Nu, nu asa ar trebui să se facă restructurarea sistemului bugetar.

Nu peste noapte. Nu pentru că-i ”ordin de sus” să tăiem cu 25% sau 50% ceva, orice. Nu desfiintând la metru, fără chibzuintă, agentii sau institute în care s-au investit sume importante. Nu dând afară oamenii ”la normă”. Conservatorii au o vorbă – si acesta-i un motiv pentru care sunt conservator: măsoară de zece ori, taie o dată. La noi e invers: Guvernul taie de zece ori si măsoară o dată. După ce a tăiat, de regulă.

Eu îmi mentin ideea privind titlurile de stat pentru bugetarii care au pierdut 25% din salariu. Câstigăm în acest mod 3-5 ani pentru a face o reformă judicioasă în sistemul bugetar. Reformă necesară, esentială, dar care nu se face peste vară.

Si, în plus, mentinem cererea de consum, decisivă în opinia mea pentru relansarea economică.

29 COMENTARII

  1. 08 Iulie, TVR1, cuvântarea tovarăşului sau altfel de conferinţă de presă, nu ştiu exact ce a fost.
    Traian Băsescu: „Ce înseamnă 1 septembrie în relaţia cu Guvernul? Eu nici nu pot demite Guvenul, nici nu pot revoca miniştri fără iniţiativa premierului. Dar sper că la 1 septembrie, împreună cu prim-ministrul vom constata care-s miniştrii care nu şi-au restructurat ministerele, agenţiile din subordine, până la toate unităţile, inclusiv regiile şi vom trage concluzia că acel ministru n-a înţeles că în România trebuie să economisim banii bugetului de stat, să rămânem cu personal atât cât ne trebuie”
    Este foarte clar, măsurătorile sunt la micrometru!

  2. Financial Times mentiona zilele acestea ca in Romania exista un guvern disfunctional si un presedinte impulsiv.
    In consecinta nu prea are cine sa puna in aplicare diversele propuneri.
    PNL vrea singur la guvernare. PSD isi face si el campanie.,
    Nu prea exista unitate in ceea ce priveste raul principal. Nu prea se vad alternativele viabile.

  3. Mogulule, dar nu vrei sa dai tu bugetarilor pe cei 25% din banii tai si sa iti returneze statul banii peste 3-5 ani? Eu zic ca e cea mai buna idee, ia sa te gandesti la asta!

  4. Domnule profesor , daca nu ma insel , si este opinia mea de novice , asistam la multiplicarea unui precedent creat acum cateva luni .
    Seamana foarte mult cu violenta domestica , in cadrul careia unul dintre parteneri dispune de celalalt intr-un mod abuziv cel putin , in lipsa oricarei reactii din partea celuilalt care cu fiecare abuz cedeaza teren si devine prizonier al unui cerc vicios din care de cele mai multe ori nu poate iesi …
    Daca sunt acceptate 15 palme , mai merg si diferenta pana la 25 .
    Daca pot fi taiati 15% de ce sa nu fie taiati 25% ? din moment ce …se poate …

  5. Articolul din Financial Times reprezinta atentat la siguranta nationala a Romaniei. Prognozele lor nu au nimic in comun cu realitatea din Romania si au ca scopt destabilizarea unei societati bine inchegate cu profesionisi in administratie cum nu a mai vazut omenirea.
    Noroc cu nea’ Sandu de la Galati care a dat solutia contra inundatiilor, altfel Blaga si acum ridica saci cu nisip. Muschi exista – minte cam putina.

  6. Cu principiul sunt de acord, insa mie unul mi se pare foarte eficienta masura asta de taieri cheltuieli.
    Va spun pentru ca lucrez in diverse parteneriate cu importante institutii ale statului si „au de unde”.
    Problema este ca masura vine pe fondul unei crize economice, din partea unui Guvern care nu e in stare sa gaseasca ALTE SOLUTII, aici e problema.
    Problema mai este ca pentru „taierea” asta,iti trebuie niste criterii bine puse la punct(de unde,cat,cum,de ce), nu genul asta:
    „Ia-le bah si la aia de la administrativ ca si asa stau degeaba”
    Problema mai este ca INCA se deruleaza contracte babane(ilicite) cu statul.
    Repet, masura este buna,dar e impusa de realitate si stramtorare NU de vreo INITIATIVA DESTEAPTA.

