Pentru week-end: câteva sfaturi practice pe care le-am pus pe hârtie, mai ales pentru tineri, într-o brosură numită ”Bucuria de a fi propriul tău stăpân”. O puteti rasfoi aici.

16 COMENTARII

  1. am citit o parte . cand o sa mi se aprobe proiectul pentru dezvoltarea IMM depus pe POR o sa fie un ghid extrem de util , In sfarsit a facut si el un lucru bun util si aplicat …(Toate la un loc) …..nu nuami vorbe . de la un om care te-a criticat mai mereu ai un sincer…. BRAVO

  2. Pe 15 august se incheie inscrierile in cadrul concursului pentru care ati realizat brosura mentionata. Sunt curios cate persoane se vor inscrie pana la acea data, bineinteles cu planuri de afaceri ce respecta toate cerintele mentionate in regulament.

    Pe data de 1 mai (milestone in cadrul proiectului) erau primite doar 4 planuri de afaceri/proiecte complete.

    Sunt curios:cei care aplica prin intermediul formularului online de pe siteul Tanar antreprenor sunt rugati ulterior sa trimita planuri de afaceri complete?!?

    Ramane sa asteptam cele doua termene limita: 15 august si 1 septembrie.

  3. Este o brosura interesanta atat din punctul de vedere al viitorului antreprenor cat si al unui angajat profesionist.

    Bucuria de a fi propriul tau stapan , nu se refera doar la a fi „patron”, proprietar de afacere, poti fi propriul tau stapan in calitate si de angajat., cand prin forte proprii, prin tenacitate, corectitudine si profesionalism obtii rezultatele asteptate precum si respectul celor din jur.

    Exista companii, in care „patronul” e foarte corect cu angajatii, in care se ridica pe scara ierarhica doar cei buni (si nu din alte considerente/obligatii etc), in care exista un sistem corect de remunerare: salariu (necesar pentru cheltuielile curente), precum si un sistem de bonusare, in functie de anumite sarcini trasate: cresterea cu un anumit% al vanzarilor, reducerea cu un anumit% al anumitor cheltuieli, participarea la diverese stagii de pregatire/traininguri, etc, stabilirea unui anumit nivel al EBITA si al profitului net.
    Fiecare din aceste sarcini au o anumita pondere in total performanta. Se poate stabili un nivel zero: de ex. rezultatele pe anul precedent sau bugetul pe anul viitor.(care trebuie sa fie unul realist si nu „desenat” cu scopul de a nu fi atins).
    Se atinge acest nivel zero: toata lumea ramane cu salariile, eventual la inchiderea exercitiului financiar, se poate acorda o prima – la latitudinea conducerii.
    Depasirea acestui nivel zero cu x% inseamna de exemplu 30 % din salariul anual, cu 1.2x%inseamna 40% anual etc etc.

    Comportandu-te ca un propriu stapan, nu vei mai avea tentatia de a intarzia la serviciu, sa vorbesti inutil de pe telefonul companiei, sa consumi nejustificat carburant, sa vorbesti urat despre patron/colegi, sa creezi si intretii stari conflictuale etc – sa fii indiferent de rezultatele finale.
    E necesar ca tot colectivul sa inteleaga acest sistem,si sa participe la el , sistem ce trebuie sa fie unul transparent si corect.(altfel insusi patronul poate prin diverse alte firme „sateliti”interne sau off shore sa „aranjeze rezultatele finale astfel, incat la finele anului sa zica:” ati vazut rezultatele…fiti multumiti ca nu am redus din salarii sau personal).

    Daca totul va fi „pe bune”, angajatul fie el seful coloanei auto, secretara sau contabil se va simti ca un mici”patroni” la locul sau de munca, stiind ca trimestrial vor fi analizati/bonusati si cu regularizare la sfarsit de an.
    In functie de companie si de domeniul de activitate al acesteia e posibil ca la finele anului cand angajatul va trage linia veniturilor anuale sa constate ca a castigat mai bine decat un amic ce si-a deschis o mica afacere personala.

