”În perioada dinaintea crizei, la fiecare sfârşit de an era o întrebare ce se repeta obsedant: Care va fi cel mai bun plasament următorul an? Iar analiştii răspundeau în cor în coloanele ziarelor: „imobilele, acţiunile”. Experţii au dat acelaşi răspuns ani la rând, iar respectivele plasamente au atins maxim după maxim(…) Să vedem, în contextul actual, în care e stimulată stagnarea şi nu munca, în care guvernele şi băncile centrale ţin artificial în viaţă o se­rie de bănci comerciale, mai e indicat vreun alt plasament în afara de­pozitelor bancare? SFin îşi asumă riscul ca, în plină criză, să le adre­seze analiştilor economici o întrebare de care nu mai scăpam în pe-rioa­da „boom”-ului, dar pe care acum nu le-o mai pune nimeni: Care consideraţi că este cel mai po­trivit portofoliu de plasamente pen­tru o sumă de 10.000 de euro, 100.000 de euro, un milion de euro?”
O provocare Săptămâna Financiară la care vă invit si pe voi . Puteti copia de aici :).

44 COMENTARII

  1. Plasamentele le-as inlocui cu investitii.

    Investitia de 10000 euro: mi-as forma o echipa specialista in domeniul energiei alternative, asigurandu-i instruire 3 luni.
    Investitia de 100000: construirea unui azil de batrani unde as folosi doar energie eco pentru utilitati.Dupa 6 luni ar incepe sa aiba rentabilitate -minima,financiar vorbind.
    Cu 1000000 euro mi-as deschide o fabrica de componente pentru energia eco in 6 luni.
    Varianta 2:
    Cu 10000 euro as infiinta o livada de nuci pe 1 ha care ar deveni productiva dupa 5 ani.
    Cu 100000 de euro mi-as face o casa-birou langa livada si as imprejmui livada, facand si un spatiu bine aerisit pentru pastrare a nucilor in vederea uscarii 3 luni.
    Cu 1000000 de euro mi-as face o fabrica multiproductiva de prelucrare a nucilor -dulceata,vopsea de par,brichete de foc din coji, ambalare a fructelor in stare naturala si mi-as face portofoliu de clienti.
    Varianta 3:
    As gasi 3 persoane care vor fonduri europene si le-as deveni asociat.

  2. :)
    Asta este o capcană… Prin această metodă simplă, oamenii cu bani află unde să investească. Nu voi da nici un răspuns „pe gratis”.

    Dintre cei din articol, Niels Schnecker este cel mai apropiat de ceea ce gândesc. Mai puţin sfaturile legate de dolarii canadieni…

  3. Condiţia minimă pentru o eficienţă maximă

    Un milion de euro să am în cont ,
    Nu cred c-aş face mare brânză ,
    De nu-mi va vinde dna Udrea un pont :
    Unde să-l plasez ca să câştig … o frunză .

  4. @Bibliotecaru:
    de acord cu dvs. insa fara atentie la detalii , accesul la acelasi set de informatii nu asigura succesul .
    detaliile sunt acele elemente asupra carora prin amprenta noastra le transformam in puncte tari sau slabe ale aceleiasi idei .

    De exemplu :

    Energia e un domeniu cu perspective bune dpdv al randamentului financiar .

    Ce putem face ?
    1.producem
    2.distribuim
    3.stocam

    Produc ieftin , cand necesarul de energie este mic > Stochez > si vand cand pretul pentru energia livrata este maxim .
    Se castiga la diferenta de tarif , doar prin Stocare , cu toate pierderile incluse ..

    Cum facem asta cu succes …sunt

    detalii

  5. Incepe sa imi placa aceasta perioada de criza. Pana acum toti aveau mintea prea relaxata, lucrurile mergeau conform prognozelor etc. Acum nu se poate asa, trebuie sa gandim serios ce facem, cum facem si sa luam in calcul multitudinea de riscuri care pot aparea. Nu mai e vorba de oportunitate, specula cu imobiliare.

