În câteva decenii, dezbaterile vizând relatia dintre libertate, responsabilitate si genetică vor ajunge si pe scena politică. Pe masură ce oamenii de stiintă descoperă gene care explică orice (pornirile criminale, comportamentul deviant, violenta etc) căpătăm scuze ”medicale” pentru erorile noastre morale.

E un domeniu în care gândirea conservatoare îsi va dovedi utilitatea la zi, fiind polul ideologic care pledeaza în cea mai mare masura pentru libertate si responsabilitate individuală.

24 COMENTARII

  1. Cred ca, dupa ce va citi acest articol, Zeus va da o cautare pe „goagal” sa caute o gena care sa il scuze de toate relele si prostiile pe care le-a facut. In caz de…

    Felicitari pentru adeziunea dnului Ciuhodaru. E..baiat de treaba capabil de lucruri bune. Cu o echipa buna in spate, va face din filiala Iasi una foarte eficienta de care veti putea fi mandru.

  2. Dedicată lui TB

    PRINTRE GENE

    Uitaşi ce uitaseşi,
    Mâncaşi ce mâncaseşi,
    Făcuşi ce dorişi,
    Furaşi pe furişi,
    Mutant arogant
    În viaţă flotant;
    Te du pe pustiu,
    Mort sau viu…

  3. Pentru noi si pentru ei, eroii zilelor noastre!!!

    Cristina Anghel si Adrian Sobaru.
    Pentru noi si pentru ei am facut aceasta pagina! Ei sunt eroii zilelor noastre! Ei au stat in greva foamei, respectiv, s-au aruncat de la balconul Parlamentului pentru a spune STOP! Asa ceva nu se poate! Libertate!Avem DREPTUL de a nu fi de acord cu voi!
    Pentru ei, pentru noi, pentru parintii nostri, pentru copiii nostri si pentru toti cei care ati asteptat ca ALTII sa faca ceva, pentru ROMANI, am infiintat aceasta comunitate. Pentru toti romanii plecati in strainatate, dar ramasi cu gandul la „acasa”, dar si pentru VOI, TINERII!
    PUTEM SCHIMBA CEVA! Ne trebuie vointa si INCREDERE in fortele propri!
    Vom discuta, ne vom organiza, vom planifica intr-un timp mai mult sau mai putin scurt un miting de amploare impotriva slehtei de burtosi parveniti pe bani publici, in frunte cu DICTATORUL Basescu.
    Chiar daca vom fi numai 3, 5, 10, 100, ne vom striga libertatea, ne vom striga amaraciunea, ne vom striga dispretul fata de clasa politica din Romania.
    Nu ne va baga nimeni in seama? Se prea poate… Dar macar vom fi impacati cu sine ca AM INCERCAT si AM FACUT CEVA.

    Sunteti cu noi?

    Urmati link-ul pentru detalii: http://catalina-mladin.blogspot.com
    Ne gasiti si pe facebook – Tineri Liberi – community

  4. Mogulule
    vorbesti de cea mai mare desbateare din istoria filozofiei intre ” determinism ” si free wil „. Ea ea preocupat pe greci si nu se va termina niciodata.
    Este ca si cum ai crede sau a nu crede in dumnezeu. Nu cred ca descoperile stintifice vor apleca balanta desbaterilor. Fiecare personalitate este in fond rezultatul unor combinatii intre factorul genetic cel creiat de mediu si vointa proprie. fiecarui om…….D Dennett, 1984, Elbow Room: The Varieties of Free Will Worth Wanting. The MIT Press…..Mult mai interesanta ar fi o desbatere despre comportarea antisociala a Presedintelui Basescu. De a se vedea daca este rezultatul factorului genetic…..mediului securist…sau vointei sale proprii de a face rau poporului roman. Trebue vazut deasemenea factorul alcolismului asupra personalitatii sale de bataus de port. Trebue desbatut si modalitatile de consrtangere a unui personaj care devine un pericol pentru societate si aliati din EU.
    Signs and symptoms

    Characteristics of people with antisocial personality disorder may include:[2]
    Apparent lack of remorse[3] or empathy for others
    Persistent lying or stealing
    Cruelty to animals[4]
    Poor behavioral controls — expressions of irritability, annoyance, impatience, threats, aggression, and verbal abuse; inadequate control of anger and temper
    A history of childhood conduct disorder
    Recurring difficulties with the law
    Promiscuity
    Tendency to violate the boundaries and rights of others
    Aggressive, often violent behavior; prone to getting involved in fights
    Inability to tolerate boredom
    Poor or abusive relationships
    Irresponsible work behavior

    Other common characteristics of those with Antisocial Personality Disorder include superficial charm, shallowed emotions, a distorted sense of self, a constant search for new sensations (which can have bizarre consequences), a tendency to physically or verbally abuse peers or relatives, and manipulation of others without remorse or empathy for the victim. Egocentrism, megalomania, lack of responsibility, extroversion, excessive hedonism, high impulsivity, and the desire to experience sensations of control and power can also be present. This type of disorder does not relate to assaults of panic or to schizophrenia.