    Pe unde am mai activat eu am practicat acest sistem. Foarte interesant ca si cei mai pasivi angajati s-au trezit din amortire. Cand le spuneam:” duceti acest obiect la reparat”, singuri organizau o mini licitatie a companiilor ce puteau repara, alegeau in functie de calitate -pret, chiar ramaneam surprins cum gandesc la capitolul reducere de cheltuieli.
    Practic se desteptase spiritul antreprenorial. Veneau cu initiative, unele bune altele necesitau retusari insa motorul gandirii anreprenoriale, chiar si in calitate de angajat a fost pornit.

    Aceasta fiind si o buna experienta pentru o viitoare afacere personala.

    A fi antreprenor, sau propriul tau stapan – nu inseamna ca vii la munca cand vrei tu…inseamna asumarea responsabilitatii atat pentru bunul mers al afacerii cat si fata de angajati, colegi si familiile acestora.E posibil chiar sa vii mai devreme la serviciu, sa lucrezi mai mult decat acele ore legale pentru atingerea obiectivelor., intrucat concurenta e apriga, abia asteapta sa gresesti, iar de rezistat rezista cei mai buni.

  4. Mie mi-a placut partea cu mentorul. Nevoiasi de mentori sunt multi si mentori adevarati putini. Aici e o buba mare. Poate o scoala de mentori nu ar fi lipsita de interes. :) Iata citatul mai jos:

    „Alegerea unui mentor
    • Alegeţi un mentor care să deţină relaţii puternice cu cei
    care vă pot ajuta.
    • Adresaţi-vă unei persoane care vă apreciază realizările.
    • Nu ezitaţi să vă adresaţi cuiva care pare inabordabil. Şansa
    este de partea dumneavoastră întrucât nimeni altcineva înainte
    nu l-a mai solicitat
    • Începeţi prin a-i cere potenţialului mentor un sfat la o problemă
    simplă. Apoi solicitaţi-i un sfat în legătură cu preocuparea
    majoră a departamentului dumneavoastră.
    • Ajutaţi-l să se simtă bine în compania dumneavoastră încercând
    să nu forţaţi conversaţia de la prima întâlnire.
    • După ce aţi stabilit o anumită relaţie, solicitaţi ajutorul într-o
    problemă serioasă, ceva de care depinde, într-adevăr, cariera
    dumneavoastră. Dacă aţi ales persoana potrivită, veţi primi sfaturi
    care vă vor ajuta să obţineţi mai repede ceea ce doriţi.”

  5. Intrucat e o tema actuala si cu un potential enorm, cred ca ar fi utila si o brosurica referitoare la accesarea fondurilor europene., cu pasi concreti, cu trimiteri la organisme concrete, procedura, durata.
    Multa lume e in ceata pe aceasta tema.

  6. Stimate Mogul bucuros de a fi propriul stapan.
    Sunt cineast. Trimit atentiei dumneavoastra un scenariu de film care are sanse sa devina realitate. Avand sprijinul dumneavoastra politic si al mediei moguliene
    el poate arunca in aer clica din jurul presedintelui. Finalul filmului este optimist
    in spirtul hollyvoodian. Lui Basescu i se pun catuse. Romanii danseaza ,canta si se inbratiseaza pe strazi. In timp ce mogulul Voiculescu schiteaza doar un zimbet modest de satisfactie .Scenariul este schitat in partea doua a unei postari depe blogul colegii dumneavoastra Maria Grapini.

