Dacă tot am proaspăt în memorie know-how-ul de „dat link” la Săptămâna Financiară, vreau să le recomand tuturor celor cu care am dezbătut în contradictoriu tema impozitării pensiilor acest material. Care arată în ce conditii, cu ce restrictii si cu ce contraponderi îsi asumă statele civilizate impozitarea pensiilor.

E o dezbatere care ne-aduce cumva în timpurile lui Maiorescu. În vremea formelor fără fond. Când unii importau aiurea-n tramvai idei si proceduri europene într-un stat care nu îndeplinea conditiile istorice pentru a le suporta.

31 COMENTARII

  1. Stimate domnule profesor,
    se insista prea mult pe problema pensiilor, cand de fapt toata aceasta discutie este un sofism. E ca si cum discutand bugetul familiei, avem certuri interminabile despre guma de mestecat a copiilor si am economisi daca nu le mai cumparam guma, sau cum sa impozitam guma, cat e de nesanatoasa si de nefondata pe baze economice si solide, in timp ce tatal de fapt pierde bani la cazino iar mama isi cumpara posete de lux.
    Sau, daca vreti sa revin la modelul meu economic cu ferma de oua, as spune ca problema pensiilor se traduce prin taierea ratiei de omleta la batrani, pentru ca doi-trei shmecheri din ferma sa traga cu prastia la tinta folosind oua drept proiectile.

  2. De bine, de rau pensionarii au un venit fie el mai mic sau mai mare.

    De bine, de rau asistatii social, somerii si alte categorii sustinute de stat au un venit fie el mai mic sau mai mare.

    Dar exista acea categorie pe care se ridica sperantele tuturor – tinerele sperante ale tarii pe care toti le promoveaza pe la teveuri si pe care nimeni nu le sustine. Ma refer la acei tineri care tocmai au iesit de pe bancile facultatii sau se apropie de acest moment.
    Acestia nu au loc de munca, multi nu sunt sprijiniti de parinti (pentru ca nici acestia nu au cu ce), iar altcineva nu are cum sa ii ajute.

    Intrebare:Cine angajeaza un tanar cu facultate/master fara experienta?
    Raspuns: Aproape nimeni.

    Intrebare: Cum sprijina statul tinerii absolventi de facultate?
    Raspuns: Nu ii sprijina.

    Cazul meu: pentru a ma tine in tara (am facultate/master/doctorat aproape de finalizare+experienta in consultanta si in cercetare+activitate de lobby si advocacy la nivel european+o retea de cunostinte la nivel european in domeniul meu), statul a decis ca luna asta sa traiesc cu aer. Probabil pentru a imi intari organismul si a putea supravietui la conditiile din tara:).

    S-a uitat proprietarul cam ciudat la mine cand i-am dat doar jumatate din chirie luna asta cu promisiunea de a-i da restul luna viitoare.

    Ma uit eu cam ciudat in portofel si pe contul bancar online si vad soldul 0. Ma uit in frigiderul gol si spun ca mi-e de ajuns sa mananc o data pe zi ca si asa sunt destul de gras:)))).

  3. Sugestie pentru o inovaţie a Guvernului în domeniul protecţiei sociale :

    Unui om, Boc să-i calculeze doar impozit,
    Reformei sale fiscale, dându-i o extensie,
    Iar celui ce a cotizat o viaţă,ca un”nesimţit”
    Să i se dea doar 5% din impozit … pensie.

  4. E usor sa te legi de cei care nu au putere sa riposteze, de cei care nu isi cunosc drepturile sau si le cunosc si nu au mijloace de a reactiona concret.

  5. Ce se va intampla? Se vor face din nou mitinguri. Si ce succes vor avea? 0, aka Zero. Poti sa ataci din nou la Curte daca vrei, insa solutia este sa se schimbe Guvernul. Nu se va intampla.

  6. Aveti dreptate. Inainte de a decreta o lege, trebuie sa fie create conditiile de respectare a respectivei legi.

  7. Editorial Gabriela Vranceanu Firea :”Pe Boc nu-l INFRICA nimeni”.
    HAHAHAHAHHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHH .
    Exista cuvantul,este corect, nimic de zis, bai frate, da’ cred ca este e 3-a persoana care l-a utilizat vreodata.

