N-am motive să-l simpatizez pe Mircea Dinescu. Dimpotrivă. Prin 2005, când Mircea avea un contract de colaborare cu trustul Intact, eu eram ”băiat bun”, ”dom’ profesor”, ”hai, dom’le, că pe tine te-a urmărit Securitatea”. În 2006, când contractul a încetat si poetul s-a supărat din motive de bani, am devenit din ”urmărit” – ”urmăritor”.

Chiar si în aceste conditii – de rivalitate asumată pe scena publică – nu pot totusi să fiu de acord cu actiunea progresivă de ”pedepsire” la care este supus Mircea Dinescu pentru opiniile exprimate în campania electorală. Si pentru că s-a aflat pe scena nepotrivită, la momentul nepotrivit, lângă oamenii nepotriviti. Nu asa ar trebui să actioneze institutiile statului.

De ”epurarea” lui Mircea Dinescu se stie de câteva luni. Mordechai scria aici, pe 14 februarie, că după ce va fi pedepsit putin pe linia ANI, poetul va fi luat la control de ”chitante si facturi”. Lucru care se întâmplă astăzi la literă.

Dacă ”reforma statului” de care Traian Băsescu a vorbit constant asta înseamnă – adică distrugerea adversarilor de idei prin institutiile de control ale statului – atunci stim măcar spre ce stat reformat ne îndreptăm: un mic URSS unde scriitori cad primii, pentru că sunt vizibili si au ”gura mare”.

Acceptând el însusi cândva să devină judecător al moralitătii altora în numele intereselor politice ale ”statului” român, Mircea Dinescu devine azi victima sistemului pe care l-a întârit prin propria contributie. Astăzi e el cel judecat, hărtuit, considerat ”imoral” sau ”rău-platnic”.

Numai că, din gentilete pentru rolul simbolic jucat într-un moment-cheie al istoriei României, el nu merită asta. Băsescu, Nastase, Voiculescu, Geoană, Boc – ei poate merită, în lumea imperfectă a politicii românesti, să-si pună piedici politice unul-altuia. Sunt politicieni cu stomac tare, stiu la ce s-au înhămat.

Dar omul care a anuntat primul Revolutia română ar trebui lăsat în pace. Nu deasupra legii, dar nici sub tratament intensiv cu revanse politice si personale.

27 COMENTARII

  1. da dar el a avut cojones . L-a infruntat pe Base nu a stat acasa pe canapea . ce ziceti il schimba pe Geoana ?

  2. D-lui Dan Voiculescu (alias Mircea) :

    Nu cred ca aperi tu, degeaba, poetul profitor,
    Povestea cu ”simbolul“ prezinta un alt iz,
    Caci dupa cum semnai raportul de „urmaritor”,
    Cel de-l cheama Mircea, iti este sigur…tiz.

  3. Nici eu n-am nici un motiv.Nu imi par prea inspirate versurile lui, plus ca are shi un vocabular de maidanez.
    Va doresc All The Best !

  4. Mircea Dinescu a facut multe greseli in cei 20 de ani care au trecut de la momentul 89, dar cine nu a facut? Nu sunt o admiratoare a lui Dinescu, de multe ori chiar m-a enervat dar indiferent ce a facut de-a lungul timpului eu nu am putut sa il uit pe acel Mircea Dinescu din 22 decembrie 1989. Atunci, in acea zi de neuitat, cu nebunia celor 16 ani si dorinta de a schimba lumea, m-am urcat pe un TAB la Piata Romana si am pornit spre Televiziune. Nu eram foarte multi dar eram hotarati rau de tot. La Piata Dorobanti ne-am intalnit cu un barbat tanar tuns scurt si imbracat cu pufoaica. Cineva a spus ca este dizidentul Mircea Dinescu si imediat a fost luat pe sus si urcat pe TAB. La Televiziune el a intrat in istorie iar eu am crezut ca am pus umarul la schimbarea lumii.
    Basescu ataca fie direct, cum a facut-o in timpul campaniei, fie prin intermediul institutiilor statului care ii sunt aservite. Are o predilectie prin a-i ataca pe cei care in 89 au avut un cuvant de spus. Basescu tuna si fulgera impotriva unui Dinescu sau Iliescu, personaje cheie ale evenimentelor de acum 20 de ani. Diferenta este ca atunci si Dinescu si Iliescu au vorbit, pe cand Basescu a tacut.
    Cred ca a venit momentul ca acei nebuni care am iesit pe strazi si am vorbit in felul nostru in 21-22 decembrie 1989 sa ne trezim din letargie. Sa uitam vechile ranchiune, sa ne iertam greselile noastre si greselile celorlalti, sa strangem randurile si sa nu-i permitem celui care atunci a tacut sa ne batjocoreasca pe noi si pe cei care nu mai sunt. In momentul in care Dinescu a fost batjocorit de Basescu in timpul campaniei prezidentiale am fost batjocoriti toti cei care nu am tacut in 89.
    Nu trebuie sa mai acceptam batjocura de orice fel. Nu avem dreptul sa tacem, macar din respect pentru cei din cimitirul eroilor. Trebuie sa ne trezim din letargie, sa lasam sila de-o parte si sa spunem STOP, pana nu este prea tarziu. Altfel ne-am chinuit degeaba in acesti 20 de ani.
    Nu pot decat sa va felicit, domnule Voiculescu, pentru atitudinea dvs.