    Nu neg ca bat sus. Traian Basescu. In legatura cu ICR lumea ne arata cu degetul. Sa luam de exemplu folclorul. Nu cred ca exista vreun lucru mai minunat si care ar fi trebuit pastrat cu atentie decat folclorul autentic , arhaic romanesc. Sotia mea Kiyoko un cunoscut fotograf japonez cand a vazut pentru prima data Muzeul Satului a ramas inmarmurita. Acest muzeu este unic in lume. Folclorul este cu desavarsire interzis la ICR. La fel si limba romana. Despre cultura reala romaneasca nu se vorbeste nici macar in soapta fiind considerata antisemita iar Eminescu este interzis . De doi ani de zile mi se interzice participarea la activitatea ICR pentru faptul ca am refuzat sa vorbesc englezeste intr-o sala unde sunt numai romani. Este greu de crezut dar limba romana este interzisa
    la un centru cultural care se declara Roman. Fiecare expozitie este un scandal
    imens. In tara nu se stie ca imediat dupa expozitia antisemita sa organizat o expozitie comunista. Cu steaguri rosii si propaganda revolutionara. Te credeai la un centru cultural Nord Corean Corean. Garantez ca nu a existat nicio umbra de critica a comunismului ci dimpotriva, Un centru cultural al statului nu este un loc de experimente si a provocarilor peste orice limita. Acest rol este destinat galeriilor particulare.
    Sub pretextul activitatii culturale sa pus pe piciare o uriasa retea mafiota de spalare de spalare a banilor. Este bina unsa si extrem de subtila. La distanta de ochiul presei si a opiniei publice actioneaza cu totul nestigherit. Sunt un om de specialitate. Am convingerea ca sunt pe urmele celei mai mari lovituri financiare din istoria Romaniei, In cazul in care voi avea sprijinul doamnei Grapini ,un om demn si plin de curaj sunt sanse ca aceasta sandrama sa fie aruncata in aer. Curatirea banilor intra in perimetrul legilor americane. Va garantez ca in fata unei fraude fiscale de 30 milioane de dolari, in fata unui caz de “crima organizata” reactia FBI-ului si a Ministerului de Justitie va fi pe masura. In cazul in care scandalul si presiunea internationala vor duce la caderea regimului Basescu voi putea considera misiunea indeplinita. Veti spune ca sunt cineast si creiez scenarii, poate interesante dar care nu pot fi aplicabile la realitate. Va garantez ca ancheta promisa de doamna Grapini va avea rezultatul scontat si dorit de mai toti. Nu ramane decat sa speram. Suntem ardeleni si cand ne apucam de o traba , o ducem pana la bun sfarsit.

  7. Ma tenteaza, dar…am trecut de 35 de ani…poate, daca „imi fac temele” -fiindca idee de afacere proprie, inclusiv cu fonduri UE am.Varsta ma …dezavantajeaza in astfel de competitie, ca nu reusesc sa vb cu niciunul din baietii mei pentru acest plan de afaceri, sa ma ajute ajutandu-se ei…. :(

  8. @ DV

    Aş spune că lucrarea ta e minunată,
    Dar e păcat că are numai un volum ;
    Oricum, de-ar fi să o citesc pe toată,
    Un bun patron aş deveni … postum .

