Este, daca doriti, profesiunea mea de credintă când vine vorba despre dezvoltarea României: inteligenta românilor depăseste media uzuală în privinta creativitătii si capacitătii de adaptare si reprezintă principalul nostru capital (în contextul în care mai avem mult de recuperat în termeni de capital tehnologic sau financiar).

Misiunea noastră – iar eu fac asta prin Fundatia pentru Dezvoltarea României – este să descoperim la timp vocatiile speciale si să le oferim conditii optime pentru a creste sănătos. Si, mai cu seamă, este să sprijinim orice formă de inventivitate si creativitate care pot transforma România – dintr-un simplu importator întârziat de tehnologii – într-un motor al dezvoltării intelectuale.

Si dacă vă îndoiti ca noi, românii, avem această capacitate – trebuie să cititi articolul de aici.

44 COMENTARII

  1. Cum este incurajata cercetarea si inovarea? De mai bine de 20 de ani, guvernantii au consimtit sa aloce ceva bani pentru educatie si cercetare NUMAI sub presiunea miscarilor sindicale. Atat! Oamenii astia din ministerul educatiei nu-si dau seama ca alocatiile pentru cercetare sunt o investitie in viitor. Ei le considera ca fiind lux sau risipa. Astfel incompetenta factorilor de decizie din acest minister a condus la absenta cercetarii fundamentale care reprezinta un pas catre performanta unei tari. Avem tineri precum Alexandru Panica care pot face diferenta. Acesti tineri trebuie recrutati de catre institute, companii, remunerati ca atare si NU ignorati si lasati sa emigreze. Avem un exemplu evident in modelul finlandez sau sud coreean de pastrare a resurselor umane precum Alexandru Panica. Astfel, aceste tari au dezvoltat capacitatea tehnologica interna pe baza propriilor cercetari (in jurul unor universitati, institute, companii) si au reusit sa nu depinde de investitori straini. Ba mai mult, au reusit sa lanseze pe piata mondiala produse bazate pe tehnologii proprii.
    In educatie si nu numai, cred ca este timpul sa trecem de la reformele de tip catch-up la cele de tip competitiveness-driven. Dar pentru asta, avem nevoie de oameni calificati in Ministere, de oameni conectati la realitatea interna si externa. Nu mai avem nevoie de improvizatii oportuniste.
    Ma bucur sa vad ca sustineti si promovati astfel de tineri si chiar daca ma repet: acestia trebuie pastrati in tara.

  2. Domnule profesor ,

    Eu va cred , insa timpul trece ..din pacate nu in favoarea Romaniei
    Eu sunt citat ca inventator unic in 3 brevete internationale ale caror drepturi de utilizare apartin unui concern ce activeaza in ind auto cu peste 64.000 angajati , insa pentru care nu mai lucrez .
    Acum sunt in Germania , imi vars ideile in industria germana , si taxele in bugetul statului roman .

    Sa plecam de la premisa ca avem un proiect inovativ complet definit prin utilizarea unor softuri specifice ce ne ajuta sa generam toate informatiile necesare punerii in opera a proiectului .(Premisa aceasta include experienta , pasiune si munca anterior exersate)

    Fiind un proiect inovativ , avem nevoie de :
    1.protectie temporara pana in momentul gasirii unor surse de cofinantare a proiectului (cerere de brevet de inventie depusa in RO , cu 1 an prioritate internationala )
    2.prototip , pentru atragerea investitiei in proiect

    Ambii pasi presupun fonduri .
    Aceste fonduri reprezinta efortul financiar al inginerului pana in momentul solicitarii unui parteneriat din partea unui investitor .

    In Romania avem nevoie de solutii individuale pentru sporirea eficientei energetice la costuri cat mai apropiate de ceea ce romanii pot dispune dpdv financiar ca si posibilitate de achizitie .
    Nu exista nici macar o initiativa guvernamentala in acest sens ( ), iar in privinta fondurilor UE , in general se trateaza aplicantul cu dosul ..

    Eu am lucrat pe energie eoliana printre altele , iar unul dintre cele mai eficiente ,simple si accesibile concepte de turbina eoliana de putere mica , se afla in capul meu , insa cum pot eu sa fiu finantat de un sistem care da mai mult pe desene cu frunze ??

    Frunze , domnule profesor , frunze , este grav foarte grav fiindca suntem un popor care a construit avioane si vapoare , platforme marine …nu vorbesc in necunostinta de cauza , bunicul meu a fost unul dintre cei mai buni sudori de la o fabrica de elicoptere , si a fost primul care a sudat in Romania niste repere foarte complicate …la mana , un unchi e pilor de incercare si mai am ceva exemple insa idea este ca se pare ca pentru unii , noi avem doar calitatea ca pe langa noi au crescut paduri atat de mult incat nu am reusit sa le taiem pe toate , stim sa facem branza si tuica …nimic rau in asta insa chiar numai atatea calitati avem ???
    Oare banii multi pe care ii platesc eu statului roaman vin din faptul ca eu produc branza si tuica ??
    Aici e o mare problema si intrebare : Din ce , eu STATUL imi trag veniturile ??? poate ca ar trebui sa mai investesc in acele zone , insa astia de acum din punctul meu de vedere sunt niste oameni prosti , lipsiti de o viziune elementara .
    Sefii mei nemti habar nu au unii cum functioneaza chestiile pe care eu le construiesc , insa reuseasca sa faca bani utilizand munca mea .
    Ei ma sprijina sa dau ce am mai bun in mine in zona in care excelez , nu ma pun sa strang suruburi sa fac branza sau sa fierb tuica .
    Asa ar trebui sa procedeze si statul roman insa prima data trebuie inteleasa aceasta necesitate de investitie .

    Satisfactia unei realizari tehnice e mult mai importanta pentru mine decat sa latru ca si un caine la luna fiindca cu ce avem acum doar mi-as pierde timpul .

    Imi cer scuze daca tonul a fost prea pasional pe alocuri .

    Cu stima .