    Ce m-am INFRICAT cand am vazut articolul asta:))))

    Ma lasi frate, ce exprimare…

  8. Buna seara Dl Dan Voiculescu! V-a adresez acest mesaj cu speranta ca il ve-ti citi. Am 21 de ani si am o pensie de urmas, in valoare de 320 ron, pensie pe care o voi avea pana la varsta de 26 de ani daca imi continui studiile la o forma de invatamant la zi si daca nu imi voi face carte de munca. Acum cateva zile am terminat examenul de licenta, pe viitor imi doresc sa urmez un master. Ca majoritatea oamenilor am probleme indeosebi de ordin finanaciar, pensia mea de urmas nu a avut rolul de a-mi satisface anumite dorinte specifice varstei ci a fost un venit menit sa ajute familia in platirea facturilor. Lasand aceste lucruri, tin sa mentionez alaturi de scuzele de rigoare in cazul in care mesajul meu nu este binevenit sau oportun, ca imi doresc enorm de mult sa obtin indepententa financiara, lucru dorit de foarte multa lume. Apelez la Dumneavoastra, deoarece stiu ca ati ajutat foarte multa lume; nu cer bani, ci imi doresc sa pun in valoare ceea ce am studiat in 3 ani la facultatea de Stiinte Politice. M-am gandit la acest lucru astazi , cand intr-o intersectie am primit o carticica scrisa de Dumneavoastra. Va multumesc anticipat si in cazul in care cititi acest mesaj , astept un mesaj cu speranta.

  9. MOGUL MARE SI INTELEPT
    VA NUMESC ASA PENTRU CA INTUIESC CA VETI PUBLICA ACEST MESAJ
    OFF TOPIC. EL ESTE IN AFARA SUBIECTULUI DOAR LA PRIMA VEDERE.
    DOCUMENTELE FIIND TERMINALE PENTRU PRESEDINTE, POT REZOLVA
    PRBLEMELE CURENTE SI DE VIITOR ALE ROMANIEI, INCLUSIV PROBLEMA
    PENSIILOR. VA MULTUMESC ANTICIPAT. RH

    In calitate de ziarist de investigatii am cerut diferitelor agentii occidentale acces la documentele strict secrete ( nedesclasificate ) legate de spionajul sovietic si est -european .

    PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU A FOST AGENT AL SECURITATII
    SPECIALIZAT IN SPIONAJ INDUSTRIAL SI MILITAR.
    si a urmat doua luni cursuri de specializare la Centrul Baneasa .
    ( Cod A33-2 Rom )
    „Agentiile NAVROM-Romanian Shipping Company, erau repartizate intre DIE si DIA (Directia de Informatii a Armatei), si sefii acestora cooperau cu institutia care tutela agentia respectiva. Aceasta noua orientare a inceput in 1973, cand Ceausescu a semnat un decret strict secret (No. 363/1973) care, printre altele, autoriza NAVROM sa transporte „curier diplomatic neinsotit” al DIE si DIA pe navele agentiei. La scurt timp dupa aceasta, atat DIE, cat si DIA au inceput sa foloseasca NAVROM-ul pentru a aduce in Romania, in mod secret, echipamente de largi dimensiuni supuse embargoului. Aranjamentele se faceau atat cu sefii agentiilor NAVROM, cat si cu capitanii de nava care erau folositi cu prioritate pentru aceleasi sarcini. Printre numeroasele echipamente de embargo aduse secret in Romania de DIE mentionez: un tanc Centurion din Israel instalatii militare radar pentru joasa altitudine, din Anglia si Italia; o linie completa de fabricare a cristalelor epitaxiale pentru circuite integrate din Japonia. DIA a fost, de asemenea, prolifica.” Cod A33-2 Rom
    Semnat
    ION MIHAI PACEPA
    Iar intr- un alt document A36- 2 rom se spune Traian Basescu participated in a two-month intelligence and counterintelligence training session taking place at the Education Center for the Securitate in Baneasa in 1987-1989, while heading the trade representation of the Romanian Navrom in Anvers,
    ……………….. ( video testimony. )
    VA URMA UN ALT DOCUMENT CARE SE REFERA LA CONECTIILE DE LA ANVERS AL PRESEDINTELUI ROMANIEI CU SPIONAJUL SOVIETIC.

    Robert Horvath Special for Nipon Press

  10. @Andreea

    Se pare că dv., deşi licenţiată şi viitoare master în Ştiinţe Politice, aveţi nu numai probleme de ordin financiar ci şi de ordin … gramatical. Altfel nu-mi explic cum de s-au putut strecura două greşeli într-o singură frază : ” V-Ă adresez acest mesaj cu speranţa că îl VE-ŢI citi ” . Eu, totuşi, vă urez multe… succesuri.

  11. DIALOG ÎNTRE GENERAŢII

    – Bunico, matale unde ai lucrat până la pensie ?
    – La fabrica de copii Polizu, timp de 40 de ani.
    – Bag seama că erau şi rebuturi. Ce se făcea cu ele ?
    – Pe cei cu lentoare cerebrală îi bifam pentru funcţii de stat ca : preşedinte, premier, miniştri, etc.
    – Dar cu cei normali ?
    – Pe ei îi jeleam. Vai mama lor ce vor s-o paţă !
    – Eu de care sunt ?
    – Nu ştiu. Ai fost plămădit în economia subterană…
    – !!!