  9. Bucuria de a fi propriul stapan
    Acest slogan se potriveste din plin gandirii si stilului de viata american. El este
    sub atac in aceste zile de catre cei care vor sa gandeasca pentru tine si sa introduca un fel de „socialism” de tip vest european. Cand m-am intors pentru prima data in tara am realizat ca aceasta este problema majora a Romaniei. Am realizat ca populatia
    fiind obisnuita cu decizii venite de sus .adica de altii si sa astepte totul de la stat, se
    va integra extrem de greu in sistemul capitalist. Sistemul ” initiativei libere ” inseamna sa fi propriul tau stapan. El nu este intodeauna o ” bucurie ” cum ne spune in titlu mogulul cel simapatic si inteligent. Este vorba de munca grea intr-un
    sistem extrem de competitiv. In SUA majoritatea cetatenilor schimba in decursul vietii 7-8 meserii si se muta in tot atatea orase. Sistemul este maleabil si in continua miscare. Uni se duc in sus altii supravietuesc si multi se declara invinsi.
    In mentalitate americana chiar daca lucrezi pentru altii esti propriul tau stapan. Esti
    stapan pe decizile tale si nu depinzi de vointa sau deciziile altora. Trebue sa fi tare
    si sa iei mereu decizii majore Am ajuns la New York la cativa ani de la absolvirea facultatii de cinematografie ( IATC – Bucuresti ). Ca sa patrunzi la Holliwood este un
    vis irealizabil. Am dus-o greu , spaland vase si dormind in metrou. Dupa cinci ani de mizerie mi-am dat seama ca este cazul sa iau o decizie majora si sa devin stapanul destinului meu. Am avut de ales intre a ma sinucide si a ma recalifica.
    M-am inscris la prestigioasa Fashion Institute of Technology cu intentia de a deveni fotograf de moda. Pentru aceasta a trebuit sa lucrez noaptea si ziua sa ma duc la facultate. dormind cateva ore pe zi. Acolo am intalnit-o pe sotia mea Kiyoko si dupa absolvire ne-am mutat in Japonia. Pornind dela zero absolut am reusit cu timpul sa ne ridicam. Azi reprezentam televiziuni japoneze in SUA si am o firma de film in mijlocul Manhattan-ului. Nu vreau sa fiu gresit inteles. Dupa parerea mea bucuria de a fi propriul tau stapan nu tine de reusita, Bucuria provine ca ai incerat sa faci ceva cu propriile maini sau talent. Sau cu alte vorbe ” ti-ai facut-o singur”.
    Fiecare din noi are in viata aceasta posibilitate si sansa .

    Robert Horvath DEVA Cineast New York -Tokio

    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  10. stiu o fata pe nume Stiubei Roxana care scrie poezie si e foarte talentata,insa nu isi permite publicarea unei carti…cred ca o puteti ajuta.

    in rest, multumim ca existati si ne mai deschideti si noua ochii!

  11. Si acest material-indrumator pus noua la dispozitie de Dv. este deosebit de interesant.Fiind, desigur, rezultat al propriei experiente este un bun ghid pentru orice cetatean roman.Restul e… noroc.
    p.s.intradevar exista firme care sunt „de necontrolat” de catre Garda Financiara si de catre ANAF, dupa cum spunea Dl.D.Bitman ?
    Atunci pot eu/putem noi avea incredere ca se va face un control real si amanuntit a averilor…manelistilor -fiindca ei sunt in top-ul subiectelor de prima pagina- si in acelasi timp vor fi indrumati spre ce forma de inscriere la Registrul Comertului sa opteze ?(P.F.A.- cu declararea anticipativa a incasarilor din activitatea pe care o exercita, S.R.L., Drepturi de Autor etc.)
    Va intreb despre manelisti/cantareti din Romania fiindca, la fel ca si in cazul doctorilor romani si al profesorilor romani sunt venituri care nu au similitudine in finantele altor state din lume si cred ca, fiind specific national rezultat al mentalitatii, trebuie gasita rezolvare dupa acest specific (cu doctorii stiu ca s-a rezolvat acum cativa ani prin ceva lege -nu mi-o amintesc exact,dar legiuitorii o sigur (?) si-o amintesc, dar cu cei care primesc bani pentru dedicatii muzicale si cei care primesc bani pentru „banchetul de absolvire al scolii” sau meditatii nu-mi amintesc sa existe vreo reglementare decisa si ferma referitor la aceste forme de venit -poate ma insel…)
    Si toate aceste ganduri mi-au venit urmarind cu atentia mintii eliberate de acel sistem a filmului „Buletin de Bucuresti”…ce mult m-a distrat atunci si ce bine este surprinsa mentalitatea contemporana romaneasca in acest film…

  12. PROPUN ANTENEI 3 URMATOARELE FILME DOCUMENTARE :
    .(Primul este terminat. al doilea
    in productie iar al treilea in faza de documentare)
    Filmele descriu activitatea infractionala a actualului presedinte Traian Basescu indreptata impotriva intereselor nationale si a imaginii tarii in lume.