    Cum e cu „ideea” asta. Abera unu’ pe la OTV ca i-ati furat ideea si bla bla bla, cum e?
    Pana la urma ce inseamna titlurile astea de stat, ceva de genul unui GIR?Adica statul zice :” Ba, iti iau acu’ banii astia ca n-am ce sa mai fac, da’ uite, iti las ceasu’ de la mana(sa nu te las chiar de tot)iar cand imi revin cu banii,imi dai ceasu’ inapoi si eu tie banii” Ceva in genul?
    Tare mi-e teama de vreo manevra cat casa, parca vad pe nush care peste 5-6 ani ca are jdemii de titluri d-astea de stat, dobandite legal si-si vrea banutii.

  7. Probabil ca peste ceva timp or sa o puna in aplicare, dar dupa ce va deveni ideea lor. Daca nu o spuneati public, ci doar o sopteati cuiva, poate se intampla deja.

  8. sectorul privat a reactionat la criza si nu i-a plans nimeni pe cei cateva sute de mii de oameni disponibilizati . la buget se face atat caz pt ca in general sunt oameni care stiu ca nu au nici o sansa in privat . la primaria sectorului 1 sunt 2800 angajati si trebuie sa ramana 800 … oare va alege Chiliman sa ramana cu pilele sau cu profesionistii …deci cine tipa ca se da afara ?

    PS urmatorul post va fi despre Madalina Manole nu ?

  9. De ce-ar mai măsura de zece ori,
    Când ştiu că rezultatul e acelaşi ?
    Oricum ei nu se fac răspunzători
    Căci au imunitate,fiind….pungaşi.

  10. Ce imi place cum protejati Dvs. pe bugetari … interesanta ideea cu titlurile de stat. Chiar v-as fi crezut daca, la televiziunile Dvs. a-ti fi procedat la fel: salariile taiate sa fie compensate cu actiuni in cadrul grupului … actiuni pe care sa le rascumparati dupa ce criza trece.
    De cand au conservatorii vorba cu masuratul si taiatul?

  11. Da domnule Voiculescu, ca la trustul dumneavoastra. Se masoara de 10 ori cam cit ar trebui taiat din bonurile de masa conform noilor masuri (idioate) de impozitare adica 16% si apoi se taie conform masuratorii: 100%.

    Asta ca sa nu mentionam lucruri din trecut. Il blamati pe marinar ca taie ca berbecul de la toata lumea, inclusiv de la saraci fara sa inchida porii pe unde se pierd bani absolut aiurea.
    Probabil uitam de alt caz celebru, „Antena 1 versus GSP”, dupa ce se anunta incasari record pe un anume an, se taie cu 15% salariile tuturor angajatilor de la Antena 1 fara sa se ingrijoreze mai nimeni de gaura neagra a trustului unde banii intrau si dispareau (GSP daca nu isi da nimeni seama). Abia la 1-1.5 ani dupa aia s-a sesizat cineva si a facut niste amarite de restructurari (absolut insuficiente, ca si cum i-ar fi luat careva lu Udrea colectia de pantofi).

    E ciudat cum istoria se repeta si toti arata spre celalalt fara sa se uite in propria ograda. Normal, este compania dvs puteti sa o si inchideti la dorinta, dar macar nu il mai blamati pe „idiotul satului” pentru ACELEASI masuri care s-au luat la dvs in ograda.

  12. @Andron, mai sunt si alti atentatori, in afara de cei de la Financial Times. Ia uite ce spun chinezii :
    “Veştile din China nu sunt însă bune pentru România. Chinezii ne acordă ratingul BB pentru creditele în valută, cu două trepte sub nivelul la care împrumutul nu mai este considerat o investiţie, ci o aventură. În Uniunea Europeană, doar grecii mai au un rating atât de scăzut, iar România se află pe locul 40 între cele 50 de ţări analizate. Standard&Poor’s şi Fitch dau României ratingul BB+, cu doar o treaptă sub pragul „junk”, iar Moody’s încă ţine România în clubul ţărilor cu „rating de investiţii”, pe ultima din cele zece trepte: Baa3. (RL).

  13. @Socrate
    Vezi si tu cu agentiile astea de rating, trebuie sa fim mai atenti.
    Nu de alta , dar ele ne pot ridica (vezi cauzele inceputului crizei recente pe piata americana) si tot ele ne pot cobori., in functie de anumite interese.
    Au existat cazuri cand si companii de audit din BIG 5, apoi BIG4 s-au pretat la anumite jocuri….
    Recent seful BCE critica monopolul agenţiilor de rating pentru că „au în general tendinţa de a amplifica evoluţiile pieţelor financiare”. „Este probabil oportun să nu mai avem un monopol mondial al celor trei agenţii. Agenţiile de rating au în general tendinţa de a amplifica evoluţiile pieţelor financiare, ceea ce nu favorizează stabilitatea financiară”, a afirmat Trichet.
    E pentru prima data cand aud ca si chinezii acorda ratinguri….
    La cate produse au contrafacut ei, invadand intreaga lume nu cred ca e mare paguba sa piarda vre-un 1 mld doua prin Romania :)
    Stii cum zice o lege a fizicii :”Nimic nu se pierde, totul se transforma” :)
    Nu e nevoie de nici o agentie de rating – se vede cu ochiul liber gradul de prostie, incompetenta , nepasare si minciuna.

