personal: copilul avea diaree si febra. L-am dus la urgenta la un spital pediatric din tara. In loc sa-i ia analize sa vada ce are, intrucat era deja vineri noapte seara….(dupa cum stiti putini medici prin spitale in weekend) – cel de garda dormea si pe dupa usa i-a transmis asistentei ca se va uita dimineata la copil si sa-l interneze. L-au internat la boli infectioase. Sambata a zis ca laboratorul nu lucreaza si trebuie sa stea copilul in spital pana luni sa dea analizele – Atentie – in sectia boli infectioase. Luni a dat analizele – era in regula. Pur si simplu ii ieseau dintisorii. Strigator la cer! Iar diagnosticul „cai ieseau dintisorii” i-au pus un medic „recomandat” venit special prin pile – recunosc – ca sa-si spuna parerea. Asta e sistemul medical romanesc!

    Pe de alta parte: In SUA cum ii curge nasul – se duce la medic, sa-i prescrie medicamente ca singur nu are acces, decat la pastile digestive. Au incredere in medic.
    In Romania sa nu dea domnu’ sa te duci la 3 medici diferiti pentru aceas problema…..e ca si reparatul masinii la 3 service-uri diferite – diferite diagnosticuri, cu diferite preturi si diferite complicatii. Situatie la fel simtita pe propria piele.

  9. si eu care ma gandisem prin vara sa cumpar niste actiuni pe NYSE la societatile metionate mai sus…..Buna evolutie. o crestere „sanatoasa”, compartiv cu alte actiuni care au crescut mai putin. Institutul „Lobby” functioneaza fara rateuri.
    Ne lasa „in suc propriu” pana cand va ajunge vaccinul , prin ianuarie-februarie, ca sa-l asteptam ca pe un dar ceresc…..

  10. Intr-o tara unde normalitatea ar domnii,unde guvernul ar fii eficient,presedintele ar fii responsabil(nu jucator-ptr ca se joaca de fapt cu vietile noastre),unde cei in drept si-ar aduce aminte ca institutul Cantacuzino exista de foarte mult timp si produce vaccinuri bune de mult(desi la unele a renuntat din lipsa de fonduri pentru cercetare,banuiesc),am fii avut deja vaccinul gata de a fii administrat in teritoriu,iar populatia ar fi fost mai linistita,nu disperata la gandul ca probabil copii si batranii vor fi primi sacrificati in cazul unei pandemii.In spitale oricum nu mai sunt conditii si medicamente,oare cum vor face fata unui astfel de pericol?Cum nimic nu este cum ar trebui sa fie,in concluzie,politicienii latratori si aplaudaci ai lui Basescu(poate si a altora),ne-au condamnat la moarte.
    Pana acum eram condamnati la foame,frig,conditii precare,dar probabil era prea putin,dar acum s-a rezolvat.

  11. Din pacate romanii care ar fi putut fi eficienti au imbatranit in alte tari sau au murit. In rest aveti perfecta dreptate! De 20 de ani de cand romanii si-au ucis „creierul” care misca totul in tarishoara asta, am ramas cu…reaserch-ul…si cu conjuncturili…

  12. Nu vreau sa fiu cinic, dar prin 2006-2007 spuneam ca poporul asta nu se va invata minte pana nu ii vor muri copii in brate. Sa dea Domnul sa nu fie nevoie, dar atata iresponsabilitate cata au dovedit romanii prin sustinerea unui guvern de teribilisti si printr-o filozofie de risipire a unor bani pe care nu ii aveau nu puteau duce decat aici. Sper sa se trezeasca mai devreme. Foarte probabil salvarea nu va veni nici de la politicieni, nici de la UE sau FMI. Salvarea va veni de la noi prin redescoperirea adevaratelor valori crestine si laice si prin educatie politica si economica. In lipsa lor boii vor trage in continuare la jug, fara sa aiba nici o perspectiva.

  13. @Iosif: Trebuie! @wickerman: Miza nu cred ca e sa-i impresionam pe oameni, ci sa luam toate masurile necesare si posibile. @ Pai ala nu a fost un inceput? @ Sneezy: Perfect de acord. @ andron: Eu cred ca, de data asta, situatia e serioasa. @ Eowyn: Conjuncturili, agenturili, trusturili…

  14. In Ministerul Sanatatii sunt multe persoane capabile sa gestioneze un minister cat si o astfel de criza.Un exemplu este si Dl Cercel care este o persoana foarte competenta.Sunt curios de ce nu a ajuns ministru atunci cand s-au facut numirile!
    S-a renuntat oare la numirea acestuia?

Comentariile sunt închise.