  12. EDUCAŢIE SEXUALĂ

    Profa : Elev Boc ce este un penis ?
    Boc : Tuşa Floca septagenara zice că ar fi ce ia dânsa în mână de la Guvern, o dată pe lună..
    Profa : Cum aşa ?
    Boc : Este criptarea cuvântului pensie ( PENIS E = PENSIE ).

  13. Orice natarau, cu exceptia lui TB si a portocaliilor lui, stie ca marirea taxelor nu este recomandabila intr-o perioada de criza, intrucat adanceste criza.

  14. ARTĂ PEDAGOGICĂ

    Profesorul DV se străduieşte de minute bune, fără rezultat, să-i explice lui Emil Boc despre rolul nefast al majorării tva în săltarea economiei româneşti, situaţie în care, cu blândeţe, apelează la puterea exemplului în arta pedagogiei :
    – Majorarea tva, dragul meu, este ca şi cum testiculule ar fi atârnate de capul ştremeleagului ; în veci nu se mai ridică ! după care adaugă în gând : numai de nu iar da prin gând tâmpului să recurgă la castrare…(pa rasă umană !!!).

  15. 1. Venitul minim garantat este….negarantat.
    Sotia mea, de 2 ani, dupa terminarea concediului de crestere copil, nu mai are NICIUN VENIT. Ca de, in cei 2 ani, s-au schimbat multe, si dintr-o data nu a mai avut loc de munca. Somaj? Pentru ce? Alte venituri? Nimic!
    Asa ca sa ma scuteasca absolut toti politicienii de partea cu „VENITUL MINIM GARANTAT!”
    2. Pensiile vor fi tot timpul un soi de maneta pentru manipularea maselor.
    Sistemul solidaritatii este conceput in defavoarea oamenilor. Este conceput cu scopul de a colecta cat mai mult si de a da cat mai putin posibil! Principiul contributivitatii este flagrant incalcat.
    De ce nu se doreste refacerea legislatiei, astfel incat pensionarii sa poata lua o pensie corecta? A…..pentru ca „plebea” este proasta!
    Din banii ce se colecteaza lunar, o parte sunt cheltuiti pe plata pensiilor; unii mor altii abia intra la pensie iar altii mor inca din perioada activa si gata cu banii lor. Ccealalta parte din banii colectati, nu cumva este folosita de catre stat, asa ca un imprumut neperformant, neplatitor de dobanda si nerambursabil?
    Putem face chiar si o simulare incasari la bugetul de pensii versus plati de la sistemul de pensii la nivel national, si veti vedea cum marea parte a cotizatiilor se face pierduta. Pe langa toate, aparatul functionaresc are o armata de bautoare de cafele total nesimtite. Nici macar raspunsuri simple nu vor sa-ti dea cand le treci pe la ghiseu. (Am vrut sa vad care mai era situatia mea cu depunerile la fondul de pensie si care-mi era punctajul–-Nu se poate domnu’ e secret! –– Frumos raspuns! Este secret chiar si pentru mine titularul?????)
    Si uite-asa o armata de neispraviti sug sangele romanilor! Parca-s tzantzari!!!
    Raul are o singura radacina care trebuie smulsa….pilareala de pilangii!
    Pacat insa ca de asta nu se poate scapa usor, atata timp cat totae partidele politice au nemaipomenita sete de membrii multi, care sa-i voteze!
    Membrii multi, inseamna in timp si mici favoruri, mici comisioane, pile si pilangii!!! Asa e Domnu’ Dan? Inclusiv in PC se cauta inregimentarea cator mai multi oameni. Asta va duce in mod sigur la schimbarea unei clici de activisti, aflati acuma la putere si in administratiile locale, cu o alta clica, noua si plina de nevoi!!!!!
    Din pacate, pilareala si pilangismul sunt promovate politic, de catre ABSOLUT toate partidele.
    N-am auzit de nici un partida care sa nu vrea sa aiba membrii multi, ci care sa se impuna si sa-si atraga simpatia si voturile pe baza ACTIUNILOR si ACTIVITATII politice dar si prin calitatea proiectelor politice!

    Asa ca Nea’ Mogulu, degeaba ne racim gurile, degeaba deshalam netul, degeaba printam ziare….Rezultatul va fi mereu acelasi:
    Pleaca ai nostri, vin ai nostri!

    Inchei convins ca aceasta chestie cu pensiile este o gargara cu apa de ploaie, ca nu va va aduce nici macar 1% mai mult la voturi, ca va fi uitata de oameni inainte de voturi si ca doar in electorale va fi folosita de toate partidele pentru a-i prosti pe prosti!

  16. Imi cer scuze domnul Dan Doboseriu, intradevar am gresit, probabil graba sau oboseala. Multumesc pentru urare

  17. Totusi revenim la venituri.

    Guvernul, printre alte venituri, a decis impozitarea tichetelor de masa pe care multi dintre cei care lucreaza la privat le primeau pana la 1 iulie.
    Dar, ca intotdeauna, guvernul a facut totul degeaba. In afara de faptul ca multe companii au renuntat deja la acordarea acestora, deci nu se vor mai colecta venituri suplimentare la bugetul de stat si veniturile angajatilor vor scadea.

    Dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum.
    Guvernul nu s-a gandit la niste norme clare de aplicare a legii in acest caz.

    Nu este nicaieri mentionat:
    – cine suporta impozitul pe venit pentru tichete (angajatul sau angajatorul);
    – cum se aplica masura (per tichet/per contravaloare lunara a tichetelor) – doar stim ca tichetele se acorda in genul: 1 tichet/zi lucratoare, iar in zilele de concediu acestea nu se acorda (deci nu se pot impozita );

    Mai sunt cateva de spus, dar va dati si dvs seama de erorile guvernantilor.

  18. @Gabriel: toate partidele sunt la fel. Nu stiu de ce ar putea fi PC altfel. Din nefericire, in Romania, partidele sunt lipsite de viziune si strategie.

    Imi pare rau sa spun asta, dar in PC nu exista un lider adevarat fie el Daniel Constantin sau Vasile Salaru.
    Daniel este baiat destept, imi place ca e pe acelasi domeniu de activitate ca si mine, dar nu imi place pentru ca a negociat prost masurile PAC pentru Romania (2007-2013), bineinteles el fiind doar parte a unei echipe (nu cred ca a avut cine stie ce influenta). Nu stiu de ce nu se implica acum, prin intermediul partidului, in dezbaterea PAC post 2013 ( daca tot e interesat). De fapt stiu, dar nu spun.

    Vasile Salaru – nu comentez. Tu stii mai bine situatia la Iasi, Gabriel.

    Apropo, nu mai fi asa trist. Te-am vazut zilele trecute prin Piata Unirii. Mai zambeste si tu oleaca.

  19. @Gabriel
    Vezi ca la tzantzari doar femelele sug sangele…iar noi avem vampiri., inclusiv energetici.
    Principiul contributivitatii este bun, insa de neaplicat in Romania., pentru simplul motiv ca cel ce achita mult trebuie sa tina in spate pe alti 10 care la orele 15 deja stau in fata blocului pe scari si arunca cu coji de seminte, racorindu-si sufletul cu bericica., iar acestor 10 la alegeri le dai cate juma’ de kg de orez si ai tai sunt…..

    Principiul contributivitatii nu se aplica nici in sistemul medical. Cel ce are salariul minim , si achita o contributie simbolica la sistemul de sanatate, beneficiaza din plin de medicamente compensate, indiferent de suma achiatata lunar ..Deci si aici mai tinem vre-o 10-15 in spate.
    Plus ca, in caz ca mi se face rau, prefer sa ma duc la o clinica privata (din salariul net ramas) decat sa aud stand la la coada la medic:”Nu mai stati ca eu in jumatate de ora inchid”.

    Si se mai vede la orizont si impozitarea progresiva….iarasi „foarte stimulatorie” pentru cei ce muncesc din greu si incurajatoare pentru cei ce arunca coji..insa trebuie sa fim solidari cu ei….

    Referitor la impozitarea pensiilor, un argument solid de neimpozitare a lor este ca statul nu plateste nici o dobanda pentru banii de care se foloseste.(perfect deacord cu tine)

    Iar daca vrea BOC si Basescu sa impoziteze orce venit, „le recomand” sa impoziteze si suma pentru medicamentele compensate, intrucat si acestea reprezinta un venit suplimentar pentru persoana ce-si cumpara cu 50% reducere sau cat or fi in prezent…, sa impoziteze si „gratuitatea ” pentru biletele de tren pentru veteranii de razboi…..intrucat si acesta este un venit pentru acei veterani. etc, etc.

    Poate are cineva argumente solide care sa sustina „aceasta solidaritate”?
    Personal as fi adeptul ei daca statul ar fi corect cu mine.: servicii medicale, sistem corect de pensii, sistem de educatie pentru copii etc., dar se pare ca e corect cu altii.
    Si atata timp cat nu se fac reforme la sange ale acestor sisteme nu prea cred ca sectorul privat, care e baza societatii (sau poate gresesc? o fi bugetarii?) ar sustine la infinit aceasta solidaritate. Pana la un anumit moment.

    Din punct de vedere guvernamental, intrucat nimeni nu prea s-ar incumeta sa se bage in locul celor de la PD-l la guvernare, cred ca un guvern de tehnocrati ar fi cea mai buna varianta. , si nu asa pe jumatate de an, dar pentru minim 3-4 ani….Insa in Romania nu cred ca e workable…..mai e carnita pe ciolan.

