Cum spunea Traian Băsescu recent, cu stângăcia sa specifică în materie de politică externă: un acord financiar cu China ar reprezenta o capcană? Ei bine, asta e marea putere economică si tehnologică de care ne ”păzea” presedintele, între două supărări la fel de absurde cu Germania sau Franta.

La cât rău face zilnic regimul portocaliu în politica internă a României, parcă nici nu mai avem vreme să observăm ce s-a ales din traditia solidă a diplomatiei românesti. O diplomatie care, nu de putine ori, prin inteligentă, subtilitate si moderatie, a pozitionat tara noastră deasupra fortei ei efective în termeni economici, militari ori politici.

15 COMENTARII

  1. Televiziunea Română are o emisiune săptămânală (foarte, foarte bună) despre comunitatea romilor. Urmăresc cu plăcere acea emisiune, de fiecare dată când dau peste ea.

    Ei bine, în această săptămână era un reportaj despre căsătoriile romilor la vârste fragede, şcolare chiar. Fără legătură cu subiectul principal, camera de luat vederi a trecut peste nişte romi care, adunaţi într-o clacă în mijlocul curţii, sortau nişte usturoi chinezesc, aflat cu sacii în spatele lor (poate zeci de saci), cred că identic ca cel capturat de poliţie în lupta cu traficanţilor de usturoi din China…

    Părerea mea este că deschiderea comercială spre China şi celelalte ţări limitrofe Chinei, concomitent cu introducerea unor standarde de calitate, este nu o posibilitate de studiat în timpul liber, ci o obligaţie economică. În condiţiile în care ţările occidentale îşi cresc foarte mult relaţiile comerciale cu acea zonă a Globului, reducând aşa numitele relaţii tradiţionale, nu văd de ce am avea noi o pudibonderie excesivă şi să ne ruşinăm să cumpărăm mărfuri mai mult ieftine orientale decât din cele scumpe occidentale.

  2. Intr-o tara cu conducatori mai mult sau mai putin inteligenti, nici o atitudine de genul asta nu ar mai trebui sa ne mire.
    Zilele astea tot mai multe subiecte „controversate” apar. De la Ciuhodaru la amanarea aderarii in spatiul Schengen si la marea reforma a educatiei. Bineinteles nu trebuie uitat si de miscarea miraculoasa pe care o face Boc in gestionarea fondurilor europene cu cerintele lui miraculoase de „reformare a sistemului”.

    Pentru a vedea cum toate astea distrug viitorul in Romania, prezint o situatie:
    -in Romania sunt in prezent cateva mii de doctoranzi ale caror burse (1850 lei) sunt platite din fonduri POSDRU…sau…ar trebui sa fie platite.

    Conform principiului decontarii ce guverneaza proiectele pe fonduri europene, beneficiarul (Universitatea) ar trebui sa execute platile catre membrii grupului tinta (doctoranzii) urmand ca apoi sa fie decontate. Din pacate, in aceste cazuri, nimeni, se pare, nu a verificat daca universitatile publice din Romania au capacitatea financiara de a suporta aceste cheltuieli (la o universitate cu 100 de doctoranzi = 185.000 lei/luna + plata profesorilor+managementul de proiect etc.).

    Astfel, se ajunge la situatia in care, timp de 3-4-„x” luni, doctoranzii stau fara nici un ban, risca sa fie evacuati din caminele facultatilor sau dati afara din apartamentele in care stau in chirie.
    Bineinteles, trebuie mentionat si faptul ca nu le este permisa munca in afara sau in cadrul facultatii (ingradire a dreptului la munca?!?).

    Domnule Voiculescu, dumneavoastra ce ati face in acest caz? Ati sta in continuare fara bani sa faceti doctoratul sau ati renunta?

    Inca un P.S.: doctoranzii care renunta trebuie sa plateasca toata suma primita ca bursa + suma aferenta managementului de proiect (cota parte din proiectul de finantare….).Pentru un stagiu de 3 ani, daca ar fi sa renunti dupa 2 ani (ca in cazul meu), suma de platit ar fi de 20.000 de euro. Dragut :-) .

    Dan Voiculescu: La prima vedere, fara sa am toate datele din interior, as sta si as strange din dinti. Am mai facut-o in tinerete. Problema e alta: de ce trebuie sa obligam generatie dupa generatie sa stranga din dinti doar pentru ca nu gasim politici corecte pentru a le sprijini.

