Avem o clasă politică precară – ăsta e un adevăr. O clasă politică marcată adesea de amatorism, improvizatie si coruptie. Dar e o clasă politică formată si după chipul si asemănarea ”judecătorilor” săi. După chipul celor care ”comentează” si ”formează opinii”. Si în acest domeniu România se află – în egală măsură – sub semnul imposturii si al pierderii reperelor autentice. Si aici scara valorilor e răsturnată si batjocorită în fiecare zi.

Te minunezi câteodată văzând cum adolescenti întârziati, jurnalisti esuati flagrant sau femei insuficient iubite devin sursa unor sentinte moral-politice. Rămâi ca la dentist văzând cum anonimi cu mina îndelung studiată în poza de ”editorialist”sau ”blogger” îti expediază viata sau munca în două propozitii veninoase si stupide.

Ce le conferă acestora competenta morală de a judeca si a împărti simbolic dreptatea? Nu ar fi normal ca această competentă să apartină celor care au demonstrat ceva, înainte de toate, în propria lor viată? Celor care au construit, celor care generat idei, institutii, cărti, plus-valoare – ceva, orice, însă durabil si solid?

E suficientă frustrarea pentru a primi o ”diplomă” de ”comentator”? Sunt suficiente esecul sau mediocritatea în destinul personal pentru a te transforma într-un judecător al societătii românesti? E suficientă amăgirea că, înjurându-i pe cei care au reusit prin propriile puteri, devii si tu, pentru o clipă, puternic?

Accept să fiu criticat, apostrofat ori chiar dispretuit – pe drept sau pe nedrept, e irelevant – de Mircea Cărtărescu. De Andrei Plesu. De Eugen Simion. De Augustin Buzura. De Cristian Tudor Popescu. De Alina Pippidi Mungiu, cu toate excesele sale politice. Sunt oameni care au bifat criteriile performantei în viata profesională si criteriile responsabilitătii în viata privată. Pot să nu fiu de acord cu ei. Pot să-i apostrofez sau să-i dispretuiesc la rândul meu. Dar nu le pot nega competenta intelectuală si morală.

Nu înteleg însă ce experientă personală de viată invocă, pentru a judeca si a împrosca cu noroi, un mocofan care n-a purtat vreodată de grijă nici măcar unui copil. Nu înteleg ce competentă invocă un jurnalist care a esuat moral si managerial cu o constantă de ceas elvetian. Nu înteleg ce criterii poate utiliza, pentru a analiza mersul societătii, câte-o muiere acră, care nici măcar în propria viată n-a reusit să-si aducă fericirea.

25 COMENTARII

  1. Mocofanul e Zoso? Sau Arhi? Jurnalistul ratat e 100% Cristoiu. Madama acră e Pora sau madama cu grade de la stirile TVR?

  2. „Lasa lumea sa vorbeasca/ asta-i rostul ei” – canta pe vremuri Cornel Constantiniu – sunt sigur ca a adceti aminte cu placere de acest cantec. (Un alt artist mare intrat nedrept intr-un con de umbra).

    Da, orice mocofan sau orice tuta pot spune ce vor. Tragic nu e cum latra niste jigodii. Tragic e ca se opreste caravana si asculta, nu trece mai departe ca pe vremuri…

    Ei, lasati amareala. Nu mor caii cand vor cainii. – zis cu intonatia lui Nichita.

  3. Eu incep sa ma mir cum toti se transforma in analisti fie la adresa unor evenimente, fie la adresa unor persoane. Si eu am facut asta, va critic sau va laud de cate ori am ocazia pe acest blog. Cred ca, din acest motiv, unii ma si vad in post de moderator (in gluma mai mult).

    Cred ca frustrarea, uneori, e de ajuns pentru a avea dreptul sa comentezi, dar trebuie pastrate anumite limite. Romanii sunt frustrati si au tot dreptul, dar trebuie sa isi focalizeze aceasta furie spre un scop comun, spre ceva constructiv.

