Afacerile au un principiu simplu: managerul răspunde.

Tu, ca antreprenor, îi asiguri managerului bugetul necesar si îi dai mână liberă. Răspundere si libertate totală timp de un an. După un an, îl chemi la raport. Dacă lucrurile merg bine, îl feliciti, schimbi două vorbe – si gata. Dacă lucrurile merg prost, îl lasi să se explice. Dacă are argumente – mai primeste un an de libertate.

După doi-trei ani de esec, însă, închizi discutia si managerul pleacă acasă. Indiferent de scuze si justificări. Scuzele si justificările, oricât de melancolice sau creative, nu tin în ”viată” un sef. Un sef se justifică prin rezultate. Rezultate plasate deasupra vicisitudinilor.

Poporul român este, în felul său, un antreprenor. Si a dat cinci ani mână liberă unui manager care, la bilant, vine cu obiectivele neatinse si cu toată ”întreprinderea” paralizată. Cum se justifică managerul? Spune că e de vină concurenta…

O astfel de scuză copilărească ar primi în lumea afacerilor o singură replică. Cea consacrată de Trump:

You’re fired!

28 COMENTARII

  1. Din pacate, insa, de multe ori, am impresia, ca multi Romani nu vor sa gandeasca asa cum ar gandi un antreprenor

  2. Bine ar fi daca s-ar aplica aceste principii manageriale in politica. Mai trebui sa specificati si ca pentru anumite contracte manageriale se utilizeaza si garantiile financiare prin care managerul respectiv garanteaza actul managerial.
    Sanctiunea prin votul popular poate fi de multe ori o gluma proasta …. dupa 4 -5 ani de guvernare, in care un politician isi poate face plinul atat pentru el cat si pentru gasca lui, s-ar putea sa nu-l mai intereseze un alt mandat … Iar poporul ramane sa plateasca datoriile facute … Asta e .. democratia costa!!

  3. ”Afacerile au un principiu simplu: managerul răspunde”.
    Romania NU este sau NU ar trebui sa fie AFACERE.

    ”Tu, ca antreprenor, îi asiguri managerului bugetul necesar si îi dai mână liberă”.
    DE UNDE SA-I ASIGURI BUGETUL NECESAR ?
    De ”mână liberă” ce sa mai vorbim ? L-ati sechestrat pe manager.

    ps: a ramas o intrebare fara raspuns : ”Sunteti initiator al proiectului de lege care trece Registrul Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ ?

  4. ”O astfel de scuză copilărească ar primi în lumea afacerilor o singură replică. Cea consacrată de Trump: You’re fired! ”.

    In lumea normala escrocii sunt in puscarie.

  5. D.Trump gandeste ca un campion nativ.
    Eu cred ca manager-ul are si responsabilitatea de a responsabiliza bine pe cei pe care-i manageriaza.In final, fiecare TREBUIE sa fie raspunzator la locul sau de munca (primul punct in fisa oricarui post).Chiar si omul de servici, pentru ca…nu a sters perfect praful – de ex.
    Poporul roman este, individual vorbind, neresponsabilizat.Si poate din cauza ca nu aude expresia „fiecare cetatean roman in parte” si tot aude chestia cu „poporul”.
    Poate si de aceea S.C.Romania S.R.L. si aparatul bugetar sunt in colaps in zona asta conrtinentala.Managerul nu poate face singur nimic iar romanul se imagineaza mai mereu manager.Pot spune ca suntem un popor de manageri in loc sa fim un popor de oameni responsabili pentru ce facem, pentru ce avem de facut in tara, in s.r.l.-ul, in aparatul nostru, la locul fiecaruia de munca, la job-ul fiecaruia.Si TREBUIE sa pricepem ca fiecare job are rostul si importanta lui in acest s.r.l./aparat ce formeaza Romania Gruppe.(e o metafora …economica ce mi-avenit instant, desi nu sunt…cetatean german.Doar Ich bin ein Berliner pentru o zi, pentru ziua de 9.11.2009)

  6. am convingerea ca situatia asta in care managerul aproape se ineaca o sa l scoata la suprafata ca proaspat incoronat ziua in care antreprenorul o sa faca evaluari si o sa traga linie. adica ce vreau sa spun, este ca victimizarea si telenovelizarea existentialista a managerului sa ajunga direct la sufletul romanului, inima empatica, si sa l voteze pozitiv, intocmai ca la concursurile gen „ma penibilizez pentru tine” unde cea mai duioasa poveste primeste ce i lipseste.
    asa …. sa nu ajute dumnezeu !

    „in nome de padre, de filiu et spiritu santu , amen !” cum spunea un prieten de al meu intr o ferma din anglia can ajungea la capat de puteri si fund de sticle.

  7. singura greseala in logica anuntului de mai sus este ca poporul roman este antreprenor! poporul roman nu este un antreprenor, intrucit ii lipseste dinamismul necesar antreprenoriatului, forta interna de aparare a proprietatii private si demnitatea.