    Buuun, referitor la plasamente -> Investie. Dar ce fel de investitie? mi-a zis cineva candva ca tot timpul trebuie sa faci ceva inovator cu banii, ceva ce inca nu e bine stabilit pe piata dar curentul din vestul Europei ii anunta succesul. Eu stiu ce ar fi. Deocamdata ma documentez, sa nu ma arunc cu capul inainte. Pe fiecare zi ce trece sunt tot mai convinsa de reusita, doar ca mai astept „cu planurile in buzunar” (aici revin la politica) sa se schimbe gasca de la conducere, sperand la altii mai competenti, care isi vor da seama ca daca nu miscam ceva in tara asta pur si simplu nu mai au de unde fura., vor scoate niste legi pentru o adevarata reforma si dezvoltare.

    O concluzie totusi pt plasamente doar pt 2011 pentru cine nu poate sa-si tina banii in conturi: cercetari pentru ce va fi in 2012, 2013 si cand va fi momentul oportun sa investeasca. Altceva ce poti face intr-o instabilitate politica, economica, sociala?

    In final, zic ca si aia de la reclama cu Vodafone – Ai idei, avem solutii. Si uite asa v-am mai povestit ce planuri de viitor au tinerii din Romania la 24 de ani.

  6. AŞA MĂ DUCE GÂNDUL

    Cunoscând provenienţa celor 3 sume de € se vor lansa planurile de afaceri în cunoştinţă de cauză (continuare, extindere, fler limitat), ştiut fiind că numai cele rezultate din efort propriu stau la baza unora cu probabilitate ridicată de succes (spune-mi cum îi cheltuieşti ca să aflu cum i-ai câştigat !!!). Economia este cea mai la îndemână resursă. „Afacerile cu Cel de Sus pentru cei de jos” a fost „teza de doctorat” a Sfântului Nicolae de azi ( La Muţi Ani celor d-un nume !); de luat aminte, cu minte…
    Secretele sincerelor reţete de succes „culinare” nu le veţi afla în „cărţile de bucate”.
    Modelul de succes al Javrei Ordinare, deşi este un „riki kiki”, domină încă lumea afacerilor de tot felul.

  7. 10.000 euro: investitii pe termen mediu in farma (Antibiotice Iasi sau Terapia Ranbaxy ar fi solutii bune daca ar fi sa alegem piata locala deoarece au un randament foarte bun).

    100.000 de euro:luand in considerare faptul ca ne aflam intr-un sezon oarecum sensibil, ar trebui sa intram pe piata energiei, respectiv pe cea a gazelor naturale. Urmatoarele 6 luni vor constitui un maxim al vanzarilor pentru aceste companii. Iar daca ar fi sa investim intr-o companie ce are legatura si cu China (sau intentioneaza sa livreze inspre China -> a vedea recentele stiri), ar fi profitabila pe termen mediu spre lung.

    1.000.000 de euro:investitie in cercetare-dezvoltare, respectiv un centru de dezvoltare software sau centru de dezvoltare tehnologii inovative (energii regenerabile, robotica etc.). Investitia in inteligenta e cea mai profitabila.

  8. Este iarna…unii ne ingramadim in jurul caloriferului si ne relaxam cu ceva muzica buna. Daca se intampla sa fie cantata de tinere talente mioritice, cu atat mai bine…Puteti incerca sa va delectati cu…Roxy (din Iasi). Eu unul am de gand sa incestesc si in arta si cultura!
    http://www.youtube.com/user/roxyroxy2008#p/u/1/81Rn8DsPLs0