    De comentatori, in special de critici de genul lui Cristi Preda sunt si eu putin satul. Isi da si el cu parerea despre multe, dar uita ca el la PE nu prea isi face treaba (iar critic si eu ->gata, nu mai fac asta decat daca mentionez si ce ar trebui sa faca in loc).

    De acum, promit ca, daca voi critica ceva legat de activitatea dumneavoastra sau a oricui altcuiva (pe acest blog), o sa mentionez cel putin o masura ce ar trebui luata/o alternativa constructiva.

    Degeaba criticam daca nu construim.

  4. cuvintele grele pot fi infrante de alte cuvinte grele…e parerea personala a celui criticat in ceea ce ii priveste pe cei care il critica, destul de violenta, poate mult prea violenta aceasta reactie …insa!- cuvintele grele ale celor despre care spuneti, pot fi combatute doar de alte cuvinte grele, dar nu ale dumneavoastra, caci veti fi subiectiv ,ci spuse de cei care conteaza…asta daca aveti nevoie de replici, caci parerile oricui, pot fi si ignorate…

  5. Ups.
    Cred ca am confundat blogg-ul…(?!?!).
    Foarte dure apostrofarile.
    Oare cine V-a suparat ?
    Si in ce context ?
    A…daca vorbiti de puterea data de anonimatul virtualului…ati decis „de buna voie” sa intrati in acest spatiu. Daca vorbiti de amatorismul jurnalistic/mediatic…probabil e vorba de euforia libero-democratica din…primii 20 de ani care au trecut.
    Despre amatorism politic…desi nu este o consolare si nici nu ajuta la nimic raportarea la alte popoare, mass-media romana ne-a aratat nu odata exemple de parlamentari care se bat -la propriu- in plen. Desi in Romania exista facultate de stiinte politice, totusi, nici un partid nu cere/conditioneaza la inscriere in randurile sale o astfel de diploma… :)
    Oricum, fiind inca „gratis” datul cu parerea, neimpozitabil…riscul este ca datatorulcuparerea sa nu aiba nici cultura generala, nici cei sapte ani de acasa nici chiar inteligenta nativa…poate doar inteligenta naiva…si nu subestimati intuitia feminina….atunci cand ea exista,evident.
    Dar, revenid : cine V-a suparat ? Sau e supararea majoritar-nationala care …n-are leac ?
    Ati putea incepe o serie de cursuri cu ajutorul blog-ului despre…cum sa ridicati nivelul intelectual/sa educati/sa vindecati frustrari ale celor mai sus mentionati de Dv. Vorbesc foarte serios.
    Va doresc o saptamna buna!

  6. p.s. cu datatorulcuparerea de pe blog-ul Dv. -e simplu : nu-i aprobati comentariul,,, sau faceti ca M.Badea: trecut la spam for ever! Cu cei din spatiul real e mai incurcata/complicata povestea…Suntem totusi 6 miliarde (aprox.) de..purtatori de pareri/ locuitori pe Pamant si partea buna e ca…nu-si dau toti cu parerea referitor la personalitatea Dv.

  7. Aici v-aţi inspirat din Domnul Traian Băsescu care ne recomanda să nu ne mai uităm pe la televizor şi totul ar fi OK!

    La postarea “Un posibil început de drum” de pe blogul dumneavoastră am mai comentat [… Probabil a-ti fost ursit de la nastere sa nu fiti lăudat nici daca sunteti pe podium.]

    Nu am nici o problemă de conştiinţă dacă sunt „un nimeni” pe marginea şanţului sau prin www şi îmi exprim propria părere (normal că subiectivă că nu o să mă apuc să fac studii randomizate şi în dublu orb pentru asta!), critic sau laud sau critic şi nu pun nimic constructiv în loc recunoscându-mi limitele, după mine pot veni alţii care sunt capabili să construiască.
    Ce ar trebui să fac pentru a mi se recunoaşte dreptul de a lăuda sau critica?

  8. Frunza-i frunză….

    I-a căzut :frunza aceea,
    Care pare „second hand” !
    Frunza ceea frăţioare,
    Pus’acoperiş la brand !