    Am un exemplu referitor la aceasta carnita: intr-o localitate rurala cu cateva mii de ha de pamant, localitate candva printre primele locuri „in intrecerea socialista” a venit un tovaras sa conduca. Tovaras fara multe ore invatate. Primul lucru ce a facut (ca doar atat la dus capul) – a dat afara sau a marginalizat toti specialistii de valoare, cu studii superioare: agronomi, economisti, zootehnicieni, ingineri…punandu-si rubedenii in loc. Desigur dintr-un aluat de calitate indoielnica.
    Au creat cateva srl-uri…prin unul se aproviziona cu motorina, prin altul cu ingrasaminte, alt srl a luat in chirie pe termen lung intreaga tehnica agricola si apoi presta servici contra plata aceluias CAP,..productia agricola se vindea doar prin acele srl-uri etc…….
    Candva aveau ferma de porci, de pasari, aproximativ 1000 de vite, brutarie, sere etc….
    Insa dl. Andron, le-a dat un termen – maxim 5-10 ani. Acum tot tineretul a plecat (Rusia, Spania, Italia)plictisiti de promisiuni ca la anul va fi mai bine….., au ramas acolo pensionarii bolnavi sau alcoolicii. Satul e pe moarte….case mari, frumoase parasite, casa de cultura de 600 locuri, cinematograf, sala de sport etc…care nu mai servesc nimanui. (acestea au fost construite in timpul „intrecerii socialiste”).

    O sa ziceti….nu e singurul caz….
    Insa , nu departe de acel sat, exista un alt sat, condus de un tanar cu scoala, harnic.
    Avand ferma de porci, a cumparat o linie de mezeluri.
    Avand ferma de vaci – nu mai vinde laptele brut cu cisterna, insa vinde smantana, lapte batut, branza etc…..
    Avand sere – nu stau si asteapta sa vina bisnitarii sa le cumpere marfa de acasa, insa a facut contracte cu supermarketurile si vinde direct….
    Avand livada si o gramada de-a spatii neutilizate, si-a facut un depozit de pastrare a fructelor, cu temperatura si umiditate controlata, si le vinde iarna sau primavara si nu toamna cand fructe au toti din jur si le vand ieftin.
    Are specialisti care-i spun:”aceasta insecta daunatoare moare sub actiunea acestui produs…..insa exact peste 7 zile trebuie sa mai stropim inca odata ca sa omoram si larvele etc.

    Si intrebare: Cine din astia doi indivizi are mai multi bani? Ultimul. Si se mandreste cu masina sa 4×4 foarte scumpa,si oamenii sunt multumiti (chiar si achita unele burse pentru specialistii care nu-i sunt suficienti) pe cand primul „trebuie sa para modest” ca altfel ii da lumea in cap….Prefera sa amnance salamul sub plapuma.

    Unul din moguli avea o vorba :” mai bine un sfert dintr-un pepene” decat un mar intreg.

    Guvernantii ar trebui mai mult sa se gandeasca la viitor, sa construiasca, sa reformeze in perspectiva si nu pentru votul din toamna (tocmai de asta nu s-au luat masuri anticirza in 2009 – pentru ca am avut an electoral, iar intr-un an electoral criza economica nu exista, nu da bine in sondaje), si probabil ca se vor putea si ei mandri cu ale lor 4×4 ultramoderne in mod deschis . Altfel se vor plimba cu yahtul in apropierea unor insule exotice, in Romania vor merge cu DUSTERU’ , iar viitoarele alegeri vor fi un fel de alba neagra.

  20. @Codrin: Cum iti asterni, asa dormi. Eu n-am mai continuat facultatea de cum m-am prins ca-i „fumata” treaba.M-am focusat pe experienta si optiunea mea s-a dovedit castigatoare.Esti bun, sustii ca esti bun?Cum mama naibii atunci nu gasesti de munca?Eu la actualul job nici macar cv n-am adus.Pur si simplu, dupa interviu oamenii au zis, ok, te luam.In plus, ma pot mandri cu o statistica devastatoare:), din peste 100 de interviuri, niciunul ratat.La toate, rezolutia a fost: TE VREM. Cum mama naibii eu sunt platit foarte bine in conditiile in care nu am facultate ci doar un biet liceu (Colegiul Tehnic Media) si totusi mie imi iese?Eu cred ca studiile nu sunt de ajuns, iar faptul ca nu ai experienta de costa.

    ” (am facultate/master/doctorat aproape de finalizare+experienta in consultanta si in cercetare+activitate de lobby si advocacy la nivel european+o retea de cunostinte la nivel european in domeniul meu”

    Pai la ce ai insirat tu aici,o demonstrare a acestor capabilitati ar trebui sa-ti aduca imediat un job.Eu cred ca e mai greu cu practica…

    Sper sa nu consideri mesajul un atac, imi expun doar opinia…
    Multa bafta

  21. @Goergescu Ionut: daca vrei, iti demonstrez.

    Si stai linistit. Nu consider mesajul un atac, oricine are dreptul la o opinie (momentan).