    PROFANAREA MENOREI
    Filmul descrie expozitia a artistului Omar Amar Ambaki ( finalist al competitiei mondiale antisemite organizate de Teheran – 10.000 de participanti ) la New York a doi pasi de sediul ONU. Aceasta manifestare a masinii de propagana
    islamica a fost organiza si sponsorata de statul roman la Institutul Cultura Roman , New York ( Presedinte de onoare Traian Basescu ).In centrul galeriei putem vedea o uriasa menora, simbolul statului Israel pe care sa manjit cuvantul Fuck. O alta lucrare semnificativa a urei de rasa, reprezinta un schimb simbolic cu caracter biblic Abraham ai intinde lui David steaua cu acelas nume primind in schimb un penis.
    Trebue mentionata si participare artistilor romani care au fost intrebuintati ca diversiune si recuzita. Expozitia sa bucurat din plin de atentia presei americane si romanesti. Vezi ultimul editorial din New York Magazin
    http://www.nymagazin.com/. O atentie speciala a fost acordata de prestigioasa organizatie Anti Defamation League aflata cu sediul in apropiere. Expozitie a fost vizitata de directorului venerabilei institutii Ionathan Vick care fiind puternic impresionat a trimis o scrisoare guvernului roman. Vizitatorii au fost numerosi si chiar fost organizate vizite in grup dupa ora de inchidere. Vezi vizita unui grup al politiei metroplitane.
    Deschideti http://devanewyork.blogspot.com/2010/01/expozitia-patapievici-deschisa-dupa-doi.html
    Filmul va fi prezentat inainte de sfarsitul anului la televiziuni americane si japoneze. ca si la un canal francez.
    CRIMA SI PEDEAPSA
    Filmul descrie crima din portul francez Rouen al capitanului Traian Basescu.
    Acesta a incendiat 47 de vase creind uriase pagube materiale,
    Filmul interviaza victimile incendiului . Memorabil in acest sens este mesajul adresat de uni tanar fracez care si-a pierdut vederea Presedintelui Romaniei
    Filmul se incheie o vizita la un penitenciar francez unde Traian Basescu asi va sfarsi in liniste ultimii ani de viata dupa extradare. Deschideti proba audio in care Traian Basescu cetatean roman, recunoaste crima si faptul ca a falsificat probele pentru a deruta ancheta.
    inregistrare basescu, traian basescu, http://blog.imperiaonline.me/traian-băsescu-recunoaste-o-falsificare-de-probe.html,
    Filmul va fi proiectat de canalul francez 5 International.

    SPIONUL SECOLULUI
    Filmul va reliefa un spion anti NATO specializat in spionaj militar si tehnologic care la umbrela serviciului romanesc a facut parte dintr-o retea KGB ajunge PRESEDINTELE ROMANIEI TARA MEMBRA NATO SI MEMBRA A UNIUNII EUROPENE. Filmul este bazat pe arhivele olandeze si belgiene.
    http://devanewyork.blogspot.com/2010/07/documentale-serviciului-olandez-basescu.html .
    Este o co-productie cu Haga Film

    Scriu aceste randuri din Mariland. Am inceput filmarile la un documentar despre un grup de crima organizata care activeaza in SUA. Sunt pe urmele celei mai mari lovituri financiare din itstoria Romaniei moderne . ( 38.000.000$ din banii din banii bugetarilor si pensionarilor ) Este vorba de deschiderea unei institutii fatoma care exista numai pe hartie. Milionele de dolari alocati pentru” Institutului de studii post comuniste ” Maryland, din bugetul ICR intrand direct in buzunatele a patru gangsteri , in viitor celebrii Tismaneanu , Basescu , Patapievici, MIhaes.

    Deschideti
    http://devanewyork.blogspot.com/2010/08/furt-de-30-milioane-de-dolari-la-icr.html

    Proiectarea acestori fime creiate de compania mea Devartes Film International la Antena 3 poate avea succes de public si consecinte terminale pentu mafia de la putere.

    Robert Horvath DEVA Cineast New York- Tokyo

    http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

Comentariile sunt închise.