    Ş’uite că acu-i rămasă,
    Nudă : deci,…cu brandu’ gol !
    E urâtă,sau frumoasă ?
    ‘N România?Cam nasol… !

  9. Stiti cine le perminte? Ratingul. Traficul. Notorietatea. Aceleasi masuri se aplica si la televiziunile pe care le patroneaza familia dumneavoastra.
    Cei care v-au deranjat si-au castigat legitimitatea in acelasi mod ca multe dintre vedetele Pro, Antena 1, 2, 3, B1, Acasa TV, OTV: aducand multi oameni in faţa unui ecran. O fi bine, o fi rău, spuneţi dumneavoastră, că sunteţi mai vechi în branşă.

  10. Nu mai e de gluma cu frunzulita din gradina Evei,deoarece o strategie proasta de branding de natiune va afecta in mod serios pe toate cele 6 surse de venituri externe.Pe de alta parte o strategie potrivita nu numai ca va ajuta Romania sa atraga un numar mult mai mare de turisti si investitori dar pe de alta parte va sprijini pe milioane de romani care lucreaza in strainatate intrucit o strategie coerenta de branding de natiune si turism va reusi intr-un timp relativ scurt sa schimbe aceasta perceptie pe care o au despre romani in strainatate si in acest sens cei care lucreaza afara se vor adapta mult mai usor, si vor gasi locuri de munca mai bine platite ceea ce inseamna ca se vor trimite mult mai multi bani in Romania. Acestea sunt doar cateva dintre sutele de alte aspecte ce au fost realizate de catre un grup de specialisti straini, care cunosc cu adevarat problema Romaniei care este prezentata pe http://www.partyboom.net si nu de catre o anumita companie care a fost parasutata direct intr-o licitatie pe care trebuie sa o castige.

  11. Unii spun ca autorul proiectului cu frunzulita s-a uitat asa de mult la pozele in care doamna ministru se afla in costum de baie si care sunt prezentate pe http://www.partyboom.net incat i-a venit inspiratia sa faca un concept exact asa ca pe vremurile lui Adam cand a intrat in gradina lui Eva. Avand in vedere ca noi intre timp am evoluat ne gandim sa iesim pe strada dar nu in costumul lui Adam si Eva ci folosind frunzulita in jurul…Pentru acest lucru avem nevoie si de serviciu de consultanta a lui Mircea Badea, singurul care detine know how despre felul in care se pot acoperi anumite partile anatomice.

  12. FAPT DIVERS

    Saturn si-a incheiat perioada rusinoasa a revolutiei siderale. Marele Intelept a hotarat oprirea si schimbarea de sens a rotii lumii.Se declanseaza curatenia radicala, la vedere, cu judecare rapida computerizata.
    Traian Basescu in fata plutonului de transfer spre Universul Paralel, „demn”, se intoarce cu fata spre zid. E cod rosu de canicula. Dupa o ora de asteptare seful plutonului rupe tacerea:
    – Condamnat ti-ai golit basica ? Intoarce-te !
    Condamnatul izbucnind in lacrimi se confeseaza :
    – Am fost sub acoperire ! Sunt de-al vostru…
    – Mergi de te-ntelege cu Ceausescu ! Foc !
    Un singur plumb la vasilca semneaza ordinul de transfer…

    P.S. Iliescu are o criza de diaree. „Urmasii lui Traian” se perpelesc la…umbra.

  13. off-topic:
    am citit cateva dintre ultimele postari pe blog-ul Dv. si comentariile aferente in traducerea in engleza facuta de programul google.
    Si…am constatat printre altele, ca acest programel de traducere nu face deosebirea dintre „V-a suparat ” si „Va va supara”.
    Dar, lumea virtuala, cine-o ia in serios pe aici, prin „ograda noastra nationala….” ?!

  14. Adevărata critică constructivă dă persoanei o senzaţie de bine şi îl face să se creadă mai capabil să facă lucruri mai bune în viitor, dar numai semidoctii folosesc critica, doctii nu critica pentru ca nu e buna nici critica asa zisa” constuctiva”.
    P.S.-Matelotii, din vechi timpuri obisnuiau sa plateasca oameni sa-i denigreze pe Varani , considerandu-i o amenintare .:))

  15. Ţara jafului ca-n codru !