    Despre investitii:
    – Cei ce au investit din timp in aur…va vor recomanda aurul, pentru ca ei sa vanda in profit mare la o cerere din ce in ce mai mare. Similar cu fostele investitii in imobiliare…Au crapat ! V-a crapa si aurul in curand!
    – Cei ce va zic, argint…sunt ceva mai sinceri…
    – Actiuni….Doamne Ajuta! Sunt cu mare risc….dar cu profit numai la perioade scurte si foarte scurte, pe o piata speculativa mondiala. Pe termen lung…e preferabil sa ai si alte solutii.
    – Fonduri….oare?
    – Uraniul este o alegere inteleapta, cat sa iesi din criza cu o spoiala de profit, dar nu pe pierdere. Investitiile in energie nucleara vor avea un declin major la anul.
    – Gaze, cum zicea Codrin, NUMAI PE TIMPUL IERNII !
    – Energie verde….ei, asta da….cam asa suna viitorul….mai greu este sa gasesti in ce firme sa-ti investesti banii pentru energie verde.
    – Productie de componente pentru echipamentele ce genereaza energie verde, un mare plus! Vor castiga inmiit….dar in timp, cam 3-5 ani!
    – Ideea cu nucile, desi suna bizar, este foarte tare! Este o investitie in bani si munca ale caror rezultate apar cam in 2-3 ani (nu trebuie sa astepti sa-ti creasca nucii ca sa faci dulceturi, uleiuri, unt, farmaceutice, creme, vopsele, brichete de foc, etc), daca incepi prin achizitionarea materiei prime! Sa nu uitam exemplul doamnelor de la Topoloveni care exporta magiun!!! Intram in anii BIO, la propriu, si trebuie sa fim pregatiti!

  9. In opinia mea, investitiile in argint si in actiuni ale companiilor miniere care exploateaza aur si argint au potentialul de a fi cele mai profitabile si mai sigure atit pe termen scurt, cit si pe termen mediu. Va sugerez sa indexati raspunsurile primite si… mai vorbim dupa 3 ani !!

  10. GENA GRECEASCĂ

    Era vremea acumulărilor sălbatice de capital. Pe o bancă într-un parc limitrof cu o biserică, în apropierea Podului Grant, respiram un aer călduţ lângă mama lui Alexandru- un băieţel într-a IV-a. O pungă cu nişte cireşe de rasă culese din propietatea privată a mamei sale, de la vreo 20 de km de capitală, îi stârnise reale preocupări copilului, care mă roagă să-i procur o nuieluşă crestată oblu din loc în loc, ceea ce făcui imediat graţie bricegului ce-l port asupră-mi în acelaşi buzunar cu batista. I-a cerut mamei sale mica papiotă cu aţă din geanta acesteia după care, cu punga de cireşe în mână, s-a retras singur pe o bancă din apropiere, lăsându-ne să beneficiem de intimitatea discuţiei.
    Ce repede trece timpul când eşti în compania persoanei plăcute…
    Cam la un ceas îl surprind cu privirea pe Alexandru, în mână cu nuiaua pe care înşirase poate 20 bucheţele de cireşe legate cu aţă, pe care le oferea doritorilor ce se hodineau pe bănci. Noi adulţii hotărâm să-l supraveghem, până când în scurt timp, revine triumfător la banca noastră cu mărunţişul căştigat (primi lui bani din muncă, cinstită să zicem).
    Mama lui (jumătate grecoaică dinspre tată) mă întrabă :
    – Ce facem? Mergem pe mâna ăstora ?
    – Voi, da…
    ……………………………………………………………………………………………
    Acum Alexandru este un om de afaceri titrat şi de succes. Mama lui după o bursă de un an în Grecia (unde are şi ceva moştenire) este reprezentant al unor firme mixte (gena grecească…).

  11. @ ciprian
    :)
    Sau…

    Sau puteţi cunoaşte „amănuntul” că există o obligaţie prin care un anumit procent din producţia de energie a fiecărei ţări trebuie să aibă un anumit procent minim de energie verde. Este motivul real pentru care producţia parcurilor de energie eoliană are o asemenea dezvoltare în România, este motivul pentru care domnul Patriciu a rupt de la gura petrolului nişte dolari pentru a investi în energie alternativă. Energia verde nu este mai ieftină decât cea cu combustibil fosil (şi eu aveam această părere eronată dat fiind că vântul nu costă bani). Ea devine mai ieftină numai în locurile unde vântul are „serviciu de permanenţă”. De altfel, introducerea energiei eoliene în pachetul energetic naţional va duce la o scumpire a costului GigaWattului.

