Desi unii – poate prea încordati – nu inteleg de ce ar trebui să punem pret pe asta, pe mine ma intereseaza ce-au de spus tinerii. Trebuie să fii rupt de evolutiile recente ale tehnologiei, stiintei sau culturii ca să nu vezi că vârsta de referintă a creativitătii coboară adesea spre anii studentiei sau ai studiilor masterale, când mintea nu-i încă suficient ”disciplinată” de rigori sau încercări de zi cu zi: Bill Gates a fost, cândva, un pusti într-un garaj.

Se spune adesea că României îi lipseste leadershipul. Iar leadershipul presupune două lucruri: viziune si capacitatea de a uni un grup sau o întreagă societate în jurul acestei viziuni. Ei bine, ambele directii ne obligă să privim cu atentie spre tineri: viziunea are nevoie de inventivitate si spontaneitate, nu doar de experientă; iar unitatea e dependentă de entuziasm, de evitarea ”scepticismului” si ”dumiririi”.

Este motivul pentru care am sustinut necesitatea unui concurs de debate în care tinerii din facultăti să abordeze temele majore ale societătii românesti: emigrarea, criza valorilor, riscul irosirii, mecanismele schimbării. Si pentru care mă bucur că se întâmplă: politicienii vorbesc de 20 de ani pe aceste teme; haideti să culegem si idei noi.

P.S. Înteleg că săptămâna viitoare intră în competitie si echipa de debate a A.S.E.-ului.  O să lipsesc; nu cumva să fiu tentat – ca fost aseist – să pun la cale o mică galerie impartială :) .

58 COMENTARII

  1. Ma bucur ca sustineti acest proiect. Debate-ul este dezvoltat la nivel liceal insa observ ca a inceput sa prinda amploare si la nivel universitar. In tara exista cateva cluburi foarte bune, cu speakeri geniali – atat la nivel parli cat si karl popper.

  2. Motto : tinerii vor moşteni lutul (pământul).

    CAPTATĂ DE LA COTROCENI

    – Micuţule, tu şti ce e ăla lutier ?
    – Unul care modelează lutu, Şefu.
    – Aşa ştiu şi eu. Dar ăştia care i-au luat ieri urma lui Năstase în Ardeal la o făcătorie, scriu c-ar fi meşteri la chestii cu coarde !
    – Adică mizdari, Şefu? Scaiva aluzii la Nuţica şi Mis Cocoşata…hă, hă, hă !
    – Până unde a ajuns mişelul de…Micuţule !!! Îl bag în cremenal.

  3. Eu cred ca in aceasta situatie internationala atat de complicata adusa de globalizare si de criza ei aceste dezbateri sunt vitale.

  4. Sacsive, iar devii aberativ? Esti doar un biet profet mincinos. Mai rau decat mistretul de Franks. Oamenii astia pot face ceva important. In ei ne e speranta, nu in shontorogi spiritual ca tine.

  5. @mogul:
    Cineva trebuie sa faca afaceri si cu statul, nu credeti ?
    Altfel ar „face afaceri” doar…statul cu …statul… ! :)

  6. update:
    @mogul:
    Parerea mea este ca afacerea cea mai grea este cea cu…statul.
    Trebuie sa rezisti controalelor fiscului, nu-i asa ?!

  7. @ burebista … Mircea Andrei e prezentat acolo in articol dar tu nu stii sa citesti . c treaba are Videanu care numai e ministru de ceva timp …. si era vorba de afaceri cu statul nu de averi … esti incapabil . se pare ca am magnet la ignoranti

  8. LEADERSHIP

    Tineri frumoşi, robuşti şi învăţaţi
    Cu gând funest să emigraţi,
    Recunoscându-i sfatul de „părinte”
    Lansat de domnul Preşedinte,

    Urmati-i pilda lui în amănunt :
    Furând, batjocorind omul cărunt,
    Înaintând dând coate, şi minţind,
    Pişând din ochi teatral, bocind,

    Jurând pe Biblie cu strâmbătate,
    Lovind copii, brutal, cu răutate,
    Punând zălog pe ţară şi popor,
    Pe ţâţă, prunc, fecioară, viitor…

    Făceţi aşa de vreţi să fiţi realizaţi
    Cu preţul scump de-a fi stigmatizaţi
    Ca târfe de bastarzi şi javre ordinare,
    Purtând blestemul dacic în spinare.
    –––––––––––––––––––
    Mai bine staţi aci, cu pâine şi cu apă;
    Norocul e-n pământ, în voi, în sapă.
    Iubiţi-vă şi vă-nmulţiţi ducând făclia
    Cu demnitate şi mândrie, în România.