  5. D-l Voiculescu vreau sa vorbesc cu domneavostra!I Imi puteti sa imi trimiteti un numar de contact pe mail?

    O zi buna!

  6. Nici eu nu il simpatizez pe omul Mircea Dinescu.
    Nu imi place ca a tot trecut dintr-o barca in alta dupa cum a batut vantul dar nu sunt de acord cu ce i se intampla acum.

  7. Opera lui Dinescu,e scrisa inainte de ’90 ;dupa ’90, a facut cu totul altceva ! Ca a profitat de noul sistem, nu’ncape discutie,n’asa ?Ce a dat la schimb,sau-mai bine zis-ce a facut pentru justificarea pozitiei sale sociale?Sa nu-mi spuneti ca a scris poezii,ca nu : nu a mai scris decat articolase{interesate-nu stiu daca si interesante: de gustibus….-},in care se vede mai degraba conflictul de interese,decat conflict de idei ! Asadar, mosier Dinescu ,poate ca era mai bine sa scrie poezie{nu-i comentez stilul:place si e suficient!} decat sa treaca pe pateu de gisca ! I-o fi cazut greu la ficat{pateu’ bre !},’ai taica ?

  8. Si eu cred ca ce pateste bietul Dinescu acum este nemeritat si injust.Pentru curajul de a-l injura pe Basescu in campanie,Dinescu merita cu prisosinta sa fie exceptat de la aplicarea normelor de incompatibilitate cu pozitia de la CNSAS, la fel de bine cum merita sa fie scutit de la plata redeventei pentru terenul agricol inchiriat de la statul roman.
    Finalul postarii dlui Voiculescu este apoteotic:”…omul care a anuntat primul Revolutia ar trebui lasat in pace.Nu deasupra legii,dar nici sub tratament intensiv cu revanse politice si personale…”
    Aferim,dle Voiculescu!Nu trageti in postas,caci postasul Dinescu bate la usa pana o rupe.
    P.S.Daca fac dovada ca-n campanie l-am injurat si eu pe Basescu,capat si eu ceva,vreo scutire de taxa,vreo concesiune,vreo sinecura,ceva?Sau trebuie sa ma cheme musai Dinescu?

  9.       Domnule Voiculescu
    Sper sa publicati comentariulul meu. El ai va face pe rasputinii din jurul lui Base sa tremure in pantaloni si chiar mai mult.
    SPIONUL RUS VOLODYA TISMANETKY ESTE PRINTRE NOI !
    ( DOCUMENT OFICIAL AL CIA )
    Pentru cei care se indoiesc ca Volodya Tismaneanu este spion rus ….rog sa deschda si-te ul oficial CIA ( The Central Intelligence Agency )

    DESCHIDETI:  Larry L. Watts Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies
    CONTINUATI : 1. Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies — Central …Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies – Conflicting … Larry L. Watts a former Rand consultant and adviser on military reform to the …
    2. http://www.cia.gov › … › Studies in Intelligence › studies › vol48no1 – Cached – Similar

    LA SFARSITUL ARTICOULUI LA CAPITOLUL DESPRE SECURITATEA ROMANA CITITI:
    Footnotes
    32. The loyalty of Romania’s first head of domestic intelligence, Dr. Virgil Magureanu, was suspect for these reasons. Magureanu was named to the post in March 1990 primarily on the basis of his „dissident” status when teaching at the communist party’s social science academy during the 1980s. He hid his previous membership in the Securitate from the authorities that named him to the post (an affiliation exposed in the press only years later). Immediately after his appointment, in April 1990, he met secretly with KGB Chief Evghenii Primakov without informing political authorities in Romania. The Romanian presidency and government remained unaware of Magureanu’s Soviet contacts until 2003, when the Western services that monitored those contacts informed Bucharest. Magureanu’s activities, the fact that the CIA chief in Bucharest during 1990-92, Harold James Nicholson, was later exposed as a Soviet agent, and the 1993 Ames incident, effectively rendered closer intelligence relations with the West impossible during the first half of the 1990s.