    Nu există procedeul numit stocarea energiei electrice când este vorba despre energii de peste un MegaWatt, ar fi mult prea scump. Există procedee de obţinere a energiei în momentul când aceasta se produce, cum ar fi la energia eoliană care produce energie când bate vântul sau energia atomo-electrică (nu poţi opri reactorul cu una cu două, o dată ce l-ai pornit). Consumul mai mare sau mai mic se rezolvă cuplând sau decuplând unităţi de producţie energetică ce permite acest lucru. De exemplu, la o termocentrală se stinge pur şi simplu focul, la o hidrocentrală se închide o turbină sau mai multe (se face economie la apa se acumulează în lacul de acumulare).

  12. Aici, fiecare e cu pariul lui!
    O regula economica elementara spune ca unde-s putini se castiga bani multi (monopol/oligopol), iar unde-s multi se castiga bani putini (concurenta aproape perfecta).
    Carevasazica, niciodata, dar niciodata, nu veti gasi idei bune de afaceri/investitii in „locuri publice”. Nu le spune nimeni! Ori se spun generalitati (care te-ajuta, asa, cam 1-2%, adica nesemnificativ), ori sunt interese personale (asa cum se spunea si mai sus – am aur si vreau sa-l vand, am terenuri si vreau sa le vand, etc.), ori nu-i nimic interesant.
    Fiecare trebuie sa analizeze situatia si sa parieze singur! Titlul este excelent ales de catre gazda noastra: „Pe ce pariem”. Intr-adevar, e un pariu. Si nimeni nu va spune pe ce-a pariat, pana nu ridica banii (sau nu)!

  13. @Bibliotecaru

    eu nu va contrazic , si nici nu scriu ca sa fiu cu un cap mai sus ..
    in Germania e frecvent vehiculat conceptul de stocare a energiei eoliene in depozite de aer comprimat situate in pamant .
    probabil similar cu stocarea gazelor naturale …
    un compresor pentru o eoliana este o componenta ce poate fi antrenata fara o cutie de viteze (valve controlate electronic ..pe liber la start )
    generatoarele electrice necesita cutie de viteze in general pe turbine eoliene

    am gasit un link interesant :
    http://www.climateandfuel.com/pages/storage.htm

    eu nu ma refeream la stocare a energiei electrice in baterii

    cand se fac probele la noile conducte de gaz montate prima data de exemplu in unele localitati se baga presiune in tevi , nu imi amintesc cati bari , parca 7 , insa dupa deschiderea robinetului pentru evacuare …dureaza pana se elibereaza tot aerul comprimat ..
    e dar un exemplu asociat .

  14. Si eolienele se pot decupla automat in conditiile de „network under loading”, elicele continuind sa se invarta controlat gratie sistemelor de ambreere. Curentul produs, se poate stoca per unitate (acumulatori) sau se poate folosi la constituirea sistemelor de backup dupa cum scria si @Ciprian.
    Costurile cu un parc eolian, construire si mentenanta in perioada de exploatare, ajung in medie la 15% din suma incasata in aceiasi perioada, avand un randament bun.
    Perioadele line, cu vant slab sau deloc, au fost luate in calcul, existand producere continua de electricitate, chiar si la rotatii foarte mici.
    Apropo…..oricat de static este curentul de aer la sol, cand nu bate vantul, varfurile brazilor vor continua sa se legene usor….motivul….curentii produsi de „termice”….

  15. eu as investi in educatia copiilor mei.

    Altfel chiar daca iti si reusesc afacerile mai „pamantene” –
    exista marele risc de a disparea totul foarte repede.

    Daca as avea disponibili 100 000 euro – i-as investi cu siguranta in educatia copiilor mei.
    Daca as avea 1 mln – – in educatia copiilor mei, plus in educatia, scolarizarea precum si trainingul a catorva discipoli, care vor fi garantia ca afacerea va merge bine si cand eu nu voi mai putea conduce iar copiii mei vor imbratisa alte domenii decat afaceriile familiei.

  16. 10.000: Plasamente bancare 50%(in lei, am un „feeling” ca inflatia nu va fi prea mare) investitii actiuni 50%(as merge pe sif2 si 5 pana in martie, apoi arbitraj Sibex-BVB cu sif 5 si eur/ron).