  8. Se demonstreaza faptul ca un anumit capitan de vas nu poate fi manager.
    Deasemenea se pare ca orice ofiter al armatei romane, de dinainte de revolutie sau de dupa, indiferent de arma, nu poate fi facut manager, mai ales manager de tara.
    Ofiterii se cred mici dumnezei, indiferent de cat s-ar chinuii ceilalti sa le spuna ca nu….Ei stiu din scoala ca soldatii trebuie sa-i ascule, si cam atat…In rest, ce au invatat in scoala de ofiteri se sterge cu buretele…..
    Voi cei ce ati facut armata, va amintiti de cate ori ati auzit „DREEEPTI !, CUUULCAT! sALT INAINTEEE! MASCA PE FIGURE!” inafara orelor de instructie? Si pentru ce????
    Pentru ca un Colonel de transmisiuni ii invata pe soldati ca o antene e,ite cu jumatatea de sus si receptioneaza cu jumatatea de jos???????
    Sau….pentru ca l-ai salutat in pas de defilare si lui i s-a parut ca nu bateai talpa suficient de tare?
    Intrebati un ofiter roman despre ORICE!!!!
    Despre femei….sunt asi….de-aia au „brandul” musculos si reliefat
    Despre politica…..ooooohhhh, daca-r fi ei….ar f.te lumea
    Despre masini….Bai soldat, esti tampit? Cum sa fie Lexux de-a lu’ Toyota? Baga 10 ture! Mars!
    Despre vaci….pai daca le dai nu’sce iarba, dau direct lapte cu cacao….
    Daca-i intrebi despre talibani….Mamaaaaa!!! Zic ca toti au aterizat direct de la NASA cu ultimele stiri……
    Si noi ii bagam in politica!
    Pai ei sunt educati sa apere si sa cucereasca….mai putin sa-si crute oamenii….
    Oficers, please no ofence, i’s our reality and your mentality here…..

  9. Nu a auzit de Trump, nu a auzit de bun simt (desi il are slogan), nu simte nevoia sa dea un raport si atata timp cat i se acorda credit… merge inainte pentru el (inapoi, pentru noi restul)…

    Succes cu blogul !
    ;)

  10. lasand la o parte datoria poporului de a fi responsabil si a merge la vot si obiceiul celui ales de a fi iresponsabil si a se ingriji exclusiv de propria soarta, v-ati gandit vreo secunda ce inseamna poporul roman? poporul roman sunt oamenii aia ai caror parinti, frati, copii, soti, sotii sunt plecati la munca in strainatate. cum indrazniti dvs, clasa politica, sa-i chemati la vot pe cei ramasi in tara si care se sting de dorul celor plecati? a plecat careva de bine ce-a dus-o in tara?
    mi-ar fi rusine sa-i cer amaratului aluia sa mearga la vot, stiind ca din cauza mea si a altora ca mine amaratul nu mai stie ce e aia familie. sigur ca lucrurile astea nu misca pe nimeni dintre cei aflati in politica, sigur ca pt dvs, politicienii, strainatatea nu inseamna spania si italia, astea-s numai pt capsunarul ordinar, ci inseamna sejururi in dubai, saint-tropez, miami, maldive, inseamna, eventual, universitatile de renume pe unde va trimiteti copiii la studii.
    eu nu ma duc la vot pt ca in curand plec la munca in afara si ma doare fix… trei litere (vorba lu’ badea) de ce se va intampla cu romania. cand am hotarat sa plec, cei din jur mi-au spus ca nu e o fericire sa fii sclav la strain. asa e, dar nu e oare o drama infinit mai mare sa fii sclav la roman? pt mine, un om simplu fara relatii si fara conturi, nu se va schimba nimic in bine, indiferent cui i se va spune you’re fired sau you’re hired.

  11. Cu o singura conditie:
    Sa existe un singur antreprenor, nu 22 de milioane.
    SRL-ul asta numit Romania, nu are un antreprenor
    interesat in bunastarea proprie.
    Antreprenorii Romaniei se ghideaza dupa principiul:
    Sa moara capra vecinului!
    SI MOARE CAPRA TUTUROR.
    S.A.M.D.

  12. Problema e mai complicata d-le Voiculescu. Aici ‘managerul’ (basescu si manager – ce nonsens), nu numai ca nu s-a priceput, ba s-a si manjit. S-a manjit nu numai el si nu numai pentru el, dar s-au mai imanjit si ‘subordonatii’. Nu tre’ sa dea nimic inapoi din ce-a delapidat? Si sa nu uitam ca avem si-un Cod Penal…DE CE I-E FRICA NU SCAPA !!!

  13. Basescu „ESTE TIRANUL ARBITRAR IIMBATAT DE PUTEREA PROPRIE,LEGIFERAND ABUZULCU AJUTORUL MAGISTRATILOR IPOCRITI SI MERCENARI SI CU AJUTORUL UNOR PARLAMENTARI CORUPTI.
    ASISTAM LA UN PACT INFERNAL INTRE UZURPATORII TARII,DELATORII SI PRIVILEGIATII..
    ASTEPTAM JUSTITIARII SA INLATURE MONSTRUL CE VREA SA INSTAUREZE BALUL NEDREPTATII,AL ERORII SI NEOMENIEI.”
    VICTOR HUGO.

