Chiar asa, ce părere aveti despre dezbaterea zilei – pe care o puteti cântări aici într-o variantă :) ”echilibrată”?

24 COMENTARII

  1. Eu o consider inca o gogoasha supradospita a mass-mediei.
    Prefer vareniki.
    Cu sos de smantana, evident. :)
    p.s.era culmea sa-mi placa „poale-n brau”.

  2. Rromii sunt discriminati in Romania, dar se si lasa discriminati pentru a putea striga in gura mare cand se intampla ceva. 1/6 din FSE e la dispozitia lor (indirect), dar totusi fondurile nu sunt accesate.
    Exista o Agentie Nationala pentru Rromi care nu prea face nimic.
    Exista solutii de „integrare” (nu-mi place deloc acest cuvant), dar nu doreste nimeni acest lucru.

    Intrebare pentru urmatoarea dezbatere: dle Voiculescu, cat de „integrat” si european va simtiti in acest moment la aproape 3 ani de cand am devenit membri ai UE?

  3. Mda. Ce mă uimeşte pe mine faptul că ţiganii nu se supără deloc dacă le zici ţigani! Cred că noi suntem vinovaţi că-i băgăm prea mult în seamă în loc să-i băgăm… să le băgăm minţile-n cap!
    Această etnie chiar are o problemă de adaptare pe care trebuie să şi-o asume. Noi i-am asimilat demult – cu bune şi cu rele -, dar – se ştie – „pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”, „bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat”!
    N-am nimic cu ţiganii şi nici nu am obiceiul să-i judec la grămadă (deşi m-au bătut pe stradă într-un mod cu totul gratuit, iar românaşii noşt’ – mânca-i-ar mama! – au stat cu mâinile-n sân) , dar nu văd ce rost are să-şi zică – hodoronc-tronc – romi/rromi! Şi aşa au cetăţenie română şi ne fac de tot basmul pe unde merg, ce mai pun moţul ăla de doi bani?!
    ” DESPRE ŢIGANI ŞI DESPRE RELIGIE ÎN ŞCOALĂ
    (Curentul, 28 feb. 2008)
    Ţigani sau romi?
    Cuvîntul rom e de origine ţigănească. În limba ţigănească înseamnă „om, persoană”.
    Vocabula nu a apărut după 1989 ci, vizibil, după Primul Război Mondial (în perioada interbelică au existat organizaţii şi publicaţii care foloseau, în denumire, cuvîntul rom, în paralel cu altele care-l foloseau pe cel tradiţional, ţigan). Motivaţia de atunci era foarte similară cu cea invocată după 1990: încercarea de scoatere a etniei de sub incidenţa conotaţiilor peiorative ale cuvîntului ţigan. Nu cred că e o soluţie deşteaptă, pentru că o ameliorare ar fi schimbarea realităţilor, nu a cuvîntului care le denumeşte. Cum ar fi ca acei români care sunt prost văzuţi în Italia, de exemplu, să pretindă că ei nu mai sunt „români”, ci „daci” sau „vlahi”?!
    În ceea ce ne priveşte, ca naţiune, cuvîntul generează confuzie pe plan internaţional. Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = „ţara briţilor, a englezilor”; Mauretania = maur + (et)ania = „ţara maurilor”, deci România = rom + ania = „ţara romilor”. E incorect. Se creează o falsă direcţionare. După cum incorectă a fost acceptarea, din acelaşi motiv, a schimbării prescurtării pentru România din ROM (care trimitea imediat gîndul la ROMa, la romanitate, la latinitate – noi suntem o parte din ceea ce se numeşte „Romania”, adică teritoriul impregnat de civilizaţia şi limba Romei Antice), în ROU (din franţuzescul Roumanie), prescurtare care nu mai sugerează nimic necunoscătorului şi care naşte întrebarea: de ce abrevierea unui cuvînt românesc să se realizeze din… franceză?
    Nu poţi interzice existenţa unui cuvînt prin lege. Dar poţi emite norme metodologice, similare, mutatis mutandis (schimbînd ce e de schimbat), cu cele aplicate Legii 26/1990 (art. 39) în legătură cu „filtrarea” folosirii abuzive a cuvintelor academic sau naţional, în sensul că în documentele româneşti oficiale (inclusiv manuale şcolare etc.), termenul de utilizat să fie ţigan, fără nicio nuanţă depreciativă. E nelogic să impui limbii române să numească o etnie cu un cuvînt al acelei etnii: spunem francezilor francezi, nu „franse”; spunem nemţilor/germanilor nemţi/germani, nu „doici”; belgienilor belgieni, nu „belj” ş.a.m.d. Zeci de cărţi referitoare la această etnie, de la Cantemir şi Kogălniceanu pînă în zilele noastre, cu autori dintre cei mai respectabili, au folosit cuvîntul ţigan; iată doar cîteva pe care le am la îndemînă: Les Tsiganes (C.J. Popp, 1930), Ţiganii – între ignorare şi îngrijorare (Elena şi C. Zamfir, 1993), Istoria ţiganilor (L. Cherata, 1994), Ţiganii în istoria româniei (V. Achim, 1998).
    În aceeaşi direcţie, ar trebui militat pentru eliminarea senzaţiei de „incorectitudine politică”, de „eroare”, pe care o au unii vorbitori, care, după ce folosesc cuvîntul natural ţigan, se corijează repede: „pardon, rom!”. Nu are niciun rost acest subterfugiu. Problemele comunităţii ţigăneşti (sau/şi, de ce să n-o spunem: problemele create de mulţi din această etnie) nu dispar dacă schimbăm numele. Nu aducem situaţia la zero, n-o răsvirginăm. Ea se rezolvă cu totul altfel: prin educaţie îndîrjită, prin programe iscusite, prin respectul legii.”