    Parerea mea: ai fost la peste 100 de interviuri, toate luate. Felicitari, dar nu crezi ca treci prea repede prin joburi fara sa acumulezi experienta in vreun domeniu anume. Interamerican, Zapp, Lasting system -> imi pare rau, dar daca voiam sa lucrez in vanzari sau alt domeniu asemanator eram angajat de mult.

    Nu stiu ce ai studiat si, sincer nu prea ma intereseaza. Dar eu am studiat agricultura, ulterior specializandu-ma pe dezvoltare rurala si, sincer, as vrea sa profesez in domeniul meu.
    Daca te uiti putin in jur, ai sa vezi ca, in Romania, comunitatile rurale sunt pur si simplu distruse deci este nevoie de specialisti pe domeniul acesta.

    M-am specializat pe managementul strategic din dezvoltarea rurala, domeniu si mai exact, dar am lucrat si pe cateva arii conexe gen politici publice, economie rurala, management organizational, management de proiect etc. pentru a fi sigur ca nu o sa intru intr-o nisa in care sa ma blochez.

    Din nefericire, idealismul meu m-a „blocat”. In ultimele 5 luni, am fost in Belgia, perioada in care am refuzat o oferta de munca destul de avantajoasa pentru a ma intoarce si termina doctoratul si, eventual, lucra in domeniul meu in Romania. Dar intoarcerea mi-a rezervat numai lucruri neplacute (ma asteptam, dar nu in halul asta).

    Cu practica nu e greu.Doar ca pozitii pe care am lucrat anterior se gasesc cam greu la noi…

  22. @andron: foarte bun exemplul. Stiu si eu cateva asemanatoare. Din pacate, sunt adevarate toate. Daca ar fi preluat exemplu dat de acel tanar prezentat de tine ca model de dezvoltare rurala de catre guvern sau de catre primari, ar trai multa lume mai bine.

  23. @Andreea

    Sper să nu vă fi supărat prea mult cu observaţiile mele,dar vă asigur că nu sunt răutăcioase. Totodată ţin să vă spun că formularea „ÎNTRADEVĂR am greşit” este …ÎNTR-ADEVĂR greşită. Se mai întamplă… Vă urez încă o dată toate cele bune !

  24. @andron. Perfect adevarat, cu tineri ca cel din povestea ta se poate pune tara asta pe picioare.
    De vreo 2 ani, sugerez incoace si-ncolo modele de reconstruire a satului romanesc desi eu sunt electronist. Cand le explic oamenilor cum vad eu dezvoltarea regionala (cel putin in judetul Iasi), cu totii apreciaza avalansa de idei pe care o debitez, inlantuirea si interconectarea activitatilor de dezvoltare si mai ales partea cu banii ce pot iesi din asa ceva.
    Deacord, nu am experienta agricola, nu am cunostinta de „proiecte pentru fonduri”, dar am cunostinta despre detalii care formeaza intregi. Si asta o am a naibii de bine. Dupa 10 ani de proiectat circuite integrate (gandaceii aia mici cu milioane de tranzistoare in ei), si din somn daca ma trezeste careva si ma intreaba despre unul din milioanele de tranzistoare, ii dau raspunsul corect, si-i mai si explic de ce este necesar.
    Chestiile astea m-au facut poate sa fiu un mai bun teoretician si sa stau mai slab la practica….dar practica trebuie musai sa aiba la baza o teorie solida…
    La chestia asta cu teoria, si nu chioara ci de substanta, m-a antrenat in copilarie bunica, una dintre elevele preferate ale lui Nicolae Iorga, si mi-a spus: „Pregateste-te sa le arati oamenilor drumul, si sa-i inveti cum sa-l parcurga. Multi vor rataci bezmetici si se vor ineca din necunoastere. Cel mai greu iti va fi sa-i convingi pe politicieni…Ei nu vor accepta niciodata sa-ti recunoasca meritele si nici sa te promoveze, ca sa nu le fuga scaunele de sub fund!”
    Saraca a murit scarbita de mandrii FSN-isti, care au implementat politica jafului national. Si-mi spunea ea inainte de a muri: „toti cei care-s acum la putere sunt de fapt cei pregatiti de Ceausescu pentru a-i continua opera. Distruge-i daca poti, ca de nu, te vor distruge!”
    Mult timp nu am vrut sa aud de politica….pentru ca da, ma scarbea…..dar mi-am luat inima-n dinti si iata-ma!
    Ilustrul „nimeni pe lume” vorba lui Badea, incercand sa fac ceva, ma lovesc de aceiasi idioti de care-mi vorbea bunica. (idiot = om cu idei ?????)
    Cine naiba are si interesul ca Romania sa se repuna pe picioare?????
    Are cinva habar?
    Vad ca oriunde ma uit si cu oricine vorbesc, toti numai cu banu’ trateaza!
    OK, cu banu’ dar cu creierele cand au de gand sa discute?