    100.000: 40% investitii termen mediu actiuni, fara graba, daca imi vor conveni preturile(portofoliu diversificat BIO o astept la 0.16lei, TLV- pe la 1-1.05 lei, SIF2/5 la pretul actual, BVB sub 30 lei si Sibex la 1-1.1 lei daca va ajunge)
    5% As intra short pe DowJones, am convingerea ca se va intoarce cel putin o data sub 10900 puncte.
    5% Optiuni Call/Put la Sibex
    50%-50.000E Depozite bancare in formatul :16.000E, 22.000$, restul lei.

    1.000.000: 30% investitii imobiliare in special spatii comerciale
    30% actiuni din care 100.000(bvb) si 200.000 ATX/FTSE/DowJones
    20% Depozite
    10% Terenuri agricole
    10% Inceputul unui business

    PS: Domnule Voiculescu, dupa ce lecturati raspunsurile cititorilor, ar fi echitabil sa ne impartasiti si previziunile dumneavoastra !

  17. @ ciprian

    Nici eu nu am spus că nu se poate, eu am spus că stocarea este scumpă, nerentabilă în cazul centralelor care depăşesc un megawatt. Varianta cu aer comprimat s-ar putea să fie mai ieftină decât cea pe acumulatori (dat fiind că aerul comprimat are pierderi de energie mai mici decât pierderile din acumulatori electro-chimici care se descarcă foarte mult în primele zile), procedeul este mai ieftin şi din faptul că acumulatorii trebuiesc schimbaţi din când în când. Din punctul de vedere al randamentului însă… nu aş fi aşa de sigur. Din energia vântului se transformă în energie mecanică, se învârte elicea. Cum bănuiesc că energia mecanică nu se transformă direct în presiunea aerului stocat (pentru că nu cred că elicea învârte direct un motor pneumatic reversibil), probabil că avem şi o trecere printr-un motor/generator electric care apoi învârte un compresor. După care, la recuperarea energiei, avem un motor pneumatic care acţionează un generator electric. Poate mă înşel, dar estimez un randament sub 40 % (aş estima cam pe la 20%, dar probabil că tehnologiile au evoluat în ultimii 20 de ani). Adică o cheltuială foarte mare care nu se justifică prin pierderile de energie. E mult mai simplu să-ţi asumi din start că energia eoliană în sistem este o funcţie variabilă, merge când bate vântul şi nu merge când acesta nu bate.

  18. @Bibliotecaru

    Nemtii isi puneau problema unor varfuri de productie , ce nu pot fi preluate de retea , sau valorificate . Oricum nu cred ca nu vor gasi o solutie potrivita in viitor .
    Sunt pierderi considerabile de aceea se mai discuta problema , insa mai in gluma mai in serios , spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial se punea problema utilizarii de material lemnos pentru deplasarea logisticii trupelor germane nu pe cale ferata .

    Randamentul e important ,insa mult mai important este si costul unitatii de energie rezultata din raportul pret instalatie – putere . La o eoliana de ex de 1000W ce costa 1000e avem 1e/1W , si cam pe aici se invart eolienele de mica putere , iar acesta , randamentul nu este factorul concurential cheie , ci costul unitatii de productie(la randament rezonabil) care dincolo de generozitatea vantului poate grabi amortizarea investitiei si intrarea mai repede pe profit .
    Oamenii cu care am lucrat indicau o amortizare a unei eoliene de 50kw in zona 6-8ani din 20de ani de resursa , fapt ce , cel putin in acest sector indica o zona de „asteptare ” destul de consistenta .

    Altfel ,

    Vad ca nimeni nu a amintit de programul ” Banca pentru locuinte ” ca forma de investitie

    …indiferent de partenerii bancari e o mare teapa fiindca e un contract cu 3 parteneri , tu , statul roaman si banca , in care daca statul nu isi respecta angajamentul financiar (ceea ce anul acesta s-a intamplat ) prin acordarea unei sume contractual convenite in contra angajamentului meu asumat de economisire a unei sume de ..N ron pe an ….in fine daca statul nu plateste prima la care se obliga contractual si vrei sa te retragi , pierzi comisionul de deschidere (560ron pt contractul meu ) pe care il baga banca in buzunar , si se mai adauga niste pierderi conexe .
    Grija mare , naivitatea nu e ok , daca nu au (statul) bani de pensii …de programul BANCA PENTRU LOCUINTE pt anii viitori nici macar …

    Pentru BANCI-le ce promoveaza „Banca pentru locuinte” :
    >un client fentat nu mai calca pe la dvs.
    >un client fentat are familie
    >un client fentat are prieteni
    ….