  3. PS:

    Domnule profesor ,

    In cazul in care o sa intreprindeti o actiune de schimbare in sensul de mai sus , imi ofer inca de pe acum colaborarea in identificarea unor blocaje pe care eu le-am intalnit in mod particular in contextul temei enuntate in acest topic.

  4. INVENŢIE PORTOCALIE

    Fiind profesor, Boc lucrează-n cercetare ,
    Căci şi-a propus să inventeze”omul nou” ,
    Care să tragă la căruţă,zilnic, cât un bou ,
    Dar fără a cere leafă, pensie ori mâncare .
    (Ci doar să vadă ”frunza” la “admiratoare”)

  5. In sfarsit ai ajuns si la Facultatea noastra!?
    Unde trebuie ar spune cunoscatorii in ale stiintei! Aici matematica, informatica si fizica sunt la ele acasa!
    Expresii cum ar fi:
    -Numerical methods, Numerical simulation, Numerical modeling, Matlab simulation, …, au intrat in vorbirea curenta a studentilor si cadrelor didactice.
    La intrarea in aceasta Facultate studentii sufera un adevarat soc.
    In fiecare an aproape jumatate din tinerii intrati la noi renunta la studii in favoarea unor facultati mai accesibile!
    Profesori de inalta tinuta academica asigura calitatea procesului de invatamant.Decanul Facultatii de Stiinte Aplicate este creator de scoala in domeniile:
    -convexitate si optimizaripe varietati Riemanniene
    -dinamica geometrica si sisteme dinamice magnetice
    -control optimal multitemporal.
    Si cum le sta bine romanilor este mai cunoscut in strainatate decat in tara!
    Alte cadre sunt laureate ale Academiei pentru diverse realizari in fizica si matematica aplicata.
    O curiozitate pentru Romania? Cel putin asa pare!
    Si la ce bun pentru absolventi? Se pare ca la nimic!
    Ingineria de tip nou bazata pe modelare si simulare pare necunoscuta angajatorilor romani!
    De investitia statului in pregatirea acestor studenti vor beneficia mai mult ca sigur statele din vestul Europei, SUA SI CANADA.
    Romanii vor ramane cu multimea popilor, avocatilor si smecherilor!
    O reconsiderare a selectiei si o rafinare a abordarii celor mai calificati si mai creativi dintre romani pentru a ramane in tara este absolut necesara si obligatorie in etapa actuala!

  6. Domnule profesor!

    Cu tot respectul pe care v-l port, Nu sunt de acord ca romanii sunt mai creativi si adaptabili ca altii. Cea mai adaptabila etnie sunt tiganii, iar ca si creativitate ce anume au creat romanii…fata de nemti, americani, rusi, francezi. Mai nimic. Romanul nu lucreaza numai cu biciul, ii place sa fie SEF..s-atat. Am umblat in toata Europa , dar printre popoarele care muncesc nu se numara romanii, imi pare rau ca trebuie sa afirm asta. Romanii atata stiu: „, sa ni se dea si sa ni se faca…punct.” Uitati-va prin jur si foarte usor va dati seama.

  7. Ar trebui sa sustineti cercetarea prin intermediul FUDV. Ma refer la un proiect pentru sustinerea (tinerilor) cercetatorilor (asemeni celui prezentat in articol care dupa terminarea facultatii ar putea intra in cercetare) din diverse domenii. Sunt foarte multe idei fezabile care ar putea deveni realitate daca ar fi sustinute (fie prin pregatirea cercetatorilor pentru a putea aplica pe un grant de cercetare [FP7 etc.], participa la sesiuni stiintifice/schimburi internationale etc.).

    Ar trebui sa formati un Club de Excelenta pentru cercetatori, bineinteles pe domenii de activitate (informatica nu se poate confunda cu stiintele mecanica, precum cercetarea in psihologie nu se poate confunda cu cea in agricultura sau dezvoltare rurala).

  8. Varanu says:

    „…Si, mai cu seamă, este să sprijinim orice formă de inventivitate si creativitate care pot transforma România – dintr-un simplu importator întârziat de tehnologii – într-un motor al dezvoltării intelectuale…”

    Si cum arata mai Varane Romania vazuta de tine ca un „motor al dezvoltarii” intelectuale?…Pa motorina sau pa benzina?…Aaaa da, pa energie electrica, ca aia o iei ieftin(si-o vinzi scump doar din pix), merci, adica pui tu cate-un „motoras” pan „fundatie” (Sa nu te-ntreb cu ce bani, ca iar te enervez) si gata dezvoltarea intelectuala,Pai ai uitat Varane ca Romania are cei mai multi „doctori in stiinte” pa cap de locuitor,, cei mai multi generali (activi +rezerva), p-acelasi „cap” da „stupid peopels” care te-asculta?… Ei si cu ce ne-A CRESCUT CONFORTU’ SOCIAL da tehnologie autohtona?…Ia zi domn’ profesor?…

  9. @Itzic Baseanu – limbajul pe care l-ai utilizat si logica de modrogan nu te califica pentru citirea acestui blog. Iti recomand blogurile lui traian basescu, elena udrea, bercea mondialu sau posturile taraf tv, otv.
    Nu ai cum sa intelegi solutiile pentru profesionalizarea Romaniei si pentru constructia viitorului acestei tari care se alfa in cea mai neagra perioada din istorie din cauza incompetentei promovate de regimul Traian Basescu.
    Probabil faci parte din aceeasi gasca portocalie, din care face parte si Traian Basescu, care considera ca excelenta in profesie nu este suficienta si trebuie dublata sau inlocuita de bizuirea pe un spate politic portocaliu, ca obedienta este mai bine rasplatita decat competenta.