    George Pruteanu (http://www.pruteanu.ro/6atitudini/2008.02.28-tigani-religie.htm)

  4. Am o „dezbatere” de urmarit acum pe b1 tv si mi-ar fi placut sa fie si Dna.Grapini in juriu fiindca am mare incredere in obiectivismul Dansei -chiar daca poate nu agreeaza fotbalul si pe fotbalisti (???) – si anume Miss Romania 2010.
    p.s. Nepoata mea -are doar 16,5 ani nu a participat la preselectie, din fericire pentru cea care va castiga coroana de Miss Romania 2010.
    Mentionez ca a practicat baschet-ul si e fan NBA.
    p.p.s.Nici pe Dv. [si nici,cel putin. pe Dl.Daniel Constantin- nu Va vad in sala…cercul oamenilor de afaceri care indragesc fotbalul e un cerc inchis …?

  5. FĂRĂ COMENTARII

    Din Petit Larousse Illustre, ediţia 1906 :
    BOHEMIEN, ENNE (mi-in, e-ne) adj. et n. De la Boheme. N. Vagabond, homme ou femme, que l’on criyait originaire de la Boheme et qui disait la bonne aventure ou mendiait : un bohemien, une bohemienne.(On dit aussi TZIGANE.)

    ȚIGÁN ~i m. Persoană care face parte dintr-un grup etnic originar din India, răspândit aproape în toată lumea, ducând (în unele zone) o viață seminomadă. (Din DEX)

    GITAN – Ţigan (Dicţionarul Spaniol-Român)
    gitano – ţigan

  6. dezbaterea zilei este reducerea concediului maternal si pedepsirea unor ingerasi sa fie predati unui sistem bolnav . atentat la gena poporului roman despre care un senator care pretinde ca are o aplecare deosebita spre categoriile ce au nevoie mai accentuata de protectie repsectiv batranii si copii nu a suflat o vorba . bine ca initiat legea statului la coada ..insa copii nostri nu merita o atentie cel putin egala . asta da dovada de ipocrizie

  7. Fata are ceva dreptate. Dar nu cred eu că fata respectivă e atât de detaşată de problemă. Eu urăsc ţiganii pentru că folosesc cât se poate de greşit libertatea de care se bucură. Eu aş vrea să moară – da, să MOARĂ! – toţi ţiganii care se iau după gura bătrânilor lor (aici îi includ şi pe români, şi pe toţi oamenii din lume) şi nu gândesc şi acţionează şi ei în scopul îmbunătăţirii societăţii din care neagă cu atâta tărie că fac parte! Dacă ţiganii ar şti cum percep ceilalţi „civilizaţia” lor, s-ar purta cu totul altfel.