  14. @Socrate, Chinezii au facut la fel si in cazul tarilor africane. Sunt dibaci, atata tot.
    Ia ghici matale cine detine cam 15% din Africa asa de vreo 3 ani incoace? Eu, Romania sau SUA? Nu….China!
    A, si ce raiting acordau Statelor Unite inainte de imprumut? Niciunul…spuneau ca nu pot acorda un raiting marelui licurici, dar ca se lucreaza la niste variante care sa netezeasca relatiile de colaborare intre unchii Sam si Mao.

    Ca intradevar ne aflam in kk pana la urechi, nu trebuie sa ne aminteasca nimeni, dar trebuie in schimb sa informeze piata. Mai mult, ei garanteaza cu bani pentru investitori, asa ca nu prea se risca. Fiecare dintre cele mentionate de tine, sunt dedicate….si-acu de la cine este dedicatia?
    Eu zic ca vom afla in curand……

  15. O sa dea Basescu un ordin catre SIE „Vreau sa stiu cine sta in spatele acelui articol ce defaimeaza institutia prezidentiala si guvernamentala”.

    Printre putinele lucruri bune pe care le au chinezii – pedeapsa pentru luare de mita si pedeapsa pentru atentat la sanatatea publica (vezi copii intoxicati cu lapte contaminat cu melamina).

  16. Unei mari artiste a poporului român :Mădălina Manole

    De azi ,orice mandolină
    Plânge, „Lină, lină Mădălină” ;
    Lumea-i tristă „Fată dragă” ,
    „Ei,şi ce?” Stea, pe cer, o să te-aleagă !

  17. Sunt scarbit-din nou?-de toate:
    Imi repugna totul !
    Peste tot vad mafioti
    Ce-mi vaneaza votul !

    Nu de grija bietei tari
    Le-ar pasa cumva :
    La putere, ca s’ajunga,
    Pun d’o cacialma !

    Tinta lor,este „bugetul”:
    Le e dor de bani !
    Ar fura si ei , cu drag{!}
    Bani de la sarmani !

  18. Domnule Voiculescu, eu nu prea inteleg logica argumentului dumneavoastra. Care va sa zica, statul a investit sume importante de bani in institute si agentii de ” taiat frunze la ciini”. Bunnn, acum , in logica argumentului dumneavoastra, trebuie sa continue ” aruncarea de bani pe fereastra” in afacerea cu frunzele la ciini in virtutea faptului ca ” e pacat de banii pe care i-am aruncat deja pe fereastra”. Pai, cum vine asta, daca am investit prost pina acum, trebuie sa continuam sa investim prost ca sa nu ne para rau de banii deja cheltuiti ?? Domnule Voiculescu, va reamintesc ca sursa de venituri a statului este taxarea domeniul privat din care aceste resurse au fost ” aruncate pe fereastra” si ca pentru fiecare slujba la ” institutii si agentii ” de stat s-a pierdut o slujba in domeniul productiv privat. Statul roman are peste o duzina de ministere si 140 de agentii guvernamentale , o birocratie care consuma 35% din PIB. La o analiza ” la singe” a aportului social al acestor agentii guvernamentale raportat la resursele financiare pe care le consuma este infim, beneficiu populatiei care plateste costul acestor agentii este nul. Ba din contra, unele „agentii” frineaza in mod birocratic tipic dezvoltarea economica a sectorului privat sub pretextul unor ” reglementati legislative” a raporturilor dintre factorii economici.
    Al doilea argument al dumneavoastra, cel cu emisiunea de bonduri cu interes garantat, este o alta forma de amplificare a ” datoriei publice” contractate de guvern si platita in viitor de contribuabilul roman. Va reamintesc ca exista o anumita limita a ” datoriei publice” peste care nu numai generatia actuala are de suferit dar si generatiile viitoare vor avea aceiasi soarta cind vor mosteni datoria publica actuala amplificata.

  19. Fată draga !

    Fată dragă, suntem trişti :
    Florile-s în bernă !
    Doliu-i azi, de ziua ta ,
    Dar,…vei fi : eternă !

    Lacrimile noastre, multe,
    Curg prelung… şi-i jale !
    Melodiile-ţi îngan….
    E posibil,oare ?!?

    Dup’o muncă de colos,
    Şi cu împlinire,
    Ai plecat, fără regret ?
    -Nemurire….