  10. O NOUA REVOLUTIE IN ROMANIA
    ( CIA CERE SPRIJINIREA CU TOATE MIJLOACELE A PRESEI SI MEDIEI
    LIBERE IN ROMANIA …….”ASA NUMITA MEDIE A MOGULILOR A DEVENIT VOCEA STRAZII ”

    RAPORTUL DEPARTAMENTULUI DE STAT TRIMIS IN ATENTIA PRESEDINTELUI SUA . EL ESTE BAZAT PE RAPOARTELE SERVICILOR SPECIALE AMERICANE SI ALIATE. PERICOLUL DISOLUTIEI UNUI STAT NATO
    SI A UNEI REVOLTE SOCIALE IN BALCANI REPREZINTA O PREOCUPARE DE
    URGENTA A ADMINISTRATIEI AMERICANE.
    PRESEDINTELE A SEMNAT UN ORDIN CONFIDENTIAL PENTRU ” „STABILIZAREA SITUATIEI DIN ROMANIA”
    DUPA PAREREA MEA CUVANTUL STABILIZARE POATE FI CITIT INVERS.
    DEPARTAMENTUL DE STAT CERE PRIN ….CLINTON PRECAUTIE SAU CU ALTE CUVINTE JOC LA DOUA CAPETE. VEZI DISCURSUL AMBASADORULUI
    SUA LA BUCURESTI.

    -PRONOSTIC :
    REVOLTA IN ROMANIA PANA LA SFARSITUL ANULUI. SE PREVAD URIASE MANIFESTATII POPULARE INTRE 80.000 SI 200.000 DE MANIFESTANTI.
    – APARITIA ALATURI MASELE POPULARE A UNIFORMELOR MILITARE VA INSEMNA
    SFARSITUL REGIMULUI BASESCU.
    – RAPORTUL CIA ACORDA O ATENTIE SPECIALA SINDICATULUI CADRELOR
    MILITARE MENTIONAND CA GUVERNUL ACTUAL A INCALCAT LEGISLATIA N.A.T.O SPECIFICA DOMENIULUI MILITAR.
    -IN CAZUL IN CARE ZECI DE MII DE MILITARI DISPONILIZATI SAU IN REZERVA
    VOR APAREA IN UNIFORMA MILITARA ALATURI DE POLITISTI PRNTRE MANIFESTANTI VOM ASISTA LA DISOLUTIA STATULUI MAFIOT.
    RECOMANDARI :
    SPRIJINIREA PRESEI SI MEDIEI LIBERE DIN ROMANIA CARE A DEVENIT
    PORT DRAPELUL SI VOCEA STRAZII CONTRASTAND CU IMPOTENTA SI LIPSA
    DE OPTIUNI A OPOZITIEI.

    ROMANIA – RAPORT SPECIAL ( FRAGMENTE )
    ROMANIA as nations of the world are thrown into a debt crisis, the likes of which have never been seen before, harsh fiscal ‘austerity’ measures will be undertaken in a flawed attempt to service the debts. The result will be the elimination of the middle class. When the middle class is absorbed into the labour class – the lower class – and lose their social, political, and economic foundations, they will riot, rebel, and revolt.
    ROMANIA ECONOMIC CRISIS AND SOCIAL UNREST
    The head of the IMF warned that, “violent protests could break out in Romania if the financial system was not restructured to benefit everyone rather than a small elite.”
    CIA REPORT
    IN OCTOMBRIE 2010 :it was reported that Eastern Europe special Romania was expected to experience a “dangerous popular backlash on the streets” in response to the economic crisis. In this vinter government Basescu vill colapse due to the pressures from the economic crisis, and amidst a storm of protesting in anger against the political class.
    As the Times reported, “it is a sign of things to come: a new age of rebellion.” An economist at the London School of Economics warned that we could expect large-scale civil unrest beginning in September 2010.
    to the pressures from the economic crisis, and amidst a storm of Romanians protesting in anger against the political class. As the Times reported, “it is a sign of things to come: a new age of rebellion.”
    BASESCU PREPARE FOR CIVIL VAR
    it was reported that “top secret contingency plans” had been drawn up to counter the threat posed by a possible “vinter of discontent,” which “has led to the extraordinary step of the Romanian Army being put on standby.”

    Robert Horvath Deva for Nipon Press
    raportul complect in curand pe ROBERT HORVATH DEVA BLOG

  11. Da asa este, suntem o tara plina de oameni inteligenti, plini de creativitate si inzestrati cu o forta de munca incredibila. Este pacat sa vezi cum atatea talente se pierd pe drum intr-o saracie lucie, cum atatia tineri capabili sunt descoperiti si incurajati inafara granitelor tarii. Se poate spune ca romanii sunt un popor mult mai inzestrat intelectual ca multe alte tari europene, dar sistemul este atat de prost, instabilitatea aceasta politica permanenta, tensiunile generate de oamenii care i-ai ales sa te ajute ne impiedica sa evoluam si sa perpetuam pe teritoriul natal adevarate valori. Nu putem decat multumi fundatiei pentru munca desfasurata pana acum si sa speram ca vor aparea mai multe astfel de actiuni pe viitor.

  12. este adevarat. creativitatea romanilor nu este un cliseu asa cum ar fi unii tentati sa creada. iar scoala romaneasca nu scoate tampiti asa cum crede basescu decat daca o fac la ff(gen eba). cine a calatorit cu avionul poate sa-i multzumeasca lui traian vuia asa cum si bolnavii de diabet ar trebui sa-i multzumeasca lui paulescu(descoperitorul insulinei, izolat pe plan mondial pe discutabilul motiv de antisemitism). sa mu mai vorbim de nicolae tesla vlah din serbia, toata tehnologia din casele noastre are la baza inventii de ale lui.

  13. ROMANIA :INTELIGENTA SI CREATIVITATE
    CLASA POLITICA : IMBECILITARE SI TRADAREA
    NATIONALA.

    ( MA BINEINTELES REFER SI LA COZILE DE TOPOR
    MAGHIARE.)