  5. Continuare
    In cazul Basescu trebue citit
    D, Couture A (April 2009). „Frontal brain dysfunction in alcoholism with and without antisocial personality disorder si Ralph C.. „Violent recidivism in criminal psychopaths, Propuneti tratamentul adecvat ….medical sau legal.

  6. dar pentru a identifica prostia, marlania, hotia? tare am fi avut nevoie de asa ceva atunci cand l-am ales pe basescu.

  7. fericire mare ne-a adus alianta asta intre pnl pc. e bine senatoare, e bine. ete primul pas. urmatorul este sa scapam si noi de basea si de pedelea. si apoi sunt sigur ca se indreapta toate. bravo senatoare!

  8. gandirea conservatoare o sa-si dovedeasca utilitatea si acum…aveam nevoie de acest partid pe scena puterii. ma bucur ca au dat mana cu pnl. fac o echipa frumoasa

  9. D-le profesor, doar naivii – ca sa ma exprim eufemistic – pot subestima importanta conservatorismului, aceasta coloana vertebrala a spiritului romanesc. Fiecare om de stat, atunci cand a trebuit sa dea examenul maturitatii sale politice, a facut-o prin intoarcerea la valentele conservatoare.

  10. pai asta pare a fi tendinta actuala, totul poate fi explicat si nimic nu se mai intampla din vina noastra, prea greu ne mai asumam greselile

  11. cateodata trebuie sa stii cand sa ai o minte libera si una un pic mai conservatoare, libertatea implica responsabilitati mult mai mari, de care in ultima vreme nu prea se mai tin cont, ajungand ca libertatea noastra sa fie ingradita dupa un timp tocmai de iresponsabilitatea de care am dat dovada

  12. cel mai bine ne pricepem in a ne gasi scuze pentru greseli, cam niciodata nu e vina noastra si de fiecare data era de asa natura, era o circumstanta care ne-a abatut de la drumul bun..de fapt e mult mai comod sa gresesti si sa zici scuze decat sa faci o chestie buna de la bun inceput

  13. valori morale?? ce-s alea?? nu mai exista… acuma totul poate fi explicat pe hartie, ce crezi tu sau educatia primita nu mai sunt importante, ori te nasti cu gena pentru respect ori nu, uite asa se mai gasesc scuze pentru unii oameni din fruntea tarii

  14. Ne bucuram pt nefericirea celorlati, ne tratam cu superioritate prietenii, apropiatii ,subordonatii, imediat ce accedem la putina putere, invidiem pe toti cei mai bogati, suntem falsi cu toata lumea, spunem ceva pe fatza si altceva pe ascuns, suntem dispusi sa mintim orice sau sa calcam pe oricine pentru un castig material. Ori va garantez ,… ca nu exista eroare mai mare decat aceia de a crede ca pe o astfel de cale ajungi undeva … sau la putere. Locul in care ajungi nu este putere, liniste ,… nici macar supravietuire.

  15. Exact modul in care suntem transati , metodic si inteligent, ar fi modul in care am trata si noi ceea ce consideram a fi competia noastra in lupta pt supravietuire. Fiecare din noi traim cu iluzia superioritatii in care ne consideram un soi de pastori al oilor din jur. In fapt daca am fi sinceri ar trebui sa recunoastem ca-I admiram pt inteligenta si abilitatea lor pe cei care ne calca, atat de perfid, in picioare si ca ne-ar place sa fim in tabara lor.

  16. Foarte interesant este si videoclipul pe care ni-i-l propuneti.
    Din nou.
    In alta ordine de idei,Felicitari Partidului Conservator din Romania !

  17. Prin alianta celor din opozitie, se obtine foarte putin, daca nu o sa fie posibil sa-i oprim la alegeri sa-i plateasca pe cei saraci cu 100-200 lei/persoana si astfel sa le ia votul. Asa s-a procedat la alegerile anterioare si asa ne-am trezit cu respectivii la putere, cu acestia care fara scrupule ne sfideaza si ne mint continuu.

  18. @ Dan Voiculescu

    Eu repet întrebarea mea, pentru că văd că nu-şi găseşte un răspuns (decât, în parte, de la domnul alexx care, prin referirea la Clubul Bilderberg, indirect face referire la planul de reducere a populaţiei cu 90% din populaţia globului în acest moment).

    Vă referiţi la EUGENIE?

    Din punctul meu de vedere, descoperirea genelor care ne fac responsabili de diferite lucruri este, într-o formă sau alta, legată de eugenie… cu nimic diferit de nazismul din cel de al doilea război mondial.

    Dan Voiculescu: Nicio legatura cu eugenia. De ce crezi asta?

  19. off-Topic:

    :(
    Am uitat ca ieri a fost ziua de nastere a magnificului solist, cel care este Rod Stewart. – cu scuzele de rigoare…

Comentariile sunt închise.