    Si-acum, daca in tara asta s-ar urma exemplul primarului tanar a lui @andron si s-ar aplica principiul corect al dezvoltarii rurale…ce ziceti, se poate sa iesim din criza? Se poate sa avem pensii corecte? Se poate micsora numarul somerilor? Se pot elimina spagarii din toata adminisstratia de stat?
    Eeeeee……..Dar ne-ar lasa UE sa facem asa ceva? Sa scoatem capul din fund si sa le umplem pietile si marketurile de produse agricole bio 100% ?
    Nu cred ca vor dori….
    Ar ramane fabricantii de „fermenti” pentru industia laptelui fara cobai (romanii) si fara vanzare
    Toate marile puteri agricole actuale, care pana la revolutia romana ne cereau produse agricole ca ei nu aveau suficiente, acuma dupa ce si-au impus politici agricole total antiromanesti (vedeti problema casului de oaie!!!), vin sa ne dea fonduri care sa le faca vanzare la echipamente….si sfaturi….ca de, specialistii nostri au fugit unde-au vazut cu ochii!

    Pana la urma urmei, ne meritam soarta!!!!
    Pensionarii n-au decat sa crape daca au preferat sa iasa la bere in loc sa iasa la proteste adevarate! (ma refer strict la cei foarte foarte multi care nu ai iesit decat la WC.)
    Bugetarii….sa crape si ei! S-au adunat cativa in bucuresti sa danseze pinguinul si s-au carat acasa…..ca ei erau veniti la petrecere…..
    Restul tarii, a preferat sa stea comod la televizor si sa rada de batranelul ala care se lupta sa rupa gardul metalic….”ba ce fraier….da cu brandu mosule!…” Asa strigau si se amuzau!!!
    Sa crape toti cei care pin pasivitatea lor au permis ticalosilor din politica romaneasca sa distruga tara, oamenii si demnitatea!
    5 milioane i-au votat…..sa-si ia acuma pensiile si salariile de bugetari, si sa le bage-n trei puncte!
    Oricum capii politicii romanest nu se bazeaza decat pe mase de manevra in loc sa se bazeze pe ratiune! Suntem mai aproape de fundul gropii cu 25%…restul de 75% se va intampla din Noiembrie!

  25. @:Codrin : Tu ai spus-o : „Idealismul meu m-a blocat” .
    Nu contest ca poate ai capabilitati pe domeniile amintite de tine, dar in Romania de azi trebuie sa te adaptezi, eu asta am facut.Tu te-ai pregatit si esti apt de a functiona intr-o societate normala, in care aptitudinile sunt imediat creditate, dar nu, nu e asa, nu la noi.
    Trebuie sa echilibrezi cumva lucrurile, nu de alta, dar….eu unul merg pe ideea ca poate maine ma calca trenul frate, tragedie, groaznic, tanar bla bla…Intr-un final,daca trag linie, ce am facut, am investit in mine, am investit, am investit, am facut compromisuri(cum faci tu acum, renunti la beneficiile financiare), ca sa ce?
    Sunt de acord cu tine si imi plac oamenii de genul tau, dar omule,din pacate traim intr-o societate distorsionata, la care nu se aplica regulile normalitatii.Am sesizat asta din anul 2 de facultate(la care am renuntat).
    Spui ca refuzi joburi importante si totusi :
    „Ma uit eu cam ciudat in portofel si pe contul bancar online si vad soldul 0. Ma uit in frigiderul gol si spun ca mi-e de ajuns sa mananc o data pe zi ca si asa sunt destul de gras:)))).”
    Mie nu mi se pare nicio cauza din lume suficienta pentru ca un om sa accepte compromisul infometarii si lipsurilor.Ok, am idealuri,am principii, dar sa ajung la un stadiu de trai de-a dreptul umilitor, mai bine mor.

    Sunt multe de discutat, opiniile difera de la om la om.
    Sper sa-ti iasa lucrurile asa cum le-ai visat pana la urma.
    Bafta

  26. @Georgescu Ionut: corect.

    Problema infometarii si frigiderului gol am rezolvat-o in cateva zile.

    Problema Romaniei anormale de care mentionezi si tu e cam greu sa o rezolv asa repede si nu pot sa o fac de unul singur.
    Sincer, imi pare rau ca aud zi de zi multi tineri cu potential ca renunta la ce ar vrea sa faca deoarece nu au ce manca.

    Imi pare rau ca avem doar politicieni incompetenti, iar daca se gasesc din cand in cand solutii pentru a dezvolta tarisoara asta imediat i se inchide gura celui care vrea sa faca ceva.

    Din cand in cand, cineva ia initiativa. Dar imediat i se duce avantul. Problema e de vina fie societatea asta de 2 lei, fie mentalitatea romaneasca gen „merge si asa”.