  20. Complet de acord cu domnul Sorin Muncaciu.
    Asa cum se regaseste si in comentariul postat de mine, statul „are de unde”.
    O spun pentru ca stiu/vad.Treaba este ca a trebuit sa ne oblige saracia sa sesizam acest lucru, nu am putut singuri.
    Mai exista o solutie, nu se desfiinteaza niciun post din aparatul de stat si nicio agentie sau institutie, INSA, acestea nu vor mai primi bani de la buget si vor produce prin activitatea proprie profit din care sa-si plateasca angajatii.Nu privatizare ci functionare independenta. Cunosc multe cazuri de spitale/scoli/agentii care fac deja lucrul asta si nu mai doare pe nimeni capul.
    Daca nu se mai primesc bani de la STAT, nu vor mai exista imixtiuni politice pentru ca nu va ma exista interes.
    Daca nu se mai primesc bani de la STAT, activitatea institutiilor va fi indreptata catre una cu cerere/necesitate reala.
    Eu cred in restructurarea STATULUI, insa nu facuta atunci cand ai timp putin,constrangeri financiare severe,lipsa altor solutii….etc

  21. In ultima vreme…ma tot intreb: dl.S.Vladescu o fi avand blog?
    Sau o adresa de e-mail pe care sa-i poata fi trimise IDEILE BUNE !

  22. recomand partcipantilor acestui blog cat si politicienilor (mai ales din opozitie) urmatorul video, pentru a lua niste invataminte de viata

  23. Domnule Voiculescu ,

    Elena Udrea citeste blogul dvs!!!!!

    Dovada apare in declaratia de presa data la Brasov in fata reporterilor de la mai multe televiziuni locale .
    Dansa reproduce exact titlul dat de dvs. articlului pe care il luam in discutie prin cometarii acum , aici .

    Dovada : http://www.brasovultau.ro/ in sectiunea video , click pe subiectul ” Udrea si indicatoarele 3D „

  24. PLAPUMA BUGETULUI

    Un pribegit istoric lipsit de o velinţă,
    Aflând într-un cotlon, uitat, un peticel,
    Fu confruntat cu-n exerciţiu de voinţă
    Ce-l îndemnă aş face plapumă din el.

    Cătă-ndelung la croitori şi la cârpaci,
    Ba chiar şi la maimuţe aflate în copaci,
    Dar toţi zâmbiră fin, subtil, imperial,
    Că nu-i posibil, cu-aşa puţin material.

    Într-un târziu află, dosit, un plăpumar
    Nebun, ce-şi ducea viaţa vai şi-amar.
    Privindu-l cu un ochi, grăi că face el,
    Chiar plapuma dorită, din micul peticel.

    Gătând-o, deci, făcu o probă de culcare,
    Dar vai ! o palmă nu s-ajunge la picioare.
    Sări la gât, certând cârpaciul de spoială
    În meserie, şi lipsă de cuvânt la învoială.

    Repetând proba, silit de vorbe rele, droaie
    Cârpaciul îi aplică o joardă pe ţurloaie,
    Ce fur-ascunse mintenaş sub pledul mic ;
    Clientul pricepând momentul, a tăcut chitic.

    Găndi spăşit că-i mai cuminte a te-ntinde
    Numai atât de mult cât plapuma cuprinde.
    Ca vorba vache din bătrâni, mereu adevărată :
    Pe care guvernanţii n-o pricepură niciodată.!

  25. Sa va dau un Hint …
    Referitor la situatia personalului din DGFP-uri, prefecturi, primarii …Irina Schrotter a pornit o discutie despre personalul Primariei Iasi (marturii stau unele articole aparute in „Ev. Zilei de Iasi) … dupa 3 zile si-a inchis blogul si articolele au incetat …
    Hint 2
    Mugur Isarescu a concediat peste noapte (preaviz sfarsitul lunii !!!) unul din soti …asadar, daca era un cuplu casatorit, amandoi angajati ai BNR, unul a plecat – probabil una din cele mai eficiente mijloace de lupta impotriva coruptiei …
    ( 1995 sau 1996 …aveti mijloace sa verificati veridicitatea stirii…)
    Motivatia: vicierea climatului la locul de munca …(perfecta dreptate…!).
    Hint 3
    Ingineri angajati pe post de economisti, economisti pe post de juristi, angajati care au absolvit facultati particulare neacreditate LA DATA angajarii …fiecare dupa cum a avut pila….
    ***********
    Cum s-a rezolvat cazul funct publici de la Taxe si Impozite al Primariei din Sectorul 5, care furnizau date mafiei imobiliare locale ?!
    Cu omenie, nu-i asa ?!
    Despre ce vorbim ….

Comentariile sunt închise.