  9. @ Geta nu draga afacerea cu statul e numai pentru initiati … in tarisoara noastra este trofeul in „calitate si indemanare” .. normal ca trebuie sa faca cineva si afaceri cu statul ca peste tot in lumea asta larga . numai ca exista mai multe obligatii juridice care teoretic ar trebui sa nu le incalci cand bati palma cu statul… gen conflict de interese ..utilizarea de informatii obtinute in virtutea exercitarii functiei etc. ..cel care face afaceri tinand de mana aceste notiuni e putin infractor …teoretic … acum nu lua de bun ca se intampla in Romania asa ceva … revenind la topic intrebarea mea este … sa invatam tinerii sa faca afaceri cu statul sau nu ?

  10. @mogul
    nu cred ca dl. Voiculescu este adversarul privatizarilor sectorului de stat, altii da.

    Initiatorul acestui articol ar trebui sa continuie cu topul politicienilor ce fac acte de caritate, ce sustin tineretul, batranii, cultura. Ma tem ca nu va fi nici un top, intrucat va fi singurul.
    Intrucat tara se afla intr-un anumit stadiu al dezvoltarea sale , unul din caracteristicile acestei perioade (nu doar pentru Romania) este sa faci afaceri cu statul., asta nu inseamna ca si statul joaca corect: datorii infernale catre farmaciile private, datorii catre furnizori: CFR marfa, CFR calatori, RATB etc…, ii blocheaza financiar, altii falimenteaza din cauza aceasta. Nu e un criteriu suficient sa cunoastem doar valoarea contractelor.
    Totusi as fi insistat si pe acel top intre politicieni al actelor

  11. @mogul
    nu cred ca dl. Voiculescu este adversarul privatizarilor sectorului de stat, altii da.

    Initiatorul acestui articol ar trebui sa continuie cu topul politicienilor ce fac acte de caritate, ce sustin tineretul, batranii, cultura. Ma tem ca nu va fi nici un top, intrucat va fi singurul.
    Intrucat tara se afla intr-un anumit stadiu al dezvoltarea sale , unul din caracteristicile acestei perioade (nu doar pentru Romania) este sa faci afaceri cu statul., asta nu inseamna ca si statul joaca corect: datorii infernale catre farmaciile private, datorii catre furnizori: CFR marfa, CFR calatori, RATB etc…, ii blocheaza financiar, altii falimenteaza din cauza aceasta. Nu e un criteriu suficient sa cunoastem doar valoarea contractelor.
    Totusi as fi insistat si pe acel top intre politicieni al actelor de caritate.

  12. M-ati prins exact pe culmea entuziasmului, sa-i zic asa, Tocmai ce am „copt” o idee timp de 2-3 saptamani cu care m-am prezentat in fata decanului cu scopul de a face o cercetare in cadrul dizertatiei. Cadrele didactice cu care am avut o discutie privind tema aleasa au fost si ei umiti de ideile mele. Sa vedem ce va iesi, si, cine stie, poate se va materiala candva. Acea viziune de care spuneati Dvs, mi se pare ca vine dupa ce constati anumite entitati dezordonate ale unui sistem pe care incerci sa-l faci functional.
    Ar trebui sa veniti si in provincie, Universitatea „Politehnica” din Timisoara are ceva „materail” fertil… doar ca e greu sa te faci auzit!
    O duminica cat mai frumoasa!

  13. @mogul:
    DA .
    Prin aceasta invatatura ar putea invata cum sa-si tina contabilitatea in firma „CURAT” FARA…ECONOMIE SUBTERANA , respectiv „contabilitate dubla” si astfel vor invata ca de…fisc se tem doar cei care nu stiu sa castige licitatii…adica sa-si intocmesca documentatia si/sau nu stiu sa negocieze contracte. Cu statul sau cu privatii.
    Va doresc o zi de Duminica frumoasa !