    Aşadar-de frunză-i vorba-
    România-i brenduită !
    Ţara jafului ca-n codru :
    România jefuită !

    N’avem frunze româneşti?
    Nu avem artişti de marcă?
    Jaful din vistierie:
    Mobilul ce se remarcă !

    ‘N România ‘cestor vremuri,
    Furtu-i o manifestare
    De politică scalâmbă
    A clasei conducătoare !

  16. Aceasta postare, ca om politic si vicepresedinte al senatului, te descalifica. Este o gafa monumentala si, in orice stat civilizat, este sinonima cu sinuciderea politica. Cam cat mai dureaza pana cand, pe acesti critici ai tai, fie ei si nimeni cu acte, dar carora din 4 in 4 ani si tu si altii le cersiti votul, sa ii numesti „puiuti de comunisti”? :)
    Clasa politica nu e formata dupa chipul si asemanarea judecatorilor ei ci prin inselarea bunei-credinte a unui popor, prin promisiuni ce nu au fost niciodata respectate.

    Si daca un mocofan care n-a crescut niciodata un copil, o muiere acra sau un jurnalist care a esuat moral(dptdv – deci tu ai dreptul sa il judeci) nu au dreptul sa isi exprime opiniile, eu zic ca cel mai bine sa fie gazati, sa ramaneti doar voi, „crema” societatii.

  17. Deşi plin de mânie, mogulului îi va trece ,
    De l-a bârfit un mocofan,nu e mare brânză ;
    La mal, ca un ţigan, acum n-o să se înece ,
    De Udrea-i va doini din flaut…şi din frunză.

  18. @ G.P.

    Nu stiu ce deosebiri face „programelul” despre care vorbiti ,in postarea de la nr.17, intre „V-a suparat” si Va va supara” dar eu de exemplu as face deosebirea intre modul in care dv.scrieti intrebarile din postarea de la nr.5 si anume „Oare cine V-a suparat ?” si respectiv „Dar revenind:cine V-a suparat ?” cu modul corect de a scrie aceste intrebari fara a se folosi majuscula pentru pronumele personal (deci cu ” v ” mic si nu cu ” V „mare, forma corecta fiind „cine v-a suparat ?”.Folosirea pronumelui personal scris cu litera mare ar fi fost admisa si chiar recomandata numai daca intrebarile le-ati fi adresat Lui Dumnezeu. Cu speranta ca eu nu v-am suparat prea mult cu aceasta mica observatie, va asigur de toata pretuirea mea si va urez toate cele bune.

  19. @Dan Doboseriu:
    Eu am avut un profesor FFFFF. bun de lb.romana si gramatica si… aceasta este forma pe care am ales-o pentru a-mi arata respectul atunci cand ma adresez cuiva (in acest caz, Dlui.prof.Dan Voiculescu, Vice-Presedinte al Senatului Romaniei.)
    Daca va deranjeaza…evitati sa cititi comentariile care incep cu „G.P. Says:”
    Pe mine ma deranjeaza doar faptul ca traducerea google este atat de slaba, de neprofesionista si, daca cineva,din intamplare sau din curiozitate ar vrea sa citeasca in engleza ceea ce se scrie in lb.romana, ar putea intelege multe lucruri total, dar total gresit (sau pe dos) in unele cazuri si asta, cum spuneam fiindca umorul cetateanului roman este fara margini, ca si imaginatia lui.
    Va doresc o zi buna!

  20. Modul de abordare a problemei nu-mi ofera nici un argument cu care sa va contrazic in ce priveste calitatea profesorului dv.de limba si literatura romana. Pacat insa ca numai dinsul este (sau a fost) foarte bun… Oricum, consider subiectul acesta inchis intrucat doresc sa evit o polemica cu o persoana pe care o cunosc… doar dupa cum scrie romaneste. Va urez numai bine!

Comentariile sunt închise.