    Intr-o postarea anteriora argumentam in favoarea unui guvern condus de
    profesorul Voiculescu. Spre deosebire de majoritatea politicienilor apartinand
    dezastruasei noastre clase politice, Mogulul argumenteaza parerile economice
    si politice cu fapte. Postarea de azi o dovedeste deplin.
    Trebue sa recunosc ca mogulul nostru are mijloace speciale de a pune faptele nu numai pe hartie. Are in banca un bilion jumate de dolari si in buzunar un imperiu mediatic.
    Faptul ca Ponta a renuntat la suspendarea presedintului ,dovedeste incaodata
    ca singura salvare pentru Romania sau macar o speranta, ramane Mogulul.
    In loc sa stranga randurile pentru apararea presei si a medei libere toti pontistii si antonistii se distantraza de presa libera, dovedind lipsa de ” inteligenta si creativitate „. Probabil ca nu la ei se refera, titlul postarii profesorului.
    MEDIA RAMASA LIBERA REPREZINTA SINGURA OPOZITIE IN ROMANIA. EA A DEVENIT VOCEA STRAZII SI A VOINTEI DE SCHIMBARE. CLASA POLITICA ACTUALA PUTERE SAU OPOZITIE REPREZINTA STATUL MAFIOT.
    SUSPENDAREA LUI BASESCU NU REPREZINTA DECAT PRIMUL PAS.
    Nu vreau sa conving pe nimeni de solutia Voiculescu. Vreau in schmb sa asigur un lucru. Daca a-si fi un dusman personal sau a-si avea o antipatie speciala pentru
    aceasta persoana, a-si opta tot pentru el in lipsa de alternativa. La ora actuala singurul lucru important este Competenta.
    Priviti o secunda la guverul propus de liberali…..aceiasi supa politica reincalzita.
    Ce credibilate are pentru strainatate un ministru de externe in atentia FBI -ului, participand in tandem cu Basescu la trafic contrabanda de arme care ajung prin
    intermediati la teroristi. Ma refer chiar la prezenta lor fizica pe aeroportul Otopeni.
    Semnaturile lor in calitate de ministrii ai apararii si al comertului nu fac decat sa agraveze crimele comise.
    Inchei repatand ca nu vreau personal sa conving pe nimeni pentru un guvern Dan
    Voiculescu pentruca nu este nevoie…….o va face iarna si foame. Mai vorbim de aceasta tema la apropiara Craciunului.

    PS Ultima vizita a lui Causescu inainte de Targoviste a fost in Iran. Ultima vizita a lui Basescu va fi in Libia unde abia a fost invitat.
    Ca cineast prevad acelasi scenariu dramatic si plin de sperante pentru mai toti.

  14. AnSt Says:

    octombrie 10th, 2010 at 8:38 pm
    @Itzic Baseanu – limbajul pe care l-ai utilizat si logica de modrogan nu te califica pentru citirea acestui blog. Iti recomand blogurile lui traian basescu, elena udrea, bercea mondialu sau posturile taraf tv, otv.”

    Multumesc pentru „aprecieri”, desi personal ma-ndoiesc ca detii „adevarul” critic fata de ce-am postat, apreciez osteneala dumitale de-a „participa” la colocviala dezbatere bloggeristica!…Sincer, voi medita si-ti voi spune, daca insisti, cat de adevarata este remarca dumitale!…Ce ma intriga este de ce nu abordati subiectul „frica lui Basescu” de „suspendare”, atat de „clamata” de Varan, ca i se aburisera si solzii faciali de iesisera din „sticla” ?…Noi toti peopels-ii am inteles ce trebuia, ca domnului Varan ii intrase frica-n personalitate de-i dadea frisoane si vertijuri!…Pai sa vedem, de ce i-ar fi frica lui Base de „suspendare”?…Pai s-o luam pe rand si pe-ndelete, ar sta si el linistit, langa familie, cu-o pensie bunicica(ca oricum al II-lea mandat nu sa mai poate, ca tot el ar iesi, si mort ca-n jud. Vaslui, ti-amintesti?), fara stress da la partid, membru onorific(ca Ilievici), s-ar duce cu Yacht-ul pa mare, cu barca, si-ar plimba nepotii ce va sa vina, si-ar plimba cainele prin Cismigiu s.m.d. Pai s-atunci da ce sa-i fie frica Baselului da „suspendare”?…Tu n-ai vazut ca de fapt, Varanu e cacat tot, e galben da emotie, si care-i treaba ca puyscaria trece la fel de repede cum vine, ca spre deosebire de Base, Varanu’ are de ce sa-i fie frica, ca toata „temelia” averii lui (in ciuda „fundatiilor” de „binefacere”, ca ce-i din furat lui Dumnezeu ii miroase groaznic si se dezice iute) e din furat(da mai uita-te si tu macar pa Wilkipedia si vezi, ca aia nu spun acolo prostii) si este normal, ca infractorului sa-i fie frica,!…Si tine cont, ca tot scenariul cu rapirea „ziaristilor” nu-i este strain lui „domn profesor”(ce perfide conotatii se faceau cu Base matelotu, piratu, clientu bordelurilor,betivul–dar vezi tu draga ADEVARUL ca untdelemnul biblic iese la iveala si ne descifreaza cine este „domnu profesor” cu-adevarat, te-ai fi asteptat sa fie un Varan profesor in Romania?) !…Eeeei, si-astea fiind spuse, cred ca ti-ai dat seama pana si tu draga domnule cine are motive reale sa-i fie frica, dar ce zic eu „frica”, adevarul este ca se scapa pe dumnealui de frica!…Comprenez vous?

  15. Nimeni nu are obligatia de a compensa un sistem tampit .

    Un ajutor ca unii romani capabili sa ajunga in diverse puncte de intalnire gen salonul de inventii de la Geneva , expozitia de tehnica si energie regenerabila de la Hsum (Germany) etc , ei bine ar fi binevenit fiindca scopul final este valorificarea inteligentei , iar ca aceasta se intampla prin vanzarea ei in tara sau in afara ei nu ar trebui sa ne deranjeze .Impactul de imagine este inca un factor important .
    Daca acum ii spui unui francez de Coanda si ca a fost roman , acel francez o sa faca legatura cu primul motor cu reactie sau cu romii de care nu mai scapa ??…

  16. @ Andon
    Multumesc pt atentie. SUA joaca la doua capete. Ideia doamnei Clinton ” sa nu involburam apele”. Seful CIA de la Bucuresti a fost agent rus. El a predat americanilor dosarul tuturor spionilor …..ILIESCU ,ROMAN, TISMANEANU….aproape toti…. inclusiv dosarul lui Basescu- Anvers. Grupul a lucrat pentru rusi. Ceauscu stia dar intors capul . Americanii il au deci in mana si al pot manipula cum vor un timp, pana gasesc un inlocuitor. Incearca sa castige timp.
    Pana una alta franceziial ” roaga ” sa plece . La sumitul NATO vor venii si altii.