  14. @ andron … imi scapa ceva din logica ta … daca jefuiesc o banca si dau o parte din bani inapoi la cei pe care i-a spoliat banca sunt infractor sau filantrop ?

    @ Geta / 36 … pun pariu ca DV a zambit la postul tau

  15. Fratilor va garantez un stat puternic, nu unul degeaba ca azi. Rusine PDL-ului. Imi pare rau ca nu a iesit Geoana..

  16. @mogul
    pai a fost vorba pe undeva de furt? Momentan companiile de stat daca ar face afaceri doar cu companii de stat – poti sa spui ca intr-o saptamana sunt blocate toate. Mai bine le-ar vinde aceste societati care inregistreaza pierderi de la an la an, pierderi sustinute de catre noi toti., si cu siguranta chiar daca se vor privatiza tot vor trebui sa interactioneze cu celelalte companii furnizoare de produse sau servicii.

    Daca s-ar devaliza o banca,asa cum zici tu, desigur as prefera ca cei ce au facut-o sa raspunda.
    Intrucat la noi in Romania multi au devalizat banci si nu au raspuns: vezi Bancorex, Banca Agricola, Bancoop.(stii tu cu cine-s prieteni baietii aia :)..ar fi fost un pic mai in regula daca cei ce au facut-o si care stiau ca nu vor raspunde sa mai faca si ceva acte de caritate.

    Un mesaj catre seful tau suprem: In Rusia procuratura Generala a demarat saptamana trecuta o ancheta interna plus au cerut oficial Ministerului de Justitie al SUA documente referitor la mita Mercedes in Rusia, privind achizitionarea limuzinelor Mercedes pentru diferite institutii ale statului rus. Se pare totusi ca acolo se vrea lumina in acest caz. La noi – ai ramane fara idol.
    Numai bine

  17. andron … am facut o paralela intre afaceri onoroase cu statul urmate de fapte filantropice si un exemplu mai pe intelesul unora cu jaful unei banci . aveam pretentia sa intelegi … ma mai face lumea si basist daca pun intrebari incomode :)) ..doamne ce inseamna sa nu ai verticalitate . e o vorba …somnul natiunii nastre monstri …. si hai basescu =)))

  18. Reîndecembrire

    Incordare ‘ncremenita si priviri ca de pumnal,

    Secundarul greu se smulge pentru urmatorul pas,

    Fiori reci strabat spinarea, in decor autumnal,

    Trec decenii ‘ntre minute si un secol ,intr’un ceas !

    Numaram incet sperante, inecate intre timp,

    Picaturile de sange, oferite fara rost,

    Constienti ca niciodata nu o sa primim in schimb

    Altceva decat celebra eticheta”popor prost” !

    Nimeni nu mai vrea s’auda, de ce nu a fost sa fie,

    Se’ntarata intre ei cei ce au furat poporul,

    Se’ndarjeste natiunea,pentr’o biata farfurie,

    Biet parinte hotarat sa-si ia dreptul, cu toporul ,

    O tacere de mormant ce asteapta hoit tocmit,

    Zgomot ,parca de amnar,ce-l provoaca secundarul

    Si-i din ce in ce mai clar ca s’aude un ticait

    Ca de bomba ce-si marcheaza hotarat si ferm finalul !

    Iata-ne destinu-n ochi, sangerie ni-i privirea,

    Bocitoarele s’aduna sa jeleasca pretul sortii,

    Stim ca ne va fi din nou ucigase’ndecembrirea

    Dar ne luam ce e al nostru, fie si cu pretul mortii ! 

  19. @mogul
    Este si normal ca in momentul in care ai o companie mare de tip holding sa ai si afaceri cu statul, intrucat statul detine inca un segment important din economie (repet – nu e Romania caz singular si in plus este si normal sa se intample asa, intrucat inca nu am ars toate etapele dezvoltarii si maturitatii economice ca sa poti face comparatii cu alte state dezvoltate, (de fapt acolo e invers – statul face lobby sectorului privat)).