    33. One Russian agent, known as „Volodya,” was particularly active with journalists and intellectuals in the mid- and late-1980s. Individual Securitate officers were still targeted and turned the old fashioned way, but institutionalized penetration of the services was ended and service relations discouraged. Securitate officers working under diplomatic cover abroad, for example, were forbidden to accept any invitations to Soviet embassy functions.

    – Plasarea lui Volodya in comentariul despre Securitatea Romana este evidenta. Nu cred ca ar exista alt Volodya in viata politica sau jurnalistica romaneasca. ACEST MATERIAL A FOST PLASAT SA-L DESCONSPIRE PE MAGUREANU ( SEF SIE) SI PE AGENTUL VOLODEA TISMANEANU !
    IN SERIALUL” DESCONSPIRAREA UNUI SOBOLAN ROSU” DE 12 ARTICOLE VOI PREZENTA DOCUMENTELE SERVICIULUI FRANCEZ SI ENGLEZ DESPRE ACELASI AGENT VOLODYA.-
    Robert Horvath Deva cineast USA
    Cititi ARTICOLUL ANTERIOR ” O LOVITURA TERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU. AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS ! ”
    http://devanewyork.blogspot.com/

  10. ALO, BRE… ma auziti ?

    Nu cumva e vorba de Mosierul Dinescu, ala de-a invitat-o la „Zilele Marin Sorescu” pe E’lenea Urdea, Ministresa Muismului din Romania ?! Hai sa ne amintim ce o mai ridica in slavi si-i sufla in sarmalele din carne de gasca fierte in vin ? S-a transformat o Sarbatoare literara a unui Mare Poet, intr-o sindrofie cu chiolhane si dezmat boieresc, organizata de ce-l pe care-l compatimiti, D-le Voiculescu ! Mese pline cu cele mai alese bucate, cei mai mari crapi din Dunare, berbecuti, gaste, rate si toate angariile. …si toate astea, nu in Cinstea lui Marin Sorescu, ci pt. Ciociolina de la Plescoi, care, dupa de s-a imbuibat bine, cu bunataturile lui Dinescu, a mai primit in dar un miel, pe care la botezat in bataie de joc: „Sorel” … Mai bine il boteza Dinel sau… Basel, dar nu sa profaneze numele lui Sorescu ! Ce „aranjase” Dinescu, cu pregatirea asta ?!… se gandea ca v-a investi Ministreasa Muismului, in Cetatea lui ? Si-a luat o mare TZEAPA, tipic PD-L-ista, tot la el acasa si pe organizarea lui, cand l-a umilit Antonie Solomon in campania pt. Base ! Acum, si-a „luat-o” si Solomon, tot ca „recunostinta” din partea PD-L… Atat Dinescu, cat si Solomon… ce sa mai zic… s-au ales cu Prazul oltenesc !!! …muica, asta e…

  11. n-as vrea sa fiu rau, dar zice o vorba din batrani ca „cine seamana vant, culege furtuna”.
    cam asa si cu dinescu. tot respectul pentru flacara iscata de dansul intru victoria revolutiei romane, dar in ultimii ani pare sa fi uitat ca tocmai impotriva comunistilor se rasculase.
    sau nu stia ca basescu este acelasi comunist care era si inainte de revolutie?

  12. greu nu a fost sa convinga lumea sa il voteze pe basescu pe vremea cand se iubeau nevoie mare.
    mult mai greu ii va fi lui dinescu sa nu-si piarda credibilitatea cand va incerca sa-i convinga pe oameni ca acum nu mai este asa bun.
    vorba vine, bun n-a fost el niciodata, dar nu eu l-am ajutat sa ajunga unde este?

  13. Nutza,da-mi o tzitza !

    Intr-o zi, de dimineata,
    Ma trezi cu Nutza mea:
    -Hai sa-ti fac casa la tara:
    Sa ne zbenguim in ea !

    Voi{care n’-o stiti pe Nutzi}
    Tre’ sa stiti ca Nutzi-i tare:
    Face tot ce-si pune’n gind
    Si-i turista’n dezvoltare !

    Asadar, Nutzi-turista,
    Mi-a promis casa la tara !
    Phi,ce-o sa ne mai distram:
    Zi de vara pin’n seara !

    Intr-un vis, ma vad,cu Nutzi,
    La tara : doar eu si ea !
    {Butonand telecomanda,
    Stand intinsi pe canapea !}
    …………………………………
    Plictisit de filme proaste,
    Sau de mersul in carutza,
    De programe naturiste, strig :
    Mai Nutza, da-mi o tzitza !