    Pt Statul roman nu e o pb. , insa dvs. ca institutii functionati pe baza de clienti …

  19. primele 2 milioane: case de amanet
    urmatoarele 8 milioane: fabrici procesare mincare (mizind si pe un ‘leverage’ a fondurilor EU, excluzind insa, procesarea carnii si a laptelui!)

  20. Domnul Dan Voiculescu ar trebui sa bage banii intr-o echipa de fotbal. Garantat in 3 ani va ajunge in varful piramidei popularitatii.

  21. @andy, esti foarte abstrus; de ce nu carne si lapte? Ti-e frica de scaderea TVA?? Sau sunt importurile prea competitive…? Si ce te face sa crezi ca ar costa atat de mult casele de amanet?

  22. ùda, sunt in intarziere.

    ma rog, poate citeste mogulu’ si din banii care ii castiga imi da si mie o bere si-o friptura cand trec prin tara, plus vizita de soi prin redactia de la jurnalu’. sa mananc eu cu mariana ciutacu, marina constantinoiu si miruna munteanu pe banii mogulului, in carciuma de lux.:))

    obligatiuni in zona euro. irlanda, portugalia, italia si spania. daca as avea 10 milioane de euro pe asta as miza un milion. desigur, as lua si bundsurile alea speciale de la nemti.

    pentru 100.000 de euro. uhm. as lua multe cupoane de rable. as lua cateva masini in oferta la reduceri de 30% si dupa aia as ruga un baiat care vinde masini noi fara sa fie reprezentanta sa mi le vanda cu un plus de 10% fata de pretul pe care l-am dat eu in decembrie. restul de 20% e partea lui. 10.000 de euro pe un interval de 2 luni… mniam mniam.

    pentru 10.000 de euro? aur. cat sa ma protejeze de inflatie de sfarsit de an si sa nu fiu tentat sa ii cheltuiesc.

  23. In cazul in care as dispune de o suma mare de bani as investi in aur. Astazi, investitia in aur are un rol important in portofoliu oricarui investitor prudent.
    Pretul este influentat in special de sentimentul general si intr-o mai mica masura de cerere si oferta. Cantitatea de aur nou extras este cu mult mai mica decat cantitatea deja existenta, de aceea noile intrari pe piata nu au o influenta semnificativa. In schimb, daca detinatorii de aur decid, dintr-un motiv sau altul, sa vanda, pretul va scadea. Cand decid sa cumpere, noile intrari de aur pe piata vor fi repede absorbite, iar pretul va exploda.
    Printre factorii cei mai importanti care duc la cresterea cererii de aur sunt: ingrijorarile legate de sectorul financiar, inflatia, razboaiele si crizele politice. Asadar, senzatia de instabilitate determina refugierea intr-o valoare considerata sigura.

  24. Daca as avea o suma mare de bani as investi in argint. Argintul este un metal pretios tranzactionat in cantitati mari. Fata de aur, pretul argintului este mult mai volatil, cauza fiind larga sa utilizare in diverse sectoare industriale. Mari consumatori de argint sunt producatorii de electronice, baterii, aparate medicale, conductori etc. De aceea, pretul sau este conectat intr-un mod mult mai direct cu piata decat cel al aurului.

  25. O investitie buna ar fi in obligatiuni.
    Obligatiunile sunt instrumente cu venit fix, cunoscute si sub denumirea de bonduri. Cand cumperi obligatiuni, imprumuti o firma sau o autoritate publica, un guvern pentru o anumită perioada, in schimbul unui venit fix, denumit cupon. Aceste instrumente financiare au cel mai scazut grad de risc, insa ofera si randamente mai mici.