    Pana a denumi aceste afaceri dubioase mai e cale lunga (mai ales ca au fost declarate oficial), ca sa poti face apoi paralele intre un furt bancar si contract de publicitate pentru Oltchim de exemplu.
    Dupa tine si dupa altii, companiile de stat ar trebui sa lucreze doar cu TVR-ul iar cele private – doar cu televiziunile private. Ma tem ca nu ar mai exista companie publica daca ar fi asa.
    Iar daca nu ar exista companiile de stat cu siguranta companiile dlui Voiculescu ar fi existat in continuare., si in plus daca se vroia atat de mult un top serios trebuia sa se mentioneze si ponderea afacerilor cu statul din total afaceri ale acestor senatori/deputati – cred ca s-ar fi inversat topul.(el a fost facut asa in stil populist, ca prinde la oamenii simpli)

    Acum ceva timp in urma am relatat aici un caz referitor la asfaltarea drumului national ce leaga or. Onesti si Adjud, drum perfect inainte de a se incepe reparatiile la el, apoi taiat patratele si peste doua zile carpit la loc. Era vorba depre o firma cunoscuta de asfaltare din Bacau., cu conexiuni la imparatie.
    Cam asta e furtul , si nici acte de caritate nu am auzit sa faca, in afara de sponsorizari la partidele de guvernamant, indiferent de culoarea lor politica.

  20. am inteles andron . nu poti fi scos din transa . am vazut ca multe din afacerile declarate sunt in zona Baneasa . daca esti curios da un google de exemplu Voiculescu Baneasa sa vezi ce mai inventeaza oamenii rai pt ca ” Pana a denumi aceste afaceri dubioase mai e cale lunga (mai ales ca au fost declarate oficial) ”
    sau despre curent ca am vazut ca are ceva afaceri si acolo …scrie Voiculescu Hidrolectrica tot pe google .
    Nu e in intentia mea sa fac justitie pe blogul lui dar nu suport oamenii spalati pe creier si care mai fac si apologia limitarii de expresie .

  21. @ma mogul ma, ce semeni tu cu sorin ionita…. vrei sa iti dam si un poster cu udrea pentru linistirea de seara? Mai bine faci afaceri cu statul decat sa il devalizezi, ca in cazul Flota? Sau in cazul Apa Nova? Dar de avioanele-jaf pentru care face lobby Soros, ce crezi tu mai? Spune-i lui Felix Tataru ca ii uram sa devina comisar al Garzii de Mediu – in vremea post-istorica a lui T. Baconsky.

  22. @mogul – sa intelegem ca modelul tau e acel sef al agiei care ii punea pe hotzi sa ii dea un 30% din furturi? Sau era presedinte supt licurici si schefii lui…? Memoria asta, planurile temporale…hm..

  23. da sunt basist infocat….rau mogul…daaaaa… sa fiu judecat de marea adunare si impuscat pt delict de opinie :))))

  24. Sunteti cam singurul care acorda o sansa adevarata tinerilor, restu doar vorbe ca sa dea bine la televizor. Poate reusiti intr-un fel sau altul sa mai opriti din aceasta emigrare continua a tinerilor…sa mai stea si pe la noi.

  25. Foarte bine, ca ne-am cam saturat de oameni care stau pe aceleasi posturi parca dintotdeauna indiferent ca timpul trece, conceptiile se mai schimba… ei tot acolo se afla si nu inteleg vremurile, dar isi dau cu parerea. Suntem satuli de relicvele care ocupa locuri degeaba si care parca nu vor sa dea o sansa si aluia tanar.

  26. HAI C-AŞA-I

    Cu toate frumuseţile pământului îmbrăcaţi-le
    Şi-apoi filând ca pe o carte mare,dezbrăcaţi-le.
    Operaţi precum un sculptor ce-nlătură prisosul;
    La ea totu-i încântător, că-i faţa sau că-i dosul.

    Şi când e politician, abil concepe politica iubirii,
    Neezitând la timp un compromis, al despărţirii.
    Regină, preşedinte, cancelar, greu se murdăreşte;
    Istoria reţine mai tot timpul, femeia străluceşte !
    –––––––––––––––––––––––––-

Comentariile sunt închise.