  3. BEATIFICAREA LUI TRAIAN BĂSESCU

    Cadavrul viu de la Cotroceni îndeplineşte condiţiile minimale pentru declanşarea beatificării sale, astfel :
    – A făcut minuni îndatorând ţara pentru cel puţin 5 generaţii, a generalizat analfabetismul, a colonizat ţările latine europene cu 4 milioane de români albi şi oacheşi, a desfiinţat serviciul militar obligatoriu şi armata în sensul strict al cuvântului, a asigurat o rată a natalităţii care să garanteze dispariţia poporului român în următorii 40 de ani, a distrus toată avuţia naţională, etc.;
    – Este mort ( de beat sau de iure);
    – S-a dovedit a fi mai catolic decât Papa în probleme de „ghiară” [ (ma)ghiară].
    Pentru determinarea înaltei voinţe este importantă prezenţa (ordonată) la Cotroceni, în cel mai scurt timp, a câteva sute de mii de credincioşi României.

  4. DIPLOMATIA BASESCU MANCATA DE SOBOLANI LA NEW YORK !

    Nu glumesc domnilor. Ce se intampla intrece imaginatia. Atrag mogulului atentia asupra unei situatii fara precedent in istoria diplomatiei mondiale fie ea antica sau moderna. Probabili veti zambi dar va garantez ca diplomatii din cartierul diplomatic ONU unde se afla cladirea de I6 etaje a diplomatiei romane nu le arde de zambete. Un diplomat negru este in spital iar un copilas alb a fost atacat de sobolani in miezul zilei. Jur si am dau cuvantul de om ca spun adevarul. In fata intrarii sub steagul si stema Romaniei se odihnesc gramezi de gunoaie nestranse de ani de zile iar sobolanii cu zecile nestingheriti de sobolanii diplomatiei originale romane se plimba nestingheriti in fata galeriei ICR numita sugestiv Romania. Nu demult am vizitat acesta cladire ce tinde sa devina celebra. Dupa remiterea DOSARULUI CRIMINAL SI DE TERORISM BASESCU am fost invitat de proaspatul consul general Parjol la o intalnire de urgenta. La ea au participat 4 diplomati in civil veniti special de la Bucuresti. Am multumit de la inceput consulului ca a creiat o conditiile unei transmisii directe catre Cotroceni si fiind om de specialitate am numarat 4 camere care transmiteau comcomitent aceasta intalnire de pomina. Am vorbit liber nestinjenit de analistii serviciilor secrete. Avand convingerea ferma ca vorbesc direct pentru seful statului mafiot am ridicat printre arme, rachete, substante radioactive subiectul atacului sobolanilor asupra teritoriului american. Redau discutia la virgula….Domnule Parjol stiu ca nu aveti nici-o vina fiind nou venit la post. Stiu din surse precise ca cladirea este administrata de Reprezentanta Romaniei la ONU. Ea este condusa de frumoasa si frumos mirositoare doamna Simona Miculescu. Totusi va rog sa-mi explicati cum este posibil ca o cladire de 16 etaje sa nu aiba angajat niciun om de serviciu. Am informarmatii din interorul cladirii asupra sistemului de a nu se face curatenie. Nevestele paznicilor si a functionarilor mai marunti fac cate ceva curatenie prim birouri. Iar garzile inarmate pana in dinti au datoria de a face curatenie in fata cladirii. Va asigur domnule consul ca niciodata vreunul din ei nu a pus jos pistolul mitraliera ca sa puna mana pe o…… matura. Toata lumea mananca in camera iar sobolanii umbla nestingheriti prin camere ……In acest moment Consulul general al Romaniei ma intrerupe brusc facand o declaratie de o sinceritate cu totul neasteptata cu atat mai aplaudabila …DOMNULE HORVATH CUNOSC SITUATIA SI MIE A-MI INTRA SOBOLANII IN BIROU.
    Am continuat calm parand surpriza. Aceasta cladire are un statut special fiind sediul spionajului extern…Am informatii precise ca numai anul trecut sau cheltuit 3 milioane dolari pentru filarea mea. Probabil ca in aceste situatie nu se poate angaja nimeni pe pe plan local iar oamenii de serviciu trimisi de la Bucuresti au grade prea mari ….ca sa se ocupe cu asa ceva. Domnule Parjol CLADIREA DIPLOMATIEI ROMANESTI ESTE UN FOCAR GRAV DE INFECTIE PENTRU INTREGUL NEW YORK. Acest lucru nu este o parere personala ci a inspectorilor primariei . Va rog domnule consul sa vedeti cu ochii dumneavoastra documentul oficial postat in continuarea articolululi pe blogul meu .