  26. O solutie profitabila o reprezinta investitia in fondurile mutuale.
    Un fond mutual este un portofoliu de investitii administrat de catre o societate de administrare a investitiilor (SAI) care plaseaza banii participantilor (investitori) in actiuni, obligatiuni, depozite bancare si/sau in alte valori mobiliare. Investind intr-un fond mutual, participati intr-o mica parte la toate investitiile pe care le face fondul respectiv. Principalul avantaj al investitiilor in fondurile mutuale este ca nu trebuie sa ai timpul sau experienta necesare investitiilor in alte instrumente financiare.

  27. O singura precizare pentru Codrin.Incearca investitia si intrarea pe piata chinezeasca cu exporturi din Romania si vei fi profund dezamagit pentru ca iti garantez ca dupa 3 luni,intreaga ta investitie nu se v-a putea autofinanta.Logica cuvintelor mele au la baza un singur lucru CONCRET SI STIUT DE TOATA LUMEA.
    Se stie faptul ca Rep. Comunista China este cel mai mare producator de FALSURI – deaici si MARELE LOR AVANTAJ ECONOMIC ,sau ma rog unul din ele.
    Ca sa poti concura cu produsele locale ce trebuie sa ai tu si nu au ei ?
    Raspunsul este unul simplu CALITATE.
    Si deoarece si precizat ca iti culegi informatiile din PRESA atunci ar trebui sa fie foarte usor sa raspunzi unei intrebari simple.
    China si Germania au un parteneriat foarte bun in ceea ce privesc importurile si exporturile, Germania doriind sa mareasca volumul de exporturi catre piata chinezeasca deaorece o considera ca o piata cu un POTENTIAL ENORM,
    DAR INTRE CELE 2 CARE ARE VOLUMUL DE EXPORTURI CEL MAI MARE SI CARE ARE VALOARE EXPORTURILOR CEEA MAI MARE?
    Si daca stii raspunsul acestei intrebari atunci inseamna ca stii si care e motivul?
    Imi cer scuze poate am parut siret am zis o intrebare dar in realitate au fost 2 , se intampla in lumea afacerilor important este sa stii ce informatii dai si cum le dai si cel mai IMPORTANT daca este nevoie sa le dai ( poti avea deaface intr-o negociere cu cretini care nu stiu ce sa ceara de la tine ).
    Promit ca voi revenii si eu cu raspunsul la intrebari care le REAMINTESC SI SIMPLIFIC IN FORMULARE ;
    Cum se prezinta raportul EXPORTURILOR intre Germania si China,privind volumul marfurilor si a valorii acestora si care este motivul acestei diferente CLARE.
    Cu respect si stima astept un raspuns fie el pozitiv sau negativ.
    P.S. ORICE INVESTITIE PRESUPUNE SI UN PLAN DE AFACERI este singurul care face diferenta intre SPECULATII si FEZABILITATEA INVESTITIEI in lumea reala

  28. Cel mai bun plasament sunt investitiile in oameni. Dar nu in oricare oameni..
    In oamenii intre 30 de 40 de ani, determinati sa supravietuiasca, satui pana in gat de politica mincinoasa, societate stagnanta si obtuza, stat abuziv, care se decid in disperare de cauza dar si pentru ca se simt in stare, sa pornesca pe un alt drum, sa schimbe domeniul de activitate, sa isi asume riscul de a porni o afacere. Sunt oamenii satui de abuzurile angajatorilor, fie ei romani dar mai ales straini, satui de politicile interne ale multinationalelor care nu numai ca depersonalizeaza dar si deznationalizeaza! Sunt oameni care in primavara varstei mijlocii pe langa jobul stabil si familie, se apuca de specializari, traininguri si invatat din bani proprii, strangand din pumni si din dinti studiind pana la ivirea zorilor pentru… ca sunt convinsi ca de ei depinde sa -si schimbe viata in ceea ce viseaza ca ea sa fie. Sunt oameni care in miez de criza a locurilor de munca, acum cand numarul somerilor creste vertiginos, decid sa demisioneze, constienti ca daca nu acum, atunci niciodata nu vor mai avea puterea sa se scuture ca si cainele de ploaie, de jugul unei slujbe mizerabil platite si al prostitutiei intelectuale.
    Asa ca am decis sa investesc in mine…
    Am terminat pauza, ma intorc la invatat.

    Cu stima
    Fractalgirl

Comentariile sunt închise.