    Acesta este un pamflet: orice asemanare cu persoane reale, este pur-intamplatoare !

  14. Cat marasm si putoare caracterizeaza „oamenii de cultura” ai Romaniei.Am ajuns sa ne dea lectii cei mai abjecti impostori si declasati indivizi,care desi nui sunt obligati de nevoi materiale,din dorinta de a acapara cati ma multi bani fara munca,se prosterneaza in fata unor excroci destepti ca SOV.Mai dinescule (nici nu meriti sa-ti scriu numele cu D)dece il lingi in c…,impreuna cu stelia tanase,pe SOV??? Tu nu ai convinger politice ,ci numai dorinta de imbogatire.Sunt convins ca daca maine ai fi recompensat cu 1 milion de euro ca sa-l pupi in c… pe Basescu ai face-o fara retinere.Esti mai abject decat stapanii tai.

  15. Mircea Dinescu, agent de influenţă a cel puţin două puteri ostile dintotdeauna României (Germania şi Rusia) – doar idioţii nu observă aceste evidenţe! – a fost infiltrat în C.N.S.A.S. tot datorită liberalilor. Acest aşa-zis „intelectual”, devenit poet datorită oportunismului său din perioada comunistă, s-a autodeclarat „disident şi arestat la domiciliu”, cu toate că o ducea nu bine, ci foarte bine pe vremea aşa-zisei „disidenţe”. Respectivul desfăşoară activităţi antiromâneşti de mai mult timp, nu doar de 21 de ani, când a ieşit din anonimat prin interpretarea rolului „Mircea, fă-te că lucrezi!”, de la TVR 1, în data de 22 decembrie 1989. Dinescu a fost un lingău al lui Ceauşescu,un trădător de neam şi ţară, care juca la mai multe capete, fiind colaborator al mai multor servicii secrete, inclusiv al Securităţii din România. Pe aceasta a amăgit-o că joacă rol de „cârtiţă” infiltrată într-un serviciu de spionaj occidental, atunci când a stat cu bursă în Germania, dar şi când o codoșea pe propria nevastă pe lângă ataşatul militar al Olandei la Bucureşti. Ca răsplată, diplomatul i-a publicat, în ţara sa şi pe banii săi, o plachetă cu versurile lui Dinescu traduse în limba flamandă. Adevărul era că situaţia se prezenta exact invers, Mircea Dinescu fiind „cârtiţa” celorlalţi, strecurată în Securitate în scopul intoxicării prin dezinformare.
    Prima activitate, când a fost instalat de către liberali la C.N.S.A.S., a constat în distrugerea propriului dosar de colaborator (informator) al Securităţii. La fel a procedat şi cu dosarele unor politicieni români cu „bube în cap”. Astfel se explică şi îmbogăţirea rapidă a parvenitului ajuns mare latifundiar. Dinescu este devotat celor două mari puteri, Germania şi Rusia, al căror agent de influenţă este. Mai mult, este atât de pătruns de culturile celor două ţări, încât se identifică cu acestea până şi în costumaţia pe care o etalează în emisiunile sale de la postul de televiziune „Realitatea”, în care apare de multe ori în stare de ebrietate. Astfel, moşierul se arată pe micul ecran îmbrăcat într-o tunică prusacă şi cu şapcă tip HJ (Hitlerjugend) sau cu o rubaşcă de mujic rus. Să nu uităm de propaganda deşănţată susţinută alături de alt agent dublu şi duplicitar, Emil Hurezeanu, pentru Klaus Iohannis, propus premier de P.N.L. la sfârşitul anului 2009.

    Mircea Dinescu a fost şi este, în continuare, implicat în acţiuni de distrugere, înlocuire şi distorsionare a informaţiilor din dosarele C.N.S.A.S.. Prin astfel de mistificări a reuşit să compromită, la comandă, diverse persoane, cazul cel mai cunoscut fiind cel al Monei Muscă, culmea, dar nu întâmplător… liberală! Acest caz poate fi dat ca exemplu clar că tocmai C.N.S.A.S. face poliţie politică, deşi rolul său este să deconspire fosta poliţie politică! Probabil că atunci când C.N.S.A.S. o să devină istorie, viitorii cercetători vor descoperi sute de oameni compromişi prin dosare mistificate de impostorul Mircea Dinescu. Acest individ este vinovat şi de moarte a doi mari scriitori români: Marin Preda şi Cezar Ivănescu.

  16. sunt interesata de posibilitatea cazarii unui grup de 30 persoane la Cetate ,. astept detalii. multumesc.

Comentariile sunt închise.