  8. Vreau să spun ceva în legătură cu învăţământul. Învăţământul, împreună cu celelalte lucruri mişto de pe lumea asta, s-a pus la punct pe baza unor idealuri.Idealuri cares-au murdărit din cauza lăcomiei şi foamei moştenite de la strămoşi. Măsura foamei e banul: cu cât ai mai mult, cu atât ţi-e mai foame, deşi e invers! EU sunt de părere că orice om care nu ÎNŢELEGE cum stă, de fapt, treaba, ar trebui să refrecventeze şcoala! ŞI SĂ-L ŢÂCNEASCĂ DE CAP PE RPOFESOR!!! Desigur, pentru asta ar trebui antrenaţi profesionişti în psihicul uman şi arte marţiale, pentru a evita orice nepăcere adusă profesorului. Un paragraf din legea învăţământului ar trebui să stipuleze că degenerarea, în violenţă fizică, a unei discuţii profesor-elev, aduce câştig numai profesorului, doar în cazul în care elevul a pornit-o. Mulţi oameni ar avea de mâncat o pâine, dacă ar învăţa să se ţină de idealurile lor…

  9. Sa inteleg ca asa se realizeaza integrarea lor* , din moapse ajung sa fie toapse? Si cand ajung moapse, pfff, trebuiau sa fie topase mai bine.

    Mi-am adus aminte de un banc:
    Bula plimbandu-se pe strada, ajunge la un moment dat in dreptul unei multimi de oameni care stateau la coada pe trotuar, in fata unui magazin. Il intreaba pe unul:
    -Bai, ce se vinde aici? Individul ii spune:
    – Toapse si moapse! Nedumerit, Bula se hotaraste sa stea si el la coada sa vada si el ce-s alea. Dupa o ora buna de impinsaturi si inghionteli, ajunge si el in sfarsit in fata tejghelei la vanzatoare careia ii da banii si-i spune:
    – Dati-mi va rog si mie un kil de toapse! Vanzatoarea le cantareste si i le pune intr-o punga. Fericit Bula ca a reusit si el sa ia ceva, se impinge prin multimea de oameni ca sa ajunga afara. Ajuns afara se uita curios in punga ca sa vada cum arata toapsele si spune:
    – P…a ma-si ca mi-a dat moapse in loc de toapse!

    *lor-nu mai stiu care varianta o pot folosi intr-o dezbatere echilibrata?!

  10. Eu sunt cu ale mele, adica ii sar de gat lui Boc cu alta tema a zilei. Voi fi mamica a doua oara in ianuarie 2011. Mai am un baiat, stiu ce inseamna sistemul asta din Romania, la inscrierea lui la cresa la doi ani am stat la o coada infernala trei ore (si era cresa pentru dupa doi ani) dupa care am mai fost pe o kilometrica lista de asteptare, dupa care cand in sfarsit a intrat mi se imbolnavea de una sau alta de pe acolo tot la doua saptamani, urmarea: jumatate de luna era acasa bolnavior. Nici nu ma gandesc sa-l las pe bebe din burtica la un an la vreo cresa ce actualmente nici nu exista, pe mana unui personal necalificat care isi va face (sau nu) treaba, copilul nu stie sa zica la varsta aceea ce-l doare, daca e tratat bine sau nu, pot sa-l lase cacat si nemancat patru- cinci ore in patut, pot chiar sa-l loveasca daca ii enerveaza iar eu sa nu stiu nimic despre asta. Ei, guvernanti faliti, n-au fost in stare sa asigure personal suficient ca sa nu arda de vii niste bebelusi la o maternitate, vinovati i-au gasit pe fraierii care lucrau acolo in niste conditii cainesti. Cat despre bona…Adica eu sa ma duc la serviciu ca sa-si ia Botis banii de impozit de la mine iar alta, o straina, sa aiba grija de bebeul meu. Sa le stea in gat banii mei, pe care mi-i fura fara jena, il anunt pe Botis ca al doilea an voi sta acasa fara plata si voi lucra acasa la negru, nu va vedea un ban de pe urma mea. Vi se pare corect rationamentul meu?