  17. Deci….sa fac sau nu vreo raportare la alte popoare in privinta „creativitatii si a capacitatii de adaptare” ?
    Nu.
    Este prea frumos sufletul Dv. !

  18. @ mogul cel mic
    Ma bucura ca ai schimbat tonul .Scuze pentru ironie.
    Ma intrebi cum ma diferentiez de Vadim.
    Consider ca intr-o democratie trebue sa existe un dialog intre toate culorile.
    Culoarea lui Vadim nu ma prinde. Pe plan personal ai admir talentului si hazul.
    In rest poate deosebirea esentiala este lipsa oricarui interes financiar sau de pozitie in Romania,
    Motivul este simplu. Nu pot fi…… platit !
    Sa auzim de bine .

  19. MOGULULE
    CITEZ :inteligenta românilor depăseste media uzuală în privinta creativitătii si capacitătii de adaptare si reprezintă principalul nostru capital .
    Am calatorit mult si pot sa fac comparatii pertinente.
    CONCLUZIE :
    inteligenta românilor depăseste media uzuală în privinta creativitătii CORECT
    ROMANII SUNT UNA DIN POPOARELELE CELE MAI INTELIGENTE DIN LUME !
    Capacitatea de adaptare GRESIT. Romanii in lipsa de mare si ocean au fost izolati istoric si cultura cu exceptia unei elite cosmopolita. l Cortinei de fier ia izolat si mai mult ca mentalitate si comportament. Nu sunt intreprinzatori ca altii. Comunismul ia facut lenesi. ROMANI SUNT ULTIMII CA CAPACITATE DE ADAPTARE SAU DE ASIMILARE DIN LUME.

  20. @RH

    Citez „ROMANI SUNT ULTIMII CA CAPACITATE DE ADAPTARE”
    Parca ceva nu suna bine dincolo de enunt .
    Poate ca ne aflam in asa ceva ..nu contest .

    Revenind ,
    Incerc sa ma simt asa cum spuneti dvs.
    Nu reusesc sa ma simt asa .
    Daca va referiti la o medie , probabil ca altii o altereaza .

    Altfel unele obesrvatii ale dvs. sunt pertinente.

  21. Ca romanii sunt un popor cu oameni inteligenti e un lucru dovedit (cei aflati la guvernare tin totusi sa ne dovedeasca contrariul). Poate ca se datoreaza faptului ca tot timpul au fost nevoiti sa gaseasca solutii extraordinare la situatii extraordinare in incercarea lor de a compensa decalajul dintre noi si restul Europei. Din pacate, sansele multora au fost compromise de acest sistem de guvernarare stupid, in care sunt promovate doar non-valorile. Asa ca singura solutie sa afla la oamenii ca dvs, dle Voiculescu care intr-o tara aflata in deriva (si nu cred ca exagerez spunand asta), dvs. va incapatanati sa ne oferiti un sentiment de normalitate, aratandu-ne si sprijinind oamenii, faptele,lucrurile care conteaza cu adevarat.

  22. Situatia in sistemul medical devine alarmanta

    Doctorul Gheorghe Burnei spune că nu-şi mai poate face meseria pentru că Spitalul „Marie Curie”, instituţia în care lucrează, este aproape de colaps. Zeci de cadre medicale şi-au dat demisia iar unele secţii s-au închis. Asistentele şi medicii care au rămas nu pot oferi asistenţă medicală de calitate celor aproape 350 de copii care vin zilnic la acest spital.

    Unul dintre cei mai cunoscuţi medici români, specialistul în ortopedie pediatrică prof.dr. Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Sklodowska Curie“ din Capitală, cunoscut în lumea medicală internaţională datorită unor invenţii şi inovaţii în acest domeniu, este aproape hotărât să părăsească sistemul medical românesc.

    Decizia sa este o urmare a situaţiei în care se află spitalul în care lucrează care, deşi este cel mai cunoscut spital de copii din ţară, se află la un pas să-şi închidă activitatea.

    Reducerile salariale din ultimele luni i-au determinat pe o parte dintre medicii şi asistentele de aici să-şi dea demisia sau să-şi caute de lucru în sistemul privat. Din lipsă de personal, două secţii s-au desfiinţat deja, respectiv cea de Boli Respiratorii şi cea de Cardiologie Pediatrică. Activitatea a fost restrânsă, alte secţii din spital preluând atribuţiile din cele două specializări.

    Risc de infecţie intraspitalicească
    Medicii care au mai rămas se plâng de faptul că nu au cum să-şi desfăşoare activitatea pentru că sterilizarea nu se face conform standardelor din lipsă de fonduri şi de personal care să se ocupe de acest lucru.

  23. Cum am putea castiga/recastiga initiativa?
    Cum am putea castiga/recastiga harnicie?
    Cum am putea castiga/recastiga profesionalism?
    La bingo sau Loto sa pariuri sportive sau la ruleta sau la poker NU, in nici un caz!
    Dar, poate nu doar prin rugaciune ci si prin concentrare maxima pe aceste calitati…sau cine are raspuns la astfel de intrebari?
    Simt ca NU MAI POT cand vad cate dovezi de neglijenta si de pomanagism (sa nu-i spun ciubucareala) este in jurul meu, in tara mea !!!!!
    Ca sa nu dau in depresie definitiv si pentru eternitate, caut si eu de ce sa ma agat prin internet, pe youtube, etc.
    Si iata ce am gasit:
    http://www.youtube.com/watch?v=zCf8NWJ8kzA
    sau http://www.youtube.com/watch?v=9GZAzz7MO_M&feature=related
    Ce facem insa cu rromii/tiganii ?
    Ce facem insa daca se codeaza youtube-ul si va fi si asta contra cost?
    Jale mare e in sufletul meu !