  27. @:Codrin
    „Tineri care renunta”…

    Toata chestia este de optiuni si de combinatia castigatoare a acestora.Renunti aici un pic, acolo mai mult si tot asa.Echilibrul si-l gaseste fiecare dar nu despre asta vorbim.

    Eu cred ca NU avem multi tineri cu idealuri marete.Cand le vorbesc prietenilor ca vreau sa devin presedinte de tara sau miliardar in dolari(sau amandoua),majoritatea raspunsurilor sunt de genul :”eeeeeee, hai frateeeeee!!!du-te de aici”
    Da, e un ideal, idealul meu, e foarte sus, poate ca nu o sa ajung nici la jumatatea drumului, sau poate o sa mor batran,sarac si trist fara de succes, dar o sa incerc.O sa incerc si o sa imi utilizez toate sansele pe care le am.Nu o sa stau asteptand un „sistem” care sa-mi descopere potentialul, o sa il caut eu:)) Intelegi ce spun?! O determinare incredibila, asta am…cu ajutorul careia imi scriu singur destinul.Pentru multi altii insa, idealul maret este acela de a deveni Adrian Mutu(cu care nu am nicio problema) si aici sunt adevaratele probleme.S-au insuflat ,de catre massmedia in principal,exemple grotesti,penibile…in toate domeniile : politica,televiziune,muzica,sport,justitie…

    Eu cred ca suntem ultima generatie care putem redresa problemele,si-ti spun si de ce, pentru ca incepand de acum, incepe secolul prostiei romanesti.Iar daca noi nu facem ceva sa salvam asta, suntem pierduti.

    Numai Funeriu daca-l dau exemplu si e de ajuns, l-am vazut la un interviu la TV, se pierduse,nu stia ce vrea….e penibil…e groaznic, Ministrul Educatiei sa nu stie ce dracu’ cauta la TV este patetic….
    Insa , ce ma sictireste ca naiba la presa este ca ei nu fac altceva decat ceea ce putem si noi singuri sa facem, SA CONSTATE PROSTIA.
    Da’ masuri de COMBATERE A ACESTEIA DE CE NU LUATI bai reprezentanti ai trusturilor media??!
    Domnule Voiculescu, de ce admiteti la televiziunile dumneavoastra emisiuni de genul „Te pui cu blondele” „paine si circ” si multe alte bazaconii.
    Nu-mi dati raspunsul clasic :”Business-audienta-asta se cere”
    Gresit, faceti frate o emisiune interactiva gen Mit Busters, prin care telespectatorul sa se si distreze da sa si invete dracului ceva.Nu asa, imi aduci 100 de curve penibile si un zbierator si gata emisiunea.Asta-mi serveste mie o televiziune de prima mana din Romania.E penibil,e jenant, e revoltator….
    Sau un Mandruta care si-a ratat meseria.Pai el este un om de divertisment?Omul de divertisment este omul sigur pe el, daca il iau pe Mandruta la 3 intrebari deja s-a c… pe el, serios.Sunt nervos rau, pentru ca oricat am vorbi si ne-am fandosi pe bloguri si pe oriunde, frate problemele sunt peste tot, ce sa mai…

    Scuze, mi-a crescut temperatura, am deviat de la subiect, am pierdut coerenta….sunt nervos rau…

  28. @Codrin & @Georgescu Ionut,
    Frate…da stiu ca v-am gasit, frateee….
    Asa ne invata inclusiv antenele sa ne adresam…..Asta este o problema….Un om care vrea sa faca ceva real pentru tara, un om care a mizat pe doctrina conservatoare….nu are voie sa permita televiziunilor sale sa iasa la public cu emisiun deturnante de la normalitate….Nici macar cu emisiunile umoristice.
    Circulau pe vremea lui Ceasca niste bancuri fine……de te kk pe tine de ras, dar care erau absolut de neinteles pentru ochii albastri…
    Acum glumele se fac DOAR pentru ghertzoi, ca doar ei au banu si nu mai baga reclame…..
    Mare pacat.
    O imagine face mai mult decat 1000 de cuvinte, si noi ce vedem zilnic la TV? Circ si prosteala. La ce ne putem astepta in viitor, de la cei care acum au 10-12 ani? La circ si la prosteala!
    Bine punctat @Georgescu Ionut…bine!

  29. @Georgescu Ionut: ai dreptate, nu te pot contrazice.

    Totul e o chestie de optiune.Eu aleg ceva, tu alegi altceva, amandoi vrem ceva pentru viitorul nostru.

    Te sustin in ceea ce spui despre televiziuni fie ele ale mogulului fie toate celelalte.
    Cineva ar trebui sa ii inveti pe cei din televiziuni ce inseamna o programare coerenta.M-am plictisit sa vad timp de 2 zile emisiuni despre deshumarea cadavrelor cuplului Ceausescu sau despre Madalina Manole cand sunt subiecte mai importante (asta vorbind de A3 si celelalte canale de stiri).

Comentariile sunt închise.