  11. @Laura:
    Pentru lipsa de coerenta si intarzierea restructurarilor din ministere si sgentii guvernamentale platesc mamicile,platesc pensionarii.
    Intrucat eu consider ca la ministerul sanatatii,al muncii si al finantelor consilierii si secretarii de stat au adus grave daune imaginii Guvernului tarii mele/noastre, inclusiv Primului -Ministru as propune sa fie sau toti schimbati/dati afara sau trimisi pe functii de inspectori teritoriali sau pur si simplu 3 luni sa vina sau nu voluntar la serviciu iar din economiile facute astfel la bugetul statului sa se achite parte din arieratele care franeaza mersul economiei private, a firmelor care au ajuns in blocaj economic prin neplata lor.

    Deci v-as intreba, mai concret dv.ce propunere de redresare a bugetului aveti ?
    (chestia cu saritul de gat a mai propus-o si un psdist fost lider sindical intr-un alt context si la adresa altei persoane, coleg de partid de altfel cu acela)

  12. Laura,

    un copil se fabrica/produce/proiecteaza DOAR daca parintii, ei si DOAR ei, ii pot asigura TOATE cele necesare.
    Daca nu-s in stare sa-si creasca puradelu’ fara ajutorul statului ce „trebe sa va dea, sa va bage, sa va scoata, sa va…”, atunci PREZERVATIVUL este OBLIGATORIU…si/sau sexul oral, anal, coitus interruptus, masturbarea si alte metode de futhai FARA sarcina.
    Concluzie: NICI un labagiu NU trebuie OBLIGAT sa-ti asigure tie 2 (DOI) ani de sters la cur vreo consecinta a futhaiului neglijent.
    NU exista tara europeana cu 2 (DOI) ani de concediu post-natal.
    Deci, nu te-am futhut eu, NU platesc !

    ps @ Domnul Profesor Universitar Doctor (basca presedintele de onoare (sic!) al PUR) Voiculescu Dan: imi cer scuze pentru cuvintele explicite dar SI distinsa doamna @mery a scris cuvantul „PULEA”

  13. @Dragos, cuvantul se poate gasi in DEX.
    PS – Ma scuz pentru eventualii pudibonzi. Bine ca nu este si pe net
    „politia politica audio-vizuala” a lui Basescu, CNA.

  14. @Dragos & mery:
    vocabulardemaidan.stop.saudebarcatilincivilizatie.stop.sauadministratorulblogului.stop.iaiaroamenda.STOP PORNOLALIEI DIN ROMANIA ! ! ! ! ! ! ! !

  15. As avea o propunere:
    Ar putea cineva din staff-ul Dv. sa faca o situatie exacta cu nume de tigani/rromi bogati in Romania sau de origine romana -incluzand averile cantaretilor de etnia respectiva- si apoi, pentru comparatie cati au fundatii sau isi ajuta etnia financiar…?
    De ce doar romanii au dorinta sa le ajute talentele iar ei…se multunesc cu privitul ?

  16. Stimate Dle.Prof.Dan Voiculescu:
    Intrucat in limba romana au fost preluate cuvinte frumoase in mod mult prea batjocoritor Va rog sa gasiti o solutie, daca se poate.
    Ma refer la cei care practicau arte martiale in fostul regim si nu cunosteau arta Fut Hei si au adus-o acasa de la sala de antrenamente dupa creierul lor primitiv.
    Mai sunt si alte cuvinte preluate in limba romana in mod batjocoritor din cauza proastei intelegeri a sensului lor si a filozofiei acestora, deci…LIMBAJUL ROMAN A FOST GRAV AFECTAT DE TARANIMEA MUNCITOARE.
    Va Multumesc Anticipat !

Comentariile sunt închise.