  24. Stiu ca avem nevoie de proiecte fezabile in zona de eficientizare energetica a Romaniei .

    Oamenii trebuie sa aiba acces la produse care sa le reduca consumul energetic .
    Eficienta energetica nu inseamna doar poliester pus pe fatadele cladirilor ..

    In acest mod omul va putea decide pentru el , inainte ca statul sa faca ceva pentru a il ajuta …fiindca nu se va intampla asta prea curand .

    In momentul in care distributia unor astfel de solutii va fi accesibila maselor , tensiunile sociale mai scad …mai e problema mancarii , insa asta e altceva .

  25. @robert horvath spuneti niste lucruri interesante. poate ca nu sunt in totalitate de acord cu Dvs. dar oricum, aveti o perspectiva noua de a privi lucrurile. placut blogul lui voikulescu. oameni civilizati care discuta decent. asa da

  26. Aveti dreptare, multi tineri au idei geniale. Ideea din linkul dv, este veche si utilizata deja pe masini de test….de vreo 10 ani (parca).
    Acum sunt si alte idei, mai faine….masina pe….AER, culmea, cu motor ce asigura si un soi de autorefill, bine, nedevenind un perpetuum mobile, ci necesitand o reincarcare a unor butelii de aer, cam la 4000 Km.
    Eu am luat la intamplare un link…
    http://www.mdi.lu/english/produits.php
    Este adevarat, MULTI romani ar inveta si realiza chestii extraordinare, daca ar avea resursele financiare necesare.
    Si-acum marea chestie este ca cei ce ar putea investi in inventica, au o imaginatie cu coeficient negativ.
    De obicei, inventatorul merge sa obtina fonduri, la unu cu cascaval. Ii expune increzator ideea si apoi are o mare surpriza. Nu s-a gandit ca omul ala nu va intui valoarea ideii, originalitatea, chichita, ingeniozitatea….Normal, pentru ca daca ar fi avut „dotarile” necesare identificarii ideii, poate ca ar fi facut-o el.
    Asta este una din marile probleme ale romanului. Cel cu bani nu-si asuma riscul de a pasi spre necunoscut. Daca nu iese nimic el pierde banii.
    E, asta nu se intampla in strainatate. Acolo riscurile asumate insumeaza milioane de euro. Iar ei le dau.
    La noi, doar inventiile mici, sau sa le zic inovatiile, doar astea au sanse.
    Sa zicem asa: Daca un motor pe benzina, cu costuri de fabricatie de 120 EURO, si care dezvolta 90 CP se poate aduce la 100 de CP, ridicand costurile la 121 EURO, doar adaugand ceva, sau scotand ceva, sa zicem o saiba, atunci se numeste proiect viabil si are finantare.
    Daca vine un Gigel si le spune ca se pot dezvolta 100 CP la un motor cu aer, mai usor, mai nepretentios, mai fiabil, totul schimband linia de fabriecatie a motorului, si ca motorul va costa 50 EURO, proiectul va fi mort din fasa.
    De ce? Pai va trebui sa piarda 2 ani de cercetare, bani si restul.
    Cam asta este.
    Ca statul nu da bani pe cercetare, este rusinos!
    Ca nici oamenii bogati nu investesc in cercetarea reala, e jenant.
    Ca din lipsa de viziune inventiile romanilor nu ajung sa fie realizate niciodata….atunci sa le fie rusine si alora cu bani, si statului.
    Ca sa fiu sincer, am eu o vaga banuiala ca si dv ati refuzat ceva proiecte din lipsa de viziune, nu neaparat personala dar poate a unuia dintre angajatii dv, bine platit sa nu aiba viziune. Si cred ca asta nu va schimba nimic.
    Frumusetea inventiilor este ca nimeni „nu lea vazut” inainte.
    Geniul inventiilor este ca nimeni nu banuia ca sunt realizabile.
    Minunea este ca sunt realizabile, utile, profitabile, dar totusi nu atrag investitii.

  27. NEIMPLICAREA statului roman in cercetare este echivalentul si mai dezastruos al nemodernizarii infrastructurii. Aceasta transporta fluxul de marfuri, cercetarea – fluxul de inteligenta. Si inteligenta creativa e singura sansa a Romaniei in fata decalajelor si globalizarii. Insa cu actualii politicieni ”de succesuri”….

  28. @Geta Plantageneta – romanii trebuie, pur si simplu sa munceasca, sa creada, sa fie uniti si bine guvernati. Johannis sau Voiculescu o pot face. Te rog da-mi si alte sugestii….

  29. @ DV din ce am vazut FUDV acopera domenii complementare scolii . ar fi interesant de vazut daca intr-un concurs gen olimpiada internationala pe un domeniu FUDV are rezultate . eu zic ca pentru un pusti conteaza si rezultatele nu numai sustinerea

    @ un guru …ce ai spus tu face trimitere la atitudine nu la aptitudine . Voiculescu asta cultiva aptitudinile …la atitudine fiecare este responsabil . si sa nu generalizam ca in SUA de exemplu la Microsoft romanii au o imagine exceptionala

    @ RH nu ai inteles nimic . esti slab . numai polemiza cu mine ca te ignor

  30. Domnule profesor ,

    Eu cred in faptul ca nimeni nu are o obligatie in a compensa lipsa de responsabilitate a statului roman in acest domeniu , dar o poate face din bunavointa si din alte motive ce tin de aspecte personale .

    „Bucuria de a fi propriul tau stapan” , o initiativa laudabila insa cu proiecte castigatoare oarecum departe de o zona tehnica ci mai apropae de zona sociala si a serviciilor .

