Un material din Săptămâna Financiară care ne spune cât de „spectaculos” se dezvoltă infrastructura României. Si care merită citit în paralel cu teoriile economistului Amartya Sen.

8 COMENTARII

  1. ORI DESPRE CE DEZVOLTARE VORBIM

    Tot cartierul Henri Coandă plătit integral de 6 ani, şi cu bani grei, -1400 de clădiri- nu are utilităţi (apă, en. electrică, gaze, canalizare) fiind de nefolosit. Aceasta pentru că Primarul
    Capitalei Băsescu Traian a dat banii pentru utilităţile cartierului unde are apartamentul de 400 mp fata sa cea mare, Ioana.
    Nu m-ar mira ca într-un gest extrem, aceşti păgubiţi să folosească palatul lui Băsescu Traian ca veceu de criză.
    Ritmul de melc este important, iar dacă România l-ar fi adoptat în ultimii 21 de ani, acum eram în rândul lumii…

  2. Tocmai am terminat de citit teoriile lui Sen despre „welfare economics”.S-au mai schimbat unele notiuni in ultimii 20 de ani, dar, in principiu, are dreptate.
    Articolul din Saptamana Financiara, care are la baza doar datele INS, ar trebui corelat cu date provenite de la ICCV care studiaza calitatea vietii in Romania (A se vedea Romania dupa 20 de ani aici: http://iccv.ro/ICCV_Romania_dupa_20_de_ani.pdf). Abia atunci putem vedea efectul teoriilor lui Sen in tarisoara noastra.

    In principiu: CSR aplicat mediului public.

  3. Nu ar trebui sa existe Ministerul Transporturilor. Se numeste Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, by the way.

  4. „Suprafaţa spaţiilor verzi din mediul urban s-a majorat cu numai 0,5%.”???? S-a majorat??? Si eu care credeam opusul, tocmai datorita blocurilor astora noi..ce chestie..

  5. Oricum, anu asta ar trebui sa fie continuate doar proiectele de infrastructura cu finantare externa..cred ca e si una dintre masurile dvs.

  6. Domnule profesor ,

    Am fost recent in Bucuresti , intradevar sunt o gramada de probleme insa unele sunt simplu de rezolvat dar cred ca mai mult se doreste risipirea banului public decat folosirea lui cu cap .
    Eu vin din Brasov , unde locuiesc intr-o scara de bloc dotata cu centrala proprie , si din 1999 s-a dovedit an de an a fi o solutie excelenta .

    Legat de Bucuresti :
    > se pot instala centrale pe gaz pe plafonul blocurilor (fara cazan de apa pe bloc)
    > un rezervor izolat termic se poate monta langa bloc , ingropat in pamant intr-un mormant de beton (capacitate mare de stocare )
    > pe bloc doar se incalzeste apa apoi e trimisa in rezervor prin conducta izolata termic si se poate merge separat pe ACM si AC-incalzire cu 2 rezervoare , sau un singur rezervor cu diafragma
    > mormantul in care sta rezervorul e din beton , si se umple cu celuloza pentru izolare termica sau un polimer expandat si rezistent la temperatura inalta .
    > izolatia se baga prin pompare cu aer si se extrage pentru interventii , intr-o cisterna speciala , apoi se pompeaza la loc (doar pentru revizie , depinde de legislatie)

    + altele

    Avantaje :
    > dospare reteau de termoficare , nu mai sunt necesare reparatii si investitii
    > pierderile se reduc fiindca circuitul de transport al agentului termic este scurt si izolat termic
    > materia prima facturabila e apa rece gazul si energia electrica , totul facturabil la scara blocului
    >grad mare de automatizare al instalatiei zi-noapte , etc intervale orare de functionare
    >posibilitati bune de inlocuire a retelei de incalzire pe scara blocului etc

    Finantare :
    >parteneriate
    >primarii care contribuie in parteneriat pentru realizarea investitiei , urmand ca un consumator sa plateasca costurile cu intretinerea + o dobanda si o componenta de ramburs a investitiei primariei sau a diversilor parteneri
    > ar aparea oportunitati pentru firme mari capabila sa implementeze astfel de proiecte
    > fonduri europene

    Alte avantaje :
    > mult mai util decat o autostrada suspendata
    > mult mai util decat brand-ul de tara
    > blocul comunist , izolat + modernizat ca instalatie termica devenea atractiv

    Acum macar de mi-a fura cineva ideea si ar aplica-o , vorba vine eu care nu locuiesc in Bucuresti , ma gandesc cum sa le fie lor mai bine , iar cei responsabili nu au viziune si cheltuie banii pe proiecte de anvergura care papa mult inainte de a li se dovedi viabilitatea practica pe deplin .

    Orice bucurestean ar trebui sa fie interesat de o asemenea initiativa ….

  7. desi a aparut acum ceva vreme (2004) cred ca se mai gaseste la Editura Economica o carte a lui Sen care se numeste Dezvoltarea ca libertate, ca sa fie mai mult decat wikipedia

Comentariile sunt închise.