  14. Din pacate politica e o curva. Se gasesc nenumarate scuze, care nu neaparat sunt copilaresti, ci pot fi chiar foarte intemeiate, desi foarte putin adevarate si mai deloc declansatoare a problemei.

    Ati inteles ceva? Asa e si cu politica, cu scuzele si cu ceea ce fac ei.

    Si cine castiga alegerile? Cel care se face mai putin inteles si care e mai carismatic.

    Sisokoki

  15. si managerii sunt de diferite categorii…
    Va pleca acasa in calitate de fost Presedinte CA…asa cum i-au plecat si managerii sai pe operational – Guvernul…pentru ca le-a „tinut spatele” mai multi ani, prelungindu-le artificial mandatul. Asta desigur din cauza lipsei de viziune! si al unui plan de afaceri durabil, cu viziune pe mai multi ani! – minim 5.(cincinalele :) )

    Iar poporul reprezinta o multime de actionari minoritari care la AGA din 22 Noiembrie o sa-l demita si pe el. , intrucat se intreaba ” ce ati facut cu banii nostri?”
    Nu mai merge lozinca FNI – „Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine.!” Ne-am saturat de somn.

  16. Cred ca ar fi mai bine daca ati da o definitie managerului…sau responsabilitatilor, atributiilor si autoritatii acestuia….!
    Din cate am vazut aici, multe s-au spus, dar putine s-au inteles. Foarte putini inteleg diferenta dintre manager si patron, manager si intreprinzator si altele.
    Chiar si mai putini inteleg ca o data ce ii dam unui om atributii si responsabilitati si ii stabilim anumite tinte de atins, ar trebui sa ii acordam si autoritatea necesara pentru a le putea atinge.Sunt multe de spus pe marginea acestui subiect.

  17. oricum in afara de JOS BASESCU! si invers: JOS Coalitia ticalosita! nu am retinut nici o strategie propusa pe termen lung pentru tara , in aceasta campanie., pentru prosperitatea generatiilor viitoare.
    sa raspunda la intrebari de genul: ce facem cu Pensionarii de lux, ce facem cu impozitele, cu aparatul birocratic, cu natalitatea,ce facem cu sistemul energetic, ce parere au de sistemul educational romanesc( Vezi SPIRU HARET), de ce nu s-au construit in 20 de ani drumuri noi in Romania (toti au fost la putere) si cum vad ei lucrurile in viitor, ce parere au despre societatile ramase in patrimoniul statului si ce ar sugera sa se faca cu ele., cum vad inzestrarea actuala a armatei si ce-si propun, cum vad relatia actuala cu romanii de pretutindeni si ce-si propun ei,exemplu R. Moldova, romanii din Ukraina, ce parere au despre sistemul bancar romanesc actual si ce trebuie schimbat…, despre coruptie, justitie, agricultura…
    Toti tac. Pentru ca e posibil ca dandu-se cu parerea sa mai loveasca in niste potentiali votanti…. E mai bine sa ne tina asa in semi-intuneric cu lozinci ce la mine de exemplu nu mai prind.

  18. Domnule Voiculescu,

    Chestiile pe care le face Trump sunt pentru spectacol. In realitate nu cred ca isi asuma aceleasi regului.

    Si la noi insa spectacolul primeaza, stiti foarte bine, ca il conduceti.
    Am doar rugamintea sa va ginditi si dumneavoastra la consecintele pentru spectatori.

  19. 1. EXCELENTA analogia!
    2. Felicitari pt blog. Pt dumneavoastra cumva ziua are mai mult de 24 ore si/sau saptamana mai mult de sapte zile, incat „va incap” toate in timpul disponibil?
    3. Nu am gasit vreo posibilitate de abonare prin mail (eventual feed-burner). Credeti ca ati putea sa ma indatorati introducand-o? (si sa SI FITI dispus s-o faceti?) Multumesc (cu anticipatie) pt eventuala bunavointa!

  20. Domnule Voiculescu,
    Va felicit pentru blogul dvs si pentru sustinera pe care o acordati tinerilor din Romania. Va scriu, tot in calitate de „tanar”, 24 ani din Bucuresti. In urma cu 6 luni am decis sa investesc o parte din banii pe care ii avem stransi (25.000 euro) intr-o inventie in domeniul energiei. Acest dispozitiv foloseste miscarea valurilor pentru a obtine energie electrica. Sistemul este fabricat in Romania, iar testarile finale vor avea loc in cadrul Hervil Rm. Valcea saptamana viitoare. Impreuna cu inventatorii acestui dispozitiv, doresc o colaborare privind realizare unui parc energetic la Marea Neagra. Inventia urmeaza a fi publicata in BOPI (OSIM), luna martie, a.c. Pentru orice alte informatii suplimentare va stau la dispozitie via e-mail.
    Va multumesc,

Comentariile sunt închise.