    Am participat .
    Am fost contactat si ar fi trebuit sa trimit un plan de afaceri ..

    Din pacate , eu cred ca prezentarea proiectului meu nu a trecut pe la dvs .

    Va propuneam un sistem de producere de apa calda menajera utilizand energie solara , instalabil in cu precadere in zonele urbane , in mod individual pentru fiecare apartament ce are un minim de expunere solara pe parcursul unei zile de iarna , punct in care se determina eficienta minima de rentabilitate a sistemului .

    Am fost foarte dezamagit ca desi prezentarea era mai mult de cat explicita , iar caracterul de nisa al proiectului era clar daca era inteles .
    Daca nu a fost jurizat tehnic , ci financiar – social , inseamna ca nu am avut nici o sansa , forma incompleta descalificandu-l .

    Mie sincer imi pare rau , multi romani or sa viseze la apa calda la bloc , si cine stie cand , in viitor va aprarea un distribuitor neamt ce va pune in vanzare un astfel de sistem pentru 10x pretul de fabricatie …

    Fara absolut nici o obligatie , in masura in care doriti sa aruncati o privire pe prezentarea proiectului meu , va rog sa rugati pe cineva din echipa dvs. sa ma contacteze .

    Dincolo de acest aspect , in vacante cand mai am timp , ma mai ocup de improvizatii si incerc sa ofer tuturor celor care incearca sa isi realizeze singuri o turbina eoliana de exemplu , cateva idei , lucruri simple care pot fi finalizate cu succes .
    Esista un blog :
    http://windexplorer.wordpress.com/
    pe care eu postez diverse elemente in acest sens .

    Din pacate capacitatea de improvizatie tehnica a scazut fata de anii 90 , nu mai discut de perioada 85-89 cand se mai faceau chestii pe sub mana prin uzine , se mai asamblau pe acasa si uite asa apareau diverse prin gospodarie ..

    Cati romani saraci , domnule profesor , au facut efortul de a monta un butoi vechi vopsit in negru , sus pe niste piloni , ca sa aiba apa calda vara si sa isi creasca in acest fel nivelul de trai …???

    Cati la care le e lene sa isi lucreze pamantul , aleg sa sape 1,2 m gradina , sa o placheze cu lut sau prelata de tir pe canalul sapat , sa il umple cu apa si sa creasca pesti si ratze ??

    Asta spune foarte multe despre noi ca popor ….

  31. @mogul, ciprian – ar fi intradevar nevoie de o ”olimpiada”, un turneu anual al excelentei impartit in mai multe concursuri in domeniile esentiale Romaniei de azi. Fundatia ”Dan Voiculescu” ar putea reda astfel Romaniei – nu numai demnitatea, ci si o Sansa.

  32. @Nerva Enerva:
    Despre Johanis …fiecare cu opinia lui.
    Despre Dl.Prof.D.V., parerea mea deja mi-am expus-o de ceva vreme.L-ar fi inlocuit,cel putin -daca tot nu a fost propus pentru functia de Prim-Ministru al tarii noastre- cu succes pe actualul Prim-Ministru avand in vedere ce implica aceasta functie si ce….carti despre macroeconomie a scris Dansul.
    In Tara Noastra momentan nu vad ce alt prim-ministru am putea avea.Oferta este limitata, din lipsa de competitori pregatiti.
    Nu este o regula ca un bun primar e bun pentru aceasta functie.Orice primar bun are/a avut in subordine functionari constinciosi,dedicati urbei.
    Alte sugestii…cred ca glumiti !
    Dar m-as pute gandi de ex. la…Che Guevara…cu riscurile aferente, evident ! … :)

  33. Stau si ma intreb ce-l poate motiva pe un om (unul oarecare sau…nu tocmai!) in Romania sceptica a anului 2010 sa…investeasca in Romania, in talentele romanilor, in inventivitatea lor, in sufletul lor, in educatia lor? Sunt sigura ca si el se izbeste, ca si mine, ca si oricare altul, de atitudinea de delasare, de reticenta, de neincrederea care domneste acum in toate straturile sociale si in toate institutiile statului. Sunt sigura ca si initiativele sau ideile lui sunt privite cu indoiala, cu acel „ce mai vrea si asta de la mine?” caracteristic societatii romanesti din ce in ce mai mult, caci, oricum, suntem convinsi ca nimic in bine nu se poate schimba in tara asta. Oare asa sa fie?

    Am intrat pe acest blog urmand cateva link-uri, cautand de fapt sa aflu cum pot obtine o audienta la omul Dan Voiculescu, si, din aproape in aproape, am aflat despre intalnirile de joi cu comentatorii acestui blog (care m-a captivat, apropos, dar asta nu e relevant, e doar o opinie personala). Acum a obtine o astfel de intalnire a devenit scopul meu: sa ajung fata in fata cu omul care vrea (si face!) sa schimbe ceva in Romania, care, poate, stie cum se pot face lucrurile, cum le poti pune in practica, cum se invart rotitele angrenajelor, pe care sa-l trag de limba, iar de experienta de viata si de perspectiva gandului sau sa ma pot folosi si eu, ca sa-mi pot realiza proiectele si sa fac sa se intample lucrurile altfel la noi, sa schimb putin fata educatiei in tara noastra, sa modelez putin altfel viitorul copiilor nostri.

    Tineti-mi pumnii sa reusesc sa obtin intalnirea!