    http://devanewyork.blogspot.com/2009/11/basescu-in-fundul-gol-mancat-de.html
    DOCUMENT:

    http://devanewyork.blogspot.com/2009/11/basescu-in-fundul-gol-mancat-de_2187.html
    PRESEDINTELE BASESCU MANCAT DE SOBOLANI LA NEW YORK. in acest document apare si amenda care ajuns progresiv la 1000$ pe zi………. Vreau cu aceasta ocazie sa transmit un mesaj pentrul seful dumneavoastra suprem.
    DOMNULE PRESEDINTE BASESCU
    „AICI LA NEW YORK NU SUNT TIGANI SI TOATA MIZERIA ESTE ADUSA DE LIPSA DE DIPLOMATIE ROMANEASCA. A INCEPUT SA MIROASE URAT ..FOARTE URAT. RETRAGETI TOTI SOBOLANII ACOPERITI SAU NEACOPERITI CU GRADE SAU FARA GRADE SI DEPARAZITATI CLADIREA. PANA NU ESTE PREA TARZIU
    Inainte de a ma deplasa spre aceasta intalnire am avut o discutie cu un inspector al primariei care ma anuntat ca STATUL ROMAN A PIERDUT PROCESUL CU PRIMARIA NEW YORK SI CA ACEASTA CLADIRE VA FI PRELUATA CAT DE CURAND SI …….DARAMATA.”
    Se pare ca demersul meu nu a avut si nu va avea succes, Suntem condusi de o boratura de port mirosind a alcol. Oare dece diplomatii care ai reprezinta sa se comporte altfel ?

    Robert Horvath DEVA cineast .

    http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

  5. MOTIVAŢIE

    Zeus, pentru o găleată ,
    A fost votat şi-a doua oară ,
    Căci nu e curvă diplomată
    Pe cât … javră ordinară .

  6. Domnule Voiculescu
    Alianta cu liberalii desi privita cu interes pentru occident ridica o grava problema.
    Ca nou ministru de externe este propus ( cel putin de liberali ) Thedor Melescanu.
    Numele acestuia apare de mai multe ori in Dosarul Criminal si Terorism Basescu adresat catre FBI. Mai mult decat atat fostul director al aeroportului Otopeni Vasilescu in declaratia facuta americanilor ,il plaseaza pe aceste fizic pe aeroport alaturi de Presedintele Romaniei organizand transporturi catre Iran si organizatii teroriste…..in calitate de Ministru al apararii. Deci semnatura sa apare pe documente care al vor trimete alaturi de fostul Ministru al transporturilor Traian Basescu direct….dupa gratii. Daca cu asemenea noi diplomati vrem sa iesim in lume mai bine stam acasa.,

  7. Motto :Talia I [ I(talia) ] este singura măsură pe care o oferă piaţa locală dacilor coborâţi de pe Columna Traiană, şi asta second-hand !…

    RUGĂCIUNEA UNUI DAC
    de Eminescu

    Pe când nu era moarte, nimic nemuritor,
    Nici sâmburul luminii de viaţă dătător,
    Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeauna,
    Căci unul erau toate şi totul era una;
    Pe când pământul, cerul, văzduhul, lumea toată
    Erau din rândul celor ce n-au fost niciodată,
    Pe-atunci erai Tu singur, încât mă-ntreb în sine-mi :
    Au cine-i zeul cărui plecăm a noastre inemi ?

    El singur zeu stătut-au nainte de-a fi zeii
    Şi din noian de ape puteri au dat scânteii,
    El zeilor dă suflet şi lumii fericire,
    El este-al omenimei izvor de mântuire :
    Sus inimile voastre ! Cântare adeceţi-i,
    El este moartea morţii şi învierea vieţii !

    PS Aniversăm nişte ani de la naşterea Titanului (n.15.01.1850).

  8. @Dan Voiculescu: „La prima vedere, fara sa am toate datele din interior, as sta si as strange din dinti. Am mai facut-o in tinerete. Problema e alta: de ce trebuie sa obligam generatie dupa generatie sa stranga din dinti doar pentru ca nu gasim politici corecte pentru a le sprijini.”

    Problema nu e ca nu se gasesc solutia, ci faptul ca unii se tem sa le aplice sau…sunt prea „orbi” sa faca de lungul nasului ca sa le observe. Aceeasi problema ca si Stefan o am si eu. Va dau eu fara probleme date din interior ca sa va infiorati putin. Spuneti-mi daca doriti.

  9. La cat rau face „dezinformarea” ……… nici n-am obs. ca au si cei din R.P. China datoriile lor…nu’stiu daca datorii externe sau la banci private…. la banci private sau de stat.

  10. DORINŢĂ LEGITIMĂ

    Dacă-ntr-o zi planeta de noi s-ar îndura,

    Precum se cască hăuri în multe părţi din ţară,

    O falie s-ar deschide şi-ntr-însa ar cădea

    Băsescu, Boc şi Udrea şi clica lor murdară.

    I-ar înghiţi pământul, iar noi am mai putea

    Să ne vedem de viaţă, să mai sperăm în bine.

    Máfia decapitată ar mai slăbi şi ea

    Şi la normalitate am reveni în fine.

Comentariile sunt închise.