    Giliola, cu gratitudine

  34. @Ciprian, ai exprimat corect „frica” mea, si anume ca cei in charge cu aprobarea proiectelor sunt in majoritate de orientare „umana” sau foarte putin tehnica. Imaginatia lor dar si viziunea cam lasa de dorit. Va amintiti cum unii nu reuseau sa „vada” cu ochii mintii vederea 3D a unui desen la geometrie desi muchiile din spatele planelor vizibile erau trasate cu linie punctata? Ei, multi dintre psihologi nu mai invata azi chestiile astea, si uite asa, au disparut si testele de compatibilitate pe domenii si meserii, teste create in mare parte cu ajutorul psihologilor.
    Si dragul nostru Mogul are aceasta problema de personal. Are intradevar oameni foarte buni pe „uman”, dupa cum ziceai tu, in sfera sociala generatoare de tendinte si de confort social, cu o intelegere profunda a lucrurilor de acolo, dar nu prea are oameni din sfera tehnica, generatoare de plus valoare.
    Am vazut ce faci…e beton ideea de matritare a palelor pentru eoliene!
    Meriti un premiu, ca doar nu multi stau sa-si scobeasca mintea cu chestii de-astea. BRAVO!
    M-ai facut sa ma gandesc serios la repunerea pe tapet a doua proiecte de producere a curentului electric.
    Primul este prin transformarea energiei cinetice a arborilor unei paduri in electricitate. Necesita mult studiu. Solutii am vreo doua, dar nu am unde sa le pun in practica.
    A doua este folosind intervalul de neutilizare a unor munti. Aici nu spun mai mult, dar se pot produce multi MW la nivel national.
    In ambele proiecte, costurile la scala industriala sunt foarte mici comparativ cu incasarile posibile.
    Poate ca ne vom incinge la o discutie la un moment dat…Abia astept!
    (Skype-ID=YM=//name)
    Nea Mogulu, te rog, incearca sa repui spre analiza proiectul lui @Ciprian, avand si un „tehnic” in comisia de validare. Daca ceva li se pare ciudat, sa-l sune pentru lamuriri.
    Stiti, cand eram in facultate umbla o vorba:
    Inginerul se aseamana intru-catva cu cainele, are privirea inteligenta dar nu se poate exprima!
    Nu este intru totul adevarat, dar recunoastem ca suntem mai obisnuiti cu calculele decat cu redactarea „vandabila” a unui proiect. Acesta este motivul pentru care firmele mari au personal specializat pentru redactarea proiectelor.

    @Ciprian, SUCCES!

  35. „România: inteligentă si creativitate”

    Da, ma simt oarecum incurajat , si tocmai pentru ca nu imi doresc sa fiu suspectat ca joc fals pozitia mea in acest topic , v-as aduce in atentie filmul scurt de prezentare a ideii mele care a participat in cadrul competitiei „Bucuria de a fi propriul tau stapan”

    Clip-ul de prezentare poate fi gasit prin accesarea directa pe youtube :
    http://www.youtube.com/watch?v=RqVKbcqPHjs
    sau pe blogul meu:
    http://windexplorer.wordpress.com/

    Pe scut , avem un colector solar practic o sfera , cu o semisfera expusa razelor solare ,si o semisfera inchisa , izolata aceasta sfera pe cat posibil de bine (ex semisfera transparenta necesita un fel de geam termopan semisferic) , in centrul acestei sfere existand punctul focal al unei retele de lupe fixe , prin care radiatia solara concentrata incalzeste un element de colectare a caldurii , aflat in punctul focal al retelei de lupe (lentile) si care transmite prin vaporizare in mediu vidat sau mai ieftin printr-un circuit de ulei , ei bine transmite caldura unui volum de apa aflat intr-un boiler ce poate fai gasit deja pe piata si care are o cedare treptata si lenta a caldurii apei din interiorul sau .

    Acest boiler are 2 alimentari cu caldura :
    1. colectorul solar descris de mine
    2. o rezistenta electrica ce este prevazuta prin constructie in unele boilere
    Rezultatul , apa calda menajera livrata la o anumita temperatura , avand 2 surse de generare diferite .

    Colectorul solar se monteaza langa geamul blocului de apartament , este reglabil manual pentru circuitul solar iarna – vara . Se poate curata periodic pentru acuratetea sistemului .

    Si daca am un randament prost , de 15% eu trebuie cu acei 15% pe care ii castig sa amortizez costul sistemului , apoi cei 15% randament minim de fapt sunt un castig .

    Pretul de fabricatie al unui astfel de colector incep cu 40-50e. Si poate fi vandut cu succes la 400-500e fiindca el este amortizabil . Tax free putem avea lejer un ROI 5-6x .

    Acum asta e doar o idee , normal nu ma astept sa va impresioneze insa daca ne gandim bine , poate ca este o obisnuinta a unei societati de consum …in lipsa unui brand al unui producator celebru de centrale , calorifere sau boilere , majoritatea este sceptica .

    Eu mi-am luat mana de pe acest concept , evident nu una dintre cele mai valoroase idei pe care le am sau le-as putea avea , dar in acest fel poate oricare dintre dvs. sa judece de ce pentru unii mai incolo eu nu o sa fiu patriot , si care ma vor judeca pentru faptul ca nu am dat inapoi Romaniei pe masura investitiei pe care tara a realizat-o in mine .

    Prin urmare :
    nu ajutor de la statul roman
    nu acces la fonduri structurale
    din pacate nu suficient de bun pentru a castiga fonduri

    De ce nu -am mai obosit sa fac un plan de afaceri ?!? , fiindca evaluatorul trebuia sa inteleaga ca produsul meu intra pe o nisa unde nu exista produs similar .Intr-un business in care exista volum mare de clienti , nu exista produs si nu exista concurenta in momentul lansarii (nu poti pune panou solar pe bloc la etajul 11..aprobari etc) , obtinand o protectie asupra designului si o certificare pentru producere si comercializare , posibilitatie de comercializare si de ajustare a ROI-ului sunt generoase .

    Doresc sa multumesc domnului profesor daca lasa liber acest post fiindca , intr-un fel toate posturile adaugate de mine in cadrul acestui topic au fost generate de discutia inceputa , eu nefiind impins de la spate de nevoia de a imi striga vreo suparare , doar mi-am sustinut pct de vedere in contextul de aici .

  36. vad ca nu sa mai vorbit aici din oct sau doar in oct. scriu si eu azi ca e frig si am liber, la calculator. optimisti sau frustrati etc etc etc.
    eu fac propuneri poate… un generator electric grvitational si o turbina de aer centifugala autosustinuta (alien technology?) poate.

Comentariile sunt închise.